Nieuws

  • Uber leed de afgelopen drie jaar een kleine 7 miljard euro verlies.
  • Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en de ambtelijke top van zijn ministerie hebben de reactie van De Nederlandsche Bank (DNB) op de witwasaffaire bij ING geregisseerd, zo bleek achteraf.
  • Intertoys van de de Britse investeringsmaatschappij Alteri heeft uitstel van betaling aangevraagd. Bij het bedrijf werken 3200 mensen. Bewindvoerders Jasper Berkenbosch en Joris Lensink onderzoeken de mogelijkheden om Intertoys te herstructureren. De winkels blijven voorlopig open. Intertoys werd onlangs door Blokker Holding van de hand gedaan.
  • Moedermaatschappij Kering heeft met dochtermaatschappij Gucci in 2018 wereldwijd meer dan 8 miljard euro omzet gemaakt. Dat is bijna 40% meer dan in heel 2017. Dochter Yves Saint Laurent groeide met bijna 20 procent, tot 1,7 miljard euro. Dochters Balenciaga en Alexander McQueen groeien ook snel. LVMH van Louis Vuitton en Christian Dior zag de verkoop in 2018 met modeartikelen ook met 20 procent toenemen.
   • De wachtgeldregeling voor werkloze politici kostte van september 2012 tot en met 2018 voor 186 oud-Kamerleden, 18 voormalig ministers en 15 gestopte staatssecretarissen ruim 24 miljoen euro. Gelukkig was er nog een potje.  De bpm op nieuwe benzine auto’s  is in dezelfde periode met 56,4 procent gestegen (van €2.967 naar €4.643). Voor dieselauto’s steeg de bpm met 82,7 procent (gemiddeld van €4.857 euro naar €8.876).
  • Veilig Verkeer Nederland (VVN) laat Uber chauffeurs onder de 25 jaar een verplichte speciale training volgen voor een veiliger rijgedrag. Beide partijen zijn dit overeengekomen binnen een reeks maatregelen voor de chauffeurs, waaronder de minimum leeftijd van een Uberchauffeur naar 21 jaar en de eis van één jaar rijervaring.
  • In 2018 trof de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 280.000 verkeerd genummerde eieren aan bij een handelaar. De eierhandelaar uit Mijnsheerenland kreeg 30.000 euro boete vanwege het geven van een vals herkomstnummer op eieren. Veel van deze eieren hadden een te hoog fipronil gehalte.Andere eieren kregen een nummer van een andere boerderij en werden als scharreleieren verkocht.
  • In Brazilië werd  Luiz Inácio Lula da Silva (73) door rechter Gabriela Hardt van het federaal hof in Curitiba opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en 11 maanden vanwege corruptie en witwassen van smeergeld van Odebrecht en OAS.
  • Er werd open tbc geconstateerd bij een student van het ROC van Twente in Hengelo. GGD Twente krijgt jaarlijks te maken met zo’n 25 gevallen van gesloten tbc. Dat wil zeggen dat bij de patiënt wel een bacteriële infectie is vastgesteld en dat hij of zij klachten heeft, maar de ziekte kan niet worden overgedragen. Bij zo’n vier, vijf gevallen is sprake van open tbc. Uit het eerste onderzoek van de GGD gebleken dat 44 mensen besmet zijn geraakt en zes van hen daadwerkelijk de niet-besmettelijke vorm van tbc hebben.
  • De oprichter en eigenaar van handelsplatform QuadrigaCX, is op 30-jarige leeftijd onverwacht overleden. Hij had als enige toegang tot de wachtwoorden van zijn klanten, die hierdoor geen toegang meer hebben tot de digitale wallet met in totaal 190 miljoen Canadese dollar (€ 127 miljoen).
  • Door een groot aantal maatregelen zoals de oprichting van het EFSF, het hieruit voortkomende ESM en het in stelling brengen van het OMT programma door de ECB is getracht om de schuldencrisis in Zuid Europa te bedwingen. De begrotingstekorten, dreigende deflatie, dalende grondstofprijzen en de toenemende staatsschulden zijn echter structureel evenals de beperkte economische groei en de afnemende binnenlandse vraag. De Italiaanse economie is in de tweede helft van 2018 dan ook in een recessie beland. De al verwachte krimp in het vierde kwartaal blijkt hoger uit te vallen. Het is voor het eerst sinds 2013 dat een grote Europese economie in een recessie is beland. De Duitse economie weet tot nog toe net een recessie te ontlopen.
  • Deutsche Bank vormt het grootste gevaar voor het bankensysteem en moet gered worden door een fusie met Commerzbank die waarschijnlijk nog deze zomer plaatsvindt. Deutsche Bank kampt al tijden met zware verliezen en als de situatie niet snel verbetert is de megafusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank wellicht de enige uitweg. 2017 werd afgesloten met een nettoverlies van 500 miljoen euro en 2018 zou voor het eerst sinds 2014 dankzij een forse reorganisatie weer een kleine winst boeken. Zes huidige en voormalige managers van Deutsche Bank zijn ondertussen officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het derivatenschandaal bij de Italiaanse Monte dei Paschi di Siena bank.
  • In het laatste kwartaal van 2018 verdampte er 46 miljard euro bij de pensioenfondsen, waardoor vier van de vijf grote fondsen in de gevarenzone zitten. De fondsen moeten nu gaan bedenken hoe ze de kortingen gaan uitleggen aan de deelnemers. De beheerkosten stijgen enorm. Alleen al voor bonussen en prestatievergoedingen voor externe beheerders moet  jaarlijks bijna 2 miljard euro uitgetrokken worden.
  • Er is in 2018 circa 700 miljoen euro subsidie verstrekt aan kopers van elektrische auto’s die tussen de 80.000 en 120.000 euro kostten. Het adviesrapport ‘Maak elektrisch rijden Groot’ wil elektrisch rijden voor particulieren bereikbaar en aantrekkelijk maken met nog eens 136 miljoen euro subsidie.
  • Particuliere beleggers stellen behalve Rabobank, ING, ABN Amro en Commerzbank ook veertien commissarissen en bestuurders van Imtech aansprakelijk voor de schade die ze hebben geleden aan het ten onder gaan van Royal Imtech. 
  • Gijzelsoftware Anatova versleutelt bestanden op een systeem en geeft ze pas weer vrij na betaling van een losgeld van 10 DASH. (ruim 600 euro). Verreweg de meeste infecties doen zich voor in de Verenigde Staten, België, Duitsland en Frankrijk, maar ook in Nederland zijn er al aangiftes. Anatova vermomt zich als een game of een applicatie en probeert mensen te verleiden om deze te downloaden.  
  • Een op de vijf asielzoekers uit Marokko en Algerije is tussen 1 januari 2017 en eind mei 2018  door de politie aangemerkt als verdachte van een misdrijf. Dit geldt zelfs voor een op de drie uitgeprocedeerde migranten uit deze landen. 
  • Sun Capital wil van mode onderneming Scotch & Soda af en heeft het te koop gezet. 
  • Behalve de grote verzekeraars hebben ook private-equitypartijen als Athora (van Apollo), Blackstone, Cinven, CVC en TSSP (van TPG)interesse in Vivat of in onderdelen er van.
  • DNB en AFM willen liefst Internationaal scherpere regels voor de exchanges en aanbieders van wallets voor Cryptocurrencies. Minister Hoekstra (Financiën) steunt die aanpak.
  • Nederland heeft 31 duizend geregistreerde daklozen, waarvan 40 procent economisch dakloos is.
  • Tesla schrapt in 2019 circa 7% van het aantal vaste banen. Ruim 3150 arbeidsplaatsen van de ongeveer 45.000 verdwijnen. Bij de zestien Tesla Supercharger-stations in Nederland kost elektrisch snelladen nu 25 cent per kWh in plaats van 20 cent. Tesla had het snelladen in sommige regio’s verdubbeld. Inmiddels staat de prijs in Nederland op 25 cent per kWh, waarmee een verlaging van tien procent op de geplande verhoging van 40 % al is doorgevoerd. In België kost het nu 28 cent per kWh. in plaats van 23. Na veel protesten uit de markt werd de verhoging deels teruggedraaid. Tesla moet in maart een grote obligatielening aflossen wat het bedrijf wel 920 miljoen dollar kan gaan kosten.
  • De vaste lasten gaan voor een huishouden dit jaar met gemiddeld 1.000 euro hoger uitvallen. 
  • Het Amerikaanse Newmont Mining en het Canadese Goldcorp gaan fuseren. ’s Werelds op één en drie na grootste goudproducenten qua omzet hebben een handtekening gezet onder een aandelen deal van 10 miljard dollar.
  • Op grote schaal elektrisch rijden en een snelle transitie naar gas blijkt technisch niet eens mogelijk. Er is een gebrek aan stroomkabels op het platteland om de enorme toename van stroom van zonnepanelen en windmolens te transporteren.Extra kabels de grond aanleggen duurt jaren en kost maar schatting tientallen miljarden euro’s.
  • Het aantal taxibedrijven in Nederland stijgt explosief. Per 2019 zijn er 11.203 taxibedrijven, waarvan alleen al in de regio Amsterdam zo’n 4.000. Op een kleine 1.000 bedrijven na, zijn het allemaal eenmanszaken waarvan het merendeel voor Uber rijdt.
  • In Sjanghai China wordt een megafabriek voor Tesla gebouwd waar jaarlijkse circa 500.000 auto’s kunnen worden geproduceerd. China is een van de belangrijkste markten voor Tesla en was in 2018 goed voor zo’n 15.000 Tesla’s.
  • Zo’n 40.000 kinderen, vanaf vier jaar oud werken dagelijks in de mijnen van de Democratische Republiek Congo, waar giftig rood stof hun ogen verbrandt en ze het risico lopen van huidziekten en een dodelijke longaandoening om zo de grondstof voor de accu’s van elektrische auto’s te leveren.
  • De webwinkels van Tom Coronel en Marc Koster zijn failliet. Het moederbedrijf van webshops als Televisiewinkel.nl,  Sneeuwkettingen.com, Koffiediscounter.nl en Barbecueshop.nl  bleek niet langer levensvatbaar.
  • De Europese Centrale Bank (ECB) heeft bankengroep Carige onder volledig toezicht geplaatst. De groep heeft meer dan 4.000 werknemers in 503 kantoren. De ECB heeft drie bestuurders aangesteld die op zoek moeten naar een mogelijke overnamepartner voor de bank die de failliete bank voor een symbolische euro wil overnemen. Het is de 2e Italiaanse grote bank die binnen een jaar is omgevallen.
  • Over onderstaande onderwerpen zijn er volledige achtergrond artikelen beschikbaar.  U kunt deze per email opvragen onder vermelding van de titel. De artikelen worden uitsluitend verzonden wanneer in de email uw naam, adres en woonplaats zijn vermeld. 
  • Cryptocurrency
  • Eurocrisis