Korea

Korea werd van 1910 tot 1945 bezet door Japan. Deze bloedige bezetting liet diepe sporen na. De bevolking moest Japanse namen aannemen en Japans leren. Tienduizenden vrouwen werden daarbij tot seksslaaf gemaakt. In 1945 werd het land gesplitst in het communistische Noorden en het democratische zuiden. De Noord-Koreaanse leider Kim Il-sung viel in 1950 vervolgens het zuiden binnen en ontketende een bloedige oorlog waarin zo’n drie miljoen mensen de dood vonden. De VS bombardeerde het land waarbij in drie jaar tijd zo’n twintig procent van de bevolking werd gedood. Noord-Koreaanse schoolboeken staan dan ook vol met de “terreur” daden van de vijanden Japan en de VS.

Kim Jong-un kwam na de dood van zijn vader eind 2011 aan de macht. Zijn vader was Kim Jong-il, en zijn vrouw, Ko Young-hee. Hij heeft ook nog een oudere broer, Kim Jong-chul en een jongere zus, Kim Yo-jong. Hoewel Kim Jong-un’s officiële geboortejaar 1982 is, zijn er aanwijzingen dat dat jaar om symbolische redenen is aangepast. Zo is zijn geboortejaar precies 70 jaar na de geboorte van Kim Il-sung en 40 jaar na de geboorte van Kim Jong-il. Volgens officiële documenten van de Amerikaanse overheid is Kim Jong-un echter geboren op 8 januari 1984.

Na een test van Noord Korea met een waterstofbom, kwam de veiligheidsraad met sancties tegen Noord-Korea. De sancties treffen echter voornamelijk de bevolking en niet het regime die voor eigen gewin de sanctie weet te omzeilen. De bevolking leeft door de sancties en aanhoudende droogte in armoede en het land stevent af op een recessie. Met de nieuwe sancties is een exportverbod op textiel opgelegd. Textiel is het een-na grootste exportproduct van Noord Korea. Daarnaast kwam er een importverbod voor aardgas en een beperking van de import van ruwe en bewerkte olie. Het was de negende resolutie die sinds 2006 is aangenomen door de VN-Veiligheidsraad naar aanleiding van het nucleaire programma van Noord-Korea. Noord Korea gebruikt de test raketaanvallen als propaganda en zou over lange afstandsraketten beschikken die heel Amerika maar ook Europa kunnen bereiken. Pyongyang kondigde aan mogelijk nog een test met een waterstofbom te gaan uitvoeren boven de Grote Oceaan. Het provoceren en uitdagen van de vijand met nucleaire wapentesten is belangrijk voor het regime in Pyongyang die de bevolking zoveel mogelijk onwetend houdt over de levensomstandigheden van het vrije westen. Noord-Korea dreigde vervolgens om nucleaire wapens te gebruiken tegen Japan en de Verenigde Staten als reactie op de nieuwe sancties en riep op tot ontbinding van de Veiligheidsraad omdat het internationale orgaan een hulpmiddel van het kwaad zou zijn en zou bestaan uit landen die op de loonlijst van aartsvijand VS staan. Noord-Korea vuurde 25 juli 2019 vanuit Wonsan, een kuststad in het Oosten van het land twee korteafstandsraketten, die na een vlucht van 430 kilometer vanaf 50 km hoogte in de Japanse Zee landden, een week later op 31 juli nog eens twee ballistische raketten die 250 km ver kwamen op een hoogte van 30 km en op 1 augustus nog eens twee. De vorig raketproeven waren begin mei. 6 augustus werden opnieuw twee raketten afgevuurd van de zuidelijke provincie Hwanghae en deze belandden na zo’n 450 kilometer in de Japanse Zee, ten oosten van het schiereiland. De financiering van de kostbare raketten van zo’n 1,8 miljard euro zou afkomstig zijn van hacks op banken en beurzen voor cryptovaluta. Vanuit de oostelijke kustprovincie Tongchon werden daarna opnieuw twee raketten afgevuurd. Het was de zesde rakettest van Noord-Korea zijn binnen één maand. De zevende lancering sinds 25 juli betrof twee korte afstands raketten die op 23 augustus in de Japanse zee belanden.

Noord- en Zuid Korea’s heeft de meest versterkte grens van de wereld. Ongeveer 28.500 Amerikaanse troepen zijn in Zuid-Korea gelegerd als afschrikking tegen Noord-Korea. De Zuid-Koreaanse luchtmacht heeft als afschrikking geoefend met een langeafstandsraket van het type Taurus. Die Duitse projectielen kunnen onder meer worden gebruikt om doelen te treffen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

Rusland is een buurland van Noord-Korea, met een gemeenschappelijke grens van 16 kilometer en is niet blij met de provocaties tussen de VS en Noord Korea. Eerder liet de Amerikaanse president Trump weten dat Pyongyang beter geen militaire stappen kan ondernemen tegen het eiland Guam in de Stille Oceaan welke Amerikaans grondgebied is.  Trump eiste steun van China en deze stemden onder grote druk in met nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Volgens Noord-Korea hoeft Japan niet langer te bestaan. ,,Wat we zouden moeten doen, is de vier eilanden van de archipel laten zinken met de kernbom van Juche.” Ook Amerika zouden ze willen reduceren ‘tot as en duisternis’ samen met de Zuid-Koreaanse ‘honden en verraders’. Zij moesten volgens de Noord Koreaanse leider allemaal met nucleaire wapens worden uitgeroeid. Trump noemde Kim Jong-un in een tweet een gek die er geen probleem mee heeft zijn eigen volk uit te hongeren of te vermoorden en liet als afschrikking  23 september 2017 bommenwerpers dicht langs de oostkust van Noord-Korea vliegen. Ri Yong-ho, de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, beschouwde de recente uitlatingen van Donald Trump als een directe oorlogsverklaring en verklaarde: ,,Noord-Korea heeft vanaf nu het volste recht Amerikaanse strategische bommenwerpers neer te halen en andere tegenmaatregelen te nemen, ook buiten de eigen territoriale gebieden”. Trump liet vervolgens via tweets weten  dat er volgens hem ‘maar één ding werkt tegen het land. “Voorgaande regeringen hebben 25 jaar lang gepraat met Noord-Korea, overeenkomsten gesloten en grote hoeveelheden geld betaald en dat heeft niet gewerkt”.  Trump sloot in juni 2018 in Singapore vol goede moed een overeenkomst waarin Kim Jong-un het werken aan een complete denuclearisatie en Trump vrede en veiligheid beloofden. De vreugde was echter van korte duur nadat bleek dat Noord-Korea nog steeds raketten bouwt in dezelfde fabriek waar het land zijn eerste ballistische raketten fabriceerde die het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken. Trump stopte meteen met de gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea. Kim Jong-un zegde begin juli een ontmoeting met de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo om het een en ander te concretiseren af. Het Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde vervolgens een verklaring uit, waarin de opstelling van de Amerikanen werd omschreven als “extreem verontrustend”.en dat het verlangen van de VS om kernwapens te ontmantelen “eenzijdig” en “betreurenswaardig” was en blijk gaf van een “gangsterachtige mentaliteit”. Een geheime Noord-Koreaanse fabriek produceert dus nog steeds splijtstoffen voor het verrijken van uranium en er worden nieuwe intercontinentale raketten gebouwt in een fabriek in Samumdong, aan de rand van Pyongyang.

Rusland heeft ondertussen de veerdienst tussen Vladivostok en Noord-Korea gewoon weer in gebruik genomen. Voor het eerst vaart er weer een veerboot voor goederen tussen Rusland en Noord-Korea.

Noord- en Zuid Korea hadden 18 september in de Noord Koreaanse hoofdstad Pyongyang nog afgesproken zich in te zetten voor een kernwapenvrij en vredevol schiereiland, maar half augustus werden alle vredesonderhandelingen alweer gestopt naar aanleiding van de oefeningen die de VS samen met Zuid Korea organiseert en die door Noord Korea worden beschouwd als oorlogshandelingen. Noord-Korea dreigde om het komende jaar weer kernproeven te gaan uitvoeren en langeafstandsraketten te gaan testen. Ook laat hij via de pers weten geen reden te hebben om nog langer eenzijdig af te zien van kernproef testen. Bovendien zal zijn land binnen afzienbare tijd een ‘nieuw strategisch wapen’ introduceren en zullen ze blijven werken aan een krachtige nucleaire afschrikkingsmacht.

Noord-Korea heeft 8 juni alle communicatie met Zuid-Korea verbroken inclusief de directe telefoonlijn tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un en Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in,  omdat Zuid-Korea van plan zou zijn ‘vijandige handelingen’ uit te voeren tegen Noord-Korea. Het communicatiekantoor in Kaesong werd in 2018 opgericht nadat Kim en Moon binnen enkele maanden verschillende topontmoetingen hielden. Het moest de spanning tussen de twee landen verminderen. Met de uiteindelijke verwoesting van het gezamenlijke grenskantoor op 16 juni 2020 zet Noord-Korea de situatie weer extra op scherp tussen Noord- en Zuid-Korea. Het gebied naast het gezamenlijke grenskantoor wordt door het leger van Zuid Korea sindsdien extra in de gaten gehouden.

Dit nieuwsbericht werd u aangeboden door BVS Taxi Ter Aar