Pim Duetz

Pim Duetz

De geschiedenis van modeconcern Duetz begint in 1857. Bernard Willem Duetz was vanuit Duitsland naar Holland gekomen en belandde uiteindelijk in Wijk bij Duurstede waar hij in 1857 een winkel begon. In 1922 werd de winkel verplaatst naar Zeist. Vanaf 1982 werd voorzichtig begonnen met dameskleding. In september 1992 nam zoon Pim Duetz het bedrijf over en verkocht merken als Corneliani, Jacob Cohën, Eton en Tommy Hilfiger. Sinds 2007 mocht het bedrijf het predicaat Hofleverancier voeren. Sinds de zomer van 2016 heeft Duetz ook een online webshop. Duetz had voor de overname van DFG zes winkels in de regio Utrecht en Noord-Holland. De Flagshipstore bevindt zich in Zeist en daarnaast zijn er dames- en herenmodezaken in Bilthoven, Soest, Hilversum, Bergen en Heemskerk.

In januari 2018 werden de winkelinventaris en de merkrechten van Doniger Fashion (DFG) overgenomen. De kosten van de make-over van de winkels, voorraden en digitale netwerk werden gefinancierd door banken, leveranciers en middels een crowdfundingcampagne via Collin Crowdfund. De merkrechten van onder andere McGregor en Gaastra en het vastgoed werden gefinancierd door DM Equity Partners (opgericht door Rob ten Heggeler, Ben Mandemakers en Jan Stuivenberg.

Het investeringsteam werd aangestuurd door Rob ten Heggeler en bestond verder uit Joost Pape, Arjo Stammes, Tim van Rooijen, Ids van der Weij en Fokke de Vries. DM Equity Partners is nu op papier wederom de merkrechthouder van McGregor met de holding McGregor IP. McGregor IP die kleding met het merk McGregor in 2019 wilde herintroduceren.

De samenwerking die Reebok (een dochter van Adidas) drie jaar geleden aanging met de Ultimate Fighting Championship (UFC) resulteerde ondermeer in een kledinglijn die de naam van Conor McGregor droeg.  Het gebruik van de merknaam McGregor werd bij de rechter in augustus 2018 succesvol aangevochten. De voorzieningenrechter  veroordeelde Adidas c.s. om, binnen zeven dagen na betekening, het gebruik van het teken CONOR MCGREGOR op de wijze zoals thans geschiedt op de hoodie, de short en de jersey, alsmede het gebruik van dit teken in dermate overeenstemmende opmaak dat kan worden gesproken van feitelijk dezelfde opmaak als thans op de hoodie, short en jersey wordt gebruikt, te staken en gestaakt te houden, voor wat betreft Adidas International Trading in de gehele Europese Unie en voor wat betreft Adidas Benelux in de Benelux. De rechter veroordeelde Adidas c.s. tevens om aan McGregor IP een dwangsom te betalen van € 1.000, voor iedere dag, een gedeelte van een dag daaronder begrepen, of – zulks ter keuze van McGregor IP – voor iedere keer dat (één van) gedaagden in strijd handelt met de in 5.1. uitgesproken hoofdveroordeling, tot een maximum van € 250.000,– is bereikt. Adidas moest de proceskosten van € 15.711,44 euro  betalen.

De DFG-vennootschappen hadden 56 huurovereenkomsten: AR Housing huurde 37 winkelruimtes, DR Housing huurde 15 winkelruimtes en Doniger Retail huurde 2 winkelruimtes. Doniger Fashion was huurder van het hoofdkantoor en van een showroom c.q. kantoorruimte en leasde ongeveer 30 auto’s bij Van Mossel. De Hongkongse kledingfabrikant Harold Barel van Apsara Source heeft een miljoen euro bij de curator uitstaan, Apsara produceerde de laatste acht jaar de buitenkleding voor Gaastra.

Duetz verkreeg via Collin Crowdfund een hypothecair gedekte lening aanvraag voor de overname en restyling van de 17 Adam-Brandstore filialen. De lening werd op 16 januari 2018 in 12 uur tijd volgeschreven door 871 investeerders. De financiering via Collin Crowdfund bedroeg € 1.750.000,- met een looptijd van 60 maanden en een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 7,5% gedurende de gehele looptijd.

De debiteuren voor de lening aanvraag zijn Quality of Life B.V., Service Unlimited B.V. en de Adam Holding B.V.

Dun & Bradstreet gaf Quality of Life B.V. de kwalificatie Minimaal risico en Service Unlimited B.V. de kwalificatie Verhoogd risico. Voor Adam Holding B.V. i.o. werd door Dun & Bradstreet nog geen kwalificatie afgegeven, omdat de oprichting van deze onderneming nog niet was afgerond. Er werd een tweede hypotheekinschrijving van € 1.750.000,- afgegeven op de zakelijke panden in Zeist en Bilthoven ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze inschrijving is materieel, gezien de huidige taxatiewaarde van € 4.625.000,- en de hypothecaire schuld van € 2.120.000,-. Daarnaast werden de huidige en toekomstige inventaris en voorraden van de Adam-winkels verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. De ondernemers Pim en Astrid Duetz gaven slechts een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af van € 100.000,-. en er werd een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen tot en met een solvabiliteit van 35% op het geconsolideerde niveau van Quality of Life B.V.

Pim Duetz nam na een zorgvuldige selectie 17 van de 43 Adam winkels over waarbij de inventaris, handelsnaam en het klantenbestand werden overgenomen. De huidige huurcontracten van de Adam winkels zijn op dit moment kortlopend, zodat met de eigenaren van de winkels nieuwe huurcontracten kunnen en zullen worden afgesloten. Ten slotte wordt geïnvesteerd in een nieuw IT-platform en CRM-pakket. Inmiddels zijn er 20 Adam Brandstores in elke Brandstore naast het eigen Adam est 1916 merk een eigen mix van andere merken, waaronder State of Art, Gardeur, NZA, Profuomo, Vanguard, Napapijri, Tenson en Superdry. Natuurlijk hebben wij ook nog ons eigen exclusieve label Adam est 1916. 

Pim Duetz (1958) is officieel de eigenaar en bestuurt de modewinkels samen met zijn vrouw, Astrid Duetz (1967). Pim is na zijn studie Fiscaal Recht begonnen als fiscalist bij onder andere PWC. Astrid Duetz stuurt de verkopers van de winkels aan. Pim is verantwoordelijk voor de inkoop, marketing, webshop, logistiek, IT en administratie.

Het nieuwe IT-platform van Duetz vormt de centrale database. Alle data van inkopen, verkopen, logistiek, kassa, webstore, marketing en CRM worden hierin verwerkt. Online en offline zijn met elkaar verbonden.

Door schaalvergroting en digitalisering in te zetten wil Duetz een online en offline platform neerzetten voor de man van 40+ die kiest voor een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Investeringsoverzicht

Overname en restyling van de winkels € 865.000,- Nieuwe digitale techniek in de winkels € 340.000,- Huurgaranties € 300.000,- IT-platform en CRM-systeem € 120.000,- Kosten (o.a. due diligence) en onvoorzien € 125.000,- Werkkapitaal € 250.000,- Totale investering € 2.000.000,- Eigen inbreng € 250.000,- Lening via Collin Crowdfund € 1.750.000,- Leenbedrag: € 1.750.000,- (met een ondergrens van € 1.300.000,-) Rente: 7,5% Looptijd: 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing

Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het geconsolideerde vermogen van Quality of Life B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 35% of lager is. De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraden van de over te nemen Adam-winkels zijn verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. Er is tevens een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 1.750.000,- op het bedrijfs-/winkelpand Voorheuvel 3-7, 3701 JA te Zeist en het winkelpand Julianalaan 41, 3722 GE te Bilthoven verkregen door Collin Crowdfund. Deze inschrijving heeft op dit moment een materiële waarde, gezien de huidige taxatiewaarde van € 4.625.000,- en de hypothecaire schuld van € 2.120.000,- bij Van Lanschot Bankiers.

Modebedrijf Fashion Matters van de West Vlaamse zakenman Andy Verbauwhede nam na het faillissement in mei 2017 zeven McGregor- en Gaastra-winkels In België over maar ging negen maanden later op 12 februari 2018 hierdoor failliet. Het faillissement betekende het einde van de zeven winkels in Roeselare, Kortrijk, Knokke, Nieuwpoort, Brugge, Gent en Knokke. Alle 25 personeelsleden verloren hun baan.  Voor Verbauwhede was het zijn eerste stap in de retailmarkt. Hij was daarvoor jaren werkzaam in de taxisector. 

Geef een antwoord

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.