Ronald kahn

Kahn werd geboren op 20 juni 1952 en groeide op in een joods gezin in Amsterdam-Zuid. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij zestien was. Hij ging van de HBS af en ging werken bij De Bijenkorf als inkoper. Met zijn eerste vrouw Gabby begon hij in 1976 op de Nieuwendijk een boetiek onder de naam Privé. Drie jaar later opende hij in Amsterdam de eerste vestiging van CoolCat. Zijn 1e dochter Joëlle haalde haar Bachelor of Fine Arts aan de New York Film Academy.

In 1989 lanceerde Kahn America Today, waarmee hij zich ging richten op kleding voor studenten. Naast zijn winkels handelt Kahn in vastgoed en hij is mede-eigenaar van het pand van De Bijenkorf in Amsterdam waar hij als jongen van 15 werkte. Na zes jaar bij de Bijenkorf – hij was inmiddels assistent-inkoopleider – nam hij ontslag om zelfstandig ondernemer te worden. In 1993 ging hij bijna failliet nadat hij in het vastgoed was gegaan. Hij verloor zijn winkels uit het oog en opende winkels op verkeerde locaties en raakte het contact met klanten kwijt.

Kahn kwam in november 2013 in conflict met Lilianne Ploumen; de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking omdat hij het veiligheidsakkoord voor de Bengaalse kledingindustrie niet wilde ondertekenen. Met Gabby kreeg Kahn drie kinderen en daarna had hij nog een relatie met presentatrice Sylvana Simons en daarna met Jasmine Surer (34) met wie hij een 2e dochter genaamd Navine heeft. Fajah Lourens, die als model werkte bij het in 2011 door hem gekochte lingeriemerk Sapph is samen met hem eigenaar van het merk @sapphbyfaya. Hij besloot zijn landhuis in Maarssen te koop te zetten voor een bedrag van 4.950.000,– euro. Kahn woonde er al 25 jaar en kocht het pand in 1991. Het landhuis aan de Vecht had een totale woonoppervlakte van maar liefst 788 vierkante meter. Kahn sloot zich eind januari 2018 aan bij het Forum voor Democratie.

Sinds 1989 is het “America Today” van Ronald Kahn de retailer voor Amerikaanse merken Eastpak, Levi Strauss, Wrangler en Russell. Ook Coolcat werd in 1979 door hem opgericht. In 2016 deed hij vergeefs een poging om de warenhuizen van V&D na het faillissement door te starten, maar hij moest genoegen nemen met het merkrecht. Hij liet MS Mode, dat hij in 2010 als M&S had overgenomen, in de zomer van 2016 failliet verklaren en startte de keten vervolgens weer door. Kahn is verder ook nog eigenaar van het lingeriemerk Sapph en betaalde een half miljoen euro voor de merknaam en de submerken Prijzencircus, Frendz, Liv, Soho en School campus. Zijn nieuwe bedrijf heet Retail Ventures Holding en V&D Concepthouse.

In 2016 ging Frendz als ‘social platform’ live, terwijl de Schoolcampus anno 2018 voor het tweede jaar in de schappen ligt bij Albert Heijn. Verantwoordelijk directeur en mede-aandeelhouder is Alexander van Slooten, eerder o.a. 11 jaar verantwoordelijk voor de online activiteiten bij Wehkamp.

De aandeelhouders van Retail Ventures Holding / V&D online zijn

  • fam. Kahn (middels Coolinvestments)
  • fam. Scheffers (middels Coolinvestments)
  • Ronald van Zetten (ex-voorzitter Hema)
  • Alexander van Slooten (Directeur V&D, Director E-commerce Coolinvestments)
  • Edwin Groeneveld (managing director Ubisoft Benelux & Eastern Europe)

Als online warenhuis werkt V&D samen met specialistische partners en merken. Deze nemen het assortiment voor hun rekening en de fysieke distributie. V&D is dus al vanaf de start een puur partner-platform. Retail Ventures Holding heeft de ambitie om in 5 jaar (2023) met het nieuwe V&D opnieuw een online omzet te realiseren van minimaal € 100 miljoen.

Nadat Coolcat in 2017 een kleine 10 miljoen euro verlies leed op een omzet van ongeveer  121 miljoen euro werd het concern op eigen verzoek failliet verklaart. Ook voor de Belgische activiteiten van Coolcat werd vlak daarna het faillissement door hemzelf aangevraagd. Roland Kahn heeft 17 winkels in België. Coolcat heeft ook nog zes winkels in Frankrijk en twee in Luxemburg en in Duitsland is er nog een webwinkel. Bij Coolcat werken 1180 werknemers. Ronald Kahn startte met zijn COOLinvestments in 2012 het verliesgevende M&S mode in augustus 2016 als MS mode door. De Coolcat keten van Kahn stond onder toezicht van de afdeling bijzonder beheer van ING vanwege de aanhoudende verliezen. CoolCat moest een boete van 220.000 euro betalen omdat klanten niet voldoende op de hoogte werden brachten van hun rechten bij de annulering van een aankoop. Coolcat schoot niet alleen tekort op het gebied van informatieverstrekking, maar betaalde ook bezorgkosten niet, of niet altijd, terug. Uit het faillissementsverslag blijkt een schuld van 30 miljoen euro. De reden voor het faillissement zijn behalve de dalende omzetten de tegenvallende resultaten. Eind 2017 leek het beter te gaan met uiteindelijk een halvering van het verlies ten opzichte van de jaren daarvoor. Maar de resultaten liepen in het najaar van 2018 onverwachts opnieuw terug. ING  vroeg na een verzoek om extra krediet van € 5 miljoen juist inlossing van het al lopende krediet.  ING had voor meer dan 17 miljoen euro aan leningen uitstaan naast nog een doorlopend krediet van meer dan 11 miljoen euro. Tevens staat er nog een belastingschuld van bijna 5 miljoen euro open en leveranciers en andere schuldeisers hebben ook nog voor meer dan 12 miljoen euro aan vorderingen openstaan. Voor de inventaris en goodwill betaalde Kahn slechts 550.000 euro. Coolcat is doorgestart door zijn beheermaatschappij Retail Beheer. De onderneming voert ook het lingeriemerk Sapph, Online Design, Wonder Woman en America Today. Roland Kahn staat ook aan het hoofd van Excellent Retail Brands (ERS), dat de winkels van Coolcat, MS Mode, America Today en Sapph beheert. Ten tijde van de failliet verklaringen bestond MS uit elf vennootschappen, waarvan vijf vennootschappen met een statutaire vestiging. Met uitzondering van MS Mode France B.V. en MS Mode Spain B.V. werden alle Nederlandse entiteiten in staat van faillissement verklaard. Bij MS mode werkten 2.300 mensen, waarvan 660 in Nederland. Ondanks de verliezen kocht Kahn, samen met Jaco Scheffers en oud Hema-topman Ronald van Zetten uit het V&D faillissement voor een half miljoen euro het merkenrecht van V&D.

MS Mode werd in 2012 door COOLinvestments van Kahn en Scheffers gekocht met een omzet van 238 miljoen euro. De Rabo had pandrechten op alle bezittingen van het bedrijf inclusief voorraden en merkrechten. Van de 130 winkels zijn er 17 in eigendom van Bouwfonds-bv’s. Ook het Rabobank Pensioenfonds bezit een winkelpand. Alleen Hengelo en Winterswijk zijn panden van Kahn zelf. Winterjassen van MS Mode werden in een Aziatische fabriek van Kahn geproduceerd, maar voor de rest doet MS Mode in totaal met ongeveer vijftig leveranciers zaken. Ruim tien andere partijen hadden ook interesse in een overname, maar die werden handig aan de kant geschoven. Roland Kahn en zijn zakenpartner Jaco Scheffers waren volgens eigen zeggen zelf niet van plan om een bod te doen op MS Mode maar deden dit uiteindelijk natuurlijk toch. In totaal blijven er 155 winkels open: naast de 95 in Nederland zijn dat er 32 in Spanje, 24 in België en 5 in Luxemburg. Wie de rekening moet betalen voor het debacle laat zich raden.

De doorstart gebeurde samen met een Amerikaanse de Great American Group (GA), die de voorraden heeft opgekocht die deze in de winkels verkocht. Er werd tussen de 10 en 20 miljoen euro voor de doorstart betaald. Kahn zette in juni zijn villa waar hij al 25 jaar woont aan de Vecht in Maarssen voor 4,9 miljoen euro te koop. De Belgische bonden LBC-NVK en BBTK stellen dat de wet-Renault wordt omzeilt en onderzoeken de mogelijkheden om gerechtelijke stappen te ondernemen.

Kahn neemt al sinds 1996 bedrijven over en begon met twintig vestigingen van Bata, gevolgd door het verlieslijdende Amici in 2001. In de vijf jaren daarna werden zes winkels van Fooks en de keten America Today overgenomen. Kahn heeft een vermogen van 250 miljoen en is mede-eigenaar van het pand van De Bijenkorf in Amsterdam. Sinds 1989 is het “America Today” van Ronald Kahn de retailer voor Amerikaanse merken Eastpak, Levi Strauss, Wrangler en Russell. Roland Kahn (65) betrok ook zijn twee 34-jarige zoons in het bedrijf. Op 1 januari 2021 treedt Kahn af als directievoorzitter van moederbedrijf Coolinvestments. Zijn zoons Joshua en Jonathan zetten het concern dan dankzij de vele faillissementen schuldenvrij voort maar zijn gaan in april 2019 alsnog failliet, startten door en sloten toen snel daarna alsnog de filialen om ook deze winkels om te zetten in online verkoop. Joshua is tien jaar geleden, direct na het behalen van zijn diploma Fashion & Management aan mode-instituut AMFI, toegetreden. Hij is begonnen als inkoopassistent bij Coolcat, doorgegroeid tot inkoper en is nu inkoopmanager van America Today.” Zijn tweelingbroer Joshua heeft tijdens zijn studie bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam stages gelopen bij KPMG, investeerder Bencis en ING die hem een contract voor onbepaalde tijd gaf. Hij heeft er uiteindelijk 3,5 jaar gewerkt en is toen naar Amerika vertrokken.” Daar volgde Jonathan een MBA-studie (Master of Business Administration) aan de particuliere Pepperdine-universiteit in Malibu, een voorstad van Los Angeles.

In 2016 ging Kahn een samenwerking aan met Roland van Zetten, de voormalige ceo van de Hema. Met hem en Jaco Scheffers kocht hij de merknaam van het voormalige warenhuis V&D op en zetten samen een online webwinkel onder de naam van V&D op. Daarna op 1 april 2019 kochten ze ook het online platform To Be Dressed. Roland Kahn heeft ook Excellent Retail Brands (ERS) in eigendom, dat de winkels van Coolcat, MS Mode, America Today en Sapph beheert. Ronald Kahn spint zijn web met holdings, BV’tjes en stichtingen vanuit de Veste 10 in Houten onder de namen Amstelblik Holding B.V, Copa Investments B.V., Fast Cat B.V.,Fast Cat B.V., Coolvast V BV, Fashion Group Solutions BV, Stichting Beheer JR3, JR Investment IV BV, Stichting Administratiekantoor Project F, Kahn Retail Investments BV, FinTech Ventures II BV, Excellent Retail Brands II BV, Schoolcampus BV, VD.nl BV, V&D Concept House BV, Retail Ventures Holding BV, Stichting Administratiekantoor Nevine Beheer, TDLKE Holding BV, Jasmine Holding BV, Intersoftware Group BV, Coolvast III BV, Cool Cat Venture BV, Stichting Administratiekantoor Cool Cat Participatie, Nineam BV, High Five Real Estate BV, Fast Cat BV, Coolvast II BV, SLS Benelux BV, GNZ BV, Excellent Retail Brands BV, Cool Cat Immobilien BV, Stichting Administratiekantoor Cool STAK, Retail Beheer BV, Career Woman, Coolvast, Cool Cat Holding BV, Cool Cat Beheer BV, Stichting Cool Cat Foundation, J.J. Kahn Beheer BV, J.D. Kahn Beheer BV, J.G. Kahn Beheer BV, Cool Invest IV BV, Kahn`s Pensioen BV, Diverbel BV, Stichting Administratiekantoor Kahn, Cool Cat Fashion BV, Stichting Administratiekantoor Cool Care, Cool Cat Oost BV, Wholesale Beheer BV, Born in Saint-Tropez BV, Bata Participation Fund BV, Cool Cat Participatie BV, Stichting Administratiekantoor J.J. Kahn Beheer, Stichting Administratiekantoor J.G. Kahn Beheer, Stichting Administratiekantoor J.D. Kahn Beheer, Kahn International Beheer BV, Cool Cat, Cool Cat Real Estate BV, Coolvast V BV en Fashion Group Solutions BV