ING

zandkasteel
Zandkasteel

ING is actief in 40 landen en heeft meer dan 52.000 medewerkers, waarvan 14.838 bij ING Nederland. Het bestuur bestaat uit Ralph Hamers, Patrick Flynn en Wilfred Nagel. Jan Peter Balkenende, Hans Wijers en Margarete Haase werden voorgedragen als nieuwe leden van de raad van commissarissen en Hans Wijers wordt nu de nieuwe president-commissaris. Aan hem de taak om de beloningsrel te sussen en het imago van ING op te poetsen. Vincent van den Boogert wordt met ingang van 1 juni de hoogste baas. Van den Boogert is de opvolger van Nick Jue, die leiding gaat geven aan het Duitse ING.  Koos Timmermans volgt Patrick Flynn op als CFO.

De bank maakt jaarlijks 4 miljard euro winst maar ontslaat desondanks zevenduizend medewerkers (2.300 in Nederland). Het basissalaris van topman Ralph Hamers was in 2016 met 2 procent gestegen tot 1,66 miljoen euro. Ook zijn variabele beloning in aandelen werd met 316.000 euro een kleine 8 procent hoger dan een jaar eerder. Zijn salaris zou in 2018 na een nieuwe verhoging op ruim 3 miljoen euro uitkomen, maar daar werd onder druk van de felle reacties die dat voorstel teweegbracht in politiek en maatschappij van afgezien. In 2017 was het totale bedrag ook al 2 miljoen euro. De crisis in Turkije brengt de in totaal 15 miljard euro aan leningen in gevaar die de bank daar heeft uitstaan. Het meest riskant zijn de non-performing leningen.

ING verlaat het huidige hoofdkantoor in Amsterdam Zuid Oost (het Zandkasteel). Het gebouw werd door het Duitse investeringsfonds Fünfzigste Sachwert Rendite-Fonds Holland (v.h. noodlijdende Hanzevast) verkocht voor slechts 16,1 miljoen euro aan projectontwikkelaars OVG en G&S die er in nauwe samenwerking met de Gemeente Amsterdam vijfhonderd woningen wil bouwen. ING Groep verkocht het hoofdkantoor in 2004 via Hanzevast Beleggingen aan MPC Capital (nu Cairn Real) en huurde het pand voor een periode van 15 jaar via Hanzevast terug. De koopsom bedroeg 125.275.000 euro. ING hielp de Duitse beleggers met de verkoop door de resterend huur tussen de 50- tot 60 miljoen euro tot en met half 2019 in een keer te betalen. OVG en G&S kregen tegelijkertijd de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost, de ING Campus toegewezen. ING kocht het nieuwe terrein van woningcorporatie Rochdale voor slechts 11,5 miljoen euro, terwijl Rochdale er in 2008 46,5 miljoen euro voor had betaald. ING had op hetzelfde pand naar verluid eerder een optie genomen voor achttien miljoen euro.

De huurovereenkomst voor de locatie aan Kroonpark 6 in Arnhem-Zuid werd verlengd en uitgebreid met twee verdiepingen kantoorruimte in de Parktoren, aan het centraal station van Arnhem (1.100 m2 kantoorruimte en 24 parkeerplaatsen van Chalet Group). In 2015 werd ook de huisvesting aan de Velperweg aan Borghese verkocht voor herontwikkeling naar woningen. In Arnhem-Zuid huurt de bank 2.250 m2 kantoorruimte en 45 parkeerplaatsen van het Duitse vastgoedfonds SEB ImmoInvest. ING die net als de andere grootbanken schuldig is aan het onderbelichten van de risico’s bij renteswaps moet 250.000 euro schadevergoeding betalen van vanwege onjuist advies en gebrekkige begeleiding bij de aanschaf van een van deze renteswaps. De commissie van beroep van klachteninstituut Kifid oordeelde dat de bank in de betreffende zaak zijn zorgplicht heeft geschonden. ING zou de klant niet juist hebben geadviseerd over de combinatie van de langlopende geldlening en de Rente Collar en daarbij verzuimd hebben om de klant te wijzen op de risico’s. Eerder had de geschillencommissie van Kifid nog in het voordeel van ING geoordeeld.

ING wordt op verzoek van de organisatie van de Culturele Hoofdstad voor minimaal een miljoen euro hoofdsponsor voor Leeuwarden 2018.
Het gaat om vijf projecten in het bijzonder, waaronder de tentoonstelling over graficus Maurits Escher in het Fries Museum, de reuzen van Royal De Luxe, de elf fonteinen en de opening en afsluiting van het evenement.

ING moest in 2009 door de overheid worden gered met 10 miljard euro en een garantstelling verstrekt op de Amerikaanse hypotheekportefeuille. Van de Europese Commissie moest de bank de onderdelen in de VS en Azië verkopen en ook de verzekeringstak NN Group afsplitsen van de bankdivisie. De steun werd eind 2014 een halfjaar voor het einde van het afgesproken schema terugbetaald. Voorlopers van ING waren De Nationale Levensverzekering Bank en De Nederlanden van 1845 en De Rijkspostspaarbank en De Postcheque- en Girodienst en de Nederlandsche Middenstands Bank. De rechtsvoorgangers van ING waren Nationale-Nederlanden en NMB Postbank Groep. De oprichting van ING als één bedrijf begon in 1990. De fusie tot Internationale Nederlanden Groep kwam in 1991 tot stand. In oktober 2016 werd bekend gemaakt dat de bank 7000 banen schrapt waarvan 2300 in Nederland. dat de bank 7000 banen laat verdwijnen, waaronder 2300 in Nederland. Een deel van het werk zou overgeheveld worden naar lagelonen landen. Onder andere administratieve functies worden naar Azië overgeheveld en het risicomanagement, dat  in België wordt gedaan, verdwijnt naar Polen.

Zo’n 1500 Belgische ING werknemers van 55-plus mogen gebruik maken van een vertrekregeling. Werknemers, die geboren zijn voor 1963 en minstens tien dienstjaren hebben krijgen 60 tot 80% van hun laatste loon uitgekeerd. De werknemers mogen daarna niet voor een concurrent gaan werken, maar kunnen wel elke andere baan aannemen zonder de uitkering te verliezen. ING België moet vanwege de reorganisatie ongeveer 3000 werknemers ontslaan. ING heeft hiervoor 615 miljoen euro gereserveerd. Dat betekent dat ruim 200.000 euro per geschrapte baan opzij wordt gelegd. Een deel van de regeling zou door de Belgische overheid worden gefinancierd. ING België sluit alsnog de meeste Record Bank-filialen, zodat er circa vijftig van de 536 overblijven. ING meldde eerder het aantal kantoren terug te willen brengen van 1245 naar 650. Record Bank ontstond in januari 2001 na de fusie van Record Bank (het voormalige SEFB), Dipo Spaarbank, De Vaderlandsche Spaarbank (voorheen een dochter van De Vaderlandsche Verzekeringen) en Sodefina, een kredietmaatschappij die ook dochter was van De Vaderlandsche Verzekeringen. Record Bank is een 100% dochtermaatschappij van de ING België met zetels in Evere, Gent en Luik. In april 2003 nam Record Bank de spaarbank Westkrediet over. In mei 2004 AGF Belgium Bank en in 2005 Mercator Bank. Ook Eural werd overgenomen van Dexia. Record Bank is de op twee na grootste retailbank in België met ruim 800.000 klanten, 650 filialen en een netwerk van 500 zelfstandige bankagenten en evenveel onafhankelijke kredietmakelaars. In oktober 2016 maakte ING de reorganisatie bekend. De Record Bank fuseert met ING België.

Witwaspraktijken

ING blijkt via een bijkantoor in het Zwitserse Genève al jarenlang rijke Russische klanten met brievenbusmaatschappijen in Panama en de Britse Maagdeneilanden te bedienen. Tussen januari 2011 en oktober 2014 werd 20,8 miljard dollar aan steekpenningen vanuit Rusland witgewassen via 5.140 bedrijfsaccounts bij 732 buitenlandse banken in 96 landen. Het netwerk bevatte 21 niet traceerbare bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Cyprus and Nieuw Zeeland. Russische bedrijven sluisden hun geld Rusland uit door een schuldbekentenis op te maken en deze te laten bekrachtigen en innen door een Moldavische rechter bij de Moldindconbank in Moldavie(republiek in zuid-oost europa) en Trasta Komercbanka in Litouwen. De bedrijven hadden bij dezelfde bank hun rekeningen. De HSBC sluisde 545 miljoen dollar door via een tak van de bank in Hong Kong. 2,4 miljoen dollar zou via de ING zijn witgewassen.  VimpelCom is een joint venture van het Noorse Telenor en de Russische Alfa Group en is een van de grootste telecombedrijven ter wereld met een netwerk van 222 miljoen klanten in onder meer Rusland, Italië en Afrikaanse en Aziatische landen. In 2007 kocht de Gibraltese brievenbusfirma Takilant Ltd. van de presidentsdochter, 33,3 procent van de aandelen van een dochterbedrijf van VimpelCom voor 20 miljoen dollar. In 2009 kocht VimpelCom de aandelen weer terug voor 57,5 miljoen dollar. In 2007 betaalde Watertrail Industries Ltd., een dochteronderneming van VimpelCom 25 miljoen dollar aan Takilant. In 2011 betaalde Watertrail Industries Ltd. nog eens 30 miljoen dollar aan Takilant. Ook het Zweeds Finse Teliasonera en het Russische MTS worden verdacht van corruptie met Takilant. Ook deze geldstromen liepen via de ING, Fortis, ATB en Svenska Handelsbanen. Teliasonera betaalde ook 220 miljoen via een derdenrekening van advocatenkantoor Houthoff Buruma, die het weer doorstortte naar Fortuis, die het weer doorsluisde naar Takilant in Gibraltar. Begin 2017 is de naam gewijzigd in VEON en is het bedrijf de op vijf na grootste mobiele netwerkoperator in de wereld. Enkele merken van VimpelCom zijn Beeline, Kyivstar, Wind, Djezzy en Mobilink. Het bedrijf ontstond in 2009 als fusie tussen het Russische OJSC VimpelCom. VEON heeft een omzet van circa 8,9 miljard waarvan het meeste wordt gerealiseerd in Rusland, Pakistan, Algerije en Italië. VimpelCom had al een notering aan de Nasdaq, veranderde de naam in VEON en kreeg ook een notering op Beursplein 5.

ING zou onder andere smeergeldbetalingen van Telecombedrijf Vimpelcom hebben overgeboekt aan Gulnara Karimova, zonder dit aan de autoriteiten te melden. Ook accountantskantoor EY verzweeg de transacties. Het bedrijf had ruim 100 miljoen euro aan steekpenningen aan de dochter van de Oezbeekse leider Karimov betaald om toegang te krijgen tot de lokale telefoniemarkt en het verkrijgen van 3G- en 4G-licenties. Karimova zorgde er voor dat Vimpelcom de afgelopen tien jaar meer dan 2,25 miljard euro omzette in Oezbekistan. Volgens onderzoek ontving Karimova in totaal meer dan 1 miljard dollar aan smeergeld. De vrouw heeft na het bekend worden van de corruptiezaak huisarrest in de hoofdstad Tasjkent. De Fiod heeft al in maart 2016 een inval en onderzoek bij ING naar de affaire gedaan. VimpelCom zelf schikte de zaak voor 795 miljoen met de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten.  Het Russische VimpelCom vestigde zich in 2010 in Amsterdam vanwege het gunstige belastingklimaat en is genoteerd aan de beurs in New York, waardoor ook de Amerikanen tot vervolging konden overgaan. De smeergeldbetalingen vonden plaats tussen januari 2006 en oktober 2011. Henk van Dalen was van september 2010 tot november 2013 financieel directeur van VimpelCom en in die periode werd op 19 oktober 2011 nog 30 miljoen dollar aan smeergeld betaald. Van Dalen is nu commissaris bij Rabobank, Avebe, Macintosh, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Evides, lid van de raad van toezicht bij het Erasmus Medisch Centrum en eerder ook directeur bij chemieconcern DSM en postbedrijf TNT. In 2015 werd op het vliegveld van Oslo de Noorse Jo Lunder, een oud-collega van hem gearresteerd wegens betrokkenheid bij de corruptie. Het Russische VimpelCom vestigde zich in 2010 in Amsterdam vanwege het gunstige belastingklimaat en is genoteerd aan de beurs in New York, waardoor ook de Amerikanen tot vervolging konden overgaan. De smeergeldbetalingen vonden plaats tussen januari 2006 en oktober 2011. Henk van Dalen was van september 2010 tot november 2013 financieel directeur van VimpelCom en in die periode werd op 19 oktober 2011 nog 30 miljoen dollar betaald. Van Dalen is nu commissaris bij Rabobank, Avebe, Macintosh, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Evides, lid van de raad van toezicht bij het Erasmus Medisch Centrum en eerder ook directeur bij chemieconcern DSM en postbedrijf TNT. In 2015 werd op het vliegveld van Oslo de Noorse Jo Lunder, een oud-collega van hem gearresteerd wegens betrokkenheid bij de corruptie.

Amerikaanse autoriteiten vermoeden dat meer dan 1 miljard dollar van het Maleisisch staatsinvesteringsfonds MDB is weggesluisd naar de ING privérekeningen van de premier van Maleisië, Najib Razak. De verdachten maakten gebruik van buitenlandse constructies en fraude  om geld wit te wassen, waarbij grote sommen geld werden overgemaakt via de ING Bank in Nederland en de Antilliaanse beleggingsfondsen Enterprise Emerging Markets Fund en Cistenique Investment Fund. Ook bij banken in vijf andere landen loopt een strafrechtelijk onderzoek naar deze corruptie. De Wall Street Journal publiceerde de zaak al in 2015. Razak beweerde dat het geld legale politieke donaties van een Saoedische prins zouden zijn geweest. In 2012 werd via de Nederlandse trustorganisatie Citco 463 miljoen dollar overgemaakt naar de Nederlandse ING-rekeningen van de twee beleggingsfondsen waarna het geld werd doorgesluisd naar een vennootschap met de naam Blackstone.  In 2013 werd opnieuw 945 miljoen dollar direct uit het Maleisische fonds gestort op  ING-rekeningen waarvan een groot deel werd doorgestort naar de vennoorschap Tanore Finance Corp van Razak.

Kartel

De Turkse dochter van ING kreeg een boete  in Turkije vanwege schending van mededingingsregels van 4,5 miljoen euro. Volgens de Turkse toezichthouders hebben de banken gevoelige informatie gedeeld over leningen aan zakelijke klanten.

In 2007 kocht ING in Turkije voor 2 miljard euro de Oyak Bank, met 5900 werknemers en een marktaandeel van 3 procent. Het marktaandeel moest naar 5 procent en daarom werd via het netwerk van 360 vestigingen ook verzekeringen verkocht. De aankoop ging om banken die nu onderdeel zijn van ING Bank Turkije en die in die tijd waren geconfisqueerd door het Turkse staatsdepositogarantiefonds SDIF. Het SDIF en rekeninghouders dienen nu schadeclaims in om schadeloos te worden gesteld voor onterechte betalingen aan houders van offshore rekeningen. ING probeert de claims door te schuiven naar het pensioenfonds dat destijds de bank verkocht via een arbitrageprocedure.
SDIF confisqueerde destijds de bank en stelde de rekeninghouders voor een deel schadeloos, maar veel particulieren en bedrijven verloren een deel van hun banktegoeden. Zes banken die werden geconfisqueerd werden opgeschoond en samengevoegd onder de paraplu van Sümerbank die een jaar later werd verkocht aan Oyak Bank die op haar beurt weer in handen was van het pensioenfonds van het Turkse leger. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *