Mode

In 2015 werd maar liefst 6,5% aan onverkochte kledingvoorraden gedumpt, waardoor er een verliespost voor de winkeliers ontstond van 315,5 miljoen euro. In 2017 werd alleen al voor zo’n 15 ton afgedankte kleding van H&M verbrand. Het eerste kwartaal van 2018 ligt er bij H&M al weer een reusachtige berg van ruim 3 miljard euro aan onverkochte kleding.  De Nederlandse modesector houdt per jaar zo’n 21,5 miljoen kledingstukken over. Uit onderzoek blijkt dat zeker 6,5 procent van alle nieuw geproduceerde kleding achterblijft bij de producenten, groothandels en winkeliers. Van de kleding die in de winkels hangt wordt 64,8 procent verkocht voor de originele prijs, tegenover 31 procent dat in de uitverkoop de winkels uitgaat. Het aandeel kleding dat na de uitverkoop nog niet verkocht is bedraagt 4,2 procent. “De jaarlijkse berg onverkochte kleding bestaat uit 21,5 miljoen stuks, waarvan 13,8 miljoen stuks achterblijven bij winkels. Dit betekent voor hen een omzetverlies van 313,5 miljoen euro. Westerse kledingketens annuleerden vanwege de Coronacrisis orders, die vaak al waren gemaakt. Fabrieken moesten het werk stilleggen en talloze kledingarbeiders staan op straat. De trackers van Worker Rights Consortium (WRC) en Remake houden bij welke merken de Bengaalse kledingarbeiders in de kou laten staan. Onder andere C&A, Bestseller, Forever 21 en Urban Outfitters worden hierbij genoemd. 47 procent van de Bengaalse kledingarbeiders heeft nu geen inkomen. De geannuleerde bestellingen bestaan uit ongeveer 982 miljoen kledingstukken die al geproduceerd zijn, maar die hoogstwaarschijnlijk op de vuilnisbelt terecht zullen komen. Dertig procent van de arbeiders werd niet betaald voor hun werk.

De arbeidsomstandigheden in fabrieken waar o.a. C&A, Coolcat en Scotch & Soda, het filliete G-Star en McGregor, MEXX, Scotch & Soda, Suitsupply, The Sting (Mills Brothers, Hallinger) en WE Fashion produceren zijn ronduit slecht. Ze zijn niet transparant over waar de kleding wordt gemaakt. Alle merken die in India kleding laten maken krijgen te maken met de beschreven problemen in het rapport ‘Uitgekleed/Aangekleed’ van Schone Kleren Campagne en Landelijke India Werkgroep. Geen enkele arbeider krijgt een leefbaar loon. Ruim een derde van de werknemers krijgt niet eens het minimumloon. In Turkije worden Syrische vluchtelingen en kinderen ingezet om illegaal, onbeschermd en voor lage lonen kleding te maken voor grote merken.In Turkije worden Syrische vluchtelingen en kinderen ingezet om illegaal, onbeschermd en voor lage lonen kleding te maken voor grote merken. Ook in Turkije worden Syrische vluchtelingen en kinderen ingezet om illegaal, onbeschermd en voor lage lonen kleding te maken voor grote merken. De import uit Azië is in tien jaar tijd bijna verdubbeld. Ruim 77 procent van de in Europa verkochte kleding komt nu uit Azië. ​In werd voor de EU voor 81 miljard euro aan kleding geïmporteerd. De import groeide tussen 2005 en 2015 met 32 miljard euro. Bangladesh, waar de kledingexport in 2015 goed was voor bijna de helft van de exportwaarde drijft op deze omzet net als in Cambodja (bijna 30 procent van de totale export) Sri Lanka en Pakistan. In Nederland importeerden vijfduizend bedrijven vorig jaar kleding uit Azië. De totale waarde daarvan ligt op ongeveer 7,2 miljard euro. Daarnaast importeerde Nederland in 2015 nog voor 5,8 miljard euro aan kleding uit landen buiten Azië. Nederlandse consumenten betaalden in 2015 iets minder voor kleding dan tien jaar geleden. De prijs was de afgelopen tien jaar niet eerder zo laag: in twee jaar tijd daalden de prijzen met bijna 4 procent. Het merendeel van de duurzaamheidsclaims die grote Europese en Britse kledingmerken doen bij hun kledingstukken is dubieus. Onder andere H&M en webshop ASOS plakken op veel kleding het label duurzaam, terwijl ze dit niet hard kunnen maken

Oeigoeren en andere minderheden worden in China onderdrukt en opgesloten in strafkampen en detentiecentra in Xinjiang, in het noordwesten van het land. Xinjiang is rijk aan grondstoffen en is goed voor ongeveer een vijfde van de katoenproductie in de wereld. Getuigen hebben verklaringen afgelegd over systematische opsluiting, verkrachting, gedwongen sterilisatie en marteling. Volgens internationale onderzoekers maakt China zich in de regio schuldig aan volkerenmoord. In Nederland heeft de Tweede Kamer de mensenrechtenschendingen vorige maand bestempeld als genocide. China ontkent de beschuldigingen en stelt dat extremistische en terroristische Oeigoeren in kampen worden heropgevoed. De Oeigoeren moeten al jaren onder dwang in Chinese fabrieken werken aan westerse merkkleding. Grote merken als Zara, Gap, H&M, New Balance en Nike zeggen dat ze niet samenwerken met fabrieken in Xinjiang en voortdurend controleren of hun Chinese partners zich aan de regels houden. Enkele dagen na de aankondiging van Europese en Amerikaanse sancties tegen China worden Chinezen als represaille op sociale media opgeroepen om geen westerse kleding meer te kopen. Bekende modeketens en merken zoals H&M, Adidas en Nike worden geraakt door de boycot. Kleding van H&M is online niet meer te koop bij Alibaba en de populaire Chinese acteur Wang Yibo heeft zijn sponsorcontract met Nike opgezegd.

In de modebranche is er een flinke daling te zien in franchise. Het aantal modeformules in 2017 daalde van 27 naar 22, een daling van 18,5 procent. Hunkemöller, Livera, Lincherie en The Athlete’s Foot hebben een grote focus op klantenservice. Sinds 2012 is de omzet van fysieke schoenwinkels met 55,4 procent gedaald. In 2010 had de branche in Nederland nog een totaalomzet van 550 miljoen euro, maar dat is gedaald naar circa 100 miljoen euro. In vergelijking met voor de crisis ligt de omzet 15 procent lager. Sinds 2010 heeft de branche al geen omzetgroei gezien en is ook het aantal vestigingen met meer dan 5% gedaald. Alle omzet lijkt zich te verplaatsen naar de online winkels van onder andere Zalando en H&M. In 2017 werd vooral door de groeiende online verkoop en de verkoop van herenkleding weer 4,6 procent meer omgezet, de grootste stijging in tien jaar. De omzetgroei in herenkleding was 7,1 procent,  en bij dameskleding was de groei  2,9 procent. Online werd er een kwart meer verkocht. Ook in de schoenenbranche werd een kwart meer verkocht via de webwinkels en ook de omzet in de winkels steeg met 2,6 procent. Dat leidde tot een gemiddelde omzetgroei bij vooral de damesschoenen van 7,8 procent. In de eerste helft van 2018 krabbelde de markt op met inbegrip van de webshops en groeiden 0,7 procent.

Het Modekwartier in de volkswijk Klarendal te Arnhem huisvest sinds de opening in 2006 onder ander modeontwerpster Mirte Engelhard met vier modewinkels. Het Modekwartier, is een project om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren in samenspraak met de gemeente en volkshuisvesting. Volkshuisvesting Arnhem kocht tientallen panden op en verhuurt deze aan ondernemers op het gebied van mode en design en hiermee werden aan de ArtEz academie afgestudeerde ontwerpers en kunstenaars in eigen stad gehouden. Inmiddels zitten er ruim zestig creatieve ondernemers – kleding, keramiek, schoenen, meubels en design – in de wijk, voor wie de combinatie atelier en winkel ideaal is. Er kan gewerkt worden op momenten dat er geen klanten in de winkel zijn.
Omdat het Modekwartier buiten het centrum ligt, is het nogal stil en alleen de combinatie met het hebben van een atelier ter plaatse maakt het mogelijk om er als ondernemer te kunnen overleven. Door de coronacrisis verslechterde de aanloop en veel van de ondernemers moeten het hebben van hun neveninkomsten. Ook Mirte Engelhard, die naast het ontwerpen les geeft op de modevakschool verkoopt onder ander housebroeken en ook mondkapjes. Alleen op zaterdag zijn alle winkels open.

Welke mode ontwerpers zijn er ?

Addy van den Krommenacker

Modeontwerper Krommenacker vraagt faillissement aan voor zijn twee winkels in Den Bosch en Heusden. Van den Krommenacker, ontwierp voor talloze bekende Nederlanders en had al langer geldproblemen. In 2015 werd bekend dat hij problemen had met een oude schuld bij de Belastingdienst vanwege tegenslagen in landen als Kazachstan en Rusland.

Danie Bles

Danie Bles, die drie jaar geleden haar eigen kledinglijn begon, ging in 2015 failliet en ging verder als styliste voor de sterren, een webshop en als organisator van de Amsterdam Fashion Week. Ze kleedt onder andere Leontine Borsato, Chantal Janzen  en Sylvie Meis. Bles’ nieuwe bedrijf Maison 365 is een online platform waarop vrouwen persoonlijk stijladvies krijgen en een box met drie outfits kunnen bestellen.

Carla Fendi

Carla Fendi is in juni 2017 op 79-jarige leeftijd overleden. Carla was verantwoordelijk voor het zakelijk deel van de onderneming. Lagerfeld introduceerde een vrouwenkledinglijn bij Fendi. De baguette-handtas is het bekendste, bijna iconische product van het modehuis. Carla was de vierde van vijf Fendi zussen, die een kleine bont- en leerwerkplaats van hun vader en moeder in Rome, waar het merk in 1918 begon, omtoverden tot een van de grotere mondiale, luxe modemerken van nu. In 2001 werd Fendi voor honderden miljoenen dollars overgenomen door Louis Vuitton Moët Hennessy.

David Paulus

David werkt vrijwel altijd met stralende heldere kleuren. Een typerend deel van zijn soms theatrale creaties eerder getoond in verschillende van zijn sprookjesachtige couture collecties wordt geëxposeerd bij Rozet Arnhem. David Paulus noemt zijn manier van werken graag Art Couture. Mode in kleur: Dat is het thema van zijn huidige tentoonstelling in Rozet Arnhem. In de tentoonstelling mixt hij creaties van vorige collecties.\

Erik Frenken

Frenken heeft onder eigen naam een nieuw modelabel. Frenken was vier jaar lang hoofdontwerper bij Victor & Rolf en het inmiddels failliete Avelon. Toen jeansmerk Blue Blood van Avelon in 2009 failliet ging zette Frenken met hulp van geldschieter Ton van Dam het bedrijf voort. Na een faillissement in 2015 werd het bedrijf opnieuw doorgestart, weer met geld van Van Dam en Frenken als creatief directeur. De nieuwe doorstart van Avelon kwam dit keer onder zakelijke leiding van Peter Steenstra, ooit een van de oprichters van het modemerk Gsus. Eind 2016 besloot Avelon de activiteiten te staken en ging Frenken onder eigen naam door. Avelon stapte vergeefs naar de rechter om te voorkomen dat Frenken de ontwerpen die hij voor Avelon maakte, gebruikte voor zijn eigen label. Volgens de rechter heeft Avelon echter niet aangetoond aanspraak te kunnen maken op de auteursrechten.

Fabienne Chapot

Fabienne Chapot van het Amsterdamse merk Fab. heeft een eigen lijn en een nieuwe naam. Lifestylemerk Fab. heet voortaan gewoon Fabienne Chapot. Wat voorzichtig begon met een hartentas onder de naam Fab. is inmiddels uitgegroeid als hèt accessoir merk van Nederland met een heel herkenbaar handschrift en een grote schare fans. Na tien jaar Fab. designs verkopen werd het tijd voor een nieuw hoofdstuk. Naast de naamsverandering wil Fabienne ook uitbreiden naar het buitenland. Om de nieuwe naam kracht bij te zetten zal ook de inrichting van de eigen winkels en verkooppunten worden vernieuwd, passend bij de nieuwe huisstijl. Tijdens de Modefabriek in juli 2016 zullen de nieuwe stijl en de kledinglijn gepresenteerd worden.

Fendi zie LVMH

Ilja Visser

Ontwerpster Ilja Visser richtte in 2009 haar eigen modehuis op onder de naam Ilja Visser Group en opende in 2010 haar eigen winkel, atelier en showroom in Amsterdam waarna haar merk Ilja al snel werd opgenomen door het Franse Chambre Syndicale de la Haute Couture. Lady Gaga droeg een zalmroze top en zwarte broek (model Styx) uit haar Lumina collectie.

Iris van Herpen

Iris van Herpen ontving in oktober 2017  de Johannes Vermeer Prijs. Voor haar prachtige unieke werk en haar eigenzinnige visie en werkwijze. Iris van Herpen had haar eerste show in 2007. Ze vindt nieuwe vormen en methodes uit voor de be en verwerking van traditionele en radicale materialen en moemt het Nieuwe couture. Van Herpen gebruikte al eerste 3D printen voor haar ontwerpen en gebruikt de technologie samen met traditionele technieken. Haar ontwerpen staan sinds januari 2011 in de Paris Haute Couture kalender en ze exposeert met een rijdende expositie in verschillende musea zoals het “High Museum of Art” in Atlanta, het “Victoria & Albert Museum” in Londen, het “Cooper Hewitt museum” in New York en in het “Palais de Tokyo” in Parijs. Zes van haar zeer bijzondere creaties werden zelfs aangekocht door het “Metropolitan Museum of Art” in New York. Van haar werk verschenen ook diverse boeken: “Iris van Herpen” van het Groninger Museum over haar eerste tentoonstelling, “Transforming Fashion” door het “High Museum of Art” over haar museum tour en recentelijk “Iris van Herpen Backstage”. Van Herpen ontving vanaf 2009 meerdere prijzen zoals de “state prize for the arts”, de “ANDAM Grand Prix Award” en “The Grand Prize of the European commission ARTS”. Van Herpen werkt nauw samen met Jolan van der Wiel en Neri Oxman, maar ook met architecten als Philip Beesley en Benthem en Crouwel Architects. Van Herpen’s inspireerde ook progressieve muzikanten en actrices zoals Björk, Tilda Swinton, Gwendoline Christie en Grimes. Ze kleedde Scarlett Johannson en deed de kleding voor de film “Lucy” en Beyoncé kleedde ze voor de “Mine” video. Van Herpen deed aan ballet en creëerde daarom ook kostuums voor “the Paris Opera” en “the New York City Ballet” in samenwerking met choreograaf Benjamin Millepied en de Sasha Waltz dance company in Berlijn. Ze heeft een ontwerpstudio in Amsterdam.

Jean Paul Gaultier

De Franse modeontwerper Jean Paul Gaultier (67) gaat 22 januari met pensioen na zijn  lente/zomer 2020-show . Zijn modehuis gaat zonder hem wel door dus het Gaultier Paris haute couture-label blijft bestaan. Jean Paul Gaultier startte zijn modelabel in 1982 en introduceerde zijn eerste collectie in 1997. Van 2003 tot 2010 was hij creatief directeur van de vrouwencollectie van Hermès. eb hij werkte voor grote sterren. Een van zijn bekendste ontwerpen is de bustier met puntige cups die Madonna in 1990 droeg tijdens haar Blond Ambition Tour.

Karl Lagerfeld zie LVMH

Karen Millen
De Britse moedermaatschappij laat de Nederlandse divisie van modehuis Karen Millen vallen en failliet verklaren. 80 werknemers moeten vertrekken laat curator Jos Borsboom weten. Karen Millen werd in 1981 opgezet door de Britse ontwerpster. In Nederland had Karen Millen enkele eigen winkels shop-in-shops, onder meer in de Bijenkorf, de P.C. Hooftstraat die in 2018 al sloot en in Den Haag.

Marlies Dekkers

Marlies Dekers zette, nadat ze in 1991 cum laude was afgestudeerd van de Bredase kunstacademie, de lingerielijn Undressed op, exposeerde in musea en breidde ondertussen haar portfolio uit met avond- en nachtkleding, badmode en zonnebrillen. Marlies Dekkers bracht in 2007 samen met schrijfster Heleen van Royen het boek Stout uit waarin bekende ‘stoute, eigenzinnige’ vrouwen als Catherine Keyl, Daphne Bunskoek en Claudia de Breij in woord en beeld hun ideeën over macht, relaties en seks onthulden. Ze werd in 2007 wegens haar managementkwaliteiten uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar. Marlies Dekkers maakt een herstart die mogelijk werd gemaakt door een financiering van investeerdersgroep Karmijn Capital. Marlies Dekkers heeft de dagelijkse leiding overgedragen en bemoeit zich alleen nog met het creatieve gedeelte. Marlies blonk volgens haar voormalige zakenpartner uit in het misleiden. Ze zou altijd huilen als zij iets voor elkaar wilde krijgen. Marlies plaatste volgens hem haar eigenbelang boven het belang van het bedrijf, hield er een dubbele boekhouding op na en speelde gemeen spel door achter de rug van de aandeelhouders een andere deal te bekokstoven. De ondernemingen van Marlies Dekkers, de MD Group en een reeks bv’s die door deze vennootschap werden bestuurd, gingen in augustus 2013 failliet. Volgens het faillissementsverslag had de Rabobank op dat moment een vordering van ruim veertien miljoen euro op het bedrijf, waarvoor de gefailleerden hoofdelijk aansprakelijk waren. Daarnaast waren er schulden van het UWV, verhuurders van winkelpanden en de Belastingdienst. Exclusief de vordering van de bank, becijferde curator Christiaan Groenewoud van BRG Advocaten een schuldentotaal van € 2.623.884,78. Het bedrijf kampte met een schuld van 14,6 miljoen euro. De Rabobank eiste dat de aandeelhouders als onderdeel van een reddingsplan geld zouden bijstorten. Door onderlinge onenigheid gebeurde dat niet. De curator besloot tenslotte om het bedrijf aan Karmijn te verkopen. Kort voor het faillissement werden nog wel gesprekken gevoerd met potentiele investeerders, maar niemand wilde de grote schuldenberg overnemen. De aandeelhouders Van Zon en Avidon droegen ook investeringsmaatschappij VEP aan die bereid was om het bedrijf met nieuw geld te redden. De Rotterdamse ondernemer Vincent van Zon stelt dat Dekkers en Heidman onder één hoedje hebben gespeeld om de oude aandeelhouders buitenspel te zetten. Tom Heidman werd enige tijd na de nieuwe start van Marlies Dekkers aandeelhouder van Karmijn Capital. Hij wordt door het bedrijf ook ingehuurd als managementadviseur.

Mart Visser

Mart Visser (48) keert met zijn kledinglijn terug in de winkels. Vanaf vandaag hangt zijn kleding bij retailketen Promiss.

De Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam verdient zo’n 27 miljoen euro per seizoen. Designers en ontwerpers showen er hun nieuwste creaties. TMG (Telegraaf) heeft de Amsterdam International Fashion Week overgenomen. Bart Maussen en Hans van der Linden, sinds 2010 eigenaar van Fashion Week vonden dat de gemeente Amsterdam te weinig ondersteuning bood. Van der Linden en Maussen zijn sinds eind april uitgeschreven als statutair bestuurder bij de Fashion Week, maar blijven aan als directie. Op de FashionWeek komen ongeveer 25.000 bezoekers af.

De Dutch Fashion Foundation kreeg bijna een miljoen euro subsidie die voor het grootste deel niet werd gebruikt waarvoor het was verstrekt. Met de subsidie hadden jonge modeontwerpers moeten worden begeleid, maar van de 33 kledingontwerpers die de stichting meenam naar Milaan en Parijs zijn de meesten failliet of gestopt. Het bestuur bestond al vijf jaar uit één lid en er bleek geen raad van advies te zijn. De subsidie ging op aan salarissen en kosten van de stichting.

De AFW kreeg in 2014 nog 25.000 euro subsidie van Economische Zaken en de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) maar werd daarna afgewezen. De gemeente noemt de AFW commercieel weinig levensvatbaar en wil veelbelovende samenwerkingsverbanden wel faciliteren, maar niet meer subsidiëren. Het catwalkprogramma wordt nu betaald door sponsors zoals Mercedes Benz, L’Oreal en Vodafone. Zalando maakte het downtownprogramma mogelijk.

Monique Collignon

Monique Collignon maakte na haar faillissement in juli 2013 weer collecties terwijl de advocaat van een van de schuldeisers nog in hoger beroep ging. Collignon en haar man zouden zichzelf vlak voor het faillissement een forse hogere salaris-uitkering hebben gegeven en zichzelf geld hebben uitgekeerd voor een lening die ze zelf had uitstaan bij haar eigen bedrijf. De advocaat vindt het niet kunnen dat de modeontwerpster furore maakt op de Fashion week terwijl de totale schuldenlast in het faillissement meer dan een miljoen euro bedroeg.

Nikkie Plessen

De 32-jarige fashiondesigner Nikkie Plessen toonde eind 2017 haar spring/summer ’18 NIKKIE show in Disneyland Parijs. Na haar modelabel NIKKIE, kidslabel NIK&NIK, het active-wear label Nikkie Sports en de high-end kledinglijn “Selected by Kate Moss”, lanceerde Nikkie nu haar vijfde kledinglijn Fifth House in de Bijenkorf van Amsterdam, met fotomodel Doutzen Kroes als het nieuwe campagnegezicht van Fifth House. Fifth House focust zich nadrukkelijk op de sector Modern Classic en omvat een complete collectie betaalbare dameskleding en accessoires.

Phoebe Philo

Phoebe Philo stopt na negen jaar met het ontwerpen voor Céline. LVMH, waar Céline onder valt, is op zoek naar een vervanger en zou in overleg zijn met Stella McCartneys voormalige design director Natasa Cagalj en Victoria Beckhams Ilaria Icardi.

Pierre Cardin

De Italiaans-Franse modeontwerper Pierre Cardin die op 98-jarige leeftijd overleed werkte met onder meer Christian Dior en Elsa Schiaparelli en maakte de maskers en kostuums voor de film La Belle et la Bête (Belle en het Beest) van Jean Cocteau. Hij verkocht zijn kleding aan het grote publiek en ontwierp ook onder meer sieraden, tafellakens en parfums. In zijn hoogtijddagen werden Cardins creaties in meer dan 100.000 winkels wereldwijd verkocht, schrijft persbureau AP. Cardin werd geboren in de buurt van Venetië. Als kind verhuisde hij met zijn familie naar het midden van Frankrijk. Als tiener ging hij in de leer bij een kleermaker. De ontwerper was sinds 1992 lid van de Franse Académie des Beaux Arts.

Raf Simons

De Belgische ontwerper Raf Simons vertrok bij Dior. Calvin Klein liet daags na zijn vertrek weten geïnteresseerd te zijn en nam hem aan als creatief directeur. Raf Simons brengt een eigen sneakercollectie uit onder de merknaam ‘Runner’ . De lijn bestaat uit acht sportsneakers. Voor de schoenen maakt hij gebruik van leer en suède, technische innovaties en een uitgesproken kleurschema. De ontwerper presenteerde zijn schoenenlijn tijdens zijn modeshow in Parijs op 15 januari. Raf Simons is opgestapt als hoofdontwerper van Dior en Alber Elbaz verliet Lanvin. Alexander Wang stopte bij Balenciaga en Donna Karan trad terug als hoofd van Donna Karan Collection label

Ralph Lauren

Ralph Lauren heeft zijn winstgevendheid vergroot door een reorganisatie. De reorganisatie kostte 400 miljoen dollar aan extra investeringen en 150 miljoen dollar aan vernieuwing van de collectie en voorraden. Het aandeel van Ralph Lauren stond op de Amerikaanse S&P500-beurs 14% in de min. Ralph Lauren heeft de prestigieuze vestiging op Fifth Avenue in New York gesloten. Het bedrijf liet 4 april 2017 weten ook andere winkels te gaan sluiten en het mes te zetten in het personeelsbestand. De voormalige topman van het modehuis, Stefan Larsson, stapte eerder dit jaar op wegens een meningsverschil met Ralph Lauren. Het ‘Way Forward’ herstructureringsplan heeft ook in het tweede kwartaal van boekjaar 2017 geholpen. Ondanks een dalende omzet, rapporteerde het modebedrijf een  winst per aandeel van 1,75 dollar (1,50 euro). Zijn nieuwe partner en CEO Patrice Louvet blijkt een waardevolle partner te zijn.

Roberto Cavalli

Bluestar, OTB en modeontwerper Philipp Plein zouden het in financiële nood verkerende merk over willen nemen als er een overeenkomst is over de herstructurering van de schulden.  Roberto Cavalli heeft surseance van betaling en heeft  een herstructureringsplan ingeleverd. Het Amerikaanse zusterbedrijf, ArtFashion, hield per direct op met de activiteiten en sloot de winkels. Clessidra, het moederbedrijf zoekt al enige  tijd vergeefs naar investeerders voor het merk. Het bedrijf heeft 90 procent van de aandelen van het merk in handen. Naast investeerders wordt ook gezocht naar een nieuwe creatief directeur, nadat Paul Surridge zijn ontslag indiende.

Rushemy Botter

Het Parijse modehuis Nina Ricci, bekend om zijn keurige klassieke damescouture, wil hip en cool worden en heeft het Nederlandse ontwerperskoppel Rushemy Botter (33) en Lisi Herrebrugh (28)  aangesteld als creatief leiders.

Sonia Rykiel

Sonia Rykiel is op 86-jarige leeftijd overleden. Sonia ontwierp niet alleen exclusieve kleding maar had ook een eigen parfumlijn. Tot haar klanten behoorden onder andere Brigitte Bardot, Catherine Deneuve en Audrey Hepburn. In 2009 kreeg ze een hoge onderscheiding voor haar werk in de Franse modeindustrie.

Sheila de Vries

Ontwerpster Sheila de Vries heeft besloten zelf het faillissement aan te vragen voor Werversvogel, één van haar bv’s. Ze begint een webwinkel voor bijzondere juwelen en tassen. Sheila stopte al in 2011 met haar werk als ontwerpster maar maakte een uitzondering voor Beatrix, die zij al sinds 2003 kleedde. Sheila’s huis in Amsterdam-Zuid is verkocht voor 1,2 miljoen euro. Ze kocht het huis in 1992 voor ruim 208.000 euro.

Sylvie Meis

Sylvie Meis heeft na vier jaar afscheid genomen van Hunkemöller en heeft nu een eigen kledinglijn.

Carla Zampatti

Carla Zampatti is begin april 2021  op 78-jarige leeftijd overleden, na een val tijdens de openingsavond van opera La traviata in Sydney. Ze werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, waar ze later kwam te overlijden.De in Italië geboren Zampatti (1942) gold als een van de beste en meest invloedrijke modeontwerpers van Australië. Ze vergaarde wereldfaam met haar elegante ontwerpen en met haar talloze campagnes om de positie van vrouwen in de wereld te verbeteren. Daarmee bereikte ze vooral in de jaren zestig grote successen, toen in haar land een invloedrijke vrouwenrechtenbeweging op gang kwam. Zampatti was het meesterbrein achter de outfits die vrouwen toen droegen. Nicole Kidman en Lord of the Rings-actrice Cate Blanchett droegen haar ontwerpen.

Merken en modehuizen?

Adam Menswear en Brandstore

Adam was in Nederland met 46 vestigingen én haar online platform www.adam.nl één van de belangrijkste aanbieders van exclusieve herenmode in het hogere segment. Klanten werden bediend vanuit de winkels, via de online store of middels een combinatie van beide. De onderneming ging failliet en werd eerst overgenomen door Van de Schoor (R&S) en is nu deels overgenomen door Duetz. (zie onder) Op 29-06-2016 is Adam Menswear B.V. h.o.d.n. Adam Brandstore te Amsterdam failliet verklaard nadat de surseance beëindigd was. Als curator werd mr. M.R. van Zanten aangesteld. Het insolventienummer van deze zaak is F.13/16/292.

Adidas

Adidas boekte door de coronacrisis een omzet die 34 procent lager uit viel dan in 2019 als gevolg van de lockdown. Op het hoogtepunt was zeventig procent van de Adidas-winkels gesloten. De onlineverkopen beperkten de schade enigszins; daar was sprake van bijna een verdubbeling. Er was een operationeel verlies van 333 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een winst van 643 miljoen euro werd geboekt. Inmiddels ziet Adidas een duidelijk herstel. Het sportmerk verwacht in het derde kwartaal een verbetering van het operationeel resultaat van ongeveer een miljard euro vergeleken met het vorige kwartaal.

American Apparel

De Amerikaanse kledingketen American Apparel is failliet. Het Canadese bedrijf Gildan Activewear neemt de intellectuele eigendomsrechten en de voorraad over voor ongeveer 66 miljoen dollar. American Apparel had twee vestigingen in Amsterdam. In september werd bekend dat CEO Paula Schneider opstapte. Ten tijde van de vorige surseance sloot American Apparel dertien vestigingen. Het plan was uiteindelijk met 212 winkels verder te gaan. American apparel is ook nog verwikkeld in een rechtszaak met de vorig jaar ontslagen CEO die 17,5 miljoen euro schadevergoeding eist.

BRG (zie ook Men at work, Gsus en J.O.G.)

De Varova Fashion Holding ging met Sissy-Boy, OPEN32 en Tumble ’n Dry. (drie van de zes modelabels uit het portfolio) door als de Brand Retail Group (BRG). Bij de overname was ook Jop Pollmann en Marcel van Gelderen van Men At Work betrokken. Van Gelderen kocht in september ook alle aandelen van het door hem opgerichte Men At Work van Varova Fashion Holding terug.  Men at Work werd in 1995 door Van Gelderen opgericht. Hij verkocht het bedrijf in 2007 aan ZBK Kapital, om het vervolgens in 2012 samen met directeur Mark Hommelberg via zijn investeringsmaatschappij Standard Investment weer terug te kopen. De afgeslankte formule, met circa 33 winkels in Nederland en België werd twee jaar later ondergebracht bij het inmiddels failliete Varova Fashion. Nieuwenhuizen en Wijnhoven zijn beiden gestopt. Inmiddels heeft Standard Investment Fund de gehele portefeuille van Varova overgenomen met onder andere Sissy-Boy, Open32 en Tumble ’n Dry als belangrijkste modebedrijven. In de mode portefeuille van Varova zaten Sissy Boy, Open 32, Men at Work, Gsus, Less, Mees, Silvercreek, Kings of Indigo, Tumble ‘n Dry, J.C. Rags, Miniverse en Ontour. Standard Investment, heeft in de portefeuille van € 500 miljoen euro ook belangen in Dutch Bakery en Burger King Nederland. Er waren veel klachten van leveranciers over betalingsachterstanden van Sissy-Boy. CEO Bleekemolen laat de leveranciers weten dat een financiële bijdrage nodig is om de transactie tot een goed einde te brengen. Er werd een korting van dertig procent gevraagd op alle producten die al waren ingekocht en nog niet betaald.  Sissy-Boy was tot 2017 in handen van Varova, maar die besloot al zijn modeketens te verkopen. De retailer kwam toen in handen van Standard Investment en Men At Work-oprichter Marcel van Gelderen. Sissy-Boy leed in 2017 een verlies van 2,5 miljoen euro. De financiële positie van de modeketen werd in het meest recente jaarverslag als zwak omschreven. De Termeer Groep, bekend van Sacha en Manfield, nam Sissy-Boy vervolgens in april 2019 over. De Termeer Groep zit al sinds 1909 in de modewereld met de Sacha schoenwinkels. Voor de vennootschappen Montagny, Well’s en Well’s Vastgoed is er inmiddels surseance  uitgesproken door de rechtbank. De rechtbank heeft Willem Jan van Andel (Wijn&Stael) en Frédéric Verhoeven (Houthoff) tot bewindvoerders benoemd om de mogelijkheden tot een doorstart te onderzoeken. Er waren veel klachten van leveranciers over betalingsachterstanden van Sissy-Boy. ABN AMRO had 5,2 miljoen euro aan leningen uitstaan en stelt een pandrecht te hebben op onder meer de voorraden, bedrijfsinventaris en het intellectuele eigendom van Sissy-Boy. De curatoren onderzoeken de positie van de bank en hebben vast afspraken gemaakt over de verdeling van de kosten en opbrengsten tijdens de boedelperiode en van de verkoopprijs. De voorraad is voor 2 miljoen euro verkocht aan Termeer. De voorraad bestond vooral uit dames-, heren- en kinderkleding en interieurartikelen.

Beate Uhse

Het moederbedrijf van Pabo.nl en Christine Le Duc schrapte in 2015 vijftig banen en schakelde grotendeels over op e-commerce, maar zag desondanks de omzet in het eerste half jaar met 18 procent (vijf miljoen) dalen. Er bleven slechts twintig fysieke vestigingen over. De totale omzet daalde met 20 procent van 65,5 miljoen euro naar 52,3 miljoen euro en ging vervolgens failliet. Het bedrijf, onder leiding van de Nederlander Serge van der Hooft, sloot eerder al dertien van de zesentwintig van de Christine le Duc sexwinkels waarbij veertig van de tachtig arbeidsplaatsen verloren gingen. Moederbedrijf Beate Uhse Duitsland kon het ondanks de sluiting van de Christine le Duc filialen toch niet volhouden en ging vorig jaar al failliet. Ondanks de reorganisatie en bezuinigingen stapelden de verliezen en de schulden zich op. De beurskoers zakte van ooit € 20 tot € 0,09. De Duitse beurstoezichthouder Bafin stelde het beursgenoteerde concern in augustus een dwangsom van € 220.000 in het vooruitzicht als het bedrijf haar leven niet beterde omdat meermaals wettelijke termijnen van jaarrapportages werden overschreden.  Beate Use had nog zes zelfstandige winkels onder de naam van Pabo of Beate Uhse. Pabo was in Nederland de drijvende kracht. Adrie en Patrick Boddaert startten in 1984 met de verkoop van seksartikelen en erotische lingerie. De broers verhuisden de zaak naar de Houtmarkt in de binnenstad van Hulst en maakten 87.000 gulden omzet. Twee jaar later openden ze een winkel in Sluis. Het pand aan de Houtmarkt werd verruild voor de Gentsestraat en het groeiende magazijn ging naar de Beestenmarkt. In 1989 werd de voormalige huishoudschool het nieuwe thuis en de winkels werden afgestoten. Pabo legde zich volledig toe op de verkoop via een catalogus met de hulp van 25 medewerkers. De omzet steeg naar 8 miljoen gulden. In 1992 verhuisde het bedrijf naar de definitieve plek in Walsoorden en werd een van de grootste werkgevers van Zeeuws-Vlaanderen. Ook in België, Oostenrijk, Engeland en Frankrijk werden telefonische bestellingen aangenomen en verwerkt in Walsoorden. Zeven jaar na de verhuizing, verkochten de broers Pabo aan Beate Uhse. De omzet lag inmiddels op 80 miljoen euro. Het faillissement van 15 december 2017 van de Duitse moedermaatschappij heeft uiteindelijk dus ook gevolgen voor het Nederlandse concern. Een obligatie​​lening van 30 miljoen moest in de zomer van 2019 worden terugbetaald, maar daar is een hoge rente van 7,75 procent per jaar voor verschuldigd. De mislukte herfinanciering gaf de doorslag voor het faillissement. Er werd vergeefs opnieuw een doorstart met herstructurering in gang gezet. De oprichtster Beate Uhse was ooit kunstvliegpiloot, maar na het verbod op vliegactiviteiten na de Tweede Wereldoorlog kon ze haar beroep niet langer uitoefenen. Ze ging brochures verkopen over periodieke onthouding en dat leidde in 1951 tot de start van het postorderbedrijf Beate Uhse,waar condooms en boeken over seksuele hygiëne konden worden besteld. In 1961 werd als gevolg de eerste fysieke winkel geopend. Uiteindelijk werd de postordercatalogus zo bekend dat er een omzet van 20 miljoen omzet werd gehaald. Het bedrijf draalde te lang met het openen van een fatsoenlijke webshop en zag concurrenten er uiteindelijk met een groot deel van de omzet vandoor gaan. De directie moest uiteindelijk het zinkende ship verlaten. De uiteindelijk wel opgezette webshop werd goed voor 55 procent van de totale omzet van 143 miljoen euro. In 1999 nam het Duitse concern het Nederlandse Pabo over van vastgoedmagnaat Gerard Cok. De Nederlander leidde het bedrijf jaren lang en was er nog steeds bestuurder en grootaandeelhouder. Cok is afkomstig uit Sluis, een dorpje met duizend inwoners maar met op een bepaald moment zelfs zeven seksshops. Na een doelgroeponderzoek in 2010 werden de winkels omgebouwd en via social media en advertenties en dure televisiereclames werd getracht de klanten vast te houden. De sekspeeltjes werden aangevuld met lingerie, mode en beautyproducten en veranderde langzaam van een seksbedrijf in een erotisch lifestylebedrijf.  Het bereiken van de mannelijk doelgroep van toen nog 80 procent werd omgewisseld voor  vrouwen. De holding heeft in totaal 345 werknemers verspreid over verschillende landen. Er zijn zo’n 10 filialen in Vlaanderen, zes in Nederland en nog enkele in België en Frankrijk onder de naam Pabo of Beate Uhse. Alle winkels gingen, ondanks een eerder toegezegde herfinanciering van vijf miljoen door de financiële groep Prime Capital, die in januari al 2,7 miljoen euro had gestort, alsnog dicht. In de afgelopen jaren verdwenen er al tientallen banen bij Pabo in Walsoorden. Het bedrijf richtte zich alleen nog op de verkoop via het internet. Geruchten gaan dat het concern betrokken is bij witwaspraktijken vanuit Rusland.

Benneton

Benetton Group SpA is een Italiaanse kledingfabrikant dat in 1965 werd opgericht in Ponzano Veneto door de broers Luciano, Gilberto en Carlo Benetton en hun zus Giuliana. In 1968 werd in Parijs hun eerste buitenlandse filiaal geopend. In 1980 volgde New York, waarna Tokio volgt (1982). Benetton is voor 100% in handen van Edizione Holding, de investeringsmaatschappij van de familie. In 2013 bedroeg de omzet van Benetton 1,6 miljard euro, waarvan 60% buiten Italië werd behaald. Het leed in datzelfde jaar een verlies van 199 miljoen euro, na een winst van 24 miljoen euro in 2012. Het grote verlies in 2013 was vooral een gevolg van incidentele lasten. Via Edizione heeft de familie Benetton verder belangen in onder andere de Italiaanse snelwegen (Autostrade via de holding Sintonia en het beursgenoteerde Atlantia), Autogrill (in Nederland eigenaar van AC Restaurants) alsmede luchthavens zoals World Duty Free en Aeroporti di Roma. In maart 2015 verkocht Edizione haar 50,1% aandelenbelang in World Duty Free aan het Zwitserse Dufry voor 1,3 miljard euro. Giuliana Benetton begon op haar vijftiende met het breien van truien in dienst van een lokaal bedrijf. Haar oudere broer Luciano zag toekomst in de activiteiten van zijn zus en besloot de truien op de fiets te gaan verkopen aan textielbedrijven. Later begonnen ook de twee andere broers Gilberto en Carlo zich ermee te bemoeien en dit resulteerde erin dat de familie Benetton uiteindelijk in 1965 haar eerste winkel wist te openen in Belluno. Ondanks de sterke concurrentie uit Zuidoost-Azië heeft Benetton haar marktpositie weten te handhaven en wist de concurrentie vanuit Azië te trotseren. Het familiebedrijf is uitgegroeid tot een multinational met ruim 5000 winkels wereldwijd. Het berijf werd in 2017 voor 1,2 miljoen euro opgelicht door de bekende meesteroplichter Arie Olivier. Zijn vriendin alsmede gemeenteraadslid Anneke van der Veer uit Nieuw vennep (Gemeente Haarlemmermeer) bleek 118.500 euro van het geld op haar rekening te hebben. Door facturen te vervalsen werd de jaarhuur voor het kantoor in Parijs overgemaakt naar de verkeerde rekening op naam van het bedrijfje EBLP uit Vught. Het inmiddels failliete EBLP sluisde de 1,2 miljoen euro razendsnel door naar China en definitief lijkt te zijn verdwenen. Volgens de vriendin heeft EBLP een ‘gewone’ effectenportefeuille bij haar BV gekocht. Eerder was het raadslid ook betrokken bij een fraude van ruim 70.000 euro, afgetroggeld van een Frans bedrijf, die ook op haar bedrijfsrekening werd gestort. Ook de inmiddels 77 jarige Arie Olivier ontkent en verklaarde dat hij tegen commissie bedrijfjes moest zoeken waarin zakenmensen konden investeren.

Bestseller

Bestseller Fashion Group Europe is 100% eigendom van de familie Holch Povlsen met Anders Holch Povlsen als CEO. Bestseller Fashion Group China (Beijing) is een in 1996 gestart, onafhankelijk bedrijf maar ook voor 50% eigendom van de familie. De andere 50% is eigendom van Dan Friis and Allan Warburg die beiden ook CEO zijn van het concern. Het concern heeft meer dan 20 merken in eigendom en verkoopt kleding en accessoires. De Chinese divisie heeft meer dan 7000 filialen in zo’n 500 steden in China en werd in 1996 opgericht. Het merk Jack& Jones wordt sinds maart 2000 verkocht in 1986 winkels en online sinds januari 2020 via Bol.com. Vero Moda werd in augustus 2001 gelanceerd en wordt verkocht in 1942 winkels verkocht. Selected werd gelanceerd in augustus 2008 en wordt verkocht in 1189 winkels. 90% van de in China verkochte producten wordt ook daar gefabriceerd.

Bretoniere Groep/Bovendeert/Leemens

Nadat eind 2018 het Brabantse Bovendeert failliet ging, ging in januari 2019 ook Leemens Schoenen failliet, een keten met zestien winkels in het westen van het land. Van beiden nam Nelson een deel van de vestigingen over. In februari  2019 ging ook Kens Shoes  failliet met vier vestigingen in de provincie Noord-Brabant. De winkels in Breda, Tilburg, Eindhoven en Roosendaal zijn inmiddels gesloten en de website is uit de lucht. De moedermaatschappij van Shabbies Amsterdam en Fred de la Bretoniere schoenen is failliet. De directie en aandeelhouders van Bretoniere hebben eerst nog gekeken naar een overname door een strategische partij. Nadat de overnamebesprekingen mislukte werd het faillissement aangevraagd.  Begin maart 2019 ging eerst de groothandel failliet en vervolgens de overige bedrijfsonderdelen, waaronder de winkels en de webshop. Sinds het eind van de economische crisis zijn de omzetten tot wel een kwart gedaald. Bij Bretoniere Groep werkten 115 werknemers. Nog geen twee weken na het faillissement van de Bretoniere Group is er een doorstart gerealiseerd. De eigenaren van onder andere Ferro Footwear, Ferry (Footwear) Helmer en Ron Janssen, hebben het bedrijf en de merken overgenomen. Het is onduidelijk of het gaat om de RNF Holding of dat Helmer en Janssen met een ander bedrijf de Bretoniere Group hebben overgenomen. Karmijn Kapitaal nam in 2014 een meerderheidsbelang in het Nederlandse lederwarenbedrijf Fred de la Bretonière. Dennis Mok werd destijds aangesteld als CEO, Mayra Krishnadath als CFO en international sales director Stefan van Schooten. Oprichter en naamgever Fred de la Bretonière bleef aan als ontwerper.  De Bretoniere Group is ook actief in Duitsland en België.

Bristol

Bristol gaat zes filialen sluiten, zo maakt moederbedrijf Euro Shoe Group bekend. Het genoemde aantal is onderdeel van de in totaal zeventien geplande winkelsluitingen dit jaar. Elf Bristol-winkels hebben reeds hun deuren gesloten. Van de elf Bristol-filialen die inmiddels gesloten zijn, stonden er zeven in Nederland. Eigenaar Euro Shoe Group kan niet bevestigen dat de overgebleven zes vestigingen allemaal in Nederland staan, wel dat “het zwaartepunt” van de voorgenomen winkelsluitingen meer in ons land ligt dan in België. Ook kan Bristol geen uitspraak doen over wanneer de zes winkels dichtgaan. De schoenwinkelketen sloot 2019, toen het acht filialen in Nederland sloot, af met een verlies van 6,2 miljoen euro, een daling van 3,1 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De omzet daalde met 13,8 miljoen euro naar 183,7 miljoen euro.

Buhr Retail  (Norah)

Norah van Buhr Retail (Heerhugowaard)opent begin december 2018 in Sneek het vijftigste modefiliaal in Nederland. Norah werd vier jaar geleden opgericht en is ook actief in Duitsland met vijf filialen. Norh wil elke maand twee nieuwe filialen openen. Norah is van oorsprong een damesmodemerk uit Noord-Holland. Wekelijks worden er nieuwe collectie voor vrouwen, inclusief grote maten gepresenteerd, die ook online worden verkocht.

Buining Fashion

Buining Fashion in Apeldoorn is failliet. De winkels van moederbedrijf Buining Fashion en Petit Merci aan het Leienplein, Noa Noa aan de Korenstraat en Buining Fashion in Bussum zijn gesloten. Buining Fashion richt zich al 95 jaar op damesmode in het hogere segment. Een Buining-winkel in Harderwijk en de Apeldoorse Gerry Weber werden eerder al afgestoten.  De eigenaresse van Buining is Joke van Hunnik.  Formeel is het faillissement uitgesproken over holding Bumo Beheer. Voor de vennootschappen waarin de winkels zijn ondergebracht is het faillissement aangevraagd.  Van Hunnik vroeg het faillissement zelf aan en circa twintig mensen die op de loonlijst staan worden ontslagen. Voorlopig blijven alle kledingzaken dicht. tot er duidelijkheid is over de vraag van wie de voorraden zijn. De winkel van Buining Fashion in Apeldoorn gaat door als ‘Buining Fashion by Anna van Toor’. Voor Anna van Toor wordt het de 31e vestiging. Het faillissement betrof meerdere winkels: de Buining Fashion-vestigingen in Apeldoorn en Bussum en modezaken Petit Merci en Noa Noa, beiden in Apeldoorn. Anna van Toor beperkt zich bij de doorstart tot het Apeldoornse filiaal van Buining Fashion.

Burberry

Burberry is een exclusief kledingmerk. Het concern is met onmiddellijke ingang gestopt met het gebruik en verwerken van bont in de collectie. Ook wordt gestopt met het verbranden van onverkochte luxe goederen van het eigen merk. Een trenchcoat van Burberry kost gemiddeld 1700 euro en polo kost bijna 300 euro. Burberry verbrandde in 2017 voor 28 miljoen pond (31 miljoen euro) aan eigen producten.

C&A

C&A moest in 2017 twee filialen in Utrecht, een in Nijverdal en een in Pijnacker sluiten vanwege het slechte bedrijfseconomische resultaat. Het personeel werd niet ontslagen maar in andere filialen ondergebracht. In 2016 kondigde de familie Brenninkmeijer aan een miljard euro extra te investeren. C&A Europa telt inmiddels ruim 1500 winkels in 18 landen. Daarnaast is C&A nog actief in Brazilië, Mexico en China. De Brenninkmeijers hebben een vermogen van 22 miljard euro. C&A heeft 132 filialen in Nederland. C&A-stichting en de Amerikaanse begeleider van startups Plug and Play gaan met het initiatief “Fashion for Good” samenwerken om hergebruik van kleding te stimuleren en zo voor de kledingindustrie technieken ontwikkelen die bijdragen aan een schoner milieu en duurzaamheid. Plug and Play uit Silicon Valley heeft 22 buitenlandse vestigingen en opende er nu ook een aan het Rokin in Amsterdam. 64 internationale modebedrijven hebben zich gecommitteerd om te werken aan een circulair opererende modebranche. Samen vertegenwoordigen deze modebedrijven 7,5 procent van de mondiale modemarkt. Iin mei deed de Global Fashion Agenda (GFA) een oproep aan de modemerken en retailers om een circulair modesysteem te realiseren en daartoe vóór 2020 vier concrete stappen te zetten. Bij de eerste stappen gaan deelnemende modebedrijven zich actief inzetten voor het inzamelen van afgedankte kledingstukken en het hergebruik van dit ingezamelde materiaal opnemen in de design strategie van het merk. C&A nam in december 2018 de vestigingen van het failliete Charles Vogele in Oostenrijk over. De activiteiten in China worden verkocht aan een Chinees investeringsfonds. Begin 2020 vertrok het concern ook uit Mexico. China, Mexico en ook Brazilië werden door C&A in het verleden gezien als groeimarkten. De winkels en andere activiteiten in China gaan over naar de private investeerder Beijing Zhongke Tongrong. Er treedt een nieuwe CEO aan: de Nederlandse Giny Boer, die afkomstig is van IKEA. C&A is actief in 21 landen. In Europa zijn veertienhonderd C&A-winkels

Calvin Klein zie PVH

Claudia-Strater

Op 30-07-2020 is Modehuizen Claudia-Strater B.V. handelend onder de naam Claudia Strater,Claudia Starter,Modehuizen Claudia-Strater B.V. door de rechtbank de wettelijke schuldsanering van toepassing verklaard. Als bewindvoerder is aangesteld mr. C. van de Meent. Het insolventienummer van deze zaak is S 20 19. Modehuizen Claudia-Strater B.V. heeft als activiteit(-en) concerndiensten binnen eigen concern, holdings (geen financiële). Er waren circa 50 t/m 99 werknemers werkzaam.

Coolcat zie MS mode

Eigenaar Ronald Kahn maakt samen met zijn zakenpartner Jaco Scheffers 18 aprilo 2019 zelf een doorstart met Coolcat via hun Retail Beheer waarmee ze eerder ook V&D overnamen. Het bedrijf werd ontmanteld en ging door als online shop. Het Coolcat concern werd 19 maart failliet verklaart.

Cowboysbelt

Cowboysbelt wilde onder de nieuwe merknaam Amsterdam Cowboys een bredere lifestylecollectie voor een kwalitatief hoog segment in de markt zetten maar heeft nu vroegtijdig surseance van betaling aan moeten vragen. Amsterdam Cowboys is een nieuw premiummerk voor leren tassen, riemen, schoenen en woonaccessoires, ontworpen door designers. Cowboysbelt werd opgericht in de jaren ‘80, en verkocht brede cowboyriemen en de leren cowboybag. Naast tassen, riemen en schoenen zou Amsterdam Cowboys ook woonaccessoires met leer, hout, staal en marmer gaan verkopen.

Dante6

Managing director Arlette Huisman van Dante6 wil uitbreiden, zowel in haar thuisland als internationaal en is overgestapt op de nieuwste software versie van ItSuitsFashion van TCOG. Vanuit de wens om luxe en betaalbaarheid te verenigen in één label startte Evelyne Brekelmans in 2009 Dante6. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam langs de A13 en de collecties zijn clean met vrouwelijke silhouetten en eigentijdse prints en stijlen. TCOG is gespecialiseerd in IT-oplossingen voor de fashionbranche. Met LS Retail, een op Microsoft Dynamics NAV gebaseerde retail oplossing, en de overname van it suits IT in 2014 richt TCOG zich op fashion retail en fashion wholesale. Naast de fashiontak is TCOG gespecialiseerd in retail globaal en industry.

Deichmann Zie Van Haren

Demiville Fashion Groep

Amsterdams modebedrijf Demiville Fashion Groep (DFG) is failliet.  Demiville werd in de jaren negentig opgericht en importeerde, met een klein team onder leiding van modeondernemer en ex-muzikant Jan Halverstad, verschillende modemerken, zoals schoenen van Ishikawa, shirts van WeekendOffender en spijkerbroeken van Met. Volgens de meest recente jaarrekening over 2016 was financieel gezond en had weinig schulden. Volgens curator Hartsuiker is het bankroet te wijten aan verslechterende marktomstandigheden en het faillissement van Italservices, het Italiaanse modehuis achter de Met-jeans, het belangrijkste merk van Demiville. Italservices groeide afgelopen jaren sterk, onder meer door overnames, maar kwam deze herfst in de problemen. “Demiville heeft nog een tijdje een eigen outlet store gehad, om de voorraden te verkopen. Maar zonder het merk Met werd het moeilijk om verder te gaan.” Curator Hartsuiker acht de kans op een doorstart, waarbij mogelijk nieuwe merken worden ingebracht, klein.

Duetz

Pim Duetz is sinds 1992 aan het roer en is de vierde generatie Duetz in de onderneming. Zijn overgrootvader kwam in de vijftiger jaren van de negentiende eeuw vanuit Duitsland naar Nederland om de armoede te ontvluchten en ging met een handkar langs boeren met knopen en garen. In Wijk bij Duurstede opende hij als een van de eersten een confectiekledingwinkel met pakken voor de gewone man. Pims opa kwam op 21-jarige leeftijd in de zaak en verhuisde de winkel in 1922 naar Zeist aan de Voorheuvel 3. Hij werkte samen met een beddenzaak en kocht later Voorheuvel 5 en 7 er bij. In de vijftiger jaren kwam Pim’s vader in de zaak en die maakte van Duetz een regionale winkel met dames- en jeanskleding. Ieder van de vier segmenten had een eigen ingang. Pim zette een andere koers uit voor Duetz en haalde jeansafdeling eruit. Hij ging zich specialiseren in dames- en herenkleding. Zijn vrouw is in 1993 in de zaak gekomen. Zij doet de dagelijkse leiding en Pim de backoffice. Duetz breidde uit met filialen, voegde een eigen label toe en opende een webshop. In 2018 nam hij zeventien Adam menswear filialen over.

Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana (D&G) heeft een kledinglijn voor moslima’s met hijabs en abayas ontwikkeld.

Donna Karan

LVMH van de luxe merken Louis Vuitton, Moët en Hennessy, verkoopt het slecht lopende modebedrijf Donna Karan aan het Amerikaanse textielbedrijf G-III Apparel Group voor 650 miljoen dollar. Donna Karan richt zich op luxueuze maar draagbare kleding voor werkende vrouwen. LVMH had onenigheid met ontwerpster Karan, die vorig jaar opstapte. In 1996 ging Donna Karan naar de beurs en vijf jaar later werd het door LVMH voor 243 miljoen dollar gekocht om zo een ingang te hebben naar de Amerikaanse markt. G-III Apparel Group had ook al de merken Calvin Klein en Tommy Hilfiger in bezit.

Dungelmann Schoenen

De website van de winkelketen is uit de lucht, maar de winkels blijven vooralsnog open. Als curator van Dungelmann is Rob van Seumeren aangesteld, van Van Iersel & Luchtman Advocaten. De schoenenwinkel heeft vijftien vestigingen in Nederland. In totaal werken er zo’n 180 medewerkers. Directeur Loes Lieste van de Velde staat sinds 2017 aan het roer van het bedrijf dat opgericht werd in 1900. Eind 2018 verhuisde het bedrijf zijn hoofdkantoor van Delfsgauw naar het centrum van Den Bosch. Dungelmann schoenen in het Voorburgse winkelcentrum Julianabaan was al plotseling gesloten. De laatste tijd fungeerde de zaak al als ‘outlet’. De etalage was achter een rood doek verdwenen en de inrichting was ingeruild voor een grote hoeveelheid stellingen met daarin honderden paren schoenen. De schoenen en de stellingen zijn verdwenen. Bij Dungelmann verkochten ze damesschoenen, herenschoenen, kinderschoenen en accessoires van gerenommeerde merken als: Via Vai, Paul Green, Tommy Hilfiger, Van Bommel, Van Lier, Giorgio, Develab, Giga en Dungelmann. Dungelmann Schoenen heeft winkels in Midden en Zuid Nederland, een webshop en circa 150 medewerkers

e5

E5 Mode is in Vlaanderen al jaren op de schop. De oprichter, Etienne Kaesteker (76), had veel moeite om zijn geesteskind los te laten. De eerste winkel huisde in 1979 in een oude schuur in Sint-Denijs-Westrem, langs de E40. Die heette toen nog E5, vandaar de naam van de onderneming. Betaalbare en kwalitatieve mode in baanwinkels nabij provinciesteden was jarenlang een succesformule. Hij stak ook zijn eigen geld in het bedrijf. Het ging er heel familiaal aan toe. Shopinvest, het moederbedrijf van de Belgische kledingketen e5 mode samen met het Nederlandse familiebedrijf Berden Mode & Wonen. Shopinvest heeft in België meer dan 80 winkels, voornamelijk filialen van e5 mode. E5 Mode met 55 winkels en 480 medewerkers in België kreeg surseance van betaling. De textielfamilie De Sutter’ nam de 55 winkels over en behoud negentig procent van het personeel. Voor de kledingketen betaalde de familie 2,5 miljoen euro en de komende vijf jaar wordt vijf miljoen euro in de winkelketen geïnvesteerd. “We kijken naar het openen van vier nieuwe vestigingen op locaties waar e5 nu nog niet aanwezig is”, aldus Peter de Sutter. Ook zouden er vijftig banen bij komen op den duur en moet de webshop goed zijn voor twintig procent van de omzet.  Naast De Sutter hadden ook Colruyt en de Deense modegroep BTX interesse in de kledingketen. Ook zou zakenman Lex Hes, eerder eigenaar van onder meer Witteveen en Miller & Monroe, een bod hebben gedaan op het bedrijf. Een gerucht dat Hes zelf tegen RetailNews ontkende. e5 Mode stond al bijna een jaar te koop. Eind 2019 werd het bedrijf gekocht door ondernemer Frédéric Heldeweiert van de oprichtersfamilie Kaesteker. Door corona moest er door hem surseance van betaling worden aangevraagd en kocht De Sutter het bedrijf. De broers De Sutter financierden de aankoop met behulp van staatsinvesteringsfonds PMV en Christian Bultiauw, van elektronicagroothandel Cebeo. PMV-dochter Gigarant, staat borg voor 7,5 miljoen euro. De familie Bultiauw opgericht in 1922 door vader Charles, stond Christian Bultiauw tot 2008 aan het hoofd van elektrogroothandel Cebeo. Sinds 1996 opereert het bedrijf onder de vleugels van Franse sectorgenoot Sonepar, naar eigen zeggen wereldwijd marktleider in de distributie van elektrisch materiaal. Bultiauw zou 2,5 miljoen euro hebben gestoken in de overname. Eerder hielp de elektrohandelaar de De Sutters ook al eens bij hun Franse avontuur. In 1996 nam dochterbedrijf Polo International een meerderheidsbelang in het Franse Sofintex, dat ook broekenretailer Pantashop bevoorraadde, maar in 2008 kwam het tot een gerechtelijke reorganisatie. De problemen bij die dochtertak zouden zwaar door hebben gewogen voor de familie, die toen volgens De Standaard een beroep kon doen op Bultiauw. In totaal zouden Kristof en Peter De Sutter 5 miljoen euro aan eigen vermogen voorzien voor het ambitieuze project bij e5 Mode. De steun van de Vlaamse overheid was 7,5 miljoen euro. 

Euroshoe zie Bristol

Expresso Fashion

Expresso Fashion, het Nederlandse modemerk met een duidelijk eigen handschrift en een uitgesproken vrouwelijke signatuur, heeft winkels in Nederland en België, shop-in-shops in de Bijenkorf en een webshop. Daarnaast is Expresso verkrijgbaar bij geselecteerde dealers in Nederland, België, Duitsland en Spanje. 30 juli 2020 is Expresso Fashion B.V. door de rechtbank de wettelijke schuldsanering van toepassing verklaard. Als bewindvoerder is aangesteld mr. C. van de Meent. Het insolventienummer van deze zaak is S 20 16. Expresso Fashion B.V. heeft als activiteit(-en) vervaardiging van overige bovenkleding, groothandel in bovenkleding. Er waren circa 100 t/m 199 werknemers werkzaam. Fashion hielp vrouwen om hun sterkste punten te accentueren en de zwakkere punten geraffineerd te verbloemen. De collecties beschikten over een uitstekende pasvorm en een maatvoering van maat 34 t/m 46. Elegantie, comfort, originaliteit en individualiteit stonden voorop. Er waren vier hoofdcollecties per jaar die uit meerdere thema’s bestonden. Daarnaast werd er twee keer per jaar (mei en november) een Flash collectie uitgebracht en was de Business Suits collectie (NOOS) doorlopend verkrijgbaar. De collecties werden aangeboden vanuit de showroom in Diemen

FNG

FNG nam na Miss Etam en Promiss ook de failliete keten van McGregor over van Doniger Fashion Group. Miss Etam en Promiss werden doorgestart door R&S Retail met 99 winkels en 800 werknemers. R&S is daarna een samenwerking aangegaan met Dieter Penninckx van het Belgische in 2003 opgerichte modehuis FNG van Claudia Sträter, Fred & Ginger, CKS, Expresso, Superstar en Steps. Modeconcern Coltex draaide enorme verliezen en verkocht de onderdelen Steps en Superstar aan FNG. Superstar werd door FNG in twee stukken geknipt, een deel ging door onder het nieuwe merk Friday dat kort geleden in België gelanceerd werd.

Eind 2015 werd door R&S Holding het beursgenoteerd bedrijf Dico International van investeerder en grootaandeelhouder Peter Paul de Vries van Valu8 overgenomen. Dico International (beddenfabrikant) werd door De Vries als lege beurshuls inclusief een schuld van 14,5 miljoen in 2015 aan R&S Holding verkocht. De naam Dico werd tijdelijk gewijzigd in R&S Retail Group met als directeur ex (sterfhuisconstructie) Coltex directeur en ING bankier Rens Van De Schoor. Dico gaf voor de overname van Miss Etam 10 miljoen nieuwe aandelen uit, die werden geruild voor de activiteiten van de winkelketen. R&S “kocht” FNG en betaalde dit met nieuwe aandelen R&S. Per warrant FNG werden onder het bod 8,6 nieuwe aandelen R&S worden aangeboden.  Het aandeel R&S Group daalde naar 1,55 euro. Van de Schoor van R&S is geen onbekende van FNG want hij stond eerder ook aan het hoofd van NLB Fashion van de FNG Group. Dieter Penninckx wordt in 2017 benoemd tot bestuursvoorzitter en het concern heet dan voortaan FNG. Gino van Ossel en Emiel Lathouwers worden gelijktijdig benoemd tot commissarissen en Rens van de Schoor werd financieel directeur. In 2020 ging de hele onderneming failliet. R&S (vd Schoor) en FNG (Penninckx) namen ook Brantano over samen met de Belgische familie Torfs. Brantano komt uit het faillissement van Macintosh en ging Brantnew heten. Brantano heeft 130 winkels in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. R&S sloot de aankoopoptie al eind april af. De Etam Groep in 1924 opgericht door Julius Korijn boekte miljoenenverliezen. Het bedrijf werd geleid door John van der Ent, ex directeur van het failliete Siebel en ex directeur van Dexcom van het failliete Dixons en de topman van het failliete V&D. Miss Etam werd in april van vorig jaar failliet verklaard en maakte een doorstart met Roman & Stern (R&S). Miss Etam en Promiss met een omzet van 1,22 miljard euro en een kredietlijn van 237,5 miljoen euro lieten een schuldenlast van 35 miljoen euro bij de crediteuren achter. Couturier Mart Visser keerde na het faillissement van V&D met zijn kledinglijn tijdelijk terug in de winkels bij Promiss totdat ook deze in het voorjaar van 2020 worden gesloten.

Foot Locker

Foot Locker voldoet niet aan verwachtingen en gaat de focus verleggen naar damesmode- en schoenen. De Amerikaanse schoenwinkelketen behaalde wel een omzet- en winststijging, maar die waren lager dan verwacht. De omzet van Foot Locker groeide in het eerste kwartaal met 3,7 procent naar 1,99 miljard dollar (1,77 miljard euro), terwijl ook de winst met 3,8 procent steeg naar 191 miljoen dollar. Om de tegenvallende resultaten in die segmenten tegen te gaan worden meer vrijetijdsschoenen aan het assortiment toegevoegd en komt er een ruimer aanbod aan kleding en schoenen voor het vrouwelijk publiek.

Forever 21

Het Amerikaanse concern Forever 21 heeft in haar eigen staat (Delaware) surseance van betaling (chapter 11 procedure) aangevraagd. Het in Los Angeles gevestigde concern kan dan voortbestaan tijdens een reorganisatie werkend aan een plan om zijn schulden af te lossen. Zo kunnen onrendabele filialen makkelijker worden gesloten en personeel worden afgevloeid. 178 onrendabele filialen van de ruim 800 zullen waarschijnlijk sluiten of grondig reorganiseren. De reorganisatue wordt onder andere gefinancierd door JPMorgan Chase. Eerder waren er nog plannen om samen met Amazon het failliete American Apparel over te nemen. Forever 21 werd opgericht in 1984 en heeft achthonderd winkels in de Verenigde Staten, Europa, Azië en Latijns-Amerika. In Nederland heeft de keten één winkel in de Kalverstraat die al op de nominatie stond om te worden gesloten.

Frendz

Frendz is een app waarin je je eigen kledingcollectie kunt samenstellen om deze daarna te delen via social media. De V&D it-systemen die Van Zetten ,Roland Kahn en Jacco Scheffers kochten waren ‘gammel’, en daarom is er gekozen om een app te lanceren in plaats van een webwinkel. Frendz on tour is gestart met een account dat door zo’n 4800 mensen gevolgd wordt. In de app kun je van veertig à vijftig verschillende partners producten kopen.  De naam V&D is losgelaten omdat die niet ‘hip en vooruitstrevend’ was. In de zomer gaat Schoolcampus van start vanuit V&D Concepthouse, zoals het overkoepelende bedrijf van Van Zetten en partners heet.

Gaastra

Gap

Tijdens het eerste halfjaar van het boekjaar zag Gap de omzet langzaam stijgen. De groei was voornamelijk te danken aan de goede resultaten bij het merk Old Navy. Gap Inc. is een internationaal retailer voor kleding, accessoires en verzorgingsproducten en verkoopt merken als Banana Republic, Old Navy, Athleta, Intermix en Weddington Way. Het bedrijf draait zo’n 15.5 miljoen omzet in meer dan 90 landen via 3.200 eigen winkels en 450 franchise en e-commerce sites.

Garcia Jeans/J.O.G. Group

J.O.G. Group BV is een houdstermaatschappij van acht groepsmaatschappijen waarvan het gedeeltelijk of volledig eigenaar is. Tot de groep behoren o.a. Jeans Centre BV, Los BV en Garcia Export BV, allen gehuisvest aan de Van Hennaertweg 6 en 8 in Alblasserdam. Louk Van de Sanden is samen met Peter Berg eigenaar van de verticaal georganiseerde groep bestaand uit Garcia Jeans, Jeans Centre en outletonderneming Ensign Blue. J.O.G. is met 1.000 medewerkers actief in twintig landen. Louk van de Sanden is naast mede-eigenaar van JOG Group ook CEO van Garcia Jeans. In 2007 besloot Van de Sanden het merk te herpositioneren, waardoor het zich tot een internationaal denim fashion brand ontwikkelde en de omzet verdrievoudigde. Aan het eind van de jaren ’70 komt leverancier en modemerk Garcia door de faillissementen in de problemen en kwam in contact met Martin Kouwenberg. Garcia ging failliet en werd overgenomen door Eurobrooks BV en AMWI van Mark J.C. Hommelberg. J.O.G. Group BV is de investeringsholding van Garcia Outlets BV, Garcia Export BV, Jeans Centre BV, en Los BV in Alblasserdam (gemeente Alblasserdam) met een kapitaal van 15 miljoen euro.  Pieter Jan Rombout is de CFO. Ook Urbinotex voorheen De Rith Beheer BV van Paul Burema maakt deel uit van de organisatie.

Gerry Weber

Het Duitse modehuis Gerry Weber gaat 230 winkels sluiten en personeel afvloeien, maar in Nederland blijven vooralsnog alle 42 winkels nog open. Gerry Weber heeft bijna 1300 winkels, 2500 shop-inshops en 270 franchise-vestigingen in negen landen maar maakte hiermee het afgelopen boekjaar een verlies van 148 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog ruim 10 miljoen euro winst geboekt. Gerry Weber had in 2018 een omzet van 795 miljoen euro, zo’n 10% lager dan in 2017. In 2016 werd ook al gereorganiseerd.

Van Gils

Van Gils moet de productie van herenpakken fors reduceren. Pakkenverkoper Oger gooit de collectie pakken en colberts in een uitverkoop met ongewoon hoge korting. Een pak is vandaag de dag vanwege het thuiswerken  toch niet echt iets wat nodig is

Gstar

Het was al langer duidelijk dat de coronacrisis Gstar hard raakte: Half juli ging de Zweedse tak kopje onder en vroeg de Amerikaanse tak uitstel van betaling aan, een voorstadium van een faillissement. G-Star deed in mei al hetzelfde. De onlineverkopen gingen in coronatijd omhoog, maar konden het gebrek aan winkelverkopen niet goedmaken. 210 van de in totaal 2.100 banen bij het modemerk worden geschrapt waarvan 150 in Nederland.

Gucci

Alessandro Michele van Gucci komt met een gewaagde, excentriek stijl. Het chique vintage-boho lexicon werd door de grote winkelketens goed ontvangen en in november 2015 ontving Michele de International Fashion Designer Year Award tijdens de British Fashion Awards. De omzet van het moederbedrijf, het Franse Kering kelderde met 43,5 procent in het tweede kwartaal door reisbeperkingen en winkelsluitingen. De totale verkopen tussen begin april en eind juni bedroegen 2,2 miljard euro. Over de eerste zes maanden van het jaar was de terugval iets minder dramatisch (-29,6 procent), doordat de omzet in het eerste kwartaal goed was. In het eerste half jaar van 2020 wist het bedrijf winst te maken, ondanks de sterke terugval van de verkopen. Onder de streep bleef er 272,6 miljoen euro over, wat ongeveer de helft was van de winst in het eerste half jaar van 2019. Topman François-Henri Pinault noemt de eerste helft van dit jaar de meest uitdagende periode in de geschiedenis van het bedrijf. Wel ziet hij dat de verkopen weer aantrekken, doordat in Azië en dan vooral in China de winkels weer opengaan.

Gsus

Gsus ging medio april 2018 failliet en in juli volgden een aantal verwante vennootschappen waaronder de houdstermaatschappij Gsus Clothing.  In januari 2018, vlak voor de faillissementen, werden de merknaam en de voorraden al weggesluisd voor 250.000 euro. Die partij is inmiddels weer actief onder het merk Gsus, met een eigen webwinkel. Gsus Wholesale laat een miljoenen schuldenlast achter. Gsus werd in 1993 opgericht door ontwerpers Jan Schrijvers en Angelique Berkhout. In 2010 kwam Gsus in handen van Varova Fashion Group, die het concern doorsluisde naar Standard Investments en textielondernemer Marcel van Gelderen die de merken Sissy-Boy, Open32 en Tumble ‘N Dry voortzetten. De rest van de niet interessante merken werd verkocht. Voor Gsus werd gekozen voor een sterfhuisconstructie, waarbij de waardevolle delen werden verkocht terwijl de schulden achter bleven in de bedrijven, die vervolgens failliet werden verklaard. Ook winkelketen Men At Work van Varova, ging onlangs failliet. De Termeer Groep, bekend van Sacha en Manfield, nam Sissy-Boy uiteindelijk in april 2019 over. De Termeer Groep zit al sinds 1909 in de modewereld met de Sacha schoenwinkels.

Haussmann

Een consortium van Nederlandse ondernemers en investeerders wilde in de 2e helft van 2016 met warenhuis Haussmann op een vloeroppervlakte van zevenduizend vierkante meter, verdeeld over zeven verdiepingen, designertassen, schoenen en kleding gaan verkopen gecombineerd met een versmarkt, een beauty & beyond center en een restaurant. De winkel zou deel uit gaan maken van het vernieuwde shopping centrum dat wordt gevormd door Primark aan het Damrak, Harvey Nichols, Marks en Spencer’s Zara aan de Nieuwendijk, rond het Rokin. De opening is echter stopgezet en de medewerkers zijn van het project gehaald. Haussmann zou eerst in september openen en later werd de datum al opgeschoven naar februari volgend jaar. Haussmann was een initiatief van een groep Nederlandse ondernemers en investeerders, waaronder Frans van der Kraan die onlangs moest vertrekken. Van der Kraan blokkeert nu, volgens de nieuw aangetreden directeur Lodewijk Bianchi, de  betalingen aan schuldeisers. De nieuwe directeur vond bij zijn aantreden een grote wanorde aan. Leningen bleken niet te zijn afgelost en rekeningen werden niet op tijd betaald. Eerder deze maand werden al alle medewerkers van het warenhuisproject gehaald en Haussmann bleek grote moeite te hebben om luxemerken aan zich te binden. Het project wordt volgens hem wel doorgezet samen met een partner, of in zijn geheel doorverkocht aan een derde. De rechtbank gaf 30 maart ook toestemming aan vastgoedondernemer Mozes Staszewski van ‘Emmes Holding’ om voor ruim 1 miljoen euro beslag te leggen op de bankrekeningen. Het beslag gaat om de terugvordering van een lening die Staszewski vorig jaar “zonder onderpand of garantie” verstrekte. “Ik wil dat bedrag terug. Ik voel me belazerd door mijn ex-medewerker”, verklaarde Staszewski.

De Canadese partij waar het beroemde luxe warenhuis Saks Fifth Avenue onder valt, werd genoemd als nieuwe huurder van het ‘Haussmann’-pand aan het Rokin in Amsterdam. Haussmann-directeur Lodewijk Bianchi is hiervoor in onderhandeling met Hudson’s Bay. Hoogstwaarschijnlijk komt er dus een vestiging van het luxe Saks-warenhuis, maar er gaan ook geruchten dat Bianchi naast Hudson’s Bay gesprekken heeft met een ‘grote fashion partij met warenhuizen in Azië’. Saks Fifth Avenue is een van de meest luxe warenhuizen van Noord-Amerika. De allereerste vestiging is de meest beroemde: die aan Fifth Avenue in Manhattan New York, die ook in veel series (Sex and the City!) en films voorkomt. Maar daarnaast bestaan er nog 46 vestigingen in de VS en Canada, en zijn er ruim honderd zaken van het iets minder high end Saks OFF 5th.

Hennes & Mauritz (H&M)

Hennes & Mauritz gaat wereldwijd 250 winkels sluiten. Vanwege het coronavirus kopen klanten vaker online in plaats van dat ze naar de winkel gaan. H&M opende in 2018 nog 390 nieuwe winkels en sloot er 150. Het filiaal aan de Promesse in Lelystad sloot in mei 2019 als eerste. In 2006 maakte de H&M zijn intrede in Lelystad. De cijfers zijn slecht en de winst daalde. Het concern heeft last van verstoringen in het logistieke netwerk. Om de omzet op te vijzelen gaat het concern ook lampen en meubels verkopen. 2017 was voor het Nederlandse H&M zeer teleurstellend. Het gaat in alle grote markten van H&M (waaronder Duitsland, VS, China en het VK) niet zo best maar Nederland spant de kroon. De echte groei van het concern zit  voornamelijk in Azië en Zuid-Amerika. H&M heeft 4.801 winkels.  De eerste fysieke Arket winkel van H&M opende in Londen. De artikelen van deze winkels zijn daarnaast in achttien Europese landen online te bestellen. Na Londen volgde Brussel, Kopenhagen, München en in 2018 Amsterdam. Arket is het achtste merk van het concern, na onder meer H&M, COS, & Other Stories en H&M Home. H&M-winkels zijn er al in 65 landen. Daar komen dit jaar Kazachstan, Colombia, IJsland, Vietnam en Georgië bij. H&M van de familie Persson bezit met 40% van de aandelen de absolute macht en het heeft weinig schulden. Maar aan de Zweedse beurs verloor het aandeel in 2017 30% van zijn waarde en begin 2018 daalde de koers met nog eens 8%. De Zweedse bank-verzekeraar Skandia bouwt het belang af. De meeste analisten (51%) adviseert klanten aanraadt H&M aandelen te verkopen. Bestuurder Karl-Johan Persson werkt aan uitbouw van de webshop, het opzetten van nieuwe merken, betere winkels en het efficiënter beheren van de voorraden om de negatieve spriraal te doorbreken. De groeistrategie is veranderd in een jaarlijkse omzetgroei (fysiek en online) van 10-15%. In 2017 werd voor zo’n 15 ton afgedankte onverkochte kleding van H&M verbrand. Hennes zou personeel structureel onderbetalen. 62 ondervraagde arbeiders in zes textiel fabrieken in India, Cambodia, Bulgarije en Turkije zouden niet voldoende betaald krijgen om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.  De 72-jarige miljardair, een van de rijkste mensen ter wereld Stefan Persson vertrekt in 2020 als voorzitter en draagt die functie over aan zijn zoon Karl-Johan, die afgelopen jaren al was belast met de dagelijkse leiding van het concern. De  omzet steeg in 2019 met 11 procent tot zo’n 21,9 miljard euro. Ook de jaarwinst steeg mede dankzij bezuinigingen. H&M werd in 1947 opgericht door Erling Persson. Stefan Persson is een zoon van oprichter Erling. Stefans zoon Karl-Johan was als topman de laatste jaren de drijvende kracht achter onder meer het opschalen van de onlineactiviteiten van H&M. De dagelijkse leiding is nu in handen van Helena Helmersson, de eerste vrouw ooit op deze post bij H&M. Helmersson begon in 1997 op de inkoopafdeling van het bedrijf en werkte zich afgelopen jaren al op tot operationeel directeur.

Hermès

Hermès, onder meer bekend van de luxe dure handtasjes ziet met name in Azië de omzet stijgen en dat zorgde uiteindelijk voor 10 procent hogere winst in 2016. De markt voor luxeproducten groeit, Vooral lederwaren en handtassen van Birkin werden goed verkocht. De operationele winst kwam uit op 1,7 miljard euro.

HoutBrox en Duthler 

Modeketens HoutBrox en Duthler van de Brova met 24 vestigingen en 500 medewerkers is failliet en wordt doorgestart. Brova verkocht onlangs nog 22 Purdey-winkels voor 250.000 euro aan Jürgen Spies van investeringsmaatschappij O&C uit Leusden, die eerder ook de 100 winkels van Modehuis Witteveen kocht, maar dat werd door de rechter teruggedraaid. De ING was 33 jaar de huisbankier en bouwde het krediet al af van 18 naar 6 miljoen en besloot het krediet niet langer te verlengen of te verhogen. Brova verkocht de zaken vlak voor het faillissement. De curatoren hadden de rechter verzocht de “goedkope” overname buiten medeweten van financierder de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) om te onderzoeken. BOM had in 2012 een achtergestelde lening van 1,7 miljoen euro aan Brova verstrekt. De rechter oordeelde dat er inderdaad sprake is geweest van ‘paulianeus handelen’. Brova hield na de verkoop nog 25 zaken onder de formule van HoutBrox over. Deze winkels staan onder meer in Uden, Veghel. Waalwijk en Oss. Het bedrijf wordt nu overgenomen door Shopinvest, het moederbedrijf van kledingketen e5 mode samen met het Nederlandse familiebedrijf Berden Mode & Wonen. Shopinvest krijgt bij de nieuwe samenwerking een minderheidsaandeel en Berden Mode & Wonen, dat eerder ook al de andere Brova-dochter Purdey overnam, krijgt de meerderheid van de aandelen in handen. Door de doorstart kunnen ongeveer 350 tot 450 banen behouden worden en worden zeker drie winkels gered. Met de andere verhuurders wordt nog onderhandeld. Shopinvest heeft in België meer dan 80 winkels, voornamelijk filialen van e5 mode. E5 Mode met 55 winkels en 480 medewerkers in België heeft surseance van betaling. Er kwamen biedingen op de keten van  de Belgische modeketens ZEB en JBC en Martijn Rozenboom. Of Martijn Rozenboom in opdracht van R&S zijn bod heeft gedaan is onbekend. Zelf is R&S (Van de Schoor) nog verwikkeld in twee andere lopende faillissementen.

Hudson’s Bay

De winkels van Saks Off 5th in Amsterdam en Rotterdam sluiten hun deuren. De opheffingsuitverkoop is inmiddels gestart. In de winkels van Hudson’s Bay, worden dure merken uitverkocht. Behalve in Nederland worden ook de winkels gesloten in het Duitse Düsseldorf, Frankfurt, Bonn, Stuttgart, Wiesbaden, Heidelberg gesloten. De winkels blijven nog uiterlijk tot eind juni open en geven tot die tijd extra kortingen van 30 tot 40 procent. Saks Off 5th opende september 2017 in Rotterdam zijn eerste winkel in Nederland, in de kelder van de Hudson’s Bay. Later volgde het tweede filiaal in Amsterdam. Het vertrek uit Nederland komt niet helemaal als een verrassing: recent maakte Hudson’s Bay bekend dat het in de Verenigde Staten 20 zaken van Saks Off 5th sluit.

Hugo Boss

Hugo Boss sloot twintig winkels vanwege de aanhoudend slechte resultaten. Hugo Boss zag zowel de winst als de omzet dalen. De prestaties stonden onder druk door afzwakkende verkopen in Europa, de Verenigde Staten en China. Eerdere winkelsluitingen kostten Hugo Boss 57 miljoen euro. Hugo Boss wil  zo’n vijftig miljoen euro besparen. In China werden meerdere winkels gesloten. Hugo Boss heeft in het vierde kwartaal van 2019 een hogere winst en omzet in de boeken gezet. De onderneming profiteerde vooral van betere verkoopprestaties in Europa en dan met name in Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook op het vasteland van China namen de verkopen toe, maar in de Verenigde Staten gingen de zaken minder. De omzet aangepast voor wisselkoerseffecten ging, op basis van voorlopige cijfers, met 4 procent omhoog tot 825 miljoen euro vergeleken met een jaar eerder. De winst voor belastingen toonde een plus van 9 procent tot 122 miljoen euro.

Hulaaloop

Hulaaloop is een kinderkleding abonnementsservice. De oprichters zijn Puck Middelkoop en Emma Zee. Hulaaloop leent ouders outfits voor een bepaalde prijs per maand tot het kind eruit gegroeid is waarna ze de kleding kunnen retourneren. Ze ontvangen vervolgens een nieuw pakket in de juiste nieuwe maat.

Humanoid

Vrouwenmodelabel Humanoid werd in Arnhem opgericht door Hans Boelens in het begin van jaren tachtig als onderdeel van een kunstenaarscollectief van punkers en krakers. In de jaren negentig werd het mode-atelier samen met creatief directeur Sandra Harmsen verder uitgebouwd. Na 2000 groeide Humanoid uit tot een gevestigd internationaal modelabel en bij het 35-jarige bestaan in 2017 had het concern 400 verkooppunten wereldwijd, een eigen winkel in een voormalige kerk in Arnhem en een webshop. In 2015 nam de Belgische investeerder Vendis Capital het bedrijf over om daarna de VS, Italië, Azië en Scandinavië te veroveren. In 2017 verlieten de nieuwe directeur en in 2019 ook Sandra Harmsen het zinkende schip. Moederbedrijf Alux Holding had inmiddels een negatief eigen vermogen. In 2020 trok de bank de stekker er tenslotte uit. Vendis wilde zijn eerste fonds ten gelde maken, en geen nieuw geld meer in het concern steken. De bank stelde een taxateur aan om de activa te verkopen, hetgeen 4 maart 2021 leidde tot het faillissement van alle bedrijven achter Humanoid, AteliersH en Alux. Curator Carla Nijhuis. Dankzij de verkoop van de activa door de bank, kon Humanoid wel doorstartenmet een nieuwe bv genaamd Humanoid B.V. Het merk Humanoid gaat weer zelfstandig verder in de nieuwe bv waarbij het gehele personeel is overgenomen door voormalig CFO Maikel van den Dungen. Ook Sandra Harmsen keerde terug. Creatief directeur Maria Janssen is per 1 maart weg bij het bedrijf en de ontwikkeling van de collecties wordt verder gezet door het designteam van Humanoid.

Hunkemöller

Hunkemöller werd in 1886 in Amsterdam opgericht door een Duitse immigrant en legde zich in eerste instantie toe op het maken van korsetten. Hunkemöller opende in oktober 2017 zijn eerste winkel in Zwitserland. Het concern opende vier winkels in Zwitserland en wil ook acht tot tien nieuwe vestigingen per jaar tot uiteindelijk veertig tot vijftig Zwitserse filialen in en rondom Zurich. Volgens de keten heeft Hunkemöller een sterke naamsbekendheid in Zwitserland en zorgt de hoge koopkracht in het land voor een van de meest stabiele en welvarende markten van Europa. Wereldwijd telt Hunkemöller circa achthonderd winkels. Hunkemöller had in 2017 al een groei van 13,5 procent. Eigenaar en investeringsmaatschappij Carlyle heeft zakenbank JPMorgan Chase in de arm genomen om voor volgend jaar een mogelijke verkoop te onderzoeken. Het bedrijf is sinds 2015 in handen van Carlyle. Een paar jaar geleden overwoog Carlyle ook al eens Hunkemöller te verkopen. Daarvoor was de keten onder andere in handen van Vendex en Maxeda, waartoe ook V&D behoorde.

Iconix Brand Group 

Met een omzet van 348,4 miljoen euro boekte Iconix Brand Group in 2016 een omzetverlies van 3 procent. De daling zou vooral te maken hebben met de verkoop van Badgley Mischka uit het portfolio van de groep. Het entertainment-segment van de groep had de meeste omzet met een totaal van 113,3 miljoen dollar. Het vrouwen- en mannen-segment daalden respectievelijk 10 en 12 procent. Bij de vrouwenmerken was er een omzet van 106.5 miljoen dollar en bij de mannen 48,6 miljoen dollar.

Infact Clothing

Het duurzame kledingmerk uit Amsterdam, dat bedrijfs- en promotiekleding maakt van biologische katoen, is failliet. Infact Clothing hield het nog twee maanden vol nadat zusterbedrijf People’s Avenue, begin februari failliet ging.  Infact Clothing werd in 2011 opgericht door de Roland Wiechert (1983) die onder meer promo T-shirts maakte voor de populaire DJ Martin Garrix en modeblad Vogue. Vier jaar later richtte hij met People’s Avenue ook een duurzaam consumentenmerk op en opende een aantal winkels. Crowdfunding mislukte waarna eerst People’s Avenue failliet ging en nu dus ook Infact Clothing. Curator Jurriaan Ypma, die ook het faillissement van People’s Avenue afwikkelt, is benoemd tot curator.

Inretail

InRetail, de brancheorganisatie van modewinkels, telde in het tweede kwartaal van dit jaar een daling van de verkoop voor heren van blazers met 48 procent, broeken van 44 procent en jassen van 40 procent. Bij de bovenmode voor dames is de daling met 32 procent ook ongekend fors. Daar stond wel de stijging van de verkoop van sweaters en vesten tegenover. Die steeg in de drie maanden met 49 procent. En ook nachtkleding en ondergoed zit stevig in de lift. 

J.O.G. Group

J.O.G. is van Marcel van Gelderen/Jop Pollman/Mark Hommelberg/Paul Burema/Pieter Jan Rombout/E.G.J. Mol/L. van de Sanden/Peter Berg. De Varova Fashion Holding ging met Sissy-Boy, OPEN32 en Tumble ’n Dry. (drie van de zes modelabels uit het portfolio) door als de Brand Retail Group (BRG). Bij de overname was ook Jop Pollmann en Marcel van Gelderen van Men At Work betrokken. Marcel van Gelderen kocht daarna alle aandelen van het door hem opgerichte Men At Work van Varova Fashion Holding weer terug. Varova hield wel een aandeel in de modegroep onder de naam van Brand Retail Group (BRG). Marcel van Gelderen is ook aandeelhouder in de Brand Retail Group. Men at Work werd in 1995 door Van Gelderen opgericht. Hij verkocht het bedrijf in 2007 aan zijn ZBK Kapital (eigendom van Van gelderen en Hommelberg), om het vervolgens in 2012 samen met directeur Mark Hommelberg voor een symbolisch bedrag via hun Varova Fashion weer terug te kopen. Nieuwenhuizen en Wijnhoven vertrokken. Het Standard Investment Fund van van Gelderen nam de gehele portefeuille van Varova over inclusief Sissy Boy, Open 32, Men at Work, Gsus, Tumble ’n DryLess, Mees, Silvercreek, Kings of Indigo, J.C. Rags, Miniverse en Ontour. Standard Investment, heeft in haar portefeuille van € 500 miljoen euro ook belangen in bedrijven als Dutch Bakery en Burger King Nederland. Sissy Boy’s CEO Bleekemolen probeerde bij leveranciers geld op te halen hetgeen mislukte. Er werd aan de leveranciers een korting van dertig procent gevraagd op alle producten die al waren ingekocht en die nog niet betaald waren. Sissy-Boy leed in 2017 een verlies van 2,5 miljoen euro. Van Gelderen heeft inmiddels surseance van betaling voor Sissy Boy en stevent af op een voor hem gebruikelijke doorstart. Zijn Gsus ging medio april 2018 al failliet in een sterfhuis constructie en in juli volgden een aantal verwante vennootschappen waaronder de houdstermaatschappij Gsus Clothing. In januari 2018, vlak voor de faillissementen, werden de merknaam en de voorraden al door hem weggesluisd voor 250.000 euro. Het merk is inmiddels alweer actief. Gsus Wholesale liet een miljoenen schuldenlast achter. Gsus werd in 1993 opgericht door ontwerpers Jan Schrijvers en Angelique Berkhout. In 2010 kwam Gsus in handen van Van Gelderen’s Varova Fashion Group, die het concern doorsluisde naar zijn Standard Investment Fund. Voor Gsus werd gekozen voor een sterfhuisconstructie, waarbij de waardevolle delen werden verkocht terwijl de schulden achter bleven in de bedrijven, die vervolgens failliet werden verklaard. Ook de keten Men At Work van Van Gelderen, ging onlangs failliet.

Sinds april 2017 stond Men at Work onder leiding van CEO Annemarie Uleman. Samen met Pauline Barendregt, de creatief directeur, werkte ze aan een ‘nieuw’ Men at Work met eigen merken als vrouwenlabel Airdate, mannenlabel Off the Radar en 8MM. In juni 2018  volgde een surseance van betaling, nadat al in juni verschillende filialen al opheffingsuitverkoop hielden en vlak daarna  sloot ook de webshop. De drie Belgische filialen bleven buiten de surseance, omdat die niet binnen de holding vallen waarover de uitspraak gaat. Om dit soort dubieuze doorstarts te voorkomen heeft De Hoge Raad onlangs bepaald dat curatoren bij een faillissement niet zonder toestemming van vastgoedeigenaren gehuurde winkels niet zomaar mogen doorverhuren aan een derde partij.

Jaeger

Jaeger, beter bekend als de maker van de lange wollen onderbroeken van de Britse soldaten in de Eerste Wereldoorlog verkeert in staat van faillissement. Zevenhonderd banen staan op de tocht. Pogingen van Jon Moulton, via zijn private equity-bedrijf Better Capital zijn op niets uitgelopen. Met het 133 jaar oude modemerk Jaeger gaat een icoon van de Britse mode verloren De Londense accountant Lewis Tomalin opende in 1884 de eerste winkel die uitgroeide tot een internationale keten. Vooral het wollen lange ondergoed was populair. Na 1918 werd het assortiment uitgebreid. De kleding, waaronder de klassieke twinset, werd vervaardigd van natuurlijke materialen zoals wol, flanel, katoen en het kamelenhaar van de beroemde cashmere jassen. In de jaren negentig zette de neergang in. Vijf jaar lang trachtte Colin Henry, de door investeerder Better Capital aangestelde ceo met miljoenen vergeefs het bedrijf te redden. Vermoedelijk zullen zevenhonderd medewerkers hun baan verliezen.

Jimmy Choo

Schoenen- en modehuis Jimmy Choo stond te koop met instemming van investeerder JAB Luxury die twee derde van de aandelen Jimmy Choo bezit.  Jimmy Choo zat vanaf het najaar van 2014 op de aandelenmarkt in Londen en werd uiteindelijk gekocht door Michael Kors die een jaar later ook Versace over nam.

Karen Millen

De Nederlandse tak van modehuis Karen Millen, met 80 werknemers, is failliet. De curator Jos Borsboom stelt dat het faillissement te wijten is aan problemen bij het Britse moederbedrijf, waar de eigenaar de stekker er uit heeft getrokken. Karen Millen werd in 1981 opgezet door de gelijknamige Britse ontwerpster en onderneemster. Het merk wordt over de hele wereld verkocht. In Nederland was Karen Millen actief met enkele eigen winkels en met shop-in-shops, onder meer in de Bijenkorf. Een van de eigen winkels was in de P.C. Hooftstraat, maar die sloot in 2018. Een andere is gevestigd in Den Haag.

Karmaloog

Bij de duurste winkel van Nederland, Karmaloog in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam waar sneakers van 40.000 euro en jassen van een ton worden verkocht werden door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en handhavers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op 13 juni 2017 105 items in beslag genomen. Het gaat om schoenen, jassen, riemen, rokken en andere kledingstukken en accessoires waarin leer van krokodillen, pythons en anaconda’s is verwerkt. De eigenaren van de winkel hadden al een verzoek om voorlopige voorziening aangevraagd zodat de inbeslagname kon worden voorkomen, maar dat werd 13 juni door de rechtbank in Amsterdam afgewezen. Er is een proces verbaal opgemaakt voor overtreding van de Wet natuurbescherming. Het leer van beschermde dieren mag alleen verhandeld worden als dit aantoonbaar afkomstig is van dieren die binnen de Europese Unie zijn gekweekt of aantoonbaar met een CITES invoervergunning binnen de Europese Unie is binnengebracht”, schrijven de organisaties in een persbericht. De eigenaren konden dit vooralsnog niet aantonen.

Cora Kemperman

De Cora Kemperman keten is failliet. Cora Kemperman begon in 1995 samen met Gloria Kok, een van de producenten met wie Kemperman eerder veel had samengewerkt. Ze openden, met hun eigen geld, meteen drie winkels. De vaak wijde grote maten kleding collecties hadden altijd min of meer dezelfde stijl, zodat alles onderling gecombineerd kon worden. De keten had negen eigen boetieks (zes in Nederland, drie in België). Gloria Kok verliet in 2010 het bedrijf en Kemperman ging in 2012 met pensioen. Moederbedrijf Lafalda werd verkocht aan Brigitte de Wilde en Kempermans nicht Saskia Kemperman. De nicht kreeg een burn-out en stopte tijdelijk met werken. Tegelijkertijd moest er worden bezuinigd. De financiële man werd ontslagen en de schulden stapelden zich op. De omzet bedroeg ten tijde van de verkoop in 2012, ongeveer 10 miljoen euro. De winkel aan de Leidsestraat in Amsterdam ging eind mei al dicht. Cora Kemperman is nu een webwinkel. Het eerste deel van de nieuwe collectie is online te koop. De komende weken wordt het aanbod geleidelijk aan uitgebreid. De online doorstart kwam tot stand door oud-medewerkers van Kemperman en zustermerk Mac & Maggie en wordt gesteund door de oprichter en naamgever zelf. De Cora Kemperman-webshop staat onder leiding van Nicole Groeneveld, die tien jaar geleden al in beeld was om het merk over te nemen. Een doorstart, waarbij alle vijf filialen gered zouden worden, bleek niet haalbaar. In november 2018 werd bekend dat het merk toch een nieuwe start kreeg.

Kennedy en Au Bon Marché

De 22 winkels van Kennedy en Au Bon Marché zijn failliet. De winkels in Rotterdam, Maassluis, Vlaardingen en Dordrecht verkochten merken als Dolce Vita, Dutch Diva en Discovering. Ook de kledingwinkels Diva en Beau in Middelburg zijn mee ten onder gegaan. De winkels zijn gesloten en de banken hebben beslag gelegd op de voorraden. Er wordt geprobeerd om de winkels van Kennedy-Au Bon Marché deze week door te starten. De Kennedy-Au Bon Marché webwinkel is tijdelijk uit de lucht.

Kering

De moedermaatschappij van Gucci (en saint Laurent)maakte in 2018 wereldwijd meer dan 8 miljard euro omzet. Dat ws bijna 40% meer dan in heel 2017. Dochter Yves Saint Laurent groeide met bijna 20 procent, tot 1,7 miljard euro. Dochters Balenciaga en Alexander McQueen groeiden ook snel. In 2020 keerde het tij door Corona en de omzet kelderde met 43,5 procent in het tweede kwartaal door reisbeperkingen en winkelsluitingen. De totale verkopen tussen begin april en eind juni bedroegen 2,2 miljard euro. Over de eerste zes maanden van het jaar was de terugval iets minder dramatisch (-29,6 procent), doordat de omzet in het eerste kwartaal goed was. In het eerste half jaar van 2020 wist het bedrijf winst te maken, ondanks de sterke terugval van de verkopen. Onder de streep bleef er 272,6 miljoen euro over, wat ongeveer de helft was van de winst in het eerste half jaar van 2019. Topman François-Henri Pinault noemt de eerste helft van dit jaar de meest uitdagende periode in de geschiedenis van het bedrijf. Wel ziet hij dat de verkopen weer aantrekken, doordat in Azië en dan vooral in China de winkels weer opengaan.

LVMH  (Louis Vuitton, Christian Dior, Moët, Hennessy)

LVMH van Louis Vuitton en Christian Dior zag de verkoop in 2018 al met 20 procent toenemen en in de eerste zes maanden 2019 werd de omzet nog eens flink opgevoerd. Vooral de divisie Mode en Leren Artikelen deed het goed, gedragen door modemerk Louis Vuitton. Ook Christian Dior zette volgens het bedrijf een “opmerkelijke prestatie” neer.
De omzet van LVMH steeg de eerste helft van 2019 met 15 procent naar 25 miljard euro. De mode en leren artikelen stegen zelfs met 21 procent. Ook bij de divisie Retailing, waar onder meer parfumerie en cosmeticawinkel Sephora onder valt, en de divisie Parfums en Cosmetica groeide de omzet met een percentage in de dubbele cijfers.
De groei kwam vooral van de Verenigde Staten, Europa en Azië, waarbij LVMH merkte dat de vraag in thuisland Frankrijk in het tweede kwartaal weer aantrok na eerdere dalingen. LVMH maakte 3,3 miljard euro winst (een stijging van 9 procent). Louis Vuitton Moët Hennessy ofwel LVMH is het grootste conglomeraat ter wereld van luxeproducten. Het Franse bedrijf is gevestigd in Parijs en beursgenoteerd aan Euronext Paris. De familie Arnault is de belangrijkste aandeelhouder van de groep die wereldwijd meer dan 134.000 mensen in dienst heeft en wereldwijd 3.940 winkels heeft. LVMH handelt behalve in mode – en lederwaren ook in wijnen en sterke dranken, horloges en sieraden, winkels en warenhuizen, parfums en cosmetica en zelfs motorjachten. LVMH was oorspronkelijk een fusie tussen champagneproducent Moët et Chandon en cognacproducent Hennessy. vanaf dat moment heette het bedrijf Moët Hennessy.  In 1987 werd gefuseerd met Louis Vuitton. LVMH zelf heeft bijna 400 winkels wereldwijd en een omzet van 37 miljard euro, waarvan 10% in Frankrijk. De Verenigde Staten maakte een kwart van de totale omzet, Azië, inclusief Japan een derde. Het oudste merk van de LVMH-merken is de wijnproducent Château d’Yquem, waarvan de oorsprong tot 1593 teruggaat. Moët et Chandon dateert uit 1743, Veuve Clicquot Ponsardin uit 1772, Hennessy uit 1765 en Johan-Joseph Krug richtte zijn merken op in 1843. Het Huis van Louis Vuitton is opgericht in 1854. De familie Arnault is de grootste aandeelhouder met bijna 47% van de aandelen. Eind 2016 had LVMH een marktkapitalisatie van 92 miljard euro. LVMH deed in april 2017 een bod van 12 miljard euro op de resterende aandelen Groupe Christian Dior die het nog niet in handen heeft. Fendi is ook een onderdeel van LVMH. Karl Lagerfeld was tot zijn overlijden op 19 februari 2019 creatief directeur van Fendi. Fendi is een Italiaans modehuis bekend van de Baguette-handtassen. Fendi werd in 1918 gesticht en in 1925 gelanceerd als een bont- en leerwinkel in Rome. Fendi werd gesticht door Adele Casagrande, die in 1925 trouwde met Edoardo Fendi. De Fendi zaken bloeiden en er kwam een nieuwe winkel in de Via Piave in 1932. Tegen 1946, ging de oudste van de vijf dochters voor het bedrijf werken. In 1968 tekende Karl Lagerfeld voor Fendi en creëerde het dubbele F-symbool van Fendi. Marvin Traub, van Bloomingdale, ontdekte de lederen goederen van Fendi en introduceerde het merk aan de Verenigde Staten. In 1999 werd Fendi verkocht aan LVMH voor 850 miljoen dollar. LVMH kocht Prada op en investeerde fors in beide merken. Op 19 oktober 2007 showde Fendi de nieuwste collectie van de in 2019 overleden Karl Lagerfeld en Silvia Venturini op de Chinese Muur. 88 modellen uit Azië en andere landen showden oosterse en westerse outfits uit de collectie Lente / Zomer ’08 aan meer dan 500 gasten, media en VIP. Fendi werkt samen met online retailer mytheresa.com voor de capsulecollectie. De collectie bevat onder meer limited edition-items van Fendi’s herfst/ winter vrouwenlijn 2017-2018, de ready-to-wear-collectie, schoenen, tassen en zonnebrillen, allemaal in de kleur roze. In een film die speciaal voor deze samenwerking werd gemaakt, worden vijf vrouwen gevolgd, volledig gekleed in de capsulecollectie, onderweg naar een mysterieuze karaokebar. De vijf vrouwen worden gespeeld door modellen Paulina King, Michi Kat, Hsu Chen, Charlotte Carey en Eva Wladymiruk. Fendi presenteerde eerder ook al een film over de samenwerking met het Parijse warenhuis Printemps. Fendi ontwierp onlangs voor Rimowa een koffer.

La Ligna

Dameskledingketen La Ligna is failliet. De 52 winkels blijven voorlopig nog even open voor een mogelijke doorstart. Bij het bedrijf met hoofdkantoor in het Groningse Leek werken ongeveer 230 mensen. La Ligna bestaat sinds 1984 en leed al jaren verlies. La Ligna opende in 1984 de eerste winkel in de Stoeldraaierstraat in Groningen.In 2016 ging La Ligna voor het eerst failliet, maar werd na een maand gered door een groep investeerders en het eigen management. Op dat moment lag er een schuld van 10 miljoen euro. Destijds werden 42 van de 52 winkels behouden met de doorstart. Benlig B.V./La Ligna is half juli 2019 opnieuw failliet gegaan na een korte surseance van betaling. De 32 winkels van La Ligna zitten in Leeuwarden, Zutphen, Deventer, Eindhoven, Enschede, Oegstgeest, Groningen, Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Haarlem, Den Bosch, Arnhem, Maastricht, Nijmegen, Breda, Amsterdam(2), Den Haag(3), Veenendaal, Tilburg, Haren, Oosterhout, Emmen, Ede, Goes, Heemstede, Bergen, Woerden, Gorinchem en Oisterwijk.

Levi Strauss

Levi Strauss heeft het 2e kwartaal van 2020 een verlies geboekt op een lagere omzet en kondigde tevens circa 700 ontslagen aan, waarbij het winkel- en productiepersoneel wordt ontzien. Strauss boekte het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 363,5 miljoen dollar, ofwel een verlies van 0,91 dollar per aandeel, in vergelijking met een nettowinst van 28,2 miljoen dollar, ofwel 0,07 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder. Het aangepaste resultaat kwam uit op een verlies van 0,48 dollar per aandeel. De omzet daalde van 1,31 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar naar 497,5 miljoen dollar het afgelopen kwartaal, nadat het bedrijf de afgelopen verslagperiode de meeste winkels tijdelijk sloot vanwege Corona.

Livera

Franchiseformule Livera kwam in 2014 in handen van het Franse familiebedrijf Chantelle. Het Franse familiebedrijf is momenteel eigenaar van Chantelle, Passionata en Chantal Thomass.Livera voorziet de komende jaren nog ruimte voor 40 vestigingen, bovenop de 100 winkels die de bodyfashion franchiseketen op dit moment al heeft in Nederland. Voor nieuwe vestigingen zullen franchisenemers geworven worden en daarnaast zal er bescheiden geacquireerd worden voor overname van huidige vestigingen. Livera streeft er naar de hoogste positie te bereiken in het middensegment van de bodyfashionmarkt. Met een bodyshop en ruim 100 winkels is Livera al bijna 50 jaar een begrip in Bodyfashion Nederland.

Lake Side Stores

Jeansketen Lake Side Stores met 28 winkels is failliet. Zes jaar geleden telde de keten, die bekende merken als Lee, Wranglers en Petrol verkoopt, nog ruim 70 winkels door heel Nederland. Investeerder Bencis had tussen 2006 en 2011 Perry Sport , Aktiesport en Teidem.In 2011 kwam daar korte tijd een meerderheidsbelang in Van Deursen Retail Groep bij, met toen 200 winkels van Shoeby en 70 winkels van Lake Side. In 2016 gingen Perry Sport, Aktiesport en Teidem failliet. Eind 2015 werd door een management buy out de inmiddels afgeslankte keten overgenomen door Hans den Arend en Daniële Horsten. Het winkelbestand bestond nog maar uit 28 winkels, waarvan 10 franchise. De drie vennootschappen waarin Lake Side werd ondergebracht ging 21 februari failliet. De winkels blijven onder toezicht van de curator nog vier weken open, totdat de mogelijkheden van een doorstart bekend zijn.

La Ligna

Dameskledingketen La Ligna is failliet. De 52 winkels blijven voorlopig nog even open voor een mogelijke doorstart. Bij het bedrijf met hoofdkantoor in het Groningse Leek werken ongeveer 230 mensen. La Ligna bestaat sinds 1984 en leed al jaren verlies. La Ligna heeft ook een webshop. Een groep investeerders, waaronder ook het huidige management, nam de keten over. Er bleven 42 van de 52 winkels behouden en voor 135 van de 230 mensen werd een baangarantie gegeven.

MS mode

Nadat Coolcat in 2017 een kleine € 10 miljoen verlies leed op een omzet van ongeveer € 121 miljoen werden de cijfers in 2018 niet beter en is het concern van Ronald Cahn alsnog failliet verklaart en doorgestart. Btij Coolcat werken 1180 werknemers. Ook de buitenlandse activiteiten waaronder zeventien winkels in België, twee in Luxemburg en zeven in Frankrijk gingen ten onder. De filialen werden gesloten en de zaak werd verder gezet als webshop. Ronald Kahn startte met COOLinvestments in 2012 het verliesgevende MS mode in augustus 2016 door. Er liep al enige tijd een uitstelregeling voor een lening van 35 miljoen euro bij de Rabobank. De Coolcat keten van Kahn stond onder toezicht van de afdeling bijzonder beheer van ING vanwegen de aanhoudende verliezen. CoolCat moest een boete van 220.000 euro betalen omdat klanten niet voldoende op de hoogte werden brachten van hun rechten bij de annulering van een aankoop. Coolcat schoot niet alleen tekort op het gebied van informatieverstrekking, maar betaalde ook bezorgkosten niet, of niet altijd, terug. Uit het V&D faillissement kocht Kahn eerder dit jaar het merkenrecht van V&D, samen met Jaco Scheffers en oud Hema-topman Ronald van Zetten. Roland Kahn (65) schoof eerder zijn twee 34-jarige zoons naar voren en bouwde zijn deelneming stapsgewijs af. Op 1 januari 2021 treedt Kahn af als directievoorzitter van moederbedrijf Coolinvestments. Zijn zoons Joshua en Jonathan zijn al langere tijd werkzaam in het bedrijf. Joshua is tien jaar geleden, direct na het behalen van zijn diploma Fashion & Management aan mode-instituut AMFI, toegetreden. Hij is begonnen als inkoopassistent bij Coolcat, doorgegroeid tot inkoper en is nu inkoopmanager van America Today.” Zijn tweelingbroer Joshua heeft tijdens zijn studie bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam stages gelopen bij KPMG, investeerder Bencis en ING die hem een contract voor onbepaalde tijd gaf. Hij heeft er uiteindelijk 3,5 jaar gewerkt en is toen naar Amerika vertrokken.” Daar volgde Jonathan een MBA-studie (Master of Business Administration) aan de particuliere Pepperdine-universiteit in Malibu, een voorstad van Los Angeles. In 2016 ging Kahn een samenwerking aan met Roland van Zetten, voormalige ceo van Hema. Met hem kocht hij de merknaam van het voormalige warenhuis V&D op. Samen hebben ze een online webwinkel van V&D opgezet. Ronald Kahn maakte samen met zijn zakenpartner Jaco Scheffers zelf 18 april 2019 ook weer een doorstart met Coolcat via hun Retail Beheer waarmee ze eerder ook V&D overnamen. Het Coolcat concern werd 19 maart failliet verklaart.

Macy’s

Macy’s kelderde begin januari 2017 op de Amerikaanse beurs na winstwaarschuwingen. Macy’s verloor in twee jaar tijd de helft van zijn waarde en moest na tegenvallende verkopen in november en december 6200 werknemers ontslaan en sloot winkels en onderdelen van het bedrijf. Het aandeel ging met nog eens 16% terug. Macy’s sluit in 2018 de deuren van nog eens zeven winkels en ook verliezen nog eens 5000 mensen hun baan.  De keten omzet ging in november en december nog wel met 1 procent omhoog en ook de winstverwachting voor heel 2017 is naar boven bijgesteld. De omzet over heel 2017 valt vermoedelijk 3,6 tot 3,9 procent lager uit.

Macintosh

Macintosh zag met Dolcis, Scapino en Manfield de omzet het afgelopen halfjaar met 3 procent teruglopen en ging failliet. Naast modemerken Thom Broekman, Coccinelle, Setter House en MEXX heeft ook Nederlandse modelabel Avelon, met ooit 200 verkooppunten wereldwijd, het ondanks de eerdere doorstart niet gered. Familiebedrijf Ziengs neemt waarschijnlijk schoenenketen Scapino over.

Man at work zie BRG

In 2016 werd het XL Urban Start Something-concept van Men at Work geïntroduceerd. Het online en instore platform richtte zich op beleving en inspiratie. Daarbij stimuleerde Men at Work samenwerkingen tussen lokale ontwerpers, artiesten en andere merken. Sinds april 2017 stond Men at Work onder leiding van CEO Annemarie Uleman. Samen met Pauline Barendregt, de creatief directeur, werkte ze aan een ‘nieuw’ Men at Work met eigen merken als vrouwenlabel Airdate, mannenlabel Off the Radar en 8MM. Men at Work werd in 1995 door Van Gelderen opgericht. Hij verkocht het bedrijf in 2007 aan ZBK Kapital, om het vervolgens in 2012 samen met directeur Mark Hommelberg weer terug te kopen. De afgeslankte formule, met circa 33 winkels in Nederland en België werd twee jaar later ondergebracht bij Varova Fashion. In juni 2018  kreeg het bedrijf surseance van betaling. Begin juni hielden verschillende filialen al opheffingsuitverkoop en vlak daarna  sloot ook de webshop. Men at Work heeft 27 filialen in Nederland met circa 425 werknemers. De surseance betreft niet de drie Belgische filialen, omdat die niet binnen de holding vallen waarover de uitspraak gaat.

Mango

De Spaanse modeketen Mango leed de afgelopen vier jaar ruim 12 miljoen euro verlies. Het in 1984 door Isak Andic opgerichte Mango heeft ruim 2700 filialen in 109 landen met ruim 16.000 werknemers en maakt een omzet van 2,3 miljard euro. In Nederland heeft mango 37 filialen met een omzet van 40 miljoen euro en een verlies van 2,3 miljoen euro (2015). In 2014 was het verlies 1,6 miljoen, in 2013 5,3 miljoen, en in 2012 3,2 miljoen euro. Mango ha din 2015 in totaal een winst van 4 miljoen euro. Mango heeft ondanks de verliezen geen reorganisatieplannen. Mango Nederland verloor 667.000 euro door het faillissement van V&D vanwege de shop-in-shops die ze daar in hadden.

Marks & Spencer

Eind 2001 sloten de twee Nederlandse filialen van Marks & Spencer. Na tien jaar afwezigheid keerden ze in april 2013 terug. De winkel moest een vlaggenschip van de keten worden. De kledingafdeling werdt een e-boutique, waar medewerkers met behulp van tablets advies geven en laten zien welke extra producten er in de webshop te koop zijn. Eind oktober 2017 werden de vestigingen in Amsterdam en Den Haag gesloten en gingen er 160 arbeidsplaatsen verloren. De sluiting maakt deel uit van een bredere reorganisatie waarbij Marks & Spencer ook 53 van de 466 internationale filialen in België, Frankrijk, Polen, Hongarije, Slowakije, Estland, Litouwen en China sluit. De totale omzet steeg alleen dankzij een sterkere verkoop van voedingsmiddelen. De omzet uit kleding nam met 0,5 procent af tot 964 miljoen euro. De verkoop van niet afgeprijsde kleding steeg met 7 procent en dat is in lijn met de strategie die M&S volgt om de winstgevendheid te verbeteren. De verkoop van eten en drinken bracht 4,5 procent meer omzet dan een jaar eerder. Topman Steven Rowe laat weten dat de grote reorganisatie die M&S vorig jaar aankondigde op koers ligt. Voor het eerst in bijna honderd jaar werd een halfjaarverlies geleden. M&S leed in het eerste half jaar van 2020 een nettoverlies van ruim 19 miljoen euro. De verkoop van kleding en huishoudelijke artikelen daalde met ruim 40 procent.

Mart Visser

Mart Visser die zijn collectie via het failliete V&D aan de man bracht gaat zijn dameskleding, jassen en schoenen voortaan via een webshop verkopen. Behalve via de webshop, is hij ook bezig met een aantal vaste verkooppunten.

McGregor zie FNG

Miller &Monroe

De nieuwe modeketen Miller & Monroe startte vanaf september in 73 panden van het voormalige Charles Vögele. Vidrea Retail, dat de Nederlandse tak van de failliete keten overnam maakte dat bekend. Ook werd een deel van de collectie van het eveneens failliete Witteveen verkrijgbaar bij Miller & Monroe. Witteveen was in handen van het inmiddels failliete Vidrea Retail.  In de winkels waren onder meer merken als Zerres, Cecil, Street One, Petrol en Leros te vinden. De Nederlandse tak van Charles Vögele werd in januari failliet verklaard. In maart werd duidelijk dat Lex Hes de nieuwe eigenaar was geworden voor het grootste deel van de winkels. Hes startte de winkels door maar moest in maart 2019 surseance van betaling aanvragen voor de keten en in november ook voor de Witteveen keten. Vidrea besloot de uitrol van de Italiaanse modeketen OVS in Nederland helemaal te staken. Vidrea nam in 2018 tweehonderd Duitse winkels over van Charles Vögele en bouwde deze om tot Miller & Monroe vestigingen. De winkels werden gekocht via de Zwitserse tak van OVS. Vanwege mogelijke claims uit het verleden bij Charles Vögele werd een zogenaamde balansgarantie afgegeven van 93 miljoen Zwitserse Franken (82 miljoen euro). Daarmee zou Vidrea ingedekt zijn bij onaangename verrassingen. Uiteindelijk bleek de balansgarantie helemaal niet te bestaan en de Zwitserse tak van OVS Sempione Fashion ging ondertussen failliet. Toen de oude schuldeisers aanklopten bij Miller & Monroe Duitsland, raakte dat bedrijf in de financiële problemen en moest er begin 2019 surseance van betaling worden aangevraagd. Omdat de Duitse Miller & Monroe-winkels vervolgens hun Nederlandse moeder Vidrea niet meer konden betalen, kwam ook Miller & Monroe Nederland in zwaar weer. In april 2019 moest Vidrea (Victory & Dreams) in Nederland uitstel van betaling aanvragen voor de Miller & Monroe-keten met 72 winkels.  Sempione Fashion, gevestigd in Pfäffikon bij Zurich is uit de lucht. OVS is in Italië bekend van grote modewarenhuizen en heeft ook een kinderwinkelvariant OVS Kids. Het 47 jaar oude bedrijf heeft het zwaar want er zijn de afgelopen jaren honderden vestigingen gesloten. Vooral buiten Italië heeft het bedrijf grote problemen. In 2018 sloot OVS de 140 winkels in Zwitserland en de 83 winkels in Oostenrijk, twee maanden nadat ze waren geopend. In Nederland waren er vestigingen in Amersfoort, Hilversum en Hellevoetsluis. Deze werden omgebouwd tot Witteveen-winkels. De omzet van OVS bedroeg vorig jaar 1,4 miljard euro. Dat was bijna 2 procent minder dan het jaar ervoor. Het warme weer werd daarbij door het bedrijf als belangrijke oorzaak genoemd. Dat jaar halveerde de winst. Het bedrijf is beursgenoteerd in Milaan.

Nordstrom

Nordstrom werd opgericht in 1901 en is een Amerikaanse keten van luxe warenhuizen met het hoofdkantoor in Seattle. In 2016 telde het concern 123 warenhuizen in de Verenigde Staten en Canada. Daarnaast zijn er 215 filialen van de outletformule ‘Nordstrom Rack’ en twee filialen van ‘Jeffrey’. Het bedrijf heeft ook zes ‘clubhuizen’ onder de naam ‘Trunc Club’ waar de diensten van personal shoppers en stilisten worden aangeboden.
Het van oorsprong schoenenwinkelbedrijf werd opgericht door de Zweed John W. Nordstrom en Carl Wallin onder de naam Wallin & Nordstrom. Nahun pensioen in 1928 en 1933 ztten hun zonen de keten voort en in 1960 was de schoenwinkel in Seattle uitgegroeid tot de grootste van de Verenigde Staten met nog eens acht filialen. Sinds 1963 wordt er ook dameskleding verkocht en een aantal jaren later werd ook een kledingketen overgenomen. en is genoteerd aan de New York Stock Exchange-aandelbegin januari 9% wegzakte. Nordstrom opende opende nog eens 15 extra uitverkoop winkels, de zogenaamde “Rack” winkels en heeft nu in totaal 232 “Rack” filialen. Dankzij de overgang naar Rack winkels werd het derde kwartaal van 2017 weer winst geboekt. Op een omzet van 3.541 miljoen dollar werd na belastingen 114 miljoen dollar winst gemaakt. De 122 “normale” filialen zullen wellicht binnenkort ook worden omgezet naar Rack” winkels.

Noa Noa

Noa Noa werd in 1981 opgezet door de broers Harald en Lars Holstein als een vrouwelijk en romantisch alternatief voor de hard-edged mode van die tijd. De naam Noa Noa betekent ‘eenvoudig en harmonieus’ in Tahitian en belichaamt het vrouwelijke en boheemse Noa Noa-universum.  De collecties zijn ontworpen in Denemarken en worden vervaardigd in fabrieken over de hele wereld die voldoen aan de codes voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Noa Noa is lid van BSCI, het Business Social Compliance Initiative. Noa Noa i eigendom van Greystone Capital Partners en de handel wordt verkocht in 20 landen in meer dan 90 concept stores, evenals in een extra 350 multi-brand winkels over de hele wereld. Het merk omvat de Noa Noa Woman, Noa Noa miniatuur en Noa Noa miniatuur babycollecties, en nu zelfs een Baby Boy-collectie.

O’Rèn

Zangeres Laura Tesoro verdedigt België tijdens de 61ste editie van het Eurovisiesongfestival in Stockholm in een jasje met fonkelende pailletten van Nathan Murillo en Michael Wauman, de creatievelingen achter modelabel O’Rèn. Nathan en Michael van O’rèn maken onder andere sweaters met slogans als ‘Petit Belge’ of ‘Belgique Belchique’ op.

Olcay Gulsen/Supertrash

Supertrash werd gered door een aantal investeerders die miljoenen stopten in het bedrijf maar ging 20 maart 2018 alsnog failliet. De winkels bleven open om bestaande voorraden te verkopen en om een doorstart mogelijk te maken. Het merk was al sinds december al technisch failliet vanwege de tegenvallende resultaten bij het nieuwe onderdeel ST. De huisbankier werd ingewisseld voor een buitenlandse bank en het hoofdkantoor in de Bijlmer is voor 1,1 miljoen euro verkocht aan een Belgische zakenpartner. Een aantal winkels, waaronder de vestiging in Haarlem werd gesloten en er ontstond een negatief eigen vermogen van twee miljoen euro. Olcay heeft de meeste aandelen in haar bezit, maar moest opstappen op als CEO. Gulsen won in 2010 de ‘Marie Claire Prix de La Mode’ voor de beste mode-ondernemer en de Amsterdam Business Award en wist het merk uit te bouwen met ST.Studio, Olcay Gulsen en Kemist. Tussen 2014 en 2016 ging het steeds slechter onder andere door het nieuwe label: ST.studio, dat zich richtte op een iets oudere, vermogende vrouw en Gulsen kreeg last van een burn-out. Gulsen woont in een huurhuis van 4500 euro per maand. Een groep anonieme investeerders in de vennootschap ST.Art BV nam in april 2018 de voorraden, inventaris, het merkrecht en de winkels in Breda en Roermond over. ​De omzet van moederbedrijf Wayahead was ondertussen gekelderd van ruim 32 miljoen euro in 2015 tot 15,5 miljoen euro in 2017, een ruimschootse halvering in drie jaar. Tot en met 2015 richtte het bedrijf zich vooral op groothandel. Dat jaar werd een aantal retailwinkels teruggekocht. In 2016 blijkt er een verlies van bijna 8,5 miljoen euro en in 2017 een verlies van 2,7 miljoen euro.

In maart gingen een aantal dochterbedrijven al bankroet, een week later gevolgd door een faillissement van het moederbedrijf. Gulsen is zelf niet meer bij de doorstart betrokken. Dankzij de doorstart bleef een aantal winkels open, en hielden 20 van de 69 werknemers hun baan.

De anonieme investeerdersgroep betaalde in totaal 700.000 euro voor de voorraden in de winkels met een inkoopwaarde van 1,4 miljoen euro. Voor dat bedrag kochten de investeerders ook de merkrechten van onder meer Supertrash, ST Studio en Olcay Gulsen, het orderboek, de webshop en de overige goodwill. De merkrechten van Supertrash en ST Studio werden kort daarna weer doorverkocht aan Unlimited Footwear Group uit Waalwijk. Olcay heeft geschikt voor een bedrag van € 120.000 en koopt Olcay haar aansprakelijkheid in het faillissement af. Er loopt nog wel een onderzoek of er wel of niet paulianeus door haar gehandeld is.

Only & Sons (Bestseller.com)/Jack and Jones

Only & Sons, het mannenmodemerk van het Bestseller.com uit Denemarken opende aan de Lijnbaan in Rotterdam een derde filiaal. De andere filialen zitten in Rotterdam en Amsterdam. Eind mei was de opening van een vierde filiaal aan de Nieuwendijk in Amsterdam. Het drie jaar oude merk focust op fast-fashion met een scherpe prijs/kwaliteit verhouding. Jesper Reismann is vanaf maart 2018 de nieuwe VERO MODA Brand Director. Verder worden merken als Only, Selected, Vila,Object, Name it en Pieces verkocht.

PVH 

PVH Corp is eigenaar van het Calvin Klein-merk. PVH is ’s werelds grootste overhemden- en dassenbedrijf en verkoopt een verscheidenheid aan goederen onder haar eigen merken: Van Heusen, Tommy Hilfiger, IZOD, Arrow en Speedo USA, en zijn gelicentieerde merken, waaronder Geoffrey Beene, Kenneth Cole New York, Kenneth Cole Reaction, BCBG Max Azria, BCBG Attitude, Sean John, Chaps, Donald J. Trump Signature Collection, JOE Joseph Abboud en Perry Ellis Portfolio. De Belgische ontwerper Raf Simons vertrok in 2017 bij Dior en werd creatief directeur voor het merk Calvin Klein.Calvin Klein, Inc. is een van de meest vooraanstaande fashion design en marketingstudio’s van de wereld. Het ontwerpt en verkoopt designer dames- en herenkleding en een reeks van overige producten. Calvin Klein voert merken als de “Calvin Klein Collection”, “Calvin Klein Platinum Label”, “Calvin Klein Jeans” en “Calvin Klein Underwear”. Productlijnen omvatten damesjurken/pakken, kledingaccessoires, maatkleding voor heren, sportkleding, designercollecties, golfkleding, spijkergoed, ondergoed, geuren, brillen, performancekleding voor dames, beenmode, sokken, schoenen, zwemkleding, sieraden, horloges, jassen & jacks, handtassen, kleine lederwaren en huisaccessoires. De Phillips-Van Heusen Corporation (PVH) werd in 1976 opgericht en is een van de grootste kledingbedrijven in de wereld met meer dan 4.900 werknemers wereldwijd en heeft haar hoofdkantoor in New York.  Merken van PVH zijn behalve Calvin Klein, Van Heusen, IZOD, G.H. Bass & Co. en Bass. In maart 2010 nam PVH Tommy Hilfiger over, waardoor het ook de merken Tommy Hilfiger en Karl Lagerfeld in handen kreeg. In 2013 kocht PVH Warnaco Group, waardoor het bedrijf controle kreeg over alle merkonderdelen van Calvin Klein, naast merken als Speedo, CHAPS, Warner’s en Olga. In 2010 werd een Europese divisie opgericht vanwege de verwerving van de Europese merkrechten van Arrow. De licentie van Arrow werd overgenomen van de Secon Group. In oktober 2009 werd het vernieuwde retailconcept van Arrow genomineerd voor een Mapic Award in de categorie ‘beste retailconcept van het jaar’. Het merk had op dat moment vijf winkels en achttien shop-in-shops. Arrow werd opnieuw op de Europese markt gelanceerd tijdens modevakbeurs Pitti Uomo in Florence. Sinds 2011 hangt de Arrow overhemdencollectie in de winkels. PVH is genoteerd aan de Amerikaanse New York Stock Exchange.

R&S

Prada

Het Italiaanse modemerk Prada heeft 2016 afgesloten met een winst van ruim 278 miljoen euro. Niet eerder sinds het in 2011 de gang naar de beurs in Hongkong maakte, viel de winst zo laag uit.  In vergelijking met 2015 daalde de winst met 16 procent. Daarbij was 2016 het derde jaar op rij dat de winst op jaarbasis lager uitviel. Prada is een van de bekendste modehuizen ter wereld en opende een flagshipstore aan de Waterloolaan in Brussel. België was een van de laatste West-Europese landen waar Prada nog geen eigen winkel had, maar heeft nu buren als  Chanel, Hermès en Louis Vuitton. In de Amsterdamse P.C. Hooftstraat zit ook een filiaal.

Primark

Primark opende in Roosendaal een distributiecentrum en in Hilversum opende onlangs in het vernieuwde Hilvertshof het  achttiende filiaal in Nederland en het 336e filiaal van de Ierse modeketen wereldwijd met een oppervlakte van maar liefst 3344 m² en met in totaal 179 medewerkers. 28 maart opende een filiaal  Zwolle en in december 2016 kwam er een nieuw filiaal aan het Damrak in Amsterdam, 17 mei 2016 een in Groningen en 19 mei 2016 een filiaal in het centrum van Alkmaar. Primark is gevestigd in elf landen, namelijk Groot-Brittannië, Ierland, Spanje, Portugal, Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten, en heeft meer dan 69.000 medewerkers. De eerste Primark winkel in de Verenigde Staten opende haar deuren in september 2015 en de eerste in Italië in april 2016. Vorig kwartaal boekte de Ierse keten een omzetgroei van 13 procent, daarom heeft moederbedrijf Associated British Foods de winstprognose voor het volledige boekjaar naar boven bijgesteld.

Promiss

De failliete modeketen Promiss opende kortstondig 26 winkels door het hele land en vijftig online verkooppunten. De keten werd in het voorjaar van 2015 meegesleept in het faillissement van Miss Etam. Na dat faillissement behield eigenaar R&S Retail de merknaam. Het Belgische FNG Group, bekend van onder meer Claudia Sträter deed met R&S Retail en omgekeerde overname. Dus R&S Retail nam FNG Group over zodat FNG Group niet alleen de naam Promiss maar ook de beursnotering in handen kreeg. Het merk is bedoeld voor vrouwen vanaf veertig jaar. Couturier Mart Visser (48) gaat zijn kledinglijn via Promiss aan de man brengen. In januari 2020 sluiten de winkels en gaat het bedrijf grotendeels online verder

Ralph & Russo

Brits modehuis Ralph & Russo heeft uitstel van betaling aangevraagd. Oprichters Tamara Ralph en Michael Russo hebben het bedrijf in 2010 opgericht en het couture merk werd al snel een favoriet onder beroemdheden maar ook onder het Britse Koninklijk huis. Rondom de bruiloft van Meghan Markle en prins Harry waren er zelfs geruchten dat Ralph & Russo de trouwjurk zouden maken. Het merk staat bekend voor de zeer vrouwelijke, glamoureuze, elegante en tijdloze stijl. Het modehuis werd in 2014 het eerst Britse gastlid van de Franse Chambre Syndicale de la Haute Couture.  Het is de bedoeling dat het bedrijf door kan blijven draaien gedurende de Corona crisis.

Roy Donders

Roy Donders de ondernemer, stylist, kapper en volkszanger, die vooral bekend is van het televisieprogramma Roy Donders: Stylist van het Zuiden is 4 december op eigen verzoek failliet verklaard.

Donders werd geboren in Tilburg- Broekhoven. Hij startte een kledingwinkel in de naastgelegen wijk Groenewoud en werd tevens actief als kapper en stylist. Hij richtte zich daarvoor op vrouwen uit volksbuurten en woonwagenkampen. Hij bouwde een carrière op als volkszanger en gaf meerdere singles uit. In het RTL 4-programma Gypsy Girls, was hij voor het eerst te zien als stylist op de Nederlandse televisie.

Eind 2013 maakte hij voor RTL 5 het televisieprogramma Roy Donders: Stylist van het Zuiden. In het televisieprogramma lanceerde hij een huispakkenlijn. Bij de presentatie werden alle 2000 exemplaren in een middag verkocht.

In mei 2014 sloot Donders een contract met Jumbo Supermarkten. Die verkocht onder zijn naam zogenaamde ‘juichpakken’, oranje huispakken in het kader van het wereldkampioenschap voetbal 2014 die in combinatie met een spaaractie konden worden gekocht. Er werden er 150.000 gemaakt, die in een week waren uitverkocht. Samen met René Froger en acteur Frank Lammers was Donders te zien in de reclamecampagne Juich voor Oranje, die Jumbo in de weken rond het WK voerde.

ST.studio store

In de nieuwe ST.studio store in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam van Olcay Gulsen vind je het nieuwe label ST.studio én het merk Supertrash. Ook exclusief voor deze winkel is de toevoeging van Kemist: een nieuw beautyatelier met cosmeticamerken African Botanics, Cocolux en Histores de parfums. Beautyafdeling Kemist op de eerste etage is ingericht met bijzondere vintage meubelen. Met het nieuwe label ST.studio is in samenwerking met het Leger des Heils een recycle programma opgezet. De tijdloze stukken uit The Essentials Collection van ST.studio kunnen na verloop van tijd weer ingeleverd worden in de winkel in ruil voor 50% korting op een nieuw stuk uit The Essentials Collectie. In 2010 ontwierp Supertrash het de Dutch Dress van Bavaria. Inmiddels kunnen vrouwen voor het WK kiezen uit een uitgebreid aanbod WK-outfits: van het SuperTeam-jurkje en het Sambashirt van Heineken tot de FlagDress van Zeeman of de HolánDress van Bavaria. In deST. studio department store, worden de merken ST.studio, Supertrash en Olcay Gulsen verkocht. Olcay Gulsen lanceerde dit voorjaar haar nieuwe label ST.studio naast haar merk Supertrash. ST.studio is tijdlozer, volwassener en ingetogener dan Supertrash en is alleen verkrijgbaar in de eigen winkels en webshop. Supertrash wordt vanaf de zomercollectie 2016 uitsluitend verkocht via wholesale.

Saint Laurent

Hedi Slimane verliet Saint Laurent. Een verklaring voor zijn vertrek is er niet, al wordt er wel beweerd dat Slimane en het management van Saint Laurent niet tot een overeenkomst konden komen om zijn contract te verlengen. Zijn opvolger is nog niet bekend gemaakt, maar er wordt verwacht dat dit Anthony Vaccarello zal zijn.

Sandwich

Het moederbedrijf van Sandwich, Veldhoven International bv., is faillieten doorgestart door de Sandwich Fashion Group. Het merk gaat verder in Nederland en Duitsland, de gebieden waar het faillissement van de Veldhoven Group betrekking op had. De overige buitenlandse activiteiten van Sandwich zullen op termijn ook door de Sandwich Fashion Group worden overgenomen

Het faillissement werd aangevraagd voor de Nederlandse en het Duitse concern. De winkels en de webshop van Sandwich blijven dus gewoon open t. Sandwich is het eerste merk dat Veldhoven oprichtte. Later volgden ook de merken Stills, Nono, Turnover, Dept en het Duitse Olsen. Nono werd in 2013 verkocht, Stills ging in 2014 zelfstandig verder en in 2016 hief Veldhoven de merken Dept en Turnover op. Olsen werd verkocht, om volledig te kunnen focussen op Sandwich. Het merk telt zo’n veertig eigen winkels in Nederland en daarnaast tweeduizend verkooppunten.

Scotch & Soda

Scotch & Soda werd in 1985 opgericht en heeft wereldwijd meer dan 150 eigen winkels en ruim 8000 andere verkooppunten, waaronder de Bijenkorf. Het merk begon met een mannenlijn, in 2008 kwam daar de jongenslijn Scotch Shrunk bij, in 2010 de vrouwenlijn Maison Scotch en in 2011 het meisjesmerk Scotch R’Belle. Eigenaar Sun Capital kocht in 2011 niet alleen Scotch & Soda maar ook het inmiddels failliete V&D en heeft de reputatie vaker bedrijven failliet te laten gaan. Het bedrijf verkoopt kleding via zogeheten multibrandstores, winkels die meerdere merken in de collectie hebben. Scotch & Soda boekte in 2015 70 miljoen euro af op de zogeheten wholesale-activiteiten. In 2017 ontstond er een nettoverlies van 5,4 miljoen euro, als gevolg van de reorganisatie. Op dit moment haalt Scotch & Soda circa de helft van de omzet uit verkopen aan andere detaillisten. Het modemerk Scotch & Soda, sinds 2011 voor circa 350 miljoen eigendom van V&D eigenaar Sun Capital draaide in 2015 een verlies van 74 miljoen euro, vooral door de groothandel die de kleding levert aan winkels en warenhuizen en voor meer dan driekwart van de omzet verantwoordelijk is. Oprichters Patrick Munsters, Joep Krouwels, Eric Bijlsma en Laurens Hompes krijgen vanwege de verkoopvoorwaarden nu ook 26,4 miljoen euro minder voor het bedrijf. De groothandel van Scotch & Soda staat al lang onder druk en heeft een jaaromzet van 203,7 miljoen euro, tegenover een eerdere omzet van 213,3. Er werden key accountmanagers aangenomen en is er zwaar geïnvesteerd in technologie om de verkoop en voorraad beter te beheersen.  Het bedrijf verkeert momenteel opnieuw in de financiële problemen. Het modeconcern maakt in het nieuwe jaarverslag melding van een nettoverlies van 5,4 miljoen euro, als gevolg van eenmalige kosten als proces verbeteringen, herstructureringskosten en aandeelhouders vergoedingen. Er werden in 2016 en 2017 negentien eigen winkels geopend in onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten, naast 23 nieuwe franchisevestigingen, tot zelfs in India. Deze expansie naar 101 brandstores verhoogde de retail omzet (22,1 procent) naar 90,7 miljoen euro. Ook qua e-commerce was er een winststijging van 7,3 procent naar 41,1 miljoen euro. Sinds maart is Ralh Rijks de nieuwe chief marketing officer en managementteamlid. Ralph Rijks verving Adam Kakembo en bekleedde de afgelopen jaren verschillende marketingfuncties, meest recent werkte hij in New York als senior vice president bij Heineken USA. Scotch & Soda telt op dit moment 190 winkels en achtduizend verkooppunten wereldwijd. Sun Capital wil van het bedrijf af en heeft het te koop gezet. CEO Dirk-Jan Stoppelenburg vertrekt en gaat verder als voorzitter. Hij volgt Michiel Witteveen op, die wel aanblijft als commissaris. Stoppelenburg begeleidt de zoektocht naar een vervanger en blijft tot zijn opvolger is gevonden aan. Stoppelenburg was vijf jaar ceo en onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot een internationaal modemerk dat in ruim zeventig landen wordt verkocht. Het bedrijfsresultaat bedroeg in het gebroken boekjaar 2017/2018 circa 52 miljoen euro. Desondanks is de aankoop van Scotch & Soda vooralsnog een weinig succesvolle investering gebleken voor Sun Capital,. Het totaal aan cummulatieve verliezen bedraagt inmiddels zo’n € 265 miljoen, evengoed is het eigen vermogen meer dan € 110 miljoen postief dankzij dus omzetting van aandeelhoudersleningen en € 180 miljoen aan eerdere agiostortingen. De verliezen rakenj ook de voormalig aandeelhouders Eric Bijlsma, Joep Krouwels, Patrick Munsters en Laurens Hompes die nog miljoenen tegoed hebben. De earn-out regeling die namelijk werd afgesproken ten tijde van de verkoop is nog steeds niet afgewikkeld en bedraagt nog € 13,1 miljoen euro. Al enkele jaren wordt de laatste earn-out betaling vooruit geschoven, in de jaarrekening schrijft Scotch & Soda dat besloten is om de betalingen in de toekomst te zullen voldoen in twee termijnen. Het totaal aan cummulatieve verliezen bedraagt liefst € 265 miljoen.  Op de balans staat voor ruim € 50 miljoen aan leningen bij een bankenconsortium, daarnaast heeft Sun zelf ook nog voor een vrijwel vergelijkbaar bedrag leningen verstrekt.

Sissy Boy (Agile)

De aandeelhouders en het management van Sissy Boy is overgenomen door de Termeer Groep, bekend van Sacha en Manfield. De Termeer Groep zit al sinds 1909 in de modewereld met de Sacha schoenwinkels. Voor de vennootschappen Montagny, Well’s en Well’s Vastgoed is er inmiddels surseance  uitgesproken door de rechtbank. De rechtbank heeft Willem Jan van Andel (Wijn&Stael) en Frédéric Verhoeven (Houthoff) tot bewindvoerders benoemd om de mogelijkheden tot een doorstart te onderzoeken. Er waren veel klachten van leveranciers over betalingsachterstanden van Sissy-Boy. CEO Bleekemolen liet de leveranciers weten dat een financiële bijdrage nodig was om de transactie tot een goed einde te brengen. Er wordt een korting van dertig procent gevraagd op alle producten die al zijn ingekocht en nog niet betaald. Sissy-Boy was tot 2017 in handen van Varova en daarna in handen van Standard Investment en Men At Work-oprichter Marcel van Gelderen. Sissy-Boy leed in 2017 een verlies van 2,5 miljoen euro. De financiële positie van de modeketen werd in het meest recente jaarverslag al als zwak omschreven. ABN AMRO had 5,2 miljoen euro aan leningen uitstaan en diende een voorlopige vordering in. ABN AMRO stelde een pandrecht te hebben op onder meer de voorraden, bedrijfsinventaris en het intellectuele eigendom van Sissy-Boy. De curatoren onderzochten de positie van de banken en maakten afspraken over de verdeling van de kosten en opbrengsten tijdens de boedelperiode en van de verkoopprijs. De voorraad werd voor 2 miljoen euro verkocht aan Termeer en bestond vooral uit dames-, heren- en kinderkleding en interieurartikelen. De  45 winkels met zeshonderd werknemers en circa 60 miljoen euro werden meteen doorgestart en 80 procent van de medewerkers kreeg een nieuwe arbeidsovereenkomst aangeboden. 42 winkels in Nederland blijven open. In 2016 nam het familiebedrijf Termeer ook al de schoenenwinkels van Manfield over uit de failliete boedel van Macintosh.  De houdstermaatschappij achter het bedrijf, Agile bv had in 2018 een omzet van 78 miljoen euro en boekte toen een nettowinst van 1,4 miljoen euro.

Smit mode

Smit Mode uit Alblassedam ging 18 juni 2020 failliet. Het familiebedrijf werd opgericht in 1872 en gerund door 8 neven en nichten. Inmiddels is dit de 5de generatie. 130 modeadviseurs en stylisten bedienden zo’n 100.000 klanten. Het familiebedrijf werd gestart door Jacques van Vreem Luijderszn. Omstreeks 1872 begonnen overgrootvader zeilmaker Sijbrand Smit en zijn vrouw hoedenmaakster Grietje Roosenberg hun handel in manufacturen in Alblasserdam.
Grietje hielp de klanten in de winkel en Sijbrand ging de weg op. Eerst met de hondenkar en later met paard en wagen. De gehele streek langs de Alblas en Graafstroom werd zo huis aan huis bezocht. Zoon Willem en de kleinkinderen Sijbrand, Willem en Johan zetten de zaak voort en begonnen elk een eigen winkel. Willem, bouwde de zaak uit tot de regionale modewinkelketen Smit mode in Alblasserdam en omgeving. Willem Smit huwde in 1933 Janna Fernhout. Zij kregen vijf kinderen: Maria Waaliena, Willem, Reinder, Sijbrand en Waaliena Maria.
De oorlog brak uit en Alblasserdam werd voor een groot deel verwoest. Ook de winkel werd plat gebombardeerd. Maar in 1944 werd een nieuwe winkel op de Dam 79 in gebruik genomen. De kinderen bezorgden en gingen op de fiets naar ome Jo in de Kinderdijk of naar Frans Bakker op de Molenstraat die ‘Hollandia-onderbroek-type-seringbloesem’ ophalen om vervolgens bij die mevrouw in Wijngaarden af te leveren.
De familie besloot in 1956 een pand te bouwen aan de Plantageweg 12. Zeven jaar later in 1963 overleed plotseling vader Willem Smit en zoon Willem (Wim) nam de plaats van zijn vader in. In 1965 werd `W. Smit Textiel N.V.´ opgericht, de voorloper van de `Smit mode´ winkels. Iedereen van het gezin werkte in het familiebedrijf, de gezinnen werden groter en elk runde een eigen filiaal. Smit mode specialiseerde zich in heren- en damesconfectie door schaalvergroting en werd uiteindelijk een modeketen. met winkels in de Drechtsteden-regio, Barendrecht, Ridderkerk en Hellevoetsluis, Krimpen a/d IJssel, Nootdorp en een online winkel. Het hoofdkantoor verhuisde 14 oktober 1981 naar Hendrik Ido Ambacht waar vanuit de administratie, logistiek en webshop geregeld werden.
Het bedrijf kreeg 12 juni nog surseance van betaling maar redde het niet. Curator Kees van den Bergh onderzoekt een doorstart, waarvoor meerdere partijen zich al hebben aangeboden. Het personeel moet gedurende de ontslagtermijn doorwerken en de filialen zullen dan ook in ieder geval nog tot 1 juli 2020 open blijven.

Stangata/Costes

The Sting opende winkels voor Stangata, onder de naam Costes Men. Het mannenlabel Stangata kreeg vanwege de populariteit eigen winkels. De kleding van Stangata is ‘net en casual’. Stangata zit al in Den Bosch en Alkmaar en gaat uitbreiden met winkels in Den Bosch, Breda, Alkmaar, Arnhem en Eindhoven en misschien ook Maastricht. Ook zullen er winkels van Costes en Costes Men gecombineerd worden in de steden Nijmegen, Enschede, Deventer, Haarlem, Groningen en Tilburg. Costes is een lifestyle merk, voor consumenten van 27 jaar en ouder. Binnen nu en drie jaar willen ze het totaal aantal winkels uitbreiden van 80 naar 120. Met Costes willen ze naar 50 verkooppunten toe. En of dat nou Costes, Costes Men of een combinatie wordt, is nog niet helemaal duidelijk.

Sylver

Damesmodebedrijf Sylver uit Weesp heeft uitstel van betaling gekregen en hoopt vanuit surseance te kunnen doorstarten. Het modemerk levert vooral aan kledingwinkels van derden, maar exploiteerde sinds 2013 ook acht eigen vestigingen in Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Haarlem, Maastricht, Nijmegen en Utrecht.  Sylver werd in 2006 opgericht door ondernemers Caro van Stigt en Michiel Alewijnse en richt zich op mode voor vrouwen van 40 jaar en ouder. Het modemerk wordt vooral verkocht via ruim 200 verkooppunten van derden in Nederland en Duitsland.

Suitsupply

In 2017 leed Suit Supplie een verlies van 11 miljoen euro en staken banken en NPM circa 300 miljoen euro in het bedrijf.
In 2018 werd nog eens 9,6 miljoen in het bedrijf gepompt en banken verleenden een extra kredietfaciliteit van 30 miljoen en bij de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden werden miljoenen opgehaald om de expansie in Azië te bekostigen.
In 2019 investeerde NPM Capital (de familie Fentener van Vlissingen) opnieuw tientallen miljoenen.
In 2020 is er ondanks de NOW regeling opnieuw een liquiditeitsprobleem en moet er opnieuw 40 miljoen euro aan bankleningen worden aangetrokken. Oprichter Fokke de Jong en NPM stortten beiden ook 10 miljoen euro in de kas. De schuldenlast is inmiddels opgelopen naar 150 miljoen euro. Een eigen vliegtuig, een prestigieus nieuw te bouwen hoofdkantoor van 19.000 m2 aan de zuidas en eigen woningen in Amsterdam, Loosdrecht en in New York, leggen het bedrijf aan een infuus. De omzet kelderde in 2020 met 39% tot €205 miljoen en onderaan de streep staat een verlies van € 109,7 miljoen. Hoewel in vergelijking met 2019 minder werd uitgegeven aan inkoop, marketing en verkoopkosten is het operationeel resultaat van meer dan €80 miljoen in het rood zeer fors. Het bedrijf ontving € 9 miljoen euro steun van de overheid en kreeg daarnaast belastinguitstel ter waarde van €9,6 miljoen. Hierdoor is operationele kasstroom met €8,6 miljoen nog wel positief. De terugval in omzet was te wijten is aan vanwege Corona gesloten winkels plus het afblazen van feesten en partijen . De omzetdaling zit vooral bij de winkels, de omzet uit de webwinkel ging wel goed en steeg met wel bijna € 3 miljoen (+5%) tot ruim € 55 miljoen. Fokke de Jong startte in 2000 met een winkel naast het brugrestaurant boven de A4 en opende zelfs een filiaal in Dubai aan de City Walk, één van de nieuwste winkelcentra van de stad. Ook in dat filiaal is een kleermaker die terwijl je wacht eventuele aanpassingen doet aan het gekochte betaalbare kostuum. Bij SuitSupply werken 2000 werknemers in ruim honderd filialen in 24 landen. Eind 2016 telde Suitsupply nog maar 72 filialen in 18 landen, waarvan zeven franchise. Tussen 2013 en 2015 was er een gemiddelde omzetgroei van 38,52 procent. De omzet over 2016 kwam zelfs uit op 207 miljoen euro, tegenover 173,4 in 2015. In 2016 was de winst 3,2 miljoen euro, maar in 2017 leed het bedrijf een verlies van 11 miljoen euro en in 2018 van 9,6 miljoen, maar wel met een omzetgroei van 20% naar 289,2 miljoen euro, waarvan 55 miljoen in Nederland. De grootste omzetstijging werd in de Verenigde Staten behaald, waar het concern circa dertig filialen heeft. In 2018 werden veertien nieuwe winkels geopend, in onder andere New York en Sydney en meer nieuwe winkels zijn gepland in  China, waar al vier filialen zijn. Door de investeringen ontstond er een negatieve kasstroom van 41 miljoen euro en een negatief eigen vermogen vanwege het faillissement en de goodwill-afschrijving hierop van McGregor Fashion Group. Fokke de Jong richtte hiervoor in 2015 Suitsupply TopCo op. Deze holding zag het verlies als gevolg van hogere financieringslasten oplopen tot 2,6 miljoen euro en de schuldenlast steeg van 88,5 naar 110 miljoen euro. Het brutobedrijfsresultaat (ebitda) daalde van € 25,3 miljoen naar € 19,2 miljoen. De ebitda-marge slonk van 12,2% naar 7,8%. De negatieve vrije kasstroom werd omgebogen naar een vrije kasstroom van 31,7 miljoen euro door schulden goedkoper te herfinancieren. Daarbij moest wel eenmalig € 3,6 miljoen worden afgeschreven. In februari 2019 investeerde preferent aandeelhouder NPM Capital (de familie Fentener van Vlissingen) tientallen miljoenen.  In 2017 staken zij samen met de banken ook al circa 300 miljoen euro in het concern. Enkele banken verleenden in 2018 ook nog eens een extra kredietfaciliteit van 30 miljoen. Een onafhankelijke raad van advies met daarin oud-Gucci-ceo Robert Polet, voormalig Randstad-cfo Robert-Jan van der Kraats en Takeaway.com-oprichter Jitse Groen wordt gekeken hoe het bedrijf in de toekomst verder moet. SuitSupply gaat ondertussen door met de verdere uitrol van het vrouwen merk Suistudio, dat al zes filialen heeft met een omzet van 6 miljoen per jaar. Ook werd er veel geïnvesteerd in teams voor de hoofdkantoren. Nieuwe medewerkers komen van grote modemerken zoals Levi Strauss, Rag & Bone en Tory Burch. Suitsupply zette het vrouwenmerk Suistudio in de markt en Interieur Suitstudio met een winkel in Amsterdam-Zuid. Fokke haalde extra miljoenen op bij de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden om de expansie in Azië te bekostigen. De focus op groei uitte zich in de opening van dertien nieuwe winkels, waarvan acht in de Verenigde Staten en de andere in Beijing, Hongkong, Kopenhagen, Madrid en Moskou. De rol van online binnen Suitsupply wordt steeds groter en voormalig Coolblue-directeur Nick Lenten werd aangetrokken als chief customer officer. David Dijkhuis, voorheen betrokken bij de beursgang van Takeaway.com werd in april 2017 aangetrokken als CFO. Dijkhuis komt van Bank of America Merrill Lynch. Suit Supply heeft vanwege de coronacrisis een liquiditeitsprobleem. Er is 40 miljoen euro aan bankleningen aangetrokken, waarvoor de staat garant staat. Een consortium van banken verstrekt de leningen in het kader van de GO-C-regeling. Ondernemingsfinanciering Corona (GO-C) is bedoeld voor bedrijven die tijdelijk geld tekort hebben door de crisis waarbij de staat voor 80 procent garant staat. Fokke de Jong en investeerder NPM storten beiden ook 10 miljoen euro in de kas. Eerder deed Suitsupplie ook al een beroep op de NOW-regeling, waardoor de overheid een groot deel van de loonkosten heeft vergoed. Het eerste kwartaal van 2021 werd er geen groei gerealiseerd, de omzet bedroeg circa 55% van het niveau van 2019. Volgens het 126 winkels tellende concern verspreid over 97 steden in 27 landen zijn de resultaten in landen waar de maatregelen versoepeld zijn wél sterk verbeterd, maar staan er geen nieuwe winkelopeningen voor dit jaar op de planning.

TK Maxx

Het Amerikaanse TJX Companies Inc., moederbedrijf van winkelketen TK Maxx maakte het eerste half jaar een omzet van 13,8 miljard euro. Dat komt neer op een stijging van 5 procent. TK Maxx heeft winkels voor afgeprijsde kleding. Ze verkopen designerlabels, topmerken, nieuwe labels, stijlvolle mode maar ook afgeprijsde artikelen voor in huis. TJX Europe heeft in totaal meer dan 500 winkels verspreid over het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Polen, Duitsland en Oostenrijk. Het moederbedrijf, The TJX Companies, Inc is gevestigd in de Verenigde Staten en is in acht landen actief en heeft daar meer dan 3.300 winkels. 19 oktober opende een tweede filiaal in Rotterdam.

The Tailormates

De Amsterdamse leverancier van maatpakken is failliet. De 183 investeerders die via crowdfunding geld aan het kledingbedrijf leenden, zijn hun geld grotendeels kwijt. The Tailormates aan de Zuidas werd opgericht in 2014 door Ronald Gans. Gans werkte met een netwerk van kleermakers die aan huis en op kantoor de maten van bankiers, advocaten en consultants opnamen. The Tailormates maakte ook maatkostuums voor vrouwen en maatpakken konden eventueel ook geleasd worden voor 24 euro per maand. The Tailormates haalde afgelopen jaren via het crowdfundplatform KapitaalOpMaat in totaal 125.000 euro aan groeikapitaal op. Het bedrijf beloofde om 8 procent rente te vergoeden. Met het geld zou de webwinkel worden verbeterd en een franchisebedrijf worden opgestart. Curator Su Chun Lin ziet mogelijkheden voor een doorstart en diverse kandidaten hebben zich gemeld. Gans zit daar volgens de curator niet bij. Volgens KapitaalOpMaat zijn er door The Tailormates voor de lening voorraden, inventaris en debiteuren al onderpand gegeven. De Stichting Zekerheden gaat de zekerheden voor de investeerders proberen uit te winnen.

Teidem

Investeerder Bencis verliest na het faillissement van Perry Sport en Aktiesport nu ook kledingimporteur en modegroothandel Teidem uit Leiderdorp. De onderneming was actief in 45 landen en had circa 48 miljoen omzet. Teidem is begin april failliet verklaart, inclusief de moedermaatschappij TE Holding en zusterbedrijven TD Wear en Doncawear.  ABN Amro gedoogde al enige tijd de achterstanden maar trok uiteindelijk de stekker er uit. In februari gingen Unlimited Sports Group (USG), met de winkelketens Perry Sport en Aktiesport van Bencis, al failliet.

Tender

Damesmodezaak Tender met filialen in Lichtenvoorde, Zevenaar, Ermelo en Emmeloord is failliet. Vooral door het slechtlopende filiaal in Emmeloord kwam de modeketen in financiële problemen. verder waren de overgenomen huurcontracten aan de hoge kant. Door het faillissement worden negentien medewerkers ontslagen De curator werkt aan een doorstart van de vestigingen in Lichtenvoorde (aan de Markt), Zevenaar (aan de Grietsestraat) en Ermelo. De winkels van Tender komen voort uit een eerder faillissement in 2009.

Thiele

In maart ging ook Thiele Mode, met zaken in Terborg, Winterswijk en Zevenaar failliet. Bij de modezaken werkten 11 mensen.

Tom Tailor 

De Tom Tailor Group is een internationaal modebedrijf. De parapluus van Tom tailer hebebn een lange geschiedenis en de Denim collecties zijn voornamelijk bedoeld voor mannen en vrouwen tussen de 25 en 35 jaar. Het merk heeft ook Tom Tailor Kids, Tom Tailor Minis en Tom Tailor Baby en Bonita, het merk voor vrouwen boven de 40. Tom Tailer werd opgericht in Hamburg in 1962. Na Duitsland werden ook in 35 andere landen zoals in Oostenrijk, Zwitserland, Zuid oost Azie en Rusland zaken geopend. In totaal werken er circa 6.700 werknemers voor 1.400 filialen en meer dan 11.600 andere verkooppunten. Een derde van de omzet komt van buiten Duitsland. Sinds 26 maart 2010 is de groep genoteerd aan de Frankfurt- en de Hamburg Stock Exchange. Tom Tailor Group zag de omzet in de eerste helft van het lopende boekjaar met 1,1 procent dalen naar 446,3 miljoen euro.

Twin Life

Twinlife van de voetbalbroertjes De Boer in Baarn is opnieuw failliet. Het is het tweede faillissement in twee jaar tijd. Twinlife werd in 1996 opgericht door Gauke Poelman met de voetbalbroers Frank en Ronald de Boer als marketing instrument. In 2002 neemt Euretco een meerderheidsbelang in Poelman Beheer maar verkoopt deze na tegenvallende resultaten in 2005 al weer terug. In 2009 nemen investeerders Tinseltown van Peter Truijen en modeondernemer Dirk de Broekert Twinlife over en reorganiseren het bedrijf tot eind 2015 het faillissement van V&D het bedrijf meesleept. Twinlife had namelijk 50 shop-in-shops in de V&D vestigingen. Pogingen met nieuwe reorganisaties mislukten waarna in de zomer van 2017 zowel Twinlife als zusterbedrijf New Fashion Kids failliet ging. Een doorstart met Roel Vermeulen (van Scotch & Soda) Peter Truijen en Dirk de Broekert wist Twinlife niet te redden en na een mislukte verkoop aan nieuwe investeerders ging in april 2019 het bedrijf definitief ten onder. Bij de onderneming werkten 12 mensen. Curator Lars ten Wolde gaat op zoek naar nieuwe investeerders.

Van Uffelen

Van Uffelen met 46 vestigingen in Nederland gaat na een overname ook minimaal dertig winkels van Claudia Sträter en Expresso exploiteren. De winkelketens Expresso en Claudia Sträter werden overgenomen van het faillite FNG  en zo doorgestart.

United Footwear Group

UFG ontwerpt en produceert al dertig jaar schoenen voor dames, heren en kinderen. Schoenen van de Group worden verkocht via winkelketens in Europa en Noord-Amerika onder private labels, onder het eigen merk Bullboxer en Rehab Footwear en onder licenties als Björn Borg Footwear en Gaastra Footwear. In 2016 kocht Unlimited Footwear Group de winkelformules Invito en Le Ballon. Het bedrijf nam ook het merk Supertrash over uit een faillissement en verkoopt de producten via het Kruidvat

Uniqlo

Het Japanse kledingmerk Uniqlo komt in het najaar naar Nederland.  De eerste winkel komt in de plaats van Forever 21 die uit de Amsterdamse Kalverstraat vertrekt. Het concern gaat kleding voor mannen, vrouwen en kinderen voor alle leeftijden verkopen., maar vooral basics, denim en thermokleding. Uniqlo is actief in negentien landen, waarvan zes in Europa. In Frankrijk zijn er al 22 winkels, in het Verenigd Koninkrijk 11 en in België 3 en binnenkort ook in Zweden en Nederland. Fast Retailing, het moederbedrijf van Uniqlo heeft al een distributiecentrum in Roosendaal. Uniqlo is de grootste moderetailer in Azië en de derde grootste wereldwijd. Ceo Tadashi Yanai denkt met snelle verkoop van alledaagse kleding Zara te kunnen verslaan.

VF

VF, het moederbedrijf van Lee, Wrangler, North Face, Vans en Timberland, heeft voor 820 miljoen euro Williamsen Dickies overgenomen. Dickies maakt naast zijn casual broeken ook veel werkkleding. VF bestaat al sinds 1899.

Valentino

Het in 1960 opgerichte Italiaanse modehuis Valentino gaat waarschijnlijk in 2017 naar de beurs om zo verder te kunnen groeien. In 2015 wist het modehuis de omzet te verdubbelen tot ruim een miljard euro. Valentino Garavani ontwierp de bruidsjurk van Jackie Kennedy in 1968 en kreeg daarmee bekendheid.

VanHaren

Schoenenwinkelketen VanHaren een onderdeel van de Duitse Deichmann-groep heeft in 2016 maar liefst 6,8 miljoen paar schoenen verkocht en dat was goed voor een recordomzet van 179 miljoen euro. Met een groei van de opbrengsten van bijna 12 procent deed VanHaren het beter dan de concurrentie. De totale omzet in de Nederlandse schoenenbranche steeg vorig jaar met slechts zo’n 2 procent.

Varova

De Varova Fashion Holding ging met Sissy-Boy, OPEN32 en Tumble ’n Dry. (drie van de zes modelabels uit het portfolio) door als de Brand Retail Group (BRG) . De overige drie labels Gsus, JC Rags en Less staan in de verkoop. Van Gelderen kocht alle aandelen van het door hem opgerichte Men At Work van Varova Fashion Holding terug. Standard Investment nam vervolgens het beheer van alle fondsen van Varova over. Hiermee hield Varova als investeringsmaatschappij op te bestaan. In september was er ook al een directiewisseling bij Varova Fashion. Toen trad Jop Pollman aan en deed Maarten Vaessen een stap terug.

Versace

Versace werd in 1978 opgericht door Gianni Versace, die in 1997 in Miami werd vermoord, waarna zijn zus Donatella zijn rol overnam. Donatella heeft 30 procent van de aandelen in handen en haar broer Santo 20 procent. De andere helft van het bedrijf is van Allegra Versace Beck, de dochter van Donatella. Jonathan Akeroyd is de nieuwe CEO van het Italiaanse modehuis Versace. Jonathan kwam van Alexander McQueen en volgt Gian Giacomo Ferraris op. Jonathan zal vanaf midden juni effectief aan de slag gaan bij Versace. Het bedrijf werd voor twee miljard dollar aan Michael Kors en juweliersketen Tiffany verkocht. Michael Kors kocht in 2017 ook Jimmy Choo. Zijn Capri Holdings, waar de merken Versace, Michael Kors en Jimmy Choo onder vallen, kreeg een forse klap door de coronacrisis. De omzet daalde in het tweede kwartaal van 2020 met ruim 66 procent. Stijgende onlineverkopen van aan huis gekluisterde klanten beperkten de schade. De omzet kwam uit op 451 miljoen dollar. Het verlies bedroeg 180 miljoen dollar, waar in dezelfde periode vorig jaar nog een winst van 45 miljoen werd geboekt.

Victory & Dreams (Charles Vögele Nederland B.V. /Witteveen en Men at Work)

Vögele werd opgericht in 1955 door autocoureur Charles Vögele en zijn vrouw Agnes Vögele in Zürich als winkel voor rollerskaters. Eind juni 2016 telde het gehele concern nog 6329 medewerkers. Het Zwitserse concern verkeerde sinds 2015 in problemen en werd eind 2016 overgenomen door het Italiaanse Sempione Retail en warenhuis operator OVS. Samen waren ze voor 35 procent eigenaar in samenwerking met twee andere partijen. Dankzij Sempione Retail verwierf OVS nu 82,62 procent van de Zwitserse keten. Sempione Retail AG, die sinds eind 2016 grootaandeelhouder was van Charles Vögele en gevestigd is in Pfäffikon in Zwitserland had in september, toen het een bod op alle aandelen van de onderneming werd uitbracht al aangekondigd dat het zich zou concentreren op de strategische markten Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije en Slovenië. Charles Vögele was actief met 655 winkels in Zwitserland, Duitsland, België, Oostenrijk, Slovenië en Hongarije. De keten trok zich echter eind 2016 terug uit België en vond ook voor de meeste Duitse vestigingen een nieuwe eigenaar. Kort voor het faillissement is geld overgemaakt naar Zwitserland. Er werden diverse overboekingen gedaan van de rekening van het Nederlandse bedrijf naar de Zwitserse holding Charles Vögele Holding AG en Charles Vögele Mode AG. Het gaat om ongeveer € 900.000 en € 500.000 waarvan de bestemming onbekend is. De Nederlandse tak werd gefinancierd door de Zwitserse holding. In de vorm van kapitaalstortingen en leningen is ongeveer € 60 miljoen beschikbaar gesteld. Tekorten op de rekening van de Nederlandse dochter zijn via een internationale cash pool aangezuiverd. De Zwitsers zeggen in totaal € 65 miljoen tegoed te hebben en Mode AG heeft een vordering van bijna € 1 miljoen ingediend.

De Nederlandse tak met een omzet van € 60 miljoen, moest faillissement aanvragen nadat de Zwitserse holding een verstrekte lening met directe ingang had opgeëist. Charles Vögele kreeg rond de eeuwwisseling voet aan de grond in Nederland door de overnames van de winkels van Peek & Cloppenburg en de winkelketen Kien. De nieuw gevormde groep was van aanvang af verlieslatend. Dit had te maken met hoge personeelskosten, hoge huursommen van winkels en forse uitgaven voor marketing en logistiek. De in 2011 aangestelde directeur van de Nederlandse tak trof naar eigen zeggen diverse winkels aan met achterstallig onderhoud en een collectie die onvoldoende aansloot bij de markt. Het bedrijf moest op voorschrift van de holding een grote voorraad aanhouden die met korting moest worden verkocht. Het holdingbestuur moest vanwege de krimpende omzet en marges, waaruit de Nederlandse tak werd gefinancierd ingrijpen van de huisbank. Landenorganisaties moesten zelf winstgevend worden en mochten niet meer aankloppen bij de moedermaatschappij. Charles Vögele Nederland uit Breukelen met 95 winkels en 700 personeelsleden werd vervolgens doorgestart door de familie Hes. De verkooporganisatie van de Zwitserse modewinkelketen werd 27 januari 2017 door de rechtbank van Amsterdam failliet verklaard en de curatoren hielden de winkels open totdat overeenstemming werd bereikt met Vidrea Retail (tegenwoordig Victory and Dreams Holding) van Remt Melles (M Partners) en de familie Hes voor een doorstart. Onder leiding van Melles worden de winkels omgebouwd tot een keten van multibrandstores. Melles verkocht zijn bedrijven A&Q, Lowland Fashion, Fashion Linq en T-corporation en vertrok in 2012 bij MS Mode om in 2014 weer op te duiken samen met de huidige eigenaren Roger van Craen en Sven Lange als directie van Malu met kantoren in Leiderdorp, Duffel (Belgie) en inkoopkantoren in China, Bangladesh, India en Turkije en leverde aan grootwinkelbedrijven in vijftien landen aan onder andere Action, Coolcat en Kruidvat totdat het bedrijf in 2013 plotseling failliet ging. Het bedrijf produceerde ook onder licentie merken als Paul Frank, Betty Boop, K3, Sesamstraat en Playboy.

Vidrea Retail betaalde zo’n 4,4 miljoen euro om de Nederlandse tak van Charles Vögele over te nemen. Bijna 2 miljoen was bestemd voor de inventaris en voorraad en de overige 2,4 miljoen euro was vergoeding voor de boedelkosten. De schuldoverneming bleek nihil. Charles Vögele kreeg rond de eeuwwisseling voet aan de grond in Nederland door de overnames van de winkels van Peek & Cloppenburg en de winkelketen Kien. Vidrea Retail nam 90 procent van het winkelpersoneel over. Dit gold niet voor de filialen waarvoor geen nieuwe huurovereenkomst wordt getekend. De Nederlandse tak werd in januari failliet verklaard. Het Zwitserse moederbedrijf werd in december overgenomen door Sempione Retail, dat de focus wilde leggen op potentiële markten Zwitserland, Hongarije, Oostenrijk en Slovenië. De Oostenrijkse, Hongaarse en Sloweense Vogele gingen eind juli 2018 ook failliet en laten een schuld achter van 20 miljoen euro. C&A nam de Oostenrijkse vestigingen in december 2018 over. De nieuwe modeketen Miller & Monroe startte vanaf september in 73 panden van het voormalige Charles Vögele. Ook was een deel van de collectie van het eveneens failliete Witteveen verkrijgbaar zijn bij Miller & Monroe van de familie Hes. Witteveen was sinds kort net als Men at Work in handen van Vidrea Retail. dat tegenwoordig Victory and Dreams heet. In de winkels zijn onder meer merken als Zerres, Cecil, Street One, Petrol en Leros te vinden. Onlangs ging ook het merk en het logistieke centrum van het Duitse Bonita over in handen van Victory & Dreams en Bonita wordt voortaan via een shop in shop formule in de Miller & Monroe winkels verkocht. Tientallen bestaande winkels van Bonito werden omgebouwd tot Witteveen filialen. Eind november 2019 moest Witteveen na een surseance van betaling failliet verklaart worden.

Victoria’s Secret

Victoria’s Secret verloor in 2019 zo’n 29% aan beurswaarde.  Hedgefonds Barington Capital is nu aandeelhouder geworden en zij willen wil dat L Brands wordt opgesplitst, en dat Victoria’s Secret wordt losgeknipt van Bath and Body Daarmee bestaat L Brands nu uit twee losstaande beursgenoteerde bedrijven. Wexner heeft al 57 jaar de touwtjes bij Victoria’s Secret in handen en is na een verkoop geen ceo meer maar bestuursvoorzitter. Het concern sluit in 2020 een kwart van alle Amerikaanse en Canadese filialen, 250 in totaal. De winkels bleken onverkoopbaar. L Brands wil ook zijn Bath & Body Works afstoten. Het merk Victoria’s Secret telt 1091 winkels, waaronder de Pink Brand. Een deel van de filialen is al sinds 17 maart gesloten vanwege het coronavirus. Victoria’s Secret wordt een apart bedrijf en daaronder vallen voortaan de lingerie, beauty en PINK. Bij Victoria’s Secret moet 400 miljoen dollar op de kosten worden bespaard, waarvan 175 miljoen in 2020. Dat gebeurt onder meer door te schrappen in het personeelsbestand, dat wordt teruggebracht met 15 procent. Dat komt neer op zo’n 850 banen, die allemaal verloren gaan op het hoofdkantoor. Ook moeten de kosten voor de winkels waar de lingerie van Victoria’s Secret wordt verkocht omlaag. Het moederbedrijf zegt dat het in onderhandeling is met de eigenaren van winkelpanden om voor de zaken die wel openblijven structurele huurverlagingen af te spreken. In het Verenigd Koninkrijk zag het bedrijf dat wereldfaam verwierf met de modeshows met Victoria’s Secret Angels zich vorige maand genoodzaakt uitstel van betaling aan te vragen. Daar worden nu onderhandelingen gevoerd over een fusie of joint venture met een andere retailpartij. In Hongkong is de flagshipstore definitief gesloten, mogelijk worden meer winkels in China gesloten. Volgens CEO Andrew Meslow zijn de meeste winkels in de VS van zowel Victoria’s Secret als het andere dochterbedrijf Bath & Body Works weer open, na sluitingen als gevolg van lockdowns. L Brands probeerde eerder vergeefs een nieuwe eigenaar voor het lingeriemerk te vinden. De biedingen liepen op tot boven de 3 miljard dollar (bijna 2,5 miljard euro). Dat was evenwel minder dan de waardering van 5 miljard tot 7 miljard dollar die L Brands verwacht met de afsplitsing van het onderdeel.  De onderneming sloot meer dan tweehonderd winkels en richtte zich op het verhogen van de winstgevendheid. De resultaten bij het slot van 2020 waren dan ook beter dan verwacht. In de Westfield Mall of the Netherlands heeft Victoria’s Secret een winkel met zijn volledige collectie. De nieuwe merknaam van het Amerikaanse bedrijf is nu Victoria’s Secret & Co.

Charles Vögele Nederland B.V. zie ook Victoria and Dreams

Charles Vögele Nederland uit Breukelen met 95 winkels en 700 personeelsleden in Nederland is failliet en wordt doorgestart. De verkooporganisatie van de Zwitserse modewinkelketen werd 27 januari 2017 door de rechtbank van Amsterdam failliet verklaard en kreeg twee curatoren aangewezen. De curatoren houden de winkels voorlopig open voor de uitverkoop van voorraden en hebben overeenstemming bereikt met Vidrea Retail voor een doorstart. Onder leiding van mode-ondernemer Remt Melles worden de winkels omgebouwd tot een keten van multibrandstores. De Italiaanse Moederonderneming Sempione Retail AG, dat sinds eind 2016 grootaandeelhouder is en is gevestigd in Pfäffikon, Zwitserland had in september, toen het een bod op alle aandelen van de onderneming uitbracht al aangekondigd dat het zich zou concentreren op de strategische markten Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije en Slovenië. Charles Vögele was ook actief met 655 winkels in Zwitserland, Duitsland, België, Oostenrijk, Slovenië en Hongarije. De keten trok zich echter eind 2016 terug uit België en vond ook voor de meeste Duitse vestigingen een nieuwe eigenaar. Vögele werd opgericht in 1955 door autocoureur Charles Vögele en zijn vrouw Agnes Vögele in Zürich als winkel voor rollerskaters. Eind juni 2016 telde het gehele concern nog 6329 medewerkers. De nieuwe eigenaren willen zich concentreren op de belangrijkste markten: Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije en Slovenië. De winkels in die landen gaan door onder de vlag van de Italiaanse formule OVS.

We Are Labels

Broek, de oprichter van We Are Labels stopte in 2019 met de webwinkel. Broeke begon in 2011 met de eerste We Are Labels-winkel in Amsterdam. In 2015 kwam Broeke met het eigen kledingmerk: Another Label. Het bedrijf heeft 11 filialen in onder meer Rotterdam en Antwerpen met 98 werknemers en een jaaromzet van ruim 12 miljoen. Door grote shops als Zalando, About You en nu ook Amazon en Bol.com werd de concurrentie te heftig en de marges kleiner mede door acties als Black Friday, een haast constante uitverkoop en Glamour Day waarbij alle grote merken 20 procent korting op hun nieuwe collectie. De kosten voor de webwinkel waren door techniek, fotografie, en de vele retouren te duur geworden. De webwinkel draaide 1,5 miljoen omzet maar moest dit verdubbelen om nog winst te kunnen maken. Al in 2018 werd het besluit genomen om met de webshop te stoppen.

Witteveen

ABN Amro had een deel van de schuld van Witteveen omgeruild voor aandelen in het bedrijf. ABN Amro Effecten Compagnie kreeg zo een belang in Doorhoven Holding, het moederbedrijf van Witteveen die in 2016 werd overgenomen door investeringsmaatschappij O&C Investments. Doorhoven lijdt al jaren verlies en kampt met een negatief eigen vermogen. Barbara van Kolfschoten en Ronald Verheij verkochten begin 2016 het concern aan O&C.
Uit dat jaarverslag van 2015 bleek een bankschuld van ruim € 9 miljoen en een nettoverlies van € 883.000. In het jaarverslag over 2015 werd al gespeculeerd op een schuld-voor-aandelenruil van € 3,6 miljoen. De ruil werd aangemeld bij de Autoriteit Consument & Markt, die toestemming moest geven voor gedeeltelijke overname door ABN Amro. Autoriteit Consument en Markt besloot dat ABN Amro geen vergunning nodig heeft om mede-eigenaar te worden. Destijds werd een ‘debt-for-equity’ ruil aangeboden waar de bank samen met O&C Investment aandelen verwerft ter waarde van 3,6 miljoen euro samen. Witteveen Mode noteerde in 2016 een verlies van 900.000 euro en had een schuld van 10 miljoen euro. Dankzij de deal met ABN Amro werd nu een deel van die schuld kwijtgescholden. Ondanks tegenvallende resultaten is de directie positief over resultaten in de toekomst. Uiteindelijk werd het concern overgenomen door Lex Hes die eind november 2019 toch ook surseance van betaling moest aanvragen

Zalando

Online kledingwinkel Zalando heeft het laatste kwartaal van 2016 een kwartaalomzet van ruim 1 miljard euro gedraaid. De winst kwam uit tussen de 81-en 104 miljoen euro. In heel 2016 groeide Zalando’s omzet met zo’n 23%. De opbrengsten in het eerste kwartaal van 2017 kwamen uit tussen de 971 miljoen tot 987 miljoen euro. Dat komt neer op een groei van 22 tot 24 procent ten opzichte van een jaar eerder.  In het zomerkwartaal van 2017 waren er ruim 22 miljoen actieve klanten, circa 1 miljoen meer dan in het tweede kwartaal.

Zara (Inditex)

Volgens de Amsterdamse winkelmakelaar Kroese Paternotte wordt het vierduizend vierkante meter grote V&D pand in Zaandam binnenkort verbouwd voor het Spaanse Zara van Inditex. Daarbij wordt ook de gevel vernieuwd, naar de normen van de Spaanse modeketen. De vestiging wordt na de ‘flagshipstore’ van Zara in de Amsterdamse Kalverstraat de grootste van Nederland. Inditex ook bekend van kledingketens als Pull & Bear en Bershka ziet de omzet groeien. In 2016 werd een flink aantal nieuwe winkels geopend en de omzet steeg met 12 procent tot 23,3 miljard euro. De nettowinst nam met 10 procent toe tot 3,2 miljard euro. Inditex breidde het winkelbestand uit met 279 nieuwe vestigingen in 56 landen, waarmee het totaal steeg naar 7292 winkels in 93 markten. Het personeelsbestand nam met bijna 10.000 werknemers toe. Het bedrijf gaat nieuwe vestigingen openen in onder meer Japan, Qatar. Inditex, die behalve Zara ook Pull & Bear en Bershka bezit heeft tussen 2011 en 2014 minstens 585 miljoen euro aan belasting ontweken. Behalve Nederland zouden ook Ierland en Zwitserland zijn gebruikt om geld legaal weg te sluizen. Het aantal winkels nam met 72 toe tot een totaal aantal van 7085. Of Zara-moeder Inditex meer V&D panden op het oog heeft willen de partijen niet zeggen. Het V&D-pand in Zaandam is eigendom van het Amsterdamse Rosvor, onderdeel van de RJB Groep van beleggers Ronny en Alain Rosenbaum. Die bezitten ook het V&D pand in Gouda, dat waarschijnlijk wordt gesplitst. Zara gaat inzetten op grotere maten en volgt daarmee concurrent Mango. Zara wordt er voortdurend van beticht dat ze ontwerpen van anderen kopiëren. Nadat de aantijgingen in de media kwamen besloot het bedrijf de producten uit de winkels te halen. In Madrid opent deze week de allergrootste Zara ter wereld. In 2016 opende Inditex 279 winkels waarmee het totaal aantal winkels uitkomt op 7292. Inditex is nu aanwezig in 92 landen en telt 162.450 werknemers.
Spanje heeft 1787 filialen, China 620 en Rusland 541. In Rusland werden afgelopen jaar 56 nieuwe filialen geopend. In Nederland zijn er 61 filialen waarvan 26 Zara’s, 8 Pull & Bear’s, 7 Massimo Dutti’s, 15 Bershka’s en 1 Stradivarius. Na Spanje heeft China de meeste Zara filialen. Inditex boekte afgelopen jaar een omzet van 23,3 miljard euro en maakte 3,2 miljard euro winst, een stijging van 10 procent in vergelijking met vorig jaar. Tien jaar geleden lag de omzet nog op 1 miljard euro. Alle filialen sturen dagelijks informatie over het koopgedrag en de wensen van de klanten naar het hoofdkantoor, waarmee snel kan worden ingesprongen op trends. Binnen twee weken kan een kledingstuk van tekentafel naar verkoop in de winkel.
De collecties in alle filialen worden elke twee weken ververst. Inditex koopt oude gebouwen, kloosters, theaters of militaire barakken op om ze om te bouwen tot winkels. In steden als New York, Parijs en Amsterdam zitten de winkels in de duurste straten. Het bedrijf werd opgericht door Amancio Ortega, zoon van een spoorwegwerker, die zich in 2015 even de rijkste man op aarde mocht noemen. Er zijn veel klachten over slechte werkomstandigheden, plagiaat en slechte kwaliteit. De komende jaren wordt er meer geïnvesteerd in duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het concern rapporteerde een verlies van 409 miljoen euro voor de periode februari tot en met april 2020. Dat was een jaar eerder nog een winst van 734 miljoen euro. De omzet ging door de Coronacrisis fors omlaag, van bijna 6 miljard euro naar 3,3 miljard euro. Inditex houdt wel vast aan het dividendbeleid. Amancio Ortega heeft zijn fabrieken (Inditex Groep) naar India verplaatst en laat daar vrouwen en meisjes zeven dagen per week werken en betaalt ze daar 0,88 euro per uur voor. Volgens Forbes was hij in 2013 met een vermogen van 82 miljard dollar tijdelijk de op een na rijkste man van de wereld.

Zeeman

Zeeman is met jaarlijks circa 70 miljoen klanten één van de grootste verkopers van kleding en textiel in Nederland. Zeeman met 1230 filialen in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk.  Wijnand Zeeman overleed in maart 2017. Hij leerde het vak in de textielwinkel van zijn vader in IJmuiden en kreeg later de leiding over 37 Zeeman-winkels, die later werden overgenomen door zijn jongere broer Jan (74). Vier filialen van de 280 in België moesten de deuren onlangs sluiten. Het gaat om de winkels in Lanaken in Limbrug, Salzinnes in Namen en Messancy en Habay in Luxemburg. De filialen worden gesloten om het winkelbestand gezond te houden. In 2016 zijn er extra filialen bijgekomen, en ook in 2017 gaan er nog twee extra filialen open. De sluitende winkel in Lanaken is het gevolg van de opening van een ander filiaal in die plaats met een betere locatie.

Zinzane

Zinzane startte in 2002 in Rio Janeiro op de Babilônia Feira Hype, een markt waar veel ontwerpers en artiesten landelijke aandacht kregen voor hun werk. In Brazilië heeft Zirzane bijna honderd winkels. Het eerste filiaal in Europa is geopend in de Amsterdamse Kalverstraat waar Zinzane tijdelijk op proef circa 250 vierkante meter huurt.  Zinzane richtte zich met kleurige kleding op vrouwen, maar sinds kort is er ook een mannen- en kinderkledinglijn.

Zoe Karssen

Fashion Invest startte begon april het in maart 2019 failliet verklaarde Zoe Karssen door. Zoe Karssen is bekend van de T-shirts met vleermuis-opdruk. De nieuwe collectie is voor de vrouw die kwaliteit boven kwantiteit verkiest.Zoe Karssen wil in de toekomst moderne, onafhankelijke vrouwen de sterke, verfijnde uitstraling geven die voor zelfvertrouwen zorgt op kantoor, maar ook in de stad.” De nieuwe collecties zullen worden gekenmerkt door ‘effortless sexy, high-end en party chic’. Fashion Invest BV is een deelneming van Beane Holding BV. Dit bedrijf is gevestigd aan de Gavotte 10 in Nieuw Vennep, voorheen B.S. Hoejenbos Holding B.V.

Cultureel platform MOAM

Het mode platform in Amsterdam is in oktpober 202 gestopt nadat er over de directeur Martijn N.  belastende verklaringen en documenten bekend werden, zoals gesprekken op WhatsApp en Facebook en een politierapport. 28 mannen, waarvan elf minderjarigen beschuldigen de 33-jarige N. van gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend gedrag.  De slachtoffers spreken over gewelddadige en onveilige seks, aanranding en verkrachting. Sommigen vermoeden gedrogeerd te zijn, waarschijnlijk met GHB. De gebeurtenissen zouden in 2010 zijn begonnen en gedurende een periode van tien jaar hebben plaatsgevonden. Voor het MOAM-bestuur bleek er sprake van een “onveilige werkomgeving”. Dit was voor het bestuur aanleiding om de samenwerking met N. definitief te verbreken. Eerder kwam het al tot de conclusie dat er weinig toekomst in de stichting zat nadat instellingen en sponsors zich hadden teruggetrokken vanwege het nieuws. N. organiseerde modeshows onder de naam MOAM Collective, waarvoor hij jong talent koppelde aan gevestigde ontwerpers.

Terug naar BVS.nl

Geef een antwoord

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.