FIFA

De FIFA heeft in 2016 een recordverlies geleden van bijna 350 miljoen euro, hoofdzakelijk vanwege de vele juridische procedures. Er werd in 2016 circa 50 miljoen dollar betaald aan advocaten, 30 miljoen meer dan in 2015 toen het corruptieschandaal naar buiten kwam en de FIFA uiteindelijk een verlies leed van 117 miljoen. De hervormingen vanwege de corruptieaffaire kosten een vermogen. De FIFA heeft nog maar een eigen vermogen van nog net 1 miljard dollar. Vergeleken met het WK 2014 in Brazilië mist de FIFA één hoofdsponsor van 150 miljoen dollar, twee subsponsors en maar liefst zes lokale sponsors door het corruptieschandaal. In augustus was er een overleg met de hoofdsponsors Visa, Coca-Cola en McDonald’s. De sponsoren wilden een onafhankelijke commissie die de hervormingen bij FIFA moesten gaan leiden in plaats van Blatter. McDonalds en Coca-Cola eisten begin september het aftreden van Blatter.

De corruptie en omkoping bij de FIFA speelt al vanaf 1991. Er zijn meer dan honderd meldingen van verdachte financiële activiteiten die te maken hebben met de toewijzing van de WK’s voetbal in 2018 (Rusland) en die van 2022 in Qatar.

In zijn tijd als secretaris-generaal van de UEFA heeft Gianni Infantino  zowel Paris Saint-Germain (PSG) als Manchester City geholpen met het overtreden van de financiële regels. Uit gelekte documenten blijkt dat Infantino met de leidingen van beide clubs sprak en geheime informatie heeft gedeeld, onder meer over de financiële onderzoeken. Er werden in het geheim met beide clubs regelingen getroffen. Ook de naam van Michel Platini wordt daarbij genoemd.

Meer lezen ?