Elon Reeve Musk

Tesla heeft de ploegendiensten ingekort in de fabriek in Texas, waar de Cybertruck wordt gemaakt, in april wordt 10 procent van het personeel ontslagen

Elon Reeve Musk is oprichter en voor 12% aandeelhouder van Tesla, SpaceX, The Boring Company, Neuralink en X (Twitter) en was eerder medeoprichter van PayPal. Elon werd op 28 juni 1971 geboren in Pretoria Zuid Afrika. Elon houdt persoonlijk toezicht op het volledige productontwerp, de technische uitwerking en de fabricage binnen het Tesla concern. In 2020 had Tesla een omzet van 20 miljard dollar en was meer dan 100 miljard dollar waard op de beurs. Op 28 augustus 2020 zakte de prijs voor één aandeel van 1500 naar 300 dollar na de opsplitsing in vijf keer zo veel aandelen. Daarna klom de koers op naar 407 dollar. In de loop van 2022 daalde de koers weer en in het najaar kwam een extra klap toen Elon op tamelijk chaotische wijze Twitter overnam. Veel beleggers vreesden dat de ondernemer minder oog zou hebben voor Tesla. 20 april 2023 kreeg de koers vanwege slechte kwartaalcijfers opnieuw een stevige klap te verwerken. De winstmarge daalde flink door de prijsverlagingen die Tesla doorvoerde on te kunnen blijven concurreren met Chinese fabrikanten. Elon liet daarbij ook nog eens weten nog niet klaar te zijn met het verlagen van de prijzen, waarna het aandeel opnieuw 10 procent in waarde daalde naar 123 dollar. De biografie ‘Elon Musk’ (uitgeverij Simon & Schuster) verscheen op 12 september 2023 en werd geschreven door Walter Isaacson. Musk zou er in beschreven staan als een maniakaal en impulsief gedreven persoon. In 2022 verloor Musk naar schatting 173 miljard euro op de beurs. Momenteel is de koers gemiddeld 163 dollar.

Hij voelt zich ongemakkelijk om Tesla te laten uitgroeien tot een leider op het gebied van Artificial Intelligence en robotica zonder 25 procent stemcontrole te hebben. “Als ik 25 procent heb, betekent dit dat ik invloedrijk ben, maar kan worden teruggefloten als er twee keer zoveel aandeelhouders zijn die tegen mij stemmen. Bij 15 procent of lager is het te gemakkelijk voor dubieuze belangen om mij terzijde te kunnen schuiven.

Elon Musk is niet langer de rijkste persoon op aarde, maar is nog steeds goed voor zo’n 161 miljard dollar. Elon Musk is door de Amerikaanse Maagdeneilanden gedagvaard in een zaak die draait om zedendelinquent Jeffrey Epstein. Uit documenten van de rechtbank, blijkt dat de autoriteiten van de Amerikaanse Maagdeneilanden meer willen weten over de rol die het Amerikaanse bankconcern JPMorgan speelde bij de misbruikpraktijken van Epstein. De autoriteiten willen alle onderlinge communicatie van JPMorgan en Musk rondom Epstein inzien. Ook willen zij de correspondentie tussen de Tesla- en Twittertopman en Epstein lezen. Volgens de autoriteiten zou JPMorgan belangrijke waarschuwingssignalen hebben gemist over de misbruikpraktijken door Epstein.  Epstein zou hebben geprobeerd om Musk als klant bij het bankconcern te krijgen, maar al in 2019 ontkenden Musk en Tesla dat zij van Epstein financieel advies hadden gekregen. Epstein werd in 2019 verdacht van seksueel misbruik van minderjarige meisjes en pleegde zelfmoord.

Tesla heeft in het laatste kwartaal van 2023  een recordaantal van 484.507 elektrische auto’s geleverd. 2023 was een recordjaar met ruim 1,8 miljoen verkochte elektrische auto’s. Er werden 38% meer auto’s afgeleverd dan in 2022, 1,8 miljoen stuks in totaal. In 2024 wordt nog eens 20% groei verwacht

Tesla probeert Elon Musk de grootste bonus in de Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis toe te kennen, ter waarde van $56 miljard , Tesla vraagt ​​aandeelhouders om in te stemmen met het recordbrekende salaris van de CEO, dat in 2018 werd vastgesteld. De deal werd eeerder in januari afgewezen door een Amerikaanse rechter


Tesla

Tesla Inc is producent van elektrische auto’s, vrachtauto’s, zonnepanelen en batterij-pakketten voor thuis- en industrieel gebruik, surfboards en zelfs ruimteschepen. Tesla is vernoemd naar elektrotechnicus en natuurkundige Nikola Tesla, die vooral bekend is als de uitvinder van de wisselstroommotor. Het concern presenteerde in Californië op 21 november 2019 een volledig elektrische pick-uptruck die uiteindelijk in november 2023 op de markt kwam. Tesla Motors werd in juli 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning, die  een actieve rol hadden in de vroege ontwikkeling van het bedrijf. Elon  Musk leidde de eerste financieringsronde in februari 2004, toen hij toetrad als voorzitter van de raad van bestuur. Musk had een actieve rol in het bedrijf en was tot in detail betrokken bij het design van de Tesla Roadster, maar was minder betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Bestuurders Brad Buss en Linda Johnson Rice waren niet verkiesbaar zijn voor een nieuwe termijn. Hun huidige periode verviel op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 11 juni 2019. Bestuurder Stephen Jurvetson heeft per 2020 het bedrijf verlaten en verkocht in december zijn 17.223 aandelen. Ook de termijn van Antonio Garcias loopt volgend jaar af en is dan niet meer herkiesbaar. Tesla wil het supermajority-amendement schrappen, zodat bij stemming over wijzigingen een gewone meerderheid voldoende is. Tijdens de financiële crisis van 2008 voelde Musk zich genoodzaakt het leiderschap van Tesla over te nemen als algemeen directeur en Chief Designer. Problemen met de levering en het wegvallen van belastingvoordelen in de VS drukten de verwachte omzet. Er werden aanzienlijk minder auto’s verkocht nadat het belastingvoordeel voor kopers van elektrische auto’s in de VS per 1 januari werd gehalveerd. Ook het afleveren van Model 3 buiten de VS lukte eerst niet erg en moest worden doorgeschoven naar het tweede kwartaal. Over het 1e kwartaal van 2019 werd nog een verlies gedraaid van $ 702 miljoen en het tweede kwartaal resulteerde door $ 6,35 miljard omzet in een verlies van 408 miljoen dollar. De liquiditeit werd verhoogd met $ 2,4 miljard door leningen en de uitgifte van aandelen, waardoor er uiteindelijk toch $ 5,5 miljard in de kas zat. Over het derde kwartaal van 2019 werd $ 143 miljoen winst gemaakt, of $0,80 per aandeel waardoor de koers even steeg met 20% tot ruim $ 306 en het eerdere koersverlies werd goedgemaakt. Tesla schrapte in 2019 circa 7% van het aantal vaste banen. 3.150 arbeidsplaatsen van de ongeveer 45.000 verdwenen. In maart 2019 moest er een grote obligatielening afgelost worden van  920 miljoen dollar. Tesla leed in 2014 nog een nettoverlies van 294 miljoen dollar en in 2017 was het nettoverlies opgelopen naar ruim 675 miljoen dollar. In totaal was de schuld opgelopen naar 11,5 miljard dollar. Daarom werd in december 2020 opnieuw maximaal 5 miljard dollar gezocht met de verkoop van nieuwe aandelen. Het was al de derde aandelenuitgifte in 2020.

Tesla nam voor 2,6 miljard dollar het verliesgevende SolarCity over. Ook de Duitse machinebouwer Grohmann werd onlangs overgenomen en deze gaat vanaf 2017 verder als Tesla Grohmann Automation. De overname moet zorgen voor de productie opvoer naar 500.000 auto’s per jaar in 2018. Werknemers eisten en kregen ongeveer 30% loonsverhoging.

Tesla beschuldigt klanten van ‘misbruik’ van hun auto’s als ze defecte onderdelen hebben. Het bedrijf wist dat sommige onderdelen, vooral de ophanging, niet goed waren, maar rekende hoge kosten voor reparaties. Dit gold zelfs voor nieuwe auto’s, zoals een Tesla Model Y die al na een dag kapot ging. Tesla was ook inconsistent in het terugroepen van auto’s met problemen. Het deed dit alleen in China onder druk van de overheid, maar niet in Europa of de VS. Een interne memo uit 2019 moedigde dit gedrag aan, door te verwijzen naar de vage garantievoorwaarden. Tesla deed dit vooral in 2018, toen het bedrijf in de problemen zat door de moeizame productie van de Model 3. Het verloor toen veel geld aan reparaties, meer dan het verdiende. Reuters noemde als voorbeeld een koper die dit jaar met een gloednieuwe Tesla Model Y zowel aan stuurinrichting als draagarmen schade opliep. De auto reed op dat moment rustig door een woonwijk. De rekening van 14 duizend dollar voor de reparatie mocht hij zelf betalen, oordeelde Tesla, dat stelt dat de auto (met slechts 185 kilometer op de teller) de schade al eerder opliep door ruw rijgedrag. Reuters beweert inzage te hebben in rapporten van Tesla over tienduizenden van dergelijke gevallen. Het zou gaan om chronische problemen in de afgelopen 7 jaar bij alle Tesla-modellen.

Tesla maakte een tijd lang recordwinsten omdat de concurrentie last had van het wereldwijde tekort aan computerchips, terwijl Tesla deze zelf ruim in voorraad had. In 2021 verdiende het bedrijf bijna 4,9 miljard euro. In 2020 bedroegen de netto-inkomsten al 3,47 miljard dollar. In het derde kwartaal van 2021 werd een recordaantal van 241.300 nieuwe Tesla’s uitgeleverd.  Zo’n 96 procent betrof de types Model 3 en Model Y. Van model S en model X werden er 8.941 gemaakt en 9.275 bij klanten afgeleverd. Half maart 2023 werd een nieuwe generatie superchargers gelanceerd. De V4 laadpalen kwamen als eerste in Harderwijk. De nieuwe laders kregen een andere look en een langere laadkabel. Het ampèrage van de nieuwe laders is gestegen van 425 ampère naar 651 ampere. In 2022 bedroeg de winst zelfs 12,8 miljard dollar. Het concern werkt aan een productieaantal van 2 miljoen voertuigen per jaar. Doorgaans is de Model Y hoog in de top vijf van bestverkochte auto’s te vinden. Ook in oktober 2023 staat de Tesla in de top vijf. We zullen het voorlopig met de huidige Tesla moeten doen. De model Y komt 455 kilometer ver op een volle batterij van 60 kWh. Het vermogen van 347 pk gaat van 0 naar 100 km/u in 6,9 seconden en de topsnelheid is 217 km/u. Het koppel is 420 Nm.

Elon Musk moest voor de Amerikaanse rechter een miljardenbonus verdedigen die hem een paar jaar terug in het vooruitzicht was gesteld bij Tesla. Die bonus zou zo hoog kunnen uitpakken dat hij er tot wel 56 miljard dollar mee zou kunnen terugverdienen. Musk kreeg al in 2018 een pakket met aandelenopties toegezegd voor als hij met Tesla bepaalde doelstellingen kon behalen. Sindsdien is de beurskoers van Tesla meer dan vertienvoudigd en het bedrijf was even zelfs meer dan 1000 miljard dollar waard. Het omstreden pakket stelt hem namelijk in staat om 1 procent van Tesla’s aandelen te kopen met een grote korting telkens wanneer bepaalde doelstellingen zijn bereikt. Musk voegde in 2023 nog eens 95,4 miljard dollar extra toe aan zijn vermogen, vooral vanwege het succes van autoconcern Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX. In 2022 moest hij nog een verlies van 138 miljard incasseren. Richard Tornetta, een kleine belegger in Tesla, vond de bonus buitensporig en spande al in 2018 een zaak aan. Toen was er namelijk direct veel speculatie dat de beurskoers van Tesla wel eens tot grote hoogte zou kunnen stijgen. Tornetta, die ook thrash-metaldrummer is en een bedrijf runt in audioapparatuur, vindt het bovendien oneerlijk dat Musk de beloning toegewezen kreeg van een bestuur dat eigenlijk volledig onder zijn controle zou staan. Zo was een van de betrokken bestuurders Kimbal Musk, de broer van de rijkste man ter wereld. Advocaten van Musk hebben erop gewezen dat het voorstel in grote meerderheid is aangenomen door de aandeelhouders van Tesla. Door de bonus zou Musk daarbij gefocust zijn geweest op het beter maken van Tesla. En daaraan zou te danken zijn dat de beurskoers zo hard is opgelopen, wat in het belang is van alle aandeelhouders. Een rechter in de staat Delaware heeft eind januari 2024 beslist dat Tesla Elon Musk inderdaad geen beloningspakket van 55 miljard dollar had mogen geven. Als Elon Musk niet in beroep gaat, moet Tesla een nieuw beloningsplan maken. Elon Musk zou in dat geval de opties die hij tot nu toe heeft ontvangen, moeten teruggeven aan Tesla. 

Voor het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde Tesla in totaal 386,810 leveringen in plaats van de geplande 457,000 leveringen. De productie stond op 433,371 voertuigen, met het merendeel bestaande uit de Model 3/Y auto’s: 412,376 geproduceerd en 369,783 geleverd. De andere modellen van Tesla zagen een productie van 20,995 en 17,027 leveringen. In het vierde kwartaal van 2023 waren er 484,507 leveringen en ruim 494,989 geproduceerde voertuigen. Tesla kreeg te maken met:

  • Aanvallen door Houthi-milities op schepen in de Rode Zee, wat de aanvoer van componenten verstoorde en tot een productiestop in de Duitse fabriek leidde

  • Milieuactivisten die infrastructuur bij de Duitse fabriek in brand staken, waardoor de productie tijdelijk werd stilgelegd

  • Hevige concurrentie in China van binnenlandse EV-makers zoals BYD en Xiaomi, wat Tesla dwong de productie van Model 3 en Model Y in de Shanghai-fabriek te verlagen 

  • Gemengde recensies voor  de Cybertruck,en minder effectieve verkoopstimulerende maatregelen in de VS

     

Tesla was het afgelopen kwartaal weer de grootste fabrikant van elektrische auto’s op aarde. Ondanks de met 8,5 procent teruggelopen verkoopcijfers (ten opzichte van Q1 in 2023)

BYD wist Tesla eind vorig jaar te passeren als grootste EV-fabrikant, door in Q4 526.409 EV’s af te leveren. Afgelopen kwartaal waren dat er 300.114.


Vermeend drugsgebruik

Elon Musk zou volgens niet bij naam genoemde getuigen en andere ingewijden onder meer lsd, cocaïne en xtc gebruiken. Een van de personen die hiermee naar buiten kwam was Linda Johnson Rice die in 2017 bestuurslid werd bij Tesla, maar besloot later niet op te gaan voor een volgende termijn omdat ze zich zorgen maakte over het drugsgebruik. In 2018 zou hij lsd hebben gebruikt op een feest dat hij in Los Angeles organiseerde. In 2019 zou hij paddo’s hebben gebruikt op een evenement in Mexico en in 2021 gebruikte hij ketamine met zijn broer in Miami op een huisfeest. Eerder verklaarde hij dat hij hiervoor een doktersrecept heeft als middel tegen depressies. In het verleden rookte Musk in een podcast met comedian Joe Rogan publiekelijk wiet. Dat was toen voor Amerikaanse autoriteiten aanleiding om Musks ’security clearance’ als topman van ruimtevaartbedrijf SpaceX opnieuw in overweging te nemen. Ded rugs zouden een reden kunnen zijn voor de soms onbegrijpelijke beslissingen die hij met enige regelmaat neemt. Volgens zijn advocaat Alex Spiro zou Musk regelmatig negatief op drugs worden getest bij SpaceX. Musk zelf reageerde na de aantijgingen dat hij na dat ene trekje wiet, op verzoek van NASA  er mee had ingestemd om drie jaar lang willekeurige drugstests te doen, waarbij er geen sporen van drugs of alcohol zouden zijn gevonden.

Tesla heeft nieuwe accu’s in ontwikkeling die krachtiger zijn, langer meegaan en die de helft kosten in vergelijking met de huidige accu’s. De nieuwe grotere cilindervormige accu’s, de 4680 genoemd, zullen over een paar jaar vijf keer meer energie kunnen leveren, zes keer meer vermogen hebben en voor 16 procent meer actieradius. De nieuwe accu’s worden in een nieuwe fabriek in de buurt van de fabriek in Fremont in Californië in 2024 geproduceerd.

Veel chauffeurs wachten in New York meer dan een uur om toegang te krijgen tot de laadstations. De koude winters maken het frequenter opladen noodzakelijk, wat het probleem verder verergert. Het gebrek aan laadinfrastructuur wordt bovendien versterkt door de ‘congestieprijzen’ die Tesla heeft ingevoerd om het gebruik van laadstations tijdens piekuren te reguleren.

Elon Musk dacht in drie jaar tijd een betaalbare elektrische auto van 25.000 dollar te kunnen produceren, die ook nog eens volledig zelfrijdend zou zijn. Er werden in 2020 499,550 nieuwe Tesla’s afgeleverd en hiervoor zijn wereldwijd inmiddels 25.000 snellaadpalen geplaatst, waarvan zo’n dertig snellaadlocaties zijn in Nederland, met meerdere palen. Tesla heeft meer dan 10.000 Supercharger-laadpunten in Europa. De laadpunten zijn verspreid over 900 stations in dertig Europese landen. Ongeveer een vijfde van de Supercharger-laadpunten zijn gebouwd in 2022. Om de fabriek draaiende te krijgen worden ingenieurs en productiemedewerkers van de fabriek in Shanghai gehaald. Ongeveer tweehonderd Chinezen moesten helpen bij het opvoeren van de productie in de Amerikaanse fabriek. De medewerkers gaan voor minimaal drie maanden naar het land. Onlangs werd de fabriek in Shanghai uitgebreid, waardoor ter plekke een miljoen voertuigen kunnen worden gemaakt. Het Chinese personeel dat nu naar de VS gaat, heeft aan die uitbreiding meegewerkt en dus al ervaring opgedaan voor de uitbreiding in Fremont. Tesla heeft het beleid om zijn productie continu flink op te voeren. Elon Musk wil elk jaar 50 procent meer auto’s maken dan het jaar ervoor.

Het blijkt dat de grootste Tesla Supercharger-locatie (deels) op dieselgeneratoren draait. De Supercharger-locatie Harris Ranch ligt tussen Los Angeles en San Francisco in. Niet alleen is het een van de eerste Supercharger-locaties ter wereld, het is ook nog eens de grootste ter wereld. Het stroomnetwerk kon niet genoeg energie leveren om alle 98 Superchargers van stroom te voorzien.

Tesla zette 1,5 miljard dollar aan Bitcoin op de balans waardoor de koers 10 procent omhoog schoot. De digitale munt werd vanaf 24 maart 2021 tijdelijk ook als betaalmiddel voor een Tesla geaccepteerd. Op de website van Tesla is voor Amerikaanse klanten werd een betaalknop toegevoegd waarmee ze met Bitcoin kunnen betalen. Er is de laatste tijd veel ophef over niet-gerealiseerde winsten (winsten op papier) die een middel zijn om belasting te ontwijken en daarom verkocht Elon Musk Tesla-aandelen ter waarde van het aankoopbedrag van 44 miljard dollar. Op Twitter vroeg hij zijn volgers om steun voor zijn plan. Op de beurs verloor het aandeel Tesla daardoor aanzienlijk. De eerste verkoopopdracht van zijn aandelen werd in september 2021 gegeven. Het geschat vermogen van Musk bedraagt zo’n 338 miljard dollar (ruim 292 miljard euro).

In het derde kwartaal van 2022 boekte het bedrijf, dankzij handel in CO2 rechten en energieopslag een nettowinst van 331 miljoen dollar (279 miljoen euro). Dat is niet alleen de vijfde opeenvolgende kwartaalwinst voor Tesla, maar ook meer dan een verdubbeling van de winst ten opzichte van het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal van 2021 werd mede hierdoor opnieuw een recordwinst geboekt.  De omzet steeg met circa 74 procent ten opzichte van 2020 tot 10,4 miljard dollar en de nettowinst bedroeg 438 miljoen dollar. De vrije kasstroom bedroeg in het afgelopen kwartaal 293 miljoen dollar tegen 895 miljoen dollar negatief een jaar eerder.  17,1 miljard dollar in kas tegen 8,0 miljard dollar een jaar eerder. De winst kwam vooral door de verkoop van Bitcoin en Co2 rechten.   Er werd daarnaast ook nog geprofiteerd van de sterke verkopen van de Model Y en een aanhoudende sterke vraag vanuit China. Tesla schenkt Chinese Tesla-kopers bij aankoop bijna 5000 euro. Kopers van een Telsa Model Y of Model 3 krijgen het bedrag op hun rekening gestort als ze kunnen laten zien dat ze de eigenaar zijn. Tesla blijft zijn prijzen maar verlagen in een poging om de concurrentiestrijd met de innovatieve en relatief goedkope Chinese automerken in zijn voordeel te beslechten. Model Y werd in maart 2019 gepresenteerd en zou minimaal 64.000 euro kosten maar is in prijs verlaagd naar 44.990 euro waardoor er in China alleen al maar liefst 603,664 verkocht werden.

De eerste Europese Tesla fabriek kwam in de omgeving van Berlijn (Grünheide) in 2022. Behalve 1.000 auto’s per dag moten daar uiteindelijk ook batterijen worden geproduceerd, door de ruim 12.500 medewerkers. Het moet de grootste productielocatie voor batterijen ter wereld worden. De bouw van de fabriek liep enige vertraging op, omdat een bedreigde vleermuissoort op het bouwterrein bleek te wonen. Bovendien sommeerde de rechtbank in eerste instantie om te stoppen met de grootschalige bomenkap in het gebied. Er was echter al begonnen met het rooien van 92 hectare bomen ter voorbereiding van de bouwwerkzaamheden. Milieuorganisaties vonden de kap schadelijk voor de flora en fauna en de watervoorraad in het gebied. Bovendien zou er überhaupt nog geen bouwvergunning zijn. De fabriek werd gebouwd op het terrein Grünheide. In de fabriek gebeuren opvallend veel arbeidsongevallen. Afgelopen jaar werd 247 keer een ambulance of traumahelikopter opgeroepen vanwege een gewonde werknemer. Alleen al tussen juni en november 2022 waren er 190 ‘meldingsplichtige’ bedrijfsincidenten. Daarbij ging het ook om ernstige gevallen zoals verbrandingen of het verliezen van vingers. In één geval werd een werknemer geraakt door een kist die van grote hoogte naar beneden viel. Als alles volgens planning verloopt, moet het aantal werknemers van deze fabriek groeien naar 22.500 mensen. De productie zou dan toenemen tot een miljoen auto’s per jaar. In de regio Oder-Spree in de deelstaat Brandenburg werd 5 maart 2024 door de links-extremistische ‘Vulkangruppe’, oftewel Vulkaangroep opnieuw brand gesticht in een elektriciteitsmast, waardoor de gehele fabriek van Tesla werd getroffen. In 2021 werd ook al een dergelijke aanslag gepleegd. De productie kwam een week geheel stil te liggen en het personeel moest worden geëvacueerd. De fabriek werd gesaboteerd omdat deze niet groen, ecologisch en sociaal zou zijn. In de ochtend was er een explosie bij de stroommast en stond in brand door opgeworpen autobanden. De wijde omgeving werd getroffen door de storing waardoor ook ziekenhuizen in de problemen kwamen. Het duurde even voordat bewoners in het getroffen gebied weer stroom had maar voor de fabriek duurde het een week. Tot 12 maart lag de productie stil. Sinds enige tijd bezetten zo’n 80 tot 100 milieuactivisten een deel van het staatsbos nabij de fabriek, omdat Elon Musk wil uitbreiden. De fabrieksuitbreiding wordt door 70% van de omwonenden tegengehouden met protesten en bezwaarschriften. De politie heeft de omgeving extra beveiligd. Musk wil met 170 hectare uitbreiden voor een treinstation, opslaghallen en een kinderopvang voor kinderen van werknemers. 

Er zijn al Tesla fabrieken in de staten Nevada en New York en er kwam een nieuwe fabriek in Shanghai die in tien maanden tijd uit de grond werd gestampt. De fabriek in Shanghai produceert auto’s voor de Chinese markt en is ook een exportknooppunt naar Duitsland en Japan. De fabriek leverde in februari 2022 maar liefst 56.515 voertuigen af, waaronder 33.315 voor de export. Dat komt neer op gemiddeld zo’n 2.018 voertuigen per dag. In Shanghai wordt nog een tweede fabriek gebouwd voor de productie van grote opslagsystemen voor energie: Megapacks. De fabriek, die volgens de planning in de tweede helft van 2024 opengaat gaat jaarlijks tienduizend Megapacks produceren. Daarin kan voor ongeveer 40 gigawatt uur aan stroom worden opgeslagen. 

Rowe Price die ooit Tesla’s grootste institutionele geldschieter was, heeft in het eerste kwartaal van 2019 het overgrote deel van zijn Tesla-aandelenpakket gedumpt. Hij verkocht meer dan 80 procent van zijn aandelen en heeft nog slechts minder dan 1 procent van de uitstaande Tesla-aandelen. In het vierde kwartaal van 2018 was dat nog een tiende van de uitstaande Tesla aandelen. Diverse andere institutionele investeerders hebben hun Tesla belangen juist uitgebreid. De grootste institutionele aandeelhouder is nu Baillie Gifford, met 13 miljoen aandelen, ofwel 7,5 procent van de uitstaande aandelen. De Schotse investeringsmaatschappij kocht in het eerste kwartaal iets meer dan 10.000 aandelen. Capital Group Companies en Fidelity Investments zijn respectievelijk de derde en vierde grootste aandeelhouders van Tesla. Capital Group kocht bijna 860000 aandelen in het eerste kwartaal van 2019. De Tesla-koers is in 2019 bijna een derde gedaald.

Tesla verzocht toeleveranciers in het verleden om een deel van de eerdere betalingen die terug gaan tot 2016 terug te storten. Een inkoopmanager vroeg in een memo om een ,,aanzienlijk bedrag” van leveranciers. Zij zouden dat geld moeten zien als investering in de groei van de autofabrikant, die henzelf uiteindelijk ook ten goede komt. Mede door deze maatregelen ging de transporteur van Tesla Lucia Autotransport failliet. Ook moesten Amerikaanse klanten die wachten op de bestelde Tesla model 3 een extra aanbetaling doen van 2500 dollar.

Elon Musk melde 7 augustus 2018 ineens via Twitter dat hij zijn bedrijf van de beurs wilde halen. Hij zou daar 420 dollar (ongeveer 360 euro) per aandeel voor willen betalen. Met het huidige aantal uitgegeven aandelen zou dat neerkomen op meer dan 70 miljard dollar. Enkele investeerders dienden vanwege de tweet een aanklacht in. De tweet leidde tot flinke commotie op de beurs in New York, waar de koers van het aandeel Tesla tijdelijk fors omhoog schoot. De investeerders vermoeden dat de tweet was bedoeld om shortsellers een hak te zetten. Tesla verloor hierna al snel weer 4,8 procent. De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) stuurde een dagvaarding naar Tesla en Musk vanwege de tweet. De SEC stelde dat Musk beleggers bewust heeft misleid, omdat hij op dat moment wist dat hij zijn voornemen niet met een potentiële financier had besproken. Musk zelf ontkent en zou naar eigen zeggen in gesprek zijn geweest met een Saoedische staatsinvesteringsfonds over financiering en Goldman Sachs en Silver Lake in de arm te hebben genomen om de beursnotering van Tesla te beëindigen. Adviseurs Wachtell, Lipton, Rosen & Katz and Munger, Tolles & Olson zouden Musk daarbij adviseren. Musk zou Morgan Stanley in de arm hebben genomen als adviseur voor een mogelijke beursexit. Op aandrang van de aandeelhouders en de Raad van bestuur trok Musk zijn uitlating om de beurs te verlaten weer in.  Musk bezit al zo’n 32% van de aandelen van Tesla. Terwijl Musk in 2012 een jaarlijks salaris van 78,2 miljoen Amerikaanse dollars ontving, is sinds 2014 zijn salaris slechts een dollar. De rest komt van aandelen en prestatie-gebonden bonussen. Elon Musk maakte via Twitter ook bekend dat ook hij een snoepbedrijf wil gaan beginnen om het ongelijk van de Amerikaanse zakenman Warren Buffet te bewijzen. Op aandrang van de aandeelhouders werd paal en perk gesteld aan de social media communicatie van Musk. Uiteindelijk besloot Musk 29 september 2018 alsnog met de SEC te schikken. Musk trad af en werd vervangen door Robyn Denholm. Elon zelf mag die functie drie jaar lang niet meer vervullen. Daarnaast moeten Musk en Tesla beiden een boete betalen van 20 miljoen dollar. Musk blijft wel aan als CEO, maar zijn voorzittersrol wordt overgenomen, aangevuld door twee nieuwe bestuursleden. Denholm komt van het Australische telecomconcern Telstra, waar ze financieel- en strategiedirecteur was. Ze gaat per direct fulltime in dienst bij Tesla. Denholm is al sinds 2014 lid van het bestuur bij Tesla. Todd Maron, jurist en rechterhand van Musk  vertrok begin december 2018 ook plotseling. Hij werd opgevolgd door Dane Butswinkas die Musk eerder hielp met de SEC problemen.

Dave Arnold werd aangesteld als het nieuwe hoofd van de afdeling communicatie. Tegelijkertijd verliet Justin McAnear, onderdirecteur van financiële operaties wereldwijd het bedrijf op 7 oktober 2018. Geruchten gaan dat zo’n 46 andere personeelsleden gelokt met een hoger salaris naar Apple vertrokken vanwege de recente ontwikkelingen. Zo zou ook Doug Fieg die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van nieuwe modellen naar Apple zijn vertrokken en 7 september 2018 verliet ook Dave Morton, die nog maar sinds 6 augustus in dienst was als hoofdboekhouder, het bedrijf. Ook de VP van global supply management Liam O’Connor, die in maart 2015 van Apple kwam, vertrekt al na drieënhalf jaar. Financieel topman Deepak Ahuja vertrekt na twee jaar al weer, maar blijft nog even aan om zijn 34-jarige opvolger Zach Kirkhorn in te werken. Peter Hochholdinger de  verantwoordelijke man voor de productie van alle auto’s in Tesla’s fabriek in Fremont is in juni 2019 vertrokken. Hochholdinger werkte sinds 2016 voor Tesla en was daarvoor in dienst bij Audi. Jan Oehmicke, de man die verantwoordelijk was voor de Europese verkopen van Tesla vertrok. Ook zijn er berichten dat de vice-president interieur- en exterieurontwerp Steve MacManus vertrekt.

Het eerste product van Tesla was de Roadster, een sportwagen die in 2008 zijn debuut beleefde, gevolgd door de Model S, een sedan die in 2012 werd geïntroduceerd, en daarna door de Model X, een SUV die in 2015 werd gelanceerd. In 2017 begon Tesla met de levering van de Model 3, een elektrisch volumemodel met een bereik van ruim 350 kilometer. De prijs werd januari 2020 in China, vanwege zware concurrentie verlaagd met 10 procent tot 46.494 dollar. In Nederland was dat 49.000 euro. (standard range) De Tesla Model 3 RWD is tegenwoordig na de prijsverlagingen al leverbaar vanaf 42.990 euro en de Long Range AWD versie voor 50.990 euro.

Tesla produceert ook producten voor de opslag van energie. Een Powerwall batterij voor thuisgebruik en een voor gebruik op industriële schaal. In 2016 werd Tesla ’s werelds eerste verticaal geïntegreerde duurzame-energiebedrijf met de overname van SolarCity, de toonaangevende leverancier van zonne-energiesystemen in de Verenigde Staten, en in 2017 bracht het Solar Roof op de markt voor het opwekken van energie. SpaceX, Tesla en SolarCity hebben samen naar schatting ongeveer 4,9 miljard Amerikaanse dollars aan subsidie gekregen. Tesla en SolarCity zijn voor het voortbestaan inmiddels afhankelijk van subsidies.

Elon is tevens medeoprichter, CEO en hoofdontwerper van Space Exploration Technologies (SpaceX), waar hij toezicht houdt op de ontwikkeling en productie van geavanceerde raketten en ruimteschepen voor missies naar en voorbij de baan rond de aarde, met het uiteindelijke doel om een zelfvoorzienende stad op Mars te creëren. Ook is hij CEO van Neuralink, dat interfaces met ultrahoge bandbreedte tussen de menselijke hersenen en machines ontwikkelt om mensen en computers met elkaar te verbinden. Elon is ook de oprichter en CEO van The Boring Company, een bedrijf dat technologie voor snelle en betaalbare tunnelbouw combineert met een volledig elektrisch openbaarvervoersysteem, om geestdodende verkeersproblemen op te lossen en reizen met hoge snelheid over lange afstanden mogelijk te maken. In april 2023 kreeg SpaceX toestemming  voor de lancering van een onbemande 120 meter hoge Starshipraket, waarmee het concern in de toekomst mensen naar de Maan en naar Mars wil sturen. Het ging om een testvlucht waarbij het ruimtevoertuig op een draagraket met 33 motoren werd geplaatst, de Super Heavy en een vlucht maakt van Texas naar Hawaii. Starship is een volledig herbruikbaar transportsysteem dat na een ruimtereis kan terugkeren naar de basis. Maar dat was bij de vluchttest van maandag nog niet het geval want de raket ontplofte vlak na het opstijgen in plaats van te landen in de Atlantische Oceaan.

Tencent Holding in China heeft een belang van bijna vijf procent genomen in Tesla voor in totaal bijna 1,8 miljard dollar. Hiermee is Tencent de op vier na grootste aandeelhouder van Tesla. Tesla haalde 1,8 miljard euro op voor de productie van Model 3, SolarCity en de batterijfabriek in Nevada maar stopte de investering in de fabriek in 2019. In de fabriek, waarvan de bouw in 2014 van start ging, heeft Tesla samen met Panasonic inmiddels bijna vijf miljard dollar geïnvesteerd. De productiefaciliteit zou lithium-ionbatterijen voor elektrische auto’s en accu’s voor stationaire energieopslagapparaten gaan produceren. De partners zouden de capaciteit volgend jaar met 50 procent opkrikken, maar recente tegenvallers dwongen Tesla en Panasonic terug te komen op hun aanvankelijke plan. Aan de andere kant van de VS staat echter nog een Gigafactory, die een stuk minder succesvol is. In de fabriek in Nevada werden tot nu toe zonnepanelen en batterijen gefabriceerd. De fabriek kwam er omdat de overheid met een subsidie van  $ 750 miljoen kwam om de werkgelegenheid aan te laten trekken in de regio. De productie van zonnepanelen staan op een laag pitje en Tesla worstelt met het invullen van de arbeidsplaatsen. Het bedrijf is vanwege de subsidie contractueel verplicht in april 2020 1.460 mensen aan het werk te hebben (momenteel zijn dit er 329, terwijl partner Panasonic nog eens 400 mensen aan het werk heeft). Daarom krijgt de noodlijdende fabriek een andere invulling: er gaan superchargers geproduceerd worden, samen met “other energy storage products”. De zonnepanelen lopen ondanks de miljarden kostende overname van SolarCity in 2016 niet op zijn hardst, en ook de revolutionaire dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen komen niet echt van de grond. De fabriek in de woestijn van de Amerikaanse staat Nevada is twee jaar oud en een van de belangrijkste locaties voor het bedrijf. De componenten worden vervoerd naar Californië waar ze in de auto’s worden gezet. Het pand heeft een oppervlakte van 455.000 vierkante meter.

Ook de Duitse machinebouwer Grohmann werd onlangs overgenomen en deze gaat vanaf 2017 verder als Tesla Grohmann Automation. In 2018 in het voorjaar nam Tesla voor 2,6 miljard dollar het verliesgevende SolarCity over. Werknemers eisten en kregen circa 30% loonsverhoging. De komende twee jaar komen er naar verwachting ongeveer duizend banen bij op de nieuwe Tesla-locatie in Duitsland.

Datalek

Via een ex-werknemer in Duitsland is er een data lek ontstaan van zo’n 100 gigabyte. De Duitse deelstaat Brandenburg heeft de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ingeschakeld, omdat Tesla’s Europese hoofdkantoor in Amsterdam staat. In de data zitten gegevens en  Burgerservicenummers , privé-mailadressen, telefoonnummers en salarissen van medewerkers, zelfs die van Elon Musk. ook de bankgegevens van klanten zijn gelekt. In de data zitten ook geheime gegevens over de productie van de auto’s en klachten hierover. In die  klachten wordt ongeveer 4000 keer melding gemaakt over het plotseling versnellen of remmen van de auto. Medewerkers werd opdragen om informatie over de incidenten binnenskamers te houden om aanklachten te voorkomen. De data zou zijn gestolen door een ontevreden ex-service technicus.

Staking

Zweedse automonteurs legden eind oktober 2023 het werk al neer omdat Musk weigert te onderhandelen over een cao met vakbond IF Metall. De staking breidt zich uit naar andere sectoren: havenarbeiders laden geen Tesla’s meer uit, postbezorgers weigeren pakketjes, en zelfs schoonmakers in het kantoor van Tesla in Stockholm tonen solidariteit. De acties verspreiden zich naar andere Scandinavische landen, met havens in Denemarken die geblokkeerd worden en waarschuwingen van Noorse en Finse vakbonden. De vakbond beweert dat de arbeidsvoorwaarden bij Tesla slechter zijn dan bij andere autofabrikanten. Lonen zijn lager en essentiële voorwaarden ontbreken. Tesla beweert goede arbeidsvoorwaarden te bieden en weigert categorisch een cao af te sluiten. Elon Musk heeft “niets op” met vakbonden of cao’s. Veel sectoren sluiten zich aan bij de staking uit angst dat toegeven aan Tesla een precedent schept voor andere bedrijven om vakbonden te omzeilen en deze onrust kan overslaan naar Duitsland, waar de grootste Tesla-fabriek staat. Ondanks een oorlogskas van meer dan een miljard euro lijkt vakbond IF Metall niet van plan te stoppen, maar Musk houdt voet bij stuk. In Duitsland groeit de ontevredenheid onder werknemers ondertussen o0k. Er wordt zelfs een lobbyist gezocht met ervaring in het beïnvloeden van regelgeving in Scandinavische landen. Tesla maakt geen auto’s in Zweden, maar deze worden daar wel verkocht en onderhouden door meer dan 120 monteurs. Volgens de bond weigert Tesla nog steeds collectief te onderhandelen. Volgens een andere betrokken vakbond probeert het bedrijf de blokkade te omzeilen door bijvoorbeeld auto’s op vrachtwagens of per trein naar Zweden te brengen. 

Gebreken, terugroepacties, dodelijke ongelukken en rechtszaken

Tesla heeft begin april 2024 geschikt in een rechtszaak wegens onrechtmatige dood, aangespannen door de familie van een voormalige Apple-ingenieur Walter Huang  die stierf nadat zijn Tesla Model X crashte terwijl de Autopilot-functie was ingeschakeld. De man kwam om het leven toen zijn Tesla op 23 maart 2018 een betonnen middenberm in Silicon Valley raakte. De National Transportation Safety Board ontdekte in haar onderzoek dat de Autopilot bijna 19 minuten vóór de fatale crash was ingeschakeld, toen de auto onderweg was. met een snelheid van 110 km/uur van de snelweg afgeweken.  In een blogpost van 30 maart 2018 zei Tesla dat Huangs handen zes seconden voorafgaand aan de crash niet op het stuur van zijn auto waren gedetecteerd. Het bedrijf zei dat het gelooft dat Huang verantwoordelijk was voor de crash, omdat onderzoekers ontdekten dat hij een videogame op zijn telefoon speelde terwijl Autopilot was ingeschakeld. Huang remde niet en probeerde zijn auto niet weg te sturen van de betonnen barrière voordat deze crashte. Hoewel de familie van Huang erkent dat hij afgeleid was terwijl de auto reed, voerden ze aan dat Tesla schuldig is omdat Autopilot ten onrechte op de markt werd gebracht als zelfrijdende software. Ze beweerden dat Tesla wist dat Autopilot niet klaar was voor prime time en gebreken vertoonde die het gebruik ervan onveilig konden maken. “Mevr. Huang verloor haar man en twee kinderen verloren hun vader omdat Tesla zijn Autopilot-software aan het bètatesten is op live-chauffeurs”, zegt B. Mark Fong, de advocaat die de aanklacht heeft ingediend bij de rechtbank van Californië in een klacht van mei 2019.

Na een twee jaar durend onderzoek waarin 1.000 Tesla-ongelukken werden geanalyseerd terwijl de Autopilot was ingeschakeld, zei de National Highway Traffic Safety Administration dat het Autopilot-systeem bestuurders een vals gevoel van veiligheid kan geven. Het kan gemakkelijk worden misbruikt in bepaalde gevaarlijke situaties waarin Autopilot mogelijk niet veilig over de weg kan navigeren, ontdekte NHTSA in december 2023. NHTSA en de National Transportation Safety Board hebben ook ongevallen waarbij Tesla-voertuigen betrokken waren, onderzocht met behulp van de verschillende rijhulpfuncties, waaronder een reeks botsingen met hulpverleningsvoertuigen op de plaats van andere ongevallen. Onmiddellijk na het NHTSA-rapport van december riep Tesla alle 2 miljoen auto’s in de Verenigde Staten terug, waardoor bestuurders meer waarschuwingen kregen wanneer de Autopilot is ingeschakeld en ze niet op de weg letten of hun handen aan het stuur leggen.

Tesla moest van de toezichthouder SAMR in China opnieuw meer dan 1,6 miljoen auto’s terugroepen vanwege softwareproblemen die voor veiligheidsrisico’s kunnen zorgen tijdens het rijden. Tesla heeft de problemen opgelost met een software-upgrade op afstand. Het gaat om de geïmporteerde types van Model S, Model X en Model 3 en de in China gemaakte Tesla-auto’s van de types Model 3 en Model Y.
In mei vorig jaar riep Tesla ook al bijna alle in China verkochte auto’s terug. Het bedrijf moest toen ongeveer 1,1 miljoen auto’s repareren om een probleem met de versnellingssystemen van de voertuigen. Tesla wist van de slechte onderdelen, maar klanten moesten daar toch voor betalen. Soms moest voor eigen rekening een geheel nieuwe auto of accupakket gekocht worden. in de Verenigde Staten kregen meer dan twee miljoen Tesla modellen Y, S, 3 en X, die werden geproduceerd sinds oktober 2012 een software update nadat een toezichthouder had geconcludeerd dat de rijhulp Autopilot niet veilig genoeg was. Bestuurders werden niet genoeg gemotiveerd zelf ook op te letten.


Notabene een Nederlandse promotor van tesla had het twee problemen: de ssd chip die het hele scherm zwart maakte na 100k km en een bij 5 jaar bij model S (buiten garantie) https://lnkd.in/enX_9i2q die voor € 3. 400 reparatie kosten opleverde en leidde tot een verplichtte terugroepactie. Daarnaast een lekkage in de voordeuren van Model X na 5 jaar die de sensor kapot maakte en deuren keihard open liet gaan https://lnkd.in/eFb8-v7E De constructiefout van model X! leidde tot 2.000 euro aan reparaties! Tesla vergoede niets! Deuren van model X rammen tegen auto’s en mensen aan! De service is volgens berijders verder onder de maat en verschrikkelijk duur. De betreffende promotor kreeg met een afkoopdeal een vrijwel nieuwe Tesla nadat zijn klachten op Youtube en elders online kwamen en veel werden bekeken. De man is nu online uiterst tevreden over het merk en de kwaliteit van Tesla’s.

In een maand tijd zijn er in de Verenigde Staten twee nieuwe dodelijke ongelukken gebeurd met zelfrijdende Tesla’s. In China  onderzoekt de politie of een dodelijk ongeluk met een Tesla is veroorzaakt door een technisch mankement. Een Tesla Model Y sloeg op hol en kwam uiteindelijk na een zware crash tot stilstand. Het ongeluk gebeurde eerder begin november 2022 in de provincie Guangdong. De 55-jarige bestuurder wilde de auto parkeren toen deze uit zichzelf op hoge snelheid wegreed. Op camerabeelden is te zien dat de automobilist de auto slechts kan bijsturen, maar de Tesla niet onder controle krijgt. De Tesla botste uiteindelijk op meerdere voertuigen. Er vielen twee doden, onder wie een kind. Drie mensen raakten gewond. In China, de op een na grootste afzetmarkt van Tesla, zijn vaker (valse) beweringen gedaan dat het remsysteem van de auto niet zou deugen. Of dit ongeluk is veroorzaakt door een menselijke fout of daadwerkelijk een technisch probleem, moet onderzoek uitwijzen. Er waren ook al veel klachten over op hol slaan, piepen en kraken, lekkende daken, afbrekende wielen en het haperen van de boordcomputer van model S.


Briggs Matsko,E een Amerikaanse Tesla eigenaar heeft een aanklacht ingediend via een collectieve rechtszaak en beschuldigd Tesla van ‘misleiding van het publiek’ met valse claims over de rijhulpsystemen Autopilot en Full Self-Driving. De aanklacht stelt dat Tesla en ceo Elon Musk sinds 2016 de werking van de rijhulpsystemen ‘bedrieglijk’ hebben aangeprezen als volledig zelfrijdend of dat zo’n volledig autonome functie ‘bijna klaar’ zou zijn, terwijl ze wisten dat dat niet zo was. Volgens de eiser,  deed Tesla dit om ‘opwinding’ over zijn auto’s te genereren, investeringen aan te trekken, de verkoop te stimuleren, een faillissement te voorkomen, de aandelenkoers op te drijven en een ‘dominante speler’ op de markt van elektrische auto’s te worden. “Tesla heeft nog niets geproduceerd dat zelfs maar in de buurt komt van een volledig zelfrijdende auto”, stelt Matsko. Gebruikers van Tesla’s rijhulpsystemen hebben volgens hem tal van problemen ondervonden terwijl ze de functies gebruikten, zoals het insturen op tegenliggers en door rood licht rijden. Hij eist een schadevergoeding voor alle consumenten die sinds 2016 Tesla’s met Autopilot en Full Self-Driving hebben gekocht of geleased. De nieuwe rechtszaak is aangespannen in San Francisco in Californië. In diezelfde staat diende de verkeerstoezichthouder DMV eind juli ook al een klacht in tegen Tesla wegens het overdrijven van de werking van zijn rijhulpsystemen. Volgens de DMV wekt de autofabrikant de indruk dat de auto’s veel meer autonoom kunnen dan eigenlijk mogelijk is. Met de “onjuiste of misleidende” verklaringen zou Tesla de wet hebben overtreden.


Sinds 2018 heeft de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) elf crashes geregistreerd, waarbij Tesla’s op de autopilot reden. De elektrische auto’s botsten tegen wagens van hulpverleners met alarmlichten aan, tegen een pijlwagen of tegen verkeerspylonen die op de weg stonden. Bij die ongelukken zijn in totaal zeventien mensen gewond geraakt en is er een dode gevallen. In totaal worden er 765.000 voertuigen onderzocht, nagenoeg elk exemplaar dat Tesla sinds 2014 in de VS heeft verkocht.


NTSB onderzoekt waarom meerdere  verongelukte Tesla’s soms dagen na een ongeval opnieuw in brand zijn vlogen. Een klokkenluider meldde eerder al dat er brandgevaarlijke accupakketten met fabrieksfouten in nieuwe auto’s zouden zijn geplaatst. De autofabrikant Tesla staat voor een raadsel nadat een Tesla zondag spontaan ontplofte in het Chinese Shanghai. Enkele werknemers hebben tweedegraads brandwonden opgelopen toen vloeibaar metaal uit een aluminiumpers spoot bij de productielijn. In diezelfde periode vlogen ook drie Tesla’s model S in brand en in San Francisco ontbrandde een Model S 6 bij het rechterachterwiel spontaan in een garage. De auto werd op het moment van de brand niet geladen. In mei 2019 werd hiervoor een software-update verzonden.


Eind april 2022 brandde een Tesla Model S in een parkeergarage in Shanghai uit, en daarna was een  Tesla in Hong Kong aan de beurt.  De software-update wijzigt het laadsysteem en het temperatuurmanagement. Tesla-brandjes komen vaker voor: in april 2019 ging er in Oss een Model S in vlammen op en in 2018 brandde een Model S in Hollywood uit. Probleem van huidige elektrische auto’s met lithium-ion batterijen is, dat een beginnend brandje eigenlijk niet te blussen is. Zodra de chemicaliën in batterijen met zuurstof in contact komen krijg je een gevaarlijke reactie. Tot dusver zijn er geen brandincidenten met de Model 3.


Voor de vierde keer in twee weken tijd moest Tesla in februari 2022 duizenden auto’s in de Verenigde Staten van een update voorzien voor de Boombox-functie op verschillende modellen. Die kon niet alleen het geluid van een rijdende auto afspelen, maar ook het gemekker van een geit of het geluid van een scheet. En dat kan gevaarlijk zijn voor voetgangers, volgens de National Highway Traffic Safety Administration. Zo kunnen voetgangers mogelijk niet goed horen dat er een auto nadert.  Elektrische auto’s moeten in de VS verplicht geluid afspelen als ze langzaam rijden, zodat voetgangers het kunnen horen als er een voertuig nadert. Tesla bouwt daarom sinds 2019 speakers aan de buitenkant van de auto in. Niet alleen voor geluid in de parkeerstand, maar ook tijdens het rijden. Dat wordt nu aan banden gelegd,


In de VS werden per februari 2022 meer dan 817.000 auto’s teruggeroepen. omdat een veiligheidswaarschuwing niet wordt geactiveerd als een bestuurder de auto start, maar de autogordel niet heeft vastgegespt. Volgens de Amerikaanse toezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gaat het om Tesla’s van verschillende typen en bouwjaren. De auto’s waarbij het alarm niet afgaat voldoen volgens de autoriteit niet aan de federale veiligheidsnorm voor motorvoertuigen. Tesla voert voor de auto’s waar het om gaat een software-update uit om de problemen te verhelpen. Tesla zegt nog geen signalen te hebben ontvangen van ongevallen of gewonden in verband met het probleem. Ook zou de veiligheidsgordelverklikker wel afgaan als een auto sneller rijdt dan 22 kilometer per uur en de gordel niet om zit.


De Amerikaanse dienst voor de verkeersveiligheid (NHTSA) wilde dat 158.000 auto’s van het Model S en het Model X teruggeroepen worden, vanwege defecten in de boordcomputers die tot onveilige situaties kunnen leiden als de touchscreens niet werken.  Na klachten in november 2020 bleek dat exemplaren van het Model S (gebouwd tussen 2012 en 2018) en exemplaren van Model X (gebouwd tussen 2016 en 2018)  defecten vertoonden met betrekking tot de motorveiligheid. Het kon voor komen dat de achteruitcamera niet werkte en dat het autopilotsysteem en de richtingaanwijzer minder goed werkten. Ook de systemen om te voorkomen dat de voorruit beslaat of bevriest hebben te lijden onder het defect. Dat zou te maken hebben met de beperkte geheugencapaciteit van de boordcomputers in de modellen S en X.


De Californische overheidsinstantie voor burgerrechten DFEH klaagde Tesla aan vanwege rassendiscriminatie en intimidatie in een fabriek in de stad Fremont. Honderden klachten van Tesla-werknemers en een onderzoek van drie jaar naar de gang van zaken binnen het bedrijf resulteerden in een aangifte. Zwarte arbeiders werden onderworpen aan racistische opmerkingen en werden gediscrimineerd bij opdrachten, discipline, beloning en promotie. De plekken in de fabriek waar veel zwarte of Afro-Amerikaanse arbeiders waren gestationeerd zouden “plantages” zijn genoemd door niet-zwarte arbeiders. Ook kregen niet-zwarte werknemers vaak een voorkeursbehandeling in de fabriek, waaronder gemakkelijkere banen. Ook zouden niet-zwarte arbeiders met racistische tatoeages van de confederale vlag, die als een symbool van slavernij wordt gezien, deze tonen aan zwarte werknemers om ze te intimideren. Veel van de eerdere klachten kwamen niet voor de rechter omdat de werknemers van Tesla overeenkomsten moesten ondertekenen dat geschillen op de werkvloer achter gesloten deuren worden behandeld. In 2021 verloor Tesla in de VS al een rechtszaak rond discriminatie. Een Amerikaanse jury in San Francisco bepaalde toen dat de zwarte voormalige werknemer Owen Diaz een schadevergoeding van 137 miljoen dollar (118 miljoen euro) moest krijgen, maar in hoger beroep in april 2023 vond een rechter dat bedrag te hoog en werd de schadevergoeding verlaagd naar 2,9 miljoen euro. Zes vrouwelijke medewerkers hebben Tesla in december 2021 aangeklaagd wegens seksuele intimidatie, waaronder ongewenste aanrakingen, opmerkingen en vergelding voor degenen die klaagden. Vijf van de procederende vrouwen werkten in de fabriek in Fremont. De zesde vrouw die een aanklacht heeft ingediend werkte in servicecentra in Zuid-Californië. In de Verenigde Staten lopen nog meer rechtszaken vanwege racisme op het werk, waaronder een zaak namens zesduizend werknemers. Tesla ontkent de beschuldigingen.


Schipholtaxi won in 2014 de concessie om met voorrang het taxivervoer vanaf Schiphol te verzorgen, door te beloven met nieuwe witte Tesla’s te rijden, maar deze moesten zeer regelmatig naar de garage vanwege allerlei mankementen. Rapporten hierover maken deel uit van een rechtszaak die vier chauffeurs vergeefs hebben aangespannen tegen Tesla. Zij willen de aanschafprijs van ruim 86.000 euro van Tesla terug. Bios kocht 72 Model S wagens voor 5,7 miljoen euro waarvan 720.000 werd gesubsidieerd door RVO en de gemeente Amsterdam. Een belangrijk onderdeel van de deal was de actieradius. Schiphol eiste dat taxi’s met een volle batterij minimaal 400 km moesten kunnen afleggen. Achteraf blijkt de kwaliteit van de auto’s abominabel en laat de betrouwbaarheid veel te wensen over en werd de actieradius nooit gehaald. Bios Groep vestigingsmanager Tofik Ohoudi had nog nooit zoveel problemen gezien als bij Tesla. Bios gaat naar de rechter en eist een schadevergoeding voor een schadevergoeding met betrekking tot de 70 Tesla’s die als taxi zijn ingezet op Schiphol en eist  1,3 miljoen euro voor de geleden schade door de Tesla’s. Tesla stelt dat auto’s die „zeer intensief” gebruikt worden logischerwijs ook sneller slijten. Ook bood Tesla tot ver na de garantietermijn gratis onderhoud. Tesla verkocht in één deal zo’n 165 auto’s: 95 aan de chauffeurs van Schipholtaxi en 70 aan de BIOS Groep. Een grote, duurdere, batterij van 85 kWh moest de auto een theoretisch bereik van 502 kilometer geven. Een groot aantal chauffeurs betaalde vijfduizend euro contant aan stromannen van Schipholtaxi en moesten daarnaast verplicht een Tesla aanschaffen. In september 2014 kregen de chauffeurs hun Tesla ,afhankelijk van de opties, voor 86.000 euro met een vierjarig leasecontract. Al snel na ingebruikname kwamen de klachten. De ruitenwisser kwam tegen de kap aan, knipperlichten aan de zijkant lieten los, een zijspiegel paste zichzelf naar eigen inzicht aan, een bandenspanning sensor brak af, bij het sturen en remmen klonken klikkende geluiden, de vering kraakte, de rijwind was luid, in de achteruitrijlamp zat vocht, enz. enz. Binnen een jaar ontstonden er serieuzere gebreken. Remmen die het niet deden, remmen die verroestten, een motor die uitviel op de snelweg, oplaadproblemen, een deur die openvloog in de bocht, Een auto had maar liefst 175 reparatiepunten in drie jaar. Een van de chauffeurs moest in drie jaar tijd 33 keer met zijn auto terug voor zowel mankementen als onderhoud. Al bij 33.000 kilometer moest er een nieuwe drive unit in. Tesla repareerde kosteloos wat onder de garantie viel en bood vervangend vervoer aan, maar zonder boordcomputer, zodat er ook operationeel schade werd geleden. Sommige reparaties duurden enkele dagen. Bij een andere chauffeur moest de motor een paar maal moest worden verwisseld in drie jaar tijd naast vele andere mankementen. In mei 2015 gingen de chauffeurs langs bij het kantoor van Tesla om te protesteren. Bij 80.000 kilometer verviel de garantie en moesten ze de reparaties zelf betalen. Na een gesprek kregen de chauffeurs verlenging van de garantie, totdat Tesla met een soort onderhoudscontract kwam, inclusief het voorstel om de auto terug te kopen op voorwaarde dat ze daarna vijf jaar geen Tesla meer kopen. Dan voert de fabrikant twee jaar na de aanschaf een software update uit voor de batterij. De chauffeurs zeggen dat ze hun bereik ineens zien teruglopen van 350 naar 200, 250 kilometer. En ze moeten vaker laden. Laden kost tijd en dus geld. Tesla betwist de batterij ‘af te knijpen’ maar stelt dat batterijen slijten wanneer de chauffeurs ze telkens volledig volladen. Eerst horen de chauffeurs dat de update „de reeds gedegradeerde delen van de batterij” afsluit voor een langere levensduur. Later schrijft Tesla ook dat door de update het versleten deel niet meer wordt meegeteld bij de berekening van het bereik, die daardoor accurater wordt. En dit speelde ook bij auto’s die later zijn gekocht waarbij na een update, het bereik én laadsnelheid fors terug liepen. Tesla weigerde om de update terug te draaien, maar beloofde begin 2017 wel dat er een extended service agreement zou zijn, maar die gold niet voor auto’s met meer dan 210.000 kilometer op de teller. Ook kregen de chauffeurs opeens oplaadfacturen van Schipholtaxi. Op 29 september 2016 ontvangen alle chauffeurs van Schipholtaxi een mail van directeur Gamis el Bouakili. Het gaat over de toegang tot de superchargers, de supersnelle laders van Tesla. Die kregen ze gratis en onbeperkt bij aanschaf van hun auto – geen brandstofkosten, dat maakte de deal extra aantrekkelijk. Nu lazen ze dat ze niet meer mochten laden bij het Tesla Servicecentrum, op straffe van een paar dagen schorsing door Schipholtaxi. De parkeerplaats daar is een soort ‘taxi-hangout’ geworden, en Tesla vindt het door de drukte onveilig voor anderen. Maar er is een oplossing, schrijft de directeur. Een paar dagen later gaat een nieuwe laadplek open bij Schiphol-Noord, bij de McDonald’s, exclusief voor hen. De chauffeurs gingen ervan uit dat opladen ook daar gratis is, maar kregen in plaats daarvan een factuur van honderden euro’s van Schipholtaxi, voor een half jaar laden, 18 cent per kWh. waarvoor Tesla blijkbaar de data had aangeleverd. Tesla vraagt een kostprijs van 16 cent per kWh van Schipholtaxi. Daar legde Schipholtaxi nog eens 2 cent administratiekosten bovenop. Over de mankementen zegt Tesla dat het een ruime coulanceregeling heeft geboden en dat auto’s die „zeer intensief” worden gebruikt, sneller slijten. „Als deze auto’s zo slecht waren, rijst de vraag waarom de taxichauffeurs hun maandelijkse leasebetalingen niet hebben opgeschort.” Van een zakelijke koper mag worden verwacht dat die „zich verdiept in de producten die hij voor zakelijk gebruik wil aanschaffen”. Over de batterij zegt Tesla dat chauffeurs van Tesla laadtraining hebben gekregen en hebben getekend „dat zij begrijpen dat een elektrisch voertuig anders functioneert dan een auto op fossiele brandstof”. De ergernis over laden bereikt een kookpunt op 6 december 2017. Dan verzamelen zich meer dan twintig taxi’s bij het Tesla-kantoor. De chauffeurs eisen uitleg. Na uren wachten krijgen ze iemand van het bedrijf te spreken. Vorig jaar spande een andere chauffeur met een Tesla een kort geding aan over de software-update en de toegang tot de laadpalen bij het Teslakantoor. Ook wilde hij verlenging van de garantie. De rechter gaf hem enkel gelijk over het laden bij Tesla. Die update blijkt echter ook een probleem voor Amerikaanse Teslarijders. In augustus kreeg de autofabrikant in Californië een massaclaim wegens het verminderde bereik na de update. De initiator verdenkt Tesla ervan de batterij van zijn Model S uit 2014 te hebben afgeknepen, om te voorkomen dat die in brand zouden vliegen. Chauffeurs die protesteren zouden worden bedreigd. Een rechtszaak tegen Tesla was vergeefs omdat Tesla steeds alle klachten heeft kosteloos heeft verholpen, waaronder een vastzittende rugleuning, storingen in een bluetooth-telefonieverbinding, een verkleurd touchscreen, een rammelend portier en loszittende sierstrippen enz. De klachten waren  ook niet aan de auto, maar aan het rijgedrag van de automobilisten te wijten. Voor zover de gebreken buiten de garantie vallen (4 jaar of 80.000 km) beroepen de klagers zich op het conformiteitsbeginsel, maar ook dat wees de rechter af. Alleen particuliere kopers genieten die bescherming en deze auto’s zijn via een leaseconstructie aan ING verkocht, waardoor de klagers volgens de letter der wet geen consument zijn.


Accu’s van de Tesla model 3 werden gelanceerd bij een ongeval in de VS. Accucellen raakten los en werden bij het ongeluk brandend en wel vanaf de Tesla gelanceerd en vlogen door een slaapkamerraam en in een ander huis op iemands schoot. De cellen in de slaapkamer veroorzaakten brand in het bed van het getroffen huis. De bestuurder was dronken en reed met 160 km per uur tegen een mast. Een wiel raakte ook los en scheurde de waterleidingen van een nabijgelegen flat waardoor de boel onder water kwam te staan


De Chinese marktautoriteit SAMR wil dat Tesla 48.442 voertuigen van de S- en X-series terughalen, vanwege mogelijk onveilige constructiefouten in de voor- en achterwielophanging. Het gaat om auto’s die tussen 17 september 2013 en 15 oktober 2018 zijn gemaakt in Fremont, Californië.  Tesla ontkent de gebreken en wijt het aan het verkeerde gebruik van de auto’s zoals tegen stoepen  aanrijden. Toch gaat Tesla akkoord met de terugroepactie, omdat het bedrijf anders “het zware Chinese administratieproces moet doorlopen.


Al meer dan honderd ontevreden Teslarijders hebben zich aangesloten bij de Nederlandse Stichting Tesla Claim. De organisatie wil een collectieve rechtszaak aanspannen tegen Tesla. Er zijn veel klachten over aandrijfassen die stuk gaan, deuren die niet open gaan, auto’s die abrupt remmen op de snelweg door de autopilot, krakende geluiden en trillingen, waterlekkages, afbladderende lak en een tegenvallende actieradius. Ook over de slechte service die Tesla biedt na het melden van defecten wordt veel geklaagd. Klanten kunnen zich alleen per app melden en moeten vaak een maand wachten op een afspraak. Benodigde reparaties worden vervolgens niet uitgevoerd of bij de klant in rekening gebracht terwijl ze onder de garantie vallen.


Eind maart 2017 moesten 53.000 Tesla’s teruggeroepen worden in verband met een technisch probleem met de parkeerremmen die mogelijk niet goed functioneren. Het ging om de modellen S en X die zijn gebouwd tussen februari en oktober 2016. Het betrof circa 31.000 auto’s die in de Verenigde Staten werden verkocht en de rest elders. De leveringen stagneren door problemen met de productie van batterijen. Er zijn 11.000 model X Tesla’s teruggeroepen vanwege een fout in de achterstoelen. De Zwitserse eigenaar van een Tesla S 90D reed 200 km per uur toen een draagarm brak. Daardoor werd de auto onbestuurbaar en was er een enorme rookwolk achter zijn auto te zien. Tijdens het remmen hoorde de bestuurder een zeer luide knal. In zijn achteruitkijkspiegels zag hij een enorme rookwolk de Tesla werd onbestuurbaar.


De Smart Summon-functie vanuit een update om de auto de opdracht geven zelfstandig naar je toe rijden, met als voorwaarde dat je in het blikveld van het voertuig moet staan werkt niet goed. Gebruikers zeggen dat hun auto bumperschade heeft na het gebruik van Smart Summon, of dat hun Tesla tegen de muur van een parkeergarage op reed.


Onderzoekers van de KU Leuven hebben succesvol sleutels van Tesla-auto’s gehackt die afkomstig zijn van fabrikant Pektron. Ze konden een sleutel klonen met apparatuur van minder dan duizend euro, waarmee ze de auto binnen enkele seconden konden stelen.


Tesla Motors heeft Hoerbiger Automotive Comfort Systems aangeklaagd wegens het niet nakomen van afspraken bij het produceren van hydraulische deurmechanismes. In februari 2014 zouden de vleugeldeuren voor Model X gemaakt gaan worden, maar Hoerbiger kreeg het niet voor elkaar. Prototypes hadden veel kinderziektes, zoals oververhitting en olielekkages. Tesla annuleerde de opdracht waarna Hoerbiger meer dan drie miljoen dollar compensatie eiste. Tesla diende hierop een tegenvordering in omdat de ontwikkeling van de Model X door Hoerbiger vertraging heeft opgelopen. De volautomatische achterdeuren van de Model X scharnieren in het dak waarbij deze maximaal 30 cm in zijdelingse richting bewegen. Sensoren moeten voorkomen dat bij het openen en sluiten iets geraakt wordt.


Een aantal chauffeurs van taxibedrijf BBF zijn ontevreden en voelen zich opgelicht, bedreigd en geïntimideerd door directeur Gamis el Bouakili van SchipholTaxi, die nota bene onlangs werd verkozen tot The Other Businessman 2018. De zaken die hen in 2014, toen SchipholTaxi de aanbesteding van het luchthavenvervoer won, in het vooruitzicht waren gesteld, zijn volgens de chauffeurs niet waargemaakt. Schipholtaxi won in 2014 de concessie om met voorrang het taxivervoer vanaf Schiphol te verzorgen, door te beloven met nieuwe witte Tesla’s te rijden, maar deze moeten zeer regelmatig naar de garage vanwege allerlei mankementen. Rapporten hierover maken deel uit van een rechtszaak die vier chauffeurs hebben aangespannen tegen Tesla. Zij willen de aanschafprijs van ruim 86.000 euro van Tesla terug. Tesla stelt dat auto’s die „zeer intensief” gebruikt worden logischerwijs ook sneller slijten. Ook bood Tesla ver na de garantietermijn gratis onderhoud. Tesla verkocht in één deal zo’n 165 auto’s: honderd aan de chauffeurs van Schipholtaxi en de rest aan de BIOS Groep. Een grote, duurdere, batterij van 85 kWh moest de auto een theoretisch bereik van 502 kilometer geven. Een groot aantal chauffeurs betaalde vijfduizend euro contant aan stromannen van Schipholtaxi en daarnaast een Tesla aanschaffen was voor iedereen een voorwaarde. In september kregen de chauffeurs hun Tesla ,afhankelijk van de opties, voor wel 86.000 euro met een vierjarig leasecontract. Al snel na ingebruikname kwamen de klachten. De ruitenwisser komt tegen de kap aan, knipperlichten aan de zijkant laten los, een zijspiegel past zichzelf naar eigen inzicht aan, een bandenspanningssensor breekt af, bij het sturen en remmen klinken klikkende geluiden, de vering kraakt, de rijwind is luid, in de achteruitrijlamp zit vocht, enz. Binnen een jaar ontstonden er serieuzere gebreken. Remmen die het niet doen, remmen die verroesten, een motor die uitvalt op de snelweg, oplaadproblemen, een deur die openvliegt in de bocht, Een auto had maar liefst 175 reparatiepunten in drie jaar. Een van de chauffeurs moest in drie jaar tijd 33 keer met zijn auto terug voor zowel mankementen als onderhoud. Al bij 33.000 kilometer moest er een nieuwe drive unit in. Tesla repareerde kosteloos wat onder de garantie viel en bood vervangend vervoer aan, maar zonder boordcomputer, zodat er ook operationeel schade werd geleden. Sommige reparaties duurden enkele dagen. Bij een andere chauffeur moest de motor een paar maal moest worden verwisseld in drie jaar tijd naast vele andere mankementen. In mei 2015 gaan de chauffeurs langs op het kantoor van Tesla. Bij 80.000 kilometer verviel de garantie en moesten ze de reparaties zelf betalen. Na een gesprek kregen de chauffeurs verlenging van de garantie, totdat Tesla met een soort onderhoudscontract kwam, inclusief het voorstel om de auto terug te kopen op voorwaarde dat ze daarna vijf jaar geen Tesla meer kopen. Dan voert de fabrikant twee jaar na de aanschaf een software update uit voor de batterij. De chauffeurs zeggen dat ze hun bereik ineens zien teruglopen van 350 naar 200, 250 kilometer. En ze moeten vaker laden. Laden kost tijd en dus geld. Tesla betwist de batterij ‘af te knijpen’ maar stelt dat batterijen slijten wanneer de chauffeurs ze telkens volledig volladen. Eerst horen de chauffeurs dat de update „de reeds gedegradeerde delen van de batterij” afsluit voor een langere levensduur. Later schrijft Tesla ook dat door de update het versleten deel niet meer wordt meegeteld bij de berekening van het bereik, die daardoor accurater wordt.  Dit speelde ook bij auto’s die later zijn gekocht waarbij na een update, het bereik én laadsnelheid fors terug liepen. Tesla weigerde om de update terug te draaien, maar beloofde begin 2017 wel dat er een extended service agreement is, maar die gold niet voor auto’s met meer dan 210.000 kilometer op de teller. Ook kregen de chauffeurs opeens oplaadfacturen van Schipholtaxi. Op 29 september 2016 ontvangen alle chauffeurs van Schipholtaxi een mail van directeur Gamis el Bouakili. Het gaat over de toegang tot de superchargers, de supersnelle laders van Tesla. Die kregen ze gratis en onbeperkt bij aanschaf van hun auto – geen brandstofkosten, dat maakte de deal extra aantrekkelijk. Nu lezen ze dat ze niet meer mogen laden bij het Tesla Servicecentrum, op straffe van een paar dagen schorsing door Schipholtaxi. De parkeerplaats daar is een soort ‘taxi-hangout’ geworden, en Tesla vindt het door de drukte onveilig voor anderen. Maar er is een oplossing, schrijft de directeur. Een paar dagen later gaat een nieuwe laadplek open bij Schiphol-Noord, bij de McDonald’s, exclusief voor hen. De chauffeurs gingen ervan uit dat opladen ook daar gratis is, maar krijgen in plaats daarvan een factuur van honderden euro’s van Schipholtaxi, voor een half jaar laden, 18 cent per kWh. waarvoor Tesla blijkbaar de data had aangeleverd. Tesla vroeg een kostprijs van 16 cent per kWh van Schipholtaxi. Daar legde Schipholtaxi 2 cent administratiekosten bovenop. Over de mankementen zegt Tesla dat het een ruime coulanceregeling heeft geboden en dat auto’s die „zeer intensief” worden gebruikt, sneller slijten. „Als deze auto’s zo slecht waren, rijst de vraag waarom de taxichauffeurs hun maandelijkse leasebetalingen niet hebben opgeschort.” Van een zakelijke koper mag worden verwacht dat die „zich verdiept in de producten die hij voor zakelijk gebruik wil aanschaffen”. Over de accu zegt Tesla dat chauffeurs van Tesla laadtraining hebben gekregen en hebben getekend „dat zij begrijpen dat een elektrisch voertuig anders functioneert dan een auto op fossiele brandstof”. De ergernis over het laden bereikt een kookpunt op 6 december 2017. Dan verzamelen zich meer dan twintig taxi’s bij het Tesla-kantoor. Na uren wachten krijgen ze iemand van het bedrijf te spreken. Vorig jaar spande een andere chauffeur met een Tesla een kort geding aan over de software-update en de toegang tot de laadpalen bij het Teslakantoor. Ook wilde hij verlenging van de garantie. De rechter gaf hem enkel gelijk over het laden bij Tesla. Die update blijkt echter ook een probleem voor Amerikaanse Teslarijders. In augustus kreeg de autofabrikant in Californië een massaclaim wegens het verminderde bereik na de update. De initiator verdenkt Tesla ervan de batterij van zijn Model S uit 2014 te hebben afgeknepen, om te voorkomen dat die in brand zouden vliegen. Chauffeurs die protesteren zouden worden bedreigd. Zo’n tien chauffeurs hebben verklaringen afgelegd bij de Belastingdienst en/of de politie en nog tientallen chauffeurs zouden van plan zijn om dit voorbeeld te volgen. Taxichauffeurs zouden worden gedwongen om op een door BBF Personenvervoer aangewezen locatie betaald moeten opladen, terwijl zij dat bij Tesla gratis kunnen doen. Als zij dan toch bij Tesla gratis gaan opladen, worden zij door BBF Personenvervoer geschorst.  Sinds 1 juni 2014 mag Schipholtaxi vervoer aanbieden vanaf Schiphol met gebruikmaking van de opstelstrook. Het vervoer wordt uitgevoerd door circa 140 aangesloten taxichauffeurs die allen een aansluitovereenkomst met SchipholTaxi hebben en verplicht zijn om hun ritten met een Tesla te verzorgen. Zij betaalden per chauffeur 3.600 tot 5.000 euro goodwill aan het bedrijf en maandelijks voor het gebruik van de opstelstrook nog eens 700 euro. In de aansluitovereenkomst zijn bepalingen opgenomen over de omstandigheden waaronder de overeenkomst kan worden ontbonden. In april 2015 besloot het Gerechtshof in Amsterdam dat op alle openbare wegen op Schiphol taxivervoer mag worden verricht. Nadat het aantal taxi’s op Schiphol toenam en de inkomsten van de aangesloten chauffeurs terugliepen eisten zij een verlaging van de maandelijkse vergoeding en compensatie voor geleden schade. SchipholTaxi zag berichtgeving aan de pers van drie aangesloten chauffeurs als schadelijk, en ontzegde hen de toegang tot de opstelstrook door hun transponders uit te schakelen. De overeenkomsten bleven wel intact, maar feitelijk konden de chauffeurs hun werk niet meer vanaf de officiële taxistandplaats op Schiphol doen. Als de chauffeurs op basis van deze ontwikkeling de aansluitovereenkomsten wilden opzeggen, kon dat wat SchipholTaxi betreft zonder de contractuele opzegtermijn aan te houden. De drie chauffeurs eisten dat SchipholTaxi de aansluitovereenkomst zou naleven door hen weer toegang tot de opstelstrook te geven en ze ritten te geven. SchipholTaxi stelde tijdens de rechtszaak hierover dat de maatregel onvermijdelijk was. Al sinds de uitspraak van het Gerechtshof in 2015 zouden de drie zich onmogelijk hebben opgesteld, Schipholtaxi hebben zwartgemaakt en anderen tegen het bedrijf hebben opgestookt. Schipholtaxi bestrijdt dat ze per persoon 5.000 euro op tafel moeten leggen om mee te mogen doen en de chauffeurs konden ook niet bewijzen dat dit wel was gebeurd. Daarnaast ontkent SchipholTaxi de andere aantijgingen. Er zou nooit exclusiviteit zijn geboden en de gebruiksvergoeding was daar dan ook niet aan gekoppeld. Deze werd met het oog op de schorsing wel teruggebracht naar zo’n 50 euro per maand. Bovendien maakte schorsing van de opstelstrook het hun niet onmogelijk om geld te verdienen, omdat zij hun diensten verder overal konden aanbieden. De chauffeurs hebben voor de rechter ontkent dat zij achter de krantenartikelen zaten. Er zijn volgens hen meerdere ontevreden en geïntimideerde chauffeurs en bovendien woedt er een strijd door oud-certificaathouders. Het was daardoor niet onaannemelijk dat andere ontevreden mensen de publiciteit hebben gezocht. De ontzegging tot de opstelstrook was volgens de rechter niet terecht en moest dan ook ongedaan worden gemaakt, totdat de aansluitingsovereenkomst rechtsgeldig is beëindigd. Elke dag dat zij niet op de opstelstrook werden toegelaten, was onderhevig aan een dwangsom van 5.000 euro met een maximum van 50.000 euro per chauffeur. SchipholTaxi beschouwde haar brief van 21 december, waarin de chauffeurs de toegang tot de opstelstrook werd ontzegd, ook als een beëindiging van die overeenkomsten per 1 april 2017. De term ‘beëindiging aansluitovereenkomst’ stond echter alleen in de onderwerp regel van de mail, en werd in die mail zelf niet nader genoemd of toegelicht. Er werd geen datum genoemd, dus de mail in kwestie hoefde ook niet als formele opzegging van de overeenkomst te worden beschouwd. NRC werkt aan een artikel over de ontstane situatie op Schiphol.

De superchargers worden te vaak gebruikt door mensen die hun wagen alleen gebruiken voor korte stadsritten terwijl de stations vooral bedoeld zijn om wagens op te laden voor een lange rit. Tesla gaat in Californië oplaadstations plaatsen bij 30 grote Airbnb appartementen en bij voorkeur bij huizen met meer dan vijf beoordelingen en minimaal 4 sterren. In de toekomst krijgen Tesla kopers ook geen gratis toegang meer tot het superchargernetwerk. Kopers van een nieuw Tesla kunnen nog wel profiteren van een 100 dollar kortingsregeling wanneer deze  middels een referral programma door een andere Tesla rijder is aanbevolen. Wereldwijd heeft tesla inmiddels twintigduizend superchargers waarvan 29 in Nederland

Tesla Model S P85D telde in de reclame-uitingen de pk’s van de voorste elektromotor bij die van de achterste op, maar dat mag van de Europese Unie niet meer. Model S P85D heeft feitelijk in plaats van 772 pk maar 469 pk (of 539 pk in de snelle Ludicrous Mode). De accu’s hebben niet genoeg vermogen om twee elektromotoren tegelijk op vol vermogen te laten draaien zodat de pk’s er wel zijn maar niet benut kunnen worden.

Er zijn veel klachten over op hol slaan, piepen en kraken, lekkende daken, afbrekende wielen en het haperen van de boordcomputer van de Telsa S. Uit onderzoek blijkt dat in de eerste 90 dagen van eigendom Tesla-eigenaren meer problemen ervaren dan bij andere merken. Gemiddeld worden er per 100 voertuigen 166 problemen aangekaart, maar bij Tesla gaat het om 250 problemen per 100 voertuigen. Ter vergelijking: de topscorers in de lijst (Dodge en Kia) telden 136 problemen per 100 voertuigen. De problemen voor Tesla hebben vooral te maken met productiefouten en imperfecties in de lak. Ook sluiten carrosseriepanelen vaak niet goed op elkaar aan, zijn kofferbakken soms moeilijk te openen, is er veel windgeruis en ‘gepiep en gerammel’.

Ook eerdere modellen van Tesla kampen met kinderziektes: de auto’s rammelen en piepen, handvatten, schuifdaken, batterijen en elektromotoren gaan vaak stuk en de touchscreens geven vaak problemen. De National Highway Traffic Safety Administration doet onderzoek naar een mogelijk probleem met de vering en Tesla moet ook alle 90.000 tot nu toe geproduceerde model-S Tesla’s terugroepen vanwege een slechte verankering van de veiligheidsgordels die spontaan kunnen loslaten.

Tesla’s zijn moeilijk te repareren en daarom is het bedrijf voornemens om dan maar zelf schades te gaan repareren. Schadeherstellers doen soms weken tot maanden over een schadeherstel. Omdat reparaties aan Tesla’s onevenredig duur zijn en erg lang duren hebben klanten in de VS het bedrijf aangeklaagd. De groepsaanklacht werd ingediend bij de Federale Rechtbank in San Francisco.

Tesla was in maart 2022 ,ondanks alle gebreken, het bestverkochte automerk in Nederland. Vooral de Model Y was populair. er werden 3.160 Tesla’s, waaronder 2.362 Model Y’s verkocht. Tesla voerde wereldwijd prijsverlagingen door, onder meer vanwege de toegenomen concurrentie van andere autofabrikanten. In het eerste kwartaal van 2023 werden hierdoor  wereldwijd een recordaantal van 422.875 auto’s afgeleverd, maar dat ging dus wel ten koste van de winst.

In de Verenigde Staten heeft Hertz haar plannen om drastisch te elektrificeren  weer overboord gegooid. Hertz heeft daar al 50.000  elektrische auto’s, waarvan 38.000 van het merk Tesla en was van plan om 150.000 Tesla’s te kopen voor verhuur over de hele wereld. Daar zien zij nu vanaf. De kosten en de restwaarde valt nogal tegen. In plaats van tesla wil Hertz goedkopere General Motors auto’s aankopen.


Modellen 

In november 2017 kwam Tesla met een prototype van de Tesla Semi vrachtwagen die in 2019 in productie genomen zou kunnen worden en die een bereik van 800 kilometer zou hebben bij een maximale belading. Het opladen zou in dertig minuten tijd kunnen gebeuren voor een afstand van ruim 600 kilometer. en vol beladen (37.000 kg) een verbruik hebben van minder dan 1,25 kwh. De vrachtwagen krijgt een semi-autonoom besturingssysteem, waarbij de vrachtwagen vanzelf in zijn rijbaan blijft en van baan kan wisselen. De truck zou in 5 seconden kunnen accelereren naar 100 kilometer en de aandrijving zou 1,5 miljoen kilometer mee kunnen. Van de Semi werden er door het moederbedrijf van Pepsi, Lay’s en Lipton alvast 100 besteld. Ook winkelketen Wal-Mart en voedseldistributeur Sysco bestelden de Semi. In twee maanden tijd kon Tesla een kwart miljoen reserveringen voor de Cybertruck noteren. De teller van de totale reserveringen staat momenteel op 1.260.051. Tesla heeft  vele miljoenen aan aanbetalingen binnen. Aangezien er een aanbetaling van $100 gedaan dient te worden is er al voor $126.005.100 aan aanbetalingen gedaan. 1 december zou, na 5 jaar, de eerste geleverd gaan worden aan Pepsi Cola. Tesla werkt ook nog steeds niet aan een beloofde kleinere versie met een actieradius van 480 km.  van 25.000 dollar. Inmiddels klagen nu al verschillende bezitters van de Cybertruck over  dat hun voertuigen na ritjes in de regen al snel corrosie hadden ontwikkeld, maar de panelen van de Cybertruck bestaan uit roestvrij staal dus de roest komt door uitwendige oorzaken zoals metaalsplinters van buitenaf van bijvoorbeeld het spoor. 

Tesla verkocht in 2014 35.000 auto’s en leed in dat jaar een nettoverlies van 294 miljoen dollar. In 2015 werden het 50.658 auto’s. In 2017 werden er ruim 103.000 geproduceerd. Het tweede kwartaal van 2018 werden er van alle modellen bij elkaar 53.339 exemplaren geleverd. Er werden ruim 22.000 stuks van de model S en model X en ruim 18.000 van model 3 geleverd. In de eerste drie maanden van 2019 rolden er 63.000 voertuigen van de band en in totaal kwamen er tot en met september 2020 zo’n 145.036 exemplaren van de band.

Model 2

De langverwachte goedkope Model 2 van 25.000 dollar, komt voorlopig niet op de markt, omdat de Robotaxi eerst aan de beurt is. De zelfrijdende taxi en de goedkope EV gebruiken namelijk hetzelfde platform. Elon Musk beloofde in 2018 al dat er een betaalbaar model aan zou komen die maximaal 25.000 euro zou gaan kosten. Eind 2023 werd het productieplan van de model 2 intern aangekondigd, waarmee Tesla de concurrentie aan zou gaan met goedkope EV’s van Chinese en Europese merken. 

Model 3

Het model 3 is de meest verkochte type. De Model 3 is momenteel de goedkoopste Tesla en die is in Nederland verkrijgbaar vanaf 43.990 euro.Het model is een stuk kleiner dan de andere modellen. De totale opbrengsten van de eerste dag waarop de nieuwe model 3 Tesla gereserveerd kon worden leverden Tesla 6,6 miljard euro op. Binnen 24 uur werden er voor 1000 euro al 180.000 exemplaren “gereserveerd”. Tesla wilde er oorspronkelijk 100.000 nog in 2017 produceren en 400.000 stuks in 2018. In plaats daarvan werden er uiteindelijk 1.770 gemaakt, waarvan 220 stuks in het 3e kwartaal en 1.550 stuks in het 4e kwartaal van 2018. In de laatste week van het jaar 2017 werden er 793 gemaakt. In het 2e kwartaal van 2018 werden 18.449 exemplaren afgeleverd. (ruim 1.500 per week) In dat tempo komt het total aan van dit model uit op zo’n 78.000 per jaar, waarmee in 2019 zelfs het streefdoel van 2017 niet wordt bereikt. Tesla verwachtte in het 3e kwartaal het aantal op te kunnen schroeven naar 50.000-55.000. Tesla moest 2 miljard dollar (1,78 miljard euro) aan nieuwe aandelen uitgeven om überhaupt voor elkaar te krijgen dat het nieuwe model geproduceerd kon worden. Bij de verkoopactie werd niet vermeld dat het model geen gebruik mag maken van gratis elektriciteit bij de Tesla supercharger laadstations. Daar moet apart een abonnement voor afgesloten worden. MisterGreen en NLE hebben samen een inkoopcombinatie gevormd om Model 3 te reserveren. Tesla wilde eerst nog een tweede vestiging in Tilburg en een nieuwe hal van 43.000 m2 inzetten om de productie op te kunnen voeren, maar ziet daar nu toch weer vanaf. In de huidige vestiging in Tilburg werken nu nog 180 mensen en waar dagelijks minimaal 90 wagens geassembleerd worden. De montagehal die in 2015 in het bijzijn toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp werd geopend en in 2018 nog volop werk had wordt op zeer korte termijn gesloten. Het assembleren van de Model S en Model X door zo’n 96 medewerkers wordt te technisch. tevens is er een spuitshop, een onderdelenmagazijn en een remanufacturing center, waar oude of gebruikte onderdelen naar het kwaliteitsniveau van nieuwe onderdelen worden gebracht. Van de 1.510 mensen de in Nederland bij Tesla actief zijn, werken er 540 in Tilburg.

Alle Tesla modellen, inclusief Model 3, beschikken over de benodigde hardware voor volledig automatische besturing

Model 3 heeft een constructiefout, het kofferdeksel is zo ontworpen dat, wanneer je het deksel opendoet als het regent, het water vanaf het achterraam in de koffer loopt. De eerste dertig Tesla van model 3 werden eind juli 2017 geleverd. Volgens Musk zou Tesla meteen al zesduizend exemplaren per week gaan produceren, maar dat lukte niet. De laatst bekende stagnatie was door spuitproblemen met paarlemoer. Tesla liet een grote tent naast de fabriek neerzetten met een handmatige productielijn, om de beloofde productieaantallen waar te kunnen maken en sliep zelfs regelmatig op een bank of onder bureaus en tafels in de fabriek om het proces en de problemen nauwlettend in de gaten te kunnen houden. Tegenslagen met robots, de spuiterij en de productie van de accu’s leidden ertoe dat de geplande aantallen steeds opnieuw niet worden gehaald. Tot nu toe worden echter alleen nog maar exemplaren van model 3 met extra luxe, een grotere accu of krachtiger motoren geleverd, waarvan de prijzen vele duizenden dollars hoger zijn dan die van de beloofde instapvariant van 35 duizend dollar. 86 procent van de productie komt niet door de kwaliteit eindcontrole en moet handmatig hersteld worden. Karl Hansen, een andere klokkenluider en ex beveiliger bij Tesla beweert dat de Tesla fabriek in Nevada het speelveld zou zijn van het Mexicaanse Sinaloa drugskartel en dat Tesla hiervan geen aangifte wilde doen. Ook zou er tussen januari en juni 2018 voor 37 miljoen dollar aan koper en andere materialen gestolen zijn. Tesla ontkent deze beweringen en verklaart de ex medewerker voor gek. Het model 3 van Tesla is een stuk kleiner dan de andere Tesla modellen. De beschikbare ruimte valt tegen, vooral bij de achterbank en in de achterbak. De laklaag is niet mooi en de velgen krassen snel. Het infotainmentsysteem en de speakers zijn echter van uitmuntende kwaliteit. Model 3 is in Nederland verkrijgbaar vanaf 47.800 euro. De vernieuwde Model 3 van 2021 heeft andere koplampen, zwarte omlijstingen van de stijlen, zwarte deurhendels en een elektrische kofferklep standaard. Ook heeft het nieuwe model een nieuwe middentunnel met twee plekken om je telefoon via inductie op te laden. De pianolak verdween en er is betere geluidsisolatie. Een nieuwe warmtepomp zorgt voor betere efficiency, onder meer bij het (vooraf) verwarmen van de auto.

Het grootste taxibedrijf van Parijs zette eind 2021 alle taxi’s van Model 3 aan de kant na een groot ongeval, waarbij een dode viel en nog eens 20 mensen gewond raakten. De taxichauffeur probeerde te remmen, maar ging in plaats daarvan juist versnellen.  De chauffeur had zaterdagavond buiten werktijd zijn gezin in de Tesla meegenomen naar een restaurant. Volgens Franse media raakte de auto een fietser en drie voetgangers voordat hij op een bestelbus inreed.  Het is nog niet duidelijk of de Tesla met de AutoPilot reed: het systeem dat de auto grotendeels zelfrijdend maakt. Van de 20 gewonden hebben er drie ernstig letsel.

Een eerste onderzoek wees uit dat het inderdaad goed mogelijk is dat het gaspedaal van de auto bleef hangen. De Franse minister van Verkeer heeft verklaard dat bij een eerste onderzoek geen technisch mankement aan de auto is geconstateerd. Voor het betreffende Model 3 loopt geen terugroepactie. Het taxibedrijf G7 heeft 37 taxi’s van de Tesla Model 3 in gebruik. Bij G7 werken 9.000 taxichauffeurs. De taxi’s waarin zij rijden, zijn hun eigendom. Het bedrijf heeft beloofd de inkomstenderving te zullen compenseren, die ontstaat nu de 37 Tesla’s niet meer de weg op mogen. In Nederland was Model 3 in de eerste zes maanden van 2019 de op twee na best verkopende auto: er werden 6.063 model 3’s geregistreerd.

Het model 3 wordt het meest afgekeurd bij de Duitse APK die al na drie jaar verplicht is. Het knelpunt is vooral de ophanging en de remmen, zo blijkt uit de gegevens van de TÜV. Die hebben het nu eenmaal wat zwaarder te verduren bij een elektrische auto.  Het hoge gewicht is de oorzaak van de problemen met het onderstel en de afkeur op de remschijven en dat komt doordat de Model 3 – net als andere elektrische auto’s – remenegie terugwint met de motor. Op de lange termijn leidt het onregelmatige gebruik van de remmen ertoe dat de schijven kunnen roesten.

Model Y

Het nieuwste product is Model Y, een kleine elektrische SUV wordt in de VS, Duitsland en China gemaakt en werd vanaf februari 2020 uitgeleverd. Bij een kop-staartbotsing met dit model in de Amerikaanse staat Arizona klapte de passagiersstoel van de auto om als een wrakke tuinstoel. De stoelen zouden tijdens tests niet worden blootgesteld aan dynamische belasting zoals tijdens een ongeval. De onboard camera’s houden de bestuurder nauwlettend in de gaten en na 5 correcties  straft het systeem de bestuurder af en ontzegt de bestuurder de zelfrijdende functies. De prijs voor Model Y wordt in een aantal Europese landen op 22 maart verhoogd met ongeveer 2.000 euro ($2.177). De verhoging werd aangekondigd via platform X. De prijzen van Model Y achterwiel aangedreven auto’s en auto’s met lange actieradius zijn op 1 maart ook al met $1.000 verhoogd naar respectievelijk $43.990 en $48.990.

Model S

Het Model S wordt standaard geleverd met Dual Motor All-Wheel Drive. Met twee motoren, één voorin en één achterin, controleert Model S digitaal en onafhankelijk de koppeling van de voor- en achterwielen. Het model S P100D combineert de High Performance-motor achter met de efficiënte motor voor, om een Ludicrous-acceleratie te behalen van nul naar 100 km/u in 2,7 seconden. Het model S kost tussen de 85 en 130.000 euro afhankelijk van de uitvoering. Dit model kostte eerst nog 69.000 euro, maar kost nu 84.100 euro. Daarmee is de prijs in anderhalf jaar tijd met zo’n 15.000 euro gestegen. Van dit model dat in 2012 op de markt kwam zijn er in de VS inmiddels al meer dan 100.000 verkocht. Model S werd door onderzoekers gehackt en kon op afstand geremd worden, maar moest dan wel via een kabel en een laptop eerst via het entertainmentsysteem toegang geven. Wanneer de auto langzamer dan 8 kilometer per uur reed kon deze abrupt gestopt worden maar bij hogere snelheden kwam de auto langzaam tot stilstand. Via internet werd direct een software-update geïmplementeerd waardoor de hack nu niet mogelijk is. De nieuwe modellen S en X hebben een 10 kWh groter accupakket. De actieradius werd hiermee vergroot tot maximaal 613 kilometer. Deze modellen kosten dan wel ongeveer 10.000 euro extra. De S 100D kost dan een kleine 114.000 euro en Model X 100D ruim 121.000 euro. Model S en X maken voor 10% deel uit van de totale verkoop. Om aan de leveringen te kunnen voldoen zijn extra shifts en personeel nodig. Het model heeft behalve nieuwe velgen ook een speciaal stuur gekregen.

In België werd de vierde Belgische ‘Tesla Store’ geopend in Sint-Martens-Latem. Eerder werden al vestigingen geopend in Brussel, Antwerpen en Zaventem en nog een winkel is gepland in Luxemburg. Wereldwijd zijn er ondertussen 213 Tesla stores en servicepunten. Ook is er een heuse Tesla winkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam waar de Tesla tentoongesteld staat.

Model X

Tesla presenteerde 29 september het nieuwe in 2012 aangekondigde model X bij de Tesla fabriek in Fremont, Californië. Enkele special Model X Signature Series zijn in een limited edition geproduceerd en voorbehouden aan de vroegste bestellers. Het model waarop vrijwel alle mogelijke opties zitten kostte tussen de 132.000 en 143.750 dollar maar de SUV is kaal nu al te koop vanaf 80.000 dollar.

In oktober kwam de toestemming om de Autopilot-software voor de zelfrijdende auto in Europa te implementeren. Met de nieuwe techniek kan een Tesla zelfstandig van baan wisselen op de snelweg en kan er volledig automatisch worden ingeparkeerd. Tesla bracht de software ook al uit in de Verenigde Staten.

Een Tesla die 11 april 2017 op de A1 bij Bathmen achterop een vrachtwagen op de linkerbaan botste, had op dat moment de volautomatische cruisecontrole aan staan. Er was alleen materiële schade. De vrachtwagen van transportbedrijf Van Opijnen uit Deventer moest uitwijken voor een slordig invoegende Oost-Europese collega. Hij had de Tesla Model S gezien maar concludeerde dat de bestuurder daarvan nog tijd genoeg had om zijn snelheid terug te brengen. De Tesla-eigenaar reed 130/140 kilometer per uur en de vrachtwagen tachtig. De auto en de bestuurder hebben beide niet geremd. Het Autopilot-systeem had deze botsing moeten voorkomen.

Vanaf 2021 worden de emissieregels voor nieuwe auto’s die worden verkocht in de EU een stuk strenger. De gehele ‘vloot’ van nieuwe auto’s van een fabrikant mag dan gemiddeld nog 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. De regels worden vanaf volgend jaar al gefaseerd ingevoerd. Tesla en Fiat Chrysler vormen samen een pool en mogen hierdoor de vloten bij elkaar optellen, waarna er gerekend wordt met de gemiddelde uitstoot van deze pool. Omdat Tesla auto’s volledig emissie loos is, trekt zij het gemiddelde van Fiat Chrysler flink naar beneden. Dankzij Tesla kan Fiat Chrysler dus auto’s met een erg hoog benzineverbruik blijven maken, zonder dat ze daar boetes voor krijgen. En dankzij Fiat Chrysler kan Tesla de liquiditeit nog even op peil houden. De handel in CO2 was tot nog toe een belangrijke inkomstenbron voor Tesla. In 2023 kwam 1,8 miljard dollar van de operationele winst daar vandaan. In 2020 bedroeg dit al 1 miljard. 

Tesla werkt aan inductieladen


Corona

Elon Musk heropende 12 mei zijn fabriek in de staat Californië, zonder toestemming van de lokale autoriteiten. In een uitdagende tweet schreef hij dat hij zelf aan de productielijn zou gaan staan. “Samen met alle anderen. Als iemand wordt gearresteerd, vraag ik of ze alleen mij meenemen. Alameda County vond de gezondheidsrisico’s nog te groot. Op 23 maart moest de fabriek in Fremont sluiten. Elon noemde de corona-lockdown ‘fascistisch’ en zei op Twitter dat hij Alameda County zou aanklagen. Ook kondigde hij aan het hoofdkantoor te verhuizen van Californië naar de staat Texas of Nevada. “Of er productie in Fremont overblijft, hangt af van hoe Tesla in de toekomst wordt behandeld.”  De fabriek in Fremont telt ruim 10.000 werknemers en in de hele staat heeft Tesla er 20.000. In totaal biedt de autosector van de Verenigde Staten ruim 835.000 mensen werk. De industrie is goed voor 6 procent van het bruto binnenlands product en daarom durfde de gouverneur niet in te grijpen. Er lag al een afspraak, maar Elon besloot dit te negeren en startte de fabriek gewoon op tegen de lockdownregels in. 

The Boring Company

Elon Musk begion The Boring Company in december 2016. In februari 2017 werd begonnen met het graven van een testgeul in de kantoren van zijn eigen SpaceX in Hawthorne , aangezien daar geen bouwvergunningen nodig waren . The Boring Company werd opgericht als een dochteronderneming van SpaceX  De TBM werd in mei 2017 Godot genaamd , naar het Beckett- toneelstuk Waiting for Godot . Toekomstige TBM’s zouden ook vernoemd worden naar gedichten en toneelstukken. Musk zei dat de eerste route zou lopen van LAX naar Culver City , vervolgens naar Santa Monica en eindigen in Westwood. Musk beweerde dat de tunnelreis vijf minuten zou duren, vergeleken met bovengronds rijden, wat 45 minuten duurt bij normaal verkeer (van LAX naar Westwood).Deze reizen waren gepland om te worden uitgevoerd door een auto op een elektrische slee te plaatsen en met een snelheid van 120 mijl per uur (200 km/u) door tunnels te rijden. Op hetzelfde moment dat het tunnelsysteem in Los Angeles werd aangekondigd, werd een ander project aangekondigd met een Hyperloop (een afgesloten buis) die ondergronds van New York City naar Washington, DC loopt. [22] Musk beweerde dat het 29 minuten zou duren om van het ene stadscentrum naar het andere te reizen.  In juli 2017 uploadde Musk een video met een succesvolle test van een prototype autolift . In oktober onthulde Musk dat de tweede TBM Line-storm heet , naar het Robert Frost -gedicht “A Line-Storm Song”. In maart 2018 kondigde Elon Musk aan dat het bedrijf zijn plan zou aanpassen om voetgangers en fietsers voorrang te geven. Begin 2018 werd de Boring Company afgesplitst van SpaceX.  Iets minder dan 10% van het eigen vermogen werd aan vroege werknemers gegeven en Musk hield 90%. Daaropvolgende zorgen van SpaceX-aandeelhouders resulteerden in december 2018 in een hertoewijzing van 6% van het eigen vermogen van de Boring Company aan SpaceX.  TBC gaf in december 2018 een update over de staat van hun technologie en productlijn toen ze hun eerste 1,6 km lange testtunnel in Hawthorne, Californië openden voor het publiek . In juli 2019 verkocht The Boring Company voor 120 miljoen dollar aan aandelen aan durfkapitaalbedrijven na in 2018 zo’n 113 miljoen dollar aan niet-extern kapitaal te hebben opgehaald . In november 2019 werd Steve Davis bedrijfspresident nadat hij sinds 2016 leiding had gegeven. Davis was een van de eerste medewerkers bij SpaceX (in 2003) en heeft een dubbele master in deeltjesfysica en ruimtevaarttechniek.  In november 2020 kondigde TBC personeel aan voor functies in Austin, Texas , en in december 2020 had het twee gebouwen gehuurd in een industrieel complex van 5,7 hectare ten noordoosten van Austin, ongeveer 26 km ten noorden van Texas . Gigafabriek Op 20 april 2022 kondigde het bedrijf een extra financieringsronde van 675 miljoen dollar aan, waarmee het bedrijf op ongeveer 5,675 miljard dollar werd gewaardeerd. Ook vastgoedbedrijven, waaronder Brookfield, Lennar , Tishman Speyeren Dacra namen deel. Het bedrijf zei dat de fondsen van deze ronde zouden worden gebruikt om “het personeelsbestand voor engineering, operaties en productie aanzienlijk te vergroten om Loop-projecten te bouwen en op te schalen, waaronder Vegas Loop en anderen, naast het versnellen van het onderzoek en de ontwikkeling van Prufrock en toekomstige producten.

Neuralink

Neuralink werd in 2017 werd in Delaware opgericht door Elon Musk. Het bedrijf mag van de FDA een chip met een gedachtenleesfunctie nu ook op mensen testen. Het bedrijf heeft een hersenimplantaat ontwikkeld waarmee het brein kan communiceren met een computer. De gedachtenlezer moet verlamde mensen in staat stellen om hun spieren weer te bewegen. Ook wil Neuralink blinden hun zicht teruggeven, zelfs bij mensen die blind geboren zijn. De chip is de afgelopen jaren al op dieren getest. Bij een proef op een aap kon deze met zijn gedachten Pomg spelen. De hersenchip registreerde de hersenactiviteit van de aap en vertaalde dat naar de beweging van het plankje om het balletje te kaatsen. Neuralink kwam vanwege die dierproeven onder vuur te liggen. Door de hoge werkdruk binnen het bedrijf zouden veel dierproeven zijn mislukt  waarbij 1.500 dieren zijn gedood, waaronder meer dan 280 schapen, varkens en apen. Neuralink deed ook onderzoek met ratten en muizen. De medische toezichthouder FDA gaf het bedrijf in 2023 toestemming om de technologie te testen op mensen en op 28 januari 2024 werd een implantaat in de hersenen van de 29-jarige Noland Arbaugh geplaatst en hij herstelde goed. Zijn brein kan u rechtstreeks communiceren met een computer. Neuralink heeft hiervan online een video gepubliceerd. Dankzij het hersenimplantaat kan Arbaugh de cursor op het beeldscherm van een computer bedienen met zijn gedachten. Op die manier kan hij bijvoorbeeld schaak spelen op de pc. Ook vertelt Arbaugh dat hij in staat was acht uur achter elkaar de computergame Civilization VI te spelen. Hij had langer kunnen doorgaan, maar het hersenimplantaat moest opgeladen worden. Op termijn moet de gedachtenlezer mensen met een verlamming in staat stellen om hun spieren weer te gebruiken. Ook wil Neuralink mensen met een visuele beperking hun zicht teruggeven. Volgens het bedrijf moet dit zelfs kunnen als ze blind geboren zijn. Het bedrijf probeert met de technologie verlamde mensen in staat te stellen hun spieren weer te bewegen en mensen die blind zijn geworden hun zicht terug te geven. Neuralink wil de implantaten uiteindelijk ook gebruiken om ALS en Parkinson patiënten, of slachtoffers van een beroerte te helpen met communicatie. Om belastingtechnische redenen verhuisde het bedrijf onlangs naar de Staat Nevada, waar ook X en xAI zijn gevestigd.

Robotaxi

Op 8 augustus 2024 wordt de ‘Tesla Robotaxi’ geïntroduceerd. De langverwachte goedkope Model 2 van 25.000 dollar komt hierdoor voorlopig niet op de markt. De zelfrijdende taxi en de goedkope EV gebruiken hetzelfde platform. De robotaxi zou geen pedalen of stuur krijgen en volledig autonoom rijden. Elon Musk beloofde in 2018 dat er een betaalbare Tesla aan zat te komen. De auto moest 25.000 euro kosten en in de Duitse fabriek geproduceerd worden. 

SpaceX 

Space Exploration Technologies Corp gevestigd in Hawthorne, Californië ontwikkelde herbruikbare (Falcon) lanceerraketten om (Dragon) ruimtevaartuigen in een baan om de aarde of rond de Maan te brengen, zodat ruimtestations bevoorraad kunnen worden en waarmee ook ruimtestations bemand kunnen worden. Elon Musk bezit 54% van de aandelen van het ruimtevaartbedrijf. Op het land is SpaceX actief met de ontwikkeling van de Hyperloop en de ontwikkeling van snellere tunnelboortechnieken door The Boring Company (zie boven). SpaceX heeft een contract van de NASA om minstens 12 missies naar en van het Internationaal ruimtestation ISS te maken. In september 2014 kwam daar ook een Commercial Crew-contract van NASA bij, om vanaf 2020 met de Dragon 2 bemanningen naar en van het ISS te vervoeren. SpaceX lanceert ook satellieten en ruimtesondes en ontwikkelt herbruikbare raketten, satellieten voor internet en bemande mars- en maanlanders. Het meest recente project was de lancering begin juni mei van de bemande ruimtecapsule Crew Dragon van SpaceX naar het ISS-station. De lancering vanaf het Kennedy Space Center was de eerste op Amerikaans grondgebied en de eerste op commerciële basis. De Crew Dragon van SpaceX kwam 12 maart 2023 op aarde terug en lande in de Golf van Mexico.  De vier ruimtevaarders, twee Amerikanen, een Rus en een Japanner, hebben 157 dagen in de ruimte doorgebracht. De begonnen terugreis moest enkele keren worden uitgesteld vanwege de slechte weersomstandigheden in de Golf van Mexico.

NASA en SpaceX, lanceerden 16 november 2020 vier astronauten naar het internationale ruimtestation ISS en maakten hiermee een einde aan negen jaar afhankelijkheid zijn van Rusland om astronauten naar de ruimte te sturen. De bemanning bestond uit de Amerikanen Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker, en de Japanner Soichi Noguchi. Het was de eerste operationele missie van zes maanden naar het ISS. Eerder werd al een succesvolle demonstratiemissie uitgevoerd met twee astronauten. Op 10 december 2020 ontplofte echter een kostbaar prototype van de Starship-raket bij de landing enkele minuten na testlancering bij de Amerikaanse plaats Boca Chica, in de staat Texas toen de raket het landingsplatform raakte na een gecontroleerde daling. Op 3 februari 2021 ging het opnieuw mis en ontplofte de raket tijdens het landen. De raket draaide niet verticaal bij het landen, maar klapte in een hoek van zo’n 45 graden op de grond neer, waarna hij in vlammen op ging. Op 23 maart 2023 was een volgende lancering van de SpaceX in Boca Chica, in de staat Texas. Alles verliep volgens plan tot 2 minuten en 49 seconden na de vlucht, toen het Starship zich moest scheiden van de Super Heavy-booster en de ruimte in zou gaan. Dat gebeurde niet. In plaats daarvan tuimelde de raket en zijn booster door de lucht en viel terug naar de aarde. De testlancering van StarshipX op18 november 2023  kwam goed van de grond, maar de ‘Super Heavy’ boosterraket ontplofte boven de Golf van Mexico, kort nadat die werd losgekoppeld van Starship. Zo’n 10 minuten later explodeerde Starship zelf ook. Een ingenieur van SpaceX zegt tegen CNN dat ze het ruimteschip moesten opblazen, opdat het niet in een verkeerde koers zou raken. 

SpaceX is voornemens om een nieuwe fabriek in Texas te bouwen. Het bedrijf gaat met het satelliet netwerk Starlink afgelegen gebieden van internet voorzien.  23 april 2021 werden vier astronauten gelanceerd naar het internationale ruimtestation (ISS). Aan boord van het ruimstation zijn de afgelopen 20 jaar al zo’n 3000 onderzoeksprojecten uitgevoerd.

Starlink ontstond in 2015 en  in 2017 werd de naam gedeponeerd en een satellietenfabriek in Redmond (Washington) geopend. Op 22 februari 2018 werden twee testsatellieten genaamd Tintin-A en Tintin-B als secundaire vracht naar een polaire baan om de aarde gelanceerd. Het uiteindelijke netwerk zal echter in oostelijke richting om de aarde cirkelen. Het netwerk zou aanvankelijk uit 4.250 satellieten bestaan die op een hoogte van ongeveer 1.110 tot 1.325 kilometer om de Aarde zouden draaien. Inmiddels is het beoogde aantal uitgebreid met 7.518 die op een hoogte van 335 tot 346 kilometer om de aarde zullen cirkelen. Ook zal van 1.600 van de origineel geplande 4250 satellieten in een lagere baan op 550 kilometer worden gebracht. Uiteindelijk werd besloten alle satellieten op 550km hoogte te hebben. De belangrijkste reden daarvoor is dat een defecte satelliet op die hoogte binnen enkele jaren terugvalt in de atmosfeer terwijl dat bij 1100 kilometer eeuwen zou duren en veel langdurig ruimteschroot zou veroorzaken. Starlink zal op het grootste deel van de Aarde beschikbaar zijn. De noord- en zuidpool zijn hierop een uitzondering. In april 2019 ontving SpaceX een (eerste) licentie van de FCC om maximaal twee miljoen gebruikers op het netwerk te mogen aansluiten. Starlink verloor onlangs 40 van de 49 gelanceerde Starlink-satellieten door verbranding in de atmosfeer, vanwege een Geo storm De 49 Starlink-satellieten aan boord van een Falcon 9-raket werden na slechts een dag al geraakt door een geomagnetische storm. Dat zorgde er volgens Starlink voor dat de dichtheid van de atmosfeer veranderde, waardoor de satellieten uit hun baan zouden zijn geraakt. Veertig van de satellieten zouden daarbij genoeg hoogte hebben verloren om in de atmosfeer op te branden. Hoewel het niet de eerste keer is dat het bedrijf satellieten verliest, is dit het grootste enkele verlies tot nu toe. Starlinks satellieten worden na een lancering eerst tot op een hoogte van 210 kilometer in een baan rond de aarde gebracht, waarna wordt nagekeken of de satelliet op een correcte manier werkt. Als dat het geval is, klimmen ze vervolgens naar hun uiteindelijk baan op een hoogte van zo’n 550 kilometer. Als de satellieten echter niet naar behoren werken, worden ze terug de atmosfeer in gebracht. Dat kan omdat ze initieel in een lage baan rond de aarde zitten. Als ze terug in de atmosfeer zijn, branden de satellieten op, waardoor ze geen gevaarlijk ruimteafval kunnen vormen. Een geomagnetische storm is een verstoring van de magnetosfeer van de aarde die wordt veroorzaakt door de zonnewind, geladen deeltjes die continu door de zon worden afgevuurd. Die zonnewind kan soms sterker zijn dan anders. De storm zorgde er voor dat de atmosfeer op de hoogte van de satellieten warmer en dikker werd. Daardoor ondervonden de satellieten meer atmosferische weerstand, waardoor ze een zogenaamde safe-mode in gingen. Dat moest hen beschermen tegen de storm. Door de turbulentie konden 40 van de satellieten echter niet meer uit safe-mode komen. Daardoor kon de klim naar 550 kilometer niet beginnen. Sinds de eerste lancering in 2019 zijn er intussen meer dan 2000 satellieten in een baan rond de aarde gebracht. SpaceX plant dat uiteindelijk nog op te schalen naar minstens 12.000 en misschien zelfs tot 42.000. De Starlink-dienst is ook in Nederland beschikbaar voor een prijs van 99 euro per maand, en 499 euro eenmalige kosten. De plannen van Starlink krijgen ook kritiek. Critici zijn bang dat de satellieten een gevaar zullen vormen voor andere ruimtevaartuigen. Starlink wordt door Musk ingezet bij de oorlog in Oekraïne en bij de dreigende burgeroorlog in Iran. Iraanse autoriteiten kunnen Starlink namelijk, in tegenstelling tot kabelinternet, niet zomaar blokkeren of censureren. De Starlinkverbinding loopt van een grondstation, via een satelliet naar een schotel op de grond. In grote delen van Oekraïne is de normale internetverbinding via kabel verbroken als gevolg van beschietingen. Burgers en militairen zijn nu van het systeem van Musk afhankelijk om thuis of op het slagveld informatie te verzenden en ontvangen. Musk wil met de inkomsten van Starlink uiteindelijk een reis naar Mars financieren. Musk was er op tegen dat de satellieten door Oekraïne zouden worden gebruikt om Rusland met Drones aan te vallen en liet de satellieten uit waardoor een aanval op de Krim mislukte. Uit zijn biografie blijkt dat zijn beslissing werd ingegeven door zijn “acute angst” dat Rusland met kernwapens zou reageren op de aanval. Musk sprak zelfs van een “mini-Pearl Harbor” en vroeg zich af hoe hij in de oorlog verzeild geraakt is”. Het was nooit zijn bedoeling dat het Starlink-netwerk ingezet zou worden voor oorlogsvoering. Het was zijn bedoeling om Netflix and chill mogelijk te maken, om ervoor te zorgen dat mensen les konden volgen en goede, vreedzame dingen konden doen. Geen droneaanvallen uitvoeren. Starshield, de satelliet afdeling van SpaceX gaat een netwerk bouwen van honderden spionagesatellieten voor de NRO, een Amerikaanse inlichtingendienst.  SpaceX ondertekende hiervoor al in 2021 een contract ter waarde van 1,8 miljard dollar met de NRO. NRO is de dienst die zich in de VS bezighoudt met informatieverzameling vanuit de ruimte, onder meer ten behoeve van het Pentagon. De satellieten in het nieuwe systeem beschrijven een relatief lage baan om de aarde. Als het netwerk gereed is en naar wens functioneert, kunnen de Amerikaanse regering en legerleiding bijna overal ter wereld veel beter en sneller mogelijke doelen in kaart brengen. 

Twitter/X

Musk stemde er in april mee in om 54,20 dollar per aandeel voor Twitter te betalen. Dat was vlak voordat de financiële markten kelderden. Vervolgens probeerde hij maandenlang onder de deal uit te komen. Twitter spande daarop een rechtszaak aan om Musk te dwingen zijn belofte na te komen. Om kosten te besparen, ontsloeg Musk 80% van het personeel van Twitter. Hij stuurde ook het volledige bestuur van Twitter weg om zelf interim-topman te worden. Een deel van het personeel moest hij even later weer terughalen nadat bleek dat fundamentele werkzaamheden niet meer werden gedaan. Sinds Musk het roer heeft overgenomen, hebben verschillende grote bedrijven hun advertenties op het platform opgeschort.  Elon Musk betaalde zo’n 44 miljard dollar om Twitter van de beurs te halen en betaalde dat met aandelen Tesla. Twitter had 217 miljoen dagelijks actieve gebruikers en er werkten zo’n 7500 mensen. de overname van Twitter werd 28 oktober 2022 afgerond. Musk is al vanaf april bezig met de aankoop, maar wilde later van de deal af. Twitter spande daarop een rechtszaak aan om de verkoop alsnog te laten doorgaan. Uiteindelijk veranderde Elon van gedachten en koos eieren voor zijn geld. De rechter had de rechtszaak tot 28 oktober gepauzeerd, omdat Musk erop rekende Twitter op die dag te kunnen kopen. Daarvoor zou hij nog 13 miljard aan krediet moeten krijgen van een groep banken, geleid door Morgan Stanley. Banken hebben de afgelopen dagen de definitieve overeenkomst over deze lening opgesteld en ook andere investeerders staken miljarden dollars in de overname zoals Oracle-oprichter Larry Ellison en cryptobedrijf Binance. Een van de huidige aandeelhouders, prins Al Waleed Bin Talal Al Saud uit Saoedi-Arabië, wil zijn belang in Twitter van bijna 4 procent behouden. Elon Musk wilde  met het  kopen van Twitter het maken van “X”, de alles-app  versnellen. ‘X’ moet gaan lijken op het Chinese WeChat, waarbij gebruikers behalve chatten en videobellen, ook kunnen winkelen en gamen. Bovendien kunnen ze maaltijden en taxi’s bestellen en allerlei bankzaken doen met een eigen betalingssysteem. Het wordt op X, binnenkort niet meer mogelijk voor accounts om anderen te blokkeren. Alleen privéberichtjes zijn binnenkort nog tegen te houden. Elon Musk probeert meer opbrengsten te creëren. Sinds hij het Twitter platform kocht, is hij echter ongeveer de helft van zijn advertentie-inkomsten kwijtgeraakt. Elon Musk wil alle gebruikers van X, voorheen Twitter, maandelijks een klein bedrag laten betalen omdat een betalingssysteem de enige manier is om bots tegen te gaan. Sinds 2022 probeert Musk gebruikers te laten betalen voor een verbeterde service, die nu X Premium heet. In de VS kost X Premium momenteel 8 dollar per maand. De prijs verschilt afhankelijk van het land waarin een abonnee zich bevindt.

Dustin Moskovitz, medeoprichter van Facebook, vindt dat Elon Musk moet aftreden omdat er op  X geregeld antisemitische berichten staan. Zo trekt multinational IBM zich terug als adverteerder op X om dit soort berichten. Ook KRO-NCRV stopte per direct met het gebruik van X als communicatiekanaal vanwege de aanhoudende, veelal anonieme, haatdragende en ronduit racistische uitingen die op X worden gedaan. Volgens Moskovitz, tegenwoordig topman van softwareleverancier Asana, staat X-topvrouw Linda Yaccarinovoor een dilemma: “Neemt ze afstand van het antisemitisme of wil ze het risico lopen nog meer adverteerders te verliezen. De ophef volgt op de publicatie van screenshots van advertenties voor grote Amerikaanse merken zoals Apple, Oracle en IBM die te zien waren naast berichten waarin de ideeën van Adolf Hitler of het Derde Rijk werden opgehemeld. Musk zou zelf onlangs een geplaatst bericht waarin werd gesteld dat ‘Joden de haat tegen blanken aanwakkeren’, hebben onderschreven met de opmerking: “Je spreekt de waarheid.”

Adverteerders die niet langer bij X wensen te adverteren kregen van Musk de boodschap “Fuck you”

De Europese Commissie neemt juridische stappen tegen X. Het bedrijf doet volgens Brussel te weinig tegen de verspreiding van desinformatie en haat. de commissie  verdenkt het sociale netwerk van schending van de verplichting om verspreiding van illegale content en desinformatie tegen te gaan en dat X niet transparant is over het aantal mensen dat gebruikmaakt van zijn platform. Het sociale netwerk wordt verder verdacht van het inzetten van misleidende vormgeving in zijn website of app. Brussel pakt X aan op basis van de nieuwe Digital Services Act (DSA). De Europese Commissie kan boetes opleggen die kunnen oplopen tot 6 procent van de wereldwijde jaaromzet van het bedrijf. Om grote internetbedrijven te dwingen zich aan de regels te houden, kan Europa ook werken met dwangsommen. Die kunnen oplopen tot 5 procent van de dagomzet van het bedrijf. Elon besloot daarom een extra kantoor te openen met zo’n 100 moderators. De focus zal echter wel liggen op het bestrijden van seksuele uitbuiting van kinderen, vertrouwen en veiligheid.  Elon ligt in de clinch met het hooggerechtshof in Brazilië. Hij kreeg een dwangsom opgelegd als hij nepnieuws accounts over Bolsonaro opnieuw online zou zetten. Vorig jaar gelastte rechter Moraes ook een onderzoek naar leidinggevenden van het sociale berichtenplatform Telegram en Alphabet’s Google. Als X zich niet houdt aan het gerechtelijke bevel om bepaalde accounts te blokkeren, krijgt hij een boete van 100.000 reais ($19.740) per dag.
xAI

Elon wilde eerder met een financieringsronde tot 1 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) ophalen voor xAI via een aandelenemissie. xAI zou al eind november bijna 135 miljoen dollar hebben opgehaald bij vier investeerders. Ook zegt het bedrijf een “bindende overeenkomst” te hebben gesloten met niet nader genoemde partijen voor de verkoop van de resterende aandelen. Begin november stelde hij zijn eigen AI-product voor, genaamd Grok. Die creatie heeft toegang tot informatie van X, waarvan hij een meerderheid van de aandelen heeft. Elon Musk voert nu gesprekken voor nog meer investeringen ter waarde van 6 miljard dollar. Grok maakt gebruik van data van X. Gebruikers van X met een abonnement op het platform kunnen Grok gebruiken. Ook met staatsinvesteringsfondsen in het Midden-Oosten is contact gezocht. Morgan Stanley zou de fondsenwerving coördineren. Het totale bedrag ligt nu dus aanzienlijk hoger. Bronnen meldden dat daarvan al zo’n 500 miljoen dollar is toegezegd door investeerders.  xAI streeft volgens zeggen op een totale waardering tussen de 15 en 20 miljard dollar. 


Twee voormalige medewerkers hebben in mei 2023 persoonsgegevens van bijna 76.000 medewerkers doorgestuurd naar de Duitse zakenkrant Handelsblatt die meldde dat ze ongeveer 100 gigabyte aan data in handen te hebben van personeel dat voor Tesla heeft gewerkt en van personeel dat momenteel nog bij Tesla in dienst is. Het gaat naast namen en adressen ook om Burgerservicenummers. Daarnaast zouden  duizenden klachten van klanten die ernstige zorgen uitten over de veiligheid van Tesla’s Full Self-Driving (FSD)-functies gelekt zijn. De klachten, die in de VS, Europa en Azië werden gemeld, strekken zich uit van 2015 tot maart 2022. Gedurende deze periode meldde Handelsblatt dat klanten van Tesla meer dan 2.400 zelfversnellingsproblemen en 1.500 remproblemen meldden, waaronder 139 meldingen van ‘onbedoeld noodremmen’. ‘ en 383 meldingen van ‘fantoomstops’ van valse botsingswaarschuwingen.”

This domain is for sale