Michiel Witteveen

De overgrootvader van Michiel Witteveen opende in 1883 een manufacturenwinkel in Heerenveen. Zijn grootvader Gregorius bouwde het bedrijf na de oorlog uit tot een damesmodeketen met vestigingen door heel Nederland en België.

In 1986 werd de keten verkocht aan de textielfamilie De Waal, van herenmodeketen ‘Hij’. Die bouwde de 54 vestigingen om tot Zij-winkels, waardoor de naam Witteveen tijdelijk uit de winkelstraat verdween.

Vader Joop Witteveen vertrok eind jaren ’60 bij het familiebedrijf en zette de damesmodewinkel Claudia Sträter op. In 1973 verkocht hij het bedrijf aan V&D, maar bleef er tot 1980 nog wel bij betrokken. Michiel Witteveen zelf begon na zijn studie op de vastgoedafdelingen bij C&A en Blokker.

In 1988 begon Michiel Witteveen samen met hockeyvriend Michiel Herter het investeringsbedrijf Manaus en zij kochten de eerste vijf jaar wat kleine bedrijfjes, waaronder jeneverstoker Rutte. In 1993 werd de failliete stomerijketen Palthe gekocht en daarnaast kocht hij damesmodewinkels op en noemde deze opnieuw ‘Witteveen Mode’.

Met Michiel Herter nam hij in de eerste helft van de jaren negentig ook McGregor, Jan Dam en Sissy Boy over. In 1996 gingen ze tenslotte uit elkaar. Het nieuw opgebouwde Witteveen werd in 1998 vervolgens verkocht aan Euretco. Na nog enkele keren in andere handen te zijn overgegaan, ging Witteveen failliet. Witteveen nam eind jaren ’90 een belang in Toys ‘R Us en kwam zo in contact met Blokker.Samen met zijn nieuwe zakenpartner Maarten Langeveld runde hij zijn nieuwe vastgoed investeringsvehikel Investore en  kochten in 2008 een belang in de V&D-panden in Tilburg en Rotterdam Zuidplein. En in 2009 een belang in een winkelcentrum in Amsterdam-Noord en twintig winkelpanden. Bij die laatste twee deals deden ze dat samen met BreedInvest, een investeringsvehikel van de familie Blokker.

Dankzij de samenwerking bij Toys ‘R Us en de vastgoeddeals kende hij het bedrijf en de familie Blokker goed. Zodoende werd hij eerst gevraagd als commissaris van het bedrijf op voordracht van de raad van commissarissen Ab en Els Blokker en in februari volgde hij Abel Slippens op als president-commissaris. Hij zette vervolgens bestuursvoorzitter Casper Meijer, met steun van Ab en Els Blokker aan de kant.

Witteveen is pas sinds maart 2019 eigenaar van Blokker en sinds kort ook van Intertoys en hij bezit met zijn Witteveens Mirage Retail Group ook speelgoedketen MaxiToys en Big Bazar. Via de pers laat Witteveen al weer weten dat hij binnen enkele jaren alsnog een beursgang overweegt. Voor Intertoys en Big Bazar verwacht hij in 2020 een positief bedrijfsresultaat en voor Maxi Toys zouden in 2019 al positieve resultaten in het verschiet liggen.

Dit nieuwsbericht werd u aangeboden door

BVS Taxi Ter Aar