Uber

Uber Technologies heeft de S-1 formulieren voor een beursgang begin december 2018 ingediend. Morgan Stanley verzorgt de beursgang, die verwacht dat dit in het eerste kwartaal van 2019 de beursgang een feit zal zijn. Door zakenbanken wordt de waarde van Uber geschat op ruim 105 miljard euro.Rasier Operations BV/Uber is een deelneming van Kransarend Investments BV. en is gevestigd aan de Brouwer 1 in de Gemeente Eersel. Kransarend heeft in Nederland 51 geregistreerde groepsmaatschappijen waarvan het gedeeltelijk of volledig eigenaar is. In Amsterdam zijn gevestigd Uber International Services Holding BV, Rasier Operations BV, Mieten BV, Uber Personnel Services BV, Uber International BV, Uber BV, Uber International Holding BV en Uber Netherlands BV. In Eersel zitten Koolen Participations BV, Koolen Management BV, Democrart Holding BV, Nassau Holding BV en Democrart BV. Thijs Emondts is de nieuwe baas van Uber Nederland. Uber Technologies heeft de S-1 formulieren voor een beursgang begin december 2018 ingediend. Naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2019 de beursgang een feit zijn. Door zakenbanken wordt de waarde van Uber geschat op ruim 105 miljard euro. Uber leed in 2018 een onderliggend verlies van 1,8 miljard dollar. Dat was in 2017 ook al 2,2 miljard dollar en in 2016 2,8 miljard dollar. Er zijn tot 10 juni 2018 volgens de opgave van Uber meer dan tien miljard ritten gemaakt in de 21 landen waarin ze actief zijn.  Er zijn tot 10 juni 2018 volgens de opgave van Uber meer dan tien miljard ritten gemaakt in de 21 landen waarin ze actief zijn. Uber wil met de beursgang binnen drie jaar winstgevend. In Nederland zijn er 400.000 actieve gebruikers en in totaal heeft Uber circa 16.000 medewerkers. Toyota Motor Corporation (TMC) heeft alvast besloten om 500 miljoen dollar te investeren middels een samenwerkingsovereenkomst ten aanzien van zelfrijdend vervoer. Toyota wil hiermee het eigen merk deel uit laten maken van het zelfrijdende wagenpark van Uber. Met name een Sienna minivan variant zal de technologie gaan krijgen gecombineerd met Toyota’s eigen beproefde Guardian veiligheidssysteem. Het concept is bekend onder de naam Autono-MaaS (autonomous-mobility as a service). Het eerste pilotprogramma staat gepland voor 2021.

De Autoriteit Persoonsgegevens gaf Uber een boete van 600.000 euro. Een datalek trof in 2016 wereldwijd ruim 57 miljoen Uber-gebruikers. In Nederland ging het om ongeveer 174.000 klanten en chauffeurs. Uber bracht de hack pas in november 2017 naar buiten. De hackers hadden onder meer namen, e-mailadressen en telefoonnummers van gebruikers van de taxi-app buitgemaakt. Om de diefstal stil te houden betaalde Uber de hackers 100.000 dollar. Ook in Groot-Brittannië, waar 2,7 miljoen klanten en bijna 82.000 chauffeurs werden getroffen, kreeg Uber een boete vanwege de zaak. Toezichthouder ICO stelde de boete op 385.000 pond, een kleine 434.000 euro. De Amerikaanse Federal Trade Commission hield het in april nog bij een waarschuwing.

Er vind een levendige handel in Uber-accounts plaats, onder andere via de app Telegram, waar deze Uber-accounts worden gevraagd en aangeboden. Chauffeurs vragen gemiddeld tussen de € 75 en de € 125 voor het gebruik van hun account. Zo kunnen niet gediplomeerde chauffeurs en taxichauffeurs die hun vergunning zijn kwijtgeraakt gewoon taxivervoer verrichten. 

Veilig Verkeer Nederland (VVN) gaat chauffeurs onder de 25 jaar een verplichte speciale training laten volgen die hun veiliger rijgedrag bijbrengt.
Beide partijen zijn dit overeengekomen binnen een reeks maatregelen voor de chauffeurs, waaronder het verhogen van de minimum leeftijd van een Uberchauffeur naar 21 jaar en de eis van één jaar rijervaring. In december 2018 en januari 2019 kwamen door ongelukken met Uber-chauffeurs vier mensen om het leven. In 2017 reed een Uber chauffeur in de Molukkenstraat in Amsterdam een 22 jarig meisje dood. In december 2018 overleed een voetganger op de Rozengracht in Amsterdam na aangereden te zijn door een Uber taxi en een 24-jarige fietsster overleed door een aanrijding met een Uber taxi op een kruising in Amsterdam-West. Op 3 januari overleden twee mensen bij een aanrijding op de A9 bij Badhoevedorp door een Uberchauffeur die cannabis had gebruikt. Ongeveer honderd Uber taxi’s blijken ook geheel onverzekerd rond te rijden. Er zijn ondertussen meer onregelmatigheden gesignaleerd. Een Uber Renault Mégane taxi rijdt rond met het kenteken van een Toyota Prius en in Osdorp werd een Prius van Uber achtereenvolgens gezien met zowel een geel als blauw nummerbord.Als maatregelen verhoogde Uber vervolgens de minimumleeftijd van nieuwe chauffeurs van 18 naar 21 jaar en moeten nieuwe chauffeurs voortaan minimaal één jaar rijervaring hebben. Bestaande chauffeurs hoeven niet aan de eisen te voldoen. Ook gaat het bedrijf samen met Veilig Verkeer Nederland werken aan een verplichte verkeersveiligheidstraining voor alle chauffeurs onder de 25 jaar.

De maatregelen komen bovenop de veiligheidsinitiatieven die het bedrijf het afgelopen jaar al nam, waaronder een verplichte offline rusttijd van tien uur voor alle chauffeurs, waarschuwingen in de app bij te hoge snelheid en een noodknop waarmee passagiers en chauffeurs 112 kunnen bellen. Van het onverzekerd rondrijden blijkt Uber niet op de hoogte.

Over Uber en andere onderwerpen zijn er volledige achtergrond artikelen beschikbaar.  U kunt deze per email opvragen onder vermelding van de titel. De artikelen worden uitsluitend verzonden wanneer in de email uw naam, adres en woonplaats zijn vermeld.