R&S/FNG/DFG/3D FASHION/COLTEX

Rens van de Schoor

Laurentius Hubertus van de Schoor (Rens), van R&S heeft na de Businessschool in Straatsburg de opleiding International Business Studies aan de Universiteit Maastricht gevolgd en daarna de Amsterdam School of Real Estate (Universiteit van Amsterdam). Hij is de zoon van een bouwondernemer en projectontwikkelaar in Wessem. Van de Schoor werkte vanaf 2003 tot oktober 2011 bij ING en leerde daar het klappen van de zweep. De eerste drie jaar bij bijzonder beheer en daarna vijf jaar bij de afdeling Real Estate. Rens ontwikkelde zich sindsdien tot een spin in het web van modeketens. Met allerlei financiële (sterfhuis)constructies en faillissementen wisselen gerenommeerde merken en winkelketens via duistere investeringsmaatschappijen herhaaldelijk van eigenaar waarbij leveranciers en de belastingdienst met hoge schulden achterblijven.

Coltex

Coltex was eigendom van de familie Elzas uit Heerhugowaard en exploiteerde vier winkelketens met 2000 werknemers; Didi (ooit 106 winkels), Steps (100 winkels), Superstar (65 winkels) en Forecast.  In 2010 boekte Coltex substantiële operationele verliezen. Van de Schoor werd CFO bij het kwakkelende bedrijf en Emiel Lathouwers werd binnengehaald. In 2012 werd daarna een verlies gedraaid van 9,8 miljoen en sinds 2012 boekten geen van de divisies meer winst. In 2013 maakte het concern 11 miljoen verlies op een omzet van 153 miljoen euro. Coltex werd uiteindelijk door Van de Schoor gesaneerd en afgesplitst van het gehuurde vastgoeddeel en hij bracht de keten tot ongenoegen van vastgoedeigenaren Alri en Corio onder in lege BV’s (sterfhuisconstructie). In 2012 en 2013 werden ook Claudia Sträter en Expresso overgenomen. In 2014 haalde het bedrijf via twee kapitaalverhogingen 18,5 miljoen euro op en groeide uit tot een organisatie met meer dan 1.800 medewerkers, 300 eigen verkooppunten en een omzet van circa 225 miljoen euro per jaar.

Zowel Steps als Didi waren van Fred Elzas (74) en zijn Coltex een van de grootste moderetailers van Nederland met een geschat vermogen van 190 miljoen euro. Naast Steps  en Didi waren ook Superstar en de jeansketen Vet/Forecast van Coltex. Zijn vader had het modedrijf vóór de oorlog geërfd van diens oom. Het bedrijf bezat destijds enkele winkels en verkocht vooral werkkleding.

Onder leiding van zijn vader, die de Holocaust had overleefd, had het bedrijf na de oorlog de omslag gemaakt naar mode onder de naam Vet Vrijetijdskleding. Maar pas als Fred en zijn broer Jaap in de zaak kwamen, groeide het bedrijf snel. In 1984 boeken 44 winkels van Coltex al een omzet van 65 miljoen gulden waarbij de broers negentien Didi-winkels van ondernemer Rattan Chadha overnamen en die zelf daarna Mexx opricht. Eind jaren tachtig halen ze ook Superstar binnen. Coltex groeit dan enorm ondanks een staking van het personeel en de negatieve media-aandacht die volgt op een keiharde reorganisatie van het overgenomen deftige modehuis Maison Swarte. De winst wordt geïnvesteerd in voornamelijk zo’n 170 winkelpanden met een waarde van zo’n 100 miljoen euro. De broers splitsen uiteen, en Jaap verkoopt zijn belangen in de winkels en het vastgoed, en vertrekt naar Curaçao. Fred Elzas blijft zijn retail- en vastgoedimperium verder uitbouwen, geholpen door zijn zoons Yasha en Sharim. die tussen 2004 en 2008 ook nog eens zo’n 80 winkels van Steps overnemen, die onder beheer van investeerder Greenfield bijna ging. In 2008 heeft Coltex 330 winkels, van de formules Vet Vrijetijdskleding/Forecast, Superstar, Didi en Steps tot in 2010 de familie stopt met de jeansketen Forecast, het vroegere Vet Vrijetijdskleding. om zich te focussen op damesmode.

Het vastgoedbedrijf Coltavast van de familie bezit het winkelcentrum Makado in Schagen, een aantal winkels aan de Amsterdamse Postjesweg en de Utrechtse zorgflat De Keizershof.

R&S (Roman & Stern)

Van de Schoor richtte in augustus 2014 de vennootschap R&S (Roman & Stern) op en hield hiermee circa 74% van de aandelen in de R&S Retail Group. R&S Holding nam vervolgens de lege huls van beursgenoteerd bedrijf Dico International over van hedgefonds Value8, inclusief een schuld van 14,5 miljoen. De naam van deze beurshuls werd vervolgens gewijzigd in R&S Retail Group N.V. waarvan Van de Schoor sinds januari 2016 officieel ook de bestuurder werd. Op deze manier werd R&S Retail Group weliswaar een beursgenoteerd bedrijf, maar wel met een schuld van 14,5 miljoen. Voor de overname van het eveneens kwakkelende Miss Etam werden 10 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. R&S nam ook tijdelijk FNG over en betaalde dit met nieuwe aandelen R&S. Per warrant FNG werden onder het bod 8,6 nieuwe aandelen R&S aangeboden.

Miss Etam

De Etam Groep in 1924 opgericht door Julius Korijn boekte miljoenen verliezen. Het bedrijf werd geleid door John van der Ent, ex directeur van het failliete Siebel en ex directeur van Dexcom van het failliete Dixons en de topman van het failliete V&D. Miss Etam werd in april 2018 failliet verklaard en  door Rens en zijn Roman & Stern (R&S) doorgestart. Miss Etam en Promiss met een omzet van 1,22 miljard euro en een kredietlijn van 237,5 miljoen euro lieten de schuldenlast van 35 miljoen euro bij de crediteuren achter.

Tenslotte gaat begin januari 2020 ook Didi van Coltex met 80 filialen in surseance en vervolgens in februari failliet. Didi wordt niet doorgestart en de 81 winkels sluiten half februari, waarbij 500 werknemers hun baan verliezen. Er was wel belangstelling van kopers, maar zonder serieuze kandidaten en veelal biedingen voor de voorraad tegen 40 procent van de waarde. Dankzij de uitverkoop in de winkels na het faillissement wisten de curatoren van Didi nog miljoenen binnen te halen. Er komt een grote vordering van het UWV  en de Belastingdienst zodat crediteuren weinig tot niets zullen ontvangen. Of de Fred Elzas de merknaam uit de boedel heeft weten te redden werd niet bekend gemaakt. De keten van Coltex/3D Fashion verkocht kleding voor vrouwen van middelbare leeftijd. In Limburg heeft de winkelketen vestigingen in Beek, Maastricht, Roermond, Heerlen, Weert, Venlo en Venray. In 2016 was het resultaat een verlies van 1,6 miljoen euro. In 2017 leed de onderneming een verlies van bijna 4,4 miljoen euro op een omzet van ruim 47 miljoen en voor 2018 wordt waarschijnlijk opnieuw een verlies in de boeken gezet van circa 1,8 miljoen euro. De financiering regelde Rens met zijn investeringsvehikel FIPH die later werd overgenomen door zijn R&S Finance. Mezzanine Partners (Goldman Sachs) verstrekte een achtergestelde lening van tien miljoen euro en via Coltaparte B.V. (Coltex) boekte hij een achtergestelde lening van vijf miljoen euro.

FNG

FNG de Vlaamse moedermaatschappij van Brantano, CKS, Miss Etam, Claudia Sträter, Fred & Ginger, Promiss en Baker Bridge werd opgezet door Dieter Penninckx, zijn echtgenote Anja Maes en hun vriend Manu Bracke. In 2003 begonnen ze een keten in kindermode, onder de naam Fred & Ginger. Het bedrijf deed veel acquisities met als laatste Ellos, de Scandinavische marktleider in online verkoop van mode en interieur voor 229 miljoen. Het FNG betaalde meer dan de waarde die de onderneming zelf had op dat moment. De oprichters hebben samen bijna 44% van de aandelen. De aandeelhouders van Ellos, die instapten bij FNG, controleren 9,63% van het kapitaal, de Vlaamse Participatiemaatschappij heeft 7,08% in handen. De handel in het aandeel van FNG op de Euronext-beurs werd 12 mei 2020, op aanwijzing van FSMA en de raad van toezicht wederom stilgelegd. De eerste keer was in januari.  FSMA wacht nog steeds op uitleg van enkele transacties uit het jaarverslag die in 2018 hebben plaatsgevonden. Revisor Mazars keurde de jaarrekening van 2018 zonder voorbehoud goed, maar vestigde wel de aandacht op enkele elementen uit de balans, waaronder een transactie met betrekking tot een extern handelsfonds (voornamelijk voorraden), de goodwill op FNG’s balans (de meerprijs die bij overnames bovenop de boekwaarde wordt betaald) en de immateriële activa. De analyse die FNG over die twee laatste elementen uitvoerde ‘bevatten volgens Mazars elementen van beoordeling die inherent onzekerheden bevatten. Ook het jaarverslag van 2019 werd uitgesteld en laat nog op zich wachten. FNG haalde in 2018 extra kapitaal op in het kader van zijn notering op Euronext Brussel en gaf in de zomer van 2018 voor 10 miljoen euro obligaties uit in het kader van een langetermijnprogramma van 100 miljoen, daarnaast ging FNG een bankfinanciering aan van 240 miljoen euro en besliste een obligatielening vervroegd terug te betalen. FNG nam eind 2018 ook de Nederlandse schoenenproducent Henkelman over. Het bedrijf kondigde eind maart, vanwege de Corona crisis aan aanzienlijke omzetverliezen te verwachten die nog minstens een jaar voelbaar zouden zijn. De Belgische winkels gingen 11 mei onder (Corona) beperkingen wel weer open maar de financiële gevolgen van de Corona crisis zijn onduidelijk en wellicht aanzienlijk. Kapitaalverstrekker ING zegt dat een kapitaalverhoging onafwendbaar is en dat het niet uitgesloten is dat bedrijfsonderdelen weer moeten worden verkocht. Of dat in de huidige marktomstandigheden veel kan opleveren is maar de vraag. De komende zes tot twaalf maanden wordt duidelijk of het bedrijf overleeft. De eerstvolgende rentebetaling op de schulden wil FNG met een jaar uitstellen en aan de obligatiehouders werd gevraagd om pas in 2024 in plaats van volgend jaar hun inleg terug te mogen betalen. FNG heeft een torenhoge schuldenberg van meer dan 400 miljoen euro en dat maakt de overlevingskansen klein.

De FNG Group is in zestien jaar opgeklommen naar een retailgroep met een omzet van 512 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 52 miljoen euro.  FNG nam via dochtervennootschap FNG Nordic AB de Scandinavische e-commerce marktleider in mode en interieur over van Nordic Capital en andere aandeelhouders en betaalde hiervoor zo’n 90 miljoen euro. De overname werd gefinancierd met bestaande FNG aandelen ter waarde van 1,4 miljoen euro, een vendor loan en obligaties en leningen ter waarde van ruim 44 miljoen euro. In de deal zitten de merken Ellos, Jotex, Stayhard en Homeroom en ongeveer 1,7 miljoen actieve klanten. Bij Ellos werken circa 500 mensen. In mei vorig jaar bedroeg de netto financiële schuld 3,19 keer de brutobedrijfswinst.  Door de overname van Ellos steeg de schuld tot 4 keer de brutobedrijfswinst. Voor het deel dat in cash wordt betaald werd een obligatie uitgegeven van 142 miljoen euro tegen een rente van 6,7 procent. Voor een ander deel van de overnameprijs, 22 miljoen euro, werd een converteerbare obligatie in de markt gezet met een rentevoet die oploopt van 4 tot 12 procent. 14 miljoen euro moet pas later betaald worden middels een vendor loan.  Het federale overheidsfonds FPIM en het Vlaamse PMV en andere investeerders zoals Annie Vereecken, Urbain Vandeurzen, Jos Sluys, de familie Boone en de familie Torfs vormen de financiële basis van het concern. Ook Emiel Lathouwers, de oprichter van AS Adventure en grootaandeelhouder bij Le Pain Quotidien, kocht in april 2011 voor 6 miljoen euro een belang van 17 procent in het bedrijf. (27 miljoen euro). Geert Jacobs is bij FNG aangesteld als de nieuwe financiële topman.

FNG is een commerciële overeenkomst aangegaan met de holding boven E5 Mode, Feniks Holding BV. Door de overeenkomst kan E5 mode gebruik maken van het aankoopplatform van FNG. Het platform is al jaren actief in Turkije, Indië en China waardoor E5 Mode kan profiteren van gunstige aankoopvoorwaarden en krijgt het toegang tot de expertise van FNG en de schaalvoordelen. FNG heeft voor de online verkopen Bol.com ingeschakeld. Het aandeel sloot na de bekendmaking in januari 29,4 procent hoger.

Steps en Superstar

Coltex sluisde de onderdelen Steps en Superstar door naar FNG. Superstar werd daarna door FNG in twee stukken geknipt, een deel ging door onder het nieuwe merk Friday dat in België gelanceerd werd. Van de Schoor nam de leiding over NLB Fashion, het servicekantoor voor de FNG Group (Steps, Superstar en Friday) dat is gevestigd aan de Oostweg 2, 2723 RH Zoetermeer. Samen met Dieter Penninckx en Wouter Torfs werd ook schoenenhandel Brantano van Macintosh overgenomen. FNG werd niet rechtstreeks betrokken in de overname, maar Dieter Penninckx handelde uit eigen naam, evenals Wouter Torfs die via zijn familieholding handelde. Brantano kwam uit het faillissement van Macintosh en heet nu Brantnew. Brantano heeft 130 winkels in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. R&S sloot de aankoopoptie al eind april af.

Participatiemaatschappij Value8 van Peter Paul de Vries ontving na de beursgang van modewinkelketen Miss Etam een belang van 23 procent in R&S. De kleine aandeelhouders van het voormalige Dico International zagen hun belang hierdoor verwateren van 10 tot 2,5 procent. Bijna driekwart van de aandelen kwamen in bezit van FIPH, het investeringsvehikel van Van de Schoor. FIPH kreeg van FNG voor de overname een onderhandse lening van ruim 14 miljoen euro.

Begin 2016 fuseerde het door Van de Schoor doorgestarte Miss Etam met FNG. FNG had eind 2016 524 winkels met ruim 3000 werknemers en een gezamenlijke omzet van 460 miljoen euro. In juli 2017 trok Van de Schoor zich plotseling terug als directeur van het bedrijf, om de Doniger Fashion Group over te kunnen nemen. Hij zou wel als adviseur en aandeelhouder bij FNG betrokken blijven. Dieter Penninckx werd benoemd tot bestuursvoorzitter van R&S en Gino van Ossel en Emiel Lathouwers werden gelijktijdig benoemd tot commissarissen. Onlangs stapte Dieter Penninckx op om medische redenen en droeg de leiding over aan Manu Bracke, die eerder de operationeel directeur was.

Miss Etam en Promiss hadden een omzet van 1,22 miljard euro. R&S Retail bezat na een openbaar omruilbod 99,91 procent van de aandelen.  FNG ging daarna over tot een uitkoopbod voor het restant van de aandelen. Er werd een kredietlijn  verschaft  door  ABN  AMRO  Bank  N.V.  en  ING  Bank  N.V.  ten bedrage van € 14.750.000 met een gegarandeerde commitment tot 1 juni 2017. In de nieuwe retailgroep behielden Dieter Penninckx (ingenieur), Anja Maes (architect) en Manu Bracke (ingenieur) de meerderheid van de aandelen. De familie Torfs heeft een aandeel van zo’n 5%. Investeerder Saffelberg had een kapitaalbelang van 5,66 procent. De Vlaamse (Overheids) participatiemaatschappij PMV investeerde eind december 2017 ook 15 miljoen euro in FNG. In totaal werd dus 30 miljoen euro binnengehaald. De FNG aandelen van Van der Schoor werden vervolgens overgenomen door Gerard Pilon, een financieel bedrijfsadviseur, die actief is met Fintell in het Zeeuwse Kapelle en die ook financieel directeur is van het Amerikaans-Nederlandse agro-techbedrijf Cibus. De drie oprichters van FNG bundelden in de door hen gecontroleerde holdingsvennootschap hun belang van 55,0% met dat van Emiel Lathouwers van 13,2% en voegden hieraan het belang van 7,4% toe dat werd aangehouden door een holding beheerd door Econopolis Private Investments. Met de enorme kapitaalinjectie werd het Brantano concept versneld uitgerold. Brantano heeft nu honderd winkels in België en twee filialen in Luxemburg. FNG heeft meer dan 3000 medewerkers en maakte in 2017 7,3 miljoen euro winst, ten opzichte van een verlies van 2,2 miljoen euro in 2016. De omzet kwam bijna 5 procent hoger uit op 482,4 miljoen euro. Meer dan de helft van de opbrengsten kwam door Miss Etam (ruim 21 procent) en Brantano (ruim 26 procent). Wouter Torfs Import Service heeft zijn belang in FNG vergroot van 4,26 naar 5,14 procent. Waarschijnlijk op verzoek van PMV heeft FNG vervolgens bij het handelsregister een voorstel gedeponeerd om het concern een vennootschap onder Belgisch recht te laten worden. Het hoofdkantoor in Zoetermeer en de statutaire zetel verhuizen dan terug naar Mechelen. Penninckx wilde liever de Amsterdamse beursnotering behouden en daarnaast een extra notering op de beurs van Brussel bewerkstelligen. De handel in FNG aandelen werd in januari kort geschorst na geruchten over een overname van E5-mode. De Belgische confectieketen met 70 winkels en 400 personeelsleden, kwam in handen van Feniks, de holding van Frédéric Helderweirt, een voormalig manager bij FNG en Brantano.

(Ingenieur Dieter Penninckx richtte in 2003 met zijn vrouw Anja Maes en studievriend Manu Bracke Fred & Ginger op. Via een bedrijfsmakelaar kregen ze het Vlaamse merk Kleertjes in handen.)

FNG schrapte in 2020 vijftig banen  in Nederland met een reorganisatie van het hoofdkantoor. Alle afdelingen werden samengevoegd in het kantoor in Diemen. Bij de online activiteiten verwacht FNG  tien nieuwe banen te scheppen. Richard Turk werd algemeen directeur van de Nederlandse organisatie. 38 van de 50 Steps en ook 14 Promiss filialen sluiten en de focus wordt gelegd op de online winkels. Een groot deel van de collectie wordt  online verkocht via Wehkamp en Zalando. FNG boekte in 2018 een nettowinst van 11,5 miljoen op een omzet van 512 miljoen euro.

Er werd door R&S circa 50 miljoen euro geïnvesteerd in het rebranden van Brantano en voor 25 miljoen euro werden equity commitments verworven. Op korte termijn zal worden gestart met de uitgifte van 15.625.000 nieuwe aandelen ter waarde van 25 miljoen euro. Ondanks de 2,8 miljoen winst, liep de netto schuld, door de investeringen in vernieuwing van Brantano, de eerste helft van 2017 op tot 129 miljoen euro. De schuld is met 3,26 keer het brutobedrijfsresultaat over de afgelopen twaalf maanden vrij hoog. Het brutobedrijfsresultaat groeide wel met 11,6%. De gezamenlijke omzet van de ketens in de groep groeide in het eerste kwartaal veel minder snel dan de winst, van € 226 miljoen naar € 228 miljoen. Dat kwam omdat FNG veel winkels (8,2%) sloot. Bij Brantano bleven er van de 130 winkels na de overname door FNG zo’n honderd over. Zestig winkels zijn verbouwd, de rest volgt de komende maanden.

Du Soutin

Nadat Van de Schoor zijn 400.000 aandelen in FNG op 31 augustus 2017 verkocht bracht hij de opbrengst van 11 miljoen euro onder in een investeringsfonds genaamd Du Soutin en kocht hiermee de Doniger Fashion Group van de curator, maar hij betaalde na het stoppen van de mislukte doorstart slechts € 857.386 inclusief btw.

Doniger Fashion Group (DFG), McGregor, Adam en Gaastra 

Geschiedenis

Victor Muller bekend van Spyker en Saab kocht de gerenommeerde merknaam McGregor in 1993 uit een failliete boedel. Hij bracht de McGregor Fashion Group op 29 april 1999 naar de beurs en richtte hiervoor samen met Jeroen Schothorst en Ben Kolff, beleggingsmaatschappij Investrand op. In oktober 2000 nam het McGregor trio ook de vennootschap Gaastra International Sportswear B.V. over. 28 maart 2002 wordt dan in het televisieprogramma 2-Vandaag de dubieuze handel in McGregor aandelen openbaar gemaakt. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Jeroen Schothorst vier jaar later in mei 2006 hiervoor tot een geldboete van 200.000 euro, of een jaar hechtenis wegens handel met voorkennis. Commercieel directeur Ben Schothorst en Victor Muller die oud president-commissaris was, werden niet vervolgd, hoewel beiden eveneens bij de koersmanipulatie betrokken waren. De AFM deed in 2003 alsnog aangifte tegen het McGregor trio. Victor en Jeroen waren directeur van Mallanganee Properties die de aandelen hield van Casual Wear Shops Nederland B.V. (C.W.S.N.), waarin de Nederlandse McGregor Shops zaten en hadden het uiteindelijk voor het zeggen in de winkel exploitatie.  In april 2004 trad Victor af en hij verkocht 20 april 2005 zijn McGregor aandelen aan Jeroen Schothorst en Ben Kolff. Er verdwenen miljoenen naar de sponsoring van Formule 1 racerij en zeilboten en naar een eigen raceteam. McGregor voorzag het bedrijf en het raceteam van Spyker van kleding en omdat Spyker onder andere deelnam aan de beroemde, grote Le Mans races kwam het merk McGregor wel extra in de belangstelling te staan. Er zouden problemen zijn met de waardering waarvoor het belang in McGregor Fashion Group in de boeken stond. Het huis en de boot van Ben Kolff in Blaricum werden voor bij elkaar 4 miljoen euro verkocht aan Jan Peter Cruiming van vacaturesite Jobbird. In 2008 leenden Jeroen Schothorst en Ben Kolff 175 miljoen euro van de Rabo, de ABN Amro en NIBC. In 2010 draaide het bedrijf nog ruim 200 miljoen euro omzet. In 2013 zette NIBC, als grootste financier, zijn schuld om in aandelen (belang van 25 procent). Joep van Straaten was tot 2013 operationeel directeur bij het bedrijf. Vooral Adam Menswear had terugvallende omzetten. Nog geen jaar na de beursgang ging het bedrijf een grote financiering aan, waardoor de schuld opliep naar 220 miljoen euro. In 2013, werd de schuld teruggebracht tot 150 miljoen euro. 120 miljoen euro schuld werd daarna uit de balans genomen, waardoor die positie zakte tot 30 miljoen euro. De schuld werd door de vier aandeelhouders omgezet in nieuwe aandelen. McGregor draaide een omzet van circa 231 miljoen euro. Met een verlies van bijna 27 miljoen in het laatste boekjaar. Een jaar eerder was het verlies ruim vijftien miljoen euro.

Eind 2015 liep het verlies echter verder op en ondanks een omzet van 231 miljoen euro leed de groep in 2015 een verlies van 26 miljoen euro. Het debacle heeft NIBC uiteindelijk 18 miljoen euro gekost. Twee weken eerder in oktober 2015 werd nog snel even een 33 procent belang in SuitSupply aan oprichter Fokke de Jong terug verkocht en omgezet in een lening die in november 2017 door Fokke weer werd terugbetaald dankzij weer een nieuwe lening bij NPM Capital, ABN,ING en Rabo.

McGregor Fashion Group Holding, McGregor Retail B.V., Gaastra International (Sportswear, Footwear, Retail), Adam Menswear en Emergo Sportswear gingen failliet. De totale schuldenlast van de leveranciers bedroeg 53 miljoen euro. De aandelen bleven in handen van NIBC, Jeroen Schothorst, Ben Kolff en Marcel Boekhoorn. Armin Broger werd benoemd tot Managing Director. Broger bekleedde voorheen leidinggevende functies bij onder meer kledingmerken als Esprit, Diesel, Levi’s en Tommy Hilfiger. Broger nam de taken over van Jeroen Schothorst, maar moest al snel vertrekken. Uiteindelijk werd de boedel na het faillissement in juni 2017 voor ongeveer 1,8 miljoen euro door Rens Van de Schoor van de curator overgenomen inclusief een miljoen voor het langer openhouden van de winkels. Bij de uiteindelijke doorstart verdwenen 200 banen van oudere werknemers. De medewerkers die boventallig waren kregen als dank een gouden handdruk in de vorm van een waardebon van 500 euro. Nieuw personeel werd geworven via Randstad. Het College voor de Rechten van de Mens kwam tot de conclusie dat McGregor annex Doniger zich hiermee in minstens acht gevallen schuldig heeft gemaakt aan leeftijdsdiscriminatie. Een andere partij die de activiteiten van McGregor had willen overnemen bood 6 miljoen euro maar dat werd van de hand gewezen. Eerdere biedingen van investeringsfondsen Apollo en Alterien de Chinese familie Lo, die met Xstyles, een joint-venturepartner van McGregor in zeilmodemerk Gaastra Pro heeft, werden ook door de vier aandeelhouders afgewezen.

Het doorgestarte McGregor Fashion Group bevatte alle onderdelen waaronder ook Adam Menswear en Emergo Textile Projects (ETP) van het merk Gaastra. Het bedrijf inclusief de merknamen werd voortgezet onder de naam Doniger Fashion Group door stromannen Joep van Straaten en Kris van de Mierop, twee oud-managers van McGregor. De naam “Doniger” komt van David Doniger, de oprichter van het merk McGregor in 1921. De bedoeling bij de vorige doorstart was dat binnen zes tot twaalf maanden een koper gevonden zou worden voor de Adam-keten, en McGregor en Gaastra zouden worden omgezet in franchise. Dat mislukte. Een Belgische rechter gaf 18 mei 2017 ook het groene licht voor de verkoop van 13 van de 23 Belgische kledingwinkels van McGregor en Gaastra. Begin september bleek er bij de DFG vennootschappen een acuut liquiditeitstekort van 8 miljoen euro. De aandeelhouders waren niet bereid en/of in staat om aanvullende financiering te verstrekken. In overleg met de Aandeelhouders besloot het Bestuur vervolgens om (voorlopige) surseance van betaling voor de DFG vennootschappen aan te vragen.  Van de Schoor lijkt zich verslikt te hebben in de transitie van FNG naar DFG. Samen met Martijn Rozenboom probeert hij te redden wat er te redden valt. Martijn Rozenboom was eerder betrokken bij het  debacle Free Record Shopen McGregor. Van de Schoor en Rozenboom werkten destijds hiervoor samen met bedrijvendokter Tim Everts die de Supertrash en faillissement probeerde op te lossen en de Op=Op inboedel voor 5,5 miljoen opkocht.

Doniger Fashion Group werd op 15 juli 2016 opgericht door de participatiemaatschappijen van Marcel Boekhoorn, Jeroen Schothorst, Ben Kolff en NIBC Bank N.V. , kreeg 4 september 2017 uitstel van betaling en ging 6 september failliet om 23 september 2017 door Van de Schoor opnieuw te worden doorgestart. Het bedrijf had 53 winkels in Nederland en 22 in België, Frankrijk en Duitsland met 556 werknemers. Het concern had een geconsolideerde omzet (exclusief ETP) van 73.661.000 euro over de periode 1 januari 2017 tot en met 31 juli 2017. Doniger Fashion had 202 werknemers (waarvan 113 werknemers in Spanje), AR Personnel 154, DR Personnel 72 en MCG Online Personnel 13 werknemers.
Bij Doniger Fashion Group, Adam Retail, Doniger Online, Doniger Retail, AR Housing en DR Housing waren geen werknemers in dienst.

De vennootschappen van Doniger Fashion Group B.V., Doniger Fashion B.V. (“Doniger Fashion”), Adam Retail B.V. (“Adam Retail”), Doniger Retail B.V. (“Doniger Retail”), Doniger Online B.V. (“Doniger Online”), MCG Online Personnel B.V., (“MCG Online Personnel”), AR Personnel B.V. (“AR Personnel”), AR Housing B.V. (“AR Housing”), DR Personnel B.V. (“DR Personnel”) en DR Housing B.V. (“DR Housing”) gingen eind september 2017 opnieuw failliet en werden voor 10,3 miljoen euro gekocht door Du Soutin Beheer en Fiddlers van Van de Schoor; inventaris  € 207.262, € voorraden € 4.500.000, IE-rechten € 2.000.000, goodwill € 300.000, aandelen € 2.892.740 en debiteuren € 389.999. De overname en een derde doorstart vielen echter niet goed bij de leveranciers die al voor tientallen miljoenen het schip in gingen bij de vorige doorstart en die nu opnieuw circa 20 miljoen moeten afschrijven. In december 2017 werden de merkrechten van McGregor en Gaastra en zeventien filialen van de Adam winkels inclusief het personeel en de merkrechten verkocht aan Pim Duetz, van Duetz-modewinkels die de financiering verkreeg via Collin Crowdfund. Voor de merkrechten werd DM Equity Partners ingezet. (Joost Pape en Ben Mandemakers en Rob ten Heggeler (afkomstig van NIBC die in 2016 de som van 18 miljoen euro af moest boeken op een oude lening aan McGregor. NIBC loste samen met drie andere aandeelhouders alle bankschulden van McGregor af en leverden ook meteen nieuw kapitaal voor de doorstart van het bedrijf, inclusief de merken Gaastra en McGregor.) DM Equity Partners is nu op papier wederom de merkrechthouder van McGregor met de holding McGregor IP.

Duetz exploiteerde al zes grotere modewinkels onder zijn eigen naam. Pim Duetz, die in 1992 het 160 jaar oude familiebedrijf overnam gaat de merken vervangen door andere labels in het middensegment, zoals Vanguard, Gardeur en Ledûb. De overname van de winkelinventaris en merkrechten betaalt Duetz grotendeels zelf. De rest van de overnamesom en de kosten van de make-over van de winkels, voorraden en digitale netwerk wordt gefinancierd door banken, leveranciers en een crowdfundingcampagne via Collin Crowdfund. De DFG-vennootschappen hadden 56 huurovereenkomsten: AR Housing huurde 37 winkelruimtes, DR Housing huurde 15 winkelruimtes en Doniger Retail huurde 2 winkelruimtes. Doniger Fashion was huurder van het hoofdkantoor en van een showroom c.q. kantoorruimte. Doniger Fashion leasde ongeveer 30 auto’s bij Van Mossel. De Hongkongse kledingfabrikant Harold Barel van Apsara Source heeft een miljoen euro bij de curator uitstaan, Apsara produceerde de laatste acht jaar de buitenkleding voor Gaastra. Zijn hele wintercollectie voor 2017/2018 lag maanden onverkoopbaar in zeecontainers in de Rotterdamse haven.

Modebedrijf Fashion Matters van de West Vlaamse zakenman Andy Verbauwhede nam na het faillissement in mei 2017 ook zeven McGregor- en Gaastra-winkels In België over maar ging negen maanden later op 12 februari 2018 hierdoor failliet. Het faillissement betekende het einde van de zeven winkels in Roeselare, Kortrijk, Knokke, Nieuwpoort, Brugge, Gent en Knokke. Alle 25 personeelsleden verloren hun baan.  Voor Verbauwhede was het zijn eerste stap in de retailmarkt. Hij was daarvoor jaren werkzaam in de taxisector.

Om te achterhalen welke oorzaken ten grondslag lagen aan het faillissement eerder dit jaar hebben de curatoren  Boutique adviesbureaus BFI Global en InsolResearch ingeschakeld om het oorzakenonderzoek uit te voeren. Van de Schoor laat het concern ondertussen leiden door de beruchte puinruimer Martijn  Rozenboom die eerder al bij de afwikkeling van zeven andere faillissementen betrokken was.  In totaal blijven 283 crediteuren met ruim achttien miljoen euro schuld achter. 114 crediteuren voor meer dan dertien miljoen euro zijn schuldeisers van Doniger Fashion. Holdingmaatschappij Doniger Fashion Group heeft 59 crediteuren met een tegoed van bijna 3,2 miljoen euro. De resterende schulden variëren van achtduizend euro tot een kleine zeven ton. De activiteiten worden in zowel Nederland als daarbuiten gewoon voortgezet of er niets is gebeurd.  Schothorst, Kolff, Boekhoorn en NIBC staan door de nog even snel gevestigde pandrechten vooraan in de rij met schuldeisers.

McGregor heeft in Driebergen de rechtszaak over de aankomende herinrichting van het stationsgebied verloren. Het door de gemeente vastgestelde bestemmingsplan werd aangevochten, maar werd door de afdeling bestuursrecht van de Raad van State op alle punten afgewezen. McGregor had 150 eigen winkels, waarvan ongeveer 80 in de Benelux. De kleding van McGregor was ook verkrijgbaar bij tweehonderd shop-in-shops en in drieduizend kledingwinkels waar meerdere merken worden verkocht. McGregor lanceerde onlangs nog de nieuwe website en een maatpakkenservice in negen van zijn fysieke winkels. De responsive webwinkel moest de internationale ambities van de kledingketen in vijf talen ondersteunen. De nieuwe site werd gebouwd op een shoppingplatform van Demandware waarvoor nog maar net een nieuwe ERP in ontwikkeling was. McGregor had 1200 medewerkers. McGregor opende in 2014 een distributiecentrum van 43.000 vierkante meter in Waalwijk. Eenmaal volledig operationeel zou het distributiecentrum een verwerkingscapaciteit hebben van 14 miljoen artikelen op jaarbasis. Eind februari 2016 werd het distributiecentrum al weer gesloten.
Ook het uitbestedingscontract met DHL Supply Chain van 10 jaar werd opgezegd en vervangen door Bleckmann, het voormalige TNT Fashion. De voorraden werden ondergebracht in de Bleckmann-warehouses in Kruishoutem (McGregor en Adam) en Oldenzaal (Gaastra en ETP). Daarnaast ondersteunde Alpha Textiel (Oud Beijerland) in het reconditioneren en verdelen van de hangende artikelen.
Jaarlijks werden 7 miljoen stuks kleding en schoenen verwerkt, waarvan 900.000 hangende kleding. Zo’n 600 zeecontainers kwamen op jaarbasis via de binnenvaart naar Waalwijk. De merkrechten werden veilig gesteld door middel van pandrechten. Op deze manier vloeide de opbrengst van de boedel terug in de zakken van de drie aandeelhouders.

Betrokken investeringsvehicles en rechten- en goodwillhouders: 

Mallanganee Properties, NLB, FIPH, Econopolis Private Investments, PMV,  Investrand, R&S, Value8, Mezzanine Partners (Goldman Sachs), De groep Econopolis (Geert Noels en Geert Wellens), NIBV, Lathouwers. Energieweg Huizen, Marcel Boekhoorn, waardevol CV, Saffelberg Investments, Toeca, Toeca MFG, CV Lening, Fiddler’s BVBA, Fintell, Anabas Investments, Finpart, DFG Manco, Du Soutin Beheer, DS Beheer, FIPH, FNG, PMV, Cichlide Investments, Finpart, DMG Manco. McGregor IP (Joost Pape),Collin Crowdfund

Betrokken bedrijven:

3D Fashion

AR Personnel
Adam Retail
Adam Menswear B.V.
Alpha textiel
Boekhoorn Fashion
Bowegro
CX
Casual Wear Shops Nederland (C.W.S.N.)
Cofi Maastricht B.V.
Coltaparte/Coltex
DR Personnel
DR Housing
DFG Trading
Deno B.V.
Dico International (beursvehicle)
Doniger Fashion Group
Doniger Fashion
Doniger Online
Doniger Retail
Doniger retail Belgium
EF Sportswear
EF Sportswear Verwaltung
ETP
Emergo Sportswear
Emergo Textile Products
Expresso
Fashion IP

Fiddlers
FIPH
FNG
GHI
Gaastra Holding Netherlands (“GHN”)
Gaastra Holding International
Gaastra International Footwear
Gaastra International Sportswear
Gaastra Retail
Gaastra Belgium
Gaastra Italia
Gaastra France
Gaastra France retail
Gaastra Fashion
lAR Housing
MCG Online Personnel
McGregor Fashion Group
McGregor Fashion Group Holding
McGregor Holding Netherlands
McGregor Holding International
McGregor Finance
McGregor Licensing
McGregor E-store
McGregor Retail
McGregor USA
McGregor Belgium
McGregor Switzerland
McGregor Deutschland
McGregor Italia
McGregor France
McGregor France Retail
McGregor Fashion Asia
MCG Online Personnel
ME&P Retail Operations
ME&P Retail Rent
ME&P Retail Services
ME&P Retail Rent
ME&P Logistics
ME&P Retail Group
ME&P Retail IP
ME&P Invest Co
MFA
MHI
NLB Fashion
New Fashions
Roman & Stern/R&S
R&S Retail Group
R&S Retail Group NV
R&S Finance
Steps Huur
Value8
X-One (houder IE rechten Gaastra en eigendom van DS Beheer)

Betrokken merknamen:

Adam, McGregor, Gaastra Pro, Didi, Steps, Superstar, Forecast, Friday, Brantano/Brantnew, Claudia Sträter en Expresso, Miss Etam, Emergo Sportswear, Fred & Ginger, CKS, Kleertjes, Van Hassels, Kiekeboe en Hilde & Co, Torfs, Suitcase, Baker Bridge, Promiss, Suitcase

Betrokken participanten:

Dieter Penninckx, Anja Maes, Manu Bracke, Laurentius Hubertus van de Schoor, Marcel Boekhoorn, Victor Muller, Ben Kolff, M.J.(eroen) en Barbara Schothorst, Fam. Elzas, Wouter Torfs, Gino van Ossel, Jochem Vermaat, Emiel Lathouwers, Geert Noels en Geert wellens, Gerard Pilon,  Joep van Straaten en Armin Broger, Walther van Wijngaarden, Gino van Ossel (commissaris FNG), Roald Borré, Fokke de Jong, Victor Muller, Jos Sluys, Philippe Matthieu, Erik Muller, E. Verbaere, R.I. Oei en K.M.M. van de Mierop (mede oprichter Doniger), C.H. van der Hoeven en Rens van de Schoor, DM Equity Partners. Tim Everts, Martijn Rozenboom, Richard Turk

Aandeelhouders:
Enig aandeelhouder van AR Personnel en AR Housing is Adam Retail B.V.
Enig aandeelhouder van McG Online Personnel is Doniger Online B.V.
Enig aandeelhouder van DR Personnel en DR Housing is Doniger Retail B.V.
Enig aandeelhouder van Adam Retail, Doniger Online, Doniger Fashion en
Doniger Retail is DFG;
De aandeelhouders van Doniger Fashion Group waren:
Cichlide Investment B.V. enig bestuurder de heer M.J. Schothorst
Anabas Investment B.V. waarvan de enig bestuurder de heer H.B. Kolff
Boekhoorn Fashion B.V. uiteindelijk bestuurder M.M.J.J. Boekhoorn
Finpart B.V. waarvan de bestuurder NIBC
DFG Manco B.V. uiteindelijk bestuurders de heren R.I. Oei, C.H.
van der Hoeven en M.J. Schothorst.

BNL Fashion

Walter (53) van W. van BNL Fashion, verkoopagent voor de modelabels Cinque en Oilily en McGregor en eigenaar van La Maison Sophie B.V. en Le Monde de Sophie B.V. en Blue Denim Lodge B.V. met vestigingen in Munchen, Amsterdam, Loosdrecht en Antwerpen reed 17 maart 2016 op de Nieuwloosdrechtsedijk in Loosdrecht onder invloed in een bij Dutchlease geleasede Porsche, met 115 km per uur waar 50 was toegestaan, de negentien jaar oude Fleur B. dood. Van W. had al vier keer eerder een boete gekregen voor het rijden onder invloed. Van W. betuigde geen spijt, ontkende en zweerde op de dood van zijn moeder dat hij niet te hard had gereden terwijl De Porsche volgens de deskundigen minimaal 111 km per uur had gereden ten tijde van de botsing. De experts schatten de snelheid 45 meter voor het ongeluk op 149-170 km per uur. Van W. zou vooraf enkele driedubbele gin-tonics hebben gedronken en 2 biertjes en had een alcoholpromillage van 0,92. Van W. reed onder andere in de McGregor Porsche GT3 Cup Challenge. De advocaat pleitte voor vrijspraak vanwege onherstelbaar vormverzuim. Verder zou het bloedonderzoek ongeldig zijn, de getuigen onbetrouwbaar en zou het slachtoffer hem geen voorrang hebben verleend. Walter van W. kreeg in eerste instantie een gevangenisstraf van 4 jaar en een rijontzegging van 5 jaar. In hoger beroep werd uiteindelijk een gevangenisstraf van drie jaren opgelegd en een ontzegging van de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen voor de duur van vier jaren, omdat het straatracen met zijn zoon niet bewezen werd geacht. Van W. gaf tijdens de rechtszaak zelfs de barvrouw de schuld, omdat zij teveel gin in zijn gin-tonic zou hebben gedaan. Van W. probeerde in hoger beroep nogmaals aan te tonen dat Fleur zonder goed te kijken de weg was opgereden. Nu, bijna vier jaar na de crash, moest hij uiteindelijk bijna vier naar dato worden gearresteerd, omdat hij zich niet had gemeld na een oproep van het CJIB om aan zijn onvoorwaardelijke celstraf te beginnen. Ten aanzien van zijn zoon, die samen met hem in een andere auto reed, achtte het hof bewezen dat hij zich zodanig heeft gedragen dat daardoor gevaar op de weg of hinder voor het verkeer kon worden veroorzaakt. In hoger beroep is hem in verband met de zeer forse snelheidsovertreding dezelfde straf opgelegd als de rechtbank in eerste aanleg had gedaan, te weten een taakstraf van 100 uren en een ontzegging van de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen voor de duur van een jaar. Ook verloor hij uiteindelijk zijn baan als piloot bij Transavia.

Dit nieuwsbericht werd u aangeboden door

BVS Taxi Ter Aar

Geef een reactie