Blokker/Mirage

Interim directeur Michiel Witteveen van Blokker heeft de goodwill en de inventaris van de Blokker holding eind maart 2019 van de familie Blokker overgenomen en het concern valt nu onder zijn Mirage Retail Group bv. De naamsverandering moet ook verwarring voorkomen tussen Blokker Holding en de winkels van Blokker. Onder Mirage Retail Group vallen alle activiteiten van Blokker en Big Bazar in Nederland en België. Het hoofdkantoor van de holding zit in Amsterdam. Witteveen bezit met zijn Witteveens Mirage Retail Group ook speelgoedketen MaxiToys en Big Bazar. Big Bazar heeft 2000 medewerkers in 120 winkels binnen Nederland en 11 winkels in België. De Belgische en Luxemburgse filialen werden binnen een jaar doorverkocht aan de Dutch Retail Groep, die de winkels gaat voortzetten onder de naam Mega World. Dirk Bron, De nieuwe eigenaar van Blokker België wordt in Nederland verdacht van belastingfraude en oplichting. Blokker Holding verkocht Maxi Toys in januari 2019 aan de Portugese investeerder Green Swan. Die kocht later ook de Belgische winkels van Bart Smit en de Nederlandse keten Intertoys nadat die failliet was gegaan. Michiel Witteveen kocht in september 2019 de speelgoedketens weer terug van Green Swan. Witteveen had de naam van Blokker Holding toen al in Mirage veranderd, om verwarring tussen het moederbedrijf en de huishoudketen te voorkomen. Maar Maxi Toys zit ondertussen in liquiditeitsproblemen en heeft surseance van betaling aangevraagd.

Het vastgoed zat niet in de verkoop begrepen., maar wel het moederbedrijf en de franchiseketen Marskramer. Deze franchiseonderneming met 44 filialen en de 48 filialen van Prima, Novy en Toys2Play werd door Witteveen onmiddellijk doorverkocht aan de Audax Groep (van AKO en The Read Shop en uitgever van Vriendin, Party en HP/De Tijd). Ook de groothandel die de franchiseketens bevoorraadde werd verkocht. Ketens als Intertoys en Leen Bakker werden de afgelopen jaren al afgestoten.  Na de verkoop aan Witteveen zijn commissarissen Barbara van Hussen en Jolanda Poots-Bijl opgestapt. Alleen Roland van Kralingen bleef in functie. Met de benoeming van Stoppelenburg en Hemmer bestaat de raad van commissarissen weer uit drie personen. Stoppelenburg is tevens topman van modehuis Scotch & Soda, Hemmer werkte eerder als financieel directeur van lingerieketen Hunkemöller. Blokker Holding heeft de lege plekken in zijn bestuur en raad van commissarissen opgevuld. Big Bazar-baas Jeanine Holscher wordt operationeel directeur, naast eigenaar en topman Michiel Witteveen. Holscher geeft al sinds augustus vorig jaar leiding aan Big Bazar. In haar nieuwe rol blijft zij verantwoordelijk voor de aansturing van deze budgetketen.

Witteveen laat weten dat hij binnen enkele jaren alsnog een beursgang overweegt en dat klanten voor een aandeel kunnen sparen met zegeltjes. Voor Intertoys en Big Bazar verwacht hij in 2020 een positief bedrijfsresultaat en voor Maxi Toys zouden in 2019 al positieve resultaten in het verschiet liggen. Michiel Witteveen steekt ook nog eens enkele miljoenen in een nieuw winkelconcept van het Aziatische warenhuis Miniso.  Nog voor Pasen opende de eerste Miniso-winkel. Witteveen heeft de rechten verworven om winkels van de snelgroeiende Aziatische keten te openen in Nederland. Miniso heeft op dit moment 4800 winkels in 86 landen. De winkelketen is in 2011 opgericht door de Chinese ondernemer Ye Guo Fu, het hoofdkantoor staat in China en de eerste winkels openden in China. Het is echter geen Chinees bedrijf, maar een ‘designmerk uit Japan’. Alle marketing is erop gericht om Miniso als Japans te verkopen. Het merk heeft een Japanse naam en in de Chinese winkels staan er zelfs Japanse teksten op de producten. Miniso heeft lage prijzen, maar is tegelijkertijd gericht op design en beleving en producten zijn op kleur gesorteerd in overzichtelijke schappen. Miniso investeert relatief veel geld in productdesign: jaarlijks meer dan 100 miljoen Chinese yuan, ruim 12 miljoen euro. Met het moderne, minimalistische design won het bedrijf enkele internationale vakprijzen. Producten liggen vaak maar kort in de winkel, want Miniso heeft elke week een nieuw assortiment. Dat ‘verrassingselement’ is deel van het succes van de keten. Witteveen gaat geen winkels van Blokker, Intertoys, Big Bazar en Maxi Toys ombouwen, maar drie nieuwe Miniso-winkels in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven op A-locaties neerzetten. Uiteindelijk wil Witteveen vijftig vestigingen openen in Nederland. Miniso heeft bewust geen webwinkel omdat de producten te laag geprijsd zijn om verzending rendabel te maken.

Audax

Audax boekte in 2017 een nettowinst van 728.000 euro op een omzet van 227 miljoen euro. Maar in 2018 deed de uitgeverij het aanzienlijk slechter. Begin 2017 stapte oprichter Jacques de Leeuw op als bestuursvoorzitter en zoon Hubert en oud-assistente Anja Horvers kregen, samen met financieel directeur Paul van den Wittenboer de leiding. Casper de Nooijer moet het zieltogende bedrijf nu redden en neemt alle operationele taken over van Hubert de Leeuw, die als bestuurder en adviseur aanblijft. De Nooijer was als consultant van PwC gespecialiseerd in familiebedrijven, maar heeft niet veel ervaring met het leiden van ondernemingen. Met de aankoop van Marskramer van Blokker heeft hij het roer bij Audax omgegooid en in juni 2018 werden de Belgische tijdschriften verkocht. In augustus 2018 werd franchisebedrijf Retail Development Company (RDC) overgenomen met 600 boek-, tabaks- en buurtwinkels van The Read Shop, Plantage, Tabaronde en Vivant. De omzet en de marge van AKO groeiden dankzij uitbreiding van het assortiment, met gemaks- en cadeauartikelen. Aangespoord door dit succes moet Marskramer de retail inkosten versterken.

Witteveen is actief in de sectoren Huishoud en Speelgoed. Blokker Holding besloot in mei 2017 al om zich volledig te gaan richten op Blokker, de winkel waarmee het allemaal begon in 1896. Een jaar na deze aankondiging werden Leen Bakker, Intertoys en Xenos verkocht en de shared service centers en het grootste deel van de ondersteunende diensten van de holding werden ontmanteld en/of ondergebracht bij de werkmaatschappijen of derden. De holdingorganisatie werd sterk verkleind tot circa 20 medewerkers en van de 8.500 medewerkers bleven er nog 5.400 over. Ook het distributiecentrum in Mijdrecht werd ontmanteld. Het concern telde eind 2017 nog 1.136 winkels, waarvan 981 eigen filialen (inclusief zeven webshops), 155 franchisefilialen en twee groothandels. In 2017 zijn in totaal 640 eigen filialen en 130 franchisefilialen verkocht, 23 eigen filialen geopend en 274 eigen filialen gesloten. In mei 2020 wordt een toonaangevend filiaal in Alphen aan den Rijn gesloten. Uiteindelijk zijn er in Nederland 351 eigen vestigingen en 77 franchisevestigingen overgebleven.In België en Luxemburg werken er 670 medewerkers in 128 winkels.

Tot het concern behoorden Cook&Co, Xenos, Big Bazar, Marskramer, Novy en Budg€t, de speelgoedketens Bart Smit, Intertoys en Maxi Toys, woonwinkel Leen Bakker en de groothandels Trend Center en Elektroblok. Big Bazar werd voor de verkoop nog uitgebreid en opent dit jaar in totaal nog eens 25 nieuwe vestigingen in voormalige Blokker of Marskramerpanden. Zes bestaande Big Bazar-vestigingen worden verplaatst naar grotere ‘XL-locaties’ Big Bazar heeft nu circa 120 vestigingen. De reorganisatie bij Blokker verliep desastreus en de verantwoordelijke marketing directeur Robert Bohemen zat na onenigheid met het bestuur ziek thuis en moest uiteindelijk in 2017 vertrekken.  Rob Heesen die sinds oktober 2015 de nieuwe algemeen directeur werd moest 22 augustus 2017 ook per direct opstappen. Zijn taken werden tijdelijk overgenomen door bestuursvoorzitter Casper Meijer. Heesen was eerder ook commercieel directeur bij het eveneens noodlijdende HEMA waar het verlies in een jaar tijd vertwaalfvoudigde naar 189 miljoen euro en waar er al 390 ontslagen vielen. Jeroen Visser die sinds 2014 actief was als CFO verliet op 1 november 2018 ook het bedrijf en Marc Broskij nam vanaf 1 september zijn rol over.  Broskij is sinds juli 2015 in dienst bij Blokker Holding, waar hij al concern controller was. Hiervoor was hij ruim 15 jaar accountant bij KPMG.

Ludo Bijvoet werd per 1 juli 2018 aangewezen als nieuwe directeur voor de winkelketen. Hij kwam van Xenos. Hij nam de taak over van ad interim directeur Michiel Witteveen die de taken tijdelijk waarnam sinds het onvrijwillige vertrek van Casper Meijer. Meijer moest weg omdat de familie Blokker en de commissarissen niet tevreden waren over de snelheid van de veranderingen en de financiële resultaten. Tegelijkertijd begon Frank Cocx als nieuwe financieel directeur. Frank Cocx was tot april financieel directeur van Intertoys. Cocx heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld bij het uitwerken en implementeren van het strategisch plan en de verkoop van de speelgoedketen. Intertoys werd verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Alteri maar deze liet de keten meteen failliet gaan en verkocht de zaak in maart 2018 door aan de Portugese investeerder Green Swan. Green Swan zette vervolgens met ongeveer tweehonderd winkels en de webwinkel de keten door. Naast de 134 winkels die door Intertoys zelf worden gerund hebben zich ongeveer tachtig franchisers aangesloten.  Witteveen kocht Intertoys en Maxi Toys ruim een jaar later weer terug van Green Swan. Bij de keten werken 3.200 mensen.

De familie Blokker investeerde 130 miljoen euro en gaf een kredietfaciliteit van 415 miljoen voor de transformatie van de filialen. 6% van de werknemers werd ontslagen In België sloten 69 van de 190 filialen. Blokker is sinds 1977 aanwezig in België. Het maakt deel uit van de Nederlandse Blokker Holding B.V. Alle honderdenvijftig Bart Smit-speelgoedwinkels zouden worden omgezet in filialen van Intertoys, maar dat werd gestopt. Per week zouden twintig filialen worden aangepakt met een nieuwe naam, een nieuw kassasysteem, een ander interieur, nieuwe logo’s en aanpassingen in het assortiment. In 2016 besloot Blokker omwille van bezuinigingen om één van de twee namen te laten vallen. Verschillende franchisers zien een tweede vestiging van het zelfde concern in hun nabijheid niet zitten en stapten succesvol naar de rechter. De Raad van Commissarissen huurde bureau Eijsink Smeets in voor advies over de nieuwe plannen en die noemde de strategie “een sprookje” en adviseerde om onmiddellijk te stoppen met de vernieuwing en terug te gaan naar het oude concept met het oude logo en het personeel weer in oranje kleding. De al opgenomen nieuwe reclamespot werd ‘on hold’ gezet, maar het advies werd uiteindelijk niet opgevolgd. De vernieuwingsoperatie genaamd ‘Blokker Kracht’ verliep moeizaam. Door een reorganisatie bij de inkooporganisatie duurde het maanden voordat het nieuwe assortiment in de winkels lag. Eind 2016 was 30% van de producten nog steeds niet beschikbaar. 1.900 werknemers bij de Blokker holding werden ontslagen en 200 filialen van zowel Blokker als de Marskramer sloten de deuren. Het distributiecentrum in Gouda, waar onlinebestellingen worden afgehandeld, werd gesloten. Het distributiecentrum in Geldermalsen moest uitbreiden om de capaciteit op te vangen. Het merendeel van de 49 medewerkers in Gouda kreeg een aanbod de baan voort te zetten in het gemoderniseerde distributiecentrum in Geldermalsen. Vanaf 2016 werden de winkels van onder andere Marskramer bevoorraad door het distributiecentrum. Het oude distributiecentrum werd pas nog omgebouwd tot het verzendingscentrum van de webshop. De huren van alle vestigingen worden een maand opgeschort en achteraf betaald in plaats van vooruit.

De eerste winkel van De Marskramer werd in 1940 geopend door Piet Huibers, in Rotterdam. Eind jaren zeventig telde de keten vijftien winkels, voornamelijk in en rond Rotterdam. In 1981 werd Marskramer overgenomen door de toen bekende inkooporganisatie Hobo-Faam. De toen 39-jarige Jaap Blokker zag die overname met lede ogen aan, omdat Marskramer aanvankelijk veel inkocht bij een van zijn groothandels. Onder Hobo-Faam was dat voorbij. Bovendien groeide Marskramer na 1980 zeer snel, en ging de winkelketen een keiharde concurrentiestrijd aan met Blokker. Hobo-Faam kwam halverwege de jaren tachtig in de financiële problemen en Jaap Blokker nam een belang van 35 procent in het bedrijf. Drie jaar later stapte Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) in voor 60 procent. Na ruzies werd in 1993 besloten om de boedel van Hobo-Faam (inmiddels omgedoopt tot Retailnet) te splitsen. Blokker kreeg de 400 winkels van Marskramer en Intertoys, inclusief vastgoed en 1200 werknemers. KBB kreeg de overige 800 winkels, onder meer van Bruna, Amici en Prénatal. Onder Blokker Holding bleef Marskramer ruim 20 jaar een zelfstandige formule.

Op het hoogtepunt in 2011 na het overlijden van Jaap Blokker, telde de keten 241 winkels. In 2010 kreeg Marskramer een eigen webshop. In 2013 werd het hoofdkantoor van Marskramer in Gouda gesloten. Een deel van het personeel verhuisde toen naar hoofdkantoor van Blokker in Amsterdam, waar de inkoop, financiën, administratie, personeelszaken en winkelbouw werd geïntegreerd.  De slechtlopende webshop van Marskramer sloot in het voorjaar van 2015. Het aantal eigen winkels werd afgeslankt van 153 naar 100. Het aantal franchisevestigingen daalde van 52 naar 42. Ook het aantal werknemers van de eigen winkels nam in deze periode met 367 af, tot 650 eind 2016. De resterende eigen winkels van Marskramer werden gesloten en overgebleven werknemers ontslagen. De franchise-vestigingen van Marskramer bleven bestaan. Leen bakker werd verkocht aan investeringsmaatschappij Gilde Equity Management, die ook eigenaar is van winkelketen Kwantum.

In 2015 werd 52 miljoen euro verlies geleden en in 2016 liep het verlies op naar € 180 miljoen. De totale omzet daalde met ongeveer 5% van € 2.076 miljoen (2015) naar € 1.965 miljoen. HB Capital, de investeringsmaatschappij van Blokker, verkocht voor 33 miljoen euro haar aandelen in de Twentse kabelproducent TKH. In 2017 liep het verlies op naar 344 miljoen euro geleden. De omzet zakte van bijna 1,97 miljard euro in 2016 naar ruim 1,58 miljard euro in 2017. De webwinkel groeide in 2017 met een kwart. De online verkopen bedroegen 15 procent van de totale omzet.

Het personeel van Xenos kreeg 20 januari 2016 in Waalwijk te horen dat er 250 winkelmedewerkers en een aantal mensen in leidinggevende en coördinerende functies moest verdwijnen en dat zeven winkels van de 252 winkels moesten sluiten. Ook de twintig filialen van de kookwinkelketen Cook&Co waar zo’n 85 medewerkers werken sloot. Blokker in het centrum van Kerkrade sloot in januari 2017. Van de vestiging aan de Niersprinkstraat is de huur opgezegd. Bij dit filiaal werkten vijf vaste krachten en enkele parttimers.

Xenos zette zo’n 11,5 miljoen euro in voor reorganisatie en uitbreiding van de online verkoop en investeerde de afgelopen jaren 30 miljoen euro in een nieuw distributiecentrum dat nog maar pas in gebruik werd genomen. Het distributiecentrum wordt nu grotendeels verhuurd aan de Spar. Xenos werd in 1973 opgericht door Steenkolen Handelsvereniging (SHV-dochter De Gruyter). Dat concern experimenteert daarna met nieuwe winkelformules zoals groothandel Makro, toonwinkel Kijkshop en hypermarkt Trefcenter. In 1985 verkocht deze de 19 Xenos filialen aan de Rotterdamse investeringsmaatschappij Wolters Schaberg en groeide tot 1988 uit tot 25 filialen met in totaal 400 werknemers. In 1986 werd het bedrijf verkocht aan investeringsmaatschappij Goudsmit, die het drie jaar later weer doorverkocht aan de Blokker Holding. In december 2017 verkocht Blokker Holding 63 Xenos-winkels in Duitsland aan het Duitse TEDi. Bijna twee derde van de filialen werd omgebouwd tot de formule van interieurwinkelketen CASA die vijfhonderd winkels in acht Europese landen heeft. Ook Casa is eigendom van Blokker en krijgt er in Nederland hierdoor ongeveer 110 filialen bij. Het ombouwen moest voor de zomer van 2019 afgerond zijn, waarna er ongeveer zestig Xenos-winkels overbleven. De eerste vijftig CASA-winkels openden voor het einde van 2018 hun deuren.

Jeroen Visser die sinds 2014 actief was als financieel topman bij Blokker Holding verliet het bedrijf. Ook Antoine Brouwer vertrok. Hij was de afgelopen vier jaar directeur van Nextail en directeur omnichannel bij Blokker Holding. Blokker stond sinds november 2018 te koop en omdat niemand interesse bleek te hebben nam Witteveen het concern over. De schuld van circa 150 miljoen euro die de winkelketen bij de familie heeft werd hem kwijtgescholden. Alle aandelen van de winkelketen waren van Els en Albert Blokker. Els is de weduwe van Jaap Blokker die in 2011 overleed.

Dit nieuwsbericht werd u aangeboden door

BVS Taxi Ter Aar

CategorieënBVS