Corona en Covid

Het nieuwste Corona virus komt voor ruim 79 procent overeen met het al bekende SARS virus en heeft een kroonachtige vorm. (Corona is Latijns voor kroon). Het nieuwe Corona virus ontstond waarschijnlijk 17 november 2019 in China (Wuhan) en wist zich binnen drie maanden wereldwijd te verspreiden. Er werd in China door een WHO onderzoeksteam met de nodige tegenwerking vergeefs onderzoek hiernaar gedaan. Een nieuwe studie heeft bij vleermuizen een RmYN02 virus gevonden dat erg lijkt op SARS-CoV-2. Zowel epidemiologische als fylogenetische benaderingen suggereren een opkomst van de pandemie in de provincie Hubei ergens eind 2019.

Waar komt de naam Covid-19 vandaan ?

De WHO koos in het begin voor de tijdelijke naam 2019-nCoV, terwijl het virus eigenlijk officieel SARS-CoV-2 heet. De organisatie vond deze naam – die door het Nederlandse RIVM werd gebruikt – te verwarrend, omdat het te veel doet denken aan de SARS-uitbraak in 2002. Uiteindelijk heeft de WHO ervoor gekozen om de tijdelijke naam 2019-nCoV te vervangen door COVID-19. 

Het nieuwste Corona(Sars)virus is gerelateerd aan het SARS-virus (Severe Acute Respiratory Syndrome) dat in 2003 ook al veel onrust veroorzaakte en wordt ook verondersteld van vleermuizen af te komen, vervolgens naar civetkatten te zijn overgeslagen en daarna mensen te hebben besmet. Maar er gaan ook geruchten dat  het nieuwe Corona virus in 2015 werd ontwikkeld als biologisch wapen door een gezamenlijke inspanning van de Verenigde Staten en China.

Volgens ex president Trump had het Covid-19 virus geen natuurlijke oorsprong, maar ontsnapte deze uit een laboratorium in Wuhan (China). Professor Luc Montagnier, ontdekker van het HIV virus, stelt dit ook en stelt  dat de Indiase wetenschappers die enige tijd geleden concludeerden dat het SARS-CoV-2 virus HIV elementen bevat, wel degelijk gelijk hebben. Het SARS-CoV-2 virus werd in het kader van het onderzoek naar een vaccin tegen AIDS in het lab in Wuhan onderzocht en gemanipuleerd, denkt hij. Zijn collega Jean-Claude Perez, bio-wiskundige, heeft samen met hem de soort van het genoom van dit RNA virus nauwkeurig geanalyseerd.  Hij vermoed dat er in Wuhan mee werd geëxperimenteerd omdat men probeerde een vaccin tegen AIDS te ontwikkelen. Directeur Zhiming van het laboratorium in kwestie stelde dat de berichten van de Amerikaanse media „volledig gebaseerd waren op speculatie, zonder bewijs of kennis.” Geen van zijn medewerkers zou besmet zijn met het coronavirus.

Hoe besmettelijk is Corona ?

Covid-19 is overdraagbaar van mens tot mens en erg besmettelijk, ook al voordat de patiënt ziekteverschijnselen heeft. Je bent het meest besmettelijk, twee tot vijf dagen nadat je zelf besmet bent geraakt en klachten krijgt. Er is ook een direct verband aangetoond tussen de pollenconcentratie en de coronabesmettingen. Veel voorkomende tekenen van infectie met het virus zijn het verliezen van reuk en/of smaakvermogen, ademhalingsproblemen, koorts en hoesten. In ernstige gevallen kan het leiden tot een longontsteking of nierfalen en is het binnen 2 weken dodelijk. Het virus veroorzaakt ontstekingsverschijnselen in de luchtwegen en blaasjes op de longen. De schade aan het longweefsel in de vorm van longfibrose is minder ernstig dan SARS, maar de symptomen van zwelling in de longen zijn erger. Opvallend is de afscheiding die door de blaasjes gaat, hetgeen het verdrinkingsgevoel kan verklaren dat door patiënten werd gemeld. De schade aan het hart, de nieren, de hersenen, de milt en het spijsverteringskanaal zijn niet groot, zo bleek uit een autopsie. Een kleine hoeveelheid vocht van de zwelling in de longen kan naar de borstholte sijpelen en het hart infecteren. Dit kan verklaren waarom patiënten met hart- en vaatziekten vaker dood gaan aan de besmetting. De meeste mensen die besmet worden merken dat al na enkele dagen tot ruim een week, maar het kan bij sommigen wel ruim twee weken duren voordat ze symptomen krijgen. De meeste patiënten op de IC zijn van hoge leeftijd, hebben overgewicht of hadden al onderliggende klachten. Niet alle vormen van overgewicht leiden tot extra risico bij een coronabesmetting. Een dikke buik verhoogt wel de kans op een ongunstig ziekteverloop. Vet rond de heupen speelt een veel kleinere rol.

Bij een verlaagde weerstand door Covid-19 kan een schimmel zich in de longen nestelen en een dodelijke infectie ontwikkelen. Een kwart van de IC patiënten is besmet met de schimmel Aspergillus fumigatus op het longweefsel. Besmetting met dit type schimmels lijkt de sterftekans te verdubbelen want de helft van hen overlijd er aan. Doorgaans krijgen patienten met een ernstig verstoorde afweer, zoals leukemiepatiënten de schimmelinfectie maar de schimmel manifesteert zich ook bij ernstige griepgevallen en bij Covid-19. Waarschijnlijk is de gebruikte afweerremmer dexamethason de oorzaak van de schimmel. Dit middel wordt gebruikt om een overreactie van het immuunsysteem te voorkomen die voor complicaties in de longen en andere vitale organen kan zorgen. Bekeken wordt of het middel vermeden kan worden, of dat er eerder in de behandeling gestopt kan worden met het gebruik ervan. Antischimmelmiddelen die in het ziekenhuis worden gegeven zijn bijna identiek aan antischimmelmiddelen waarmee boeren hun akkers besproeien, waardoor de aspergillusschimmel steeds ongevoeliger wordt voor bestrijding. Zo’n 15% van de patiënten met een aspergillusinfectie heeft inmiddels een resistente variant en is daardoor vrijwel onbehandelbaar, waardoor de overlevingskans nog geen 20% is.

Hoe is het ziekteverloop ? 

Het Corona virus manifesteert zich in 3 fases. Een patiënt wordt eerst kortademig door het vocht dat zich op de longen hecht. Circa negen dagen na de infectie ontstaat er een ontstekingsreactie in de longen waarbij de antistoffen het virus aanvallen waardoor de situatie in de longen verergert. De kleine bloedvaatjes beginnen te lekken en laten via receptoren de longen vollopen met vocht. Wanneer de receptoren op raken krijgt braykinine de kans om de lekkage te verergeren. COVID-19 ontwikkelde ook een geval van acute necrotiserende encefalitis (ANE) – een infectie van het centrale zenuwstelsel. Jonge coronapatiënten die geen ernstige verschijnselen hebben kunnen getroffen worden door een beroerte. Vooral dertigers en veertigers die besmet zijn krijgen spontaan bloedproppen in de belangrijkste aderen. De gemiddelde leeftijd van aan Covid overleden mannen is 79,7 jaar. Vrouwen overleden gemiddeld op 83,8 jarige leeftijd. Sinds de corona-uitbraak is er een ’verzevenvoudiging’ van het aantal beroertes onder jongere patiënten. Bijna een op de vijf Covid-19-patiënten krijgt binnen de drie maanden na de diagnose te maken met psychische klachten zoals angst, depressie of slapeloosheid. Bij een enquête onder meer dan 3600 zorgverleners zegt negen van de tien aan nog altijd klachten te hebben. Na een coronavirusinfectie kunnen kinderen ook een ernstige ontstekingsziekte als MIS-C oplopen. Deze ziekte lijkt op die van Kawasaki, een zeldzame ziekte met ontstekingen in bloedvaten. Symptomen van MIS-C zijn vermoeidheid, koorts, buikpijn, diarree, nekpijn, huiduitslag en vervellingen. MIS-C verschilt op bepaalde punten met kwasaki en heeft een zwaarder ziektebeeld.  De meestvoorkomende symptomen zijn koorts, een droge hoest en vermoeidheid, minder vaak is er pijn in het lichaam, keelpijn, diarree, bindvliesontsteking, hoofdpijn. aangetast smaak- of reukvermogen, huiduitslag of verkleuring van de vingers of tenen Naar schatting zijn er 10.000 tot 16.000 post-covid-patiënten met nakomende klachten zoals vermoeidheid, zich slap voelen en benauwd zijn, van wie zo’n 30 procent tussen de 20 en 40 jaar is. Tienduizenden ex patienten kampen maanden na hun besmetting nog met zware klachten, zoals hevige hoofdpijn, kortademigheid, angstaanvallen en hartklachten. Driekwart van hen is vrouw.”

Wat is de sterftekans bij Covid-19

Het mortaliteitscijfer van Covid-19 is 10x hoger dan normale griep(0,65%-0,68%). De sterftekans vanaf de IC is zo’n 30%. Voor mensen met leververvetting kan een besmetting met het coronavirus het ziekteverloop ernstig verergeren. De kans op een ernstiger ziekteverloop is dan twee tot vier keer hoger evenals de kans op bloedingen en ontstekingen. Ongeveer 60 tot 70 procent van de mensen met obesitas heeft leververvetting. Het coronavirus voorkomt de normale verbranding van koolhydraten. Het gevolg is dat zich grote hoeveelheden vet ophopen in de longcellen. Het virus heeft dit nodig om zich voort te planten. Uit cijfers van de hartstichting blijkt dat zo’n 78 procent van de coronapatiënten op intensive care afdelingen (IC’s) kampt met overgewicht, een BMI van 25 of meer. 34 procent van de coronapatiënten op de IC’s heeft zelfs ernstig overgewicht (BMI van 30 of meer). De eerste drie maanden van 2021 stierven 93 mensen jonger dan 59 jaar aan de gevolgen van het virus,

Wat is immune escape ?

Een virus kan muteren en zich verder ontwikkelen wanneer de persoon een verminderde afweer heeft, ofwel wanneer een mutant het vaccin weet te overweldigen omdat er bijvoorbeeld geen 2e enting binnen de daarvoor gestelde tijd heeft plaatsgevonden.

Welke mutaties heeft het Coronavirus ?

Het Coronavirus is in nog geen jaar tijd minstens vierduizend keer gemuteerd. De meeste mutaties hebben een hogere besmettingsgraad. In Aruba zijn inmiddels meer dan honderd verschillende mutaties aangetroffen. Bij elkaar telt het eiland nu 97 gevallen van de Britse variant, 2 gevallen van de Zuid-Afrikaanse, 8 Mexicaanse, 3 Californische en 1 Braziliaanse. Volgens studies zijn er meerdere aanwijzingen dat de mutatie B.1.1.7 een hoger sterftecijfer kent. Acht van twaalf studies laten een (sterk) verhoogde mortaliteit zien. Drie studies lieten geen hogere sterfte zien, maar wel een (veel) ernstiger ziekteverloop. De Britse mutatie B.1.1.7 werd half januari 2021 vastgesteld in zeker zestig landen en territoria. De Britse variant is nu dominant in Nederland, zegt Jaap van Dissel. Deze variant is 34 procent besmettelijker dan het oorspronkelijke coronavirus. Deze Britse mutatie is ondertussen opnieuw gemuteerd en wordt E484K genoemd. Deze mutatie lijkt antilichamen en ook vaccins beter te kunnen omzeilen. De mutaties werden in februari voor het eerst waargenomen in Italië en later in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Denemarken, Japan, India  en in Zuid-Afrika en verdringt op allerlei plekken het origineel. De mutatie E484K, verwijst naar een uitwisseling waarbij het glutaminezuur (E) wordt vervangen door lysine (K) op positie 484. Van monoklonale en van serum afgeleide antilichamen is gerapporteerd dat ze 10 tot 60 keer minder effectief zijn bij het neutraliseren van virus dat de E484K-mutatie draagt. Op 2 februari 2021 constateerde het Verenigd Koninkrijk E484K in 11 monsters (van de 214.000 monsters) Deze mutatie kan de huidige effectiviteit van vaccins in gevaar brengen. In de nieuwste E484K mutatie wordt namelijk een negatief geladen aminozuur vervangen door een positieve, hetgeen een grote impact heeft op de virale duurzaamheid en adaptieve evolutie. In Frankrijk is 12 maart 2021 een mutatie ontdekt die bij testen niet kon worden waargenomen ondanks dat acht dragers wel klachten hadden. In het laboratorium van de universiteit van Luik werd in maart 2021 een nieuwe mutatie ontdekt, genaamd B.1.214 of ‘Spike Insertion’. Ongeveer 4 procent van alle besmettingen in België betreft deze mutatie die wellicht afkomstig is uit Afrika ten zuiden van de Sahara. In India is een dubbele mutatie geconstateerd waarin de L452R- en E484Q-mutaties samenkomen. Twee belangrijke mutaties ineen. “een dubbele mutatie in sleutelonderdelen van het spike-eiwit van het virus kan een groot risico vormen, omdat het virus dan kan ontsnappen aan het immuunsysteem en ook besmettelijk kan zijn. De analyse van bijna 11.000 samples toont aan dat er meer besmettingen zijn opgedoken met de E484Q- en de L425R-mutatie vergeleken met december vorig jaar.

Het aantal besmettingen en overlijdensgevallen in Brazilië is de laatste dagen hard aan het stijgen tot wel 3.000 doden per 24 uur, maar desondanks slaat president Bolsonaro vrijwel alle maatregelen in de wind en veroordeeld alle lockdowns en veiligheidsmaatregelen die lokaal worden genomen. De afgelopen tijd werd vooral de stad Manaus, diep in de Amazone, zwaar getroffen. Inmiddels raken ook ziekenhuizen in miljoenensteden aan de kust overbelast. In Brazilië zijn er twee coronamutaties: de P.1 -ofwel Manaus mutatie ook bekend als 20J / 501Y.V3 veroorzaakt veel besmettingen en antistoffen blijken er niet tegen bestand.  Deze mutatie heeft 17 unieke aminozuurveranderingen, waarvan er 10 in het spike-eiwit zitten, waaronder 3 die als bijzonder zorgwekkend zijn aangemerkt. De P.2-mutatie circuleert vooral in Rio de Janeiro. Wat opvalt is dat patiënten met de P.1 mutatie zieker worden en sneller in kritieke toestand komen. Ze zijn jonger en moeten ook langer in het ziekenhuis blijven. Wetenschappers dachten dat er in de stad Manaus  groepsimmuniteit was bereikt, maar toch sloeg een 2e golf toe en er zijn al 292,752 personen in Brazilie overleden aan Covid. In Japan, Belgie, Nederland Duitsland zijn deze nieuwe Braziliaanse mutaties ook al opgedoken. De mutaties hebben minieme wijzigingen aan de uitsteeksels: een aminozuur glycine (G), waar het virus aanvankelijk het aminozuur asparagine (D) had zitten. De mutatie strijkt een moleculaire hobbel aan de viruspootjes glad, waardoor het gemakkelijker en sneller mensen zou infecteren. Uit experimenten met menselijke cellen blijkt dat de mutant ‘D614G’, drie tot zes keer gemakkelijker cellen besmet.  62% van de nieuwe besmettingen blijkt daar nu van deze nieuwe mutatie. De snelle evolutie van deze mutaties maakt het mogelijk dat het virus evolueert naar een vaccinresistent fenotype. Het blijkt dat mensen die eerder Covid-19 hebben gehad, een aanzienlijk risico hebben opnieuw besmet te raken met een van de nieuwe mutaties. Wetenschappers maken zich zorgen dat voorgestelde veranderingen in de doseringsregimes van vaccins de evolutie van dergelijke stammen zouden kunnen bespoedigen.

Een herbesmetting met de Zuid-Afrikaanse mutatie leidde tot een zwaarder ziektebeeld bij een patient in Parijs. In tijdschrift Clinical Infectious Diseases. staat dat tot nog toe ervan uit werd gegaan dat een tweede besmetting tot een minder ernstig ziektebeeld leidt, aangezien het immuunsysteem daardoor versterkt zou zijn. De “Zuid-Afrikaanse” mutatie is op 23 plaatsen in de wereld geconstateeerd en komt sinds 22 december ook in Nederland en sinds half januari ook in Denemarken voor. Wetenschappers maken zich veel zorgen over de mutaties en vooral over deze.  

Inmiddels weten we dat SARS-CoV-2 cellen infecteert via de receptor ACE2. Dit is een eiwit dat het virus gebruikt om zich aan onze cellen te binden en deze binnen te dringen. ACE2 is te vinden op verschillende cellen en weefsels, waaronder cellen in onze neus, mond en longen. Je zou kunnen zeggen dat ACE2 in zekere zin een soort ‘huissleutel’ is waarmee het coronavirus onze cellen weet binnen te dringen. Het verwante coronavirus uit 2003 infecteerde cellen via dezelfde receptor. Om het verschil tussen beide coronavirussen te verklaren, bestudeerden de onderzoekers verschillende spike-eiwitten. Op het oppervlak van het coronavirus bevinden zich zogenoemde ‘spikes’: eiwitten waarmee het virus zich kan binden aan de ACE2-receptor en menselijke cellen binnen kan dringen. Vergeleken met het oudere SARS-CoV-2, had het nieuwe coronavirus een ‘extra stukje’ op dit spike-eiwit gekregen. Het huidige coronavirus blijkt in zekere zin niet over één huissleutel, maar twee huissleutels te beschikken. En die extra huissleutel is het eiwit Neuropilin-1.  Het betekent dat de spikes van SARS-CoV-2 zich dus niet alleen binden aan de ACE2-receptor, maar ook aan Neuropilin-1. En hierdoor dringt SARS-CoV-2 veel gemakkelijker menselijke cellen binnen. Bovendien vinden we Neuropilin-1 in ons ademhalingsstelsel en reukepitheel (een gespecialiseerd weefsel in de neusholte dat betrokken is bij ons reukvermogen). En dat is een strategisch belangrijke plek dat mogelijk bijdraagt aan de besmettelijkheid en verspreiding van SARS-CoV-2. Kortom, doordat de spike-eiwitten zich tevens binden aan Neuropilin-1 wordt het binnendringen van het virus in onze cellen vergemakkelijkt. Bovendien geeft dit een verklaring waarom SARS-CoV-2 besmettelijker is dan SARS-CoV. “Door de ACE2-receptor kan SARS-CoV-2 onze cellen binnendringen, maar andere factoren, zoals Neuropilin-1, ondersteunen waarschijnlijk die functie.  Vermoedelijk vangt Neuropilin-1 het virus op en stuurt het naar ACE2.

Een meerderheid van 76 ondervraagde epidemiologen schatten in dat het coronavirus binnen een jaar zodanig zal muteren, dat de meeste vaccins die nu worden gebruikt, niet meer effectief zullen zijn.

Wat is de herkomst van het Corona virus ?

De meest waarschijnlijke manier waarop het coronavirus bij de mens terecht is gekomen is, volgens de onderzoekers, via twee diersoorten. Het zou van een vleermuis naar een schubdieren, een nerts of een kat zijn overgebracht en via deze weg naar de mens. Geruchten gaan dat met het virus werd geëxperimenteerd in een een (WIV) lab in China, maar de  uitbraak zou ook verband kunnen worden gebracht met een markt in Wuhan. Op deze markt worden ook wasbeerhonden en herten te koop aangeboden. Het virus zou oorspronkelijk afkomstig zijn van een populatie hoefijzerneuzen uit de vleermuisfamilie Rhinolophus. Na meerdere onderzoeken in de hele wereld is namelijk gebleken dat de voorlopers en verwanten van het SARS-virus al lange tijd bij vleermuizen in Azië, Afrika en Europa voorkwamen. Uit de genetische sequentie van het virus kon de bron worden herleid. Uit onderzoek blijkt dat corona virussen vooral via uitwerpselen worden verspreid, in het geval van vleermuizen in vogelpoepachtige guano. Corona virussen verspreiden zich niet alleen door de lucht en door inademing, maar ook wanneer slijmvliezen in aanraking komen met uitwerpselen. Al in december meldden de eerste patiënten zich bij de ziekenhuizen in Wuhan met koorts, stevige hoest en ademhalingsproblemen. Op 27 december wordt het virus voor het eerst in een lab vastgelegd. De autoriteiten worden gewaarschuwd, maar die besluiten de informatie niet te delen met het volk. Dokter Li Wenliang, een Chinese oogarts, werkzaam in het ziekenhuis van Wuhan waarschuwde op 30 december 2019 voor de uitbraak, maar kreeg vervolgens een officiële waarschuwing van de Chinese politie om “te stoppen met het verspreiden van onwaarheden op het internet” en het “ernstig verstoren van de openbare orde”. Op 3 januari 2020 waarschuwde de politie van Wuhan hem vanwege “het maken van onjuiste beweringen op het internet”. Wenliang ging daarna weer aan het werk, waar hij besmet raakte met Corona Hij overleed aan de infectie op 7 februari 2020. Vermoed wordt dat de Chinese overheid hem heeft geliquideerd. Burgerjournalisten worden gearresteerd wanneer ze publiceren over Corona. Op 3 januari meldt China noodgedwongen de uitbraak aan bij de Wereldgezondheidsorganisatie, maar openheid komt er dan nog niet. Laboratoria werden opgeroepen monsters van patiënten te vernietigen. Meerdere burgerjournalisten die verslag deden, zijn nog altijd spoorloos. Volgens het Committee to Protect Journalists (CPJ) zaten er eind 2020 wereldwijd 274 journalisten vast ten gevolge van hun werk. China voert voor het tweede jaar op rij de lijst aan van landen met de meeste journalisten in de gevangenis: 47 journalisten zitten vast.

Halverwege maart 2020 liep het aantal besmettingen in China sterk terug en sinds 20 maart werd de lockdown afgebouwd en leek het virus op haar retour. Toch werden 26 maart en 10 juni , in oktober 2020 en in januari 2021 opnieuw besmettingen en uitbraken geconstateerd en ook bleken er tientallen reizigers vanuit onder andere Rusland besmet. Half mei 2020 was er een tweede uitbraak  en moest er bij de stad Jilin opnieuw een lockdown worden afgekondigd. Opnieuw was een versmarkt de besmettingshaard. Ook 20 november moesten alle ongeveer 3 miljoen inwoners van het uitgestrekte district Binhai New Area, de thuisbasis van de grootste haven van Noord-China, getest worden nadat het virus opnieuw toesloeg in de wijk Kanhaixuan. Miljoenen inwoners van Noord-China zitten vanaf 12 januari 2021 opnieuw in lockdown, nu de Chinese overheid met harde hand een 3e golf van het coronavirus probeert in te dammen. 13 januari werden 107 lokale besmettingen en 38 asymptomatische gevallen gemeld, het hoogste aantal in vijf maanden. Om verdere verspreiding te voorkomen werden drie steden in Hebei en één stad in Heilongjiang in totale lockdown geplaatst. 27 miljoen inwoners mochten hun stad niet meer verlaten, en in sommige gevallen zelfs niet hun wijk of appartementencomplex. Scholen werden gesloten, openbaar vervoer lag stil en alle inwoners werden getest. In Shijiazhuang begon zelfs een tweede testronde van alle 11 miljoen inwoners. Eind februari was de uitbraak weer onder controle. Duizenden inwoners van Hongkong zaten vanaf 23 januari ook in een lockdown vanwege een corona-uitbraak in een van de armste en meest dichtbevolkte wijken van de stad.

Wie krijgt Corona/Covid-19 ?

Van alle patiënten is de helft 59 jaar of ouder. Vrouwen (62,5%) blijken veel vaker corona te hebben dan mannen (37,3%). Maar mannen (61,2%) belanden wel weer vaker in het ziekenhuis vergeleken met vrouwen (38,7 %). Vooral kwetsbare, zwaarlijvige (obesitas), oudere, of verzwakte mensen met bijvoorbeeld kanker of diabetes hebben kans om door Covid-19 op de Intensive Care terecht te komen, maar ook baby’s of kinderen zijn zeker niet gevrijwaard, alhoewel bij hen de klachten wel wat milder lijken. Het immuunsysteem van kinderen is nog in ontwikkeling en reageert daarom minder agressief, waardoor er niet meteen een cytokinestorm aan waardoor vocht in de longen ontstaat. Kinderen overlijden ook zelden of nooit aan SARS-CoV-2, SARS of MERS. 5 procent van de infecties heeft een fatale afloop en 14 procent wordt ernstig ziek.  Het virus valt ook het hart aan, beschadigt de nieren en kan zelfs in het zenuwstelsel infiltreren. Uit autopsies blijkt namelijk dat corona zowat elk orgaan en weefsel in het lichaam ziek lijkt te maken. De kans dat het virus vanzelf verdwijnt is nihil en immuniteit blijkt bij lichte symptomen ook niet altijd gegarandeerd. Nierpatiënten zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties als ze besmet zijn en de sterfte onder dialyse- en transplantatiepatiënten is met 25 procent een stuk hoger is dan bij andere patiënten met extra risico’s, zoals patiënten met hartfalen of longziekten. Nierpatiënten hebben geen grotere kans om besmet te raken, maar de kans om te overlijden of op de intensive care terecht te komen, is wel een stuk groter, zo blijkt na onderzoek door de universitaire ziekenhuizen in Groningen, Nijmegen en Amsterdam, die hierover data verzamelden uit heel Europa. Het maakt bij nierpatiënten niet uit of ze man of vrouw zijn en ook niet of ze ook suikerziekte, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten hebben. 

Bij bijna 12 procent van de patiënten die in het ziekenhuis belanden, treden hartproblemen op. Ongeveer 7 procent van deze ernstig zieke patiënten krijgt een longembolie. Bijna drie maanden na de eerste symptomen van het virus hebben patiënten nog ernstige klachten. Ruim 9 op de 10 patiënten geven zelfs aan problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten. Van de meesten (85 procent) zegt dat zijn gezondheid vóór de corona-infectie goed was. Nu is dat nog maar 6 procent. Bijna de helft geeft aan na de corona niet meer te kunnen sporten, meer dan 6 op de 10 heeft zelfs problemen met lopen. Vrijwel alle coronapatiënten (95 procent) hebben een halfjaar na hun besmetting nog gezondheidsklachten. Meer dan de helft (55 procent) heeft zes of meer klachten en ruim 90 procent zegt nog hinder te ondervinden van meer dan één symptoom.  Mensen die in de maand na een operatie besmet raken, lopen een veel hoger risico op een ernstig ziekteverloop. Het risico op overlijden blijkt dan 4 tot 8 keer zo hoog

Hoeveel Corona besmettingen zijn er wereldwijd?

Dat zijn er in april 2021 al zo’n 130 miljoen en 3 miljoen mensen zijn er aan overleden. De VS telt ruim 30 miljoen besmettingen en 549.000 Corona gerelateerde sterfgevallen, India heeft 12 miljoen besmettingsgevallen,  Europa 40 miljoen, Brazilie 11,95 miljoen,  zowel Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Rusland ruim 4 miljoen en Nederland ruim 1,211 miljoen. In Nederland overleden in 2020 ruim 20.000 mensen door corona en 60 procent van hen waren verpleeghuisbewoners en andere mensen met langdurige zorg. Bij ruim 17.000 sterfgevallen is het virus daadwerkelijk vastgesteld, bij de rest ging het om een vermoeden. Ruim 16.395 mensen aan Covid-19.  98 procent van de met Corona besmette mensen hoeft niet naar een ziekenhuis voor behandeling. 2,709 miljoen mensen overleden wereldwijd aan Covid-19. In India werden 20 maart 2021 ruim 40.950 nieuwe coronabesmettingen op een dag geregistreerd. Meer dan de helft van de besmettingen kwam voor in de staat Maharashtra. Het aantal coronasterfgevallen staat in Idia op 159.755 Voor de up to date aantallen kijkt u op de site van de Johns Hopkins Resource Center. Vergeleken met de gemiddelde sterfte van 2016 tot en met 2019 heeft de EU tussen maart en november 2020 een oversterfte van ongeveer 450.000 personen geregistreerd

Wat zijn de symptomen bij Covid-19 ?
Vermoeidheid (87,8%)
Kortademigheid of benauwdheid (74,2%)
Druk op de borst (45,4%)
Hoofdpijn (39,8%)
Spierpijn (36,2%)
Pijn tussen schouderbladen (35,2%)
Hartkloppingen (32,7%)
Verhoogde hartslag in rust (30,1%)
Duizeligheid (28,6%)
wintertenen
Hoesten (28,3%)Hoe kun je besmetting voorkomen? 

Iedereen wordt met behulp van Gemeentelijke noodverordeningen geacht zoveel mogelijk thuis te blijven en thuis te werken. Bij benauwdheid en koorts moet het hele gezin thuis blijven en bij verkoudheid en koorts alleen de betrokkene.  Voorzorgmaatregelen beperken zich tot een advies om goed en vaak de handen te wassen, geen handen te schudden, te hoesten in de gebogen arm en om papieren zakdoekjes te gebruiken.

Het coronavirus blijft negen uur op de huid actief, vijf keer zo lang als een normaal griepvirus. Hoe langer het virus op de huid blijft, hoe groter echter de kans op verspreiding wordt. Handhygiëne kan dat risico verminderen. Zowel het coronavirus als het griepvirus wordt binnen vijftien seconden uitgeschakeld door de ethanol die in handgels zit. Ook met het wassen van handen met zeep wordt het virus uitgeschakeld.

Onderzoeken en statistieken lijken er op te wijzen dat een hogere luchtvochtigheid de verspreiding van het virus tegengaat. De druppeltjes die een besmet persoon verlaten bij niezen of hoesten blijven in heel droge lucht (veel) langer zweven dan wanneer de lucht vochtig is. Een virus heeft een zogenaamde lipid enveloppe. Wetenschappers stellen dat het tevens denkbaar is dat dit membraam door veel water in de lucht wordt beschadigd, waardoor het virus onschadelijk wordt.

Wat zijn Aerosolen ?

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het Corona virus vooral binnenshuis via kleine druppeltjes in de lucht overdraagbaar is en dat extra aanvoer van verse buitenlucht in afgesloten ruimtes het risico van de verspreiding van het virus verlaagt. Alle scholen werden daarom voorzien van ventilatie. Het Coronavirus kan uren en soms wel dagenlang in leven blijven in de lucht en/of op verschillende oppervlakken.  Het zijn juist de aeresolen die voor de grootste aantallen besmettingen leiden. Vooral de langdurige en/of voortdurende blootstelling maakt de kans op een besmetting groter. Ventileren,  open lucht en uitzetten van airconditioning lijkt besmettingen te voorkomen. Vooral ventilatie en dus het voorkomen van de verspreiding van aerosolen in vochtdruppeltjes met virussen vanuit de longen blijkt een belangrijke sleutel in het voorkomen van besmettingen. De helft van de virusdeeltjes die een besmet persoon uitstoot via ademen en vooral hoesten, wordt uitgestoten in de vorm van aerosolen. De andere helft wordt uitgestoten in de vorm van grotere druppels. De grotere druppels vallen (binnen 1,5 meter) snel op de grond, maar de kleinere druppels in aerosolen kunnen relatief lang in de lucht blijven zweven. Bij slachterijen van Vion bleek 20 procent van het personeel besmet met het coronavirus. Ook slachterijen in Duitsland en de Verenigde Staten bleken een besmettingshaard te zijn. Corona kan korte tijd overleven op een dood organisme, dus het slachtvlees is na verwerking dan ook korte tijd infectieus. Het virus kan 28 dagen besmettelijk blijven op metaal, plastic, bankbiljetten, glazen schermen van smartphones en roestvrij staal. Het kan bij kamertemperatuur veel langer overleven op gladde oppervlakken dan eerder werd gedacht Het virus kan slecht tegen hogere temperaturen. Het blijkt op sommige oppervlakken binnen 24 uur bij 40 graden niet meer besmettelijk. In aerosolen blijft het virus tot 3 uur leven, op koper tot 4 uur, tot 24 uur op karton en tot 2-3 dagen op plastic en roestvrij staal.

Het Chinese Center for Disease Control and Prevention (CDC) ontdekte een geisoleerd levend coronavirus  op de buitenverpakking van bevroren kabeljauw tijdens pogingen om het virus op te sporen tijdens een uitbraak die vorige week werd gemeld in de stad Qingdao. De bevinding, een wereldprimeur, suggereert dat het mogelijk is dat het virus via diepvriesproducten over lange afstanden wordt overgedragen

Wat zijn antistoffen ?

Ruim een op de vijf Nederlandse bloeddonoren  heeft nu antistoffen tegen het coronavirus in het bloed.  De overgrote meerderheid (90 procent) van de mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus, had een halfjaar later nog steeds antistoffen tegen het virus in het bloed. De antistoffen worden na verloop van tijd bovendien sterker, waardoor er minder van nodig zijn om hetzelfde werk te doen. Sinds januari 2021 is het landelijke gemiddelde van antistoffen bij donors van bloedbank Sanquin gestegen van 13,7% tot 15,1%. Sanquin zamelde op grote schaal plasma van 16.000 herstelde coronapatiënten in om zo 30.000 kilo plasma met antistoffen te krijgen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport droegen 10 miljoen euro bij aan dit project. Plasma van herstelde coronapatiënten bevat neutraliserende antistoffen die eventueel gebruikt kunnen worden voor de bestrijding van het coronavirus of bij het voorkomen dat mensen besmet raken.  De antistoffen kunnen in de toekomst snel worden ingezet om Covid-19 patiënten te behandelen. De 16.000 donoren doneren minder vaak dan gehoopt. Er zijn per half september 20.000 bloeddonaties ontvangen wat 8 tot 9000 kilo bloedplasma opleverde, maar daar valt een deel vanwege ongeschiktheid van af. Bij een deel van de donoren blijken de antistoffen al snel uit het bloed te verdwijnen. Bij bloeddonoren is wel sprake van een toename aan antistoffen tegen Covid-19 tot wel een percentage van 6,2%. Antistoffen blijken ook minder effectief bij een gemuteerd virus

Kunnen dieren Corona krijgen ?

Dieren kunnen ook besmet raken met het Corona virus. In het San Diego Zoo Safari Park in het westen van de Verenigde Staten zijn circa 8 gorilla’s besmet geraakt. Na haar volgden nog andere primaten, waaronder bonobo’s, orang-oetans en gorilla’s. 2 katten in de staat New York werden eerder ook al positief getest, evenals 1 tijger. Niet alleen in de Amerikaanse staat Utah zijn nertsen op twee fokkerijen gevonden die besmet bleken met het coronavirus, maar ook in Nederland waren er bij 70 van de 160 fokkerijen besmettingen. 43 in Noord Brabant, 19 in de provincie Limburg en 4 in Gelderland. 27 Besmettingen zijn via een melding van verschijnselen binnengekomen en 37 via het early warningsysteem (EW), waarvoor de houders elke week kadavers in sturen voor verder onderzoek. Op de boerderijen bleken personen die met de dieren in contact waren geweest ook besmet.  Zeker 66 mensen en 11 katten en enkele honden zouden door de nertsen besmet zijn, zo bleek uit een onderzoek bij de eerste 16 fokkerijen. Alle nertsenfokkerijen in Nederland worden onderzocht, waarbij tevens wordt gekeken of er wellicht opzet in het spel is bij het verspreiden van het virus bij nertsenfokkerijen. Enkele nertsen in Brabant zijn ontsnapt, waarvan niet bekend is of ze besmettelijk zijn. De meeste fokkerijen zitten in het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg. Alle nertsenfokkerijen in Nederland moeten uiterlijk 21 maart 2021 sluiten. De Overheid trekt 180 miljoen euro uit om de fokkers uit te kopen. Ondanks het grote aantal besmettingen met corona zag minister Carola Schouten van Landbouw af van het preventief ruimen van de fokkerijen. Verschillende besmette nertsen wisten te ontsnappen. Ook in Denemarken zijn 70 nertsenfokkerijen besmet met SARS-CoV-2. In Denemarken is er al een mutatie van het virus vastgesteld bij dieren, die is overgegaan op mensen. Er zijn vijf varianten van het virus ontdekt  en een van die varianten is cluster 5 dat bij 12 mensen werd aangetroffen en dat minder gevoelig is voor antilichamen. Toch is in Nederland niet besloten tot preventieve ruiming van de resterende fokkerijen. Het gemuteerde virus is makkelijker overdraagbaar dan het oorspronkelijke virus. SARS-CoV-2 is een RNA-virus en deze virussen muteren en veranderen constant. Er werd besloten om alle zeventien miljoen nertsen in het land te ruimen, nadat een gemuteerde versie van het virus werd aangetroffen bij zeker 12 mensen. Sinds half september zijn er bij dieren geen nieuwe besmettingen met het gemuteerde virus meer gevonden. Rusland ontwikkelde een vaccin voor dieren dat eind januari beschikbaar werd. Meer dan dertig dierentuinen wereldwijd kochten de vaccins. Het Federaal centrum voor diergezondheid (FGB) heeft ook een vaccin voor dieren ontwikkeld en deze wordt sinds oktober 2020 klinisch getest op honden, katten en nertsen. De massaproductie hiervan is in april 2021. Mensapen delen zo’n 98,5 procent van hun dna met mensen en zijn daardoor zeer vatbaar voor het virus. Maar ook tijgers, leeuwen en huisdieren als honden en katten lopen risico op besmetting. Daarnaast wordt gevreesd dat de verspreiding van het coronavirus onder dieren voor nieuwe mutaties kan zorgen. Mutaties treden vooral op als een virus vaak wordt overgedragen onder dieren. In dierentuinen houden verzorgers nu afstand tot de dieren, dragen maskers en maken gebruikte apparatuur goed schoon. Ook wordt het contact met de dieren tot een minimum beperkt.

WHO

De (WHO) heeft het SARS-CoV-2/19 (Corona) virus pas na lang wachten op 30 januari 2020 de zogenoemde PHEIC-status gegeven en benoemt tot een internationale bedreiging van de volksgezondheid. De pandemie werd zelfs pas als zodanig benoemd op 11 maart 2020, ondanks dat het virus toen al in 46 landen heerste.

De WHO verzette zich ook wekenlang tegen het sluiten van de grenzen en het stopzetten van het vliegverkeer met China en het gebruiken van mondkapjes. Artsen die pleitten voor het sluiten van de grenzen werden het zwijgen opgelegd. Die fatale inschattingsfouten zijn inmiddels toegegeven.

De WHO directeur-generaal Tedros schreef achteraf op Twitter dat het hem ‘bijzonder speet’. Taiwan had felle kritiek op de WHO, omdat ze van China geen informatie over het virus kregen en de eigen ervaringen met het virus ook niet met de WHO mocht delen. WHO-adviseur Bruce Aylward verbrak zelfs de verbinding toen een Taiwanese journalist hem online om uitleg vroeg. Our World in Data’, een publicatie van de Universiteit van Oxford is wat corona betreft gestopt met het gebruiken van de cijfers van de WHO, omdat er veel te veel fouten in werden gemaakt. De researchers gebruiken nu de cijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control. President Trump hekelde de werkwijze en aanpak van de WHO en heeft de financiering na een korte opschorting daarom gekort en uiteindelijk officieel beëindigd. De VS droeg jaarlijks ongeveer 450 miljoen dollar bij aan de WHO. Tedros dankt zijn baan aan China, nadat hij eerder diverse cholera uitbraken in Ethiopië had toegedekt, onder meer door deze te bagatelliseren als ‘acute diarree’. Op 14 januari van dit jaar verspreide de WHO nog steeds de Chinese propaganda dat er ‘geen mens op mens besmetting’ van het virus plaatsvond. In februari beweerde de WHO zelfs dat het ‘racistisch’ was te zeggen dat het SARS-CoV-2 virus uit Wuhan, China, komt.  

De hoogleraar medische geschiedenis Frank Snowden aan het Amerikaanse Yale waarschuwde jaren geleden al dat SARS, vogelgriep en varkenspest slechts voorbodes waren van een veel ernstigere pandemie. Snowden (73), auteur van het boek Epidemics and SocietyFrom the Black Death to the Present, achtte de kans op een uitbraak van een virus als Covid-19 groot. Ook andere virologen en epidemiologen over de hele wereld hebben keer op keer vergeefs gewaarschuwd.

RIVM en GGD

Niet alleen de WHO liet steken vallen. Ook de RIVM en de GGD gingen meermaals in de fout. Het RIVM onderschatte bij aanvang de impact van de uitbraak en adviseerde de regering om vergaderingen en evenementen gewoon door te laten gaan, juist toen een lockdown nog wel zin en effect zou hebben gehad. Testkits, beademingsapparatuur, mondkapjes en andere beschermingsmiddelen werden door onderschatting niet tijdig en onvoldoende besteld.

In de uitnodiging voor vaccinatie Met Astra Zeneca’s Vaxzevria  wordt het bloedstollingsprobleem verzwegen en de huisarts wordt stilzwijgend gewijzigd in een vaccinatieplek elders.

De Overheid betaalt acht grote laboratoria miljoenen euro’s voor veelal onbenutte testcapaciteit. Tegelijkertijd worden duizenden tests per dag naar andere, kleinere labs gestuurd waarvoor nog eens apart moet worden betaald: zo’n 65 euro per test.

Maandenlang werd verzwegen dat burgerservicenummers en personalia van patienten voor alle medewerkers toegankelijk waren en zelfs door sommigen van hen werden doorverkocht via het internet. Tips van klokkenluiders hierover werden genegeerd en naar een verklaring voor goed gedrag (VOG) werd niet altijd gevraagd. De politie heeft zes GGD-call centrum medewerkers gearresteerd die dergelijke persoonsgegevens uit de systemen van de coronatests via het internet te koop aanboden. Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD wisten al half december 2020 dat de beveiliging van de ict-systemen voor het bron- en contactonderzoek en testen niet op orde waren. Een interne analyse wees op “serieuze kwetsbaarheden”. Desondanks werden risicovolle onderdelen in de systemen niet uitgeschakeld. Zelfs toen de lek aan het licht kwam sprak de GGD nog over een “vervelend incident”. Ook de beveiliging van coronatest.nl, de site waarop mensen een testafspraak kunnen maken of een uitslag van een coronatest kunnen vinden bleek zo lek als een mandje. Volgens toezichthouder Logius voldoet de GGD op zes punten niet aan die eisen.

Staatssecretaris Blokhuis vroeg aan gezonde mensen tussen 60 en 70 jaar voorlopig de griepprik niet te halen. Vanwege de coronacrisis bleek er meer belangstelling voor de prik dan anders en ook daar kwamen er tekorten  voor de hele doelgroep.

Het door het RIVM voorspelde aantal IC patiënten bleek vele malen hoger te zijn, waardoor er honderden IC bedden meer moesten komen dan was voorzien en dwong ic arts Gommers om publiekelijk te zeggen dat de grote hoeveelheid extra benodigde  IC plekken geen probleem zouden zijn.

Tellen is voor RIVM altijd al een probleem want  in Nederland zouden er tot en met januari volgens hun schatting 346.790 mensen gevaccineerd zijn. 17.550 prikken bleken achteraf echter dubbel te zijn geteld.  

RIVM bleef volhouden dat het dragen van mondkapjes ook in de zorg niets zou bijdragen aan het voorkomen van besmettingen maar trok dit advies op 17 augustus weer in en tijdens de 2e golf ging het roer helemaal om en en werden boetes van 95 euro gegeven aan mensen die geen mondkapje droegen in openbare ruimtes. Het dragen van mondkapjes is, mits op de juiste manier gebruikt, juist effectiever dan social distance omdat besmetting voornamelijk via aerosolen plaats vindt vanuit de longen en niet door (kort)persoonlijk contact. Feit is wel dat de meest mondmaskers geen 100 procent bescherming bieden en dat de meeste mondkapjes zelfs waardeloos blijken.

Het in een later stadium vasthouden aan het 1,5 meter afstand principe heeft geleid tot veel persoonlijk leed bij ouderen, psychische aandoeningen en een hoger sterftecijfer door het later of helemaal niet behandelen van patiënten met een andere kwaal dan Corona. Veel kanker- en hart patiënten stierven voortijdig door gebrek aan ziekenhuis en ic capaciteit.

Europese infectieziektebestrijders en de RIVM maakten zich twee dagen voordat Italië zwaar getroffen werd door Corona, nog geen zorgen over de risico’s die Europese landen liepen door het nieuwe virus. Dat blijkt uit de notulen van een vergadering van het Advisory Forum van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) in Solna, een voorstad van Stockholm.

Pas 12 maart werden de maatregelen door de RIVM aangescherpt en werden er eindelijk hulpmaterialen besteld. De GGD adviseerde besmette personen om vooral geen ruchtbaarheid te geven van hun besmetting om paniek te voorkomen. Besmette personen werden ondertussen ondanks eigen verzoek niet getest vanwege het tekort aan testkits.  Wel beschikbare testkits van bijvoorbeeld Innatoss werden om onduidelijke redenen door het RIVM in twijfel getrokken. De GGD moet alle nauwe contacten van besmette personen bellen middels het bron- en contactonderzoek, maar door personeelstekort moeten de besmette personen zelf hun contacten bellen met adviezen over de leefregels met een oproep om zich bij klachten te laten testen. De testcapaciteit bleek echter 14 september al op en zelfs voor patiënten die klachten hebben loopt de wachttijd voor het afnemen van een test op tot enkele dagen. Zelfs het bron- en contactonderzoek loopt spaak vanwege personeelstekort.  De alarmcentrales die de GGD normaliter ondersteunen bij het contactonderzoek hadden ook onvoldoende personeel beschikbaar. Snelle oplossingen voor het tekort aan testcapaciteit waren er niet. De GGD had zelfs geen tijd meer om huisartsen te informeren bij een besmetting.
Het aantal corona-besmettingen is vele malen groter dan het RIVM dagelijks meldt. De duizenden commerciële corona-testen tellen niet mee in hun dagelijkse update. Hoeveel commerciële testen er worden afgenomen, is niet bekend en laat staan de uitkomst hiervan. Bedrijven in de sector schatten dat op duizenden per dag. De RIVM is ook niet van plan is om een systeem op te zetten waarbij de resultaten van deze testen wel worden meegerekend.

Vanaf 6 april werd pas gestart met het beperkt testen van zorgpersoneel dat niet in ziekenhuizen werkt. Verplegend personeel werd pas getest wanneer ze langer dan 24 uur symptomen hadden. De Overheid weigerde ondanks de tekorten aanbiedingen van ondernemers die mondkapjes tegen kostprijs aanboden. Mondkapjes die commercieel worden verkocht en gebruikt boden volgens het RIVM slechts schijnzekerheid.  De gezondheidsdienst ging er ook vanuit dat huisgenoten van patiënten die besmet raakten, als zij klachten ervaarden niet meer hoefden te worden getest om zo de schaarse testcapaciteit voor andere doeleinden in te kunnen zetten.  Ook bij de 2e golf in oktober kwamen er opnieuw tekorten. Uit een ledenpeiling die door 2800 zorgprofessionals werd ingevuld bleek dat 49 % zich zorgen maakte over met name de beschikbaarheid en deugdelijkheid van mondmaskers. Daarnaast maakte 35 % zich zorgen over de overige beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en schorten. Er moest een meldpunt worden ingesteld.

Patiënten die stierven aan het virus maar niet werden getest tellen bij de RIVM niet mee voor de RIVM statistieken waardoor het werkelijk aantal sterfgevallen veel hoger ligt. Het beperkte testbeleid heeft de verspreiding van covid-19 in verpleeghuizen verergerd. Uit angst voor algehele paniek werd de pandemie ook nog niet als zodanig benoemd, tot 11 maart 2020, ondanks dat het virus toen al in 46 landen heerste. In de eerste negen weken zijn er bijna 9000 mensen meer overleden dan gebruikelijk. Dat betekent dat er op dat moment waarschijnlijk al zo’n 3600 mensen waren gestorven aan de ziekte die niet waren getest en daarom buiten de officiële statistieken van de coronadoden bleven. Een vrouw uit Lansingerland die getest moest worden kreeg onbedoeld in plaats van de test een vaccin toegediend. De heer Van Dissel, directeur van het centrum infectieziektebestrijding van het RIVM, is een van de belangrijkste raadgevers van de Overheid.

In maart gaat het opniew fout en het regent klachten over de afsprakenwebsite coronatest.nl. Alles is anderhalf uur rijdenen je krijgt soms geen datums te zien. Het lijkt wel een loterij óf en wáár je een testafspraak kan krijgen. Bj een postcode uit Noord-Holland verschijnen als opties Rotterdam en Naaldwijk, bij Den Haag, op bijna 90 kilometer afstand. Ook werd bijna 60 procent van de mensen die via de app CoronaMelder een melding kreeg dat ze in contact waren geweest met een besmet persoon, nooit door de GGD benaderd.

OMT Outbreak Management Team

In het OMT die de regering adviseert  zitten, vertegenwoordigers van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), de Nederlandse Vereniging van Medische Microbiologie (NVMM), de Vereniging voor Infectieziekten (VIZ) en het Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding (LOI)

Herstel-NL

Een breed collectief van artsen, economen, ondernemers, wetenschappers, psychiaters en hoogleraren heeft Herstel-NL opgericht en een plan gemaakt om de bestrijding van het virus op een andere manier te bewerkstelligen en zo Nederland weer open te gooien. Het collectief wil een einde aan de avondklok, een einde aan de lockdown, de winkels, horeca, onderwijs, cultuur weer open. Testen alleen bij klachten, massaal sneltesten alleen bij hoge uitzondering. Mensen gewoon weer aan het werk, kwetsbaren moeten vanuit huis werken of gaan tijdelijk in de ziektewet. Dit alles om te zorgen dat het land niet in een diepe recessie komt en dat de zorg betaalbaar en overeind blijft. Kringen rond het kabinet zouden de stichting hebben gevraagd om de actie tijdelijk te staken tot na de verkiezingen. Econoom Bas Jacobs, hoogleraar Coen Teulings en Barbara Baarsma, directeur van Rabobank Amsterdam hebben de stichting na kritiek onmiddelijk verlaten.

Ziekenhuizen

Meerdere ziekenhuizen door het hele land moesten tijdens de eerste golf geheel of gedeeltelijk sluiten vanwege besmettingen. Reguliere geplande operaties werden uitgesteld of verplaatst om ruimte te maken voor Covid-19 patiënten. IC patiënten werden overgebracht naar ziekenhuizen in andere provincies en naar Duitsland. Elf mensen hebben een financiële claim ingediend tegen hun ziekenhuis in verband met het uitstel van hun behandeling of operatie. Alle patiënten die stabiel zijn, twee liter zuurstof of minder nodig hebben en digitaal vaardig zijn, komen voor thuismonitoring in aanmerking, waardoor coronapatiënten sneller naar huis kunnen en er minder ziekenhuisbedden bezet worden.

Een derde van de reguliere zorg in ziekenhuizen wordt niet verleend zodat coronapatiënten behandeld kunnen worden. De spoedeisende hulp in grote steden moest soms dicht omdat alle beschikbare bedden vol zijn. Ambulances moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen omdat ze patienten niet kwijt kunnen, vooral bij sportgeneeskunde, kno-heelkunde en orthopedie.

Deze problemen zijn grotendeels te wijten aan de jarenlange bezuinigingen in de zorg en het  sluiten van zieken- en verpleegtehuizen. In veel ziekenhuizen werden al spreekuren afgezegd, waardoor chronisch zieke patiënten met bijvoorbeeld kanker, nieraandoeningen of diabetes niet naar hun internist kunnen. Reguliere operaties worden al opgeschoven en de wachttijd bedraagt tot wel 4 maanden. De reguliere, planbare zorg in de regio’s Hollands Midden en Haaglanden werd vanaf 16 oktober verder afgeschaald van 40 naar 60 procent. Diverse ziekenhuizen moesten de hulp van het leger inroepen voor extra medische ondersteuning. Het Sint Jans Gasthuis in weert zette zeven extra noodgebouwen neer om de grote toestroom van Corona patienten te kunnen verwerken. Een toenemend aantal coronapatiënten krijgt nu al na een opname in het ziekenhuis niet de vereiste nazorg, als gevolg van het ziekteverzuim onder zorgpersoneel.

Verpleegtehuizen

In totaal werden per eind december 2020 circa 96.042 zorgmedewerkers positief getest op Covid-19. 21 van hen zijn overleden. De jongste van hen was 40 jaar oud, de oudste 69. Ook met deze 2e golf wordt een beroep gedaan op Algemene Medische Deskundigen (AMDérs ) van het leger om alle minimale medische zorg te kunnen blijven leveren. Het vaccineren van zorgpersoneel van verpleeghuizen en instellingen gaat zo’n zes weken duren. In de loop van januari krijgen 225.000 mensen hun eerste vaccinatie. De tweede enting volgt in februari en deze uitstellen om de enting te gebruiken als eerste enting voor een andere groep is geen optie omdat de EMA goedkeuring hier niet in voorziet en omdat niet werd getest of uitstel van de 2e enting de blijvende immuniteit niet weghaalt.  Uitstel van de 2e inenting vaccin kan ook leiden tot resistentie. Bij de meeste vaccins duurt het twee weken na de tweede prik voordat deze maximaal bescherming biedt. Belgie heeft daarom besloten om de 2e enting te reserveren. Ook Frankrijk handhaaft de 21 tot 28 dagen tussen de twee inentingen. Nederland heeft echter 50% van de voorraad 2e enting gebruikt voor nieuwe inentingen.Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft inmiddels ook een strenger advies gegeven over de tijd die tussen de twee prikken van het Pfizer-vaccin moet zitten. 1 maart waarschuwt Fauci opnieuw voor het weglaten van de 2e enting. Fauci is een van de leidende adviseurs van de Amerikaanse regering op het gebied van hiv-infectie en de epidemiologie.  Minder dan 50% van de Nederlanders wil een vaccin.

Nieuwe inwoners van verpleegtehuizen worden niet van te voren getest voordat ze worden opgenomen, waardoor veel zorginstellingen nog steeds te maken krijgen met extra besmettingen.

Vanaf 20 september 2020 werd in verband met de 2e golf besmettingen laat cafébezoek verboden. Om middernacht moest de verlichting aan en de muziek uit en mochten er geen bezoekers meer naar binnen. Een uur later moest de zaak leeg zijn. Ook het maximale aantal mensen dat aanwezig mocht zijn in een feest locatie, werd teruggebracht naar 50. Al een week later op 28 september moest middels een spoedpersconferentie, een dag eerder dan gepland, alweer worden opgeschaald en werd de sluitingstijd voor de horeca vervroegd naar 22:00 uur en werd publiek bij alle sportevenementen verboden, evenals huisbezoek met meer dan 4 personen. In publieke ruimtes mochten vanaf dat moment nog maar maximaal 30 personen naar binnen, naast het personeel. In buitenlucht werden alleen groepen van 50 bezoekers maximaal toegestaan. Binnen een dag werden ook de mondkapjes in een publieke binnenruimte dringend geadviseerd. De kerk in Staphorst deed niets met het dringende advies en hield  meerdere kerkdiensten incl. gezang met wel 600 kerkgangers tegelijk. Meteen erna werd topoverleg gevoerd tussen het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (ICO) s en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) waarbij werd afgesproken dat kerken voortaan nog maximaal dertig bezoekers ontvangen voor een kerkdienst en dat er niet meer gezongen wordt. Volgens het RIVM komen bij zingen druppels vrij, maar niet zoveel als bij hoesten of niezen. Het is onduidelijk of zingen werkelijk zorgt voor een verdere verspreiding van het virus, maar vanwege het ziek worden van een compleet koor in Leiden werd zekerheidshalve wel verboden om bij concerten mee te zingen of in stadions nog te juichen.

Heeft testen zin ?

In Nieuw-Zeeland is opnieuw een coronabesmetting geconstateerd buiten een van de quarantainecentra. Het gaat om een 56-jarige vrouw die eind vorig jaar was teruggekomen in Auckland na een reis naar Nederland en Spanje. Na haar terugkeer in Nieuw-Zeeland is ze, zoals verplicht, twee weken in quarantaine gegaan in een quarantainehotel. Daar is ze tot twee keer toe negatief getest op het virus, waarop ze naar huis mocht. Pas later ontwikkelde ze symptomen en bleek ze toch besmet. Opnieuw een bewijs dat de betrouwbaarheid van de vooral antigeen sneltesten te wensen overlaat. Testen van de keel en neus is feitelijk onvoldoende omdat alleen de aanwezigheid van het virus wordt aangetoond en niet of er werkelijk nog een actieve besmetting aanwezig is. Op Eerste Kerstdag werd al bekend dat uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat de veelgebruikte antigeensneltest van farmaceut Abbott minder betrouwbaar is dan gedacht. Het bedrijf Q-COMED (Coronatestservice) mag geen (antigeen)sneltesten op covid-19 meer afnemen, uitvoeren en analyseren in Almere, Badhoevedorp en Utrecht. Ook de GGD maakt gebruik van deze test. Tientallen mensen gingen 23 januari in Urk de straat op uit protest tegen de avondklok en staken een teststraat van de GGD in brand.

Een verplichte coronatest voor reizigers is ondertussen in de wet vastgelegd. Voor een dergelijke plicht is een deugdelijke wettelijke grondslag nodig, en die lag niet besloten in artikel 53 of 54 Wet publieke gezondheid. Voor een officiële besmettingsstatus is het nodig dat bij de betrokkene door middel van RT-PCR op twee onafhankelijke targets een infectie met SARS-CoV-2 is vastgesteld, ongeacht of deze persoon voldoet aan de klinische en epidemiologische criteria voor een verdenking. De screening en het testen liep maandenlang hopeloos achter en er was tot oktober nog altijd een schrijnend tekort aan testcapaciteit. Alleen kwetsbare patiënten worden getest wanneer de huisarts expliciet daar om vroeg en de uitslag liet 48 uur of langer op zich wachten. Inmiddels zijn 40 laboratoria en diverse verpleegtehuizen betrokken bij het testen.  Er worden ook testkits geproduceerd die meten in hoeverre iemand immuun is en antistoffen heeft. De uitslag van de coronatest geeft op zich geen zekerheid, maar verhoogt of verlaagt enkel de waarschijnlijkheid dat je besmet bent of niet. Bij een zwak-positieve uitslag of bij een negatief resultaat heb je minder zekerheid. Dan moet je niet alleen rekening houden met het testresultaat, maar ook met eventuele symptomen. De GGD reed vanaf 9 november met tien mobiele coronatestbussen naar gebieden waar plotseling meer vraag was naar testen door bijvoorbeeld een lokale corona-uitbraak.

Eén van de testmaterialen waaraan in maart een groot tekort was, kon door laboratoria eenvoudig zelf kunnen worden gemaakt. Het is een vloeistof, een zogeheten lysisbuffer, waarvan het precieze recept alleen bij Roche bekend was. Tot 27 maart waren ze niet van plan dat geheim prijs te geven, maar zij werden hiertoe uiteindelijk gedwongen.

Welke Coronatesten zijn er?

Gorgeltest

Met de gorgeltest moet je zo’n 5 tot 10 seconden gorgelen met een door Eurofins versterkte zoutoplossing. Zodra je klaar bent moet je het  opsturen naar het laboratorium van Eurofins.   In het laboratorium gaan ze dan met een speciale methode kijken of het coronavirus in het monster te vinden is. Je ontvangt het testresultaat binnen 24 uur (na ontvangst in het laboratorium) via een online portaal.   Belangrijk is wel om te benadrukken dat de test, volgens de Duitse website, niet op zaterdag of zondag kan worden teruggebracht naar het laboratorium. De test kost zo’n 79 euro tot 99 euro.

PCR polymerase chain reaction -test

De PCR-test, die specifiek het nieuwe coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2) aantoont, is de meest gebruikte test. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur na monsterafname voordat een uitslag bekend is bij de patiënt. De procedure op het laboratorium kost 4-8 uur.  Daar wordt naar het RNA, wat de afkorting is van ribonucleïnezuur, gekeken. Wanneer de test is afgenomen, wordt in het lab gekeken naar de Ct-waarde, wat staat door cycle threshold. Deze waarde geeft het aantal vermenigvuldigingscycli aan waarop de PCR positief is geworden. De reactie wordt steeds herhaald, waardoor RNA uiteindelijk zichtbaar wordt.
De Ct-waarde zegt iets over de hoeveelheid RNA in het onderzochte materiaal: een lage Ct-waarde betekent veel RNA, een hoge waarde duidt op weinig RNA. De Ct-waarde hangt af van hoeveel virus er in de neus zit en hoeveel daarvan op de wattenstaaf terechtkomt.Een lage Ct-waarde betekent dus een positieve uitslag: de geteste persoon draagt het coronavirus bij zich. Je hoeft de reactie niet vaak te herhalen om het RNA zichtbaar te maken. Een hoge Ct-waarde betekent een negatieve uitslag. Bonten: “Hebben alle targets een Ct-waarde lager dan 35 en worden er goede curves gezien, dan is er geen discussie: de testuitslag is positief. Bij Ct-waarden hoger dan 35 wordt het lastig.” Wanneer de Ct-waarde hoger is dan 45, is de test negatief.
Er bestaat een grijs gebied. Hoe groot dat is, en hoe wordt omgegaan met een uitslag in het grijze gebied, verschilt per lab.Voorlopig positieve uitslagen verschijnen in de landelijke database als ‘positief’ met de opmerking dat er slechts kleine hoeveelheden viraal RNA zijn aangetoond. Zwak positieve testuitslagen kunnen in werkelijkheid fout-positief zijn, maar ze kunnen ook passen bij een vroege of doorgemaakte infectie.

Er zijn inmiddels ook snelle PCR-testen in gebruik die op het laboratorium binnen een uur uitslag geven. Deze testen zijn bedoeld voor situaties waarin een snelle diagnose van levensbelang is. Bijvoorbeeld als iemand in verband met hartfalen of transplantatie in het ziekenhuis moet worden behandeld. Met de test is niet aan te tonen of iemand op dat moment besmettelijk is. Maar kan wel aantonen dat je besmet bent. De test differentieert echter bijvoorbeeld niet tussen een stukje RNA (ribonucleïnezuur) dat afkomstig is van een oude infectie, en een virus dat in staat is een infectie te veroorzaken. Zonder aanvullende diagnostiek bestaat het risico dat mensen onterecht de stress van het besmet-zijn ervaren terwijl ze dat helemaal niet zijn, in quarantaine geplaatst worden en/of dat er ook andere onnodige maatregelen getroffen worden die het welzijn en de economie schaden. Er is dringend nood aan verfijning en standaardisatie van het test- en analysebeleid, met een gedifferentieerde strategie voor verschillende risicogroepen. De test kan geenszins uitsluiten dat andere virussen of bacteriën (mede) de oorzaak kunnen zijn van de ziektesymptomen. Chinees onderzoek toont ook aan dat de uitkomst van de RT-qPCR-test tijdens het verloop van COVID-19-besmettingscyclus van positief naar negatief en dan weer naar positief kan veranderen. Anderzijds blijkt dat een groot aantal mensen een positieve RT-qPCR-test blijven afleggen (weken tot maanden) nadat de klinische symptomen zijn verdwenen en ze niet langer besmettelijk zijn voor anderen. De zelftesten van de bedrijven Roche en Biosynex, twee antigeentesten, die veel sneller een uitslag geven dan de PCR-test en die vooral in de teststraten van de GGD wordt gebruikt zijn 24 maart goedgekeurd door het Ministerie van Volksgezondheid.

Serologische test

Deze test toont aan of er antistoffen tegen het nieuwe coronavirus in je bloed zitten. Hiervoor wordt wat bloed afgenomen. Deze test wordt op dit moment alleen afgenomen voor onderzoeksdoeleinden door geselecteerde laboratoria, om te kijken of mensen antistoffen aanmaken tegen het nieuwe coronavirus. Ze worden gebruikt om op bevolkingsniveau te onderzoeken of mensen in Nederland afweer opbouwen tegen het virus. Bij bloeddonoren is sprake van een toename aan antistoffen tegen Covid-19. Begin april lag het percentage op 2,7%. Dit nam in mei toe tot 5,4% en inmiddels ligt het percentage op 6,2%. In Limburg en Brabant liggen de percentages het hoogst met 8,5%.

Antigentesten

De huidige tests (PCR-tests) worden aangevuld met sneltesten (antigentesten). Deze antigenentesten zijn iets minder gevoelig dan de PCR-testen. Maar het gaat veel sneller. Je kunt ‘getrapt’ testen: eerst een antigentest doen en als die positief is alsnog een meer nauwkeurige PCR-test doen. De sneltests van de Amerikaanse bedrijven BD en Abbott werden 6 oktober goedgekeurd en na onderzoek door het Amphia ziekenhuis in gebruik genomen. De testen geven binnen 15 minuten de uitslag. Een positieve test geeft de test pas als er afdoende virusdeeltjes worden aangetroffen en si dus minder gevoelig. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een optie op 2,4 miljoen sneltests genomen. Er komen in december 20 teststraten voor sneltesten, waarvan 1 op Schiphol. Halverwege november moet Nederland beschikken over 1,2 miljoen coronasneltests. Een aanvullende bestelling van nog eens 8 miljoen stuks is onderweg.

Isotherme PCR test

Ook zijn er innovatieve testmethoden in ontwikkeling, zoals ademtesten en isotherme PCR testen. Deze testen geven vaak al binnen een paar minuten een uitslag.  Met deze testen kunnen uit voorzorg mensen zonder klachten getest worden. Bijvoorbeeld bij bepaalde (contact)beroepen, kwetsbare mensen of bij evenementen. De GGD stopte met deze testen omdat bleek dat enkele personen na een negatieve ademtest kort daarop bij een PCR-test toch een positieve uitslag kregen. Er is gestopt, totdat het afnemen van de ademtest zorgvuldiger kan gebeuren. De GGD Amsterdam meldt enige dage later dat uit onderzoek blijkt dat de ademtest zeer betrouwbaar is. ,,Wel blijkt dat bij het registreren en verwerken van uitslagen de kans bestaat op verkeerde interpretaties.

LAMP Sneltest

TNO opende 30 september samen met de GGD Amsterdam bij de RAI een proef-teststraat voor een Corona-LAMP sneltest die door TNO en partners werd ontwikkeld. Deze nieuwe test verkort de periode tussen monsterafname en daadwerkelijke detectie van het COVID-19 virus tot een uur bij dezelfde betrouwbaarheid als de PCR test. Monsters van de GGD-teststraat werden zowel via PCR door de GGD, als via de nieuwe test door TNO beoordeeld en vergeleken. Met behulp van de LAMP testmethode (Loop mediAted isotherMal amPlification) wordt het aantal tussenstappen vereenvoudigd en verminderd, net als de hoeveelheid vereiste reagentia. De prijs per test zal daarmee naar verwachting ruim de helft goedkoper kunnen worden dan de PCR test. Uit de vergelijking kwam naar voren dat het percentage terecht positieve uitslagen en het percentage terecht negatieve uitslagen overeenkwamen met de uitslagen van de PCR-test.

De ademtest

Een coronadiagnose binnen twee minuten, met een prijskaartje van twee euro. De snelle en goedkope testmethode zou ingezet kunnen worden op vliegvelden en bij evenementen. In Helsinki (Finland) wordt hard gewerkt aan zo’n ademtest-apparaat dat het coronavirus als het ware kan ruiken. Deze week starten klinische studies in Finland en Kazakhstan, gevolgd in een later stadium door controlegroepen in de Verenigde Staten en Nederland. Het ademanalyse-apparaat is ontwikkeld door een softwarebedrijf samen met tech-innovator Forum Virium, medische professionals, verschillende universiteiten en de gemeente Helsinki. De ontwikkelaars denken met het Finse ademtest-apparaat de snelste en goedkoopste coronatest ter wereld te kunnen leveren. Op alle testlocaties van de GGD’s wordt binnenkort de blaastest ingezet, de SpiroNose. In Amsterdam werd het wattenstaafje al eerder vervangen door de ademtest.

Rioleringstest

Ook in rioolwater blijkt het virus langere tijd te overleven.  Vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief getest was, werd het virus al in het rioolwater van Schiphol gevonden. Het RIVM laat de waterschappen sinds september 2020 alle 352 rioolwaterzuiveringsinstallaties testen en het aantal metingen wordt aan het einde van 2021 uitgebreid van twee naar zeven keer per week. In kraanwater werd het virus nog niet aangetroffen. Patiënten kunnen het virus tot wel acht dagen nadat hun symptomen verdwenen zijn, nog op anderen overdragen. Bij kinderen die herstellen van een Covid-19 infectie blijft het virus nog langere tijd in zowel de luchtwegen als de ontlasting zitten. Bij de ontlasting van milde patiënten werd het virus minstens twee weken en in enkele gevallen na een maand nog aangetroffen. In september 2020 begon het aantal virusdeeltjes in het riool op te lopen, en rond 1 november bereikte het de hoogste waarde. In januari 2021 is ook het hoogste punt van de tweede golf bereikt. Een eventuele derde golf hangt af van de import van mutaties.

Wat is hetv R-getal (reproductiegetal)

Het reproductiegetal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Als dat reproductiegetal bijvoorbeeld 2 is, dan besmet iemand die het coronavirus heeft gemiddeld twee andere mensen binnen 5 dagen. Die twee mensen besmetten ieder ook weer twee mensen binnen 5 dagen enz.. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Als het reproductiegetal lager is dan 1, (R0) dan daalt het aantal besmettingen. Dit reproductiegetal is echter gebaseerd op een feitelijk verkeerd en fictief model en beperkte veronderstellingen  zoals contactduur en besmetting. Sociaal gedrag, ruimte en verbindingen tussen compartimenten maken ook een belangrijk deel uit van de mate van besmetting, maar deze worden in het gebruikte model niet meegerekend.
Er werden in een “dashboard” voor alle getallen grenswaarden ingesteld. Kwam een getal daarboven uit, dan zou het kabinet direct bekijken welke maatregelen nodig waren.
Hoe ontstaat groepsimmuniteit ?
Ons immuunsysteem bestaat niet alleen uit anti lichamen maar ook de huid, slijmvliezen en witte bloedcellen hebben a-specifieke aanvalstaken. 14% immuniteit voor (algemene) Coronavirussen is ook al aanwezig in het menselijk lichaam. Berekeningen van wetenschappers zouden aan tonen aan dat er al binnen een maand groepsimmuniteit kon ontstaan. Acht maanden later bleek juist dat zelfs met de genomen maatregelen het virus niet te stoppen is. Er is bewijs geleverd voor verspreiding via aërosolen en superspreaders.

Wat gebeurde er tijdens de 1e golf in Nederland (maart tot juni 2020)

Tussen maart en juni 2020 stierven 10.067 mensen aan COVID-19.  Het dodental dat het RIVM in deze periode meldde, was 6.115. Van de 10.067 overledenen kregen meer dan 6.000 mensen al langdurige zorg en zij hadden onderliggende klachten. De gemiddelde leeftijd van hen was 81,8 jaar voor mannen en 84,4 jaar voor vrouwen. In juni 2020 liep het aantal geregistreerde besmettingen op tot ruim 50.147. In Overijssel, Brabant en Limburg waren er de meeste infecties. Vanaf 8 april daalde het aantal besmettingen vrijwel dagelijks, maar sinds augustus is er een beginnende 2e golf besmettingen. 

Van alle patiënten die tot nog toe op de intensive care hebben gelegen, heeft iets minder dan een derde het niet overleefd. Van alle zorgmedewerkers werden er sinds het begin van de uitbraak in Nederland het coronavirus vastgesteld bij 40.896 personen.

De eerste drie besmettingen in Nederland werden geconstateerd op 27 februari 2020 in Loon op Zand.  De eerste patiënt van Nederland (86) overleed in het Akazia ziekenhuis te Rotterdam.  Evenementen en bijeenkomsten van meer dan 100 personen werden vanaf 12 maart verboden. Ook werd bezoek aan ouderen en instellingen verboden om besmetting te voorkomen. Ook werd geadviseerd om niet meer naar het buitenland te reizen tot 31 maart 2020. HBO instellingen gingen over op online colleges. Grote begrafenissen werden anders ingedeeld of in een drive by of on line georganiseerd. Hogescholen en universiteiten gingen op slot en online verder. 31 maart was ook de dag waarop werd besloten om de termijn van de “intelligente lock-down” voor alle maatregelen voorlopig te verlengen tot en met 28 april waarna eerst de basisscholen en verschillende contactberoepen die onder beperkingen 11 mei weer aan de gang konden. Door de lockdown zouden volgens de RIVM 23.354 extra ic opnames voorkomen zijn. Vele tientallen kinderen hebben echter gezondheidsschade opgelopen omdat ze als gevolg van de coronacrisis te laat zorg ontvingen. Dat meldde de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), die daarvoor een speciaal meldpunt had opgezet.

Alhoewel het aantal besmettingen momenteel zeer hoog is lijkt de impact op de gezondheid minder en zijn de ziekteverschijnselen milder en zijn er verhoudingsgewijs minder ziekenhuisopnames. Patiënten die besmet zijn met Covid-19 lijken een minder ernstig ziektebeloop te hebben meldt de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) op basis van een inventarisatie bij 180 patiënten, verspreid over negen ziekenhuizen. 

Ribonucleïnezuur (RNA), een biologisch macromolecuul dat essentieel is voor de regeling van cellulaire processen lijkt qua chemische structuur sterk op DNA, en net als DNA is RNA opgebouwd uit een lange keten van nucleotiden. RNA speelt een belangrijke rol in het coderen, overbrengen en reguleren. Bij het veelvuldig kopiëren van het virus gaat het met het coderen nog wel eens mis en kunnen de eigenschappen veranderen. De meeste positief geteste mensen ervaren Covid-19 als een lichte griep, Alleen voor kwetsbare mensen is er net als bij de “normale” griep een verhoogde kans op complicaties.

Wat gebeurde er tijdens de 2e  golf (augustus-december 2020)

Ook in Oekraïne, China, India, Argentinië, Panama, Zwitserland, Oostenrijk het Verenigd Koninkrijk, Frans-Guyana, Spanje, Italië, Marokko, de Westelijke Jordaanoever, Portugal, Malta, Mallorca en Ibiza, zijn vanaf augustus 2020 snel na elkaar weer nieuwe uitbraken gemeld sinds de lockdown werd versoepelt en werden de anti reisadviezen aangepast. Spanje sloot vanaf 14 augustus 2020 alle discotheken en nachtclubs om een verdere verspreiding tegen te gaan, maar toen was het al te laat. Spanje had 16 oktober 15.186 nieuwe besmettingen in het etmaal. Het totaal aantal besmettingen sinds begin van de pandemie komt nu op 936.560 met een totaal aantal van 33.775 sterfgevallen en 1 december is dit aantal opgelopen naar 1,6 miljoen besmettingen en ruim 44.000 sterfgevallen waarmee het land een van dezwaarst getroffen landen is.

Het aantal vastgestelde besmettingen in Nederland verdubbelde 21 juli 2020 in een week tijd met 987 ten opzichte van de week er voor, toen er 534 nieuwe besmettingen in een week tijd waren. 27 september lag het gemiddelde al weer ruim drie zo hoog op 3000 besmettingen.

Augustus 2020

De testlocaties in Hollands Midden, waar mensen worden getest op het coronavirus, zaten eind augustus al compleet vol. De wachttijd voor een test is bij alle testlocaties in Nederland opgelopen tot meer dan twee dagen. Er zou volgens de GGD voldoende personeel beschikbaar zijn om meer tests af te nemen, maar de testlaboratoria kunnen het niet aan. Eind augustus trokken de laboratoria aan de bel, omdat ze onvoldoende materialen zouden krijgen om aan de toenemende vraag naar coronatesten te kunnen blijven voldoen. De GGD gaat er ook vanuit dat huisgenoten van patiënten die besmet zijn geraakt, als zij klachten ervaren niet meer hoeven te worden getest om de schaarse testcapaciteit voor andere doeleinden in te kunnen zetten. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid overlegt met Duitse laboratoria om te kijken of zij kunnen bijspringen, zodat de testcapaciteit in Nederland kan worden vergroot. Snel daarna werd overgegaan op een tijdelijk voorrangsbeleid vanwege de schaarste aan testcapaciteit. 

1 augustus werden in 24 uur tijd 431 mensen positief getest. Dat was het hoogste aantal sinds begin mei en 93 meer dan een dag eerder. De grootste besmettingshaarden waren in Bergen op Zoom, Goes, Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond en Zandvoort. Omdat de besmettingscijfers bleven stijgen werd de 2e Kamer 11 augustus van reces teruggeroepen om 12 augustus over de te nemen maatregelen te debatteren, waarna de maatregelen werden aangescherpt, zoals maximaal 6 personen op visite voor een feestje.

September 2020

Er werd vanwege het tekort aan testcapaciteit besloten om het testen van reizigers op Schiphol per 12 september te stoppen, terwijl sinds 6 juli juist vakantiegangers voor 7 procent deel uitmaakten van alle positief geteste mensen.

Vanaf 18 september werden nieuwe maatregelen aangekondigd .

20 september leefde de 2e golf nog meer op en werden in zes besmette regio’s weer nieuwe maatregelen afgekondigd. Het aantal regio’s waar de besmettingen hoog oplopen nam desondanks snel toe, waardoor vanaf 6 oktober  nog eens acht veiligheidsregio’s van ’waakzaam’ naar ’zorgelijk’ gingen, wat betekent dat nog eens acht regio’s de cafés eerder dicht moesten.

23 september werd de 100.000e coronabesmetting geregistreerd. Het was op de 210e dag van de uitbraak in Nederland.

25 september was er in Nederland al weer sprake van rond de 2.777 besmettingsgevallen binnen 24 uur en het dodental steeg. Belgen moeten na terugkeer uit Nederland verplicht een test ondergaan en in quarantaine. Nederland is wat de Belgen en Duitsers betreft code rood. 

Er zijn vanaf begin september al 250 coronabesmettingen gemeld in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Vanwege de overbevolking met 13.000 asielzoekers en slechte hygiëne in het kamp, werd gevreesd dat dit aantal zou oplopen en er werd een lockdown afgekondigd tot grote onvrede van de vluchtelingen. Na de lockdown werden er diverse branden gesticht en moest het kamp grotendeels ontruimd en herbouwd worden. Er werden 6 verdachten van brandstichting opgepakt.

De GGD’en in Nederland slaagden er niet meer in om binnen 48 uur de uitslag van een Coronatest te produceren. GGD’s wisten niet wat er van hen werd verwacht en daardoor liepen het uitgebreide testen en de bron- en contactonderzoeken bijna een maand vertraging op. Bijna alle GGD afdelingen stopten met het bron- en contactonderzoek. Besmette mensen moesten zelf hun nauwe contacten informeren en adviseren om in quarantaine te gaan.

In Amsterdam, Leidschendam Rotterdam, Goes, Den Helder en Bergen op Zoom begon de 2e golf  in september pas echt voet aan de grond te krijgen met nieuwe uitbraken die mede te wijten zouden zijn aan de offerfeesten die gehouden werden na de Ramadan.  In een mobiele teststraat bij moskee El-Feth in Bergen op Zoom bleken 53 van de 452 geteste mensen positief. Dat kwam neer op bijna 12 procent. Het aantal besmettingen verdubbeld sindsdien bijna wekelijks en de intensive care afdelingen liggen veel niet-westerse patiënten.

De Overheid probeert uit alle macht om rappers en influencers te bewegen om de leeftijdsgroepen te overtuigen, maar door gebrekkige communicatie keerden deze zich 22 september juist tegen de Overheidsmaatregelen. Na een golf van kritiek trokken de influencers hun protest hashtag #Wijdoennietmeermee weer in. Omdat ouderen zich beter houden aan de 1,5 meter norm zijn er bij de 2e golf nu meer besmette jongeren dan ouderen.

Herbesmetting

In Nederland en België zijn voor het eerst officieel herbesmettingen vastgesteld. Mensen die besmet waren met het coronavirus en opknapten, raakten opnieuw besmet. Het is dus de vraag hoe lang iemand immuun blijft na genezing van een eerdere coronabesmetting. In Nederland zijn er tot nog vier patiënten herbesmet geraakt. Van een herbesmetting is sprake als het RNA bij een latere besmetting verschilt, ten aanzien van de eerdere besmetting. Herbesmettingen met het coronavirus en, erger, het opnieuw doormaken van covid-19 komen vaker voor dan aanvankelijk gedacht. Er zijn steeds meer mensen die voor de tweede keer ziek worden. Van ongeveer 11.000 Denen die eerder besmet werden zijn er 72 opnieuw positief getest. Meer dan de helftvan de 65-plussers kan een half jaar na het krijgen van corona weer opnieuw besmet raken. Bij jongere mensen is die kans kleiner ongeveer een op vijf.

Welke Corona vaccins zijn er en wat zit er in?

In totaal werd op 300 plekken in de wereld gewerkt aan een vaccin. Zowel in Rusland als in China zijn ze begin september al begonnen met vaccineren met een vaccin waarvan nog niet volledig was bewezen dat het werkt. De vijf grote coronavaccinmakers splitsten hun gepubliceerde onderzoeksdata over bijwerkingen niet niet uit naar sekse. Mede daardoor is het onduidelijk of er verschillende bijwerkingen optreden bij mannen en vrouwen.

Het  mensenrechtenhof heeft beslist dat landen vaccinatieplicht mogen invoeren.

Met het geven van een MRNA-vaccin injecteer je stukjes MRNA (erfelijk materiaal, vergelijkbaar met DNA) in het lichaam. De lichaamscellen gebruiken de informatie die ze krijgen van het RNA om een bepaalde eiwit van het coronavirus op te bouwen. Dat eiwit wordt uiteindelijk door je immuunsysteem herkend als lichaamsvreemd, waardoor je antistoffen en andere afweercellen tegen het coronavirus vormt. Niet bewezen is dat er op lange termijn geen ziektebeelden kunnen optreden en wel bewezen is dat een vaacin in ieder geval niet helpt tegen het verspreiden van een virus.

Zo’n 30.000 verpleegkundigen, artsen op de intensive care, spoedeisende hulp, COVID-afdelingen en ambulancemedewerkers kregen vanaf 6 januari  net als de zorgmedewerkers van verpleeghuizen, in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en in de Wmo-ondersteuning met voorrrang het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Zeker 1,1 miljoen vaccin doses komen echter later dan verwacht, wat betekent dat 550.000 Nederlanders later zullen worden ingeënt dan gepland. De belangstelling voor de vaccinaties was zo groot dat alle beschikbare 408.000 tijdslots voor een vaccinatie-afspraak al binnen een paar dagen volgeboekt waren. Vanaf 15 januari werden de vaccins die de weken daarna binnenkwamen, in twee keer drie weken aan zorgmedewerkers in de langdurige zorg gegeven. 500.000 doses die al in maart in Nederland terecht zouden komen, worden op zijn vroegst echter pas in april geleverd. Een woordvoerder van de Europese Commissie gaat zelfs uit van juli. De Nederlandse vaccins en bijbehorende medische hulpmiddelen worden in Oss opgeslagen bij Movianto op bedrijvenpark Vorstengrafdonk en van daaruit gedistribueerd.

De eerste dosis van de vaccins van Pfizer en Moderne beschermt voor 80 procent tegen COVID-19, de tweede inenting verhoogt die bescherming naar 90 procent. Dat concludeert Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse equivalent van het RIVM.

Vanaf eind maart 2021 kun je de gegevens over je vaccinatie on-line inzien en downloaden, via een website met DigiD inlog. om te dienen als vaccinatiebewijs.

De meeste EU-landen begonnen op 27, 28 en 29 december met vaccineren. Saoedi-Arabië keurde het Pfizer-vaccin meteen goed en ging 16 december 2020 al  vaccineren. Mensen konden zich via een app aanmelden voor een inenting. Binnen 24 uur waren er al 150.000 aanmeldingen.

In het Verenigd Koninkrijk is 8 december 2020 begonnen met vaccinatie van ouderen. Groot-Brittannië gaf al meteen als eerste dertig miljoen vaccins aan kwetsbare doelgroepen en zorgpersoneel. Zij hadden al snel de vaccins van Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech en Moderna goedgekeurd en in gebruik. 20 maart 2021 waren ruim de helft van de volwassen Britten minstens één keer ingeënt met een vaccin.

In China werden al 70 miljoen vaccins toegediend. Alleen in de Verenigde Staten zijn er meer toegediend, namelijk 100 miljoen doses.

Zodra 21 december het coronavaccin van Pfizer en BioNTech werd goedgekeurd begon de GGD ook in Nederland met vaccinatie-afspraken inplannen. Zorgmedewerkers kregen 5 januari een oproep van hun werkgever. In 25 plaatsen waren vanaf 6 januari pas locaties waar zorgmedewerkers van verpleeghuizen konden worden gevaccineerd.

De coronavaccins van BionTech/Pfizer en van Moderna bevatten RNA (Ribonucleïnezuur/nucleïnezuren) die ook in normale lichaamscellen in grote hoeveelheid voorkomen. Verder zitten er vetbolletjes in (lipid nanoparticles) en conserveringsmiddelen. Er is twee keer een inenting nodig om effectief te zijn.

In China werd gestart met een coronavaccin dat is ontwikkeld met behulp van insectencellen. Dat hebben de autoriteiten in de stad Chengdu 22 augustus bekendgemaakt. Het benutten van cellen van insecten voor de aanmaak van de specifieke eiwitten voor het vaccin – het eerste van dit type in China – zou kunnen helpen bij de grootschalige productie van de entstof. Bij 70% vaccinatie kunnen wellicht maatregelen versoepelt worden, tenzij een gemuteerd virus het aantal besmettingen ernstig verhoogd.

De VS bestelde voor 1,95 miljard dollar voor 100 miljoen vaccins. De Europese Commissie bestelde 200 miljoen vaccins en heeft een optie op nog eens 100 miljoen doses. Zo’n 44.000 proefpersonen uit vijf landen namen deel aan het testen en er werden tot nu toe slechts 94 besmettingen geconstateerd. 

Opnieuw hebben wetenschappers voorzichtige aanwijzingen gevonden dat het BMR vaccin tegen bof, mazelen en rode hond de ernst van covid-19 kan tegengaan. Dat zou verklaren waarom jongere mensen zo weinig last hebben van het coronavirus.

AKS-452

Het UMCG in Groningen zocht vrijwilligers om een nieuw vaccin tegen het coronavirus te testen. Het gaat om het AKS-452 vaccin van het Amerikaanse bedrijf Akston Biosciences. Voor het onderzoek zocht het UMCG 176 gezonde vrijwilligers tussen de 18 en 65 jaar oud, die zich willen laten inenten met het vaccin. Het gaat om een zogeheten ‘recombinant subunit vaccin’. In dit type vaccin wordt geen gebruik gemaakt van het eigenlijke coronavirus (verzwakt of levend). Het vaccin is opgebouwd uit een gedeelte van het coronavirus, het spike-eiwit, dat gefuseerd is met een eiwitfragment van een menselijk antilichaam. Het vaccin zit in een vloeistof of adjuvant die de afweerreactie versterkt. Ruim 1500 vrijwilligers meldden zich al heel snel bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) om het nieuwe coronavaccin te testen. Het ziekenhuis heeft in de proef ruimte voor 176 deelnemers.

Jona Walk, recent gepromoveerd op vaccin-immunologie, en arts-microbioloog Bert Mulder stellen dat het vaccineren van kinderen en jonge, gezonde mensen tegen corona weinig oplevert, omdat groepsimmuniteit onhaalbaar is. Het coronavirus zal niet meer verdwijnen en in steeds nieuwe varianten opduiken.

Astra Zeneca (Vaxzevria)

Het vaccin dat tegenwoordig Vaxzevria heet is een vectorvaccin wat bestaat uit een onschadelijk gemaakt adenovirus dat de genetische code van het coronavirus bevat, waarmee in het lichaam de welbekende spikeproteïnen aangemaakt worden. AstraZeneca gebruikt een virus dat alleen bij chimpansees voorkomt. Dit spike-eiwit stimuleert de afweer in ons lichaam, waardoor bij een toekomstige besmetting het virus wordt herkend en opgeruimd. Het vectorvaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken. AstraZeneca(AZ), was begin september 2020 even gestopt met testen van hun Corona vaccin nadat bleek dat een proefpersoon als bijwerking myelitis transversa kreeg, een zeldzame ontsteking van het ruggenmerg die bij complicaties kan resulteren in een volledige verlamming. Desondanks zijn de testen een week later weer hervat, waarna op 19 oktober een 28 jaar jonge Braziliaanse arts en proefpersoon overleed. Ook het overlijden van de arts leidde niet tot het stopzetten van de proeven. De arts zou in de proef een placebo hebben gehad. In Duitsland is na toediening van AZ bij 31 gevallen een zeer uitzonderlijke vorm van trombose opgetreden en zijn negen mensen overleden, van wie zeven vrouwen tussen 20 en 63. Daardoor bestaat het vermoeden dat vooral jongere vrouwen een verhoogd risico lopen. In Duitsland zijn bijna 3 miljoen mensen met AstraZeneca gevaccineerd.

Het AZ vaccin kost slechts 1,78 euro per dosis en is het  goedkoopste vaccin wat leverbaar is. maar wordt voor 44 euro per doses aan Israel verkocht.  De Eu bestelde in 2020 voor 870 miljoen aan AZ vaccins maar tot 8 maart 2021 werd nog geen 10 procent van de afgesproken coronavaccins geleverd. Het Verenigd Koninkrijk heeft dertig miljoen doses van het vaccin besteld. Nederland zou 7,8 miljoen doses van het vaccin krijgen. Biotechbedrijf Halix gaat “minimaal 5 à 6 miljoen” vaccins per maand van de farmaceut AstraZeneca produceren. Testresultaten onder 20.000 vrijwilligers toonden aan dat het vaccin bij 62 procent van hen effectief was. Bij jongere proefpersonen die eerst een halve dosis en later een volledige dosis kregen, steeg de effectiviteit tot 90 procent, zo werd gesteld. Echter deze zogenaamde 90% effectiviteit bleek slechts bij een veel kleinere controlegroep (slechts 2300 vrijwilligers en geen 20.000), met ook flink jongere deelnemers. Niemand was ouder dan 55 jaar, terwijl juist boven die leeftijd mensen een groter risico lopen. Het vaccin werd eerst om die reden dan ook niet geadviseerd voor 65 plussers. Klachten zoals koorts en rillingen worden na de enting iets vaker als hevig ervaren dan bij de andere coronavaccins. Uiteindelijk is  het vaccin in de Verenigde Staten voor 76 procent effectief gebleken in het voorkomen van symptomatische coronabesmettingen. AstraZeneca diende 12 januari de officiële aanvraag in voor een voorwaardelijke handelsvergunning. Het beoordelingscomité van de EMA kwam 29 januari daarop met een positief advies. Op 1 oktober 2020 werd al een rolling review gestart en kon EMA starten met de eindbeoordeling van de laatste aangeleverde gegevens die horen bij een voorwaardelijke handelsvergunning. Het Serum Institute in India, de grootste fabrikant van vaccins ter wereld werd getroffen door een brand. Ondanks de hevige rookontwikkeling, is de productie van vaccins niet in gevaar gekomen, stelt het bedrijf. Het instituut zou 50 miljoen doses van het AstraZeneca-coronavaccin per maand produceren. De leveringen aan de EU zijn met 90 procent teruggeschroefd zogenaamd vanwege productieproblemen en grondstoffentekorten vanuit Belgie. Eind februari en begin maart werden al 217.000 minder doses aan Nederland geleverd dan afgesproken. In de 2e helft van maart en in april worden opnieuw 450.000 doses minder geleverd. In plaats van 1,7 miljoen slechts 1,25 miljoen. Ook later in het tweede kwartaal wordt minder geleverd: in totaal zouden er in de eerste helft van het jaar 5,5 miljoen doses komen, dat worden er nu 4 miljoen. De Europese Commissie zei dat AstraZeneca een exportverbod naar landen buiten de EU kan krijgen als het niet snel de beloofde hoeveelheid vaccins levert. De Verenigde Staten hebben ondertussen wel tientallen miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin op voorraad, terwijl het gebruik ervan daar nog niet eens is goedgekeurd.

Het zou blijken dat hoe langer je de tweede prik bij AstraZeneca uitstelt, des te beter die werkt zodat de tekorten ondervangen kunnen worden zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins en oud-directeur van het Nederlandse Vaccin Instituut. Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond spreekt dit echter tegen en ook het gevaar van resistentie ligt op de loer. Met het AstraZeneca-vaccin moet het grootste deel van de Nederlandse bevolking ingeënt worden. Door vertraagde leveringen werden de medische medewerkers ook al later dan gepland gevaccineerd en daarom is minstens 50% van de voorraad voor de 2e enting gebruikt. Het vaccin wordt tot nu toe vooral gebruikt voor zorgpersoneel. Zuid-Afrika heeft het inenten met het AstraZeneca-vaccin opgeschort, nadat bleek dat het vaccin slechts beperkte bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse coronavariant. De Braziliaanse mutatie zou er wel mee worden voorkomen. AstraZeneca wil samen met het Duitse IDT Biologika sneller vaccins produceren en onderzoekt of de productie hiermee in het tweede kwartaal van het jaar kan worden verbeterd. AstraZeneca komt volgens minister De Jonge „aan de lopende band” met wisselende cijfers en „er is werkelijk nog nooit een leveringsprognose uitgekomen, echt nog nooit.” Geplande vaccinaties komen hierdoor herhaaldelijk in de problemen. Het lukt ook niet om voor het eind van de maand de eerder beloofde 40 miljoen doses vaccin te leveren aan de Europese Unie, staat in een document dat persbureau Reuters heeft ingezien. Naar verwachting blijft de levering dit kwartaal steken op 30,1 miljoen vaccins. Voor Nederland zou dat zo’n 400.000 prikken minder betekenen. Het coronavaccin van AstraZeneca kan een allergische reactie veroorzaken en dt moet daarom op de bijsluiter komen te staan, zegt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.

AstraZeneca heeft toeggegeven dat de data die de farmaceut heeft gebruikt in een omvangrijke fase-3-studie veroudert waren wat heeft geleid tot een “incompleet beeld” van de effectiviteit van het vaccin. AstraZeneca had aangegeven dat uit een grote fase-3-studie was gebleken dat het vaccin 100 procent effectief zou zijn in het voorkomen van ernstige vormen van covid-19 en ziekenhuisopnames. Ook zou het voor 79 procent effectief zijn in het voorkomen van besmettingen, meer dan de 60 à 70 procent dat verouderde data” werd gebruikt en dat de conclusies over de effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin als gevolg daarvan onjuist zijn.

BCG

Bacillus Calmette-Guérin (BCG), een vaccin tegen tuberculose zou ook bescherming bieden en matig effectief te zijn  naast het voorkomen van menselijke tuberculose.

Coronavac

Ook het in China gevestigde Sinovac Biotech zegt met testen op mensen te zijn begonnen. In Brazilië werden de proeven van het Chinese biofarmaceutische bedrijf Sinovac met het vaccin CoronaVac stilgelegd na een overlijden van een proefpersoon eind oktober.

CureVac

CureVac ontwikkelt een coronavaccin op basis van de mRNA-techniek, dezelfde techniek als die waar de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna gebruik van maken. De Curevac vaccins zullen pas in april  worden goedgekeurd door Europese medicijnautoriteit EMA. 600.000 doses werden eigenlijk al in het eerste kwartaal verwacht. De Zwitserse farmaceut Novartis gaat vaccins tegen het coronavirus van de Duitse biofarmaceut CureVac produceren. De twee bedrijven verwachten door de samenwerking dit jaar maximaal 50 miljoen doses te kunnen maken, die Novartis vanaf de zomer zegt te kunnen leveren. Volgend jaar moet de krachtenbundeling 200 miljoen doses opleveren. Curevac werkt ook samen met Bayer in de productie en levering van het vaccin als dat getest en goedgekeurd is. Bayer heeft in veel gebieden distributienetwerken die het veel kleinere CureVac niet heeft en hoopt na goedkeuring van het vaccin honderden miljoenen doses te kunnen gaan leveren.

Epivac

Een nieuw op 19 februari geintroduceerd Russisch vaccin gemaakt van dode viruscellen. Een virion is een compleet infectieus virusdeeltje met DNA of RNA in de kern en een eiwitomhulsel (capside), zoals dat buiten de gastheercel wordt aangetroffen, en wordt ook wel een viraal deeltje genoemd. CoviVac wordt in twee doses gegeven met een tussenpoos van 14 dagen. Het wordt vervoerd en bewaard bij een normale koelkasttemperatuur van twee tot acht graden Celsius en wordt geproduceerd door het Chumakov Centrum.

GSK

GlaxoSmithKline ontwikkelde een vaccin samen met het Canadese Medicago. Via het Coronavirus Virus-Like Particles platform van Medicago wordt de structuur van het coronavirus gekopieerd zodat het immuunsysteem het virus makkelijker herkent. Door bereidingen van GSK toe te voegen krijgt het immuunsysteem vervolgens een ‘boost’ en is een kleinere dosis van het vaccin mogelijk voldoende om beschermd te zijn tegen het virus. Hiermee zouden meer doses van het vaccin geproduceerd kunnen worden en dus ook meer mensen beschermd tegen Covid-19. Sanofi en GSK melden dat de werking van hun gezamenlijke coronavaccin tegenvalt. Bij 18 tot 49-jarigen wekt hun vaccin weliswaar een immuunrespons op die vergelijkbaar is met die bij mensen die een corona-infectie hebben doorgemaakt, maar bij ouderen werkt het vaccin minder goed. Mensen van boven de 49 bij wie het vaccin is toegediend maken niet genoeg antistoffen aan, blijkt uit de fase 1- en 2-studies. Daardoor loopt de ontwikkeling van het vaccin vertraging op. Het  vaccin kost 7,56 euro per dosis en is het op twee na goedkoopste vaccin wat leverbaar is.

Johnson & Johnson

Vijftien miljoen doses van het vaccin moesten eind maart 2021 worden weggegooid, nadat medewerkers van de fabriek in Baltimore per ongeluk twee verschillende vaccins hadden gemengd. Joe Biden heeft meteen ingegrepen bij de fabriek in Baltimore. Vanaf nu zal alleen het Janssen-vaccin er geproduceerd worden en geen AstraZeneca meer. Emergent produceerde in de fabriek beide vaccins, waardoor ze vermengd raakten. De partij was nog niet was gebotteld toen de productiefout werd ontdekt. Het vaccin van Janssen werkt net als Astra Zeneca niet met een mRNA-vaccin, maar met een verkoudheidsvirus van chimpancees samen met een stukje genetische code van het coronavirus, waardoor het afweersysteem na het prikken antistoffen aan gaat maken en een geheugen opbouwt om het echte coronavirus te kunnen opruimen als dat het lichaam binnendringt. Bij het vaccin wordt de maximale bescherming bereikt na slechts een enting en 28 dagen en wordt vanaf 19 april aan Europa geleverd.

Johnson & Johnson, het bedrijf achter het Janssen-vaccin, gaat samenwerken met de farmaceutische concurrent Merck, om zo meer vaccins te kunnen produceren. Johnson & Johnson testte zestigduizend mensen boven de achttien jaar in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Mexico en Peru. In Zuid-Afrika wordt al volop geprikt met het Janssen-vaccin, terwijl het er nog niet eens is goedgekeurd. Johnson & Johnson kampt net als enkele ander vaccinleveranciers met productieproblemen waardoor het lastig kan worden om alle bestelde doses van zijn coronavaccin op tijd te leveren. Het JJ vaccin kost 8,50 euro per dosis en is het op een na goedkoopste vaccin wat leverbaar is en hoeft niet herhaald te worden. Bij J&J werd meer tijd besteed om een ‘één-dosis-vaccin’ te ontwikkelen en het eenvoudiger te kunnen bewaren tussen 2 en 8 graden. Het vaccin van farmaceut Johnson & Johnson is ontwikkeld door het Leidse dochterbedrijf Janssen Vaccines. De analyse door de FDA van de data van Janssens vaccin wijst uit dat er geen ontoelaatbare gezondheidsrisico’s zijn bij het gebruik van het vaccin en het zou een effectiviteit van 72% hebben. De Verenigde Staten sloten in augustus een contract voor de levering van 100 miljoen doses van het Janssen-vaccin. Ook de Europese Unie heeft een akkoord over de levering van 200 miljoen doses van het vaccin. Ruim 11 miljoen van die doses zijn door Nederland besteld. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde op 11 maart het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen goed en eind februari keurde de Verenigde Staten het middel al goed. FDA adviseert het vaccin toe te laten op de Amerikaanse markt. Ook de proeven met het vaccin van het Leidse Janssen Vaccines, een dochterbedrijf van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson werden tijdens een grootschalige testfase stilgelegd vanwege complicaties bij een proefpersoon.  De Europese Unie heeft honderden miljoenen dosissen besteld van het middel. Johnson & Johnson test zestigduizend mensen boven de achttien jaar in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Mexico en Peru. De testfase moet nog dit jaar zijn afgerond. Begin volgend jaar hoopt Johnson & Johnson resultaten te publiceren, waarna in maart het vaccin op de markt komt. Deskundigen zijn hoopvol over het vaccin van Johnson & Johnson, mede doordat het bedrijf inzet op één dosis in plaats van de reguliere twee dosissen, zoals bij bijvoorbeeld AstraZeneca, die ook even was gestopt met testen van hun vaccin nadat bleek dat er sprake was van een serieuze bijwerking. Een proefpersoon had een ontsteking aan het ruggenmerg opgelopen. Nederland, heeft al 15,5 miljoen dosissen van dit vaccin besteld. Bij de proefpersoon is myelitis transversa geconstateerd, een zeldzame ontsteking van het ruggenmerg die bij complicaties kan resulteren in een volledige verlamming. Desondanks zijn de testen een week later weer hervat.

Moderna

Moderna heeft een experimenteel vaccin, pas twee maanden nadat Chinese wetenschappers op 10 januari de genetische code van het nieuwe SARS-CoV-2 virus hadden ontsluierd en online hadden gezet. Een overgebleven antilichaam van eerder onderzoek lag nog in de vriezer op de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Een van de antistoffen bleek zich niet alleen aan het coronavirus te kunnen binden, maar daarbij ook de infectie van cellen te kunnen blokkeren.De Gezondheidsraad heeft kort na beoordeling door de EMA een aanvullend advies geven over de inzet van een COVID-19 vaccin bij specifieke doelgroepen in Nederland. Moderna heeft een vaccin, dat veilig en effectief lijkt en geschikt is voor jongeren en ouderen en dit vaccin kan wel bij min 20 graden Celsius worden bewaard voor verzending en kan maximaal zes maanden in opslag blijven en daarna nog tot 10 dagen bij normale koeltemperaturen worden bewaard. Het is het duurste vaccin in de markt en kost 18,00 tot 27 euro per dosis. Het vaccin zal worden gedistribueerd in flacons met 10 doses zonder conserveermiddelen. Moderna werkte vooral aan het stabiel maken van het vaccin bij hogere temperaturen. In het kader van het Operation Warp Speed-programma ontving Moderna bijna $ 1 miljard van de Amerikaanse regering en kreeg een leveringsovereenkomst met de Verenigde Staten van $ 1,5 miljard. De Europese Commissie heeft 24 augustus verkennende gesprekken met Moderna gevoerd om ook het vaccin te mogen kopen. Het vaccin is volgens de producent 94 procent effectief en is nu aangepast om specifiek ook de Zuid-Afrikaanse variant van het virus onschadelijk te maken. Het Europees Medicijn Agentschap EMA besprak de testresultaten op 6 januari. Samen met Duitsland, Frankrijk en Italië vormt Nederland een ‘Inclusieve Vaccin Alliantie’ om zo samen te investeren in kansrijke initiatieven. In ruil daarvoor moet de productie van een vaccin op Europese bodem plaatsvinden. Het mRNA-1273 vaccin zou 94,5 procent effectief zijn tegen het coronavirus of mutaties hiervan. Moderna’s vaccin blijft bij normale koeling houdbaar doordat er inzicht werd verkregen in een belangrijke formule voor lipide nanodeeltjes, die de ruggengraat van het vaccin vormen en er ook voor zorgen dat het beter naar menselijke cellen wordt getransporteerd. Tot de andere technieken waarmee men de houdbaarheid van een vaccin probeert te vergroten, behoren het toevoegen van inerte conserveringsmiddelen aan de vloeistof waarin het vaccin wordt bewaard en het sleutelen aan de structuur van lipide nanodeeltjes om de RNA-streng van het vaccin beter te beschermen tegen verzwakking (na verloop van tijd) of tegen afbraak bij hogere temperaturen. Canada heeft een order voor 40 miljoen doses geplaatst. Moderna levert in 2020 zo’n 20 miljoen coronavaccins aan de Verenigde Staten. In het eerste kwartaal van volgend jaar komen daar nog 85 miljoen tot 100 miljoen doses bij. Begin 2021 worden er zo’n 15 tot 25 miljoen doses uitgeleverd. De Europese Commissie kocht nog eens 80 miljoen extra doses voor de Europese Unie. In totaal gaat het nu om 160 miljoen doses.  De kandidaat-vaccins van Moderna BioNTech en Curevac zijn gebaseerd op een techniek om het makkelijker te produceren. Dat gaat sneller dan met influenza vaccins die vaak op basis van kweek in eieren worden gemaakt. Het vaccin kost 10,00 euro per dosis. 6 januari 2021 werd het vaccin 6 dagen eerder dan gepland door de EMA goedgekeurd en erkend. De levering aan nederland wordt met 20 procent gereduceerd omdat grote hoeveelheden binnen de VS worden gebruikte en omdat er vanwege productievergroting een verbouwing van de fabriek nodig is.

Novavax

De firma Novavax uit de VS heeft een vaccin dat in de loop van het voorjaar klaar moet zijn. Het vaccin roept een immuunreactievan het lichaam op met een corona-eiwit en een hulpstof. Novavax is voor 89 procent effectief. Het eiwitvaccin NVX-CoV2373 schakelt de typische stekels van het coronavirus uit.

Pfizer (TOZINAMERAN) Comirnaty

Tozinameran [11] ( INN ), met codenaam BNT162b2 , algemeen bekend als het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin en verkocht onder de merknaam Comirnaty is een COVID-19-vaccin ontwikkeld door BioNTech in samenwerking met Pfizer. Het vaccin zou ook werkzaam zijn tegen de verschillende Coronamutaties. Chronische allergiepatiënten moeten het Pfizer coronavaccin voorlopig niet nemen. Twee gezondheidsmedewerkers kregen eerder al ernstige allergiereacties na de injectie en in de Amerikaanse staat Alaska kreeg nog twee zorgmedewerkers een ernstige allergische reactie. De eerste zorgmedewerker, een vrouw van middelbare leeftijd, ontwikkelde 10 minuten na inenting een anafylactische reactie, kreeg uitslag op gezicht en romp, werd kortademig en kreeg verhoogde hartslag. Na behandeling ging het beter, maar haar symptomen keerden steeds terug, waarna ze naar de IC moest worden overgebracht. Een oude man uit een verzorgingstehuis in Zwitserland die over het algemeen fysiek gezond was is overleden na de vaccinatie. Het was bekend dat hij niet tegen griepprikken kon en hij overleed vijf dagen later, nadat hij vanaf 26 december over pijnen had geklaagd en zijn bloeddruk was afgenomen. Het vaccin Comirnaty van fabrikant BioNTech/Pfizer is een zogenoemd mRNA-vaccin. Het brengt heel kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code (mRNA) zoals in het coronavirus aanwezig is. Dit mRNA wordt in het lichaam afgelezen en vertaald naar spikeproteïnen, een eiwit van het virus. Dit eiwit wordt zo zichtbaar voor de afweercellen in het lichaam, die vervolgens antistoffen aanmaken die het virus herkennen bij een besmetting. Als iemand in de toekomst in aanraking komt met het coronavirus wordt het gedood. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze weer door het lichaam afgebroken. Het vaccin zou ook de Braziliaanse mutatie voorkomen. Comirnaty wordt toegediend in de vorm van twee injecties, doorgaans in de bovenarmspier en met een tussenpoos van ten minste 21 dagen. Mogelijke bijwerkingen zijn pijn en zwelling op de injectieplaats, vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, rillingen en koorts. Roodheid op de injectieplaats en misselijkheid,  jeuk op de injectieplaats, pijn in de betrokken ledemaat, vergrote lymfeklieren, moeite met slapen en gevoel van onwelzijn. Zwakheid van spieren aan één kant van het gezicht (acute perifere
aangezichtsverlamming) of allergische reacties (anafylaxie) vaccinatiecampagnes. Gevaccineerden kunnen een uitgebreide zwelling op de prikplek krijgen, wat kan zich uitbreiden tot over de schouder of elleboog. Behandeling is niet nodig. Deze reactie is het gevolg van een plaatselijke ontstekingsreactie. Zoals alle vaccins moet Comirnaty onder nauwlettend medisch toezicht worden toegediend en moet de juiste medische behandeling daarbij beschikbaar zijn. Het vaccin moest feitelijk op -70 à -80 °C worden bewaard, maar van de EMA mag deze voortaan gewoon op een temperatuur tussen de 15 en 25 graden onder nul worden bewaard. Het vaccin kost 12,00 euro per dosis en is zes keer zo duur als het goedkoopste vaccins dat leverbaar is. Pfizer kan in 2020 maar zo’n 50 miljoen doses van een coronavaccin aan Europa leveren in plaats van de beoogde 100 miljoen vanwege gebrek aan grondstoffen. Ook aan de VS worden ook tot midden 2021 niet meer dan 100 miljoen vaccins voor 50 miljoen Amerikanen geleverd.  Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft ook een strenger advies gegeven over de benodigde 3 weken tijd die tussen de twee prikken van het Pfizer-vaccin moet zitten. (Zie ook bijwerkingen). In een verzorgings- en verpleeghuis in Belm bij het Duitse Osnabrück zijn veertien ouderen ondanks een volledige vaccinatie toch besmet geraakt met de Britse mutatie van het coronavirus. De ouderen vertonen tot nu toe milde of geen ziekteverschijnselen. Onderzoekers van de universiteiten van Edinburgh, Strathclyde en de Schotse gezondheidsdienst melden dat het Pfizer/BioNTech-vaccin de kans op een ziekenhuisopname met 85 procent vermindert. Bij het AstraZeneca-vaccin is dit zelfs 94 procent. er zijn tientallen meldingen over een grote pijnlijke zwelling na de vaccinatie met het Pfizervaccinm. De zwelling en zich uitbreiden tot over de schouder of elleboog, maar verdwijnt na koeling binnen vier tot vijf dagen weer. Het vaccin heeft ook een zeer hoge werkzaamheid bij 12- tot 15-jarigen. In deze onderzochte leeftijdsgroep heeft het vaccin een werkzaamheid van 100 procent.

Sanofi

Sanofi zou van juli tot en met september 5,85 miljoen doses van zijn vaccin aan Nederland leveren, maar gaat er nu vanuit gaat dat dat op zijn vroegst in oktober zal zijn.

Sinopharm

Het vaccin van het Chinese staatsbedrijf Sinopharm is in de VAE op 31.000 vrijwilligers uit 125 landen getest. Ze waren tussen de 18 en 60 jaar oud en kregen twee doses met een tussenliggende periode van 28 dagen. In tien andere landen loopt ook een test, onder meer in Marokko, dat 80 procent van zijn bevolking wil beschermen met de vaccins van Sinopharm en Astrazeneca. In de race om de eerste te zijn heeft het Chinese staatsbedrijf Sinopharm als test honderdduizenden mensen geïnjecteerd met een Coronavaccin. Met behulp van een noodprocedure werden mensen versneld getest, buiten de gebruikelijke klinische onderzoeken om.

Spoetnik V

Het nieuwe inmiddels in gebruik genomen vaccin in Rusland heeft de naam Spoetnik V gekregen, welke verwijst naar de eerste satelliet die de Sovjet-Unie lanceerde. In de race naar de ruimte waren de Russen destijds de eerste, net als nu in de race naar het vaccin. Het vaccin zou voor ruim 95 procent effectief zijn en wordt vanaf 4 december toegediend. De score is afgeleid van voorlopige resultaten van proeven met vrijwilligers en 42 dagen na de toediening van het eerste onderdeel van het vaccin. Na 28 dagen is het 91,4 procent doeltreffend. Het Russisch corona-vaccin is gebaseerd op een verkoudheidsvirus, waaraan werd gesleuteld met een stukje DNA, met daarin de code van het eiwit van het coronavirus. Als je het inspuit, gaat het gemanipuleerde verkoudheidsvirus eenmalig cellen infecteren in het lichaam. Deze cellen beginnen dan het coronavirus-eiwit te produceren en uit te scheiden. Omdat het eiwit een lichaamsvreemd eiwit is, reageert ons immuunsysteem en gaat het vervolgens anti-stoffen produceren. Deze anti-stoffen voorkomen dat daarna het coronavirus kan toeslaan in je lichaam. Het vaccin heeft tot antilichamen geleid bij alle 76 deelnemers aan de eerste twee testfases. Tegelijkertijd zijn er geen ernstige bijwerkingen opgetreden. Desondanks meldt Rusland 27 september nog 7867 nieuwe besmettingen. De Russen zoeken samenwerking met  AstraZeneca om het ‘Oxford-vaccin’ te combineren met het Spoetnik V-vaccin om de effectiviteit te vergroten. De effectiviteit van het Oxford-vaccin blijft vooralsnog namelijk op 70 procent steken, terwijl het Spoetnik-vaccin volgens de ontwikkelaars meer dan 90 procent effectief is. Beide vaccins zijn gebaseerd op hetzelfde principe: ze gebruiken een onschadelijk virus om zo het lichaam instructies te geven om bepaalde proteïnen aan te maken. Behalve Spoetnik en EpiVacCorona heeft Rusland een derde vaccon genaamd CoviVac goedgekeurd. De EMA, gaat meekijken met de proeven en wil dan pas een oordeel geven en noemde het vaccin zelfs Russische roulette. 46 landen hebben het vaccin al goedgekeurd, maar de EMA stelde het toelatingsproces maandenlang, volgens zeggen, onder politieke druk uit. Volgens EMA was er uitstel omdat de benodigde fase 3-studie nog niet was afgerond. Uiteindelijk is het aan de Europese Commissie om te beslissen of een middel op de EU markt mag komen. Het vaccin is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Gamaleya. Hongarije en Slowakije hebben, buiten de Europese Unie om, al doses van het vaccin besteld. Ook Kroatië zou dat willen doen. Uit voorlopige resultaten van de studie naar het vaccin blijkt dat het de productie van antilichamen en T-cellen van het immuunsysteem stimuleert tegen het coronavirus. Het Spoetnik-vaccin is een vectorvaccin. De president van Argentinië raakte besmet met het coronavirus ondanks zijn vaccinatie met het Spoetnik vaccin in januari.

Welke bijwerkingen hebben Coronavaccins?

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot eind maart 2021 ruim 6000 meldingen ontvangen met 152.000 vermoedens van bijwerkingen, waaronder ook tromboseverschijnselen. De meeste meldingen gaan over bekende en relatief milde klachten, zoals hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Dit beeld is vrijwel onveranderd sinds het eerste overzicht van de meldingen, eind januari. Ook zijn er 63 hevige allergische reacties geregistreerd en waren er 189 meldingen over ouderen die na een prik zijn overleden. Het gaat om 157 ouderen van 80 en ouder, 28 mensen tussen de 65 en 79 jaar en drie onder de 65. Van één is de precieze leeftijd niet bekend.

Vrouwen tot 65 jaar die het AstraZeneca-vaccin krijgen toegediend, ervaren na de eerste enting ongeveer twee keer zo vaak bekende bijwerkingen als vrouwen uit dezelfde leeftijdsgroep die het Pfizer/BioNTech-vaccin krijgen.

In Italie stierven 4 personen na vaccinatie en een gevaccineerde man raakte verlamd aan beide benen. Wereldwijd gaat het om 1.413 meldingen van sterfgevallen na de enting. Franse zorginstellingen hebben hun vaccinatiebeleid aangepast of zelfs gepauzeerd vanwege de heftige bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. De meeste bijverschijnselen verdwijnen na enkele dagen maar leiden tot veel ziekmeldingen, waardoor de continuïteit van de zorg in gevaar kwam.

Veelvoorkomende bijwerkingen van vaccinaties zijn spierpijn (6295), hoofdpijn (6204), dikke en/ of rode arm bij 4-jarigen, koorts en malaise. Een aantal andere bekende bijwerkingen heeft te maken met een verhoogde gevoeligheid bij de gevaccineerde: koortsstuipen, verkleurde armen of benen, collaps reacties (wegrakingen), breath holding spells, huidafwijkingen, reacties bij verminderde afweer. Zeer zeldzame bijwerkingen die kunnen voorkomen bij verhoogde gevoeligheid: acuut allergische (anafylactische) reacties en tekort aan bloedplaatjes. (zie ook bloedstolling). Alle gevallen deden zich voor tussen 4 en 16 dagen na de vaccinatie.

Eén op de vier patiënten heeft veranderingen aan de tong in de vorm van een zwelling, een branderig gevoel en het verschijnen van vlekken. Die zogenaamde ‘Covidtong’ zou vaak gekoppeld zijn aan smaakverlies.

Bijna de helft van de patiënten met een milde tot matige vorm van Covid-19 die over een periode van twee weken werden opgenomen in het ziekenhuis had letsels op de huid en slijmvliezen

Vier van de tien patiënten hadden een branderig gevoel en roodheid op de handpalmen en de voetzolen. In sommige gevallen werd dat gevolgd door het verschijnen van kleine vlekjes en afschilfering. Er kunnen bijwerkingen zijn zoals spierpijn, een rode plek, even niet lekker voelen of hoofdpijn na het vaccineren. Je kunt je dus wat grieperig voelen en eventueel verhoging krijgen, maar dat is na een dag of wat voorbij.

Vijf op de honderd patiënten overlijden en ongeveer 17 van de 100 patiënten worden ernstig ziek. Een deel van de patiënten kan achteraf blijvende hart en/of longschade of zelfs longembolie overhouden.

Het Amerikaanse onderzoek waaruit volgens de media zou blijken dat je na vaccinatie een ander niet meer kan besmetten blijkt fake news.  Het onderzoek zegt hier eigenlijk niets over stelt Van Dissel van het RIVM. De studie gaat alleen over in welke mate het vaccin bescherming biedt tegen het oplopen van covid-19. Er is dus niet gemeten of vaccinatie de overdracht van het virus beperkt.

Bij het Astra Zeneca vaccin kregen vijf mensen last van lekkages in haarvaten en kleine adertjes en een lage bloeddruk.

Het Pfizer vaccin geeft vooralsnog bij zo’n 100 personen symptomen als pijn op de plaats van de injectie, hoofdpijn en vermoeidheid, huiduitslag, rillerig en zwellingen rondom de ogen en bij 2 van hen heftige allergische reacties en in Noorwegen overleden 29 kwetsbare ouderen na een eerste vaccinatie met het Pfizer/BioNTech-vaccin. De overledenen waren allemaal boven de 75 jaar, woonden in verpleeghuizen en hadden ernstige onderliggende aandoeningen, waardoor ze niet bestand bleken tegen de bekende symptomen. Het totaal aantal overlijdens na de enting eind januari komt uit op 245.

Andere bekende symptomen bij eerdere proefpersonen

 • Soms: lymfadenopathie, Immuunsysteemaandoening
 • Zeer vaak: hoofdpijn
 • Zelden: acute perifere aangezichtsverlamming, Musculoskeletale en bindweefselaandoeningen
 • Zeer vaak: artralgie; spierpijn, Algemene aandoeningen en toedieningsplaatsstoornissen
 • Zeer vaak: pijn op de injectieplaats; vermoeidheid; rillingen; pyrexie
 • Vaak: roodheid op de injectieplaats; zwelling op de injectieplaats
 • Soms: malaise, Maagdarmstelselaandoeningen *
 • Vaak Misselijkheid

Gedurende de follow-upperiode van de veiligheid tot op heden werd acute perifere aangezichtsverlamming (of verlamming) gemeld door vier deelnemers aan de COVID-19 mRNA-vaccingroep. De aanvang was dag 37 na dosis 1 (deelnemer kreeg geen dosis 2) en dagen 3, 9 en 48 na dosis 2.

In enkele gevallen kan iemand allergisch zijn voor de hulpstoffen wat ernstige gevolgen kan hebben, er kan dan sprake zijn van een anafylactische shock. Klachten zoals koorts en rillingen worden na een enting met het vaccin van AstraZeneca iets vaker als hevig ervaren dan bij de andere coronavaccins

In Nederland wordt getest met het TBC vaccin BCG omdat deze effectief tegen Covid-19 lijkt te zijn. De Gezondheidsraad vindt dat er nog te weinig gegevens zijn om te beoordelen of dit vaccin veilig en effectief genoeg is om in te zetten, zolang er geen specifiek vaccin tegen SARS-CoV-2 is.

De Europese farmaceutische industrie heeft bij de Europese Unie aangedrongen op bescherming tegen rechtszaken als er problemen zijn met nieuwe coronavaccins. De snelheid waarmee  vaccins op de markt gebracht moeten worden neemt ’onvermijdelijke risico’s’ met zich mee, zo wordt gesteld. De EFPIA wil daarom een schadevergoedingssysteem waarbij farmaceutische bedrijven volledig gevrijwaard worden van ’schuld en aansprakelijkheid’.

Met de vaccinatie wordt mRNA in je lichaamscellen gebracht. Het lichaam maakt dan viruseiwit op het oppervlak van je cellen (expresseren). Het lichaam krijgt hierdoor een nagebootste ontsteking en zet sommige lichaamscellen ertoe aan het uitsteekseleiwit van het virus te maken, waarna de cellen een stukje ervan op hun buitenkant plakken, zodat het immuunsysteem het leert herkennen. De immuunreactie richt zich op het spike-eiwit van het virus. Het vaccin is gecontroleerd op ongewenste kruisreacties en er is gekeken naar de homologie van dit eiwit, dus of het overeenkomt met andere eiwitten in het lichaam. Immuniteit ontstaat als het aangeleerde afweersysteem geheugencellen heeft aangemaakt tegen het virus.
Geen enkele leeftijds- of bevolkingsgroep is helemaal veilig voor het gevaar op ziekenhuisopname of sterfte en voor een klein percentage geldt dat ook voor mensen die het vaccin hebben gekregen. Het is onbekend of de vaccins ook steriliserend zijn en in staat om het virus helemaal weg te houden uit het lichaam.
Van genetische manipulatie is bij een vaccin geen sprake. Het boodschappermolecuul rna waaruit het vaccin bestaat, wordt immers niet opgenomen in het dna, maar binnen enkele dagen afgebroken. Om het rna van het vaccin om te zetten in dna zijn enzymen nodig die onze eigen cellen niet aanmaken. Er zijn ondertussen ook degelijk werkzame geneesmiddelen tegen corona zoals de ontstekingsremmer dexamethason en ivermectine, een middel tegen parasitaire worminfecties. Ivermectine zou de overlevingskans bij corona met liefst 83 procent verhogen, doordat het middel tegen het coronavirus werkt in extreem hoge, voor de mens schadelijke concentraties. Het gebruik vereist een zorgvuldige afweging van de risico’s en de baten, zeker bij ernstig zieke patiënten.

Welke bloedstollingsproblemen zijn er ?

Meer dan 20 Europese landen besloten begin in maart 2021 al om tijdelijk te stoppen met het gebruik van AstraZeneca’s COVID-19-vaccin. Maar vanaf 2 april is er na alweer een overlijden in Nederland opnieuw en definitief gestopt met Astra Zeneca vaccinatie bij mensen jonger dan 60 jaar. Symptomen die werden waargenomen bij ten minste 20 patiënten, allemaal tussen de 20 en 50 jaar en voorheen gezond, in ten minste vijf landen en die vaker voorkomen dan bij toeval zou worden verwacht waren de aanleiding van de ongerustheid. De patiënten, van wie er meerdere zijn overleden, leden aan wijdverbreide bloedstolsels, een laag of nul aantal bloedplaatjes en inwendige bloedingen – geen typische beroertes of bloedstolsels. Het heeft er alle schijn van dat het vaccineren van reeds besmette personen de immuunreactie te sterk inzet waardoor de problemen ontstaan. Behalve Astra Zeneca wordt ook het Janssen (4 gevallen) en het Moderna-vaccin genoemd in meldingen van de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na een vaccinatie. Bij Janssen gaat het om vier meldingen, bij Moderna om vijf.

Immuuntrombocytopenie, ofwel een tekort aan bloedplaatjes, een bloedbestanddeel dat essentieel is voor stolling, leidde in januari al tot de dood van Dr. Gregory Michael(56), een verloskundige in Miami Beach, wiens symptomen zich openbaarden drie dagen nadat hij het Pfizer-BioNTech-vaccin had gekregen. Behandelingen konden zijn bloedplaatjes niet herstellen en na twee weken in het ziekenhuis stierf hij aan een hersenbloeding.

Ernstige immuuntrombocytopenie kwam meermaals voor bij gevaccineerden. In de Verenigde Staten ontving Sarah C. (48), een lerares in Arlington, Texas, het Moderna vaccin, waarna ook haar bloedbeeld nul bloedplaatjes liet zien. Ze had een controle gehad met volledig normale bloedtestresultaten minder dan een week voordat ze werd gevaccineerd. Immuuntrombocytopenie (ITP) werd waargenomen bij ten minste 36 mensen in de Verenigde Staten die de Pfizer- en Moderna-vaccins hadden gekregen. De Amerikaanse Food and Drug Administration stelde een onderxoek in, maar zei ook dat het syndroom niet vaker voorkwam bij gevaccineerde mensen, en de vaccinaties in de Verenigde Staten zijn gewoon doorgegaan. 

In Denemarken moesten twee medewerkers worden opgenomen met symptomen van respectievelijk bloedstolsels in de hersenen en een hersenbloeding. Een van de medewerkers is overleden na het ontwikkelen van ernstige symptomen. Directeur Søren Brostrøm van de National Board of Health liet weten dat Denemarken de vaccinatie met AstraZeneca zal blijven onderbreken tot week 12  als verlenging van het besluit van 11 maart, toen de Deense autoriteiten de uitrol van AstraZeneca gedurende 14 dagen op de rem zetten omdat een 60-jarige vrouw ook al was gestorven. Deze vrouw had een zeer ongebruikelijk ziektebeeld met een laag aantal bloedplaatjes, bloedstolsels in kleine en grote bloedvaten en bloedingen. Ondertussen zal een breed scala van Deense experts op het gebied van bloedstolsels, immuunziekten, hormonale ziekten het AstraZeneca-vaccin verder analyseren.

In Noorwegen werden begin maart drie verpleegkundigen in een ziekenhuis opgenomen nadat ze een combinatie van bloedklonters en een tekort aan bloedplaatjes vertoonden. Ook een van hen overleed later. 

In Oostenrijk werd 6 maart het vaccineren  met Astra Zeneca gestaakt, nadat een 49 jarige verpleegster in Zwettl tien dagen na het vaccineren overleed aan ernstige stollingsstoornissen in combinatie met bloedingen. Een andere vrouw van 35 die een enting kreeg uit dezelfde batch ontwikkelde een longembolie en is herstellende.

In Italie stierven een 62 jarige Napolitaanse professor, een 58-jarige lerares Engels uit Bologna/Napels,  een 50 jarige politieagent (Davide Villa) Siciliaanse politieagent en een 54 jarige soldaat na AZ vaccinatie. De 43-jarige onderofficier van de marine Stefano Paternò   stierf aan een hartstilstand. Een jonge Italiaanse soldaat in Catanzaro raakte verlamd aan beide benen. Een 37-jarige leraar moest een week na het vaccineren met AstraZeneca-vaccin onder zeer ernstige omstandigheden naar het ziekenhuis met een hersenbloeding. Aanklagers in de Noord-Italiaanse regio Piëmont hebben daarop 393.600 AstraZeneca-doses in beslag genomen. Italië schorste na overlijden op 14 maart 2021 nog een batch AstraZeneca.

In Duitsland is bij 31 gevallen een zeer uitzonderlijke vorm van trombose opgetreden en zijn negen mensen overleden, van wie zeven vrouwen tussen 20 en 63. Dat gebeurde tussen vier en zestien dagen nadat ze waren gevaccineerd. De slachtoffers waren tussen de 20 en 50 jaar oud. Een getroffen patiënt had bloedstolsels “van top tot teen”, zegt Clemens Wendtner, specialist in hematologie en infectieziekten bij de kliniek in München in Schwabing. De symptomen herinneren Wendtner aan een syndroom dat verspreide intravasculaire coagulatie (DIC) wordt genoemd, waarbij bloedstolsels door het hele lichaam worden gevormd, waardoor de bloedplaatjesvoorraad wordt uitgeput en de bloedstolsels de bloedvaten doen barsten. Het vaccineren werd enige tijd opgeschort, maar er doken toch opnieuw twee probleemgevallen op: een vrouw van 47 overleed na vaccinatie en een 28-jarige vrouw werd ernstig ziek. Het enten werd opnieuw opgeschort. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben vijf van de zes universiteitsziekenhuizen een brief geschreven naar het ministerie van Volksgezondheid met het verzoek voorlopig ook te mogen stoppen omdat ze het risico op bijwerkingen te hoog vinden.

De twee grote Duitse ziekenhuizen Charité en Vivantes schortten het gebruik van AstraZeneca-vaccin eerder al op bij vrouwen onder de 55.

Bloedstollingsproblemen met een verlaagd aantal bloedplaatjes na het enten met Astra Zeneca en Janssen vaccins waren er ook in Nederland bij 22 gevaccineerden complicaties en begin april overleed een vrouw zelfs na de AZ vaccinatie, zij kreeg last van een combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Een bloedprop kwam bij de longen terecht en die embolie is de vrouw fataal geworden. Eén vrouw kreeg een uitgebreide trombose van de buikaderen en een andere trombose van de slagaders in de benen. Het beeld lijkt op heparine-geïnduceerde trombocytopenie (HIT) De vrouwen waren allen tussen de 23 en 65 jaar oud.

Ook in Belgie (11), IJsland, Ierland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk (30) trombosegevallen belandden patienten na de vaccinatie in het ziekenhuis met bloedstollingsproblemen en een tekort aan  bloedplaatjes. In het VK zijn zeven mensen overleden aan bloedproppen na toediening van het AstraZeneca

De Baltische staten, Bulgarije Thailand en uiteindelijk ook Nederland, Duitsland, Italie en Frankrijk legden het gebruik van het middel uit voorzorg op 15 maart 2021 voor voorlopig twee weken toch ook maar even stil. Belgie Canada, Australië, en Zuid-Korea zijn niet gestopt en Frankrijk vaccineert uit voorzorg alleen nog met het AstraZeneca bij personen vanaf 55 jaar en Finland schort het enten toch nog op.

AstraZeneca maakte bij de proeven ook al twee slachtoffers. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen oordeelde en hield nog lang vol dat de gemelde trombosegevallen hoogstwaarschijnlijk niet waren gerelateerd aan het AstraZeneca-vaccin. De verschijnselen kunnen zijn opgetreden als gevolg van de behandeling met het antistollingsmedicijn Heparine. 

Ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) en een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de vijftig jaar treden op na toediening van de verschillende vaccins maar vooral bij het AZ vaccin. Sommige antilichamen reageren op een manier die de bloedplaatjes activeert en een bloedstolsel veroorzaken. In het bloed ontstaan in een razend tempo stolsels, waardoor er een ‘stil zuurstoftekort’ ontstaat. De longen functioneren nog en er is nog geen ademnood. Maar zodra het bloedvatnetwerk in de longen dichtslibt, kan het bloed daar minder makkelijk zuurstof oppikken.  De ontstane endotheelschade (een bedekkend eencellig laagje aaneengesloten cellen dat onder andere de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten bekleedt) bij vaccinering leidt tot een daling van het aantal bloedplaatjes, het verschijnen van D-dimeren (ontstaan enkel door de afbraak van gestabiliseerd fibrine) in het bloed en tot talloze ischemische laesies door het hele lichaam, inclusief in de hersenen, het ruggenmerg en het hart. In de nasleep van dit nieuwe type DIC-syndroom (Diffuse intravasculaire coagulopathie) kunnen bloedingsstoornissen optreden, waaronder onder andere hevige bloedingen en hemorragische beroerte. Dertig tot veertig procent van alle ic-patiënten heeft na binnenkomst ergens in het lichaam al een bloedprop. Als zo’n prop omhoog schiet en een slagader in de longen of naar de hersenen blokkeert, dan kan dat de dood van de patiënt tot gevolg hebben. De ic’s wereldwijd liggen vol met patiënten met diabetes, hoge bloeddruk en obesitas, omdat zij al bestaande schade aan hun bloedvaten hebben en dat maakt de kans op verder dichtslibben een stuk groter.

Na besmetting steekt er in het lichaam een storm op van cytokines, en naarmate deze stofjes langer door de bloedbaan razen bevorderen ze de bloedstolling, waardoor overal in het lichaam bloedklonters kunnen ontstaan. Als na besmetting te veel ace2-receptoren worden gesloopt, kan de kinine in het lichaam niet meer worden beteugeld en raken de bloedvaatjes in de longen lek. Vocht met bloedcellen en eiwitten lekt in een snel tempo de longblaasjes in, nog vóórdat het immuunsysteem zijn werk kan doen. Het toedienen van een vaccin versneld bloedstolling en mag dus pas worden toegediend als de persoon negatief getest is. Bij ziekte van Glanzmann moet voorafgaand aan de vaccinatie eenmalig een NovoSeven behandeling plaats vinden.

De immuunreactie zorgt voor de aanmaak van antilichamen die bloedplaatjes activeren en bloedproppen veroorzaken en omdat deze antilichamen zich aan de oppervlakte bevinden, worden ze uit de bloedsomloop verwijderd en ontstaat er een tekort aan bloedplaatjes. Uit autopsieverslagen wereldwijd blijkt dat 30 tot 40 procent van de Covid-19-slachtoffers gestorven is aan verklonterd bloed. Patiënten die op de ic worden beademd, lopen risico op blijvend littekenweefsel op de longen, waardoor de longinhoud kleiner wordt. Er blijken onder meer ook kapotte longblaasjes, bloedstolsels in grote bloedvaten, schade aan de kleinste haarvaatjes en littekenweefsel. Vooral de hoeveelheid bloedstolsels in de longslagaderen is opvallend De stolsels sluiten bloedvaten af waardoor weefsels erachter te weinig zuurstof opnemen. Vaak zijn er meerdere van deze stolsels in één patiënt. Ook hart, nieren en zelfs de hersenen kunnen ontstoken raken.  Er blijken geen virusdeeltjes voor te komen in het brein, maar de immuuncellen in de hersenen zijn groter en actiever dan normaal. Zo werden er T-lymfocyten (afweercellen) ontdekt die niet in de hersenen thuishoren. Deze afwijkingen worden bij overleden coronapatiënten in de gehele hersenen en het ruggenmerg aangetroffen. Dit zijn cellen die normaal gesproken uit de hersenen worden geweerd, maar bij Covid-19-patiënten verlaten deze de bloedbaan  om in het hersenweefsel terecht te komen. Als neveneffect blijken er ook rode, paarse vlekken op tenen, de zool of de zijkant. Soms is er ook sprake van uitslag op de handen en vingers. Ook een oogontsteking, duizeligheid of tintelingen kunnen voorkomen. EMA en WHO vinden stellen 18 maart dat de doden door bloedstolling een aanvaardbaar risico zijn en lieten weten dat het vaccin veilig en effectief is en een ingestelde commissie bevestigde dat:

 • De voordelen van het vaccin bij de bestrijding van de nog steeds wijdverbreide dreiging van COVID-19 (die zelf stollingsproblemen veroorzaakt en mogelijk fataal is) blijven opwegen tegen het risico op bijwerkingen;
 • Het vaccin niet geassocieerd is met een verhoging van het algehele risico op bloedstolsels (trombo-embolische voorvallen) bij degenen die het krijgen;
  er geen aanwijzingen zijn voor een probleem met betrekking tot specifieke batches van het vaccin of bepaalde productielocaties;
 • Het vaccin echter in verband kan worden gebracht met zeer zeldzame gevallen van bloedstolsels die gepaard gaan met trombocytopenie, dwz een laag aantal bloedplaatjes (elementen in het bloed die het stollen) met of zonder bloeding, inclusief zeldzame gevallen van stolsels in de bloedvaten die bloed afvoeren uit de hersenen (CVST).

Dit zijn volgens de ingestelde commissie zeldzame gevallen – ongeveer 20 miljoen mensen in het VK en de EER hadden het vaccin op 16 maart ontvangen en het EMA had slechts 7 gevallen van bloedstolsels in meerdere bloedvaten beoordeeld (verspreide intravasculaire coagulatie, DIC) en 18 gevallen van CVST. Patiënten moeten zich echter bewust zijn van de geringe mogelijkheid van dergelijke syndromen, en als zich symptomen voordoen die wijzen op stollingsproblemen, moeten patiënten onmiddellijk medische hulp inroepen en zorgverleners op de hoogte stellen van hun recente vaccinatie. Ook bij klachten van

 • ademloosheidpijn op de borst of buik
 • zwelling of kou in een arm of been
 • ernstige of verslechterende hoofdpijn of wazig zien na vaccinatie
 • aanhoudende bloeding
 • meerdere kleine kneuzingen, roodachtige of paarsachtige vlekken of bloedblaren onder de huid

Externe deskundigen op het gebied van hematologie (trombose en hemostase), cardiovasculaire geneeskunde, infectieziekten, virologie, neurologie, immunologie en epidemiologie komen bijeen om hun mening te geven aan het PRAC over aspecten zoals een aannemelijk werkingsmechanisme, mogelijke onderliggende risicofactoren en eventuele aanvullende gegevens die nodig zijn om een ​​beter begrip te krijgen van de waargenomen gebeurtenissen en het potentiële risico. In deze expertgroep zullen ook twee vertegenwoordigers van het publiek zitten.

Wat doen Antilichamen ?

De FDA heeft goedkeuring gegeven voor coronabehandelingen met antilichamen. De behandeling van de Amerikaanse farmaceutische fabrikant Eli Lilly combineert twee antilichamen, genaamd bamlanivimab en etesevimab. Het is de tweede antilichamenbehandeling van de farmaceut uit Indianapolis In november gaf de toezichthouder al toestemming voor het gebruik van bamlanivimab bij patiënten met hoge risico’s die milde tot gemiddelde Covid-19-klachten hadden. Inwoners van het Oostenrijkse wintersportoord Ischgl die vorig jaar besmet raakten met het coronavirus, hadden acht maanden later in veel gevallen nog steeds antilichamen.

Het Amsterdam UMC is erin geslaagd twee krachtige antilichamen tegen het coronavirus uit het bloed van ex-coronapatiënten te halen. Die antilichamen kunnen in de toekomst mogelijk worden gebruikt om coronapatiënten te behandelen of besmetting te voorkomen. Eerder werden antistoffen gebruikt die kwamen van SARS- en MERS-patiënten.

Vrouwen die besmet zijn geweest met het coronavirus, kunnen antistoffen in hun moedermelk hebben en wellicht gebruikt worden om coronabesmettingen bij kwetsbare mensen te voorkomen. Die zou dan in de vorm van ijsblokjes met toegevoegde smaak kunnen worden toegediend. De melk met daarin de antistoffen hecht zich aan de oppervlakte van de slijmvliezen en vallen daar de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen. De antistoffen blijven ook na het verwarmen van de melk aanwezig. Dat is belangrijk omdat moedermelk pas na pasteurisatie bruikbaar is voor andere personen. Het Emma Kinderziekenhuis gaat nu duizend vrouwen werven die 100 ml moedermelk willen doneren. De onderzoekers bepalen daarmee welk percentage van de melk antistoffen bevat.
Het onderzoek van Amsterdam UMC is een samenwerking met de Nederlandse Moedermelkbank, de afdeling Experimentele Virologie, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.

In het Erasmus MC werd al plasma met antistoffen aan patiënten toegediend.  Bloedbank Sanquin zamelt bloedplasma in van genezen Covid-19 patiënten. Genezen personen staan op verzoek van de GGD vier keer bloed af, met tussenpozen van zeven dagen. Sanquin verwerkt het afgestane bloedplasma tot een preparaat dat met een transfusie kan worden toegediend. Ook is gestart met een procedure om het bloedplasmapreparaat te verwerken tot immunoglobuline – eiwitten die als geneesmiddel kunnen worden toegediend, in plaats van via een bloedtransfusie.

Ook in Israël is inmiddels een antilichaam gevonden. Om er uiteindelijk een medicijn van te maken en het op grote schaal te produceren wordt er samenwerking gezocht met een grote farmaceut. Uiteindelijk zou het middel kunnen gebruikt worden als medicijn voor coronapatiënten en als preventie voor mensen die nog niet ziek zijn.

De bloedbanken van Sanquin starten met het inzamelen van bloedplasma van genezen patiënten. In een onderzoek kijken ziekenhuizen of de afweerstoffen in het plasma van genezen patiënten helpen bij het verminderen van corona-symptomen bij andere patiënten. Daarmee zou bijvoorbeeld kunnen worden voorkomen dat een patiënt op de intensive care belandt. Covid-19 patiënten kunnen vervolgens een transfusie krijgen met de afweerstoffen die uit het plasma zijn gehaald.

Welke geneesmiddelen zijn er tegen Covid-19 ?

Veel bestaande medicijnen kunnen effectief zijn tegen Covid-19. Drie (bestaande) medicijnen zijn inmiddels voorhanden. Iedereen die in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt nu ontstekingsremmers, bloedverdunners, om het bloed stollen tegen te gaan. Veel patiënten krijgen daarnaast remdesivir en steroïden om het op hol geslagen immuunsysteem in toom kunnen houden. Een experimentele behandeling met synthetische antilichamen van de firma Regeneron hielp president Trump snel op de been.

Er zijn zo’n 159 verschillende vaccins in de maak, maar vitamine C, D en zink zijn ondertussen de belangrijkste componenten in het voorkomen en bestrijden van het virus. En toch wordt daar erg weinig aandacht aan gegeven. Extra vitamine D en K zouden volgens onderzoekers mogelijk zeer ernstig ziek worden door het coronavirus kunnen voorkomen.  Vitamine K activeert eiwitten die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en gezonde longen.

Artemisia Annua

Thee trekken van de Artemisia Annua zou volgens de president van Madagaskar de beste remedie tegen Corona zijn. Zomeralsemplant, of ‘qing hao’, is een varenachtige plant met felgele bloemen en wordt al langere tijd in China gebruikt als antimalariamiddel met een koortsverlagende werking.

Casirivimab

Regeneron en Roche willen de middelen casirivimab en imdevimab combineren om samen de strijd aan te gaan met het virus in het lichaam. Het zijn twee monoklonale antilichamen: kunstmatige eiwitten die zich hechten aan virusdeeltjes, zodat het lichaam ze herkent en opruimt.
Er lijkt volgens EMA een gunstig effect te zijn. Het middel zou de hoeveelheid virussen in het bloed van een patiënt kunnen verminderen en vooral van pas komen bij mensen die niet in het ziekenhuis liggen.

Chloroquine en hiv (lopinavir/ritonavir Plaquenil/zithromax/Kaletra

Onderzoekers aan de KU Leuven in België ontdekten dat het bestaande malariamedicijn Chloroquine, dat sinds 1934 op de markt is, ook helpt bij de behandeling van Covid-19 (Corona) mits er geen onderliggende cardiovasculaire aandoeningen of obesitas aanwezig is.  De Belgische professor Marc Van Ranst ontdekte in 2004 al dat het middel werkte tegen SARS, dat ook een coronavirus is. Het geneesmiddel, geproduceerd door het bedrijf Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde reduceert koortsverschijnselen en verbetert de longfunctie bij patiënten die het virus onder de leden hebben. De RIVM heeft inmiddels grote partijen opgekocht om te voorkomen dat het middel door anderen wordt weggekocht. Hydroxychloroquine (HCQ) is een iets mildere variant van het malariamiddel chloroquine. Het wordt vaak verkocht onder de merknaam Plaquenil. Uiteindelijk toonde Nederland onderzoek aan dat het middel toch niet blijkt te werken en bleek soms voor ziekenhuispatiënten zelfs slechter te zijn. Wat de RIVM met de grote partijen waardeloze HCQ gaat doen is niet bekend gemaakt. hydroxychloroquine leidt bij COVID-19 patiënten tot significant betere resultaten dan eerder werd aangenomen. ‘De kans op overplaatsing naar de Intensive Care ligt 53 procent lager dan bij patiënten die geen behandeling kregen’, zo meldt het Isala ziekenhuis in Zwolle. Chloroquine en zithromax tegen malaria en Kaletra, een hiv-medicijn blijken na vier dagen en gebruik van aanvullende medicijnen te helpen, mits er geen onderliggende cardiovasculaire ziektes aanwezig zijn. Chloroquine wordt op dit moment in vrijwel alle ziekenhuizen toegediend, maar bij een derde van de patiënten veroorzaakte het middel een vertraagde hartslag en moest toediening voortijdig gestopt worden. In de VS is het medicijn officieel goedgekeurd. Het middel hydroxychloroquine mag echter van de WHO niet worden gebruikt om covid-19 te voorkomen en heeft volgens hun geen zinvol effect op besmette patiënten. Het medicijn mag niet worden gebruikt in de strijd tegen de pandemie en is “niet de moeite waard” om mee te nemen in verder onderzoek naar coronabehandelingen, aldus een panel in het Britse medische tijdschrift British Medical Journal. Artsen die coronapatiënten nog steeds medicijnen voorschrijven die in strijd zijn met de officiële behandeladviezen, kunnen een boete vkrijgen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Colchicine

Het Montreal Heart Institute (MHI) heeft het medicijn  colchicine, dat nu wordt  gebruikt voor de behandeling van jicht en familiaire mediterrane koorts (FMF) ook werkbaar bevonden voor de behandleing van Covid 19. In de gerandomiseerde, dubbelblinde studie van ColCorona, waaraan bijna 4.500 deelnemers deelnamen van wie de diagnose coronavirus was bevestigd met een nasofaryngeale test (PCR), verminderde het gebruik van colchicine het aantal ziekenhuisopnames met 25%, intubaties met 50% en sterfgevallen. met 44%. De studieresultaten hebben aangetoond dat colchicine het risico op overlijden of ziekenhuisopname bij patiënten met COVID-19 met 21% heeft verminderd in vergelijking met placebo. Dit resultaat dat werd verkregen voor de wereldwijde studiepopulatie van 4488 patiënten benaderde statistische significantie. Deelnemers waren afkomstig uit Canada, de VS, Europa, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika, en omvatten degenen die ten minste één risicofactor hadden voor het ontwikkelen van complicaties door coronavirus. In de testgroep slikten de deelnemers drie dagen lang tweemaal daags 0,5 mg colchicine, waarna ze het 27 dagen eenmaal daags bleven innemen. De placebogroep slikte hun placebo gedurende 30 dagen. Het onderzoek toont de doeltreffendheid van de behandeling met colchicine aan bij het voorkomen van het ‘cytokinestorm’-fenomeen en het verminderen van de complicaties die gepaard gaan met COVID-19. Een van de belangrijkste factoren die ernstige Covid-19 veroorzaken heeft te maken met hoge niveaus van de cytokine GM-CSF, een eiwit dat helpt bij de aanmaak van het bloed en dat wanneer het wordt geconfronteerd met de SARS-CoV-2-infectie, het een ontsteking in de bloedvaten veroorzaakt.

Dexamethason

Ontstekingsremmer dexamethason blijkt de overlevingskansen van ernstig zieke coronapatiënten te verbeteren. Behandeling met het middel verminderde het aantal sterfgevallen met een derde van de patiënten aan de beademing. Bij degenen die alleen zuurstof kregen, ging het om een vijfde minder. Er is geen positief effect vastgesteld bij patiënten die geen ademhalingsondersteuning nodig hadden. Dexamethason is een steroïde, waardoor de sterfte van patiënten op de intensive care met ruim 10 procentpunt daalt. Coronapatiënten hebben dan minder snel zuurstof nodig hebben en belanden ook minder snel op de intensive care als direct na de ziekenhuisopname met deze behandeling wordt begonnen. Nadeel is wel dat de steroïden sterk reageren op het afweersysteem, waardoor ook andere afweerreacties worden uitgeschakeld. Dat is een potentieel gevaar en daarom is een juiste patiënten selectie en het moment van toedienen van belang.Een kwart van de IC patiënten is besmet met de schimmel Aspergillus fumigatus op het longweefsel. Besmetting met dit type schimmels lijkt de sterftekans te verdubbelen want de helft van hen overlijd er aan. Waarschijnlijk is dexamethason de oorzaak van de schimmel. Een medisch-ethische toetsingscommissie heeft echter de behandelmethode goedgekeurd. Huisartsen Jan Scherpenisse en Marcel de Vijlder uit Valthermond hebben hun patiënten al met dexamethason behandeld. De methode wordt nu uitgerold over veertien huisartsenpraktijken in Drenthe. Een coronabesmetting zou volgens de twee huisartsen  in een veel vroeger stadium behandeld kunnen en moeten worden met deze ontstekingsremmer.

EXO- CD 24

Prof. Nadir Arber van het Integrated Cancer Prevention Center van het ziekenhuis, dient EXO CD 24 toe aan patiënten in een matige en ernstige toestand en rapporteerde een indrukwekkend slagingspercentage van 96 procent.  Van de 30 patiënten die het medicijn kregen, vertoonden er 29 een duidelijke verbetering binnen twee dagen en de overgebleven patiënt herstelde uiteindelijk ook. ‘Het medicijn wordt eenmaal per dag via inademing toegediend in een procedure die slechts een paar minuten duurt, gedurende vijf dagen en is gebaseerd op exosomen die het lichaam vrijmaakt van het celmembraan en gebruikt voor intercellulaire communicatie. We verrijken de exosomen met het 24CD-eiwit, waarvan bekend is dat het een belangrijke rol speelt bij het reguleren van het immuunsysteem”, aldus de directeur van Prof Arber. van laboratorium Dr. Shiran Shapira, die al meer dan twee decennia onderzoek doet naar CD24-eiwit. Het is onduidelijk of het medicijn even effectief is tegen de recente en naar verluidt meer virulente stammen van het virus, inclusief die afkomstig zijn uit Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Brazilië. 

Icatibant (Firazyr)

Bekend is dat covid-19 de longen binnenkomt via een enzym ACE2-receptor. Het enzym komt onder andere voor op de longen. en is de receptor voor het virus. Het virus wordt zo door de receptorenzym de longcel ingetrokken, waar het zich kan vermenigvuldigen. Bij een massale infectie verdwijnen die ACE2-receptoren dus van de buitenkant van de cel en verdwijnt een van hun functies namelijk het stofje bradykinine onder controle houden dat bloedvaten lek maakt. Bradykinine laat vervolgens ook de kleine bloedvaten lekken op de plaats van een infectie. In plaats van het achteraf remmen van de ontstekingen kan lekkage vooraf voorkomen worden door behandeling met icatibant. (Firazyr) Op het moment dat een patiënt in het ziekenhuis komt, kan het hele proces binnen een paar dagen worden stopgezet en krijgen ze de kans om het virus op te ruimen in de twee weken die volgen zonder naar de IC te hoeven.

Ivermectine

Een middel tegen parasitaire worminfecties verbetert de overlevingskans met liefst 83 procent. Het off label voorschrijven van ivermectine buiten onderzoeksverband wordt afgeraden bij COVID-19 patiënten in de huisartsenpraktijk; er is geen bewijs dat dit een gunstig effect heeft op het aantal ziekenhuisopnamen of overlijden als gevolg van COVID-19. Ook is de dosering en de timing van het gebruik op dit moment nog onvoldoende onderzocht.

Molnupiravir

Een antiviraal middel genaamd Molnupiravir blijkt de transmissie/overdracht van het Coronavirus binnen 24 uur te stoppen. Het biotech bedrijf Ridgeback Biotherapeutics ontwikkelde het middel in samenwerking met Merck & Co. Het is getest op fretten, met opmerkelijke resultaten. Dit medicijn werkt anders dan de vaccins die nu op de markt komen. Het stopt het virus bij het zichzelf kopiëren in een lichaam en kan dan worden opgeruimd door het immuunsysteem. Molnupiravir is oorspronkelijk bedoeld voor het behandelen van de gewone griep. In een test met tweehonderd mensen met corona, liet het zeer goede resultaten zien. Na een kuur van vijf dagen waren alle testpersonen virusvrij. Vier van de tweehonderd hadden last van forse bijwerkingen, maar het is niet zeker of die door het medicijn zijn veroorzaakt.

Opaganib

RedHill Biapharma die zich voornamelijk richtte op gastro-intestinale aandoeningen, heeft een nieuw molecuul ontwikkeld, een chemische entiteit die ontstekingsremmende en antivirale activiteit in cellen stimuleert, dat sinds 2016 effectief bleek te zijn in vitro experimenten tegen het ebolavirus. Toen het ebolavirus echter afnam, stopte het bedrijf de ontwikkeling van het molecuul. Het medicijn dat oraal wordt toegediend wordt momenteel ontwikkeld om ernstige, in het ziekenhuis opgenomen patiënten te behandelen die niet zijn geïntubeerd, zei hij. In de USA is het bedrijf is ook al begonnen met het inschrijven van patiënten voor een lopend, zij het kleiner, fase II-onderzoek. Preklinische gegevens hebben namelijk aangetoond dat het medicijn zowel ontstekingsremmende als antivirale eigenschappen heeft, met het potentieel om longontstekingsaandoeningen, zoals longontsteking, te verminderen en pulmonale fibrotische schade te verminderen. Alle patiënten in de met Opaganib behandelde groep werden uit het ziekenhuis ontslagen zonder mechanische beademing, terwijl 33% van de gematchte controlegroep mechanische beademing nodig had.  Het medicijn richt zich op een uniek enzym dat sfingosinekinase-2 (SK2) wordt genoemd en de activiteit ervan remt. Deze remming vermindert beide ontstekingsniveaus, maar voorkomt ook dat het virus zich vermenigvuldigt. “Als het uit balans is, verhoogt dit enzym mogelijk cytokines en ontstekingen, en door het te remmen, creëer je een normalisatie van de niveaus van sommige van deze cytokines, het brengt ze terug naar normaal”.

Regdanvimab

Het Europees geneesmiddelenbeoordelingscomité adviseert positief over het monoklonale antilichaam regdanvimab (CT-P59). Het antilichaam kan gebruikt worden bij volwassen patiënten die geen extra zuurstof krijgen toegediend, maar wel risico lopen een ernstige vorm van COVID-19 te ontwikkelen. Uit de eerste resultaten van het onderzoek concludeerde het comité dat regdanvimab het aantal ziekenhuisopnames kan verlagen. Bijwerkingen zoals allergische reacties kunnen niet worden uitgesloten.

Remdesivir

Remdesivir geeft verlichting aan zwaar zieke patiënten maar de antivirale werking ervan werkt niet tegen het Covid-19 virus. Het middel is oorspronkelijk bedoeld om hepatitis C en ebola te bestrijden en was het eerste medicijn dat onder voorwaarden werd goedgekeurd door het Europese medicijnagentschap (EMA) voor de behandeling van COVID-19. De Europese Commissie kocht voor 63 miljoen euro Remdesivir centraal in en verdeelde het onder de lidstaten.  In Nederland wordt het schaarse remdesivir in principe alleen gebruikt bij patiënten met ademhalingsproblemen die op een verpleegafdeling van een ziekenhuis liggen, en niet op de intensive care. Momenteel zijn dat 715 mensen. Remdesivir zou niet levensreddend zijn, maar kan wel de behandelduur verkorten. Inmiddels is remdesivir wereldwijd schaars en zijn nieuwe bestellingen niet meer mogelijk. Ook Lopinavir en ritanovir blijken niet echt te helpen. De WHO raadt het middel af. In principe wordt het middel in Nederland daarom alleen nog gebruikt bij coronapatiënten met ademhalingsproblemen die op een verpleegafdeling van een ziekenhuis liggen. COVID-19-patiënten op de intensive care krijgen het middel niet. Door het opkopen van alle voorraden van remdesivir door de VS in juni 2020 was er voor de EU en de rest van de wereld niets meer beschikbaar. Gilead heeft namelijk het patent op remdesivir.

Ruconest

Het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming heeft Ruconest, een ontstekingsremmer waarmee onder meer erfelijk angio-oedeem wordt behandeld, in samenwerking met het universiteitsziekenhuis in het Zwitserse Basel ingezet tegen corona. Voor onderzoek zullen maximaal 150 patiënten met een ernstige Corona longontsteking worden behandeld. In april kwamen al goede resultaten met het middel naar buiten. Na de behandeling verdween de koorts bij vier van de vijf patiënten binnen 48 uur. Kort daarna werden ze als volledig hersteld uit het ziekenhuis ontslagen. Een patiënt moest voor extra beademing tijdelijk naar de intensive care, maar is nadien ook volledig hersteld.Er zijn brede ontstekingsremmende middelen nodig om de activering van meerdere ontstekingsroutes te stoppen en hiervoor is Ruconest veelbelovend. Het onderzoek van Pharming zal worden uitgebreid naar klinische centra in Mexico en Brazilië. Een aanvullende studie in de Verenigde Staten bevindt zich in de laatste fase van voorbereiding.

SNG001

Het medicijn SNG001  bevat het eiwit Interferon-β. Dit eiwit komt van nature al in ons lichaam voor. Het eiwit speelt een belangrijke rol in ons afweersysteem en kan als zodanig dus ook de strijd aangaan met bijvoorbeeld SARS-CoV-2. Onderzoek wijst echter uit dat coronavirussen zoals SARS-CoV-2 over mechanismen beschikken die de productie van deze eiwitten onderdrukken. Bovendien zijn er aanwijzingen dat mensen die minder van deze eiwitten in hun longen aanmaken, vatbaarder zijn voor ernstige longproblemen wanneer ze een luchtweginfectie oplopen. Het wordt via een inhalator toegediend, waardoor de eiwitten dus direct in de longen worden afgeleverd. SNG001 lijkt een behoorlijk stempel te drukken op het ziekteverloop. Zo is de kans dat coronapatiënten ernstig ziek worden – dat wil zeggen: dat ze aan de beademing moesten of zelfs kwamen te overlijden – maar liefst 79% kleiner. Ook is aangetoond dat patiënten die SNG001 ontvingen een twee keer grotere kans hadden om zodanig te herstellen dat hun alledaagse activiteiten niet gehinderd werden door het feit dat ze door SARS-CoV-2 geïnfecteerd zijn,” aldus Marsden. “Bovendien heeft SNG001 de ademnood – één van de belangrijkste symptomen van een ernstige vorm van COVID-19 – significant beperkt.

Tocilizumab

Een medicijn dat mogelijk daarom beter toegediend kan worden, is tocilizumab. Een ontstekingsremmer die wordt ingezet bij reumapatiënten. Dat middel is mogelijk selectiever dan dexamethason. “Waar dexamethason heel veel stofjes remt die vrijkomen bij ontstekingen, remt tocilizumab alleen het stofje IL-6, dat is de stof die vrijkomt bij een heleboel ontstekingen. “Het zet eigenlijk de rest van het afweersysteem aan. Het idee is dat de afweer soms te veel wordt aangezet en dat kun je onderdrukken door het stofje IL-6 te remmen. Het Dordtse Albert Schweitzerziekenhuis werkt momenteel mee aan onderzoek naar tocilizumab en loot of patiënten het middel wel of niet toegediend krijgen. Zieke patienten hebben nagenoeg twee keer zoveel kans op een beter ziekteverloop en het middel is voor 99,8 procent effectief. Tocilizumab is een eiwitremmer dat het immuunsysteem tempert. De heftige ziekteverschijnselen zijn meer afkomstig van het afweer-en immuunsysteem als van Covid zelf.

Corona apps

De 5 miljoen euro kostende CoronaMelder app werd in de testfase binnen een dag al meer dan 100.000 keer geïnstalleerd vanuit de Google Play Store. De aantallen voor iOS zijn vooralsnog onbekend, maar daar stond de app de gehele dag in de top drie van populairste apps. De app, die bruikbaar is door 94% van alle smartphones, laat je weten wanneer je langer dan 15 minuten in de buurt bent geweest van een met corona besmet persoon.  De corona-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt bent geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetooth-signalen ziet de app of je langer dan 15 minuten dicht je bij een ander bent geweest die besmet was. Het gebruik van de app is anoniem, en verzamelt geen privégegevens of locatiedata en slaat alleen bluetooth-contactmomenten op. 20 april presenteerden Accenture, Capgemini, Covid-19 Alert, DDT Consortium, Deus, ITO en SIA Partners een Corona-app.  De meeste apps maken gebruik van bluetooth om de contactmomenten tussen burgers te registeren.  Geen van deze andere apps bleek echter veilig. Wanneer de melding komt dat je mogelijk bent besmet is er wanneer er geen klachten zijn geen reden om je te laten testen vanwege het tekort aan testcapaciteit. De Eerste Kamer heeft ingestemd met de invoering van de corona-app die zaterdag 10 oktober landelijk werd ingevoerd. Niemand kan echter worden gedwongen de CoronaMelder te installeren. Zelfs een werkgever mag dit niet eisen van een werknemer. “Drang en dwang zijn verboden.” Verplicht stellen kan dat niet op basis van de wet, daar is een wetswijziging voor nodig en daarvoor is geen meerderheid. De app kampte 13 januari korte tijd met een storing, waardoor gebruikers met een Android-telefoon niet konden worden gewaarschuwd. De meldingen zijn niet verloren gegaan, ze kwamen later alsnog. )Ook de Coronamelders in andere landen, zoals Corona-Warn in Duitsland en NHS COVID-19 in Engeland en Wales. hadden last van de storing.

CoronaCheck

Een ander nieuwe CoronaCheck app moet bewijzen dat er negatieve coronatest is geweest. Bij twee testfestivals in Biddinghuizen wordt deze nieuwe app getest. Bezoekers, die zich van tevoren moeten laten testen krijgen daarna een code, die ze kunnen invoeren in de CoronaCheck app. Deze maakt vervolgens een QR-code aan, die de medewerkers van het festival bij de ingang kunnen scannen. De app geeft een groen vinkje als iemand negatief is getest op het coronavirus. Bij deze Fieldlab-muziekevenementen wordt deze app dus voor het eerst ingezet. De app moet op termijn ook door gevaccineerden worden gebruikt, wanneer blijkt dat zij geen besmettingsgevaar meer vormen. Wie straks de CoronaCheck-app downloadt, kan via de app zijn testresultaat opvragen bij de instelling waar hij of zij zich heeft laten testen. Na het opvragen krijg je een certificatiecode doorgestuurd op het mobiele telefoonnummer die je bij het testen hebt doorgegeven.

Welke hulpmiddelen zijn er om niet besmet te raken?

De Nederlandse Overheid gaf als dringend nieuw advies om toch maar landelijk massaal in publieke binnenruimtes en winkels mondkapjes te gaan dragen. . De rekening voor de hulpmiddelen loopt in de miljarden. Nederland gaf de afgelopen maanden bijna 1,5 miljard euro uit aan mondkapjes en andere hulpmiddelen. Voor coronavaccins is 700 miljoen euro vrijgemaakt, voor tests 300 miljoen

Voor professionals in de zorg zijn er verschillende mondmaskers met verschillende beschermingen. Wie alleen op een verpleegafdeling werkt met coronapatiënten wordt geadviseerd een chirurgisch mondmasker IIR te dragen. Wie op de IC-afdeling werkt, moet een FFP2-masker dragen. Beiden houden druppel ‘van buiten naar binnen’ tegen, dus om de arts of verpleegkundige tegen besmetting door de patiënt te beschermen.

De maskers met filter kun je niet lang dragen. Ze zitten strak en de filters raken verzadigd met ademvocht. Deze langer dan de norm van 3 uur dragen kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarom wijst Van Dissel op de protocollen voor zorgprofessionals.

Op de afdeling van een verpleeghuis waar covid-19 bij een bewoner is vastgesteld, wordt aangeraden een mondneusmasker type IIR te gebruiken. Op andere afdelingen zouden maskers volgens het RIVM niet nodig zijn. Het masker met filter, dat ook druppels van ‘binnen naar buiten’ tegenhoudt om de patiënt niet te besmetten, zijn voor operatie doeleinden.

Osram Licht en Signify voeren de productie op van systemen met uv C-licht. De ultraviolette straling dood virussen en kan gebruikt worden bij het reinigen van mondkapjes en ander besmet materiaal. Het Duitse Osram installeerde de uv C-lampen al in ziekenhuizen in Wuhan en Peking, waar de effectiviteit nogmaals werd gemeten. In China leverde Osram al 10.000 lampen aan scholen en de kinderopvang. Ionisatie van de lucht zou een belangrijke bijdrage leveren in het neerslaan van virusdeeltjes.

Contra-productieve acties

Bij het Moderna-vaccin  wordt de volledig beschikbare hoeveelheid (dus ook de prikken die eigenlijk dienen als 2e dosis) direct ingezet. Het ministerie van Volksgezondheid liet weten daarbij te vertrouwen dat de volgende leveringen op tijd komen, maar ook Moderna levert plotseling 20% minder dan besteld.

In Amsterdam hebben 68 mensen op Tweede Kerstdag de verkeerde uitslag van een coronatest gekregen door een storing bij een testlab van de GGD.  67 mensen werden onterecht als positief aangemerkt en een kreeg onterecht een negatieve uitslag. Door een fout in het computersysteem van de GGD zijn 85-plussers naar een vaccinlocatie gestuurd die verder weg lag dan een priklocatie dichterbij huis.

14 oktober 2020 heeft zakenman Roland Brautigam de Nederlandse regering een kant-en-klaar coronaschip met 500 IC-bedden aangeboden. De Nederlandse regering heeft dit aanbod afgeslagen. Het schip heeft gediend in Italië en was volledig uitgerust met medische apparatuur en personeel.

Slechts bij wijze van steekproef wordt door het RIVM en Erasmus MC een half procent van alle positieve coronatests onderzocht of het de meer besmettelijk Britse mutatie B.1.1.7 betreft.  In de gemeente Lansingerland zijn ondertussen circa dertig besmettingen met deze mutatie te linken aan een uitbraak op een basisschool in de gemeente. Na onderzoek bleef de uitbraak vrijwel beperkt tot de Willibrordusschool, waar zo’n 46 personen besmet bleken te zijn met de Britse variant. Het bleek dat 242 inwoners het coronavirus hadden opgelopen, van wie 12 procent de Britse variant had. Buiten de Willibrordusschool was dat percentage veel lager. Zo werd bij aangrenzende scholen en buitenschoolse opvanglocaties slechts één besmetting met de Britse variant gevonden. De mutatie werd ook geconstateerd bij twee bewoners van een woonzorgcentrum in Surhuisterveen. 

De anderhalve meter afstand die nodig zou zijn om besmetting te voorkomen wordt justitieel bestraft en werd in de eerste instantie vanwege de hoogte van de sanctie aangetekend in het justitieel registratieregister. Overtreders werden  zelfs door minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus  a- socialen genoemd. Bij de bruiloft van de minister werden echter door hemzelf en zijn familie echter alle regels en Corona wetten gebroken. Er werd geen afstand gehouden, er werd geknuffeld en er werden handen geschud, zo bleek later uit gepubliceerde foto’s. In een politiek debat op 2 september 2020 zag Minister Grapperhaus, na enig gedraai en spijt betuigen en er omheen draaien, geen reden om op te stappen. In een emotionele uitleg wist hij stamelend zijn portefeuille te redden door te beloven om bespreekbaar te maken om bij niet intentionele overtreders de aantekening te voorkomen door de boetes te verlagen. Hij wees er echter op dat deze belofte los stond van zijn eigen falen. Zijn geloofwaardigheid zou volgens hemzelf en de minister president niet bij burgers in het geding zijn, ondanks dat hij zelf aan justitiële vervolging  ontkomt. Uiteindelijk werd besloten om alsnog een sanctie aan deze minister op te leggen zodat BOA’s niet langer geconfronteerd konden worden met opmerkingen over klassenjustitie en tevens om het herzien van eerdere sancties voor te zijn.  De opgelegde sanctie zou consequenties hebben voor de functie van Grapperhaus omdat hij dan ook een aantekening in het strafregister (strafblad) zou krijgen. Daarom is besloten om bij alle eerdere sancties en die nog gaan komen de aantekening er van te schrappen uit de registers. Organisatoren van illegale feesten riskeren een boete van 4000 euro. Voor bezoekers die de coronaregels overtreden, zijn de boetes onlangs verlaagd van 395 euro naar 95 euro.

Er werd vanaf 4 juni ondanks de naderende 2e golf alweer gewoon gevlogen. Wel alleen nog maar naar  Faro, Lissabon en Malaga, maar later die maand kwamen daar stapsgewijs 24 bestemmingen bij, onder meer Kroatië en IJsland. Transavia ging eind juni ongeveer een kwart van het normale aantal vluchten uitvoeren. In de loop van de zomer ging dat verder omhoog naar zo’n 60 procent. Premier Rutte kondigde aan dat er vanaf 15 juni weer vakantiereizen gemaakt konden worden naar allerlei Europese landen. Het reisadvies ging van oranje naar geel. En daarom gingen maatschappijen ook weer meer vliegen. KLM vloog meteen al op 45 Europese bestemmingen en breidde dat uit naar 73, totdat het opnieuw verkeerd ging Voor delen van Frankrijk, Portugal, Zwitserland, Hongarije, Denemarken, en Tjechie gold vanaf 15 september weer code oranje en werd reizen door het ministerie weer afgeraden.

Piloten en stewards van luchtvaartmaatschappijen die naar Nederland vliegen, hoeven, ondanks de extra besmettelijke mutaties geen negatieve sneltest van maximaal 4 uur oud meer te hebben om aan boord te mogen. In plaats daarvan acht het OMT een test van die maximaal 12 uur voor vertrek is afgenomen voldoende, mits er binnen 72 uur wordt teruggevlogen.

Er kwam er geen verplichte quarantaine voor reizigers uit landen waar het reisadvies oranje of rood is. Het kabinet zag vanwege oplopende tekorten bij het testen ook geen heil in een verplichte coronatest, zelfs toen bleek dat het aantal besmette passagiers op Eindhoven Airport flink  was toegenomen. Vanaf 3 tot 18 augustus landden op het vliegveld 59 vluchten waarvan 80 passagiers besmet waren. Van Schiphol wordt een veelvoud hiervan verwacht. De GGD heeft bij 170 mensen vastgesteld dat zij het virus op reis hebben opgelopen, tegenover 113 afgelopen week. Vooral onder Spanje reizigers is het aantal vakantievierders-met een-besmetting gestegen 184 naar 278. Uit Aruba bleken 47 reizigers besmet. Ondanks de vele besmettingsgevallen was de teststraat slechts open tussen 06.00 uur en 18.00 uur en werd deze later zelfs gesloten bij gebrek aan testcapaciteit. De laboratoria die de Coronatests moeten verwerken kampen met enorm capaciteitstekort. De tweede golf is volgens het RIVM waarschijnlijk veroorzaakt door jongeren die het virus na hun vakantie in Zuid-Frankrijk of Spanje hebben meegebracht naar Nederland. Deze jongeren zouden het virus via feesten en studentenhuizen verder hebben verspreid, waardoor  ook ouderen besmet raakten, die het virus via hun werk en familie weer verder verspreidden. Zo is het virus uiteindelijk ook weer in de verpleeghuizen terechtgekomen.

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Inzek heeft ruim anderhalf miljoen onbetrouwbare coronatests verkocht die maximaal voor 90 procent zekerheid zouden geven. De biozek-test stelt binnen tien minuten vast of iemand corona heeft gehad en wordt in ruim twintig landen verkocht evenals aan circa vijftien Nederlandse ziekenhuizen en laboratoria en ruim honderd apotheken.
Spaanse onderzoekers ontdekten echter dat de test in de eerste week nadat iemand klachten had gekregen, in minder dan de helft van de gevallen een juiste diagnose stelde. Inzek verkocht de Chineze tests als ‘Dutch Made’. Overheden en ziekenhuizen in Spanje, Rusland, Servië en Benin dachten daardoor een betrouwbaar Nederlands product te kopen.

Met ingang van 24 mei werd er weer naar 31 verre bestemmingen gevlogen in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Andere luchtvaartmaatschappijen startten in juni ook weer. Zo vloog Air Canada vanaf 24 juni weer dagelijks van en naar Schiphol terwijl daar dagelijks nog ruim 1.600 besmettingen per dag werden geregistreerd. In november reisden er nog steeds zo’n 900.000 mensen via Schiphol.

Ook tijdens het hoogtepunt van de 2e golf brengt het vlieg-trein en vrachtverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk dagelijks de zeer besmettelijke Britse virusmutatie Nederland binnen alvorens tot verplicht testen wordt overgegaan.

Nieuw-Zeeland heeft wereldwijd de beste corona-aanpak en Nederland staat op de 75ste plaats, één plekje boven Rusland. Nederland had veel beter voorbereid kunnen zijn. In 2016 al kreeg het toenmalige kabinet-Rutte II signalen dat de capaciteit van intensive care tot een onacceptabel dieptepunt was gedaald. Het gevaar van een pandemie werd al in diverse veiligheidsanalyses gemeld. De voorbereiding op zo’n ramp was onderdeel van de Nationale Veiligheidsstrategie die vorig jaar is gepubliceerd. Sinds 2003 is er tot drie keer gewaarschuwd voor een mogelijke nieuwe griepepidemie maar er is nooit actie ondernomen van welke aard dan ook. Eenmaal uitgebroken ging de pandemie ten koste van de reguliere zorg. Huisartsen hebben sinds 12 maart 360.000 patiënten minder dan normaal naar het ziekenhuis doorverwezen. Ook zijn behandelingen van naar schatting 90.500 mensen in het ziekenhuis niet doorgegaan na een doorverwijzing.

Het kabinet heeft het gebruik van eenvoudige mondkapjes in de openbare ruimte in te harde bewoordingen afgewezen en waarschuwden dat die „schijnveiligheid” zouden bieden. Het kabinet maakte een ommezwaai van resolute afwijzing naar het verplichten van mondkapjes in het openbaar vervoer en later ook voor drukke plekken en straten.

De voorbereiding op pandemie was onderdeel van de Nationale Veiligheidsstrategie die al vorig jaar is gepubliceerd. Sinds 2003 is er tot drie keer gewaarschuwd voor een mogelijke pandemie, maar er is nooit actie ondernomen van welke aard dan ook. Een in 2018 voorgenomen extra voorraad van 4 maanden medicijnen en beschermingsmiddelen is er na jaren van politiek gesteggel en loze beloftes nooit gekomen. Een deel van onze wel schaarse middelen wordt zelfs geëxporteerd naar de ABC eilanden, terwijl 90% van onze thuiszorg  zichzelf niet of onvoldoende kunnen beschermen als dat nodig is. De helft van hen geeft aan dat er zelfs nu onvoldoende of zelfs helemaal geen materialen beschikbaar zijn, of dat middelen slechts in beperkt mate aanwezig zijn. Nu 4 maanden later worden de verpleeghuizen en de zorg afgescheept met ondeugdelijke en overjarige mondkapjes. Ruim de helft van de geleverde kapjes is onbruikbaar en laten virusdeeltjes door tot wel tot 30 procent onder de minimale vereisten. Van één masker was de houdbaarheidsdatum al tien jaar geleden verstreken.

Voor alle grondstoffen voor medicijnen is Nederland  al jaren voor 80 procent afhankelijk van China. De Verenigde Staten hebben bewijs dat China de ontwikkeling van een vaccin door westerse landen probeert te saboteren.

Artsen, verpleegkundigen en assistenten van ziekenhuizen door het hele land begonnen met het afzeggen van niet-spoedeisende ingrepen die moesten plaatsvinden. Dat blijkt uit een inventarisatie onder Nederlandse ziekenhuizen. Chemo, transplantaties en, hernia’s werden ondergeschikt aan SARS-CoV-2.

Op Schiphol werden bij aanvang van de pandemie reizigers uit het grootste uitbraakgebied ter wereld (VS) in samenspraak met de RIVM ongecontroleerd Nederland binnen gelaten. Wel werd het inreisverbod verlengd tot 15 mei. Op 12 juni werd ook het maximum aantal passagiers in vliegtuigen niet langer beperkt.

Nederland bestelde veel te laat beademingsapparatuur. Op dat moment was de voorraad van het bedrijf al aan andere landen verkocht. De onder dwang met spoed geleverde apparatuur (100 van 1000 bestelde) blijkt voor de Amerikaanse markt te zijn geproduceerd en moet met spoed worden aangepast. Een deel van de apparatuur bleek ook niet bestemd voor IC’s maar voor thuisgebruik

Mondmaskers die de Nederlandse overheid in het heetst van de strijd in allerijl bij een ongecertificeerd bedrijf in China importeerde bleken ondeugdelijk en werden door diverse ziekenhuizen meteen al afgekeurd. Het ging om bijna 600.000 stuks van een geleverde partij van 1,3 miljoen FFP2 maskers. De maskers werden door de ziekenhuizen afgekeurd, omdat ze niet goed om het gezicht pasten en/of membranen hebben die niet goed functioneren. De partij maskers werden niet vooraf getest en over de ziekenhuizen verdeeld De mondmaskers zouden in de verste verte niet van de vereiste FFP 2-kwaliteit 1 zijn. Nederland heeft tot het einde van de crisis aan toe nog niet beschikt over voldoende mondkapjes (en andere beschermingsmiddelen). De heer de Gouw (directeur publieke gezondheid GGD Hollands Midden) liet 16 april al weten dat er nog steeds een groot tekort is aan mondmaskers, zeker gezien de groei van het aantal patiënten in thuiszorg en verpleegtehuizen. Pas op 20 april zo’n beetje toen de crisis op haar einde liep kwamen de eerste mondmaskers vanuit China binnen, maar niet genoeg want er zijn half mei nog steeds enorme tekorten en er is veel zwendel en onvoldoende controle, waardoor zorgpersoneel  dus nog steeds werkt met onveilige kapjes.

Er is een speciale crisistelefoonnummer ingesteld 0800-1351, maar die is in de praktijk meestal overbelast en bezet. In Den Haag was op 3 maart crisisberaad met als uitkomst dat  het dagelijks leven vooral gewoon moest doorgaan in tegenstelling tot Duitsland waar bijvoorbeeld De Leipzig Book Fair preventief werd afgelast.  Ook het landelijke coronatest afsprakennummer (0800-1202), waar iedereen met klachten van het coronavirus zich kon melden om getest te worden, lag op de eerste dag al plat en telefoontjes. moesten worden weggehouden. Desalniettemin heeft de GGD 11 juni 100.000 afspraken voor een coronatest kunnen maken. In juni was het even stil en werd de capaciteit afgeschaald en bemensing uitgeroosterd.

Terwijl de druk op ziekenhuizen enorm hoog is heeft het kabinet zich te laat gerealiseerd dat een vaccinatieprogramma niet lijkt op de organisatie van de griepvaccinatie. “De planning is veel te laat opgestart en nederland is het laatste land in de Eu die (8 januari) begint met vaccineren. Het vaccin is dan al twee weken beschikbaar.

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer erkend dat er dingen zijn misgegaan bij de vaccinatiestrategie en  zag in dat sommige zaken anders hadden kunnen worden geregeld, waardoor er wellicht eerder met vaccineren had kunnen worden begonnen. Hij had zelf eerder aan de GGD’en kunnen vragen om  zich voor te bereiden. De start van vaccinatie werd onnodig twee weken vertraagd. De vaccinatie is te krap besteld en er werd te laat begonnen waardoor Nederland ver achter loopt op andere landen die in de meeste gevallen miljoenen personnen hebben gevaccineerd.

Wat zijn de economische gevolgen van Corona?

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar in totaal 17,6 miljard euro aan coronasteun ontvangen ter compensatie van loonkosten en vaste lasten. Ondanks deze steunpakketten hebben een kwart miljoen Nederlandse ondernemers in totaal ook nog eens 16 miljard euro belastingschuld opgebouwd. Nederland stevent af op een forse recessie en zelfs een depressie.  15 maart 2020 06:00 uur ging in Nederland vrijwel alles verplicht op slot. Binnen een week werd besloten om de regels aan te scherpen en de tijdsduur voor vergunningsplichtige evenementen te verlengen tot 1 juni. Ook scholen, horeca en sportscholen e.d. werden gesloten. De scholen in Nederland bleven ook na 6 april nog dicht. Supermarkten en bezorgdiensten bleven met beperkingen nog wel open. Rijscholen moesten vanaf 5 maart stoppen. De Corona uitbraak liet beleggers eerst nog koud, maar wereldwijd zijn de beurzen ingestort. De AEX zakte in twee weken tijd van 612 naar rond de 400 punten en boekte het grootste verlies ooit. De brede S&P 500 kelderde en de Dow-Jonesindex had het grootste verlies in de geschiedenis, net als de Nasdaq. Na de lockdown en afvlakkende besmettingscijfers veerde de AEX weer enigszins terug naar boven de 500 punten. De handel en transport stagneren echter nog steeds en de meeste bedrijven begonnen 1 maand na de uitbraak al de gevolgen te ondervinden. Hetzij door stagnatie in toeleveringen, hetzij door gedwongen sluitingen vanwege besmettingen onder het personeel. De Thermen in Rosmalen ging failliet en grote ketens als Adidas, Deichmann, H&M, Mediamarkt konden door de Corona crisis de huur niet langer betalen. De financiële schade door de coronacrisis voor de Nederlandse sportsector is opgelopen tot ruim een miljard euro. In 2020 werden zo’n 140.000 bedrijven opgeheven. Een jaar eerder waren dat er nog 114.000.

De banken hebben ruim 39,9 miljard euro aan steun verleend in de vorm van extra leningen of uitstel van aflossingen. Voor 2,8 miljard staat de Overheid garant. Daar maakten 155.000 ondernemers en bijna 36.000 particulieren gebruik van. Ondernemingen kregen gedurende de crisis bijna 26.000 nieuwe leningen voor bijna 16 miljard euro. Op ongeveer 5000 van deze leningen zit een garantie van de overheid. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies komen in aanmerking voor de vierde periode van de loonsteunregeling. De maximale tegemoetkoming is nu 85 procent bij volledig omzetverlies

Wekelijks bleven er tussen de 5- en 6.000 rechtszaken onbehandeld liggen. Veel van de zaken die wel op de rol staan om bijvoorbeeld online af te handelen strandden op slechte onprofessionele verbindingen.

Welke steunmaatregelen zijn er ?

De Overheid heeft op 17 maart voor circa 90 miljard euro aan steunmaatregelen aangekondigd om bedrijven en Zzp’ers te ondersteunen met leningen en/of bijstandsuitkeringen. Begin maart werd ook besloten om de tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) van 85 procent naar 100 procent te verhogen om het budget voor de TONK te verdubbelen. In totaal gaat er 730 miljoen euro extra naar de nieuwe uitbreiding van het pakket in het tweede kwartaal. Daarvan gaat 150 miljoen euro naar onderzoek en ontwikkeling in de autobranche, luchtvaart en maritieme sectoren. Dit geld komt vooral ten goede aan middelgrote en kleine maakbedrijven, denkt het kabinet. Een oplossing is voor grote winkelketens in financiële problemen nog niet gevonden. Ondanks een naderende recessie en te verwachten hoge kosten besloot de Nederlandse regering om daarnaast maar liefst 1 miljard euro weg te geven aan Italië ter bestrijding van Covid-19. Ook zijn er liquiditeitsmaatregelen zoals uitstel van belastingbetalingen en uitstel van aflossingsverplichtingen op leningen. Er werd in 2020 een noodloket ingesteld waar onder voorwaarden 4.000 euro kon worden aangevraagd ter compensatie van kosten.  Bedrijven moesten binnen de zwaarst getroffen sectoren vallen en er moest tussen de start van de crisis en de maand juni 2020 sprake zijn van minimaal 4000 euro omzetverlies en 4000 euro te betalen vaste lasten. Zo’n 324.000 bedrijven vroegen om deze steun. Bankleningen worden mondjesmaat onder voorwaarden versoepeld en belastingbetalingen krijgen uitstel, maar ook pas nadat er een aangifte en aanslag zijn geweest. Een noodfonds overbrugging werkgelegenheid gegarandeerd 90% van de loonkosten mits er geen faillissement of ontslag aan ten grondslag ligt. Zzp’ers krijgen een soepele tijdelijke regeling tot en met september een aanvulling op levensonderhoud tot het sociale minimum dat niet hoeft te worden terugbetaald. Zonder vermogenstoets zou binnen 4 weken worden uitbetaald, maar de implementatie van de regeling liet op zich wachten tot  30 maart en pas in mei kwamen de eerste uitbetalingen tot stand. Ook de uitbetaling van tweede tranche vertraagde ruim een week. Het derde steunpakket, dat in oktober startte en waar ondernemers tot de zomer 2021 gebruik van konden maken was een stuk kariger. Nu krijgen bedrijven die 20 procent of meer omzet zijn kwijtgeraakt financiële steunen dat is verandert in 30 procent. Niet langer wordt maximaal 90 procent van de salarissen, maar nog maar 70 of 80 procent vergoed. Daartegenover staat dat dit pakket langer geldig wordt en er meer sectoren worden toegevoegd zoals transportbedrijven en evenmentenbedrijven. Horeca bedrijven krijgen vanwege de gehele lockdown een extra bedrag van 2500 euro uitgekeerd en bij 100 procent omzetverlies hebben zij recht op 70 procent vergoeding van de vaste lasten met terugwerkende kracht tot 1 oktober. Mkb’ers konden ook na 1 oktober 2020 weer de Tegemoetkoming voor Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen. Ondernemers in onder meer horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetverlies een tegemoetkoming voor hun vaste lasten tot een maximum van € 90.000 per 3 maanden. De salarissen van 1,3 miljoen mensen worden nu deels door de overheid betaald via de derde NOW-regeling. Het UWV heeft de aanvragen van zo’n 77.000 bedrijven voor steun toegekend. Ze krijgen samen 2,8 miljard euro. Bijna de helft van alle aanvragen komt van horecazaken en detailhandel. Van iets minder dan 4.000 bedrijven is de aanvraag afgewezen. Via de derde NOW-regeling konden bedrijven steun vragen voor het betalen van salarissen over oktober tot en met december van afgelopen jaar. Om steun te krijgen moesten werkgevers minimaal 20 procent omzetverlies hebben. Ze kregen maximaal 80 procent van het salaris vergoed, afhankelijk van het omzetverlies.  De eerste NOW-regeling liep van maart tot en met mei 2020. In die regeling werd er 7,9 miljard euro betaald aan 139.500 bedrijven. De tweede regeling was met 63.500 aanvragen (4,3 miljard euro) een stuk minder populair. De regelingen voor steun gaan tot 1 juni van dit jaar door.  Het kabinet trekt vanaf januari 7,6 miljard euro extra uit aan steun voor bedrijven om zoveel mogelijk banen te redden. Ook de regeling waarbij de overheid het grootste deel van de loonkosten overneemt (NOW) is verruimd.  Deze vergoeding gaat van 80 naar 85 procent van de loonsom. Van alle Nederlandse bedrijven met twee of meer werknemers heeft 48 procent steun van de overheid ontvangen vanwege de coronacrisis. Tegemoetkoming in de loonkosten was de vaakst aangevraagde vorm van ondersteuning. De Overheid heeft ook 39 miljoen beschikbaar gesteld voor dierentuinen die in financiële problemen zijn gekomen door de coronapandemie.

De Schiphol Group kreeg steun via de NOW regelingen. De EU maakte 37 miljard euro vrij om de economie weer vlot te trekken. De ECB gaat ongelimiteerd geld bijdrukken en deed een oproep aan bedrijven, banken en pensioenfondsen om niet langer dividend uit te keren. NS leed 2,5 miljard verlies over het afgelopen jaar en kan niet op dezelfde kracht verder zonder Overheidssteun.

Nederlandse bedrijven hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis bij de banken 40 miljard euro extra uitstaan aan uitstel van aflossingen, leningen en aanvullende kredietruimte. Zo’n 25.600 particulieren hebben uitstel gekregen voor de aflossing van hun hypotheek en 12.000 klanten kregen uitstel voor de aflossing van andere leningen. Het gaat in totaal om 88 miljoen euro, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De horeca krijgt een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbruikbare voorraad. Ook komen meer sectoren – waaronder de transportsector – in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarnaast komt het kabinet de evenementenbranche te hulp, die vaak een groot deel van de jaaromzet in de zomermaanden verdient.

Zeker 183 musea krijgen van het Mondriaan Fonds een coronacompensatie. In de derde aanvraagronde voor musea zijn 128 aanvragen toegekend, waarmee het totaal op 183 komt. Musea met maximaal 10.000 betalende bezoekers per jaar ontvnagen een bijdrage van 7000 euro. Een museum met maximaal 25.000 bezoekers ontvangt 15.000 euro en een instelling met maximaal 40.000 betalende bezoekers ontvangt een bijdrage van 30.000 euro. Musea met maximaal 100.000 bezoekers ontvangen een bijdrage van 60.000 euro, mits het museum die niet al eerder heeft ontvangen.

De TVL is bedoeld om ondernemers te helpen met het betalen van hun vaste lasten, zoals huur, terwijl er veel minder geld wordt verdiend. Tot nu was de TVL beperkt tot een aantal sectoren, maar het kabinet heeft besloten om de TVL tijdelijk open te stellen voor alle sectoren. Niet alleen direct getroffen bedrijven merken de gevolgen van de overheidsmaatregelen, maar ook toeleveranciers, de transportsector en de voedingstuinbouw. Voor de tijdelijke verbreding TVL is 140 miljoen euro gereserveerd. Bedrijven kunnen vanaf medio november een aanvraag indienen.

Het eerder aangekondigde Time Out Arrangement krijgt verdere vorm. Dat stelt ondernemers in staat om hun bedrijf tijdelijk in een soort winterslaap te brengen. Wanneer de situatie weer verbetert, kunnen zij snel weer van start gaan. Op die manier hoeven in de kern gezonde bedrijven geen faillissement aan te vragen met alle gevolgen van dien. Het kabinet werkt dit nu verder uit in de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA).

Het kabinet reserveerde nog eens 150 miljoen om inkomstenderving bij gemeenten op te vangen, bovenop de eerder gereserveerde 100 miljoen.
Om bedrijven in hun liquiditeitsbehoefte te blijven ondersteunen is het van belang om de corona garantieregelingen te verlengen. De corona garantiemaatregelen zoals de KKC en de GO-C worden verlengd tot en met 30 juni 2021. TONK moet tijdelijke ondersteuning bieden voor noodzakelijke kosten als die door een terugval in het inkomen niet meer kunnen worden betaald. Het kan bijvoorbeeld gaan om zelfstandigen die veel opdrachten zien verdwijnen of werknemers die vanwege quarantaine inkomsten mislopen. De uitkering loopt via de gemeenten en moet nog worden uitgewerkt.

Zo’n 250.000 bedrijven hebben uitstel gekregen voor de betaling van bijna 16 miljard euro aan belasting.

Sluiting en ander maatregelen ter voorkoming van verspreiding

Na de zomervakantie van 2020 mochten de scholen weer helemaal open. Zes scholen in de regio Noord waar het onderwijs als eerste weer begon, kregen al meteen te maken met coronabesmettingen. Sinds mei zijn er al weer bijn a 800 scholen die te maken hebben (gehad) met  besmette leerlingen of docenten. In november moesten maar liefst 25 middelbare scholen en 28 basisscholen weer tijdelijk sluiten vanwege besmettingen. De scholen bleven gemiddeld vijf dagen dicht. In totaal ging 1,5 procent van de 1653 middelbare scholen en 0,4 procent van de ruim 6500 basisscholen dicht. Sommige scholen kozen er voor om mondkapjes te verplichten, maar Minister Slob stelde het niet verplicht omdat ze volgens hem niet echt een toegevoegde waarde hadden. Ook hoefden leerlingen van hem onderling geen afstand te houden. Vanaf maandag 5 oktober kwam het dringende advies om buiten de lessen toch maar een mondkapje te dragen. Bij een op de tien scholen zijn er zelfs clusters met meer dan 10 besmettingen. Vooral scholen in de grote steden zijn een punt van zorg en daar breiden de clusters zich snel uit en durven ouders hun kindereren niet meer naar school te sturen.

Tot 1 juni 2020 bleef de horeca nog gesloten en de meeste evenementen lagen stil. De bovengrens van 100 personen in bijvoorbeeld restaurants en bioscopen werd per 1 juli tijdelijk losgelaten.

Ook sportscholen, sauna’s, (sport)kantines en casino’s mochten per 1 juli 2020 weer even open. Tehuizen waar geen coronabesmettingen meer waren, konden vanaf half juli weer volledig open. Pride Amsterdam en Lowlands  konden niet door gaan. Bibliotheken, kapperszaken, schoonheidsspecialisten, opticiens, rijinstructeurs, nagelstudio’s en andere contactberoepen, (behalve sexwerkers) mochten 11 mei met de nodige beschermingsmaatregelen en 1,5 meter afstand weer van start evenals sporten waarbij spelers geen contact maken, zoals golf, tennis en zwemmen. Dierentuinen en culturele instellingen zoals musea mochten ook onder strikte en beperkende voorwaarden weer open. Tandartsen en mondhygiënisten konden eerder al weer werken met voldoende bescherming en maatregelen. Voor jongeren van 12 tot en met 18 in het voortgezet onderwijs gold hetzelfde, behalve dat zij pas vanaf 1 juni voorzichtig met school mochten starten.  Er werd ook weer beperkt les gegeven op mbo’s, hbo’s en universiteiten. Colleges werden tot de zomervakantie nog wel digitaal aangeboden. Bezoekregelingen voor verzorgingstehuizen bleven hetzelfde, maar vanaf 15 juni 2020 mocht er meer dan één bezoeker tegelijk op bezoek. Het openbaar vervoer werd voor iedereen met een (verplicht) eigen (niet medisch) mondkapje per 1 juni ook weer gespreid toegankelijk.  Op straat werd vanaf 11 mei ook groepsvorming tot 10 personen toegestaan. Vakantieparken, campings gingen 1 juni al weer open en de toiletten en douches mochten daar vanaf 15 juni ook weer open. Het maximum aantal van 30 personen bij bruiloften, musea etc. werd verruimd naar 100 personen. Testen werden vanaf 11 mei uitgebreid en vanaf 1 juni zou een ieder met klachten zich eindelijk kunnen laten testen, wat in de praktijk niet mogelijk bleek. Het bezoek bij verzorgingstehuizen werd langzaam opgevoerd. 
Wat houdt de avondklok in :D
e Eerste Kamer heeft 19 februari 20221 ingestemd met een spoedwet voor een avondklok. 45 van de 58 aanwezige senatoren gingen akkoord. 18 februari had een meerderheid in de Tweede Kamer ook al ingestemd. Vanaf 23 januari is er een avondklok van 21:00 tot 04:30 . De avondklok gaat 31 maart om 22.00 uur in vanwege het ingaan van de zomertijd en de komende Ramadan. De eindtijd van 4.30 uur blijft hetzelfde.

Relativerend

Door de gewone griep zijn er jaarlijks 3 tot 5 miljoen ernstige zieken en 250.000 tot 500.000 doden. Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood. Longinfecties maken per jaar rond de 300.000 slachtoffers in China, De winter van 2017/2018 resulteerde in ruim 9.000 griepdoden in Nederland. Wereldwijd sterven gemiddeld tussen de 300.000 en 700.000 mensen per jaar aan de reguliere griep.

Bijkomende zorgen

Zo’n tachtig procent van de grondstoffen voor medicijnen komt uit China en India. Door de Coronacrisis waren fabrieken in China wekenlang dicht en export uit India ligt momenteel stil. De 2e Kamer heeft hierover vragen gesteld en de regering zou zoekende zijn naar nationale oplossingen. Behalve een tekort aan testcapaciteit is er ook (al vóór de coronacrisis) een tekort: aan zorgpersoneel in 2022 gaat het om 60.000 verzorgenden en verplegers.

Noodmaatregelen per 14 oktober 2020

 • Thuis ontvangt u maximaal 3 personen per dag.
 • In binnenruimtes met mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
 • Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
 • Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen

Het dagelijks leven:

 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
 • In het voorgetzet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk
 • Uitgezonderd zijn:
  • Hotels voor hotelgasten
  • Uitvaartcentra
  • Luchthavens voorbij de security check
 • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie
 • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
 • Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
 • Tussen 20:00 uur – 07:00 uur wordt er geen alcohol of softdrugs meer verkocht of bezorgd.
 • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
 • Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
  • Markten voor levensmiddelen
  • Beurzen en congressen
  • Bioscopen en theaters
  • Wedstrijden
  • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties
 • In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
 • Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:

 • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
 • Uitgezonderd zijn:
  • Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
  • Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
 • Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
 • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.

Reizen:

 • Reis zo min mogelijk
 • Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres
 • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte
 • Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken
 • Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.
 • Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot 3 gasten. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar.
 • In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.
 • Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
 • Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
 • Sportkantines zijn gesloten.
 • Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers  zoals in monumenten, bibliotheken en musea, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Markten en detailhandel zijn hiervan uitgezonderd.
 • Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren, net als in de horeca nu al gebeurt.

Regels voor buiten

 • Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
 • Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.
 • Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek.
 • Het advies is het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

De GGD neemt contact op met instellingen in de ouderenzorg over extra maatregelen, zodat mensen met een kwetsbare gezondheid goed worden beschermd. Het gaat hier over beschermingsmiddelen, testen, contact en bezoek.

Uitzondering op nieuw maximum voor ruimte binnen (max 30) – en activiteiten buiten (max 40):

 • personen bij een uitvaart
 • samenkomsten in een gebouw die noodzakelijk zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties met ten hoogste 100 personen per zelfstandige ruimte;
 • betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties;
 • het belijden van godsdienst of levensovertuiging;
 • onderwijsinstellingen, trainingsinstellingen en kinderopvang;
 • openbaar vervoer en overig bedrijfsmatig personenvervoer (geen rondvaartboten e.d.)
 • sportgelegenheden;
 • jeugdverenigingen 0 tot 18 (bv. scouting, cultuur en kunst);
 • luchthavens;
 • de vergaderingen van de Staten-Generaal, van de gemeenteraad, provinciale staten en het algemeen bestuur van een waterschap, of van een commissie daaruit, en andere wettelijk verplichte bijeenkomsten;
 • een bijeenkomst van een internationale organisatie, die gevestigd is op het grondgebied van het Koninkrijk, of van een verdragspartij van een verdrag waarbij het Koninkrijk partij is;
 • Het maximum aantal personen mag ook worden losgelaten als er sprake is van doorstroom van bezoekers, zoals in winkels, markten, bibliotheken, musea, dierentuinen, pretparken en  kermissen. Hierbij gelden 2 voorwaarden:
  • Alle winkels moeten deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden en supermarkten en grote levensmiddelenwinkels moeten speciale winkeltijden invoeren voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Dit wordt door de detailhandel zelf verder uitgewerkt. De regels gaan in per 5 oktober.
  • Veiligheidsregio’s bepalen na overleg met doorstroomlocaties hoeveel bezoekers tegelijkertijd toegelaten mogen worden. Hierbij wordt rekening gehouden  met het oppervlakte van de locatie én het kunnen garanderen van  1,5 meter afstand. Markten en detailhandel zijn hiervan uitgezonderd.

Ontheffing van maximum 30 per zaal in gebouwen van groot belang:

 • Veiligheidsregio’s kunnen ontheffing verlenen voor het maximum van 30 personen per zaal in gebouwen die van groot belang zijn voor de regio.

Uitzondering op nieuw maximum gezelschapsgrootte (max 4):

 • personen die 1 huishouden vormen;
 • kinderen tot 13 jaar;
 • het belijden van een godsdienst of levensovertuiging;
 • uitvaarten;
 • personen die theater, dans, sport of muziek in de vorm van culturele uiting beoefenen;
 • beroep, bedrijf of vereniging;
 • vergaderingen of betogingen volgens de Wet openbare manifestaties;
 • vergaderingen van de Staten-Generaal, gemeenteraad, provinciale staten, algemeen bestuur waterschap of commissies daaruit;
 • bijeenkomsten van internationale organisaties of verdragspartijen;
 • verkiezingen;
 • N.B. studenten en leerlingen vormen in het onderwijs geen gezelschap.

Uitzondering op horecastop

 • horeca op luchthavens na de security check.

Uitzondering op registratieplicht bij contactberoepen

Deze verplichting geldt niet voor beroepen waarvoor de registratieplicht het uitoefenen van het beroep, of de veiligheid of welzijn van betrokkenen in de weg zou staan. Dit zijn bijvoorbeeld zorgverleners, handhavers, opsporingsambtenaren.

Nadat bleek dat mensen zich slecht hielden aan deze regels werd 26 oktober besloten om strenger te gaan handhaven inclusief sancties. Sinds maart heeft het Openbaar Ministerie 383 misdrijven in relatie met covid-19 geregistreerd, zoals hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak, waarbij ze beweren besmet te zijn met het coronavirus. Voor overtreding van de noodverordeningen zijn sinds 16 maart ruim 21.000 strafbeschikkingen opgelegd, voornamelijk vanwege onvoldoende afstand houden. Daarnaast zijn er sinds 1 juni 4736 strafbeschikkingen opgelegd voor het overtreden van de mondkapjesplicht in het OV.

De 2e golf van dag tot dag

28 en 29 september 2020; Er zijn opnieuw een kleine 3.000 geregistreerde besmettingsgevallen per etmaal exclusief de commerciele testuitslagen die niet worden meegerekend. De Overheid zag geen andere oplossing dan met spoed, een dag eerder dan gepland, opnieuw een soort lockdown aan te kondigen. De horeca moet om 22:00 sluiten, en supermarkten moeten het gebruik van karretjes weer bemoedigen. Ook werden er voor kwetsbare groepen en ouderen weer speciale tijden ingesteld om veilig te kunnen winkelen.

In verpleeghuis De Omloop in het Drentse Norg werden, in tweeënhalve week tijd, 12 van de 24 bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus . Ook zijn vijftien medewerkers positief getest, die momenteel in thuisquarantaine zitten.

9 oktober 2020; Er liggen 1.298 Corona patiënten in de ziekenhuizen, waarvan er 252 op de IC liggen. Het geregistreerde aantal dagelijkse besmettingen is opgelopen tot 6.000 per etmaal. Vrijwel alle ziekenhuizen kampen met een tekort aan plekken.

10 oktober 2020; Er zijn 6503 nieuwe geregistreerde besmettingen gemeld. Sinds februari zijn nu meer dan 13.000 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen. Van bijna 6600 mensen is bekend dat ze aan het coronavirus zijn overleden. Per dag sterven er ruim 20 patiënten aan het virus. De Corona app werd, na uitgebreid testen landelijk in gebruik genomen en is meteen al ruim 2,7 miljoen keer gedownload.

11 oktober 2020; Er zijn 6378 nieuwe bevestigde coronagevallen gemeld. Hierbij blijkt ook de burgemeester van Rotterdam Aboutaleb te zitten en Staatssecretaris Broekers-Knol van Asielzaken. Uit het kabinet gingen eerder minister Hoekstra en staatssecretaris Vijlbrief (beiden Financiën) en minister Van Ark (Medische Zorg en Sport) in quarantaine vanwege klachten.

12 oktober 2020; De GGD Hollands Midden meldt een landelijke storing in het registratiesysteem van coronatests. Volgens de GGD is daardoor vertraging ontstaan in teststraten, in ieder geval in de regio’s die het overziet: Duin- en Bollenstreek, Leiden en omstreden, Rijnstreek en Midden-Holland. Ook verwisselde de GGD 35 testuitslagen door een menselijke, administratieve fout. De uitslagen van een reeks testen werd per ongeluk bij een andere reeks testen gezet. Bij het RIVM zijn bijna 7.400 nieuwe geregistreerde bevestigde coronabesmettingen gemeld.

13 oktober 2020; De Coronawet werd door de 2e kamer met een zeer ruime meerderheid aangenomen. Deze wet is vooral bedoeld om de maatregelen een betere juridische basis te geven en niet te laten afhangen van plaatselijke noodverordeningen. De 2e Kamer moet wel voor maatregelen vooraf toestemming geven aan de minister en boetes voor overtreding van de regels worden maximaal 99 euro. De wet geldt drie maanden en loopt 1 maart af. Het demissionaire kabinet wil deze wet verlengen tot 1 juni. Bijna alle GGD afdelingen zijn gestopt met het bron- en contactonderzoek. Besmette mensen moeten nu zelf hun nauwe contacten informeren en adviseren om in quarantaine te gaan. Er zijn 7.393 besmettingenen het aantal bevestigde besmettingen is afgelopen week toegenomen met 60 procent. Er zijn 43.904 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 27.468. Van alle testen was 13,8 procent positief. Vorige week was dat 10,4 procent.  150 Nederlanders zijn overleden aan COVID-19, fors meer dan de 89 corona gerelateerde sterfgevallen van één week eerder. Er werden nieuwe en strengere maatregelen afgekondigd, die niet langer vrijblijvend waren. Het totale aantal coronapatiënten in ziekenhuizen was opgelopen tot 1.250. Van hen lagen er, ondanks de betere en snellere behandelingen 250 op de intensive care. Ook in omringende landen als België en Duitsland nam het aantal besmettingen toe. In Duitsland zijn 24 maart 2021 22.657 nieuwe geregistreerde besmettingsgevallen gemeld.

 • 14 oktober 2020; In het Erasmus Medisch Centrum, werden elke dag 30 tot 50 medewerkers positief getest en de eerste hulp afdelingen van de grote steden slibten dicht. Er waren 7.305 nieuwe bevestigde Coronabesmettingen. In de ziekenhuizen lagen 1475 patiënten, waarvan 301 op de Intensive Care.
 • 15 oktober 2020; Er werden 7833 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. In de ziekenhuizen lagen 1526 coronapatiënten, waarvan 313 op de IC. Op deze dag werden er in totaal 200.000 coronabesmettingen in Nederland vastgesteld.
 • 16 oktober 2020; Er werden 7989 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. In de ziekenhuizen lagen 1553 coronapatiënten, waarvan 345 op de IC. Er werden 18 doden gemeld. Reproductiegetal 1,11
 • 17 oktober 2020;Er werden 8139 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. In de ziekenhuizen lagen 1568 coronapatiënten, waarvan 352 op de IC. Er werden 28 doden gemeld.
 • 18 oktober 2020; Er werden 8184 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. In de ziekenhuizen lagen 1652 coronapatiënten, van wie 364 op de IC. Er werden 15 doden gemeld. De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam (717). Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 616 en 344.
 • 19 oktober 2020; Er werden 8015 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.738 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie 379 op de IC. Er werden 17 doden gemeld.
 • 20 oktober 2020; Er werden 8182 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.859 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie 419 op de IC. Er werden 46 doden gemeld. In totaal zijn er dan 6.814 patienten overleden aan het virus.
 • 21 oktober 2020; Er werden 8.764 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld.Er worden 1.943 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 450 op de IC liggen.  Er werden 59 doden gemeld. In totaal zijn er 6873 patienten overleden aan het virus
 • 22 oktober 2020; Er werden 9.283 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.003 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 463 op de IC liggen. De regio’s Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Midden en West Brabant, Brabant Noord,Gelderland Midden, Gelderland Zuid, Twente en Limburg Noord zijn na Amsterdam Amstelland, Rotterdam Rijnmond,Haaglanden, Utrecht,Hollands Midden, Zaanstreek Waterland, ZuidHolland Zuid en Brabant Oost zijn als zeer ernstig bestempeld. Er werden 46 doden gemeld. In totaal zijn er  nu 7.919 patienten overleden aan het virus
 • 23 oktober 2020; Er werden 9.996 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.073 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 472 op de IC liggen.   In totaal zijn er 6.910 patienten overleden aan het virus. Er zijn 57,5 personen van elke 100,000 besmet. De eerste coronapatiënten werden per helicopter naar Duitsland overgebracht. En hotels mogen in de avond ook geen drank meer serveren. Er werden 47 doden gemeld. Binnen ruim twee weken na de offciele introductie hebben ongeveer 14.000 mensen via de app aangegeven dat ze besmet waren. Inmiddels hebben eind oktober 3,7 miljoen mensen de app gedownload.
 • 24 oktober 2020; Er werden 8.669 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.115 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 501 op de IC liggen  In de ziekenhuizen lagen. Er werden 55 doden gemeld. In totaal zijn er 6.965 patienten overleden aan het virus. Er zijn 49,8 personen van elke 100,000 besmet. Het aantal besmettingen was door een ICT storing bij de GGD niet compleet en wordt 25 oktober pas aangevuld.
 • 25 oktober 2020; Er werden 10.211 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.147 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 490 op de IC liggen.  In totaal zijn er 6.965 patienten overleden aan het virus. Er zijn 49,8 personen van elke 100,000 besmet. Het aantal besmettingen was door een ICT storing bij de GGD 24 oktober niet compleet en zit nu begrepen in dit aantal. Er zijn nog zo’n 150 intensive cares bedden in Nederland over en in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, wat aan Nederland grenst, zijn er nog 80 bedden beschikbaar voor Nederlandse patiënten. Deze 230 bedden moeten voor de komende 2 weken toereikend zijn, mits de stijging in het aantal ziekenhuisopnames niet doorzet.
 • 26 oktober 2020: Er werden 10.353 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.249 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 506 op de IC liggen. Sinds de 2e golf begon is het aantal dagelijkse besmettingen met ruim een factor 3 opgelopen. In totaal zijn er nu 6.991 patienten overleden. 291 nieuwe patienten moesten  worden opgenomen
 • 27 oktober 2020; Er werden 10.315 nieuwe bevestigde besmettingen gemeld. Er worden 2.358 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 531 op de IC liggen, waarvan 2 in Duisland. 311 personen moesten er worden opgenomen De veiligheidsregio’s besluiten om strenger te gaan handhaven, vanwege het grote aantal overtredingen van de afgesproken Corona regels. Sinterklaas en Sint-Maarten moeten in kleine kring gevierd worden, met maximaal drie mensen buiten het eigen gezin.  Afgelopen week zijn er door de GGD’s 329 doden gemeld van wie 70 vandaag. Een week eerder waren dat er 185. In totaal zijn er nu 7142 bevestigde coronapatiënten overleden aan het virus.  De afgelopen week was het aantal test dat positief bleek ruim 18% incl. de commercieel afgenomen tests. Bijna 1 op de 5 afgenomen tests is nu positief. Het zogenoemde besmettingsgetal was op 9 oktober R 1,16 en staat vandaag weer op datzelfde cijfer. De horeca blijft daarom tot december dicht afhankelijk van de besmettingsgraad. Hiervoor is een extra steunuitkering van 2.500 euro afgekondigd. Schiphol krijgt een grote teststraat in parkeergarage P3 De teststraat is ook bestemd voor automobilisten vanaf de A4 en inwoners van de Randstad.
 • 28 oktober 2020; Er werden ruim 9.200 mensen nieuwe bevestigde besmettingen gemeld. Er waren wederom ict storingen bij de GGD en slechts een deel nl 8.123 kon worden geregistreerd. Er worden 2.376 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, waarvan er 545 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 313 nieuwe patienten opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast zijn 57 opnames op de intensive cares (ic’s) gemeld. Twee van hen zijn afgelopen weekend overgebracht naar Duitsland. 35 coronapatiënten werden verplaatst. Onder hen zijn 3 ic-patiënten.
 • 29 oktober 2020: Er werden 9.200 nieuwe bevestigde besmettingen gemeld.  Er worden 2.384 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie 553 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 269 nieuwe coronapatiënten opgenomen.  62 patienten zijn overleden.
 • 30 oktober 2020: Er werden 11.127 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.385 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 567 op de IC liggen. In totaal liggen er, inclusief de reguliere patienten, 1.014 patienten op de IC. In de afgelopen 24 uur zijn 250 nieuwe coronapatiënten opgenomen.  Er werden 87 doden gemeld.
 • 31 oktober 2020: Er werden 9.839 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de cijfers zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests, die niet worden meegenomen in de aantallen. Er worden 2.448 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 584 op de IC liggen. In totaal liggen er, inclusief de reguliere patienten, 1.036 patienten op de IC. In de afgelopen 24 uur zijn 314 nieuwe coronapatiënten opgenomen.  Er werden 51 doden gemeld. 329 Nederlanders met COVID-19 zijn de afgelopen week overleden, een flinke stijging ten opzichte van de 185 van voorgaande week.
 • 1 november 2020: Er werden 8.740 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld exclusief de commerciële sneltests, die niet worden meegenomen in de aantallen. Er worden 2.493 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 583 op de IC liggen. In totaal liggen er, inclusief de reguliere patienten, 1.037 patienten op de IC. In de afgelopen 24 uur zijn 237 nieuwe coronapatiënten opgenomen.  Er werden 39 doden gemeld. 329 Nederlanders met COVID-19 zijn de afgelopen week overleden, een flinke stijging ten opzichte van de 185 van voorgaande week.
 • 2 november 2020: Er werden 8.306 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers.  Er worden 2.545 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 587 op de IC liggen. In totaal liggen er, inclusief de reguliere patienten, 1.002 patienten op de IC. In de afgelopen 24 uur zijn 52 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 29 doden gemeld.
 • 3 november 2020: Er werden 7.776 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (26.000), waarvan de positieve uitslagen (ca 700) niet worden meegenomen in de cijfers . Er worden 2653 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 609 op de IC liggen. In totaal liggen er, inclusief de reguliere patienten, 1.058 patienten op de IC. In de afgelopen 24 uur zijn 108 nieuwe coronapatiënten opgenomen.  Er werden 113 doden gemeld. In een persconferentie werden aangescherpte maatregelen bekend gemaakt, zoals het zoveel mogelijk thuis blijven en werken, de sluiting van locaties waar meer dan 30 mensen samen kunnen komen, een negatieve reisadvies voor wintersportvakanties tot half januari, de sluiting van sauna’s, zwembaden, musea, bioscopen, bibliotheken, theaters, buurthuizen, pretparken en dierentuinen. Alles vanaf woensdag 6 november en voor de duur van twee weken. Sportscholen mogen geen groepslessen meer geven maar individueel sporten mag wel om burgers een ‘uitlaatklep’ te laten houden. Wel is het samenzijn buiten, maar ook binnen beperkt tot 2 personen in plaats van 4. De eerder genomen maatregelen zoals de horecasluiting blijft tot half december van kracht. Ook beperking van de detailhandel, sluiting van scholen en een avondklok voor bepaalde regio’s, zoals Rotterdam en twente blijft een optie voor de 2e week van november. Burgers moeten in dat geval binnenblijven van 10 uur ’s avonds tot 4 uur ’s morgens. Deze zou dan gelden tussen 22.00 uur ‘s avonds en 04.00 uur ’s morgens voor de regio’s Rotterdam, Dordrecht en Twente, al lijkt Brabant nu meer problemen te hebben. Zelf om een hond uit te laten worden dan geen uitzonderingen gemaakt. Het verplicht dragen van mondmaskers in publieke binnenruimten is waarschijnlijk voor of per 1 december van kracht. Alleen het psychologisch effect ten aanzien van bewustwording en afstand houden draagt bij aan het verminderen van besmettingen zo blijkt uit tests.
 • 4 november 2020: Er werden 7757 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers.  Er worden 2.572 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 612 op de IC liggen. In totaal liggen er, inclusief de reguliere patienten, 1.111  patienten op de IC. In de afgelopen 24 uur zijn 236 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 106 sterfgevallen gemeld.
 • 5 november 2020: Er werden 6.984 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers.  Er worden 2.512 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 607 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 261 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 87 sterfgevallen gemeld.
 • 6 november 2020: Er werden 7.272 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers.  Er worden 2.445 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 603 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 180 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 118 sterfgevallen gemeld.
 • 7 november 2020: Er werden 6.677 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers.  Er worden 2.384 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 602 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 248 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Vleesproducent Zwanenberg in Almelo is tijdelijk dicht, nadat bleek dat 39 medewerkers besmet waren met het coronavirus. Daarop stuurde het bedrijf alle 250 medewerkers tot 16 november naar huis. Er werden 73 sterfgevallen gemeld.
 • 8 november 2020: Er werden 5.703 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers.  Er worden 2.295 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 598 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 149 nieuwe coronapatiënten opgenomen.  De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 81 sterfgevallen per dag, tegen 56 sterfgevallen per dag een week eerder. Er werden 44 doden gemeld.
 • 9 november 2020: Er werden 4.709 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 2.317 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 600 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 177 nieuwe coronapatiënten opgenomen.  Er werden 40 sterfgevallen gemeld.
 • 10 november 2020: Er werden 4.695 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers.  Er worden 2.295 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er  598 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 258 nieuwe coronapatiënten opgenomen.
 • 11 november 2020: Er werden 5.424 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers.Er worden 2.277 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er  606 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 230 nieuwe coronapatiënten opgenomen.   Er wordt voorlopig geen avondklok in regionale gebieden ingesteld. Er werden 76 sterfgevallen gemeld.\
 • 12 november 2020: Er werden 5.658 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers.  Er worden 2.201 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er  595 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 220 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 89 sterfgevallen gemeld.
 • 13 november 2020: Er werden 6109 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers.  Er worden 2.181 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er  609 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 170 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 54  sterfgevallen gemeld.
 • 14 november 2020: Er werden 5.941 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden  2.125 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 595 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn  163 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 86 sterfgevallen gemeld.
 • 15 november 2020: Er werden 5.457 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 2.094 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 585 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 150 nieuwe coronapatiënten opgenomen.  Er werden  45 sterfgevallen gemeld.
 • 16 november 2020: Er werden 4.873 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 2.130 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 573 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 173 nieuwe coronapatiënten opgenomen.  Er werden   45 sterfgevallen gemeld.
 • 17 november 2020: Er werden 4.320 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 2.146 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 576 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 256 nieuwe coronapatiënten opgenomen.  Er werden   88 sterfgevallen gemeld.
 • 18 november 2020: Er werden zo’n 5.500 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 2.087 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 559 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 192 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 84 sterfgevallen gemeld. De coronaregels werden versoepeld en bibliotheken, musea, theaters, bioscopen, pretparken en dierentuinen mochten vanaf vandaag weer open. Ook mogen er weer drie in plaats van twee mensen aan huis ontvangen worden en mogen er maximaal vier mensen in groepsverband buiten zijn. Ook bij een uitvaart mogen er weer 100 in plaats van 30 mensen komen. De horeca blijft wel dicht en evenementen blijven verboden.
 • 19 november 2020: Er werden zo’n 5725 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn inclusief een deel niet getelde van de dag hiervoor, maar wel ook exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 2.030 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 555 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 224 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 75 sterfgevallen gemeld.
 • 20 november 2020: Er werden zo’n 5974 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn inclusief een deel niet getelde van de dag hiervoor, maar wel ook exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 1.961 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 547 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 217 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 51 sterfgevallen gemeld.
 • 21 november 2020: Er werden zo’n 6.093 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn inclusief een deel niet getelde van de dag hiervoor, maar wel ook exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden  1.902  Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 550 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 185 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 48 sterfgevallen gemeld.
 • 22 november 2020: Er werden zo’n 5.407 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn inclusief een deel niet getelde van de dag hiervoor, maar wel ook exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 1.933  Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 540 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 170 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 21 sterfgevallen gemeld.
 • 23 november 2020: Er werden zo’n 5.214 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn inclusief een deel niet getelde van de dag hiervoor, maar wel ook exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 1.968 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 536 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 151 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 54 sterfgevallen gemeld.
 • 24 november 2020: Er werden zo’n 3.979 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn inclusief een deel niet getelde van de dag hiervoor, maar wel ook exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 1.968 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 526 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 223 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 90 sterfgevallen gemeld.
 • 25 november 2020: Er werden zo’n 4.947 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn inclusief een deel niet getelde van de dag hiervoor, maar wel ook exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 1.839 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 529 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 150 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 74 sterfgevallen gemeld.
 • 26 november 2020: Er werden zo’n 4.506 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn inclusief een deel niet getelde van de dag hiervoor, maar wel ook exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 1.781 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 524 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 192 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 75 sterfgevallen gemeld.
 • 27 november 2020: Er werden zo’n 5.790 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn inclusief een deel niet getelde van de dag hiervoor, maar wel ook exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 1.769 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 518 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 188 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 84 sterfgevallen gemeld.
 • 28 november 2020: Er werden zo’n 4.499 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn inclusief een deel niet getelde van de dag hiervoor, maar wel ook exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 1.711 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 511 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 166 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 59 sterfgevallen gemeld.
 • 29 november 2020: Er werden zo’n 5.609 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn inclusief een deel niet getelde van de dag hiervoor, maar wel ook exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 1.700 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 506 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 112 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 25 sterfgevallen gemeld.
 • 30 november 2020: Er werden zo’n 4.610 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld, maar de aantallen zijn inclusief een deel niet getelde van de dag hiervoor, maar wel ook exclusief een toename aan commerciële sneltests (25.000), die niet worden meegenomen in de cijfers. Er worden 1.721 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 481 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 134 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 25 sterfgevallen gemeld.
 • 1 december 2020: Er werden zo’n 4.073 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.683 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 478 op de IC liggen.  In de afgelopen 24 uur zijn 187 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 62 sterfgevallen gemeld. Het is voor iedereen boven de 12 jaar vanaf vandaag verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimte op straffe van een boete van 95 euro. Het Europees medicijnagentschap (EMA) is begonnen met de beoordeling van de coronavaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. De FDA heeft 7 december akkoord gegeven voor wat betreft veiligheids- en effectiviteitseisen Er waren in de afgelopen week 33.949 positieve geregistreerde testen. Een week eerder waren dat er 36.931 en de week daarvoor 37.706 . In de afgelopen zeven dagen kwamen 406 meldingen van overleden coronapatiënten binnen, tegen 422 de week ervoor.
 • 2 december 2020: Er werden zo’n 4.942 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.606 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 475 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 142 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 66 sterfgevallen gemeld.
 • 3 december 2020: Er werden zo’n 5.641 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld Er worden 1.595 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 458 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 153 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 61 sterfgevallen gemeld.
 • 4 december 2020: Er werden zo’n 5.935 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.625 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 473 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 189 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 58 sterfgevallen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak dit voorjaar zijn er 54.3965 Nederlanders besmet geraakt en zijn er 9.623 patienten aan Covid-19 overleden.
 • 5 december 2020: Er werden zo’n 6.577 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld Er worden 1.602 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 472 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 189 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 39 sterfgevallen gemeld.
 • 6 december 2020: Er werden zo’n 6.814 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld Er worden 1.641 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 469 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 160 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 25 sterfgevallen gemeld.
 • 7 december 2020: Er werden zo’n 7.134 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld Er worden 1.660 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 470 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 150 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 25 sterfgevallen gemeld. Het stijgende aantal besmettingen is onder andere te wijten aan een verruimd testbeleid waarbij ook mensen zonder klachten worden getest.
 • 8 december 2020: Er werden zo’n 6.187 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld Er worden 1.700 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 464 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 206 nieuwe coronapatiënten opgenomen. De FDA keurt veiligheids- en effectiviteitseisen Pfizer vaccin goed. Het aantal coronagevallen is de afgelopen week met 43.103 toegenomen. Dat is een stijging van bijna tienduizend (27%) ten opzichte van vorige week. Het kabinet ziet af van versoepeling van de restricties en trekt  3,7 miljard euro extra uit voor nieuwe steunmaatregelen.
 • 9 december 2020: Er werden zo’n 6.589 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld Er worden 1.684 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 473 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 194  nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 66 sterfgevallen gemeld.
 • 10 december 2020: Er werden zo’n 8.793 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld Er worden 1.648 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 469 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 198  nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 64 sterfgevallen gemeld.
 • 11 december 2020: Er werden zo’n 8.894 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld Er worden 1.681 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 472 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 199  nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 65 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 591 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 12 december 2020: Er werden zo’n 9.182 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld Er worden 1.723 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 481 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 247 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 53 sterfgevallen gemeld.
 • 13 december 2020: Er werden zo’n 9.924 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld Er worden 1.767 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 497 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 166 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 29 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 599 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 14 december 2020: het kabinet bereid een zwaardere lockdown voor vanaf 14 december 24:00 uur tot en met 19 januari. Daarbij moeten zowel basisscholen als middelbare scholen sluiten evenals de kinderopvang. Alleen voor mensen met een essentieel beroep zou opvang mogelijk blijven. Ook de niet-essentiële winkels gaan dicht, evenals musea, dierentuinen en doorstroomlocaties. Ook contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten moeten stoppen. Medische contactberoepen als fysiotherapeuten worden uitgezonderd.  Sportscholen moeten hun deuren weersluiten. Buurthuizen blijven toegankelijk voor kwetsbare mensen en bibliotheken mogen een afhaalservice runnen. Geen thuisbezoek meer waar dat kan, en anders met een maximum van twee personen. Behalve met kerst dan zijn drie gasten toegestaan. Kerken, moskeeen en andere gebedshuizen hebben geen beperkingen, maar de Rooms-Katholieke kerk heeft besloten om dit jaar op kerstavond geen publieke vieringen te houden, zoals de nachtmis. Schiphol blijft open voor noodzakelijk vliegverkeer. Premier Rutte maakte vanavond om 19.00 uur bekend uit welke opties defnitief gekozen werd. Er werden zo’n 8.496 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.872 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 503 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 184 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 35 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 602 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 15 december 2020: Er werden zo’n 6.682 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld Er worden 1.954 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 524 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 262 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 86 sterfgevallen gemeld. Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is het vanaf nu verboden vuurwerk te verkopen, te vervoeren, te bezitten en af te steken. Het verbod is gekomen op verzoek van onder andere de Tweede Kamer, veiligheidsregio’s, zorgverleners, politie en BOA’s. Zij willen de druk verminderen op ziekenhuizen, huisartsposten en handhavers op straat. De regels worden juridisch via de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid aangepast en krijgen vorm in het Vuurwerkbesluit. De regelgeving wordt vandaag aangepast.

Het aantal gemelde besmettingen vandaag en de afgelopen twee dagen is lager door problemen met het computerprogramma HPZone bij de GGD. Het aantal besmettingen van gisteren en eergisteren valt dus feitelijk hoger uit.

 • 16 december 2020: Er werden zo’n 11.214 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Maar het aantal is hoger dan normaal vanwege de gemiste aantallen van eerder dagen. Er worden 1.964 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 526 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 262 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 77 sterfgevallen gemeld.
 • 17 december 2020: Er werden zo’n 12.844 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Maar het aantal is nog steeds hoger dan feitelijk vanwege de gemiste aantallen van eerder dagen. Er worden 2.003 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 536 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 221 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 77 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 634 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 18 december 2020: Er werden zo’n 12.028 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.034 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 549 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 264 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 85 sterfgevallen gemeld. Het zogenoemde R-getal is gedaald van 1,15 naar 0,91.
 • 19 december 2020: Er werden zo’n 12.282 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.065 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 560 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 290 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 56 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 642 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 20 december 2020: Er werden 13.066 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.113 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 580 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 218 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 32 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 677 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 21 december 2020: Er werden 11.212 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.162 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 586 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 205 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 31 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 690 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 22 december 2020: Er werden 9.872 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.289 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 586 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 359 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 116 sterfgevallen gemeld.
 • 23 december 2020: Er werden 10.447 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.289 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 603 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 297 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 106 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 718 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 24 december 2020: Er werden 11.555 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.302 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 590 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 321 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 89 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 727 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.25 december 2020: Er werden 11.550 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.304 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 600 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 317 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 97 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 746 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 26 december 2020: Er werden 9.880 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.349 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 615 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 317 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 49 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 761 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 27 december 2020: Er werden 9.108 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.428 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 624 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 243 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 29 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 769 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 28 december 2020: Er werden  7.453 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.573 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er  651 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn  273 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden  44 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu  774 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Nieuwe patienten worden  niet van te voren getest voordat ze worden opgenomen, zodat het virus zich kan manifesteren.
 • 29 december 2020: Er werden  7.561 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.761 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er  684 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn  430 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 171 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu  792 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 30 december 2020: Er werden   9.504 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden  2.714 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 712  op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn   289 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden  112 sterfgevallen gemeld.
 • 31 december 2020: Er werden   9.719 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden  2.828 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 724 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn   294 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden  109 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu  820 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 1 januari 2021: Er werden 8.199 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden  2.660 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 703 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn   239 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 98 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu  822 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 2 januari 2021: Er werden 8.623 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden  2.703 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 698 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn   248 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 38 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu  829 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 3 januari 2021: Er werden 7.438 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden  2.710 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 695 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 241 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 47 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 840 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 4 januari 2021: Er werden 6.671 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden  2.845 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 715 op de IC liggen. In de afgelopen 24 uur zijn 226 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 65 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 844 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 5 januari 2021: Er werden 6.412 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden  2.882 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 723 op de IC liggen. Er werden 152 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 852 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Het percentage positieve tests steeg de afgelopen week. Het percentage positieve tests steeg van 13 naar 13,7 procent. Overtuigende effecten van de lockdown blijven daarmee uit
 • 6 januari 2021: Er werden 7.142 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden  2.835 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 704 op de IC liggen. Er werden 175 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 852 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Vandaag is begonnen met vaccinatie. Circa 6000 acute zorgmedewerkers hebben een inenting gekregen. Het gaat daarbij om artsen en verpleegkundigen op de intensive care, spoedeisende hulp, corona-afdelingen en op de ambulance. In totaal moeten er 30.000 medewerkers uit de acute zorg in ziekenhuizen en bij ambulancediensten ingeent worden.
 • 7 januari 2021: Er werden 9.737 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden  2.764 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 712 op de IC liggen. Er werden 85 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 852 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een verplichte coronatest voor reizigers wordt momenteel in de wet vastgelegd. De lockdown wordt volgende week dinsdag waarschijnlijk minimaal twee weken verlengd in verband met de extra besmettelijkheid van de Corona mutatie en het hierdoor oplopende aantal besmettingen. Tot nu toe zijn er 103.000 afspraken gemaakt voor een vaccinatie.
 • 8 januari 2021: Er werden 8.169 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.644 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 708 op de IC liggen. Er werden 89 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 865 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 9 januari 2021: Er werden 7.383 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.574 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 700 op de IC liggen. Er werden 54 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 861 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 10 januari 2021: Er werden 6.657 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.561 Coronapatiënten in ziekenhuizfen behandeld, van wie er 702 op de IC liggen. Er werden 139 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 861 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 11 januari 2021: Er werden  5.499 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.628 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 711 op de IC liggen. Er werden  50 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 861 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Gemiddeld zijn er 275 besmettingen op 100.000 inwoners.
 • 12 januari 2021: Er werden  4.986 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.640 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 695 op de IC liggen. Er werden  153 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 842 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Voor de tweede week op rij is het aantal meldingen iets gedaald. Het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag daalde licht van 13,7% naar 12,8%. Het aantal nieuwe ziekenhuis- en IC intensive care -opnames lag lager dan de week daarvoor. Ook werden er minder nieuwe verpleeghuizen met coronabesmettingen gemeld. De dalende cijfers zijn een eerste effect van de lockdown die op 15 december inging. De lockdown werd voorlopig met drie weken verlengd. Een avondklok van 20:00 tot 04:00 wordt pas ingesteld als de Britse mutatie hier echt voet aan de grond krijgt. De 2e Kamer is in principe tegen deze maatregel.
 • 13 januari 2021: Er werden  6.148 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.521 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 700 op de IC liggen. Er werden  122 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 842 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Extra beperkingen zoals de tijd dat je het huis uit mag ofwel de tijd dat je terug moet zijn, ofwel de mobiliteit rond het huis worden onderzocht. In de gemeente Lansingerland is begonnen met het testen van alle inwoners om zo beter inzicht krijgt in de verspreiding van de Britse mutatie. Zo’n dertig besmettingen met deze mutatie zijn te linken aan een uitbraak op een basisschool in de gemeente. 25 Drentse woonzorgcentra hebben te kamen met het virus. In Drenthe is sinds de uitbraak van het coronavirus nog niet zo hoog geweest en militaire hulp werd ingezet.
 • 14 januari 2021: Er werden 6.475 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.507 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 693 op de IC liggen. Er werden 89 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 847verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.
 • 15 januari 2021: Er werden 6.093 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden  2.469 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 685 op de IC liggen. Er werden 96 sterfgevallen gemeld. Vanaf vandaag kan verpleeghuispersoneel op 19 nieuwe locaties door het hele land worden gevaccineerd
 • 16 januari 2021: Er werden 5.340 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden  2.365 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 671 op de IC liggen. Er werden  98 sterfgevallen gemeld. Basisscholen en kinderopvang blijven ook na 25 januari gesloten.
 • 17 januari 2021: Er werden 5.622 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden  2.384 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 676 op de IC liggen. Er werden  43 sterfgevallen gemeld.  10 procent van de geinfecteerde Corona patienten is besmet met een mutatie van het het originele virus. 77.000 Nederlanders zijn nu gevaccineerd.
 • 18 januari 2021: Er werden  4.822 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.429 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er  685 op de IC liggen. Er werden   59 sterfgevallen gemeld.
 • 19 januari 2021: Er werden 4.335 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.445 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er  678 op de IC liggen. Er werden   106 sterfgevallen gemeld. Basisscholen en kinderopvang blijven ook na 25 januari gesloten.
 • 20 januari 2021: Er werden 5.615 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.388 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 679. op de IC liggen. Er werden  87 sterfgevallen gemeld.
 • 21 januari 2021: Er werden 5.857 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.344 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 677 op de IC liggen. Er werden  87 sterfgevallen gemeld.
 • 22 januari 2021: Er werden 5.791 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.354 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 670 op de IC liggen. Er liggen Nederlandse 4 coronapatiënten op de IC in Duitsland. Er werden 89 sterfgevallen gemeld. Voor het eerst is na Japan nu ook in Duitsland en Nederland de Braziliaanse mutatie aangetroffen. Basisscholen en kinderopvang blijven tot uiterlijk 8 februari gesloten. Er is een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen in Zuid-Amerika dat op zaterdag 23 januari ingaat en die zal vier weken duren.
 • 23 januari 2021: Er werden 5.487 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.306 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 673 op de IC liggen. Er liggen Nederlandse 4 coronapatiënten op de IC in Duitsland. Er werden 89 sterfgevallen gemeld. In twaalf ziekenhuizen wordt er dit weekeinde begonnen met het vaccineren van huisartsen en medewerkers van huisartsenposten. De huisartsen worden vanaf vandaag ingeënt met het Moderna-vaccin. Na Japan en Duitsland heeft ook Oostende besmettingen met de Zuid-Afrikaanse mutatie geconstateerd. Vanaf vandaag is er een avondklok van 21:00 tot 04:30 tot begin maart en extra controle op thuiswerken, minder bezoek aan huis (1 per keer) en beperking vliegverkeer.
 • 24 januari 2021: Er werden 4.924 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.347 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 680 op de IC liggen. Er liggen Nederlandse 4 coronapatiënten op de IC in Duitsland. Er werden 30 sterfgevallen gemeld. Bij het ingaan van de avondklok zijn uit onvrede in Den Haag, Tilburg, Enschede, Venlo, Helmond, Arnhem, Apeldoorn en Stein rellen uitgebroken.  In verschillende Gemeentes werd de ME en de Marechaussee ingezet.
 • 25 januari 2021: Er werden 4.129 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.384 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 664 op de IC liggen. Er liggen Nederlandse 4 coronapatiënten op de IC in Duitsland. Er werden 40 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 736 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Opnieuw zijn er overal rellen naar aanleiding van de ingestelde avondklok en de onvrede over alle beperkingen. Er werden circa 151 relschoppers aangehouden.
 • 26 januari 2021: Er werden 3.997 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.375 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 670 op de IC liggen.  Er werden 87 sterfgevallen gemeld. Er liggen nog steeds 4 Nederlandse coronapatiënten op de IC in Duitsland. Inmiddels kregen 163.931 mensen een vaccin toegediend. GGD’s (106.886), ziekenhuizen (40.216) zorginstellingen (16.829) Met 204 besmettingen per 100.000 inwoners zit Nederland nog altijd in de “ernstige fase van de epidemie”.  In Gorinchem is een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus. Zeker 18 mensen zijn besmet geraakt. Het is de eerste echte uitbraak van deze zeer besmettelijke mutatie in Nederland. Er werden circa 131 relschoppers aangehouden.
 • 27 januari 2021: Er werden 4774 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.299 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 651 op de IC liggen.  Er werden 69 sterfgevallen gemeld. Er liggen nog 2 Nederlandse coronapatiënten op de IC in Duitsland. In de acute zorg krijgen ruim 40.000 ic-medewerkers, medewerkers op de spoedeisende hulp en ambulancepersoneel vanaf nu tot 5 februari hun tweede enting. De ziekenhuizen vaccineren naast eigen personeel ook vijftienduizend huisartsen en medewerkers van huisartsenpraktijken. De eerste entingen van thuiswonende 60-plussers is ook begonnen  en zal waarschijnlijk tot eind maart duren. Hierbij werkt de GGD van oud naar jong, de inwoners van 90 jaar en ouder zijn als eerst aan de beurt. Er werden circa 51 relschoppers aangehouden, waarvan twintig voor online opruiing. In een Brabantse zorginstelling werd voor het eerst in Nederland de Braziliaanse Coronamutatie aangetroffen.
 • 28 januari 2021: Er werden 4.740 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.240 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 645 op de IC liggen.   Er liggen nog 2 Nederlandse coronapatiënten op de IC in Duitsland. Er werden 85 sterfgevallen gemeld. Nog eens 2 personen in Brabant hebben de Braziliaanse Corona mutatie (P2) gekregen.
 • 29 januari 2021: Er werden 4.438 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.231 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 659 op de IC liggen.  Er werden 58 sterfgevallen gemeld. Twee personen in Amsterdam hebben de Braziliaanse mutatie(P.1) geimporteerd en P.2 mutatie is opnieuw aangetroffen bij iemand in Gelderland. Totaal zijn er nu al weer 5 bevestigde geregistreerde besmettingen van deze gevaarlijke mutatie in Nederland.
 • 30 januari 2021: Er werden 4.211 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.240 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 640 op de IC liggen.  Er werden 88 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 664 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. In een verzorgingshuis in Ridderkerk zijn 39 bewoners positief getest op het coronavirus, waar 86 ouderen wonen. Een 90-jarige bewoner overleed aan de gevolgen van het virus. Ook zo’n veertien medewerkers bleken besmet.
 • 31 januari 2021: Er werden 3.714 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.219 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 646 op de IC liggen.  Er werden 40 sterfgevallen gemeld.
 • 1 februari 2021: Er werden 3.280 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.270 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 639 op de IC liggen.  Er werden 27 sterfgevallen gemeld. Er zijn inmiddels 343.881 vaccinaties gegeven.
 • 2 februari 2021: Er werden 3.592 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.269 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 629 op de IC liggen.  Er werden sterfgevallen gemeld. De winkels blijven deze maand nog gesloten maar mogen wel laten afhalen met goede afspraken vooraf en 4 uur wachttijd. 10 februari komt er, mits de aantallen niet stijgen, een einde aan de avondklok. De huidige lockdown is verlengt tot zeker 2 maart. Dat betekent dat winkels, Horeca, musea en bioscopen en ook contactberoepen zoals kappers  tot 2 maart nog niet aan de slag mogen.
 • 3 februari 2021: Er werden 4.060 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.214 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 613 op de IC liggen.  Er werden 62 sterfgevallen gemeld. Basisscholen en kinderopvangcentra gaan vanaf 8 februari weer open. Het testen van kinderen na een besmetting in de klas wordt niet verplicht, maar schoolkinderen die niet worden getest, moeten dan wel vijf dagen extra, dus in totaal 10 dagen in quarantaine. Leerlingen van groep 7 en 8 moeten een mondkapje dragen buiten de klas en zoveel mogelijk in kleine, vaste groepjes werken.
 • 4 februari 2021: Er werden 4.246 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.121 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 602 op de IC liggen.  Er werden 67 sterfgevallen gemeld.
 • 5 februari 2021: Er werden 4.365 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.052 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 573 op de IC liggen.  Er werden 60 sterfgevallen gemeld. De maatregel avondklok leverde in 12 dagen 100 IC bedden op. De eerste levering van het AstraZeneca-vaccin is binnen. In de tweede helft van volgende week kan gestart worden met het inenten van 60- tot 65-jarigen en de verpleegkundigen in de langdurige zorg.
 • 6 februari 2021: Er werden 4.130 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.983 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 547 op de IC liggen.  Er werden 61 sterfgevallen gemeld. De GGD sluit zondag alle test- en vaccinatielocaties vanwege het slechte weer. Er zijn inmiddels 532.717 vaccinaties gegeven.
 • 7 februari 2021: Er werden 3.940 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er minder vanwege de sluiting van de teststations gisteren. Er worden 1.980 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 535 op de IC liggen.  Er werden 48 sterfgevallen gemeld. De GGD heeft alle test- en vaccinatielocaties vanwege het slechte weer vandaag gesloten.
 • 8 februari 2021: Er werden 2.273 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.034 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 542 op de IC liggen.  Er werden 25 sterfgevallen gemeld. De GGD heeft alle test- en vaccinatielocaties weer geopend, maar de meeste basisscholen sluiten hun deuren vanwege KNMI code geel. De avondklok is verlengd tot en met 2 maart. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer was vóór de verlenging uit angst voor de opkomst van de Britse Corona mutatie.
 • 9 februari 2021: Er werden 1.779 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Dat aantal is lager omdat teststraaten gisteren gesloten waren. Er worden 1.993 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 550 op de IC liggen.  Er werden 85 sterfgevallen gemeld. Er zijn tot dusver 571.361 entingen gegeven. Dit is inclusief de tweede prikken.
 • 10 februari 2021: Er werden 3.227 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Dat aantal is lager omdat teststraaten gisteren gesloten waren. Er worden 1.990 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 533 op de IC liggen.  Er werden 78 sterfgevallen gemeld. Winkels die geen essentiële producten verkopen mogen open voor het afhalen van online of telefonisch bestelde producten. Er moet minimaal vier uur zitten tussen het bestellen en afhalen. Er zijn nu 549 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Basisschool De Bukehof in Oudenbosch sloot vanwege een besmette leerling die voor de schoolopening de noodopvang bezocht heeft en zoveel andere kinderen had gezien dat een contactonderzoek niet meer mogelijk bleek. In Amsterdam raakten in vier van de zes kleuterklassen kinderen én leraren besmet. In één klas bleek de helft van de leerlingen positief.
 • 11 februari 2021: Er werden 4.472 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.952 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 537 op de IC liggen.  Er werden 74 sterfgevallen gemeld.
 • 12 februari 2021: Er werden 4.385 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.904 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 534 op de IC liggen.  Er werden 66 sterfgevallen gemeld. Vandaag krijgt een zorgmedewerker als eerste het vaccin van AstraZeneca toegediend.
 • 13 februari 2021: Er werden 4.229 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.863 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 538 op de IC liggen.  Er werden 67 sterfgevallen gemeld. Door de strenge vorst is het bijzonder druk op de Nederlandse wateren en van afstand houden is nauwelijks nog sprake. Handhaven blijkt onmogelijk door de massale toestroom van schaatsers.
 • 14 februari 2021: Er werden 3.497 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.859 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 530 op de IC liggen.  Er werden 23  sterfgevallen gemeld. De huisartsen gaan vandaag mensen vaccineren die zijn geboren in 1956 of 1957. Ook mensen met het syndroom van Down en/of morbide obesitas komen in deze vaccinatieronde aan de beurt.
 • 15 februari 2021: Er werden 2.875 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.922 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 536 op de IC liggen.  Er werden 27 sterfgevallen gemeld. Vanwege de verraderlijke gladheid bleven  tot 12.00 uur alle test- en vaccinatielocaties gesloten. Op 13 maart is er op proef een dancefestival en een dag later een popfestival voor 1500 mensen, verdeeld in drie groepen van 500. Elk van die groepen moet zich aan andere regels houden bij de test. Zo wordt onderzocht hoe een festival in coronatijd het best georganiseerd kan worden.
 • 16 februari 2021: Er werden 2.735 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.926 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 526 op de IC liggen.  Er werden 88 sterfgevallen gemeld. In Utrecht  is opnieuw een besmetting aangetoond van de Britse E484K -mutatie. Op 12 procent van de scholen werden één of meerdere klassen naar huis gestuurd. Het gaat om circa 0,2 klas per school, dat is ongeveer één klas per vijf scholen. In Duitsland hebben zeven mensen die met het AstraZeneca-vaccin waren ingeënt bloedproppen in de hersenen gekregen en een tekort aan bloedplaatjes ontwikkeld. Dat gebeurde tussen vier en zestien dagen nadat ze waren gevaccineerd. Het gaat om zes vrouwen en een man van tussen de 20 en 50 jaar oud. Drie van hen zijn overleden
 • 17 februari 2021: Er werden 3.416 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.919 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 520 op de IC liggen. Er werden 89 sterfgevallen gemeld. Er zijn nu 489 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Herstel-NL lanceert plan om Nederland weer open te gooien. Zo’n 630.000 mensen in Nederland zijn na 1,5 maand gevaccineerd: 154.000 van hen hebben ook de tweede enting gehad. Turkije heeft in één maand ruim vijf miljoen inwoners ingeent.
 • 18 februari 2021: Er werden 4.518 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.931 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 523 op de IC liggen. Er werden 74 sterfgevallen gemeld.
 • 19 februari 2021: Er werden 4.761 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.943 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 510 op de IC liggen. Er werden 50 sterfgevallen gemeld. Vandaag dient  bij het gerechtshof in Den Haag het hoger beroep van de Overheid tegen het schrappen van de avondklok. De uitspraak volgt na een week. Vandaag loodste de regering gelijktijdig een nieuwe wet door de 1e Kamer die de avondklok weer toestaat. Deze gaat echter pas in nadat het in de Staaatscourant is gepubliceerd.
 • 20 februari 2021: Er werden 4.604 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.858 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 522 op de IC liggen. Er werden 62 sterfgevallen gemeld.
 • 21 februari 2021: Er werden 4.720 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1849 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 534 op de IC liggen. Er werden  17 sterfgevallen gemeld. Er zijn inmiddels 1 miljoen vaccinaties gegeven.
 • 22 februari 2021: Er werden 4.217 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.908 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 561 op de IC liggen. Er werden 32 sterfgevallen gemeld.
 • 23 februari 2021: Er werden 3.846 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.917 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 538 op de IC liggen. Er werden 94 sterfgevallen gemeld. Van de mensen die afgelopen getest zijn was 9.8 procent positief en dat is een stuk lager dan de 11,5 procent van vorige week. Na de persconferentie van vanavond is de volgende persconferentie op 9 maart. Het kabinet besloot om middelbare en MBO scholen en contactberoepen (behalve sexwerkers), zoals kappers 3 maart deels weer te laten openen en de avondklok tot 15 maart te verlengen. Winkelen is voortaan  mogelijk op afspraak en met een tijdslot van 10 minuten en er mag weer meer buitengesport worden tot de leeftijd van 27 jaar, maar dan niet in competitieverband.
 • 24 februari 2021: Er werden 4.420 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.883 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 533 op de IC liggen. Er werden 63 sterfgevallen gemeld. Het kabinet voelt er niets voor om de terrassen te openen. Uit protest stromen stadsparken vol met duizenden jongeren zonder mondkapje te dragen of afstand te bewaren.
 • 25 februari 2021: Er werden 5.048 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.887 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 526 op de IC liggen. Er werden 33 sterfgevallen gemeld.
 • 26 februari 2021: Er werden 5.151 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.864 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 525 op de IC liggen. Er werden 65 sterfgevallen gemeld. Vandaag diende  bij het gerechtshof in Den Haag het hoger beroep van de Overheid tegen het schrappen van de avondklok. De uitspraak was positief voor de Overheid en het eerdere vonnis waarbij de avondklok moest worden afgechaft werd vernietigd.
 • 27 februari 2021: Er werden 4.993 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.809 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 518 op de IC liggen. Er werden 41 sterfgevallen gemeld.
 • 28 februari 2021: Er werden 4.729 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.848 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 526 op de IC liggen. Er werden 21 sterfgevallen gemeld. Bij 10.000 besmettingen per dag belanden er hiervan 400 per dag in het ziekenhuis en moeten er per dag 40 naar de ic. Gemiddeld mag de” niet ic” patient binnen 8 dagen alweer naar huis. ic duurt 2 tot 3 weken. De “winst” van 2 maanden lockdown (januari/februari) en opsluiting was 800 Covid patienten minder in het ziekenhuis.
 • 1 maart 2021: Er werden 3.826 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.911 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 536 op de IC liggen. Er werden 22 sterfgevallen gemeld. Middelbare scholen en MBO gaan vanaf vandaag weer (gedeeltelijk) open. in Noord-holland zijn momenteel al enige tijd twee keer zoveel besmettingen dan elders in het land.
 • 2 maart 2021: Er werden 4.032 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.974 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 544 op de IC liggen. Er werden 65 sterfgevallen gemeld. Vandaag openden terrassen en winkel korte tijd uit protest tegen de lockdown. Van de mensen die de afgelopen week zijn getest, was 8,9 procent positief.
 • 3 maart 2021: Er werden 4.997 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.946 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 549 op de IC liggen. Er werden 48 sterfgevallen gemeld. Vandaag zijn de kappers, schoonheidsspecialisten en pedicures weer open en mogen winkels weer klanten ontvangen, mits die hiervoor ruim van te voren een afspraak hebben gemaakt. En per verdieping mogen maximaal twee klanten worden toegelaten. Jongeren tot 27 jaar mogen weer in teams  binnen de eigen club sporten. Alle 25 regio’s vallen nu onder het zwaarste risiconiveau en deze is nu voor de regio’s IJsselland en Gelderland-Midden verhoogd naar ‘zeer ernstig’
 • 4 maart 2021: Er werden 4.161 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.923 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 539 op de IC liggen. Er werden 33 sterfgevallen gemeld. In totaal zijn er nu in Nederland 15,697 Covid-19 patiënten overleden.
 • 5 maart 2021: Er werden  4.727 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.911 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 541 op de IC liggen. Er werden 32 sterfgevallen gemeld. Er zijn inmiddels 1,47 miljoen vaccinaties gegeven. Per dag worden 39.000 entingen gezet.
 • 6 maart 2021: Er werden  5.378 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.863 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 545 op de IC liggen. Er werden 42 sterfgevallen gemeld. Er zijn inmiddels 1,47 miljoen vaccinaties gegeven. Per dag worden nu mog slechts 39.000 entingen gezet.
 • 7 maart 2021: Er werden  4.567 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.851 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 542 op de IC liggen. Er werden 30 sterfgevallen gemeld. In Duitsland is vandaag de 2,5 miljoenste coronabesmetting vastgesteld.
 • 8 maart 2021: Er werden  3.924 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.905 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 558 op de IC liggen. Er werden 26 sterfgevallen gemeld. In de laatste persconferentie voor de verkiezingen werden verschillende versoepelingen maar ook aanscherpingen aangekondigd:De avondklok werd verlengd tot 31 maart en de terrassen en horeca moeten minstens tot die tijd nog gesloten blijven. De scholen kregen verruiming en zwemlessen mogen weer. Verder bleef het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april van kracht. Er komt een digitaal vakantiecertificaat en een app die moet aantonen dat mensen negatief getest of gevaccineerd zijn. Volwassenen mogen weer met z’n vieren buiten sporten. Het aantal bezoekers dat iemand in een verpleeghuis mag ontvangen gaat van één naar twee per dag. En er mogen in grotere winkels meer klanten tegelijk komen op basis van het aantal beschikbare vierkante meters. Op 23 maart is er een nieuwe persconferentie.
 • 9 maart 2021: Er werden  4.333 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. In totaal waren er de afgelopen week 31.959 positieve tests. Er worden 1.963 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 556 op de IC liggen. Er werden 58 sterfgevallen gemeld. Er zijn inmiddels 1,62 miljoen vaccinaties gegeven. Voor de derde week achtereen lieten meer mensen zich testen, namelijk 360.000.
 • 10 maart 2021: Er werden 5.305 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.963 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 556 op de IC liggen. Er werden 28 sterfgevallen gemeld.
 • 11 maart 2021: Er werden 5.380 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.925 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 572 op de IC liggen. Er werden 31 sterfgevallen gemeld. Afgelopen week werden er in totaal 33.426 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 192,1 per 100.000 inwoners. Het bijbehorende risiconiveau is 3: Ernstig.
 • 12 maart 2021: Er werden 6.068 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.910 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 576 op de IC liggen. Er werden 27 sterfgevallen gemeld. De winkels moeten van de rechter grotendeels dicht blijven. Het blijft dus bij winkelen op afspraak en ‘click en collect’.
 • 13 maart 2021: Er werden 6.446 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.875 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 554 op de IC liggen. Er werden 22 sterfgevallen gemeld. Het percentage tests dat positief uitpakt daalt al enkele weken, en bevindt zich nu ergens tussen de 7 en 8 procent. Vooral de ziekenhuizen in Noordholland raken zwaar overbelast.
 • 14 maart 2021: Er werden 6.012 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.922 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 554 op de IC liggen. Er werden 24 sterfgevallen gemeld. In Den Haag waren er opnieuw demonstraties die met geweld door de politie werden beeindigd. Veel meldingen uit Oostenrijk en Italie over verlamming, bloedstollingsproblemen en meerdere sterfgevallen na vaccinatie met Astra Zeneca. Italië schorst na nog een overlijden nog een batch van AstraZeneca en als hekkensluiter stopt ook Nederland 2 weken met vaccineren van Astra Zeneca, maar naar zeggen vanwege voorzorg in verband met de bloedstollingsproblemen en niet vanwege sterfgevallen in Italie. 289 duizend afspraken voor vaccinatie worden afgezegd.
 • 15 maart 2021: Er werden 5.549 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.019 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 564 op de IC liggen. Er werden 18 sterfgevallen gemeld.
 • 16 maart 2021: Er werden 4.985 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.037 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 586 op de IC liggen. Er werden 32 sterfgevallen gemeld. Vanaf vandaag is zwemles en afzwemmen weer toegestaantot de leeftijf van twaalf jaar oud.
 • Winkelen op afspraak mag met 1 klant per 25 vierkante meter winkeloppervlakte, met een maximum van vijftig klanten, mits er vier uur van tevoren een afspraak gemaakt is. Voor winkels tot 50 vierkante meter gelden de oude regels nog. Volwassenen ouder dan 27 jaar mogen buiten weer sporten in groepjes van maximaal vier personen. Langeafstandsgeliefden mogen weer naar Nederland reizen en theorie-examens en -lessen bij het CBR mogen weer in groepen doorgaan op locatie, mits het certificaat nodig is voor de uitoefening van een bepaald beroep of een bepaald bedrijf. Ook mensen die een educatieve maatregel opgelegd hebben gekregen mogen weer theorie-examen doen. Reizigers van buiten de Europese Unie mogen vanuit meer landen weer naar Nederland reizen. De 3e golf is na de versoepeligen is langzaam maar zeker ingezet.
 • 17 maart 2021: Er werden 5.974 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 1.992 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 568 op de IC liggen.  Er werden 47 sterfgevallen gemeld. Brazilie heeft vaccinresistente mutaties. Vandaag zijn er daar maar liefst 90.303 nieuwe besmettingen  geconstateerd en waren er 2.648 sterfgevallen.
 • 18 maart 2021: Er werden  6.187 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.000 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 564  op de IC liggen.  Er werden 33 sterfgevallen gemeld. Het enten met Astra Zeneca wordt op advies van EMA voortgezet. De bloesstollingsproblemen (zie boven) worden als een klein aanvaardbaar risico gezien.
De 3e golf van dag tot dag
 • 19 maart 2021: Er werden  7.425 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.041 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 579  op de IC liggen.  Er werden  46 sterfgevallen gemeld.  Sinds het begin van de coronavaccinatie in januari zijn 2 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet. Dat zijn de eerste inentingen en de herhaalvaccinaties bij elkaar.  De vaccinatiecampagne met Astra Zeneca wordt volgende week hervat. Het reproductiegetalstaat op 1,14
 • 20 maart 2021: Er werden 7.668 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.047 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 602  op de IC liggen.  Er werden 18 sterfgevallen gemeld.  In Biddinghuizen, zijn als superverspreiderproef 1500 personen samengekomen voor een dancefestival. Hiermee wordt ook de CoronaCheck-app getest. Morgen vindt op hetzelfde terrein een popfestival plaats.
 • 21 maart 2021: Er werden 7.025 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.073 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 611  op de IC liggen.  Er werden 15 sterfgevallen gemeld. Vrijdag meldde het RKI 17.482 nieuwe besmettingen. In Duitsland zijn nu ruim 2,65 miljoen besmettingen geregistreerd. Het dodental is opgelopen tot 74.664. Voor de tweede dag op rij wordt er een proeffestival gehouden in Biddinghuizen voor  1500 geteste bezoekers. Naar de pers werd ondertussen gelekt dat versoepelingen van de maatregelen er voorlopig niet in zitten.
 • 22 maart 2021: Er werden 6.318 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.193 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 638  op de IC liggen.  Er werden  15 sterfgevallen gemeld. Het huidige negatieve reisadvies voor het buitenland wordt, vanwege een toenemend aantal ziekenhuis en ic opnames, tot zeker half mei verlengd en de avondklok wordt vanwege de Ramadan en de komende zomertijd per 31 maart met een uur verlaat naar 22:00 uur. Een van de oorzaken van het grotere aantal besmettingen, is het testen van leerlingen in de basisschoolleeftijd. Dat gebeurde afgelopen week ruim 100.000 keer met  5.000 positieve uitslagen tot gevolg.
 • 23 maart 2021: Er werden 5.636 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.198 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 623  op de IC liggen.  Er werden  49 sterfgevallen gemeld. In de afgelopen zeven dagen zijn 1825 nieuwe patiënten in een ziekenhuis beland, gemiddeld bijna 261 per dag. Dat is de hoogste instroom sinds 11 januari.
 • 24 maart 2021: Er werden 7.624 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.187 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 625  op de IC liggen.  Er werden 31 sterfgevallen gemeld. De GGD’en hervatten vanaf vandaag weer de vaccinaties met AstraZeneca.
 • 25 maart 2021: Er werden 7.740 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.192 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 619  op de IC liggen.  Er werden  25 sterfgevallen gemeld. Na Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) is ook verkenner Kajsa Ollongren positief getest op Corona en besmette wellicht voltallige kabinet. Verkiezingsfeesten lijken superverspreiders te zijn geweest.
 • 26 maart 2021: Er werden 7.644 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.221 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 625  op de IC liggen.  Er werden  25 sterfgevallen gemeld. De capaciteit op de intensivecareafdelingen wordt met honderd bedden uitgebreid en gaat van 1350 naar 1450. In Frankrijk steeg vandaag het aantal patiënten op de ic’s tot bijna 4.800
 • 27 maart 2021: Er werden 8.868 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.238 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 643  op de IC liggen.  Er werden  29 sterfgevallen gemeld. Om 18:00 uur is er 5000 man publiek, in groepen opgedeeld,bij een voetbalwedstrijd in de Johan Cruijff Arena. Het is een evenement van Fieldlab om te testen of dat op een veilige manier kan. Brazilie kampt ondertussen met 100.000 besmettingen per dag. Het land telt al 300.000 sterfgevallen als gevolg van Covid-19.
 • 28 maart 2021: Er werden 7.513 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.248 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 655  op de IC liggen.  Er werden  15 sterfgevallen gemeld.
 • 29 maart 2021: Er werden 6.824 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.248 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 655  op de IC liggen.  Er werden 10  sterfgevallen gemeld.
 • 30 maart 2021: Er werden 5.909 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.410 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 682  op de IC liggen.  Er werden 36 sterfgevallen gemeld. Het gestegen aantal besmettingen ligt hoofdzakelijk aan de scholen. Ongeveer de helft van alle basisscholen heeft de afgelopen week een of meerdere klassen naar huis moeten sturen vanwege Coronabesmettingen.
 • 31 maart 2021: Er werden 7.684 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.334 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 681  op de IC liggen.  Er werden  29 sterfgevallen gemeld. Heel Frankrijk moet weer in lockdown: scholen en winkels dicht. Het aantal bedden op ic’s wordt uitgebreid tot 10.000. De problemen in Frankrijk en Brazilie maken op de jeugd geen indruk en parken en pleinen worden overspoeld door feestende jongeren, die zich niets aantrekken van persoonlijke bescherming. In Frankrijk werden in een etmaal tijd 35.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. 18 oktober 2020 was dat aantal ook al per etmaal meer dan 32.000. In Frankrijk wonen 67 miljoen mensen.  Frankrijk is met ongeveer 4,64 miljoen besmettingen en 95.000 doden als gevolg van Covid-19 een van de hardst getroffen landen in Europa.
 • 1 april 2021: Er werden 7.882 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.327 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 688  op de IC liggen.  Er werden  22 sterfgevallen gemeld.
 • 2 april 2021: Er werden 7.296 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.330 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 705  op de IC liggen.  Er werden  17 sterfgevallen gemeld. Een vrouw stierf aan bloedstollingscomplicaties na de enting met het Astra Zeneca vaccin. Een onbekend aantal mensen in Alphen aan den Rijn is per ongeluk ingeënt met een dubbele dosis AstraZeneca
 • 3 april 2021: Er werden 7.682 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.348 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 734  op de IC liggen.  Er werden  31 sterfgevallen gemeld. Frankrijk gaat vanaf vandaag opnieuw in een lockdown. De GGD’s stoppen even helemaal met het vaccineren van AstraZeneca aan 60 plussers om verspilling tegen te gaan.
 • 4 april 2021: Er werden 6.918 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.317 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 730  op de IC liggen.  Er werden 16  sterfgevallen gemeld. Vanaf 6 april moeten reizigers vanuit Nederland naar Duitsland aan de grens een negatieve coronatest kunnen tonen.
 • 5 april 2021: Er werden  5.320 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.495 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 746  op de IC liggen.  Er werden  8 sterfgevallen gemeld. In India werden vandaag binnen het afgelopen etmaal 103.558 coronabesmettingen geregistreerd.
 • 6 april 2021: Er werden  5.542 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.498 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 750  op de IC liggen.  Er werden 20  sterfgevallen gemeld.
 • 7 april 2021: Er werden 6.409 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.558 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 776  op de IC liggen.  Er werden  23 sterfgevallen gemeld.
 • 8 april 2021: Er werden  7.833 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.525 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 798  op de IC liggen.  Er werden  19 sterfgevallen gemeld.
 • 9 april 2021: Er werden  7.716 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.495 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 784  op de IC liggen.  Er werden 41 sterfgevallen gemeld. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ziekenhuizen verzoekt om de ic-capaciteit op te hogen naar 1550 bedden. De ziekenhuizen werken nu nog aan een uitbreiding tot 1450 stuks. Er zijn inmiddels 3 miljoen vaccinaties gegeven.
 • 10 april 2021: Er werden  7.725 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen gemeld. Er worden 2.491 Coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 787  op de IC liggen.  Er werden  23 sterfgevallen gemeld.

MERS EN SARS

Vier maanden nadat de SARS-uitbraak begin 2003 was begonnen, voerden onderzoeksteams in Hongkong tests uit op wilde dieren zoals wasbeerhonden, civetkatten en dassen, en ontdekten daarbij nauwe verwanten van het SARS-CoV 2 virus

Het MERS-corona (long) virus (Middle East Respiratory Syndrome) MERS is ook een type coronavirus. Het MERS virus dat in 2012 opnieuw ontdekt werd in Saudi-Arabië, is verwant aan SARS. Infecties zijn niet gemakkelijk te herkennen maar kunnen leiden tot zeer ernstige levensbedreigende luchtwegproblemen. Tussen 6 en 21 februari 2017 maakte de National International Health Regulations (IHR) Focal Point of Saudi Arabia melding van twaalf MERS besmettingen waarvan er 3 fataal afliepen. Ook werden er vier doden van eerdere besmettingen gemeld. Het virus veroorzaakt koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en nierfalen en dan vooral bij zwakkeren en ouderen. Voor gezonde en jonge mensen is de ziekte minder ernstig. 30 procent van besmette personen overlijd aan het virus. Omdat bij de behandeling van Ebola een experimentele behandeling bleek te helpen werd ook voor het MERS-virus de patiënt geïnjecteerd met bloedplasma van patiënten die herstellende zijn en dat lijkt te helpen. Researchers van een Zwitserse universiteit hebben een anti- lichaam geïdentificeerd dat het Mers virus kan neutraliseren.

Er waren in augustus en september 2016 vijf gevallen van MERS-CoV in Saoedi-Arabië. Drie van de betrokkenen waren direct in contact met kamelen geweest. Een 55-jarige man uit Saudi Arar stad en een 40-jarige man uit expatriate Al Hofuf dronken rauwe kamelenmelk in de 14 dagen voor de aanvang van de symptomen. Een 65-jarige man uit Riyad ook werd gediagnosticeerd als MERS nadat hij contact met kamelen gehad.  Volgens de WHO zijn er sinds september 2012 1806 laboratorium bevestigde gevallen van MERS-CoV geweest, waaronder ten minste 643 sterfgevallen.

In Thailand werden eerder dit jaar ook twee gevallen van MERS geconstateerd. MERS heerste in juni 2015 in Thailand ook al. In Saoedi Arabië werd de ziekte voor het eerst gemeld in 2012 en was er een sterftecijfer van meer dan 40 procent terwijl in Zuid-Korea 20 procent overleed. De ministers van Volksgezondheid van Zuid-Korea, Japan en China willen in de toekomst MERS gezamenlijk aanpakken

In Saudi-Arabië worden nog bijna elke dag dag nieuwe MERS besmettingen vastgesteld. Sinds september 2012 werden 1.175 mensen besmet waarvan 606 patiënten herstelden. Er zijn nu wereldwijd in totaal 1.511 MERS besmettingen geweest waarvan 574 met een dodelijke afloop. De meeste sterfgevallen betroffen verzwakte patiënten met onderliggende medische problemen zoals kanker. Een uitbraak van SARS in 2003 resulteerde uiteindelijk tot 800 sterfgevallen. MERS heeft een sterftekans van 35 procent, tegenover  11 procent bij SARS. Maar in dit geval ontwikkelden de klachten zich snel tot een dodelijke vorm van longontsteking, waarbij honingraatvormige gaten in de longen van de slachtoffers ontstonden en een kwart van de patiënten last kreeg van ernstige ademnood. Hoewel de meeste virussen doorgaans op niet meer dan drie andere mensen worden overgedragen, fungeren sommige slachtoffers als ‘superverspreiders’: patiënten die de ziekte ongewild op tientallen andere mensen overdragen. Tegen de tijd dat de SARS-epidemie (‘severe acute respiratory syndrome’) weer wegebde, werden in 32 landen 8000 gevallen en 800 doden geteld.

In 2014 werden ook al SARS besmettingen gemeld in Nederland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Duitsland, Frankrijk, China, Libanon en de Verenigde Staten. De meeste besmettingen werden opgelopen bij een reis naar het Midden-Oosten. Volgens de WHO lijken de genetische sequenties van virussen bij recente gevallen op die van oudere virussen. Kamelen en dromedarissen zijn dragers van het virus maar ook komen soortgelijke virussen voor bij vleermuizen.

Sinds de uitbraak in mei zijn in Zuid-Korea 36 mensen aan MERS overleden en zijn er bijna 200 ziek geworden. De Zuid Koreaanse president Park Geun-hye ontsloeg minister Moon Hyung-pyo, omdat hij niet goed op de uitbraak van het MERS virus had gereageerd. Het virus was in eerste instantie door een patiënt buiten de eerste hulp afdeling in het ziekenhuis verspreid, waardoor minstens 54 anderen het virus ook opliepen en verder verspreidden. Een besmette patiënt had 2,5 dag in de wachtkamer gezeten voordat hij gediagnosticeerd werd. In China werd eerder in mei ook al MERS vastgesteld bij een 44-jarige Zuid-Koreaanse man die via Hongkong naar de provincie Guangdong in het uiterste zuidoosten van China was gereisd.

Oorzaak Mers uitbraak

Het MERS-coronavirus verspreid zich vanuit vleermuizen naar gedomesticeerde dieren, zoals bijvoorbeeld kamelen om daarna de overstap naar de mens te maken. Het eerste geval van MERS werd aangetroffen bij een man van zestig die vier kamelen bezat. De huisdieren sliepen in een stal naast zijn huis.

In 2014 werden in bloedmonsters van kamelen vier antilichamen tegen het MERS-virus gevonden, een duidelijk teken van besmetting. De bloedmonsters gingen terug tot 1993, waaruit bleek dat het MERS-virus al meer dan twintig jaar bij kamelen voorkwam zonder dat iemand dat had gemerkt.  In twee abattoirs in Saudi-Arabië waar kamelen werden geslacht, werden in sommige gevallen het vlees met hogedrukspuiten afgespoeld voordat het in plasticfolie werd gewikkeld. MERS-coronavirus werd vervolgens aangetroffen op vlees dat voor supermarkten was bestemd.”

Dit artikel wordt u gratis en vrijblijvend aangeboden. Om de dagelijkse updates en artikelen ook in de toekomst te kunnen blijven plaatsen kunnen wij uw vrijwillige bijdrage goed gebruiken.  Alvast bedankt!