Marcel van Gelderen

De Varova Fashion Holding ging met Sissy-Boy, OPEN32 en Tumble ’n Dry. (drie van de zes modelabels uit het portfolio) door als de inmiddels failliete Brand Retail Group (BRG) van Jop Pollmann en Marcel van Gelderen.  Varova hield wel een aandeel in de modegroep onder de naam van Brand Retail Group (BRG).  Men at Work werd in 1995 door Van Gelderen opgericht. Hij verkocht het bedrijf in 2007 aan ZBK Kapital, om het vervolgens in 2012 samen met directeur Mark Hommelberg voor een symbolisch bedrag via hun Varova Fashion weer terug te kopen. Nieuwenhuizen en Wijnhoven vertrokken. Het Standard Investment Fund van van Gelderen nam de gehele portefeuille van Varova over inclusief Sissy Boy, Open 32, Men at Work, Gsus, Tumble ’n DryLess, Mees, Silvercreek, Kings of Indigo, J.C. Rags, Miniverse en Ontour. Standard Investment, heeft in haar portefeuille van € 500 miljoen euro ook belangen in bedrijven als Dutch Bakery en Burger King Nederland.  Marcel van Gelderen heeft ook ontlastingsboetiek 2theloo en is tevens samen met Maas-Jacobs ook eigenaar van de Houtmarktpassage in Breda. Sissy Boys CEO Bleekemolen probeerde bij leveranciers geld op te halen hetgeen mislukte. Er werd aan de leveranciers een korting van dertig procent gevraagd op alle producten die al waren ingekocht en die nog niet betaald waren. Sissy-Boy leed in 2017 een verlies van 2,5 miljoen euro. Gsus ging medio april 2018 al failliet in een sterfhuis constructie en in juli volgden een aantal verwante vennootschappen waaronder de houdstermaatschappij Gsus Clothing. In januari 2018, vlak voor de faillissementen, werden de merknaam en de voorraden al door Van Gelderen weggesluisd voor 250.000 euro. Het merk is inmiddels alweer actief. Gsus Wholesale liet een miljoenen schuldenlast achter. Gsus werd in 1993 opgericht door ontwerpers Jan Schrijvers en Angelique Berkhout. In 2010 kwam Gsus in handen van Van Gelderen’s Varova Fashion Group, die het concern doorsluisde naar zijn Standard Investment Fund. Voor Gsus werd gekozen voor een sterfhuisconstructie, waarbij de waardevolle delen werden verkocht terwijl de schulden achter bleven in de bedrijven, die vervolgens failliet werden verklaard. Ook de keten Men At Work van Van Gelderen, ging onlangs failliet.

Varova Fashion bouwde sinds 2009 modeketens en -merken, maar in 2016 raakte het bedrijf zwaar in de problemen. Het jaar erop maakte het concern een verlies van bijna 22 miljoen euro op een omzet van 142 miljoen.

Brand Retail Group ging verder met Sissy-Boy, Open32 en Tumble ’n Dry. Andere onderdelen zoals Gsus, Ontour en Men at Work, gingen ondertussen ook ter ziele. Eind 2018 werd Tumble ’n Dry doorgesluisd naar investeerder Wijkermeer uit Velsen-Noord, die eerder ok eigenaar was van het Slotervaartziekenhuis.
In april 2019 ging Sissy-Boy, met destijds 45 winkels en 600 werknemers, failliet en werd doorgestart door het bedrijf achter de schoenenwinkelketens Manfield en Sacha.
De overgebleven modeketen Open32, met ongeveer 70 winkels in Nederland en België werd doorgesluisd aan de oorspronkelijke oprichter Bas Koijck.
Marcel van Gelderen en curator Willem-Jan van Andel zijn de rokende overgebleven puin hoop aan het ruimen. Jop Pollmann had een jaar terug het zinkende schip al verlaten. Standard investment was begin 2019 als mede-eigenaar ook betrokken bij het faillissement van muziekwinkelketen Key Music.

Sinds april 2017 stond Men at Work onder leiding van CEO Annemarie Uleman. Samen met Pauline Barendregt, de creatief directeur, werkte ze aan een ‘nieuw’ Men at Work met eigen merken als vrouwenlabel Airdate, mannenlabel Off the Radar en 8MM. In juni 2018  volgde een surseance van betaling, nadat al in juni verschillende filialen al opheffingsuitverkoop hielden en vlak daarna  sloot ook de webshop. De drie Belgische filialen bleven buiten de surseance, omdat die niet binnen de holding vallen waarover de uitspraak gaat. Om dit soort dubieuze doorstarts te voorkomen heeft De Hoge Raad onlangs bepaald dat curatoren bij een faillissement niet zonder toestemming van vastgoedeigenaren gehuurde winkels zomaar mogen doorverhuren aan een derde partij.

Dit nieuwsbericht werd u aangeboden door

BVS Taxi Ter Aar

 

CategorieënBVS