Familie Hes (Witteveen/Skooters/ZaZa/Men at Work/Miller &Monroe

De van oorsprong Amsterdamse textielfamilie Hes bouwt via allerlei holdingconstructies aan een mode-imperium. De familie startte vanuit Belgie modeketens Witteveen , Charles Vögele/Miller &Monroe en Men at Work door, bezat ook Zaza en Skooter Jeans and fashion (Everest/QPO holding) en is de Nederlandse franchisenemer van het Italiaanse OVS Kids. Hes is ook kandidaat voor de overname van 100 Oostenrijke winkels van Charles Vögele. Het Zwitserse moederbedrijf van Charles Vogele werd in december overgenomen door Sempione Retail, dat de focus wilde leggen op potentiële markten Zwitserland, Hongarije, Oostenrijk en Slovenië. De Oostenrijkse, Hongaarse en Sloweense Vogele gingen eind juli 2018 ook failliet en laten een schuld achter van 20 miljoen euro.  Er staan 102 winkels en 711 banen op het spel. 

E&A Festivalorganisator Philippe Levie Hes (30) nam met Remt Melles CEO van Vidrea retail en een groep investeerders behalve Charles Vögele Nederland en Witteveen ook Men at Work over. Philippe’s jongere broer Alex, die ook feesten organiseert is eveneens bij de winkelketens betrokken. Beiden zijn zonen van de 57 jarige Lex Hes, wiens ouders in het verleden een textielproductiebedrijf met 1.200 werknemers hadden.
De vennootschap Vidrea Retail, later Victory & Dreams wordt op papier bestuurd door Phim Holding van Philippe Levie Hes. Onder Phim Holding BV vallen De Amsterdamse Winterparade BV, Tik Tak BV, Vicino BV,Vicino Holding BV, Vidrea Retail BV, Witteveen IP BV en Miller & Monroe IP BV

Zijn bedrijf 4PM Entertainment organiseert samen met Michel Bovenlander (26) en Essam Jansen onder meer grote festivals als Fris, We are the future, Het Amsterdams Verbond, Lil Kleine alleen tour en Kingsland. De internationale doorbraak voor Alex en zijn vrienden kwam in 2012, met Don’t Let Daddy Know in de befaamde club Privilege in Ibiza, waar ze zich onderscheidden met een crossover sound die door de speakers klonk. 

Vader Lex, die in Belgie woont, stopte met textielproductie in 2002 en werd actief in de detailhandel met Zaza en Skooter via zijn Nesia Holding met uiteindelijk zo’n 20 modewinkels. De naam Zaza kwam van een productiebedrijf dat hij in 1987 kocht. Skooter en Zaza strandden een jaar later met dertig werknemers en drie filialen, nadat Lex onder andere de winkelhuur niet meer betaalde. De totale schuld was opgelopen tot 4,3 miljoen euro. Een van de crediteuren Bosma Plafonds en Wanden in Drachten kreeg een rekening van 6.000 euro niet betaald. Hes was in China voor het inkopen van een nieuwe collectie, toen HSK, de holding van Skooter en zaza voor de tweede keer failliet werd verklaard. Volgens Hes had hij geen kans gekregen zich te verdedigen, maar de Leeuwarder rechtbank en het gerechtshof verwierpen dat verweer.
Dat Hes de tekorten door een derde partij of eventueel door vermogende familieleden kon laten aanzuiveren, was volgens het gerechtshof juridisch niet relevant. Hes en zijn Amsterdamse strafpleiter Herman Loonstein gingen in hoger beroep bij de Hoge Raad die in februari 2015 het faillissement van Skooter-moeder HSK alsnog vernietigde. Anders dan de rechtbank en het gerechtshof oordeelde de Hoge Raad dat de wijze waarop Hes voor de rechtszitting was opgeroepen, wel degelijk juridische consequenties had. Op het moment dat Hes zijn oproep kreeg toegestuurd, had Brink zijn faillissementsaanvraag nog helemaal niet naar de rechtbank gestuurd. Hes was al eens eerder voor niks vanuit Antwerpen naar Leeuwarden komen rijden. Na een telefoontje met de rechtbankgriffie besloot Hes om de tweede oproep te laten schieten. In het arrest stelt de Hoge Raad vast dat Hes de rekening van Bosma heeft betaald na de faillissementsuitspraak maar dat had volgens de rechter inderdaad geen gerechtelijke gevolgen. De oproep deugde echter niet, waardoor dat faillissement helemaal niet had mogen worden uitgesproken. Bovendien oordeelde de rechtbank Noord-Nederland op verzoek van Hes dat zowel Brink als Bosma aansprakelijk zijn voor de schade van het vernietigde faillissement. Hes voert ook de omzetdaling en zijn betalingen aan uitkeringsinstantie UWV als kostenposten op. Advocaat Brink gaat in beroep tegen de uitspraak. Ook volgde er een nieuwe ronde procederen waarin de hoogte van de schade moest worden vastgesteld. De naam Zaza bleef ondertussen op de gevels van acht winkels staan en deze werden uitgebaat door de Belgische moedermaatschappij DFM Participaties. De zakenpartner van Lex Hes, Ed Hasselman hield de modezaken in onder meer Dokkum en Winschoten nog een tijdje open, totdat ook deze in december failliet gingen.
Lex beschuldigt curator Mathijs Sturms van valsheid in geschrifte, poging tot oplichting, smaad en laster. De curator zou de nieuwe wintercollectie, met een verkoopwaarde van 1,3 miljoen euro hebben verkocht met kortingen tot wel zeventig procent en de 50.000 euro kostende inventaris van een net geopende winkel zou voor tweeduizend euro van de hand zijn gedaan. De curator zou zichzelf een vergoeding van ruim 141.000 euro hebben toegekend. Curator Robert Verdonk uit het eerste faillissement van Skooter zit met een geldvordering van 129.000 euro achter Lex Hes (Nesia) aan. Lex Hes sloot met Verdonk, een doorstartovereenkomst waarbij werd afgesproken dat hij op nacalculatiebasis een vergoeding zou betalen, onder meer voor de panden en het personeel. Hes kwam deze afspraken maar ten dele na. Daarnaast, zo meldt hij in zijn faillissementsverslag over HSK, werd er geen omzetbelasting afgedragen en ontstond er een loonbelastingschuld. In de afgelopen jaren was Hes betrokken bij diverse faillissementen. Sturms spreekt in zijn rapportage over terugkerende patronen van niet-betaald loon, achterstallige huur, betalingsachterstanden bij de fiscus en de verzekering. Omdat Nesia geen geld zou hebben, heeft de curator voor 129.000 euro met Hes een schikking getroffen. Er bleef  2,3 miljoen euro aan schulden over.

De schuld van het door Hes doorgestartte Witteveen aan ABN was bijna 10,7 miljoen euro, exclusief rente en kosten. Op de datum van het faillissement was er nog een voorraad met een inkoopwaarde van ongeveer 2,7 miljoen euro die was verpand aan ABN Amro. Tot aan de datum van de verkoop van de keten, werd er nog een brutoverkoopopbrengst gerealiseerd van zo’n 1,9 miljoen euro. De keten werd voor 1 miljoen euro aan Hes verkocht, inclusief de rechten op intellectueel eigendom, de goodwill, het kasgeld, een deel van de inventaris en de voorraden. Ruim zeven ton was voor de voorraad van circa 135.000 stuks kleding. Oud-directeur Barbara van Kolfschoten leidt het bedrijf. Dinsdag 21 augustus 2017 werd hiervoor de vennootschap Witteveen Retail opgericht met Auratio BV. (consultancy bedrijf gericht op Fashion en Retail) als directeur. Auratio is van Barbara van Kolfsschoten en haar man, jonkheer Hesselt van Dinther.

De verkooporganisatie van de Zwitserse modewinkelketen Charles Vogele werd 27 januari 2017 door de rechtbank van Amsterdam failliet verklaard en door Lex Hes doorgestart voor zo’n 4,4 miljoen euro. Bijna 2 miljoen was bestemd voor de inventaris en voorraad en de overige 2,4 miljoen euro was vergoeding voor de boedelkosten. De schulden werden niet overgenomen door Vidrea Retail. dat tegenwoordig Victory and Dreams heet. In de tientallen winkels zijn onder meer merken als Zerres, Cecil, Street One, Petrol en Leros te vinden. Sinds 1 april 2018 is Charles Vögele Germany GmbH ook eigendom van Hes. De Duitse tak van Charles Vögele, die tot nu toe behoorde tot Sempione Fashion AG, heeft 200 winkels met in totaal 1.800 medewerkers. Alle ruim 71 Charles Vögele-winkels worden omgebouwd naar het concept van Miller & Monroe. De naam verwijst naar Hollywood-koppel Arthur Miller en Marilyn Monroe, die de doelgroep, de 40-plus mannen en vrouwen moet aanspreken.
Vader Lex speelt nog steeds een sleutelrol binnen het modeimperium. Zowel bij de doorstarts van zijn zoons als bij het webdomein van Vidrea Retail dat op zijn naam staat. De familie Hes heeft inmiddels 330 modewinkels in Nederland, Belgie  en Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *