Faillissementen

Intertoys

Speelgoedwinkelketen Intertoys van de de Britse investeringsmaatschappij Alteri heeft uitstel van betaling aangevraagd. Bij het bedrijf werken 3200 mensen.
Bewindvoerders Jasper Berkenbosch en Joris Lensink onderzoeken de mogelijkheden om Intertoys te herstructureren. De winkels blijven voorlopig open. Intertoys werd onlangs door Blokker Holding van de hand gedaan.

Create2fit

De webwinkels van Tom Coronel en Marc Koster zijn failliet. Het moederbedrijf van webshops als Televisiewinkel.nl,  Sneeuwkettingen.com, Koffiediscounter.nl en Barbecueshop.nl  bleek niet langer levensvatbaar. Het bedrijf werd in 2004 opgericht met de handel in radars, kinderstoeltjes en televisies. Binnen tien jaar groeide de omzet tot ruim 35 miljoen euro. In 2009 werd een meerderheidsbelang verkocht aan RFS Holland, het moederbedrijf van Wehkamp. In 2015 werd Wehkamp overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij Apax Partners, die het zwaar verliesgevende onderdeel in 2016 weer terugverkochten aan Coronel en Koster voor een symbolisch bedrag van 1 euro. Dertig werknemers werden met een reorganisatie ontslagen en vier van de acht webwinkels werden meteen gesloten. De omzet daalde naar 32 miljoen en er werd verlies gedraaid. Tussen juni 2016 en april 2017 bedroeg het verlies 284.000 euro met een solvabiliteit van 11,5. Door het faillissement is het niet meer mogelijk bestelde producten retourneren of te laten repareren.

SecurCash

Geldtransporteur SecurCash is 2 januari 2018 deels failliet verklaard. Het faillissement heeft betrekking op de bedrijfstak die geldtransporten naar winkels regelt, niet op het deel dat pinautomaten bijvult. Het bedrijf is op zoek naar een overnamekandidaat. Het gaat om het deel van het bedrijf dat zich bezighoudt met het geldtransport van winkels. De bedrijfstak die pinautomaten bijvult, wordt buiten het faillissement gehouden. Het bedrijf heeft circa 220 vaste en 100 flexibele werknemers. De afgelopen dagen is gewerkt aan een snelle doorstart en er wordt nu gezocht naar een geschikte overnamekandidaat. Het bedrijf heeft daar vier weken de tijd voor.

Taco Bell

De Nederlandse franchisenemer van de Amerikaanse restaurantketen Taco Bell heeft uitstel van betaling gekregen, en de zeven dochterondernemingen zijn failliet. De Nederlandse restaurants, gespecialiseerd in Mexicaans eten, werden onlangs gesloten. Taco Bell is onderdeel van de beursgenoteerde Yum Brands, waaronder ook KFC en Pizza Hut vallen met ruim 45.000 restaurants in ruim 140 landen. De Nederlandse restaurants werden opgezet door franchisenemer Urban Taco bv van de Amerikaanse ondernemer Andrew Stewart die vanaf april 2017 vestigingen in Den Haag, Eindhoven, Breda, Tilburg, Rotterdam, Utrecht, Den Bosch opende. Begin december gingen de drie eerste vestigingen al dicht. Zeven gelieerde vennootschappen waarin de nieuwere restaurants en vestigingen in wording waren ondergebracht gingen afgelopen dagen failliet. De vestigng in Den Haag ging in november failliet nadat een van de belangrijkste investeerders zich terug trok. De interieurbouwer vroeg na het uitblijven betalingen het faillissement aan. Huisbankier ABN Amro stak 1,25 miljoen euro in het concern. Een rekening courant van 150.000 euro bleek niet voldoende.

Hudson’s Bay

Hudson’s Bay met dertien warenhuizen in Nederland draaide in 2018 meer dan 80 miljoen euro verlies en banen staan op de tocht. Het eerste filiaal van Hudson’s Bay werd ruim een jaar geleden geopend in Amsterdam. In de maand die volgde, werden er nog eens negen filialen vestigingen geopend. De resultaten vielen al vanaf het begin tegen. Het Canadese Hudson’s Bay huurde of kocht veel van de voormalige V&D-panden in onder andere Amersfoort, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Haarlem, Leiden en Zwolle om deze in te richten als Galeria Inno filialen die een omzet van 3 miljard euro hebben. Hudson kocht het bedrijf voor zo’n 2,8 miljard euro.

Tender

Damesmodezaak Tender met filialen in Lichtenvoorde, Zevenaar, Ermelo en Emmeloord is failliet. Vooral door het slechtlopende filiaal in Emmeloord kwam de modeketen in financiële problemen. verder waren de overgenomen huurcontracten aan de hoge kant. Door het faillissement worden negentien medewerkers ontslagen De curator werkt aan een doorstart van de vestigingen in Lichtenvoorde (aan de Markt), Zevenaar (aan de Grietsestraat) en Ermelo. De winkels van Tender komen voort uit een eerder faillissement in 2009.

Demiville Fashion Groep
Amsterdams modebedrijf Demiville Fashion Groep (DFG) is failliet. Demiville werd in de jaren negentig opgericht en importeerde, met een klein team onder leiding van modeondernemer en ex-muzikant Jan Halverstad, verschillende modemerken, zoals schoenen van Ishikawa, shirts van WeekendOffender en spijkerbroeken van Met. Volgens de meest recente jaarrekening over 2016 was financieel gezond en had weinig schulden. Volgens curator Hartsuiker is het bankroet te wijten aan verslechterende marktomstandigheden en het faillissement van Italservices, het Italiaanse modehuis achter de Met-jeans, het belangrijkste merk van Demiville. Italservices groeide afgelopen jaren sterk, onder meer door overnames, maar kwam deze herfst in de problemen. “Demiville heeft nog een tijdje een eigen outletstore gehad, om de voorraden te verkopen. Maar zonder het merk Met werd het moeilijk om verder te gaan.” Curator Hartsuiker acht de kans op een doorstart, waarbij mogelijk nieuwe merken worden ingebracht, klein.

Jobbird

Vacaturesite Jobbird is 5 december 2018 failliet gegaan. Oprichter Jan-Peter Cruiming had ambities genoeg. Jobbird werd in 2011 opgericht nadat hij zeven jaar eerder zijn Nationale Vacaturebank voor 28 miljoen euro had verkocht aan VNU. Op de vacaturesite konden bedrijven gratis vacatures plaatsen; bij belangrijke concurrenten als Monsterboard moeten zij daarvoor betalen. De winst zat hem in de extra diensten, waarmee een vacature bijvoorbeeld beter gevonden kan worden. In de zomer van 2015 benoemde de toen 50-jarige Cruiming zijn 24 jaar jongere vrouw Marlot Cruiming, een voormalige modefotografe, tot chief executive officer, die in het geheel geen ervaring had met het runnen van een dergelijk bedrijf. Jobbird maakte al sinds de oprichting verliezen waarna met een sanering het personeelsbestand werd gehalveerd van zo’n 24 tot 12 mensen.  Het huis en de boot van Ben Kolff, van het failliete McGregor werden desondanks door Jan Peter voor zo’n 4 miljoen euro gekocht en het bedrijf verhuisde van Laren naar een veel te duur pand in de Gouden Bocht van de Amsterdamse Herengracht. Directeur technologie en marketing Matthijs Jorissen, die sinds oktober bij Jobbird werkte was niet op de hoogte van het op handen faillissement. De curator stond ineens op de stoep nadat al geruime tijd schulden waren opgebouwd en zware verliezen werden geleden. Uitzendbureau YoungCapital nam de failliete boedel over. Jan-Peter Cruiming is zelf niet bij de doorstart van zijn bedrijf betrokken. Mede-oprichter Rogier Thewessen van YoungCapital, dat sinds 2000 bestaat wil bezuinigen en de overgebleven werknemers van Jobbird verhuizen naar het hoofdkantoor van YoungCapital in Hoofddorp. Young Capita; heeft een omzet van ruim 450 miljoen euro en wil de overname uit eigen middelen financieren. De omzet van YoungCapital bestaat vooral uit de tarieven die het bedrijf in rekening brengt voor de 25.000 mensen die via de uitzendtak en de detacheerder bij klanten aan de slag zijn, aangevuld met de inkomsten uit de niche-vacaturesites.

Roy Donders

Roy Donders de ondernemer, stylist, kapper en volkszanger, die vooral bekend is van het televisieprogramma Roy Donders: Stylist van het Zuiden is 4 december op eigen verzoek failliet verklaard.
Donders werd geboren in Tilburg- Broekhoven. Hij startte een kledingwinkel in de naastgelegen wijk Groenewoud en werd tevens actief als kapper en stylist. Hij richtte zich daarvoor op vrouwen uit volksbuurten en woonwagenkampen. Hij bouwde een carrière op als volkszanger en gaf meerdere singles uit. In het RTL 4-programma Gypsy Girls, was hij voor het eerst te zien als stylist op de Nederlandse televisie.
Eind 2013 maakte hij voor RTL 5 het televisieprogramma Roy Donders: Stylist van het Zuiden. In het televisieprogramma lanceerde hij een huispakkenlijn. Bij de presentatie werden alle 2000 exemplaren in een middag verkocht.
In mei 2014 sloot Donders een contract met Jumbo Supermarkten. Die verkocht onder zijn naam zogenaamde ‘juichpakken’, oranje huispakken in het kader van het wereldkampioenschap voetbal 2014 die in combinatie met een spaaractie konden worden gekocht. Er werden er 150.000 gemaakt, die in een week waren uitverkocht. Samen met René Froger en acteur Frank Lammers was Donders te zien in de reclamecampagne Juich voor Oranje, die Jumbo in de weken rond het WK voerde.

Mobitrans

Op 29-11-2018 is Mobitrans Personenvervoer door de rechtbank in staat van faillissement verklaard. Als curator is aangesteld mr. J.S. van Burg. Er werkten circa 50 t/m 99 werknemers bij het taxibedrijf.

Reisorganisatie Travelbird

7 november 2018 werd Travelbird failliet verklaart. Bij de organisatie werkten 310 werknemers. TravelBird is na de start in 2010 explosief gegroeid en was in de eerste helft van 2018 voor het eerst winstgevend. TravelBird maakt een doorstart met de Britse Secret Escapes Group. De website van TravelBird komt hierdoor weer snel in de lucht, maar er gaan waarschijnlijk wel veel banen verloren.

SuperTrash

SuperTrash van Olcay Gulsen laat een totale schuld na van 11 miljoen euro. De Belastingdienst van de verschillende SuperTrash-bedrijven vordert een bedrag van om en nabij de 3,8 miljoen euro en het UWV 400.000.De huisbank krijgt nog ruim 2,6 miljoen euro en de andere schuldeisers hebben claims die oplopen tot 4,6 miljoen euro. De curator verkocht SuperTrash’s merkrechten en voorraden aan een doorstarter voor 700.000 en de debiteurenportfolio bedraagt 2,2 miljoen euro. Gulcay geeft het zakendoen nog niet op en start binnenkort met een geurlijn met geurkaarsen, geurstokjes en douchezeep.

The Tailormates
De Amsterdamse leverancier van maatpakken is 8 november 2018 failliet verklaart. De 183 investeerders die via crowdfunding geld aan het kledingbedrijf leenden, zijn hun geld grotendeels kwijt. The Tailormates aan de Zuidas werd opgericht in 2014 door Ronald Gans. Gans werkte met een netwerk van kleermakers die aan huis en op kantoor de maten van bankiers, advocaten en consultants opnamen. The Tailormates maakte ook maatkostuums voor vrouwen en maatpakken konden eventueel ook geleasd worden voor 24 euro per maand. The Tailormates haalde afgelopen jaren via het crowdfundplatform KapitaalOpMaat in totaal 125.000 euro aan groeikapitaal op.

Bovo Tours

Bovo Tours uit Roelofarendsveen, met zo’n zeventig touringcars heeft uitstel van betaling gekregen en werd een dag later failliet verklaart. Jan de Wit Group nam de activiteiten over.

Esprit

Esprit vloeit veertig procent van het kantoorpersoneel af en een aantal winkels wordt gesloten.

Parfection (Parfois)

Binnen twee jaar is de Portugese franchise modewinkelketen Parfection (Parfois) op 21 november al weer failliet. De franchiseketen was van plan om twintig vestigingen in Nederland te openen. Parfois verkocht voornamelijk tassen, schoenen en modeaccessoires. Parfois heeft wereldwijd 800 vestigingen. Begin 2017 gingen de shop in shop (V&D) winkels over in zelfstandige franchise filialen. Binnen tien maanden werden er zeven filialen in onder ander Eindhoven, Utrecht en Amsterdam geopend. De franchisenemer heeft negen verschillende vennootschappen van Parfection failliet laten verklaren. Curator Roel Slotboom moet de faillissementen afwikkelen.

Over het onderwerp faillissementen en surseances is er tegen betaling van euro 3,50 geactualiseerd inhoudelijk nieuws beschikbaar. 

U kunt deze per email opvragen onder vermelding van de titel.

Het artikel worden uitsluitend verzonden wanneer in de email uw naam, adres en woonplaats zijn vermeld. Na ontvangst van uw email ontvangt u de betaalgegevens en per omgaande het artikel en recht op reductie van 50% op een van de andere artikelen.

ING

Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en de ambtelijke top van zijn ministerie hebben de reactie van De Nederlandsche Bank (DNB) op de witwasaffaire bij ING geregisseerd, zo bleek achteraf.

ING gaat grootscheeps reorganiseren en zevenduizend medewerkers afvloeien om miljarden euro’s zo de schikking te kunnen betalen van 775 miljoen euro vanwege tekortkomingen bij toezicht op witwaspraktijken. Behalve duizenden banen in Nederland en België worden ook de vestigingen in andere landen hierbij betrokken.

De bedrijfsvoering van ING België en Nederland zouden in gevaar zijn vanwege ernstige IT problemen en tekortkomingen. Peter Jacobs, Chief Information Officer bij ING Nederland, ontkent dit echter ten stelligste. De ‘license to operate’ is volgens hem niet in gevaar.

Meer lezen?

EUrocrisis


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft bankengroep Carige ondertussen onder volledig toezicht geplaatst nadat de 536-jarige bank er niet in was geslaagd een noodzakelijke kapitaalverhoging door te voeren. De 536 jaar oude Italiaanse bank Carige, voluit Cassa di Risparmio di Genova e Imperia, die voor bijna een derde in handen is van ondernemer Vittorio Malacalza, lijdt sinds 2013 verlies en had al meerdere kapitaalinjecties nodig om niet om te vallen. Deze tiende grootste bank van Italië met een balanstotaal van krap 24 miljard euro moest gered worden door de ECB die de bank onder volledig toezicht plaatste. De groep heeft meer dan 4.000 werknemers in 503 kantoren. In december 2018 stond er een kapitaalverhoging van 400 miljoen euro op de agendaHet reddingsplan werd echter geblokkeerd door Vittorio Malacalza. Na zijn blokkade hebben de CEO en de voorzitter van de raad van bestuur hun vertrek aangekondigd. De ECB heeft drie bestuurders aangesteld die op zoek moeten naar een mogelijke overnamepartner voor de bank die de failliete bank voor een symbolische euro wil overnemen. Daarbij wordt vooral gekeken naar Unicredit, de grootste bank van het land. Ook de Europese banken staan er niet al te best voor en hebben gezamenlijk 722 miljard aan (teltro’s) schuld opgebouwd bij de ECB die moet worden afgelost in 2020. Door een groot aantal maatregelen zoals de oprichting van het EFSF, het hieruit voortkomende ESM en het in stelling brengen van het OMT programma door de ECB is getracht om de schuldencrisis in Zuid Europa te bedwingen. De begrotingstekorten, dreigende deflatie, dalende grondstofprijzen en de toenemende staatsschulden zijn echter structureel evenals de beperkte economische groei en de afnemende binnenlandse vraag. De Italiaanse economie is in de tweede helft van 2018 dan ook in een recessie beland. De al verwachte krimp in het vierde kwartaal blijkt hoger uit te vallen. Het is voor het eerst sinds 2013 dat een grote Europese economie in een recessie is beland. De Duitse economie weet tot nog toe net een recessie te ontlopen.

De wachtgeldregeling voor werkloze politici kostte in Nederland ondertussen van september 2012 tot en met 2018 voor 186 oud-Kamerleden, 18 voormalig ministers en 15 gestopte staatssecretarissen ruim 24 miljoen euro.

Rabobank

Rabobank wil de activiteiten in de Verenigde Staten verminderen en overweegt om voor 1 miljard dollar diensten voor particulieren en vermogensbeheer van de hand te doen. De Rabobank heeft 83 dochters in belastingparadijzen, waarvan vijftig in Delaware en zes op de Kaaimaneilanden. De Rabobank was de laatste tien jaar van alle banken het meeste kwijt aan boetes en betaalde in totaal 822 miljoen euro voor de betrokkenheid bij het Libor-schandaal. De Rabobank heeft 8.8 miljoen klanten en 46.500 werknemers wereldwijd waarvan zo’n 30.000 in Nederland. Rabo-dochter FGH Bank heeft een kredietportefeuille van 19,6 miljard euro en is de grootste vastgoed financierder van Nederland. De Rabobank investeert fors in de fastfoodketens KFC, McDonald’s en Myronivsky Hliboproduct (MHP) in Oekraïne. De bank investeert hiermee vooral in plofkippen, legbatterijen en megastallen.

Rabobank kreeg in september 2018 van de Nederlandse Bank ruim een miljoen euro boete omdat klantendossiers tot en met 2016 niet op orde waren en er een gebrekkig toezicht bleek op criminele geldstromen. De bank wist niet altijd hoe de eigendomsstructuur van een bedrijf er precies uitzag en wie de uiteindelijke eigenaar was, waardoor witwassen en andere illegale activiteiten mogelijk waren.

Meer lezen?

Uber

Uber Technologies heeft de S-1 formulieren voor een beursgang begin december 2018 ingediend. Morgan Stanley verzorgt de beursgang, die verwacht dat dit in het eerste kwartaal van 2019 de beursgang een feit zal zijn. Door zakenbanken wordt de waarde van Uber geschat op ruim 105 miljard euro.Rasier Operations BV/Uber is een deelneming van Kransarend Investments BV. en is gevestigd aan de Brouwer 1 in de Gemeente Eersel. Kransarend heeft in Nederland 51 geregistreerde groepsmaatschappijen waarvan het gedeeltelijk of volledig eigenaar is. In Amsterdam zijn gevestigd Uber International Services Holding BV, Rasier Operations BV, Mieten BV, Uber Personnel Services BV, Uber International BV, Uber BV, Uber International Holding BV en Uber Netherlands BV. In Eersel zitten Koolen Participations BV, Koolen Management BV, Democrart Holding BV, Nassau Holding BV en Democrart BV. Thijs Emondts is de nieuwe baas van Uber Nederland. Uber Technologies heeft de S-1 formulieren voor een beursgang begin december 2018 ingediend. Naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2019 de beursgang een feit zijn. Door zakenbanken wordt de waarde van Uber geschat op ruim 105 miljard euro. Uber leed in 2018 een onderliggend verlies van 1,8 miljard dollar. Dat was in 2017 ook al 2,2 miljard dollar en in 2016 2,8 miljard dollar. Er zijn tot 10 juni 2018 volgens de opgave van Uber meer dan tien miljard ritten gemaakt in de 21 landen waarin ze actief zijn.  Er zijn tot 10 juni 2018 volgens de opgave van Uber meer dan tien miljard ritten gemaakt in de 21 landen waarin ze actief zijn. Uber wil met de beursgang binnen drie jaar winstgevend. In Nederland zijn er 400.000 actieve gebruikers en in totaal heeft Uber circa 16.000 medewerkers. Toyota Motor Corporation (TMC) heeft alvast besloten om 500 miljoen dollar te investeren middels een samenwerkingsovereenkomst ten aanzien van zelfrijdend vervoer. Toyota wil hiermee het eigen merk deel uit laten maken van het zelfrijdende wagenpark van Uber. Met name een Sienna minivan variant zal de technologie gaan krijgen gecombineerd met Toyota’s eigen beproefde Guardian veiligheidssysteem. Het concept is bekend onder de naam Autono-MaaS (autonomous-mobility as a service). Het eerste pilotprogramma staat gepland voor 2021.

De Autoriteit Persoonsgegevens gaf Uber een boete van 600.000 euro. Een datalek trof in 2016 wereldwijd ruim 57 miljoen Uber-gebruikers. In Nederland ging het om ongeveer 174.000 klanten en chauffeurs. Uber bracht de hack pas in november 2017 naar buiten. De hackers hadden onder meer namen, e-mailadressen en telefoonnummers van gebruikers van de taxi-app buitgemaakt. Om de diefstal stil te houden betaalde Uber de hackers 100.000 dollar. Ook in Groot-Brittannië, waar 2,7 miljoen klanten en bijna 82.000 chauffeurs werden getroffen, kreeg Uber een boete vanwege de zaak. Toezichthouder ICO stelde de boete op 385.000 pond, een kleine 434.000 euro. De Amerikaanse Federal Trade Commission hield het in april nog bij een waarschuwing.

Er vind een levendige handel in Uber-accounts plaats, onder andere via de app Telegram, waar deze Uber-accounts worden gevraagd en aangeboden. Chauffeurs vragen gemiddeld tussen de € 75 en de € 125 voor het gebruik van hun account. Zo kunnen niet gediplomeerde chauffeurs en taxichauffeurs die hun vergunning zijn kwijtgeraakt gewoon taxivervoer verrichten. 

Veilig Verkeer Nederland (VVN) gaat chauffeurs onder de 25 jaar een verplichte speciale training laten volgen die hun veiliger rijgedrag bijbrengt.
Beide partijen zijn dit overeengekomen binnen een reeks maatregelen voor de chauffeurs, waaronder het verhogen van de minimum leeftijd van een Uberchauffeur naar 21 jaar en de eis van één jaar rijervaring. In december 2018 en januari 2019 kwamen door ongelukken met Uber-chauffeurs vier mensen om het leven. In 2017 reed een Uber chauffeur in de Molukkenstraat in Amsterdam een 22 jarig meisje dood. In december 2018 overleed een voetganger op de Rozengracht in Amsterdam na aangereden te zijn door een Uber taxi en een 24-jarige fietsster overleed door een aanrijding met een Uber taxi op een kruising in Amsterdam-West. Op 3 januari overleden twee mensen bij een aanrijding op de A9 bij Badhoevedorp door een Uberchauffeur die cannabis had gebruikt. Ongeveer honderd Uber taxi’s blijken ook geheel onverzekerd rond te rijden. Er zijn ondertussen meer onregelmatigheden gesignaleerd. Een Uber Renault Mégane taxi rijdt rond met het kenteken van een Toyota Prius en in Osdorp werd een Prius van Uber achtereenvolgens gezien met zowel een geel als blauw nummerbord.Als maatregelen verhoogde Uber vervolgens de minimumleeftijd van nieuwe chauffeurs van 18 naar 21 jaar en moeten nieuwe chauffeurs voortaan minimaal één jaar rijervaring hebben. Bestaande chauffeurs hoeven niet aan de eisen te voldoen. Ook gaat het bedrijf samen met Veilig Verkeer Nederland werken aan een verplichte verkeersveiligheidstraining voor alle chauffeurs onder de 25 jaar.

De maatregelen komen bovenop de veiligheidsinitiatieven die het bedrijf het afgelopen jaar al nam, waaronder een verplichte offline rusttijd van tien uur voor alle chauffeurs, waarschuwingen in de app bij te hoge snelheid en een noodknop waarmee passagiers en chauffeurs 112 kunnen bellen. Van het onverzekerd rondrijden blijkt Uber niet op de hoogte.

Over Uber en andere onderwerpen zijn er volledige achtergrond artikelen beschikbaar.  U kunt deze per email opvragen onder vermelding van de titel. De artikelen worden uitsluitend verzonden wanneer in de email uw naam, adres en woonplaats zijn vermeld. 

Brazilië

Zeven oktober 2018 waren er presidentsverkiezingen in Brazilië. De beoogde linkse presidentskandidaat Lula da Silva die sinds april in de gevangenis zit vanwege corruptie mocht van het Electoraal Hof van Brazilië niet mee doen. De extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro, een ex militair, won hierdoor de verkiezingen. Bij “operatie Zelotes” werd Luiz Inacio Lula da Silva betrokken. Lula die president van Brazilië was van 2003 tot 2011 werd veroordeeld door de federale rechter tot 9,5 jaar cel. Lula werd in totaal in vijf verschillende strafzaken beschuldigd van corruptie. Hij mocht de behandeling van de zaak eerst nog in hoger beroep en in vrijheid afwachten, maar achteraf werd besloten dat hij toch de cel in moest. 24 januari 2018 verloor hij zijn hoger beroep en werd hij definitief schuldig bevonden aan corruptie en witwassen. Drie rechters van de federale rechtbank bekrachtigden unaniem zijn eerdere veroordeling. Zij verhoogden daarbij de gevangenisstraf van 9,5 jaar naar 12 jaar en een maand. Een Braziliaanse federale rechter, Rogério Favreto, gelastte vervolgens dat Lula da Silva werd vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie en de speciale anticorruptierechter Sérgio Moro hielden dit echter eerst nog tegen. 15 maart 2017 getuigde hij voor de eerste keer bij het hooggerechtshof en ontkende toen nog alle beschuldigingen. De zaak ging over de “gratis” lease en verbouwing van een appartement op Astúrias strand, in Guarujá aan de kust van São Paulo. Lula’s vrouw Marisa Letícia bezat een lease-optie van het appartement dat toebehoort aan het bouwbedrijf OAS. Marisa verkreeg de lease-optie in 2005 via de coöperatie Bancoop, de vorige eigenaar van het gebouw. In 2014 werd het appartement eerst nog even volledig door OAS gerenoveerd en gemeubileerd. In november 2015 probeerde de familie Lula om het pand terug te geven nadat berichten in de pers verschenen over de voormalige Bancoop president en ex-PT penningmeester João Vaccari Neto die een gevangenisstraf kreeg voor zijn rol naast andere OAS directieleden. Luiz Inácio Lula da Silva (73) werd 6 februari 2019 door rechter Gabriela Hardt van het federaal hof in Curitiba opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en 11 maanden vanwege corruptie en witwassen van smeergeld van Odebrecht en OAS. Da Silva kreeg een gratis renovatie van een boerderij in de stad Atibaia in ruil voor orders bij Petrobras.

Meer lezen?

Vogelgriep en fipronil

Middelen om kippen gezond te houden veroorzaakten eind juli 2017 een schadepost die in de tonnen liep. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) constateerde een veel te hoog fipronil-gehalte in de eieren die vooral voor kinderen erg schadelijk is. Alle Pluimveehouders haalden de eieren terug uit de handel. Maar voor een deel was dat al te laat omdat de dienst te laat waarschuwde. Voor de reeks eieren met het nummer X-NL-40155-XX bleek zelfs een acuut gevaar voor de volksgezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit legde 187 pluimveebedrijven stil voor controle op de stof. De pluimveebedrijven willen het verantwoordelijke bedrijf Chickfriend aansprakelijk stellen voor de schade. Deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen in Duitsland liet een miljoen eieren terugroepen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trof 280.000 verkeerd genummerde eieren aan bij een handelaar in Mijnsheerenland. Hij kreeg 30.000 euro boete vanwege het geven van een vals herkomstnummer op eieren. Veel van deze eieren hadden een te hoog fipronilgehalte. Andere eieren kregen een nummer van een andere boerderij en werden als scharreleieren verkocht.

De conclusies van de commissie-Sorgdrager luiden: zowel kippenboeren, toezichthouder NVWA, als de verantwoordelijke ministeries in de pluimveesector maken grove fouten bij voedselveiligheid. Er is geknoeid met het verder (onder beperkingen) wettelijk toegestane luizenbestrijdingsmiddel Fipronil bij pluimvee. Het middel tegen bloedluis en heeft kippen en eieren verontreinigd. Bij tientallen pluimveehouders zijn in totaal 2,5 miljoen kippen geruimd. Inmiddels zijn 97 van de in totaal 747 geblokkeerde stallen schoon verklaard en volledig vrijgegeven. De schade voor de pluimveesector bedraagt minimaal 150 miljoen euro. De stof fipronil komt in een hele kleine hoeveelheid in eieren voor, maar is niet echt schadelijk. Cake, eiersalade, mayonaise kun je ook gewoon eten. In deze producten is de fipronil nog verder uitgedund. De NVWA heeft één eiercode (2-NL-4015502) naar buiten gebracht waarvan ze hebben gezegd dat je die écht beter niet kan eten. Fipronil is een insecticide en acaricide uit de groep van de fenylpyrazolen. Het werd in 1987 ontwikkeld door Rhône-Poulenc en voor het eerst op de markt gebracht in 1993. In 2002 verkocht Aventis het aan Bayer, die het op haar beurt in 2003 aan BASF verkocht. Het is een licht irriterende stof die kan kan leiden tot schade aan nier, lever of schildklier. Het voor kippenstallen toegestane bestrijdingsmiddel tegen bloedluis Dega 16 werd door Poultry-Vision vermengd met fipronil dat werd geleverd door een chemisch bedrijf uit Roemenië. De Barneveldse firma Chickfriend gebruikte willens en wetens dit mengsel bij de stallen van zo’n 150 Nederlandse pluimveebedrijven om luizen te bestrijden in. Chickfriend was ook actief in België. De meeste besmette eieren komen uit Nederland en werden naar deze landen geëxporteerd, maar vier Duitse pluimveebedrijven werkten ook samen met Chickfriend. De twee bestuurders van Chickfriend werden door justitie gearresteerd op verdenking van het in gevaar brengen van de volksgezondheid. De eerste berichten van de voedselbesmetting kwamen overigens al eerder uit België. 20 juli 2017 deed de Belgische Justitie een inval in Weelde bij het bedrijf Poultry-Vision, eveneens werd een waarschuwing voor mogelijke besmetting van Nederlandse pluimveebedrijven reeds op 19 juni 2017 door het Belgische FAVV aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doorgegeven. Meerdere supermarktketens in België halen koekjes van producent Lotus Bakeries uit de schappen vanwege de aanwezigheid van Fipronil. Ook de mini-eierwafels en sneeuwwafels van het eigen merk van de dertien supermarkten die zijn aangesloten bij de Superunie, waaronder Emté, Deen en Coop werden teruggehaald. Het bedrijf gebruikte naast fipronil ook het verboden middel amitraz.

Het eierschandaal heeft zich verspreid van Nederland en België naar Duitsland, Frankrijk, Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Denemarken, Zwitserland en zelfs Hong Kong.  Inmiddels zijn in 45 landen besmette eieren of eierproducten aangetroffen. In 26 van de 28 EU-landen zijn sporen van het insecticide gevonden, laat een woordvoerder van EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) weten. Alleen uit Litouwen en Kroatië is geen melding binnengekomen. Ook in onder meer de VS, Rusland, Zuid-Afrika, de Nederlandse Antillen, Turkije, Irak, Noorwegen, Israël en Canada is de stof aangetroffen. Begin september waren er nog 144 kippenbedrijven in Nederland gesloten in verband met het eierschandaal. Het waren er eerder 281. In België gaat het nog om 30 van de 93. 

De tipgever die in november 2016 het misbruik al meldde bij de NVWA werd later zelf een van de drie verdachten. In Lunteren werd materiaal aangetroffen met etiketten van Pro-farma erop, het bedrijf van Nick H., die als derde verdachte in het eierschandaal is aangemerkt. Groothandel in chemische producten voor de agrarische markt “Pro-farma” wordt in verband gebracht met kippenvoer waarin ook fipronil zou zitten. Zijn woning in het Brabantse Mill werd door de politie opengebroken en doorzocht. H. is een ex-compagnon van Patrick R. uit België, die door de Belgische justitie met zijn bedrijf Poultry Vision eveneens als verdachte wordt aangemerkt. Enkele jaren geleden gingen H. en R. uit elkaar, nadat ze in hun gezamenlijke bedrijf ruzie hadden gekregen. 

Als het aan de werkgroep “Versterking Zelfregulering Eierketen” ligt krijgt de Nederlandse eierketen een meldpunt voor onregelmatigheden binnen de sector. De werkgroep doet in totaal 22 aanbevelingen om de borging van voedselveiligheid en kwaliteit in de eierketen te verbeteren, te verdelen in vijf categorieën, waaronder de veiligheid van eieren en eiproducten en signalering en afhandeling van incidenten binnen de sector. Ook wordt gekeken naar de structuur van IKB Ei waarbij ook niet-deelnemende pluimveehouders onder de voorschriften van bijvoorbeeld IKB Ei moeten gaan vallen.

Een jaar na de fipronil-uitbraak zijn er nog steeds kippen besmet met de ziekte. Volgens de laatste cijfers van voedsel- en warenautoriteit NVWA zijn er nog 106 boerderijen geheel of gedeeltelijk geblokkeerd.

Cryptocurrency

DNB en AFM willen liefst Internationaal scherpere regels voor de exchanges en aanbieders van wallets voor Cryptocurrencies. Minister Hoekstra (Financiën) steunt die aanpak.

Gerald Cotten, de oprichter en eigenaar van handelsplatform QuadrigaCX, is op 30-jarige leeftijd onverwacht overleden. Hij had als enige toegang tot de wachtwoorden van zijn klanten, die hierdoor geen toegang meer hebben tot de digitale wallet met in totaal 190 miljoen Canadese dollar (€ 127 miljoen). Zijn weduwe, Jennifer Robinson, heeft surseance van betaling voor het bedrijf aangevraagd en onder ede verklaard dat Gerald de enige is met toegang tot de codes. Jennifer wordt bedreigd door beleggers die denken dat haar man helemaal niet dood is Gerald leed aan de ziekte van Crohn, wat doorgaans geen dodelijke aandoening is. Hij overleed na een bezoek aan India, waar hij was om een weeshuis te openen.

Over deze en andere onderwerpen zijn er volledige achtergrond artikelen beschikbaar.  U kunt deze per email opvragen onder vermelding van de titel. De artikelen worden uitsluitend verzonden wanneer in de email uw naam, adres en woonplaats zijn vermeld. 

Vluchtelingen

Duizenden migranten dragen resistente TBC met zich mee en vormen groot gevaar voor volksgezondheid. Elk jaar sterven nog steeds 1,8 miljoen mensen aan tuberculose. Extrapulmonale tbc komt ook steeds vaker voor en kan in bijna elk orgaan voorkomen en dus niet alleen in de longen. GGD’en voeren tuberculose-screening uit bij asielzoekers die binnenkomen in Nederland. Aanvankelijk werden alle asielzoekers gescreend, maar de screening van Syriërs is opgeschort omdat tbc daar niet vaak voor komt. Somaliërs, Eritreeërs en Irakezen worden wel gescreend, omdat zij een groter risico vormen. In het Gelderse Vaassen was open tbc (tuberculose) uitgebroken. Er waren zo’n twintig gevallen in Vaassen en enkele in Apeldoorn en buiten de provincie. Driehonderd huishoudens in Vaassen werden opgeroepen om zich te laten testen. De eerste gevallen werden al in december 2016 geconstateerd. Om verdere uitbreiding van de besmetting tegen te gaan, is op 300 adressen in de wijk Berkenoord-2 een uitnodiging in de bus gedaan om deel te nemen aan een medisch onderzoek. In 2016 werd bij 889 patiënten tuberculose vastgesteld. Dat is 3% meer dan in 2015 toen er 861 patiënten waren en 9% meer dan in 2014 (815). Multiresistente tuberculose (MDR-tbc) werd in 2016 bij 13 patiënten vastgesteld (tien in 2015). De meeste tbc-patiënten komen uit landen als Eritrea, Somalië en Marokko. De multiresistante variant werd in 2014 zes keer vastgesteld en in 2015 tien keer. Er zijn multiresistente tbc (MDR-TB) en superresistente tbc (XDR-TB). DR-TB kan optreden als iemand eerder niet genezen is van gewone tbc, maar het kan ook rechtstreeks worden overgedragen. De behandeling voor DR-TB is extreem zwaarr en kan wel 2 jaar duren. Patiënten moeten tot 20 pillen per dag slikken en krijgen de eerste 8 maanden een pijnlijke injectie. De behandeling gaat gepaard met vele, ernstige bijwerkingen. Bovendien moet de patiënt vaak lang, geïsoleerd, worden opgenomen waardoor hij of zij niet kan werken of bij zijn familie kan zijn. De genezingskans is slechts 50%.  In opvanglocaties in Weert en in de provincies Groningen en Drenthe werd bij zieke vluchtelingen de MRSA-bacterie geconstateerd. Van 95 onderzochte asielzoekers in Weert bleek 15 procent besmet. GGD Groningen is vanaf 13 mei begonnen met een speciaal team voor vluchtelingen vanuit de jeugdgezondheidszorg. Open tbc werd ook begin februari 2019 geconstateerd bij een student van het ROC van Twente in Hengelo. GGD Twente krijgt jaarlijks te maken met zo’n 25 gevallen van gesloten tbc. Dat wil zeggen dat bij de patiënt wel een bacteriële infectie is vastgesteld en dat hij of zij klachten heeft, maar de ziekte kan niet worden overgedragen. Bij zo’n vier, vijf gevallen is sprake van open tbc. Uit het eerste onderzoek van de GGD gebleken dat 44 mensen besmet zijn geraakt en zes van hen daadwerkelijk de niet-besmettelijke vorm van tbc hebben.

Het internationale “Marrakesh migratiepact” dat 10 en 11 december werd ondertekend moet migratie beheersbaar maken en in goede banen leiden. Het 34 pagina’s tellende pact met een lijst van 23 doelen bevat internationale niet-bindende afspraken over het aanpakken van mensen smokkel, het terugdringen van vreemdelingenhaat en de bescherming van vluchtelingen.
Het is geen juridisch bindend pact, echter migranten zouden bij de rechter kunnen afdwingen dat ze toegang tot een land krijgen. Nederland wil daarom een bepaling opstellen die de juridische grondslag uitsluit. 

Een geschorste medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is volgens een verklaring die hij in de rechtbank afgaf door zijn chef onder druk gezet om veertig dossiers te beoordelen die hij al eerder had behandeld en deze te ondertekenen met de naam van zijn chef of een andere bevoegde medewerker om op die wijze de wachtlijsten bij de IND te beperken. Volgens de wet mag niet één ambtenaar twee keer beslissen. Er zijn ook verklaringen van medewerkers dat een besluit met hun naam is ondertekend, maar dat zij dat besluit niet zelf hebben genomen

Een op de vijf asielzoekers uit Marokko en Algerije is tussen 1 januari 2017 en eind mei 2018  door de politie aangemerkt als verdachte van een misdrijf. Dit geldt zelfs voor een op de drie uitgeprocedeerde migranten uit deze landen. Het personeel van de twee Extra Begeleiding en Toezichtlocatie (EBTL) opvanglocaties voor overlastgevende asielzoekers in Amsterdam en Hoogeveen heeft geen mogelijkheden om op te treden tegen het vaak agressieve en manipulatieve gedrag van de bewoners en is niet toegerust om hun taak naar behoren uit te voeren. Op de locaties wordt via een uitgebreid dagprogramma geprobeerd om een gedragsverandering bij de asociale bewoners teweeg te brengen, maar deze zijn vooral bezig met het opzoeken van de grenzen. De voormalige gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen werd omgebouwd tot azc waar het werk voor het personeel ondoenlijk is. De bewoners gebruiken overmatig alcohol-, drugs- en/of medicijnen en hebben vaak ernstige psychische problemen. In Hoogeveen zitten circa 25 asielzoekers, vooral mannen tussen de 20 en 30 uit Noord-Afrika die geen zicht hebben op een verblijfsvergunning. Zeventig procent heeft een crimineel verleden variërend van aanranding, brandstichting, zware mishandeling, poging tot moord, winkeldiefstal, heling, openbare dronkenschap of verzet bij aanhouding.
Wekelijks zijn er bedreigingen en beledigingen richting het personeel en moet er vrijwel dagelijks 112 gebeld worden voor assistentie. Medewerkers doen wel aangifte van belediging en bedreiging maar deze krijgen bij de politie vaak geen prioriteit en het personeel van de ETBL’s is machteloos. 

De Nederlandse Staat moet dit jaar opnieuw rekening houden met minimaal 1 miljard euro aan kosten voor de opvang en plaatsing van asielzoekers. Vluchtelingen met een status ontvangen 2 tot 10 duizend euro voor de inrichting van de woning. Bij sommige gemeenten is het bedrag een gift en in andere gemeenten moet het bedrag terugbetaald worden. Ook de tandarts wordt vergoed. De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND heeft asielzoekers in 2017 meer dan een miljoen euro aan dwangsommen uitbetaald omdat deze niet tijdig kon beslissen over verblijfsaanvragen. Het bedrag zal waarschijnlijk nog verviervoudigen, want duizenden claims moeten nog worden beoordeeld. Als de IND niet binnen twee weken reageert, gaat automatisch een dwangsom lopen met een maximum van 1260 euro. De wachttijd voor de asielprocedure is nu een jaar en vier maanden.

Meer lezen ? mail voor het complete artikel naar info@bvs.nl

Spyker

Het hof in Göteborg heeft Victor Muller  vrijgesproken. De fiscale zaak over zijn vermeende belastingplicht werd een gevoelige nederlaag voor de Zweedse autoriteiten. Ook een ander juridische geschil waarvoor Muller, Jan Ake Jonsson (oud CEO Saab) en Kristina Geers (voormalig Chief Legal Counsel Saab) terecht stonden werd door Muller gewonnen.
Het zesjarig onderzoek kostte miljoenen en leverde niets op. Er is nog wel een mogelijkheid dat aanklager Salghren in cassatie gaat bij de hoge raad.