Banken

De Europese Commissie verdenkt acht EU banken van kartelvorming tussen 2007 en 2012. De financiële instellingen zouden concurrenten hebben buitengesloten van de aankoop van en handel in Europese staatsobligaties.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft bankengroep Carige onder volledig toezicht geplaatst nadat de 536-jarige bank er niet in was geslaagd een noodzakelijke kapitaalverhoging door te voeren. De 536 jaar oude Italiaanse bank Carige, voluit Cassa di Risparmio di Genova e Imperia, die voor bijna een derde in handen is van ondernemer Vittorio Malacalza, lijdt sinds 2013 verlies en had al meerdere kapitaalinjecties nodig om niet om te vallen. Deze tiende grootste bank van Italië met een balanstotaal van krap 24 miljard euro moest gered worden door de ECB die de bank onder volledig toezicht plaatste. De groep heeft meer dan 4.000 werknemers in 503 kantoren. In december 2018 stond er een kapitaalverhoging van 400 miljoen euro op de agendaHet reddingsplan werd echter geblokkeerd door Vittorio Malacalza. Na zijn blokkade hebben de CEO en de voorzitter van de raad van bestuur hun vertrek aangekondigd. De ECB heeft drie bestuurders aangesteld die op zoek moeten naar een mogelijke overnamepartner voor de bank die de failliete bank voor een symbolische euro wil overnemen. Daarbij wordt vooral gekeken naar Unicredit, de grootste bank van het land.

Europese banken hebben voor bijna 1000 miljard euro aan probleemleningen. De meeste banken zitten dan ook nog steeds in zwaar weer en door de miljarden aan claims, boetes en rechtszaken moeten er aan alle kanten bezuinigd worden. De banken maken gebruik van financiële trucs om de schone schijn nog op te houden, maar veel personeel moet ondertussen het veld ruimen, filialen worden gesloten, gebouwen, niet-kernactiviteiten en kredietportefeuilles en leasemaatschappijen worden verkocht of naar de beurs gebracht. Door gebruik te maken van herinkoopovereenkomsten of repo’s, kunnen banken hun schuldenratio’s tijdelijk zo aanpassen dat ze op belangrijke rapportagedata, binnen de limieten vallen van toezichthouders.

Het hoofdkantoor van de Deutsche Bank in Duitsland wordt doorzocht door opsporingsdiensten op verdenking van belastingontduiking. 

Deutsche Bank vormt het grootste gevaar voor het bankensysteem. Deutsche Bank moet gered worden door een fusie met Commerzbank die waarschijnlijk nog deze zomer plaatsvindt. Deutsche Bank kampt al tijden met zware verliezen en als de situatie niet snel verbetert is de megafusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank wellicht de enige uitweg. 2017 werd afgesloten met een nettoverlies van 500 miljoen euro en 2018 zou voor het eerst sinds 2014 dankzij een forse reorganisatie wellicht een kleine winst kunnen boeken. Nadat topman John Cryan aan de kant werd geschoven moest ook operationeel directeur Kim Hammonds vertrekken. Ze zou op een intern evenement in maart hebben gezegd dat Deutsche Bank het meest disfunctionele bedrijf is, waar ze ooit voor heeft gewerkt. De grootste bank van Duitsland kreeg zware boetes, waardoor er een nettoverlies van 6,8 miljard euro ontstond. Christian Sewing werd de nieuwe CEO en volgde de slecht presterende John Cryan op. Sewing (47) was tot nu toe samen met Marcus Schenck de vicevoorzitter van de raad van bestuur en is al zijn hele werkzame leven in dienst van Deutsche Bank. Sewing werkte onder meer voor de bank in Frankfurt, Londen, Singapore, Tokio en Toronto en is al de derde CEO in zes jaar tijd. De jaaromzet daalde na de reorganisatie met maar liefst 9 procent.

Een Britse bankier van Deutsche Bank werd 12 mei 2016 in Londen veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor handel met voorkennis. Barclays, Deutsche Bank, HSBC, Scotiabank en Société Générale werden half april 2015 voor de rechtbank gedaagd wegens manipulatie met goudprijzen. Terwijl ze overlegden over de nieuwe goudprijs werd ondertussen met voorwetenschap doorgehandeld op de goudmarkt.

De Deutsche bank schikte in oktober 2017 in de afwikkeling van de Libor-affaire voor ruim 186 miljoen euro met 45 Amerikaanse staten. De bank verkocht financiële producten die waren gekoppeld aan het door de bank gemanipuleerde rentetarief waarmee hoge kosten in rekening werden gebracht. Deutsche Bank moest hiervoor eerder ook al meer al 2,5 miljard dollar aan boetes betalen. Bankier Christian Bittar kreeg voor de Euribor fraude een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden. Bittar ging akkoord met een boete van $4,3 miljoen

In juli 2017 schikte de Deutsche Bank en JPMorgan Chase voor 127 miljoen euro in een zaak over de beïnvloeding van rentetarieven voor de Japanse yen. Investeerders hadden aanklachten ingediend tegen de banken wegens gerommel met de Libor- en Euroyen-rentetarieven. Deutsche Bank heeft ook een schikking getroffen voor het manipuleren van de zilverprijs. 19 juli 2018 zijn handelaren van zakenbanken Deutsche Bank en Barclays in Londen vanwege de Euribor fraude veroordeeld tot gezamenlijk dertien jaar celstraf. 

Zes huidige en voormalige managers van Deutsche Bank zijn officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het derivatenschandaal bij de Italiaanse Monte dei Paschi di Siena bank. Ook voormalige topmannen van de Japanse bank Nomura en Monte dei Paschi di Siena worden gedagvaard. Het gaat in totaal om dertien bankiers. Bij de Italiaanse bank zouden verliezen tussen 2008 en 2012 via ingewikkelde financiële constructies zijn gemaskeerd. In 2011 verkocht de bank Italiaanse staatsobligaties om de waarde er van te manipuleren. Justitie deed een inval in het Italiaanse hoofdkantoor van Deutsche Bank in Milaan en nam e-mails en documenten in beslag. De bank had voor zo’n 8 miljard euro aan obligaties waar zwaar verlies op werd geleden. Ze verkochten 7 miljard aan staatsobligaties en hebben klanten daarover verkeerd geïnformeerd. De Securities and Exchange Commission (SEC) onderzoekt een vermeende fraude waarbij de waarde van verpakte hypotheekleningen kunstmatig hoog zou zijn gehouden om in 2013 verliezen te verhullen. Verliezen op de leningen zouden over een langere periode zijn uitgesmeerd dan is toegestaan waarmee honderden miljoenen verliezen onopgemerkt bleven. Door verliezen op de leningen met vertraging in de boeken te zetten werd de winst van de bank enkele kwartalen geflatteerd. De voormalige bestuurders moeten meebetalen aan de opgelegde boetes. In de komende maanden wordt hiervoor een schikking getroffen. Volgens president-commissaris Paul Achleitner zijn de gesprekken in een gevorderd stadium maar is er nog geen definitieve overeenkomst. Voordat de huidige topman John Cryan in 2015 aan het roer kwam, werd Deutsche Bank geleid door Anshu Jain en Jürgen Fitschen. Daarvoor was Josef Ackermann tien jaar lang de hoogste baas. Cryan zei eerder al dat zijn voorgangers te veel nadruk legden op winst op de korte termijn en de bank onnodig complex en inefficiënt maakten.

In 2009 haalden Deutsche bankmedewerkers 37 miljoen dollar binnen, door zonder toestemming met eigen geld via een extern hedgefonds te investeren in een omstreden constructie. De belegging was in 2009 voor de bank zelf opgetuigd. Een van de leidinggevenden stak 1 miljoen dollar in de constructie om verdiende er snel 9 miljoen dollar mee. Deutsche Bank onderzoekt de transactie en heeft alvast alle bonussen van de betrokkenen opgeschort.  In 2015 kreeg de bank een boete van 2,2 miljard euro vanwege de Libor affaire. Zeven voormalige managers van de bank werden veroordeeld wegens belastingontduiking bij de handel in CO2-emissierechten. Een van hen kreeg drie jaar gevangenisstraf en de anderen kregen voorwaardelijke straffen of boetes en werden schikkingen getroffen. De betrokkenheid van nog vijftien andere werknemers en oud-medewerkers wordt nog onderzocht. De bank is al in 2010 gestopt met de handel in de emissierechten en heeft 220 miljoen euro aan onrechtmatige belastingkortingen terugbetaald. Russische klanten zouden via de bank 6 miljard euro hebben witgewassen.

Meer lezen?