HEMA

Voormalig eigenaar van Telford, Ramphastos Investment van Marcel Boekhoorn nam in oktober 2018 de HEMA inclusief de schulden over voor ongeveer 750 miljoen euro. Vier bestuurders konden meteen vertrekken. De onderneming wordt opgesplitst en verkocht aan franchisenemers en andere gegadigden. Hema neemt afscheid van Lion Capital met een verlies van € 232 miljoen. Volgens topman Tjeerd Jegen wordt het verlies vooral veroorzaakt door een afschrijvingen van de goodwill van € 226 miljoen. „Zonder deze afschrijving zou het verlies € 6,6 miljoen geweest zijn. In 2017 was dat nog € 30,9 miljoen. Om de totale schuld van circa € 800 miljoen te verminderen staan de Hema-bakkerijen in de verkoop. Voormalig ABN AMRO-bankier Wilco Jiskoot werd benoemd tot president-commissaris. Marcel Boekhoorn is inmiddels benoemd tot lid van de raad van commissarissen die in 2019 met nog eens drie leden zal worden uitgebreid. Al enkele weken na de overname kwamen op zijn aandringen de erwtensoep met eigen rookworst weer in de stands voor de winkels en kunnen bezoekers van NEC ook Hema-rookworsten kopen in het Goffertstadion. De Hema levert ook eigen telefoonabonnementen en prepaidkaarten en zit samen met LeasePlan vanaf dinsdag 23 april ook in de Private Lease. HEMA biedt de Toyota Yaris, Corolla of C-HR (allen hybride) of de AYGO aan. De HEMA bood ook al verzekeringen en een notarisservice aan. De aftersales wordt afgehandeld door LeasePlan.

De HEMA (Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) werd opgericht in 1926 in Amsterdam door Leo Meyer en Arthur Isaac. Zij wilden een warenhuis voor ‘gewone’ mensen. Het van oorsprong Joodse familiebedrijf had ook veel Joden in dienst. Veel van hen hebben de oorlog niet overleefd. Een van de oudste filialen zit nog tot eind 2019 aan de Rechtestraat in Eindhoven waar het in 1928 de deuren opende en gaat dan ook daar verdwijnen. Het inmiddels noodlijdende winkelbedrijf speelt een eindspel dat grotendeels te wijten is aan de hoge rentekosten (10 tot 13%) aan de investeerders.

Het filiaalbedrijf werd in 2007 voor 1,13 miljard euro overgenomen door investeerder Lion Capital, waarbij de leningen die daarvoor werden afgesloten op de balans van de Hema kwamen te staan en waardoor er sindsdien hoge (aftrekbare) rentelasten zijn. Ook al het vastgoed werd te gelde gemaakt waardoor het bedrijf nu kampt met een huurlast van ruim 150 miljoen per jaar.

Eind 2010 werd het concern nog bijna verkocht aan Ahold. In de winkels zouden AH to Go’s komen maar de deal ging niet door. Lion had gehoopt 2 keer de eigen inleg terug te kunnen verdienen, maar kwam niet verder 1,9 keer.  Gilde Buy Out Partners bracht samen met private-equityhuis Alpinvest half december 2017 ook een bod uit. En ook de Britse investeerder Clayton Dubilier & Rice deed een indicatief bod. De Brusselse investeringsmaatschappij Core Equity Holding was ook voornemens om het bedrijf over te nemen en was al dicht bij een akkoord over de aankoop. De kopers vonden echter dat ze hun plannen voor e-commerce niet winstgevend konden uitvoeren zolang franchisenemers een aanzienlijk deel van de winst uit onlineverkopen op bleven eisen en haakten begin juni 2018 alsnog af.

Gezamenlijk hebben de franchisers zo’n 24 filialen van Hema, in onder meer Nunspeet, Weert, Harderwijk en Dronten. In totaal telt het bedrijf 99 franchisenemers die gezamenlijk 261 filialen (28%) exploiteren. De franchisenemers zijn goed voor zo’n 40 procent van de omzet van het concern. Via de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB)-Hema, de belangenclub, eisten zij in 2014 ter compensatie 44 miljoen euro van het bedrijf. Dat bedrag kon de Hema naar eigen zeggen niet betalen. Dat zou het einde zijn geweest van de onderneming. Beide partijen besloten daarop tot een arbitrageprocedure over onder meer de prijs die franchisers moesten betalen voor brood en gebak en over marketingkosten waaraan ze moeten meebetalen. Die leidde eind 2015 tot een akkoord waarin de zaak werd geschikt op 19 miljoen euro. De ruzie tussen de Hema en de aangesloten bedrijven is inmiddels opnieuw zo hoog opgelopen dat het winkelconcern het vertrouwen in het bestuur van de VAB heeft opgezegd en de vereniging niet meer erkent als vertegenwoordiger van de aangesloten bedrijven. De franchisers zijn opnieuw een rechtszaak tegen de franchisegever begonnen om te eisen dat de Hema de franchiseovereenkomsten voor hen verlengt. Het bedrijf heeft via een brief aan de VAB laten weten de contracten juist te willen beëindigen en schrijft;  ‘Gebleken is dat uw rol als franchisenemer binnen het huidige retaillandschap als zeer problematisch wordt ervaren. Er is daardoor een negatief toekomstperspectief voor HEMA zolang zij gebonden is aan de huidige franchiseovereenkomst’  Contracten van franchisers worden ook niet meer verlengd en de voorwaarden worden aangescherpt. Franchisenemer die bezwaar maken krijgen een advocaat van de directie op bezoek.

HEMA heeft meer dan 750 filialen in acht Europese landen en in diverse Duitse en Oostenrijkse steden komen er nieuwe zaken bij. In Nederland heeft de HEMA 545 winkels. HEMA opende 27 september een nieuw filiaal in het winkelcentrum van Abu Dhabi. Het is het eerste filiaal buiten Europa. Ook in Oostenrijk en België, komen nieuwe filialen, voornamelijk op stations en luchthavens. Er komen vijf zogeheten flagshipstores. Drie daarvan komen in Nederland en twee in België, waar Antwerpen en Brussel zijn uitgekozen. Bij die flagshipstores wordt de lijn gevolgd die in Nederland in Tilburg is getest, met onder meer een restaurant waar alles vers wordt gemaakt. HEMA heeft filialen in zeven landen. Behalve in de Benelux zijn er filialen in Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en Duitsland. In heel 2018 denkt HEMA ondanks een dalende omzet in totaal 35 nieuwe winkels te openen. De voorzitter van het bestuur van de holding Casper Meijer, stapte per 30 juni 2018 op vanwege de uiteenlopende verwachtingen voor wat betreft de snelheid van de veranderingen en het onderliggende financiële resultaat. De aandeelhouders, de raad van commissarissen en Meijer zouden niet op één lijn hebben gezeten. Meijer was sinds augustus 2015 ook voorzitter van de directie van de winkelketen zelf en is al sinds oktober 2015 actief bij Blokker Holding. Hij wordt opgevolgd door Michiel Witteveen, de huidige voorzitter van de raad van commissarissen.

De winkelketen leed in 2015 ondanks 7 procent meer omzet al een verlies van circa 72,5 miljoen. De totale omzet kwam uit op ruim 1,1 miljard euro, bijna 6 procent meer een jaar eerder. In 2016 was er nog steeds verlies, maar dat kromp met 64 procent tot 26,2 miljoen euro, op een omzet van 1,2 miljard euro (+4,9%). De omzet steeg in 2017 met 3,5% tot ruim 1,2 miljard euro. De omzetgroei in Nederland bedroeg 0,8 procent, in België en Luxemburg was dat 3,6%. De omzetstijging was het resultaat van een stijging van de consumentenomzet op vergelijkbare basis met 2,1%, plus een netto toename van het winkelbestand met 15 winkels en meer leveringen aan franchisenemers. De brutowinst (ebitda) liet een stijging zien van 14,3% tot 123,7 miljoen euro. In 2017 was het verlies onder de streep echter opnieuw 30,9 miljoen euro. Hema wijt het verlies grotendeels aan eenmalige kosten rond de herfinanciering van leningen en het verkennen van strategische opties. Die kosten bedroegen 23 miljoen euro. Om het tij te keren werd er gereorganiseerd en begin 2019 moesten er 36 medewerkers vertrekken en werden 20 openstaande vacatures niet ingevuld. Totaal gingen er in februari 2019 dan 56 arbeidsplaatsen verloren. De ontslagen vallen bij de support office op het hoofdkantoor in Amsterdam.

Er vielen eerder al 390 ontslagen en enkele franchisers gingen failliet. Eerder in maart 2014 gingen ook al HEMA-vestigingen in Geleen, Hoevelaken, Nijkerk en Kerkrade en Nootdorp failliet. De totale schuld van de HEMA loopt richting de 1 miljard waarvan vier vijfde bij banken is ondergebracht. Ondanks de malaise werd een filiaal in het prestigieuze Parijse winkelcentrum Forum des Halles geopend en dat is dit jaar al het vierde nieuwe filiaal in Frankrijk van de ruim vijftig filialen die daar al zijn. Eind november 2016 werd ook een filiaal geopend op London Stansted Airport. Ook in Dubai wil de HEMA in 2018 drie winkels openen. Nu zijn er alleen al in Nederland al zo’n 530 vestigingen, terwijl de uitbreiding naar Frankrijk, Duitsland, Spanje, Engeland en Dubai het totaal op 723 brengt. Er werken in totaal zo’n 11.000 medewerkers in negen landen.

CEO Tjeerd Jegen volgde in 2015 Ronald van Zetten op die vanwege de slechte en tegenvallende resultaten het zinkende schip moest verlaten. Ook financieel directeur Ad Walter moest vertrekken. De HEMA heeft met een grootschalige ombouwoperatie al gesneden in het 25 duizend artikelen tellende assortiment en er werd nog geprobeerd om het tij te keren door een aantal minisupermarkten te openen maar dat bleek geen succes. In Den Haag, Emmeloord en Dokkum worden ondertussen in navolging van Action en Primark met een eigen “Hemarkt” outlet store magazijn- en restantproducten verkocht. In Ermelo is een HEMA filiaal ontmanteld. De etage boven de winkel zal uitsluitend nog als etalage worden gebruikt en in het voormalige magazijn er achter komen appartementen. HEMA maakte een hele reeks producten tot tientallen procenten goedkoper en concentreert zich nu net als Zeeman op de verkoop van basics als ondergoed en T-shirts en de online verkoop. De omzet in België en Luxemburg, de tweede thuismarkt van de Hema daalde 4,5 procent. Frankrijk heeft een omzettoename van ruim 30 procent. Hema heeft 47 winkels in Frankrijk, een jaar eerder waren dat er nog 37. In Duitsland zijn er tien filialen en in Spanje groeide het aantal filialen van één naar vier en in Groot-Brittannië van drie naar vier. In onder meer Barcelona, Parijs en Londen is er nieuw concept neergezet en die blijkt zo goed te bevallen dat begin september ook de eerste filialen nieuwe stijl in Bussum, Uithoorn, Vleuten en Zwijndrecht zijn geopend. Het nieuwe concept bestaat uit een frissere ruimere winkel, die overzichtelijker in categorieën is ingedeeld. Er komen geen nieuwe producten bij en het online shoppen wordt verder uitgebreid.

HEMA nam in 2018 negen verkooplocaties op NS-stations over, waar online bestellingen kunnen worden afgehaald. De locaties werden eerder geëxploiteerd door NS Stations, de horeca- en retailtak van de NS. Hiermee komt het totale aantal Nederlandse winkels van HEMA op 284. In april 2018 opende HEMA Internationaal de 750e vestiging.