Corruptie

  • Het Openbaar Ministerie eist van een voormalige partner van Loyens & Loeff 6,3 miljoen euro terug. De bestuurder die in 2018 werd veroordeeld voor het vervalsen van facturen en het verduisteren van geld van vier goede doelen werd eerder veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Een verdachte zakenpartner en penningmeester van de goede doelen kreeg ook een jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij moet volgens het OM 1,7 miljoen terugbetalen.
  • In het proces tegen de georganiseerde misdaadgroep Ndrangheta in Calabrië zijn bijna 150 personen aangeklaagd. Tot de verdachten behoren ambtenaren, politici, arbeiders, ondernemers en journalisten. Zij worden beschuldigd van moord, witwaspraktijken, afpersing, corruptie en stembusfraude. ook voormalig profvoetballer Vincenzo Iaquinta, werd veroordeeld tot twee jaar celstraf, omdat hij zijn vader aan wapens heeft geholpen. Daarmee ondersteunde Iaquinta (38) de Ndrangheta. Zijn vader Giuseppe Iaquinta heeft wegens zijn vooraanstaande rol in de misdaadgroep een gevangenisstraf van negentien jaar gekregen. Ndrangheta heeft de Siciliaanse cosa nostra verdrongen als machtigste criminele organisatie van Italië en in Nederland houdt de organisatie zich vooral bezig met drugssmokkel via de bloemenbranche. Ndrangheta is een grote speler in de cocaïnehandel en houdt zich verder bezig met witwassen door investeringen in bijvoorbeeld de horeca.Tussen 1992 en 2014 werden in Nederland 55 gezochte maffialeden aangetroffen,
  • onder andere in een vakantiepark in Flevoland. Santo Vottari werd in 2017 als baas van de maffiaorganisatie aangehouden. Hij was onder meer betrokken bij een geruchtmakende moord in de Duitse stad Duisburg, ruim tien jaar geleden werden bij een vete tussen twee maffiaclans zes Italianen doodgeschoten voor de deur van een pizzeria. In Nederland, België, Italië en Duitsland vonden de eerste dagen van december 2018 verschillende invallen plaats. De actie met codenaam Pollino houdt verband met het Europese onderzoek dat al in 2016 begon. Een 61-jarige man uit Capelle aan den IJssel ontvreemde ruim 800.000 euro aan donaties voor de stichting Droom Wens en gebruikte het geld op goksites, in het casino en voor privé-uitgaven.
  • In het proces tegen de georganiseerde misdaadgroep Ndrangheta in Calabrië zijn bijna 150 personen aangeklaagd. Tot de verdachten behoren ambtenaren, politici, arbeiders, ondernemers en journalisten. Zij worden beschuldigd van moord, witwaspraktijken, afpersing, corruptie en stembusfraude.
  • Het bestuur van Nissan heeft voorzitter Ghosn en directeur Greg Kelly ontslagen nadat Ghosn in Japan werd gearresteerd op verdenking van belastingfraude. Ghosn is ook topman van Renault en van de Frans-Japanse auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. De 64-jarige Ghosn wordt ook verdacht van misbruik van bedrijfsbezittingen.
  • Sergej Leonidovitsj Magnitski kwam in 2009 in een gevangeniscel om het leven nadat hij een grootscheepse belastingfraude aan het licht had gebracht en de betrokkenheid van belastingambtenaren, politiefunctionarissen, justitiemedewerkers en maffiabazen aantoonde. Magnitski deed hiervan aangifte, maar in plaats van dat de verdachten werden opgepakt, werd hij zelf gearresteerd op verdenking van corruptie en samenzwering met Hermitage.  De dood van Magnitski wil dat iedereen die profiteert van de misdaad waarbij Magnitski is vermoord voor de rechter komt. Een deel van het verdwenen geld is volgens Browder door witwaspraktijken bij ING, ABN AMRO en Rabobank in Nederland opgedoken. Volgens Browder, zijn behalve de Nederlandse banken ook een aantal Nederlandse bedrijven bij betrokken. Rusland beweert dat juist Browder een internationale misdaadbende leidt en dat hij opdracht heeft gegeven tot vergiftiging van vier advocaten, onder wie Magnitski.

Meer lezen ?