Schiphol

Schiphol

De Royal Schiphol Group is het moederbedrijf van Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad Airport en is mede-eigenaar van Eindhoven Airport. Op 19 september 2016 was het precies honderd jaar geleden dat het eerste vliegtuig op Schiphol landde. Schiphol is begonnen als militair vliegveld. In 1926 werd Schiphol eigendom van de Gemeente Amsterdam. Schiphol staat op plek veertien in de lijst van drukste luchthavens van de wereld en als alleen wordt gekeken naar internationale passagiers staat de luchthaven zelfs op de vijfde plek. De Schiphol Group is voor 70 procent eigendom van de Nederlandse Staat en omvat de onderdelen Aviation, Real Estate en Commercial. Schiphol levert de Nederlandse economie zo’n 35 miljard euro en circa 350.000 banen op. Het aantal passagiers op Schiphol is in 2016 gegroeid naar 63,6 miljoen per jaar, een stijging van ruim 9 procent ten opzichte van 2015. Het vrachtvolume nam met 1,8 procent toe naar 1,7 miljoen ton. Het aantal vliegbewegingen kwam uit op 479.000, met in totaal 322 bestemmingen. De luchthaven verhoogt de tarieven voor de komende jaren. 1 april komt er 9 procent bij, een jaar later komt er 12 procent bovenop en het jaar erna nog eens 12 procent. Volgens Schiphol is dit nodig om verduurzaming te kunnen bekostigen. Daarnaast is Schiphol naar eigen zeggen 1,6 miljard euro misgelopen door de coronacrisis. Een deel daarvan, 318 miljoen euro, rekent het vliegveld met de hogere tarieven door aan de luchtvaartmaatschappijen. 

Schiphol kocht voor 4,2 miljoen euro 40 procent van de aandelen van luchthaven Maastricht Aachen Airport.  De Royal Schiphol Group heeft ook al de vliegvelden in Eindhoven, Rotterdam en Lelystad in beheer.  Maastricht is na Schiphol de grootste op het gebied van luchtvracht in Nederland. Vorig jaar vonden er zo’n dertienduizend vliegbewegingen plaats, waarbij het gaat om zowel vracht- als passagiersvluchten. In 2019, het laatste jaar voor de pandemie, reisden 445.000 reizigers via het Limburgse vliegveld, bijvoorbeeld voor vakanties naar de Middellandse Zee. In 2025 wil Schiphol daar weer boven zitten met 470.000 passagiers. In 2030 zou dat aantal opgelopen moeten zijn naar 711.000. Ongeveer een op de tien moet dan vliegen met een elektrisch toestel.

Schiphol is ook bezig met het fasegewijs verbeteren en vernieuwen van de capaciteit en kwaliteit van de terminals, pieren en platforms en investeerde in 2014, 2015 én 2016 gemiddeld 1,5 miljoen euro per dag. Een nieuwe tijdelijke vertrekhal kwam net voor de grote drukte van Pasen gereed. De tijdelijke terminal kostte 45 miljoen euro en dat is ruim 10% van de netto jaarwinst. De hal heeft een capaciteit van twee miljoen reizigers per jaar en is gebouwd op het dak van bagagehal Zuid. In vertrekhal 1, balierij 1A komen de passagiers van KLM, Lufthansa Group en LOT Polish Airlines in een bijna 4000 vierkante meter grote hal samen met 22 incheckbalies en zes beveiligingsdoorgangen en wordt gebruikt tot eind 2019.

Schiphol moest begin mei 2022 al een grens stellen aan het aantal vluchten in drukke periodes. Het personeel begon een wilde staking. Door personeelstekorten en onverwacht veel passagiers verloopt de doorstroom tot op de dag van vandaag chaotisch. Passagiers moeten uren wachten en vluchten worden geannuleerd. Schiphol had zeven weken voor de vakantie een strakke planning gemaakt maar er kwamen meer passagiers dan voorspeld en er waren 10% minder beveiligers, door griep en corona. Ook werd veel bagagepersoneel ontslagen nadat bleek dat er veel werd gestolen uit koffers van passagiers. De langste rijen op Schiphol staan bij de veiligheidscontrole, waar alle reizigers langs moeten. De beveiligers werken veelal voor onderaannemers en worden onderbetaald en slecht gefaciliteerd. Schiphol heeft meermaals het leger gevraagd om de chaos bij de beveiliging te verlichten maar kreeg geen toestemming. In de coronatijd was het stiller op Schiphol en beveiligers vonden bijvoorbeeld werk in de bouw. Schiphol ontvangt geld van de luchtvaartmaatschappijen om de bagageafhandeling en veiligheid op orde te hebben. Per vertrekkende passagier betalen maatschappijen 17,37 euro voor de bagage en 13,90 euro voor veiligheid, in totaal dus zo’n 30 euro. Daarnaast krijgt Schiphol enkele tientallen euro’s per vlucht afhankelijk van de zwaarte van het toestel. Daarnaast brengt de luchthaven per vlucht en per passagier een bedrag in rekening voor gebruik van de loungeruimtes, toiletten etc. en een toeslag voor de beveiliging. Luchtvaartmaatschappijen betalen alleen al voor de beveiliging jaarlijks 267 miljoen euro.

Aanmeldingen voor de VIP-service werden in oktober 2022 gestopt vanwege de aanhoudende drukte en de enorme aantallen aanvragen van bestaande én nieuwe klanten. Passagiers worden met de VIP service makkelijker ingecheckt, hun bagage wordt verwerkt en de paspoortcontrole gebeurt in een eigen lounge. Ook worden ze per auto naar het vliegtuig gebracht. Zij betalen hier 617 euro voor. VIP-passagiers konden lange wachtrijen omzeilen, maar ook in de lounge is het inmiddels dringen. De service had in oktober een recordaantal van 21.500 reizigers. Alleen mensen die de VIP-service al hadden, maken nog kans op een reservering, hoewel ook dat niet altijd meer lukt.

Er worden tientallen vluchten per dag op Schiphol geschrapt en er kwam er zelfs een verbod op binnenkomende Europese vluchten. De wachtrijen om langs de beveiliging te komen zijn frequent honderden meters lang. Schiphol moet een maximum aantal vertrekkende reizigers per dag verwerken: van 67.500 op de drukste dagen in juli tot 72.500 in augustus en september. Reisbranchevereniging ANVR wil Schiphol voor de rechter slepen om de schade als gevolg van de chaos op de luchthaven te verhalen. De veel bekritiseerde Schiphol-topman Dick Benschop heeft zijn functie als CEO van Schiphol Group per september ter beschikking gesteld. Tientallen reizen worden ondertussen geannuleerd en vliegtuigen vertrekken leeg vanaf Schiphol om elders passagiers op te halen. Wachtrijen van vertrekkende passagiers zijn zo lang dat geplande vluchten gemist worden en vakanties en reizen moeten worden afgeblazen. Schiphol heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd om het aantal passagiers tot eind maart 2022 te beperken

Schiphol maakte bekend dat tot eind oktober dagelijks 9.250 passagiers minder van het vliegveld mogen vertrekken dan eerder aangegeven. Deze ingreep is nodig omdat er te weinig beveiligers zijn voor de veiligheidscontrole. Hetzelfde probleem dwong Schiphol eerder ook al om het aantal passagiers dat vanaf de luchthaven vertrekt te beperken. KLM zegt de geannuleerde reizen om te boeken, maar kan niet garanderen dat de vervangende vlucht op dezelfde dag vertrekt.

Schiphol leed in 2020 mede door Corona een verlies van 563 miljoen euro. In 2019 boekte Schiphol Group nog een winst van 355 miljoen. Het aantal passagiers daalde met 70,9 procent naar 20,9 miljoen, op Eindhoven met 69 procent naar 2,1 miljoen en op Rotterdam The Hague met 77 procent naar 0,5 miljoen. Er werd door de Overheid vanwege Corona honderden miljoenen euro’s aan NOW-loonsteun gegeven. Het grootste bedrag van alle NOW aanvragers. Meteen na het opheffen van de Coronarestrictie veerde Schiphol weer op en had in maart 2022 alweer 3,7 miljoen passagiers. 750.000 hiervan betrof overstappers.

Schiphol sloot in de eerste maanden van de Coronacrisis een deel van de terminal en gebruikte de NOW-overheidsregeling om door de crisis te komen. De Overheid betaalde buiten de NOW steun ook nog 3,4 miljard euro aan leningen en garantiestellingen en met onvoldoende onderbouwing, zo oordeelde de rechter later. In toaal werd door de Overheid tijdens de coronacrisis 6,5 miljard euro aan steun gegeven om het bedrijf overeind te houden. Geen ander bedrijf kreeg zoveel belastinguitstel. De schuld moet in oktober 2027 woden afgelost. KLM is de grootste ontvanger van loonsteun, bleek al eerder. Het gaat in totaal om een bedrag van 1,7 miljard euro dat de luchtvaartmaatschappij tijdens de crisis kreeg om de lonen door te betalen. De subsidie zelf is dus geen lening. KLM kreeg een specifiek steunpakket van 3,4 miljard euro aan leningen en garanties.

Nijhuis trad in het eerste kwartaal van 2018 terug als topman van de Royal Schiphol Group en werd opgevolgd door Dick Benschop. Vanaf 1 april 2016 bestond het directieteam uit Jos Nijhuis (President & CEO), Els de Groot (CFO), Birgit Otto (COO) en André van den Berg (CCO). Met een salaris van bijna 8 ton ontving Nijhuis ruim 10 keer meer salaris dan de normale werknemer van de luchthaven. l Supply B.V. werd in 1967 opgericht en is een joint venture van Air France-KLM en meerdere oliebedrijven, waaronder BP, Shell en Total. Vliegtuigmaatschappijen sluiten geen contracten met AFS voor kerosine, maar met de aangesloten oliemaatschappijen. AFS verzorgt het tanken van de vliegtuigen. In totaal werken er 25 mensen.

Ingrijpende maatregelen zijn noodzakelijk om de toekomst van Schiphol niet alleen financieel maar ook voor het milieu veilig te stellen. De luchthaven voldoet al jaren niet aan stikstofregels en regels op het gebied van geluid en overlast. Ook beschikt de luchthaven nog steeds niet over een natuurvergunning. Feitelijk zou het aantal vluchten met 20 procent per jaar moeten verminderen. (400.000 vliegbewegingen/afname van 20 procent).

Vanaf eind 2023 moet Schiphol krimpen om de geluidsoverlast voor omwonenden te verminderen. Het aantal vluchten gaat met 60.000 omlaag naar 440.000 per jaar. Ook werkt minister Mark Harbers (Infrastructuur & Waterstaat) aan een CO2-plafond voor Schiphol en de andere luchthavens. Maar dat plafond wordt gebaseerd op eerdere afspraken die lang niet voldoende zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. “Dan zou je over de komende acht jaar gemiddeld uitkomen op 300.000 tot 360.000 vluchten per jaar.” Het kabinet moet de zogeheten hubfunctie van Schiphol daarom loslaten. Daardoor komen er veel passagiers op de luchthaven die alleen overstappen. “Voor Nederland is dat helemaal niet leuk, voor de omwonenden niet en voor het klimaat ook niet.”

Dit kan alleen voorkomen worden door boerenbedrijven in de wijde omgeving op te kopen, de maximumsnelheid op snelwegen in de buurt omlaag te brengen naar 80 kilometer per uur en vervuilende bedrijven in de omgeving strenger aan te pakken. En zelfs dan nog is het de vraag of de natuurvergunning die Schiphol nodig heeft, zal standhouden bij de rechter.

Tot nog toe werd het probleem geregeld via de zogenoemde Habitat-en Vogelrichtlijn. De luchthaven dacht lang dat dit afdoende was en dat een aparte natuurvergunning niet nodig was. Die natuurvergunning bestond namelijk ook nog niet op het moment dat Schiphol meer dan honderd jaar geleden werd opgericht. Het kabinet zei in 2019 dat Schiphol wél die natuurvergunning moet aanvragen. Natuurorganisaties hebben gedreigd om juridische stappen te nemen als er geen wettelijk gedegen natuurvergunning komt.

Schiphol mocht tot 2020 niet verder groeien dan 500.000 vluchten, daarna mocht milieuwinst door de sector voor 50 procent worden gebruikt voor de groei van het vliegverkeer. Overcapaciteit moest verder worden opgevangen door regionale vliegvelden in Lelystad en Eindhoven. Hierdoor kan de 10 miljoen euro aan heffing voor luchtvaartmaatschappijen waarmee omwonenden gecompenseerd moeten worden voor de overlast of onteigening worden stopgezet. Volgens Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland kan Schiphol niet verder groeien zonder dat dit leidt tot te veel geluidsoverlast voor omwonenden. De organisatie baseert zich op een kritische beschouwing door deskundigen en een bewonersdelegatie van de zogeheten milieueffectrapportage (MER). De Commissie voor de milieu effect rapportage (MER) rapporteerde dat de door Schiphol gemaakte berekeningen van nieuwe af- en aanvliegroutes echter niet kloppen. De berekeningen moesten overnieuw om een betere inschatting te kunnen maken van de milieu- en geluidswinst. In de omgeving van de luchthaven worden sterk verhoogde concentraties fijnstof gemeten. GroenLinks Amsterdam stelde eind 2014 al vragen over het onderzoek van TNO en Universiteit Utrecht nadat bekend werd dat op een aanzienlijk deel van circa 550.000 adressen in Amsterdam en Amstelveen, bewoners gezondheidsschade konden oplopen door de uitstoot van ultrafijnstof. Zo’n 100.000 vluchten van Schiphol blijken illegaal te zijn, omdat zou zijn vergeten om een natuurvergunning aan te vragen. Door de uitstoot is de levensverwachting van omwonenden tot ruim een jaar korter. Maar niet alleen omwonenden lopen gevaar. Schiphol en KLM hebben jarenlang waarschuwingen van arbodiensten over verhoogde gezondheidsrisico’s voor personeel genegeerd nadat ze al in 2007 gewezen werden op de grotere kans op hartproblemen en longkanker bij medewerkers die dagelijks in de uitlaatgassen van vliegtuigen op het platform werken. Zo’n 20.000 medewerkers van het platform hebben de hele dag te maken met stationair draaiende of taxiënde vliegtuigen, waardoor ze worden blootgesteld aan zeer hoge concentraties ultrafijnstof. Er zouden al opvallend veel gevallen van kanker onder het personeel zijn. De arbo-experts wezen er in een vertrouwelijke rapport op dat dit kankerverwekkende stoffen zijn die ook schade aan de hartfunctie kunnen veroorzaken. In 2019 concludeerde het RIVM ook al  dat mensen die in de buurt van Schiphol wonen, regelmatig bloot worden gesteld aan verhoogde concentraties ultrafijnstof. Vooral kinderen met luchtwegaandoeningen ondervinden de gevolgen als ze deze zeer kleine deeltjes inademen. De langetermijneffecten van deze blootstelling worden nog onderzocht. Het kabinet wil dat Schiphol structureel gaat krimpen. Het aantal vliegbewegingen zou met zeker 10 procent moeten dalen. De 500.000 vliegbewegingen per jaar moeten ook op de lange termijn omlaag naar 450.000 of zelfs 440.000.

Op Schiphol-Oost waar privévliegtuigen opstijgen en landen, zijn 5 november 2022 omstreeks 13:00 uur een kleine 300 van de circa 400 klimaatactivisten van Greenpeace en Extinction Rebellion gearresteerd, nadat ze het vliegveld waren binnengedrongen. Voor de arrestaties werden honderden marechaussees ingezet.

Image
De activisten zaten onder privéjets, om te voorkomen dat ze konden opstijgen.Enkele van hen ketenden zich vast aan toestellen. Met ladders kwamen de betogfers over de hekken en anderen vernielden een omheining om zich toegang te verschaffen tot het zwaar bewaakte terrein. Nadat de marechaussee rond 16.00 uur enkele tientallen activisten had gearresteerd, ging ze over tot een hardhandiger aanpak, waarbij demonstranten van hun fiets werden getrokken, waarbij een van hen gewond raakte aan het hoofd.
De EBAA, de Europese branchevereniging van de zakelijke vluchtsector, stelt dat een medische vlucht moest uitwijken vanwege de demonstratie, maar de demonstranten ontkennen schuld hieraan. In Rotterdam The Hague Airport zijn meerdere vliegtuigjes geland die eigenlijk onderweg waren naar Schiphol.
De demonstranten begonnen hun acties op Schiphol Plaza, voor een protest dat was aangemeld en goedgekeurd door de gemeente Haarlemmermeer, maar liepen vanaf daar naar het bouwterrein, waar een nieuwe terminal van Schiphol moet komen. De Milieuorganisaties willen dat het aantal vluchten op Schiphol met zeker de helft afneemt. Het protest en de mars werden mede georganiseerd door Milieudefensie en meerdere bewonersorganisaties, ondersteund door GroenLinks en Partij voor de Dieren. 
Privéjets waren doelwit omdat vluchten met die vliegtuigen volgens Greenpeace het meest vervuilend zijn. Greenpeace en Extinction Rebellion spreken van een geslaagde actie. “Schiphol moet fors krimpen”, zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace. “Het is niet logisch dat zoveel privévluchten elke dag nog vertrekken vanaf de luchthaven.De uitstoot per passagier is bij een privévlucht volgens de onderzoekers vijf tot zes keer zo hoog dan bij een lijnvlucht. Een vlucht van Schiphol naar Londen leidt tot zo’n 40 kilo CO2-uitstoot per passagier bij een normaal toestel. Met een privévliegtuig ligt dat tussen de 203 en 302 kilo.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte zich zorgen over de toegenomen drukte en het verhoogde aantal bijna ongelukken en startte met een groot onderzoek naar de veiligheid van het vliegverkeer op en rond Schiphol. Het Rijk, NS en Amsterdam trekken samen 200 tot 600 miljoen euro uit voor een grote capaciteit van het treinstation. Heffingen gaan omlaag of worden stopgezet en security heffingen gaan omlaag om de verdere groei te bevorderen. Schiphol hoeft ook geen planschade meer te betalen ten aanzien van woningen in de omgeving en ook dat scheelt 10 miljoen euro per jaar. De bouw van 30.000 nieuwe woningen in de nabijheid van de start- en landingsbanen van Schiphol lijkt een breekpunt in de Omgevingsraad te gaan worden.

Ex minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) startte 2 maart 2021 een inspraakprocedure voor het nieuwe geluidsstelsel voor Schiphol. Het zogeheten Nieuwe Normen- en Handhavingsstelsel schrijft voor dat Schiphol de start- en landingsbanen inzet die gegeven de omstandigheden (bijvoorbeeld weer en zicht) het minste hinder voor de omgeving opleveren. In 2016 kwamen er 6000 klachten binnen over extreme geluidsoverlast. Ook de veiligheid laat ernstig te wensen over Een aantal maanden geleden liet de Marechaussee vereniging Marver al weten dat er minstens 500 extra marechaussees nodig zijn voor de grensbewaking, onder meer voor Schiphol.

KLM en Schiphol zijn het eens geworden over de overdracht van het vrachtgebouw 1 van KLM. Die overdracht had Schiphol nodig voor de nieuwe terminal. De eerste fase van de uitbreiding is een nieuwe flexibele pier, die in 2019 in gebruik zal worden genomen. Aan deze nieuwe pier komen grote vliegtuigen voor intercontinentaal verkeer. Ook moet er een dependance komen op Schiphol-West tussen de A4 en A5 om na 2030 Schiphol-Centrum te ontlasten.

In totaal heeft Schiphol nu zes start- en landingsbanen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakte maximaal 250 miljoen euro vrij voor de verbouwing van station Schiphol. Het geld is weggehaald uit het budget van het nieuwe ERTMS spoorbeveiligingssysteem. Uit een studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB)Nederland blijkt dat Nederland in de komende jaren al ruim acht miljard euro te kort komt voor de benodigde investeringen in spoor en wegen. Het EIB stelt een lening beschikbaar van 350 miljoen in twee tranches van elk 175 miljoen voor de bouw van de nieuwe pier. De lening heeft een looptijd van twintig jaar tegen een lage rente. de capaciteit kan hierdoor met 15 miljoen passagiers per jaar groeien. Heijmans gaat opnieuw de infrastructuur op Schiphol uitbreiden en onderhouden voor 2,5 tot 3,5 miljard. Heijmans gaat de komende negen jaar zorgen voor de gehele infrastructuur en gaat april 2019 definitief starten met de vervolgopdracht.

De totale schuld van Schiphol is met 49 miljoen gestegen naar 2 miljard euro met rentelasten van zo’n 100 miljoen euro per jaar. Er werd in april 2015 een nieuwe kredietfaciliteit ter waarde van 1,1 miljard euro verkregen bij een consortium van dertien banken. De Schiphol Group, 100% eigenaar van het Airport Real Estate Basisfonds C.V. (AREB C.V.) heeft het vastgoed (17 vastgoed objecten) voor een bedrag van 314 miljoen euro in onderpand moeten geven aan de Svenska Handelsbanken A.B.

Ontwikkelingen

Bouwbedrijf Heijmans heeft voor 150 miljoen euro een driejarig contract voor onderhoud op en rondom Schiphol. Heijmans heeft de verantwoordelijkheid voor werkzaamheden op het gebied van vluchtafhandeling, bereikbaarheid en transport van elektriciteit. Om de afhandeling van het groeiend aantal vliegbewegingen in goede banen te leiden heeft LVNL het RIASS systeem in gebruik genomen (onverwachte vliegtuigen of voertuigen op de baan) en GARDS (om botsingen bij doorstarts van landende toestellen te voorkomen).

Problemen

De bezuinigen op de centrale beveiliging met daarbij de verkeerde apparatuur en een te snelle invoering onder leiding van bedrijven die niet voldoende kennis in huis hadden zorgen voor ontzettend lange wachtrijen en claims van passagiers. Twee jaar geleden was een doorlooptijd van 10 minuten beloofd. Schiphol had enige tijd ook te maken met zeker twee treinstoringen per week vanwege het zware (brand) beveiligingssysteem van de tunnel en andere technische problemen.

Taxi’s

Voorheen mochten alleen taxi’s met een Schipholvergunning klanten oppikken op Schiphol. Andere taxi’s mochten wel passagiers brengen, maar niet meenemen. In april bepaalde het gerechtshof echter dat taxi’s op de luchthaven ook klanten mogen oppikken. De officiële Schipholtaxi’s moeten per rit drie à vier euro aan Schiphol afdragen en betalen voor het vereiste keurmerk en de vergunning. De spanningen rond de taxistandplaats lopen op en er zijn al diverse blokkades geweest ten koste van de reizigers. De Gemeente Haarlemmermeer paste de politieverordening aan om ronselaars van externe taxibedrijven aan te kunnen pakken en wil reguliere niet Schipholtaxi’s zelfs verbieden. Uber kreeg op Schiphol na lang gesteggel een eigen aanrijstrook. Alle verkeer van aankomende en vertrekkende passagiers wordt ontmoedigt om het betaald parkeren op te krikken.

KLM

Air France KLM is een in Frankrijk gevestigde maatschappij met hoofdkantoor in Parijs. De onderneming werd opgericht in 1919. Air France KLM houdt zich voornamelijk bezig met netwerkactiviteiten, waaronder passagiersvervoer op lijnvluchten en vrachtactiviteiten. De activiteiten van het concern omvatten ook luchtvaartonderhoud, vervoer van vrijetijdspassagiers (Transavia) en andere luchtvervoer-gerelateerde activiteiten. NS-directeur Marjan Rintel werd met ingang van 1 juli 2022 de nieuwe baas van KLM. KLM, Air France en Martinair moesten van het Gerecht van de EU ruim 325 miljoen euro boete betalen vanwege verboden prijsafspraken over luchtvrachtvervoer. KLM moest 127 miljoen euro betalen. Ook acht andere luchtvrachtvervoerders die deel uitmaakten van het kartel tussen eind 1999 en begin 2006 moeten wegens kartelvorming een boete betalen. Het totale bedrag is bijna 790 miljoen euro. Air France, KLM en vrachtdochter Martinair moesten in totaal ruim 325 miljoen euro betalen voor de gemaakte afspraken over de hoogte van brandstof- en veiligheidstoeslagen tussen eind 1999 en begin 2006. Volgens de Commissie werden zowel tussen individuele bedrijven als in groepsverband ‘via talrijke contacten’ deals gesloten. De zaak stamt van 12 jaar geleden. In 2010 legde de Europese Commissie al geldboetes op aan de vliegmaatschappijen. Naast Air France-KLM en Martinair waren dit Air Canada, British Airways, Cargolux, Cathay Pacific Airways, Japan Airlines, LAN Chile, SAS, Singapore Airlines en Qantas. Op Qantas na gingen alle bedrijven in beroep. In december 2015 zette het Gerecht van de Europese Unie een streep door de boete wegens procedurefouten. De Europese Commissie bleef volhouden dat er sprake was van kartelvorming en legde in 2017 opnieuw geldboetes op, in totaal ter hoogte van 776 miljoen euro. De betrokken vliegmaatschappijen gingen opnieuw in beroep en de uitspraak kwam eind maart 2022. De partijen kunnen binnen twee maanden in hoger beroep gaan bij het Europees Hof van Justitie, waar het Gerecht een onderdeel van is. Air France-KLM onderzoekt nog of zo’n beroepszaak haalbaar is, meldt een woordvoerster. De luchtvaartcombinatie had eind vorig jaar 350,6 miljoen euro gereserveerd voor het betalen van eventuele kartelboetes.

KLM leed over 2020 een verlies van 1,2 miljard euro. Moederbedrijf Air France-KLM had een verlies van 7,1 miljard euro. In het verlies van Air France-KLM zat 800 miljoen euro aan reorganisatiekosten, een kleine 600 miljoen euro aan verdampte brandstofkosten en nog eens ruim 670 miljoen euro aan afschrijvingen. De schuld van Air France-KLM is opgelopen tot 11 miljard euro, dat is bijna 5 miljard meer dan een jaar eerder. Er verdwijnen nog eens 800 tot 1.000 banen bovenop de eerder aangekondigde reductie van 5.000 banen. De maximaal 1.000 man personeel die extra moet vertrekken betreft voor de helft cabinepersoneel. Daarnaast gaat het om 100 piloten en 200 tot 400 medewerkers op de grond. Ondanks het verlies bij Air France-KLM van bijna 3,3 miljard euro en de verkregen staatssteun, ontvangt topman Ben Smith miljoenen euro’s aan bonussen. Vanwege Europese regels zal de algemeen directeur niet alle toeslagen direct ontvangen. Sommige bonussen mogen pas worden uitgekeerd nadat een groot deel van de ontvangen staatssteun is terugbetaald. Smith ontvangt een basissalaris van 900.000 euro met een variabele compensatie van bijna 1,1 miljoen. Ook is hem een aandelenpakket van 2 miljoen euro beloofd. Zo komt zijn totale beloning uit op bijna 4,3 miljoen euro.

Het totale verlies over 2021 kwam uit op 3,3 miljard euro. Door de problemen op Schiphol is KLM in het 3e kwartaal van 2022 zo’n 175 miljoen euro misgelopen. 30 miljoen euro aan compensatie voor passagiers en 145 miljoen euro aan gederfde inkomsten. De operationele winst bedroeg toch nog 443 miljoen euro. De operationele winst van Air France was 570 miljoen euro. De winst voor de hele groep was dit kwartaal 466 miljoen euro. Het was het eerste kwartaal met de nieuwe president-directeur Marjan Rintel aan het roer. Op 1 juli volgde zij Pieter Elbers op die bij zijn vertrek 853.788,76 euro bruto transitievergoeding meekreeg.

Aandeelhouders van Air France-KLM hebben topman Ben Smith opnieuw een bonus van dik drie miljoen euro gegeven. Dit ondanks een miljardenverlies afgelopen jaar en overheidssteun door Frankrijk en Nederland. Omdat Air France-KLM nog een grote schuld heeft uitstaan bij de Franse en Nederlandse overheid kan de bonus nog niet worden uitbetaald. Ben Smith kreeg eerder al 9 ton exclusief. In totaal zou de CEO zo 4,25 miljoen euro per jaar kunnen verdienen. De zeven vaste inlichtingenbalies in de terminals verdwijnen op termijn. De 60 werknemers die deze taak vervulden worden herplaatst.

Benjamin Smith ontving in 2020 ook al een aandelenbonus ter waarde van 2 miljoen euro, boven op zijn vaste salaris van 744.511 euro. Hij kreeg de bonus onder meer voor het regelen van de overheidssteun aan Air France-KLM. Naast de aandelenbonus kreeg hij nog circa 296.000 euro aan onkosten vergoed en een compensatie voor zijn verhuizing naar Frankrijk. Zijn basissalaris was vanaf 23 maart wel met 25 procent verlaagd.

Het hoofdkantoor van KLM verhuist in 2024 van Amstelveen naar Schiphol-Oost. Ook de huidige kantoren op Schiphol-Rijk en Schiphol-Oost worden dan verplaatst baar de nieuw te bouwen campus van ongeveer 35.000 vierkante meter. Air France KLM is een complex bedrijf, omdat KLM na de overname in 2004 vanwege de landingsrechten 51% Nederlands moest blijven. Tot verrassing van de Franse regering nam de Nederlandse Staat op 26 februari 2019 uit het niets aandelen in Air France-KLM. Minister van Financiën Wopke Hoekstra en premier Mark Rutte hebben deze aandelendeal op dezelfde avond bekend gemaakt. De reden was dat binnen Air France/KLM steeds vaker belangrijke beslissingen werden genomen waarover de Nederlandse Staat pas achteraf werd geïnformeerd. Bovendien had KLM kreeg steeds minder vertegenwoordigers op belangrijke functies, waardoor er minder evenwicht zou zijn tussen de Nederlandse en de Franse belangenbehartiging. Momenteel is het belang van de Fransen 14 procent. Voor de transactie via ABN AMRO werd geld geleend op de kapitaalmarkt, waardoor de staatsschuld op loopt. Vooral de herbenoeming van Pieter Elbers en de aanstelling van Ben Smith gaf destijds de nodige onrust. Hij was niet altijd even geliefd bij het moederbedrijf Air France-KLM en zou regelmatig hebben dwarsgelegen bij plannen die de autonomie van KLM zouden inperken. Duizenden KLM’ers ondertekenden destijds een petitie voor zijn herbenoeming. Topman Ben Smith van Air France-KLM zegt bijzonder verheugd te zijn dat Rintel per juli 2022 de nieuwe bestuurder wordt in plaats van Elbers. De Canadees staat zelf voor een nieuwe periode van vijf jaar als ceo van Air France KLM. Zijn mandaat werd vervroegd verlengd. CDA Minister van Financiën Wopke Hoekstra kocht namens de staat het belang in Air France-KLM. maar heeft hiermee wel de wettelijke informatiepositie van de Tweede Kamer geschonden. Hij voerde in het geheim gesprekken met een door hemzelf geselecteerd groepje Kamerleden, terwijl hij feitelijk de voorzitter van de commissie Financiën had moeten vragen om een besloten vergadering in de 2e Kamer bijeen te roepen. Ook de griffier mocht van Hoekstra niet aanwezig zijn. De betreffende Kamerleden moesten een geheimhoudingsverklaring tekenen en hun mobiele telefoon inleveren. Het voor eigen gewin benutten van koersgevoelige informatie en het delen daarvan is strafbaar. Dat Kamerleden de informatie over de aankoop van de aandelen niet mochten delen met hun eigen fractievoorzitter was in strijd met de geldende afspraken. Door de Coronacrisis sinds maart 2020 balanceert KLM op het randje van faillissement en moeten minimaal 1.500 personeelsleden het veld ruimen De Nederlandse Overheid steunt het bedrijf, onder voorbehoud van deze reorganisatie met 3,4 miljard euro, waarvan 1 miljard euro als rechtstreekse lening en 2,4 miljard euro aan garanties op commerciële leningen. Het hiervoor benodigde bezuinigingsplan komt maar moeizaam van de grond. Vorig jaar was de KLM-groep in totaal 1 miljard euro kwijt aan alleen al de piloten, inclusief pensioenpremies en werkgeverslasten. Het is de bedoeling dat zij nu loon gaan inleveren om tot de nodige besparingen te komen. De piloten moeten salaris inleveren tot aan het einde van de steunmaatregel in 2025. Totdat die toezegging er via de vakbonden is wordt de steun niet vrijgegeven. De resterende 2,4 miljard (garantstellingen voor bankleningen) wordt niet verstrekt zolang niet alle bonden akkoord zijn. De bijna 1 miljard (een directe lening) werd in de zomer al overgemaakt. In de tweede ronde van de NOW-steun werd in november nog eens 285 miljoen euro vanuit de Overheid aan KLM gestort. Aan de luchtvaartmaatschappij gelieerde bedrijven, zoals KLM Catering Services, Cityhopper en KLM Luchtvaartschool, kregen ook nog eens ruim 14 miljoen euro extra coronasteun. Transavia, een volle KLM-dochter, kreeg bijna 26 miljoen euro aan extra NOW steun. In de meest recente en derde steunronde kreeg KLM net geen 210 miljoen euro aan loonsubsidies. Ook KLM-dochter Transavia kreeg opnieuw 17 miljoen euro steun. Onder de streep ging KLM 1 miljard euro in het rood. Ondanks de rode cijfers was er dankzij de Staatssteun nog wel genoeg ruimte om ticketverwerker Airtrade over te nemen. Airtrade verzorgt de uitgifte en afhandeling van tickets en levert technologie voor de samenstelling van pakketreizen. Een belangrijke pijler onder Airtrade is New Distribution Capability.

Air France-KLM wil in november 2022 zo’n 300 miljoen euro extra ophalen bij investeerders, maar de Nederlandse en de Franse staat doen niet mee, waardoor hun belang in het bedrijf iets kleiner wordt.Air France-KLM heeft  een negatief eigen vermogen en dat kan op de langere termijn tot problemen leiden. Er worden nu leningen uitgegeven die kunnen worden omgezet in aandelen. De Nederlandse overheid heeft momenteel 9,34 procent van de aandelen en dat zou door deze transactie kunnen zakken naar 8,66 procent. Minister Kaag van Financiën heeft eerder dit jaar nog voor 220 miljoen euro nieuwe aandelen gekocht. De Nederlandse staat blijft een van de grootste aandeelhouders en ook de huidige informatiepositie en betrokkenheid bij de besluitvorming blijft behouden. De Nederlandse staat kocht in 2019 voor het eerst aandelen in Air France-KLM. Er werd toen 744 miljoen euro uitgetrokken om zo’n 14 procent van de aandelen te kopen. Sindsdien is de koers flink gedaald, ook vandaag weer. Het belang van de overheid is nu nog iets minder dan 300 miljoen euro waard.

Luchtvaartadviesbureau Feniks Ventures uit Haarlem adviseert om KLM los te maken van het verliesgevende Air France, omdat alleen KLM in de toekomst kan overleven. Het plan is in het afgelopen jaar besproken met KLM, vakbonden en de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Infrastructuur. Topman Pieter Elbers verkreeg een samenwerking met de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways en het Amerikaanse Delta. De deelneming in Virgin Atlantic gaat dit jaar verlies draaien. De deelneming kostte Air France KLM 241 miljoen euro. In juli werd er een 31%-belang genomen in de maatschappij van oprichter Richard Branson als onderdeel van een andere deal, waarbij het Amerikaanse Delta, dat voor 49% participeert in Virgin, op zijn beurt weer een belang neemt in Air France KLM. Het Amerikaanse Delta en China Eastern hebben ieder een belang van 10 procent gekocht, voor in totaal 751 miljoen euro. Dat komt neer op circa 10 euro per aandeel. De aandelen werden door de nieuwe investeerders met een korting verkregen. Met deze transacties halen Air France-KLM, Delta, China Eastern en Virgin de banden met elkaar aan. Delta had al een belang van 3,2% in China Eastern en 49% in Virgin. Het belang van oprichter Richard Branson in Virgin gaat omlaag naar 20%.

Ook opende KLM een eigen webwinkel op het platform van Alibaba tickets waar Chinese klanten hun tickets rechtstreeks kunnen kopen. KLM tekende hiervoor een contract in Hangzhou tijdens de Nederlandse handelsmissie naar China. KLM breidt ook de samenwerking met Xiamen Airlines uit en gaat het onderhoud aan de motoren van de Boeing 787 Dreamliners van Xiamen verzorgen.

KLM had in 2016 nog een nettowinst van € 519 miljoen, een vertienvoudiging ten opzichte van het jaar daarvoor. Bij het management, bij de personeelsafdelingen, HR en communicatie wordt een kwart van de functies geschrapt, komen er minder managementlagen en is er bezuinigd op onderhoud van de vloot. 3000 bagagisten en grondstewardessen worden vervangen door flexkrachten. Het personeel leverde vrije dagen in en de bonden werkten mee aan een vrijwillige vertrekregeling.

Air France-KLM had in 2019 een omzet van 27,2 miljard euro. De operationele winst kwam uit op 1,1 miljard euro. De nettowinst zakte met 130 miljoen euro tot 290 miljoen euro. De brandstofkosten vielen op jaarbasis 550 miljoen euro hoger uit. Van de Franse overheid krijgt Air France 4 miljard euro nieuwe steun in de vorm van nieuwe aandelen die de Franse overheid krijgt.Hierdoor bezitten zij bijna 30 procent van de aandelen tegenover 14 procent nu. De Nederlandse overheid heeft nu een belang van 14 procent en onderhandelt nog met KLM over een nieuw steunpakket. De Europese Commissie eist wel het inleveren van 18 slots (start- en landingsrechten) op vliegveld Paris Orly. Hierdoor kunnen er op jaarbasis 6500 vluchten minder worden uitgevoerd. Ook mogen er voorlopig geen bonussen worden uitgekeerd. In 2020 gingen er ook al steunpakketten van 3,4 miljard euro naar KLM en 7 miljard naar Air France.

De naar IATA vertrekkende topman Alexandre de Juniac is opgevolgd door de 63-jarige Jean-Marc Janaillac. Camiel Eurlings moest in oktober 2015 vertrekken. Voorzitter Hans Smits van de raad van commissarissen (rvc) noemde Eurlings benoeming tot topman van KLM een ‘inschattingsfout’. Eurlings ontving in 2013 iets meer dan 700.000 en zijn voorganger Peter Hartman verdiende in 2012 meer dan 1,2 miljoen euro exclusief pensioenbetalingen. De topman ontving desalniettemin een bonus van 100 procent van zijn jaarsalaris waarmee hij voor 2014 ruim 9 ton ontving. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers in Parijs zijn veel vragen gesteld over de voortgang van de benoeming van een opvolger van Air France-KLM topman Jean-Marc Janaillac. De stakingen bij Air France werden opgeschort tot een nieuwe topman is gevonden. Elbers werd in mei 2018 benoemd in het dagelijks bestuur van Air France-KLM maar vertrekt begin 2023. Zijn termijn loopt op 1 mei 2023 af. De raad van commissarissen van de luchtvaartmaatschappij zegt dat “in goed overleg is besloten” om hem niet voor een derde termijn op te laten gaan.

KLM Cityhopper verkocht 7 Fokker 70-toestellen aan Air Niugini, de nationale luchtvaartmaatschappij van Papoea Nieuw-Guinea. De 18 overgebleven toestellen worden nu geleidelijk vervangen door zuinigere Embraer vliegtuigen. Vanaf 2018 vliegt Cityhopper dan alleen nog maar met deze Braziliaanse toestellen. Daarnaast werden zes grotere 787-10 Dreamliners bij Boeing besteld in plaats van de eerder bestelde kortere 787-9 toestellen. KLM wil de Dreamliner inzetten op bestemmingen waarop behoefte is aan meer stoelen. De nieuwe toestellen worden 6 meter langer en 36 miljoen euro per stuk duurder. Het totale orderbedrag is een kleine 1.7 miljard euro. De levering van twee van in totaal tien bestelde nieuwe Boeings van het type 787 Dreamliner werd eerder om financiële redenen uitgesteld. De beslissing kost de KLM dan ook in totaal 217 miljoen euro extra, maar vereiste ook een snellere aanleg van de 500 miljoen kostende nieuwe A-pier en terminal. Er zouden bij Schiphol ook geheime plannen bestaan voor de aanleg van een achtste baan parallel aan de Kaagbaan. Schiphol heeft een plafond van ruim 440.000 starts en landingen en tot 2020 tot maar liefst 500.000.

Bij KLM zijn verliesgevende bestemmingen geschrapt, zelfs op intercontinentale routes, waardoor nog meer banen verloren gingen dan eerder werd voorzien. Air France-KLM heeft de helft van Servair voor 237,5 miljoen verkocht aan de Chinese investeerder HNA. Die tekende in april ook al voor de overname van het Zwitserse Gategroup. De verkoop van het belang van 49,99 procent hangt samen met de overname van Gategroup door HNA. Servair wordt namelijk vanaf 2017 geleid door Gategroup. Servair heeft ongeveer 9500 werknemers en vormt samen met Gategroup de grootste cateraar voor vliegtuigen ter wereld.

KLM ondersteunt diverse golfprojecten en is hoofd- en titelsponsor sinds 2004. Het contract is in 2009 met drie jaar verlengd tot en met 2012. Nadien werd KLM opnieuw hoofdsponsor van het circa 8 miljoen euro kostende event. KLM is zelf eigenaar van het toernooi en verlengde onlangs de overeenkomst voor nog eens drie jaar. Het toernooi is voor 90% afhankelijk van sponsorgeld. Inkomsten uit het publiek en uitzending door tv spelen nauwelijks een rol. KLM is ook partner bij het ABN AMRO Ladies Open.

De spelers in het KLM Open konden een ruimtereis winnen van XCOR Space Expeditions met een waarde van 100.000 dollar. BMW gaf een BMW i8 ter waarde van € 149.000 aan de eerste speler en vierentwintig auto’s voor spelers en officials. KLM draagt als hoofd- en titelsponsors tussen de 3- en 4 miljoen euro bij. De promotiecampagne kost KLM circa 500.000 euro. Het prijzengeld van het toernooi is inmiddels opgelopen tot 1,8 miljoen euro. Hoofd- en titelsponsor KLM was van 1981 tot en met 1990 ook al tien jaar hoofdsponsor van het golfevenement. KLM sponsort ook kunst & cultuur, milieu en educatie maar stopt wel met sponsoring van de Dutch Dakota Association.

chroom-6

Er komt financiele compensatie nadat is gebleken dat bepaalde personeelsleden in de periode van 1970 tot 1991 tussen de 10 en 100 microgram chroom-6 per kubieke meter hebben ingeademd. Doordat de wettelijke grenswaarde tussen 1976 en 2017 stapje voor stapje verlaagd is van 100 microgram per kubieke meter naar 1 microgram, is het mogelijk dat een aantal mensen in die periode zijn blootgesteld aan te hoge waardes. De regeling is bedoeld voor medewerkers, oud-medewerkers, gepensioneerden, tijdelijke krachten en stagiairs die werkzaam zijn of waren in het vliegtuig-, motor- of componentenonderhoud bij KLM Engineering & Maintenance, Transavia, Regional Jet Center en haar voorloper Martinair en werken of hebben gewerkt met chroom-6. Ook nabestaanden en erfgenamen kunnen hiervoor in aanmerking komen.

KLM Air France

Air France gaat een groot aantal vliegtuigen bij Airbus te bestellen. Het zou gaan om vijftig tot zeventig toestellen van het type A220 ter vervanging van de circa vijftig A318’s en A319’s. Daarnaast gaan de Fransen waarschijnlijk voor de A320neo als vervanger van circa veertig oudere A320-modellen. Air France maakt al bijna acht jaar verlies. De piloten ontvingen sinds 2007 geen salarisverhoging meer. Daarom kwamen ze 9 juni met een looneis van 11%. Air France wil ingrijpend reorganiseren en 2.900 banen schrappen (ca. 300 piloten en 2.000 stewards en stewardessen) en veertien vliegtuigen worden uit de lucht gehaald. Er is inmiddels een vrijwillige vertrekregeling voor 1.400 man grondpersoneel en 200 cabinemedewerkers. Topman Alexandre de Juniac zelf kreeg vorig jaar ruim 1 miljoen euro salaris. Air France KLM wil Transavia, welke nu in handen is van de Nederlandse KLM groep als prijsvechter inlijven. Het aantal vluchten op tien Europese bestemmingen wordt verminderd en er wordt minder vaak naar bestemmingen in Afrika, Japan en Brazilië gevlogen. Hierdoor zijn er in totaal ongeveer een half miljoen minder stoelen beschikbaar in het winterseizoen, dat loopt van 25 oktober tot en met 26 maart. Grote hedgefondsen speculeren al op een daling van de aandelen. Uit cijfers van de toezichthouders blijkt dat 11,76 procent van alle uitstaande aandelen van Air France KLM werd betrokken in een shortpositie. De grootste speculant tegen Air France-KLM is het Britse hedgefonds Marshall Wace, maar ook Tyborne en Blackrock zijn van de partij. De twee zustermaatschappijen hebben beiden een eigen winst- en verliesrekening. Air France heeft 11 miljard schuld en een negatief eigen vermogen van 230 miljoen euro.

Martinair

Martinair is sinds 2009 100 procent dochter van KLM en is sinds 2011 met vrachtvervoer belast. Bij Martinair worden de eerste twee van de in totaal vijf MD-11 vrachtvliegtuigen op Schiphol afgestoten. 330 personeelsleden waarvan 110 vrachtpiloten worden ontslagen. De eerste 37 piloten worden op dit moment gedwongen ontslagen inclusief een vertrekregeling. Martinair koppelde de vertrekregeling eenzijdig aan 16% salarisverlaging. 4 april gaf de rechtbank in Amsterdam nog aan dat KLM, Martinair en VNV zich moeten inspannen om gedwongen ontslagen te voorkomen.

De vrachtvloot wordt teruggebracht van negen toestellen naar drie (plus een reservetoestel). Alleen de B747-400F’s blijven operationeel De Ondernemingsraad stapte in maart naar de rechter omdat er volgens hen sprake van een ‘sterfhuisconstructie. De rechter oordeelde 4 augustus dat Martinair het besluit om te saneren op het punt van de gevolgen voor het personeel en de financiële onderbouwing onvoldoende heeft gemotiveerd, maar verbood de reorganisatie niet expliciet. Air France-KLM stelt Martinair een lening van maximaal 50 miljoen euro beschikbaar voor de financiering van afvloeiingsregelingen.

Geef een antwoord

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.