Corona virussen Mers en Sars

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het nieuwe coronavirus op 30 januari 2020 de zogenoemde PHEIC-status gegeven en benoemt tot een internationale bedreiging van de volksgezondheid. De WHO is bezorgd over het aantal gevallen zonder duidelijk epidemiologisch verband, zoals een reisverleden naar China of contact met een bevestigd geval. Vooral kwetsbare, oudere, of verzwakte mensen met bijvoorbeeld kanker of diabetes hebben een verhoogde kans om besmet te raken.  Er zou een belangrijk de doorbraak in de ontwikkeling van een middel tegen het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk zijn en binnen enkele maanden zou er een medicijn op de markt kunnen komen. Het middel wordt nu getest op dieren en vervolgens op mensen. Het middel komt echter te laat voor de huidige uitbraak die op haar piek zo’n  242 sterfgevallen op een dag telde. Volgens de WHO duurt het nog wel 8 maanden voordat het vaccin er daadwerkelijk is. Onderzoekers aan de KU Leuven in België hebben ontdekt dat een bestaand malariamedicijn chloroquine, dat sinds 1934 op de markt is, ook  helpt. H . De Belgische professor Marc Van Ranst ontdekte in 2004 al dat het middel werkte tegen SARS, dat ook een coronavirus is. De WHO koos in het begin voor de tijdelijke naam 2019-nCoV, terwijl het virus eigenlijk officieel SARS-CoV-2 heet. De organisatie vond deze naam – die wel door het Nederlandse RIVM wordt gebruikt – te verwarrend, omdat het te veel doet denken aan de SARS-uitbraak in 2002. Inmiddels heeft de WHO ervoor gekozen om de tijdelijke naam 2019-nCoV te vervangen door het simpelere COVID-19-virus. Je raakt dus besmet met het SARS-CoV-2 (gebruikt door RIVM) of COVID-19-virus (gebruikt door WHO) en je overlijdt aan de ziekte COVID-19. Uit angst voor algehele paniek wordt de pandemie nog niet als zodanig benoemd.

Na het coronavirus is in China ook een uitbraak van vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een stam van het H5N1-virus, dat ook mensen kan besmetten.

Het nieuwste 2019-nCoV Corona(Sars)virus wordt veroorzaakt door COVID-19 (Corana Virus Disease 2019) en is een zus van het SARS-virus (Severe Acute Respiratory Syndrome) dat in 2003 ook al veel onrust veroorzaakte en wordt ook verondersteld van vleermuizen af te komen, vervolgens naar civetkatten te zijn overgeslagen en daarna mensen te hebben besmet. Het virus komt voor ruim 79 procent overeen met SARS (zie onder). Corona is Latijns voor kroon. Het virus heeft namelijk een kroonachtige vorm. Het recente Corona virus ontstond eind november 2019 in China (Wuhan) en heeft zich binnen twee maanden wereldwijd verspreid naar zesendertig landen waaronder Nepal(1),Thailand(33), Taiwan(35), Japan(523), Vietnam(16), Egypte(1) Zuid Korea(433, waarvan 2 overleden), Filipijnen(2), Iran (43 en 8 overledenen), Singapore(86), Zuid Korea (1263), Hongkong (80), Nepal(1), India(3), Maleisië(22), Cambodja(1), Sri Lanka(1), Macau(13), Arabië(8),  Bahrein(1),Koeweit(3) Australië(29), Rusland(2) Canada(9), de Verenigde Staten(52) en ook met veel besmettingen dichterbij zoals in Frankrijk(12, waarvan 1 overleden), Duitsland (16), België(1), Spanje(2), Finland(1), Zweden(1), Italië (200 en 11 overledenen), Finland en het Verenigd Koninkrijk (9). Hoogstwaarschijnlijk gaat in Nederland de eerste besmetting komen in Limburg. Er zijn zijn  daar al verschillende maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Er zijn in totaal al rond de 80.000 besmettingsgevallen (waaronder 3000 artsen en verplegers)  en officieel 2700 sterfgevallen. Er is een besmetting op twintig kilometer van Nederlandse grens.

De meeste, van de besmettingsgevallen, komen uit het verre oosten waar dan ook onmiddellijk een noodziekenhuis in een paar dagen tijd  werd gebouwd om alle patiënten op te kunnen vangen. Er is ondertussen een tekort aan medische mondkapjes ontstaan waardoor huisartsenposten in Hongkong moeten sluiten. De kans dat het virus vanzelf verdwijnt wordt met de dag kleiner. In Genève is er op initiatief van WHO een bijeenkomst van zo’n 300 experts uit de hele wereld voor overleg. De uitbraak trekt een zware wissel op de ecomie en de beurzen. Veel bedrijven zoals Samsung sluiten voorlopig hun deuren. In China zijn inmiddels 2592 mensen aan het corona virus overleden. Onder hen de directeur van het Wuchang-ziekenhuis en een 59 jarige verpleegster.

De oogarts is die als een van de eersten alarm sloeg over het virus werd zelf ziek en overleed. Hij begon op 10 januari te hoesten en werd twee dagen erna in het ziekenhuis opgenomen. De 34-jarige Li Wenliang waarschuwde zijn collega’s eind december via Weibo dat ze beschermende kleding moesten dragen. Hij had bij zeven mensen een virus vastgesteld dat leek op SARS, de infectie die in 2003 een epidemie veroorzaakte. Hij werd door de Chinese autoriteiten ter verantwoording geroepen en beschuldigd van het verspreiden van valse geruchten die “de sociale orde verstoorden”. De Lokale autoriteiten hebben Li hiervoor later excuses aangeboden.

Op het cruiseschip de Diamond Princess met 3700 passagiers heerste het virus bij 600 opvarenden. Twee passagiers zijn overleden.  Ook in Hongkong is een  cruiseschip aangekomen met zo’n 30 bemanningsleden die besmet bleken te zijn.

De 33-jarige patiënt uit Duitsland bleek aangestoken door een Chinese vrouw die een zakenbezoek aan Beieren bracht.  Ook een collega van de man werd besmet. Het virus is overdraagbaar van mens tot mens en erg besmettelijk, ook al voordat de patiënt ziekteverschijnselen heeft. Je bent net als bij andere griep twee tot vijf dagen nadat je zelf besmet bent geraakt en last krijgt het meest besmettelijk. Veel voorkomende tekenen van infectie met het virus zijn ademhalingsproblemen, koorts en hoesten. In ernstige gevallen kan het leiden tot een longontsteking, nierfalen en is het binnen 2 weken dodelijk.

De  uitbraak zou in verband kunnen worden gebracht met een markt in Wuhan Op deze markt worden ook wasbeerhonden en herten te koop aangeboden. Het virus zou oorspronkelijk afkomstig zijn van een populatie hoefijzerneuzen uit de vleermuisfamilie Rhinolophus. Na meerdere onderzoeken in de hele wereld is namelijk gebleken dat de voorlopers en verwanten van het SARS-virus al lange tijd bij vleermuizen in Azië, Afrika en Europa voorkwamen. Uit de genetische sequentie van het virus kon de bron worden herleid. Uit onderzoek blijkt dat coronavirussen vooral via uitwerpselen worden verspreid, in het geval van vleermuizen in vogelpoepachtige guano. Coronavirussen verspreiden zich niet alleen door de lucht en door inademing, maar ook wanneer slijmvliezen in aanraking komen met uitwerpselen.  Er is nu nog geen specifieke behandeling of vaccin beschikbaar tegen het virus. Behandeling bestaat slechts uit het ondersteunen van de belangrijkste lichaamsfuncties en het in quarantaine plaatsen.

MERS EN SARS

Vier maanden nadat de SARS-uitbraak begin 2003 was begonnen, voerden onderzoeksteams in Hongkong tests uit op wilde dieren zoals wasbeerhonden, civetkatten en dassen, en ontdekten daarbij nauwe verwanten van het SARS-coronavirus

Het MERS-corona (long) virus (Middle East Respiratory Syndrome) MERS is ook een type coronavirus. Het virus dat in 2012 opnieuw ontdekt werd in Saudi-Arabië, is verwant aan SARS. Infecties zijn niet gemakkelijk te herkennen maar kunnen leiden tot zeer ernstige levensbedreigende luchtwegproblemen. Tussen 6 en 21 februari 2017 maakte de National International Health Regulations (IHR) Focal Point of Saudi Arabia melding van twaalf MERS besmettingen waarvan er 3 fataal afliepen. Ook werden er vier doden van eerdere besmettingen gemeld. Het virus veroorzaakt koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en nierfalen en dan vooral bij zwakkeren en ouderen. Voor gezonde en jonge mensen is de ziekte minder ernstig. 30 procent van besmette personen overlijd aan het virus. Omdat bij de behandeling van Ebola een experimentele behandeling bleek te helpen werd ook voor het MERS-virus de patiënt geïnjecteerd met bloedplasma van patiënten die herstellende zijn en dat lijkt te helpen. Researchers van een Zwitserse universiteit hebben een anti- lichaam geïdentificeerd dat het Mers virus kan neutraliseren.

Er waren in augustus en september 2016 vijf gevallen van MERS-CoV in Saoedi-Arabië. Drie van de betrokkenen waren direct in contact met kamelen geweest. Een 55-jarige man uit Saudi Arar stad en een 40-jarige man uit expatriate Al Hofuf dronken rauwe kamelenmelk in de 14 dagen voor de aanvang van de symptomen. De man uit Arar is in stabiele toestand, terwijl de ander is in kritieke toestand en beademd.
Een 65-jarige man uit Riyad ook werd gediagnosticeerd als MERS nadat hij contact met kamelen gehad. Een 43-jarige man uit Saudi Huraymila, die binnen een huishouden contact met een andere MERS patiënt had werd besmet. Een 69-jarige man uit Saudi Taif stad is in een stabiele toestand na het oplopen van de ziekte.
Volgens de WHO zijn er sinds september 2012 1806 laboratorium bevestigde gevallen van MERS-CoV geweest, waaronder ten minste 643 sterfgevallen.

In Thailand werden eerder dit jaar ook twee gevallen van MERS geconstateerd. MERS heerste in juni 2015 in Thailand ook al. In Saoedi Arabië werd de ziekte voor het eerst gemeld in 2012 en was er een sterftecijfer van meer dan 40 procent terwijl in Zuid-Korea 20 procent overleed. De ministers van Volksgezondheid van Zuid-Korea, Japan en China willen in de toekomst MERS gezamenlijk aanpakken

In Saudi-Arabië worden nog bijna elke dag dag nieuwe besmettingen vastgesteld. Sinds september 2012 werden 1.175 mensen besmet waarvan 606 patiënten herstelden. Er zijn nu wereldwijd in totaal 1.511 MERS besmettingen geweest waarvan 574 met een dodelijke afloop. De meeste sterfgevallen betreffen verzwakte patiënten met onderliggende medische problemen zoals kanker.

Eerdere uitbraken

Een uitbraak van Sars in 2003 resulteerde uiteindelijk tot 800 sterfgevallen. MERS heeft een sterftekans van 35 procent, tegenover  11 procent bij sars. Maar in dit geval ontwikkelden de klachten zich snel tot een dodelijke vorm van longontsteking, waarbij honingraatvormige gaten in de longen van de slachtoffers ontstonden en een kwart van de patiënten last kreeg van ernstige ademnood. Hoewel de meeste virussen doorgaans op niet meer dan drie andere mensen worden overgedragen, fungeren sommige slachtoffers als ‘superverspreiders’: patiënten die de ziekte ongewild op tientallen andere mensen overdragen. Tegen de tijd dat de SARS-epidemie (‘severe acute respiratory syndrome’) weer wegebde, waren in 32 landen 8000 gevallen en 800 doden geteld.

In 2014 werden ook al besmettingen gemeld in Nederland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Duitsland, Frankrijk, China, Libanon en de Verenigde Staten. De meeste besmettingen werden opgelopen bij een reis naar het Midden-Oosten. Besmettingen komen hoofdzakelijk voor in ziekenhuizen, wanneer bij onderzoeken aerosolen (besmettelijke luchtdeeltjes) vrij komen die het virus vervolgens verspreiden. Volgens de WHO lijken de genetische sequenties van virussen bij recente gevallen op die van oudere virussen. Kamelen en dromedarissen zijn dragers van het virus maar ook komen soortgelijke virussen voor bij vleermuizen.

Sinds de uitbraak in mei zijn in Zuid-Korea 36 mensen aan MERS overleden en zijn er bijna 200 ziek geworden. De Zuid Koreaanse president Park Geun-hye heeft minister Moon Hyung-pyo ontslagen omdat hij niet goed op de uitbraak van het MERS virus heeft gereageerd. Het virus was in eerste instantie door een patiënt buiten de eerste hulp afdeling in het ziekenhuis verspreid, waardoor minstens 54 anderen het virus ook opliepen en verder verspreidden. Een besmette patiënt had 2,5 dag in de wachtkamer gezeten voordat hij gediagnosticeerd werd. Drie van de vier laatste besmettingen werden geïnfecteerd in het Samsung Medical Center in Seoul. In China werd eerder in mei ook al MERS vastgesteld bij een 44-jarige Zuid-Koreaanse man die via Hongkong naar de provincie Guangdong in het uiterste zuidoosten van China was gereisd.

Oorzaak Mers uitbraak

Het MERS-coronavirus verspreid zich vanuit vleermuizen naar gedomesticeerde zoals bijvoorbeeld kamelen om daarna de overstap naar de mens te maken. Het eerste geval van MERS werd aangetroffen bij een man van zestig die vier kamelen bezat. De huisdieren sliepen in een stal naast zijn huis.

In 2014 werden in bloedmonsters van kamelen vier antilichamen tegen het MERS-virus gevonden, een duidelijk teken van besmetting. De bloedmonsters gingen terug tot 1993, waaruit bleek dat het MERS-virus al meer dan twintig jaar bij kamelen voorkwam zonder dat iemand dat had gemerkt.  In twee abattoirs in Saudi-Arabië waar kamelen werden geslacht, werden in sommige gevallen het vlees met hogedrukspuiten afgespoeld voordat het in plasticfolie werd gewikkeld. MERS-coronavirus werd vervolgens aangetroffen op vlees dat voor supermarkten was bestemd.”

Een 68 jaar oude Zuid-Koreaans reiziger die in MERS gebied was, werd 11 mei opgenomen in het Pyeongtaek St. Mary’s ziekenhuis nadat hij vanuit een ander medisch centrum was doorverwezen . De man bezocht nog twee andere ziekenhuizen voordat hij uiteindelijk correct gediagnosticeerd werd. Daarbij zijn andere mensen besmet geraakt en die hebben weer anderen besmet.

Relativerend

Door de gewone griep zijn er jaarlijks 3 tot 5 miljoen ernstige zieken en 250.000 tot 500.000 doden. Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood.

Dit nieuwsbericht werd u aangeboden door

BVS Taxi Ter Aar

Geef een reactie