Blokker

Blokker

Marskramer

De eerste winkel van De Marskramer werd in 1940 geopend door Piet Huibers, in Rotterdam. Eind jaren zeventig telde de keten vijftien winkels, voornamelijk in en rond Rotterdam. In 1981 werd Marskramer overgenomen door inkooporganisatie Hobo-Faam. De toen 39-jarige Jaap Blokker zag die overname met lede ogen aan, omdat Marskramer aanvankelijk veel inkocht bij een van zijn groothandels. Onder Hobo-Faam was dat voorbij. Bovendien groeide Marskramer na 1980 zeer snel, en ging de winkelketen een keiharde concurrentiestrijd aan met Blokker. Hobo-Faam kwam halverwege de jaren tachtig in de financiële problemen en Jaap Blokker nam een belang van 35 procent in het bedrijf. Drie jaar later stapte Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) in voor 60 procent. Na ruzies werd in 1993 besloten om de boedel van Hobo-Faam (inmiddels omgedoopt tot Retailnet) te splitsen. Blokker kreeg de 400 winkels van Marskramer en Intertoys, inclusief vastgoed en 1200 werknemers. KBB kreeg de overige 800 winkels, onder meer van Bruna, Amici en Prénatal. Onder Blokker Holding bleef Marskramer ruim 20 jaar een zelfstandige franchise formule en werd uiteindelijk in 2019 verkocht aan Audax. Marskramer gaat sinds 2021 verder onder de paraplu van de Twentse speelgoedhandel Otto Simon. Daarmee moet een einde komen aan het jarenlange gekwakkel met de franchiseketen. Op het hoogtepunt in 2011 telde de keten maar liefst 241 winkels, en nu zijn dat er nog maar 34. Naast Marskramer gingen ook de huishoudwinkels van Novy en Prima, de groothandel Gouda en de speelgoedformule Toys2Play naar Otto Simon. Hierbij zijn in totaal zo’n 160 zelfstandige retail-ondernemers aangesloten.

intertoys

2010

In 2010 kreeg de dochteronderneming van Blokker het onderdeel Marskramer een eigen webshop.

2011

Op het hoogtepunt in 2011 na het overlijden van Jaap Blokker, telde de succesvolle Blokker keten 241 winkels.

2013

In 2013 werd het hoofdkantoor van Marskramer in Gouda gesloten. Een deel van het personeel verhuisde toen naar hoofdkantoor van Blokker in Amsterdam, waar de inkoop, financiën, administratie, personeelszaken en winkelbouw werd geïntegreerd.

2014

Het gaat steeds slechter met Marskramer

2015

De slechtlopende webshop van Marskramer sloot in het voorjaar van 2015. Het aantal eigen winkels werd afgeslankt van 153 naar 100. Het aantal franchisevestigingen daalde van 52 naar 42. Het onderdeel Leen bakker werd verkocht aan investeringsmaatschappij Gilde Equity Management, die ook eigenaar is van winkelketen Kwantum. In 2015 werd 52 miljoen euro verlies geleden op een omzet van van 2.076 miljoen euro. Gilde Equity is voornemens om deze onderdelen in 2022 van de hand te doen.

2016

Het personeel van het onderdeel Xenos kreeg 20 januari 2016 in Waalwijk te horen dat er 250 winkelmedewerkers en een aantal mensen in leidinggevende en coördinerende functies moest verdwijnen en dat zeven van de 252 winkels moesten sluiten. Ook de twintig filialen van de kookwinkelketen Cook&Co waar zo’n 85 medewerkers werken sloot. Na Xenos en Marskramer begon ook Blokker zelf slechter te draaien. Het aantal werknemers van de Blokker winkels nam met 367 af, tot 650 eind 2016. De resterende eigen winkels van Marskramer werden gesloten en de overgebleven werknemers werden ontslagen. De franchise vestigingen van Marskramer bleven echter wel bestaan. HB Capital, de investeringsmaatschappij van Blokker, verkocht om het hoofd boven water te houden voor 33 miljoen euro haar aandelen in de Twentse kabelproducent TKH. Het verlies was opgelopen naar 180 miljoen euro. De totale omzet daalde met ongeveer 5%  naar 1.965 miljoen.

Xenos

xenos

Dochteronderneming Xenos zette zo’n 11,5 miljoen euro in voor reorganisatie en uitbreiding van de online verkoop en investeerde de afgelopen jaren 30 miljoen euro in een nieuw distributiecentrum. Het distributiecentrum wordt nu grotendeels verhuurd aan de Spar. Xenos werd in 1973 opgericht door Steenkolen Handelsvereniging (SHV-dochter De Gruyter). Dat concern experimenteert daarna met nieuwe winkelformules zoals groothandel Makro, toonwinkel Kijkshop en hypermarkt Trefcenter. In 1985 verkocht deze de 19 Xenos filialen aan de Rotterdamse investeringsmaatschappij Wolters Schaberg en groeide tot 1988 uit tot 25 filialen met in totaal 400 werknemers. In 1986 werd het bedrijf verkocht aan investeringsmaatschappij Goudsmit, die het drie jaar later weer doorverkocht aan de Blokker Holding. In december 2017 verkocht Blokker Holding 63 Xenos-winkels in Duitsland aan het Duitse TEDi. Bijna twee derde van de filialen werd omgebouwd tot de formule van interieurwinkelketen CASA die vijfhonderd winkels in acht Europese landen heeft. Ook Casa is eigendom van Blokker en krijgt er in Nederland hierdoor ongeveer 110 filialen bij. Het ombouwen moest voor de zomer van 2019 afgerond zijn, waarna er ongeveer zestig Xenos-winkels overbleven. De eerste vijftig CASA-winkels openden voor het einde van 2018 hun deuren.

De Raad van Commissarissen huurde bureau Eijsink Smeets in voor advies die adviseerde om onmiddellijk te stoppen met de vernieuwing en terug te gaan naar het oude concept met het oude logo en het personeel weer in oranje kleding. De al opgenomen nieuwe reclamespot werd ‘on hold’ gezet, maar het advies werd uiteindelijk niet opgevolgd. De vernieuwingsoperatie genaamd ‘Blokker Kracht’ verliep moeizaam. Door een reorganisatie bij de inkooporganisatie duurde het maanden voordat het nieuwe assortiment in de winkels lag. Eind 2016 was 30% van de producten nog steeds niet beschikbaar. 1.900 werknemers bij de Blokker holding werden ontslagen en 200 filialen van zowel Blokker als de Marskramer sloten de deuren. Het distributiecentrum in Gouda, waar online bestellingen worden afgehandeld, werd gesloten. Het distributiecentrum in Geldermalsen moest uitbreiden om de capaciteit op te vangen. Het merendeel van de 49 medewerkers in Gouda kreeg een aanbod de baan voort te zetten in het gemoderniseerde distributiecentrum in Geldermalsen. Het oude distributiecentrum was kort er voor nog omgebouwd tot het verzendingscentrum van de webshop. De huren van alle vestigingen werden een maand opgeschort en achteraf betaald in plaats van vooruit.

2017

Blokker Holding besloot in mei 2017 om zich volledig te gaan richten op Blokker, de winkel waarmee het in 1896 allemaal begon. De familie Blokker investeerde 130 miljoen euro en gaf een kredietfaciliteit van 415 miljoen voor de transformatie van de filialen. 6% van de werknemers werd ontslagen In België sloten 69 van de 190 filialen. Alle honderdvijftig Bart Smit-speelgoedwinkels zouden worden omgezet in filialen van Intertoys, maar dat werd gestopt. Per week zouden twintig filialen worden aangepakt met een nieuwe naam, een nieuw kassasysteem, een ander interieur, nieuwe logo’s en aanpassingen in het assortiment. Het concern telde eind 2017 nog 1.136 winkels, waarvan 981 eigen filialen (inclusief zeven webshops), 155 franchisefilialen en twee groothandels. In 2017 werden in totaal 640 eigen filialen en 130 franchisefilialen verkocht, 23 eigen filialen geopend en 274 eigen filialen gesloten. Uiteindelijk zijn er in Nederland 351 eigen vestigingen en 77 franchisevestigingen overgebleven. In België en Luxemburg werken er 670 medewerkers in 128 winkels. Blokker is sinds 1977 aanwezig in België en maakt deel uit van de Nederlandse Blokker Holding B.V.

Blokker in het centrum van Kerkrade sloot in januari 2017 en ook van de vestiging aan de Niersprinkstraat werd de huur opgezegd. Bij dit filiaal werkten vijf vaste krachten en enkele parttimers. De webwinkel groeide met een kwart. De online verkopen bedroegen ondertussen al 15 procent van de totale omzet.  Het verlies verdubbelde echter bijna naar 344 miljoen euro. De omzet zakte  naar ruim 1.580 miljoen euro

2018

Jeroen Visser die sinds 2014 actief was als financieel topman bij Blokker Holding verliet het bedrijf. Ook Antoine Brouwer vertrok. Hij was de afgelopen vier jaar directeur van Nextail en directeur omnichannel bij Blokker Holding. Blokker werd in november te koop gezet.

cook

Tot het concern behoorden Cook&Co, Xenos, Big Bazar, Marskramer, Novy en Budg€t, de speelgoedketens Bart Smit, Intertoys en Maxi Toys, woonwinkel Leen Bakker en de groothandels Trend Center en Elektroblok. Big Bazar werd voor de verkoop nog uitgebreid en opent dit jaar in totaal nog eens 25 nieuwe vestigingen in voormalige Blokker of Marskramerpanden.

big bazar

Big Bazar

Big Bazar is in 2007 opgericht en heeft  135 winkels, verspreid over Nederland en België. De keten is in oktober 2021 per november 2021 verkocht aan boedelopkoper BB Retail. Voor de 1750 medewerkers zou de verkoop geen gevolgen hebben. Big Bazar heeft alleen fysieke winkels. BB Retail is een handelsorganisatie opgericht door Heerke Kooistra. Zes bestaande Big Bazar-vestigingen werden verplaatst naar grotere ‘XL-locaties’.

De reorganisatie bij Blokker verliep desastreus en de verantwoordelijke marketing directeur Robert Bohemen zat na onenigheid met het bestuur ziek thuis en moest uiteindelijk in 2017 vertrekken.  Rob Heesen die sinds oktober 2015 de nieuwe algemeen directeur was moest 22 augustus 2017 ook per direct opstappen. Zijn taken werden tijdelijk overgenomen door bestuursvoorzitter Casper Meijer. Heesen was eerder ook commercieel directeur bij het eveneens noodlijdende HEMA waar het verlies in een jaar tijd vertwaalfvoudigde naar 189 miljoen euro en waar er al 390 ontslagen vielen. Jeroen Visser die sinds 2014 actief was als CFO vertrok op 1 november 2018 en Marc Broskij nam zijn rol over.  Broskij is sinds juli 2015 in dienst bij Blokker Holding, waar hij al concern controller was. Hiervoor was hij ruim 15 jaar accountant bij KPMG.

leen bakker

In 2018 werden Leen Bakker, Intertoys en Xenos verkocht en de shared service centers en het grootste deel van de ondersteunende diensten van de holding werden ontmanteld en/of ondergebracht bij de werkmaatschappijen of derden. De holdingorganisatie werd sterk verkleind tot circa 20 medewerkers en van de 8.500 medewerkers bleven er nog 5.400 over. Ook het distributiecentrum in Mijdrecht werd ontmanteld. Ludo Bijvoet werd per 1 juli 2018 aangewezen als nieuwe directeur voor de winkelketen. Hij kwam van Xenos. Hij nam de taak over van ad interim directeur Michiel Witteveen die de taken tijdelijk had waargenomen sinds het onvrijwillige vertrek van Casper Meijer, die weg moest omdat de familie Blokker en de commissarissen niet tevreden waren over de snelheid van de veranderingen en de financiële resultaten. Tegelijkertijd begon Frank Cocx als nieuwe financieel directeur. Frank Cocx was tot april financieel directeur van Intertoys. Cocx heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld bij het uitwerken en implementeren van het strategisch plan en de verkoop van de speelgoedketen. Intertoys werd verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Alteri/Apollo maar deze liet de keten meteen failliet gaan en verkocht de zaak in maart 2018 gestript weer door aan de Portugese investeerder Green Swan. Green Swan zette vervolgens met ongeveer tweehonderd winkels en de webwinkel de Intertoys keten door. Naast de 134 winkels die door Intertoys zelf worden gerund hebben zich ongeveer tachtig franchisers aangesloten. in 2018 werd 340 miljoen euro verlies geleden.

In 2018 kelderde de omzet met ruim 39 procent, tot 343 miljoen euro en werd er een verlies geleden van 12,5 miljoen euro.

2019

Omdat niemand interesse (b)leek te hebben in de Blokker keten nam Michiel Witteveen het concern over. De schuld van circa 150 miljoen euro die de winkelketen bij de familie heeft werd hem kwijtgescholden. Alle aandelen van de winkelketen waren van Els en Albert Blokker. Els is de weduwe van Jaap Blokker die in 2011 overleed.

Michiel Witteveen nam de goodwill en de inventaris van de Blokker holding eind maart 2019 van de familie Blokker over en het concern valt sindsdien onder zijn Mirage Retail Group bv. De naamsverandering moet ook verwarring voorkomen tussen Blokker Holding en de winkels van Blokker. Het vastgoed zat niet in de verkoop begrepen., maar wel het moederbedrijf en de franchiseketen Marskramer. Deze franchiseonderneming met 44 filialen en de 48 filialen van Prima, Novy en Toys2Play werd door Witteveen onmiddellijk na de overname doorverkocht aan de Audax Groep (van AKO en The Read Shop en uitgever van Vriendin, Party en HP/De Tijd). Ook de groothandel die de franchiseketens bevoorraadde werd verkocht. Ketens als Intertoys en Leen Bakker werden de afgelopen jaren al afgestoten. Van Intertoys resteren slechts 200 winkels (waarvan 80 franchises) en 1100 eigen werknemers.Onder Mirage Retail Group vallen alle activiteiten van Blokker en Big Bazar in Nederland en België. Het hoofdkantoor van de holding zit in Amsterdam.

Witteveen bezat met zijn Witteveens Mirage Retail Group ook speelgoedketen MaxiToys en Big Bazar. Big Bazar heeft 2000 medewerkers in 120 winkels binnen Nederland en 11 winkels in België. De Belgische en Luxemburgse filialen werden binnen een jaar in een sterfhuisconstructie doorgespeeld aan de Dutch Retail Groep onder leiding van Dik Bron, die de winkels voortzette onder de naam Mega World. Dutch Retail Group BV is een dochter van Maasstad Invest BV. Dit bedrijf is ook gevestigd aan de Koningin Emmalaan 11 in Breda (gemeente Breda). Naast Dutch Retail Group BV heeft Maasstad Invest BV nog drie andere bij de Kamer van Koophandel geregistreerde dochterondernemingen in Nederland:
Top Stones BV, gelegen aan de Gijzenveld 6 in Breda (gemeente Breda)
Fivestone Vastgoed BV, gelegen aan de Oude Kerkstraat 40 in Made (gemeente Drimmelen)
Fantastitex BV, gelegen aan de Oude Kerkstraat 40 in Made (gemeente Drimmelen)

Dirk Bron, de nieuwe eigenaar wordt in Nederland verdacht van belastingfraude en oplichting en heeft in Belgie surseance van betaling aangevraagd. De ondernemingsbank wilde daar echter nog even over nadenken. In mei moest de toen 59-jarige Bron uit Waddinxveen samen met zijn zoon voorkomen vanwege het niet afdragen van omzetbelasting, verduistering, witwassen en oplichting. Al snel bleken er financiële problemen te zijn en namen de bewindvoerders het roer over. Mega World werd vlak voor kerst 2020 failliet verklaard. Op dat moment had de retailer meer dan 40 miljoen euro schuld. 123 winkels gingen dicht en 650 mensen verloren hun baan. Vakbond ACV Puls stapte in naar de rechter. De vakbond had ernstige aanwijzingen dat Dirk Bron (60) miljoenen euro’s naar het buitenland heeft gesluisd. In een periode van 11 jaar raakte hij al betrokken in 7 faillissementen en werd hij eerder al veroordeeld voor fraude.

Bron was wel bekend bij de districtsrecherche van de politie Gouda. Bron is drie jaar geleden door deze eenheid aangehouden en verhoord, waarvoor hij ook enkele dagen vast heeft gezeten. Voorafgaand aan de aanhouding werd zijn mobiele telefoon getapt door de politie-eenheid Den Haag.

Uit de getapte gesprekken ontstond naar verluidt een beeld van handeltjes in boxershorts van Björn Borg die contant moesten worden afgerekend en een vrachtwagenlading verduisterde Spaanse slippers met een waarde van 250.000 euro.

Ook zou Bron wel degelijk hebben geweten van de verdenkingen aan zijn adres: uit de taps zou verder blijken dat Bron sprak over verhoren door de politie en de FIOD. Een andere beschuldiging die zou zijn geuit is fraude, witwassen en het financieren van een terroristische organisatie.

In 2008 nam Bron de Scheveningse modezaak Aqua Store over. In vijf maanden tijd ‘onttrok hij grote bedragen aan de vennootschap voor privédoeleinden’, blijkt uit een vonnis. Zo ging 60 duizend euro op aan horecabezoeken en draaide de zaak op voor een hotelrekening van 41 duizend euro. Tenminste zes andere bv’s gingen tijdens of kort na het bewind van Bron op de fles. 

maxi toys

Maxi Toys

Blokker Holding verkocht Maxi Toys in januari 2019 aan de Portugese investeerder Green Swan. Die kocht later ook de Belgische winkels van Bart Smit en de Nederlandse keten Intertoys nadat die failliet was gegaan. Michiel Witteveen kocht in september 2019 de uitgeklede speelgoedketens weer terug van Green Swan. Maar het verliesgevende Maxi Toys werd in augustus 2020 uiteindelijk door de Franse speelgoedketen King Jouet overgenomen en nieuw leven ingeblazen. Zij namen twee derde van de activa van Maxi Toys over: 20 winkels in België en 97 in Frankrijk. Daardoor werden toen 826 banen gered. Dat was een grote opluchting voor CEO Alain Hellebaut, die de winkelketen door zwaar weer loodste en na een procedure van gerechtelijke bescherming een doorstart kon realiseren . Voor de Belgische winkels van Bart Smit werd echter geen koper gevonden. Er werkten 108 mensen bij de keten.

Na de verkoop aan Witteveen zijn commissarissen Barbara van Hussen en Jolanda Poots-Bijl opgestapt. Alleen Roland van Kralingen bleef in functie. Met de benoeming van Stoppelenburg en Hemmer bestaat de raad van commissarissen weer uit drie personen. Stoppelenburg is tevens topman van modehuis Scotch & Soda, Hemmer werkte eerder als financieel directeur van lingerieketen Hunkemöller. Blokker Holding heeft de lege plekken in zijn bestuur en raad van commissarissen opgevuld. Big Bazar-baas Jeanine Holscher werd operationeel directeur. Holscher geeft al sinds augustus vorig jaar leiding aan Big Bazar. In haar nieuwe rol blijft zij verantwoordelijk voor de aansturing van deze budgetketen. In 2019 draaide Blokker een verlies van 144 miljoen euro,. Het bedrijf heeft fors ingezet op kostensanering door o.a. te stoppen met ZZP’ers en externe inhuur van consultanten.

BCC

2020

Michiel Witteveen wilde in 2019 nog 20 tot 25 nieuwe Blokker-filialen openen, maar in mei 2020 werd een toonaangevend filiaal in Alphen aan den Rijn gesloten. Blokker heeft 410 winkels, maar samen met Big Bazaar 160 en Intertoys 205 zijn het in totaal 775 winkels. Witteveen was in exclusieve vergaande onderhandelingen met het Franse winkelbedrijf Fnac Darty over een overname van de 62 winkels van BCC voor een symbolisch bedrag. BCC eigenaar Fnac Darty zoekt al sinds januari naar een koper voor de BCC keten. BCC had in 2017 met een omzet van 565 miljoen euro een verlies van ruim 21 miljoen euro. Eind dat jaar had de Nederlandse winkelketen een negatief eigen vermogen van bijna 14 miljoen.  Moederconcern FNAC  gaf de Nederlandse winkelketen in februari 2018 een kapitaalinjectie van 80 miljoen euro om het eigen vermogen voor een mogelijke verkoop weer op peil te brengen. In 2019 bleek uit de halfjaarcijfers die het moederconcern eind juli bekend maakte, bleek dat de Fransen maar liefst 42 miljoen euro hebben moeten afschrijven op de boekwaarde van BCC. de Autoriteit Consument & Markt is 16 oktober akkoord gegaan met de overname door Mirage. Particulieren kunnen vanaf december 2020 via een Amsterdams fintechbedrijf Bits of Stock kleine stukjes Blokker aandelen kopen bij elke aankoop. Het plan heet ‘Blokjes Blokker’. Fractionele aandelen zijn in de Verenigde Staten al langer gemeengoed. 35 chauffeurs en vier planners werken vanaf september 2020 niet langer meer rechtstreeks voor Blokker. Mirage besteedt de bevoorrading van de winkels uit aan het Woerdense transportbedrijf Snel. Sommige chauffeurs werkten al ruim 30 jaar voor Blokker. De oranje Blokkerwagens zullen stapsgewijs uit het straatbeeld verdwijnen. Nog geen drie maanden later wordt besloten om met eigen personeel een bezorgservice te beginnen. Vooralsnog voor de eigen online gekochte producten omdat PostNL de grote hoeveelheid pakketjes niet aan kan.

Klanten van Blokker kunnen bij hun aankoop in de winkel er voor kiezen om een “blokje”van het aandelenkapitaal in bezit te krijgen, een “Blokje Blokker”. Daarvoor maakt Blokker gebruik van een getrouwheidsprogramma. Via dat programma ontvangen klanten bij elke 5 euro die ze online of in de winkel uitgeven, een spaarpunt. Bij twintig spaarpunten kunnen ze een Blokje Blokker, een certificaat van een aandeel, krijgen. Indien Blokker winst maakt en dividend uitkeert, hebben Blokjes-houders ook recht op dividend. Ze krijgen evenwel geen stem in het beleid van de onderneming.

Jeanine Holscher is per 1 oktober 2020 de nieuwe ceo van Blokker. Holscher gaat zich als ceo bezig houden met de verdere uitwerking van de ’turn around strategie’ die Blokker weer winstgevend moet maken. Holscher werkt sinds 2018 voor moederbedrijf Mirage Retail Group. Eerder was Holscher onder meer ceo van dochteronderneming Big Bazar en in 2019 trad ze toe tot de raad van bestuur van Mirage Retail Group. Sinds vorig jaar is Holscher coo van het moederbedrijf.

Per 1 oktober vervult Caspar Klinkhamer de functie van cco binnen Blokker. Egbert Abrahamse blijft aan als cfo van de winkelketen. Hans Danhof volgt Holscher vanaf 1 oktober op als ceo van Big Bazar.

Sinds oktober 2020 was er, na het vernieuwen van de website maandenlang een datalek, waardoor de adressen en bestellingen van honderdduizenden Blokker klanten voor iedereen te zien waren voor een ieder die inlogde.  Buitenstaanders konden 720.000  bestellingen inclusief  naam, adres en telefoonnummer van klanten inzien. Het programma Opgelicht heeft het bedrijf op het lek gewezen, waarna Blokker aanpassingen deed om het datalek te dichten.

Witteveen is sinds maart 2019 eigenaar van Blokker en ook van Intertoys en hij bezat met zijn Witteveens Mirage Retail Group ook speelgoedketen MaxiToys en Big Bazar. Via de pers laat Witteveen al weer weten dat hij binnen enkele jaren alsnog een beursgang overweegt. Michiel Witteveen stopt op 1 februari 2022 als topman van de Mirage Retail Group. Het eigen vermogen is nu 183 miljoen positief en toen hij begon was dat 340 miljoen negatief zo verklaarde hij. Hij wordt opgevolgd door Dirk-Jan Stoppelenburg, die eerder CEO was bij Scotch & Soda. Stoppelenberg moet Mirage naar de beurs brengen. Witteveen blijft wel betrokken als aandeelhouder en als voorzitter van de raad van commissarissen.

2021

De vijf merken van Mirage Retail Group hebben in Nederland 840 winkels, waarvan volgens de website 413 Blokkers, 203 vestigingen van Intertoys, 161 filialen van Big Bazar en 60 winkels van BCC. Miniso heeft 3 vestigingen. De winkelketen wil vier smaken koffie onder de eigen naam gaan verkopen. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voedingsmiddelen gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap.  In 2022 wil de Mirage Retail Group een beursgang maken. Uit de jaarcijfers van 2020 blijkt dat Mirage op papier 57 miljoen euro winst heeft gemaakt, maar dat komt doordat het verlieslatende elektronicaconcern BCC voor een lagere prijs dan dat het bedrijf op papier waard is werd aangekocht. Los hiervan was er toch weer 31 miljoen euro verlies. Blokker stelde 66 miljoen euro aan belastingbetalingen uit die in de komende vijf jaar moeten worden terugbetaald. Dat betekent dat naast het verlies maandelijks 1,1 miljoen euro afgelost moet gaan worden. Vanaf 2024 komt daar nog 4% rente bij. Witteveen rekent daarbij op coulance van de belastingdienst en een verlengde aflossingstermijn.

2022

Albert Blokker is vrijdag 14 januari 2021 op 76-jarige leeftijd overleden. Albert ‘Ab’ Blokker had tot april 2014 de leiding over Blokker en moederbedrijf Blokker Holding. Daarna bleef hij nog een tijdlang in de raad van commissarissen zitten. Albert en Jaap Blokker stonden in de lijst van vijfhonderd rijkste Nederlanders die zakenblad Quote jaarlijks opstelt. Het blad schatte het vermogen van Albert in 2020 op 1 miljard euro.

Miniso

Michiel Witteveen steekt ook nog eens enkele miljoenen in een nieuw winkelconcept van het Aziatische warenhuis Miniso.  Nog voor Pasen opende de eerste Miniso-winkel. Witteveen heeft de rechten verworven om winkels van de snelgroeiende Aziatische keten te openen in Nederland. Miniso heeft op dit moment 4800 winkels in 86 landen. De winkelketen is in 2011 opgericht door de Chinese ondernemer Ye Guo Fu, het hoofdkantoor staat in China en de eerste winkels openden in China. Het is echter geen Chinees bedrijf, maar een ‘designmerk uit Japan’. Alle marketing is erop gericht om Miniso als Japans te verkopen. Het merk heeft een Japanse naam en in de Chinese winkels staan er zelfs Japanse teksten op de producten. Miniso heeft lage prijzen, maar is tegelijkertijd gericht op design en beleving en producten zijn op kleur gesorteerd in overzichtelijke schappen. Miniso investeert relatief veel geld in productdesign: jaarlijks meer dan 100 miljoen Chinese yuan, ruim 12 miljoen euro. Met het moderne, minimalistische design won het bedrijf enkele internationale vakprijzen. Producten liggen vaak maar kort in de winkel, want Miniso heeft elke week een nieuw assortiment. Dat ‘verrassingselement’ is deel van het succes van de keten. Witteveen gaat geen winkels van Blokker, Intertoys, Big Bazar en Maxi Toys ombouwen, maar drie nieuwe Miniso-winkels in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven op A-locaties neerzetten. Uiteindelijk wil Witteveen vijftig vestigingen openen in Nederland. Miniso heeft bewust geen webwinkel omdat de producten te laag geprijsd zijn om verzending rendabel te maken.

De overgrootvader van Michiel Witteveen opende in 1883 een manufacturenwinkel in Heerenveen. Zijn grootvader Gregorius bouwde het bedrijf na de oorlog uit tot een damesmodeketen met vestigingen door heel Nederland en België.

In 1986 werd de keten verkocht aan de textielfamilie De Waal, van herenmodeketen ‘Hij’. Die bouwde de 54 vestigingen om tot Zij-winkels, waardoor de naam Witteveen tijdelijk uit de winkelstraat verdween.

Vader Joop Witteveen vertrok eind jaren ’60 bij het familiebedrijf en zette de damesmodewinkel Claudia Sträter op. In 1973 verkocht hij het bedrijf aan V&D, maar bleef er tot 1980 nog wel bij betrokken. Michiel Witteveen zelf begon na zijn studie op de vastgoedafdelingen bij C&A en Blokker.

In 1988 begon Michiel Witteveen samen met hockeyvriend Michiel Herter het investeringsbedrijf Manaus en zij kochten de eerste vijf jaar wat kleine bedrijfjes, waaronder jeneverstoker Rutte. In 1993 werd de failliete stomerijketen Palthe gekocht en daarnaast kocht hij damesmodewinkels op en noemde deze opnieuw ‘Witteveen Mode’.

Michiel Herter

Met Michiel Herter nam hij in de eerste helft van de jaren negentig ook McGregor, Jan Dam en Sissy Boy over. In 1996 gingen ze tenslotte uit elkaar. Het nieuw opgebouwde Witteveen werd in 1998 vervolgens verkocht aan Euretco. Na nog enkele keren in andere handen te zijn overgegaan, ging Witteveen failliet. Michiel Herter kreeg later 21 maanden celstraf en moest 2,3 miljoen euro terugbetalen aan zijn slachtoffers. In 2009 verstrekte een vastgoedond met een rendement van 8%. Herter (onder andere bekend geworden als oprichter van BNR Nieuwsradio) had zogenaamd Kempen & Co en Petercam ala zakenrelaties. Het geld werd via zijn investeringsvehicle Manaus deels gebruikt om een oude schuld van 15 miljoen euro aan de beleggingsmaatschappij van Henk Stienstra af te lossen. De rest van het geld verdween. Ton aan de Stegge investeerde ook een half miljoen.’
Er waren mensen aanwezig bij de rechtszaak die hem ook nog 250.000 euro hebben geleend. Ook golfondernemer Marcel Welling verloor een kapitaal aan Herter.

Dirk Bron

Dirk Bron, de nieuwe eigenaar van Blokker België, dat sindsdien Mega World heet, is na uitstel van betaling 23 december 2020 failliet verklaart en de winkels zijn gesloten. De voorraden gingen online onder de hamer. Ook de uitrusting van de winkel, zoals de kassasystemen en winkelrekken, werden in opdracht van de curatoren verkocht. De veilingen startten in de loop van januari 2022. De curatoren begonnen met de inboedel van een deel van de winkels waarvan de huurcontracten afliepen. Verhuurders wilden die panden leeghalen voor een mogelijke nieuwe partij. In totaal ging het om 61 winkels waarvan de volledige voorraad onder één lot geveild werd. Van twee winkels werd de voorraad en uitrusting in delen verkocht. Op een later moment volgden de tweeduizend pallets uit de diverse magazijnen. Eigenaar Dirk Bron is een omstreden ondernemer die door het OM verdacht wordt van fraude en oplichting. Er lopen verschillende zaken tegen hem. Hij zou een partij merkgoederen achterover gedrukt hebben en zich hebben voorgedaan als vertegenwoordiger van het Blokker-concern. Ook wordt zijn naam genoemd in kwesties rond de handel met tienduizenden namaak Bjorn Borg boxershorts uitTurkije en een ontvreemde vrachtwagenlading met Spaanse slippers. Vakbond ACV Puls stapte naar de rechteromdat Dirk Bron (60) miljoenen euro’s naar het buitenland zou hebben doorgesluisd. In een periode van 11 jaar raakte hij al betrokken in 7 faillissementen. Dirk Bron moest ook nu weer voor de Kamer voor Handelsonderzoek verschijnen, maar kwam twee keer niet opdagen. de revisor stapte op.  de btw, bedrijfsvoorheffing en RSZ-bijdragen bleven onbetaald. Bron geeft de coronacrisis en Mirage er de schuld van dat het slechter ging, maar volgens de Belgische vakbond waren er al eerder problemen met de bevoorrading. Dirk Bron werd een haai en moordenaar genoemd door het personeel dat in bijna 20 Waalse en Brusselse winkels het werk neerlegde en ging protesteren. Er werken 670 mensen bij Mega World. Bron blijft wel aan als ceo bij Mega World Rudy Claes, tot voor kort actief bij transportgroep Corneel Geerts, zou hem opvolgen maar die nam alleen de operationele leiding over. Volgens de advocaat van Bron leed de Belgische tak van Blokker dagelijks twee miljoen euro verlies en werd Bron door Mirage misleid. Dirk Bron werd in 2006 eigenaar van 15 Belgische filialen van de Superconfex groep. Hij zou de winkels onder de naam MegaSport ombouwen tot een geheel nieuw winkelconcept. 6 daarvan werden onmiddellijk gesloten, de 9 andere gingen later failliet. Superconfex was gevestigd op een adres in Hasselt, samen met twee andere vennootschappen van Bron: Mega Retail en Lasource. Ze gingen respectievelijk failliet in 2009 en 2010. Mega Voordeel B.V. voorheen De Afkoopman B.V. was ook van Bron. In 2017 richtte Bron de Nederlandse vennootschap Dutch Retail Groep op met een kapitaal van 240 euro en gedomicilieerd in een anoniem appartement in Waddinxveen. Het heeft één filiaal, Midi Trading, goed voor een kapitaal van 1 euro. Gedupeerden en andere betrokkenen spreken van een patroon waarin hij grote partijen goederen wel bestelt, maar niet betaalt. In 2008 nam Bron de Scheveningse modezaak Aqua Store en sterfhuisconstructie van Michel Witteveen over. In vijf maanden tijd ‘onttrok hij grote bedragen aan de vennootschap voor privédoeleinden’, blijkt uit een vonnis. Zo ging 60 duizend euro op aan horecabezoeken en draaide de zaak op voor een hotelrekening van 41 duizend euro. Dirk Bron procedeert  tegen de twee bewindvoerders die het nu voor het zeggen hebben bij zijn Mega World, en tegen het faillissement. Met allerhande dagvaardingen probeert de ondernemer de bewindvoerders te bestrijden. Er is 40 miljoen euro schuld en de bewindvoerders hebben nog steeds geen volledig beeld van de in- en uitgaven van de keten. De voorraden alleen al zouden volgens Bron 19 miljoen euro waard zijn. Dirk Bron tekende derdenverzet aan tegen de aanstelling van de bewindvoerders. De curatoren vermoeden dat Bron traineerd tot aan het moratorium op faillissementen.

In 2008 schoof hij zijn Scheveningse modezaak Aqua Store als sterfhuisconstructie door naar naar Dirk Bron, die in vijf maanden tijd de zaak leeg trok voor privédoeleinden’, blijkt uit een vonnis. Zo ging 60 duizend euro op aan horecabezoeken en draaide de zaak op voor een hotelrekening van 41 duizend euro. Dirk Bron nam op dezelfde wijze ook Blokker België, dat sindsdien Mega World heet van hem over. Bron heeft inmiddels uitstel van betaling aangevraagd, maar de ondernemingsrechtbank wil hierover nog niet meteen beslissen. Dirk Bron is een omstreden ondernemer die door het OM verdacht wordt van fraude en oplichting. Er lopen verschillende zaken tegen hem. Hij zou een partij merkgoederen achterover gedrukt hebben en zich hebben voorgedaan als vertegenwoordiger van het Blokker-concern. Ook wordt zijn naam genoemd in kwesties rond de handel met tienduizenden namaak Bjorn Borg boxershorts uit Turkije en een ontvreemde vrachtwagenlading met Spaanse slippers. Vakbond ACV Puls stapte naar de rechter omdat Dirk Bron (60) miljoenen euro’s naar het buitenland zou hebben doorgesluisd. In een periode van 11 jaar raakte hij al betrokken in 7 faillissementen. Dirk Bron moest ook nu weer voor de Kamer voor Handelsonderzoek verschijnen, maar kwam twee keer niet opdagen. Ondertussen heeft de revisor ontslag ingediend omdat hij niet de beschikking zou krijgen over de echte cijfers. Er zouden bovendien betalingsproblemen zijn: de btw, bedrijfsvoorheffing en RSZ-bijdragen bleven tot nu toe onbetaald. Bron geeft de coronacrisis en Mirage er de schuld van dat het slecht gaat, maar volgens de Belgische vakbond waren er al eerder problemen met de bevoorrading. Dirk Bron werd een haai en moordenaar genoemd door het personeel dat in bijna 20 Waalse en Brusselse winkels het werk neerlegde en ging protesteren. Er werken 670 mensen bij Mega World. Bron blijft wel aan als ceo bij Mega World Rudy Claes, tot voor kort actief bij transportgroep Corneel Geerts, zou hem opvolgen maar die neemt alleen de operationele leiding over. Volgens de advocaat van Bron leed de Belgische tak van Blokker dagelijks twee miljoen euro verlies en werd Bron door Mirage misleid. Dirk Bron werd in 2006 eigenaar van 15 Belgische filialen van de Superconfex groep. Hij zou de winkels onder de naam MegaSport ombouwen tot een geheel nieuw winkelconcept. 6 daarvan werden onmiddellijk gesloten, de 9 andere gingen later failliet. Superconfex was gevestigd op een adres in Hasselt, samen met twee andere vennootschappen van Bron: Mega Retail en Lasource. Ze gingen respectievelijk failliet in 2009 en 2010. Mega Voordeel B.V. voorheen De Afkoopman B.V. was ook van Bron. In 2017 richtte Bron de Nederlandse vennootschap Dutch Retail Groep op met een kapitaal van 240 euro en gedomicilieerd in een anoniem appartement in Waddinxveen. Het heeft één filiaal, Midi Trading, goed voor een kapitaal van 1 euro. Gedupeerden en andere betrokkenen spreken van een patroon waarin hij grote partijen goederen wel bestelt, maar niet betaalt.

toys r us

Maarten Langeveld

Michel Witteveen nam eind jaren ’90 een belang in Toys ‘R Us van de familie Blokker. Samen met zijn nieuwe zakenpartner Maarten Langeveld runde hij zijn nieuwe vastgoed investeringsvehikel Investore en  zij kochten in 2008 een belang in de V&D-panden in Tilburg en Rotterdam Zuidplein. En in 2009 een belang in een winkelcentrum in Amsterdam-Noord en twintig winkelpanden. Bij die laatste twee deals deden ze dat samen met BreedInvest, een investeringsvehikel van de familie Blokker. In 2019 werd aan de Winthontlaan in Utrecht gestart met de bouw van het Holland Casino. Het project is eigendom van Rinkelstore CV, waarvan Maarten Langeveld directeur is en wordt door Langeveld verhuurd aan Holland Casino. In 2008 kocht hun Investore Holding samen met Nieuw Winkel Vastgoed (NWV) van Alexander Hart en Rob van Nieuwkerk in een joint venture onder de naam Royalton Real Estate de twee warenhuizen van Vroom & Dreesmann in Tilburg op de Heuvelstraat en in Rotterdam op het Zuidplein.

Dankzij de samenwerking bij Toys ‘R Us en de vastgoeddeals kende hij het bedrijf en de familie Blokker goed. Zodoende werd hij eerst gevraagd als commissaris van het bedrijf op voordracht van de raad van commissarissen Ab en Els Blokker en in februari volgde hij Abel Slippens op als president-commissaris. Hij zette vervolgens bestuursvoorzitter Casper Meijer, met steun van Ab en Els Blokker aan de kant.

Marskramer, Novy en Prima werden door Witteveen verkocht evenals Blokker België. Mirage Retail Groep heeft nu nog vijf winkelketens.

Michiel Witteveen

Witteveen is pas sinds maart 2019 eigenaar van Blokker en sinds kort ook van Intertoys en hij bezit met zijn Witteveens Mirage Retail Group ook speelgoedketen MaxiToys en Big Bazar. Via de pers laat Witteveen al weer weten dat hij binnen enkele jaren alsnog een beursgang overweegt. Voor Intertoys en Big Bazar verwacht hij in 2020 een positief bedrijfsresultaat . 

In november 2020 nam Michiel Witteveen met zijn Mirage het noodlijdende BCC voor een symbolisch bedrag over. Met name dankzij deze meevaller behaalde Mirage in 2020 een positief bedrijfsresultaat van €60 mln. Anders had het bedrijf vorig jaar met een verlies van €35 mln moeten afsluiten.BCC een dochteronderneming van  FNAC had in 2017 met een omzet van 565 miljoen euro een verlies van ruim 21 miljoen euro. Eind dat jaar had de Nederlandse winkelketen een negatief eigen vermogen van bijna 14 miljoen.  Moederconcern FNAC  gaf de Nederlandse winkelketen in februari 2018 een kapitaalinjectie van 80 miljoen euro om het eigen vermogen voor een mogelijke verkoop weer op peil te brengen. In 2018 kelderde de omzet met ruim 39 procent, tot 343 miljoen euro en werd er een verlies geleden van 12,5 miljoen euro. In 2019 bleek uit de halfjaarcijfers die het moederconcern eind juli bekend maakte, bleek dat de Fransen maar liefst 42 miljoen euro hebben moeten afschrijven op de boekwaarde van BCC. Witteveen kreeg een megakorting gekregen op de overname  en zonder deze meevaller had Mirage verlies geleden.
Mirage nam BCC in november vorig jaar over van Fnac, een beursgenoteerd bedrijf uit Frankrijk. Omdat BCC verlieslatend is, betaalde het moederbedrijf van Blokker veel minder dan de boekwaarde van de elektronicaketen. Dit leverde Mirage een eenmalig voordeel op van bijna €88 mln. Dit voordeel bestond uit voorraden, vastgoed en banktegoeden. Kort na de overname verkocht Mirage het hoofdkantoor van BCC in Schiphol-Rijk voor 28 miljoen euro. Zo verzilverde hij meteen een deel van de meevaller. De familie Blokker betaalde ook de laatste tranche van 72 miljoen euro uit van zijn bruidsschat van 250 miljoen euro.  daarnaast werd het positieve bedrijfsresultaat opgekrikt door forse verlagingen van de personeelskosten en een beter inkoopbeleid. De bruto omzet steeg met 45 miljoen en de verkoopkosten, die vooral uit personeelskosten bestaan, daalden 53 miljoen. MRG haalde over 2020 zo’n 54 miljoen euro winst. 

Vooral de hogere marge op  producten van het eigen label, afkomstig uit Azië zetten zoden aan de dijk. 30% van de producten maken deel uit van de omzet. Ook het verlieslatende BCC moet van eigen merken gaan profiteren.

2021

Michiel Witteveen stopte (tijdelijk) op 1 februari 2022 als ceo van de Mirage Retail Group. Het eigen vermogen is volgens Witteveen nu 183 miljoen positief en toen hij begon was dat 340 miljoen negatief. Hij werd in februari 2022 opgevolgd door Dirk-Jan Stoppelenburg, die eerder CEO was bij Scotch & Soda. Stoppelenberg moest Mirage naar de beurs brengen. Witteveen bleef wel betrokken als aandeelhouder en als voorzitter van de raad van commissarissen. De bestuurswisseling werd niet veel later net als de beursgang gecanceld. Mirage Retail Group wil de winkels van zijn dochterondernemingen Blokker, BCC en Intertoys hervormen om het verlies van 63 miljoen euro over 2021 te compenseren. En bestuursvoorzitter Michiel Witteveen zegt de beursgang door te zetten. Mirage moet 37 miljoen euro betalen aan uitgestelde belastingen en  een lopende lening van 36 miljoen aan de familie Blokker aflossen. Het eigen vermogen bedraagt 183 miljoen euro  en er is 126 miljoen in kas. Bijkomend voordeel van de geplande beursgang is door nieuwe regels de huren niet meer uit de winst-en-verliesrekening komen maar als schuld op de balans mogen staan. De omzet daalde in 2021 met 8 procent tot 968 miljoen euro en dat was te wijten aan de sluiting van de zevenhonderd winkels vanwege Corona waardoor er alleen al zo’n 15 miljoen euro per maand aan loonkosten moest worden afgeschreven. Eerdere lockdowns hadden het concern met ruim achtduizend medewerkers al 40 miljoen euro aan vermogen en een veelvoud aan omzet gekost. De rode cijfers over 2021 hebben nog een oorzaak, zegt Witteveen, woensdag in een toelichting op de jaarcijfers. ‘De coronasteun was voor een bedrijf als MRG volstrekt ontoereikend.’ Er kon slechts een bedrag van 600.000 euro Tegemoetkoming Vaste Lasten aangevraagd worden, terwijl de vaste lasten 30 miljoen euro per maand bedroegen.

Ochama

Witteveen liet zich door de Chinezen verleiden door de samenwerking met online pick-up-shop Ochama en investeerde tientallen miljoenen euro’s in het nieuwe concept. ‘Vier filialen fungeren nu als ophaalpunt’ ‘Je kunt dus bij Ochama van alles bestellen en bij ons ophalen. Het is veel duurzamer dan pakjes rondbrengen, aldus Witteveen. Maar ondertussen brokkelen de afhaalpunten van Ochama af. Een one-stop (web)shop, in Rotterdam en Diemen zijn dicht en de lokale directie is vertrokken. Het initiatief van de Chinese e-commercegigant JD.com, gaat niet goed.  De formule Ochama ging in januari 2022 live. Het vertrek van de topmanagers is een grote tegenslag voor Ochama, aangezien zij vanaf het begin in januari 2022 allebei het gezicht waren van de ambitieuze Europese plannen van JD.com . Ook Tjahjadi-Lam, een andere persoon die vanaf het begin bij Ochama was, verlaat het bedrijf. Deze dubbele tegenslag benadrukt de problemen die Ochama heeft om de Europese markt te penetreren, ondanks de enorme vuurkracht die de Chinese eigenaar kan leveren. Het bedrijf heeft een enorm geautomatiseerd magazijn in Nederland, met veel orderpickrobots – maar ook een flink overschot aan capaciteit. De webshop van Ochama biedt al non-food producten van Blokker aan, terwijl toekomstige plannen klanten ook in staat zouden stellen hun Ochama-bestellingen in Blokker-winkels af te halen. Op dit moment heeft Ochama slechts vier eigen click&collect punten en kunnen klanten hun bestellingen thuis laten bezorgen – met uitzondering van het substantiële aanbod in diepvriesproducten. inds augustus levert de Chinese websupermarkt ook bestellingen aan België, Frankrijk en Duitsland. Ook voor deze landen zijn diepvriesproducten niet beschikbaar. Verrassend genoeg was er voor een land dat kan bogen op zijn online referenties, er geen sprake van deze uitbreiding – afgezien van een Chineestalige post op Wechat, China’s antwoord op Whatsapp. Ochama vindt het moeilijk om een ​​weg te vinden naar Europese klanten, die momenteel vooral Chinese consumenten in Europa bedienen. Dit wordt niet geholpen door het feit dat de presentatie voor Europese begrippen behoorlijk chaotisch is, met sportbeha’s en rijstkokers tussen instant noedels en dumplings. Zoekfilters zijn vrij beperkt, terwijl het aanbod zich richt op tijdelijke afgeprijsde artikelen en koopjes. De verwachting was dat Nederlandse shoppers naar Ochama zouden komen voor hun wekelijkse boodschappen, maar dat bleek lastiger dan gedacht. JD is op de beurs zo’n 95 miljard euro waard.  De beurswaarde is drie keer zo hoog als die van supermarktgigant Ahold Delhaize.  Ochama zelf kan het verlies makkelijk nemen maar voor Blokker kan het de genadeslag zijn.

MRG telt meerdere ketens. In totaal is he t concern goed voor 710 winkels en 8100 werknemers en de omzet zou in 2022 boven de 1 miljard euro uitkomen.

Witteveen was geïnteresseerd in een overname van de HEMA.

 

 

Geef een antwoord

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.