Blokker

Blokker Holding is een Nederlands retailconcern actief in de sectoren Huishoud en Speelgoed, met ooit vier winkelformules, circa 950 winkels en ruim 8.500 medewerkers in zeven landen. Blokker Holding besloot in mei 2017 om zich volledig te gaan richten op Blokker, de winkel waarmee het allemaal begon in 1896. Een jaar na deze aankondiging werden Leen Bakker, Intertoys en Xenos verkocht en de shared service centers en het grootste deel van de ondersteunende diensten van de holding zijn ontmanteld en/of ondergebracht bij de werkmaatschappijen of derden. De holdingorganisatie is inmiddels sterk verkleind tot circa 20 medewerkers en van de 8500 medewerkers zijn er nog 5.000 over. Bij Blokker zijn de laatste van de 100 te sluiten winkels inmiddels gesloten. Marskramer is nu een groothandel en franchiseformule zonder eigen winkels en de ontmanteling van het distributiecentrum in Mijdrecht is afgerond. Maxi Toys en Big Bazar worden nog verkocht. Het concern telde eind 2017 nog 1.136 winkels, waarvan 981 eigen filialen (inclusief zeven webshops), 155 franchisefilialen en twee groothandels. In 2017 zijn in totaal 640 eigen filialen en 130 franchisefilialen verkocht, 23 eigen filialen werden geopend en 274 eigen filialen gesloten. 

Blokker Holding B.V. is een internationaal detail- en groothandelsconcern met 11 winkelformules en had ruim 2.400 winkels in acht landen. Tot het concern behoorden Cook&Co, Xenos, Big Bazar, Marskramer, Novy en Budg€t, de speelgoedketens Bart Smit, Intertoys en Maxi Toys, woonwinkel Leen Bakker en de groothandels Trend Center en Elektroblok. Big Bazar wordt voor de verkoop nog uitgebreid en opent dit jaar in totaal nog eens 25 nieuwe vestigingen in voormalige Blokker of Marskramerpanden. Zes bestaande Big Bazar-vestigingen worden verplaatst naar grotere ‘XL-locaties’ Big Bazar heeft nu circa 120 vestigingen. De reorganisatie bij Blokker verloopt desastreus en de verantwoordelijke marketing directeur Robert Bohemen zat na onenigheid met het bestuur ziek thuis en moest uiteindelijk in 2017 vertrekken.  Rob Heesen die sinds oktober 2015 de nieuwe algemeen directeur werd moest 22 augustus 2017 ook per direct opstappen. Zijn taken werden tijdelijk overgenomen door bestuursvoorzitter Casper Meijer. Heesen was eerder ook commercieel directeur bij het eveneens noodlijdende HEMA waar het verlies in een jaar tijd vertwaalfvoudigde naar 189 miljoen euro en waar er al 390 ontslagen vielen. Jeroen Visser die sinds 2014 actief was als CFO gaat op 1 november 2018 ook het bedrijf verlaten en Marc Broskij zal vanaf 1 september zijn rol overnemen. Hij gaat de werkzaamheden binnen ‘finance & control’, zoals de concernadministratie, de deconsolidaties en de afwikkeling van de holdingactiviteiten verderzetten. Broskij is sinds juli 2015 in dienst bij Blokker Holding, waar hij al concern controller was. Hiervoor was hij ruim 15 jaar accountant bij KPMG. De netto concernomzet is in 2017 uitgekomen op € 1.583 miljoen en is hiermee met circa € 23,8 miljoen gedaald.

Ludo Bijvoet is per 1 juli aangewezen als nieuwe directeur voor de winkelketen. Hij kwam van Xenos. Hij nam de taak over van ad interim directeur Michiel Witteveen die de taken tijdelijk waarnam sinds het onvrijwillige vertrek van Casper Meijer. Meijer moest weg omdat de familie Blokker en de commissarissen niet tevreden waren over de snelheid van de veranderingen en de financiële resultaten. Tegelijkertijd begint Frank Cocx als nieuwe financieel directeur. Frank Cocx was tot april financieel directeur van Intertoys. Cocx heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld bij het uitwerken en implementeren van het strategisch plan en de verkoop van de speelgoedketen,

De familie Blokker investeerde 130 miljoen euro en gaf een kredietfaciliteit van 415 miljoen voor de transformatie van de filialen. 6% van de werknemers wordt ontslagen en vervangen door marketing. In België sluiten 69 van de 190 filialen. Blokker is sinds 1977 aanwezig in België. Het maakt deel uit van de Nederlandse Blokker Holding B.V. Hierdoor gaan er ruim 300 banen verloren. Alle honderdenvijftig Bart Smit-speelgoedwinkels zouden worden omgezet in filialen van Intertoys, maar dat werd gestopt. Per week zouden twintig filialen worden aangepakt met een nieuwe naam, een nieuw kassasysteem, een ander interieur, nieuwe logo’s en aanpassingen in het assortiment. In 2016 besloot Blokker omwille van bezuinigingen om één van de twee namen te laten vallen. Verschillende franchisers zien een tweede vestiging van het zelfde concern in hun nabijheid niet zitten en stapten succesvol naar de rechter. De Raad van Commissarissen huurde bureau Eijsink Smeets in voor advies over de nieuwe plannen en die noemde de strategie “een sprookje” en adviseerde om onmiddellijk te stoppen met de vernieuwing en terug te gaan naar het oude concept met het oude logo en het personeel weer in oranje kleding. De al opgenomen nieuwe reclamespot werd ‘on hold’ gezet, maar het advies werd uiteindelijk niet opgevolgd. De vernieuwingsoperatie genaamd ‘Blokker Kracht’ verloopt moeizaam en er zijn nog grote hoeveelheden oude producten. Door een reorganisatie bij de inkooporganisatie duurde het maanden voordat het nieuwe assortiment in de winkels lag. Eind 2016 was 30% van de producten nog steeds niet beschikbaar. 1.900 werknemers bij de Blokker holding worden ontslagen en 200 filialen van zowel Blokker als de Marskramer sluiten de deuren. Het distributiecentrum in Gouda, waar onlinebestellingen worden afgehandeld, wordt per augustus 2019 gesloten. Het distributiecentrum in Geldermalsen moet uitbreiden om de capaciteit op te vangen. Het merendeel van de 49 medewerkers in Gouda krijgt een aanbod de baan voort te zetten in het gemoderniseerde distributiecentrum in Geldermalsen. Vanaf 2016 werden de winkels van onder andere Marskramer bevoorraad door het distributiecentrum. Het oude distributiecentrum werd pas nog omgebouwd tot het verzendingscentrum van de webshop.

De eerste winkel van De Marskramer werd in 1940 geopend door Piet Huibers, in Rotterdam. Eind jaren zeventig telde de keten vijftien winkels, voornamelijk in en rond Rotterdam. In 1981 werd Marskramer overgenomen door de toen bekende inkooporganisatie Hobo-Faam. De toen 39-jarige Jaap Blokker zag die overname met lede ogen aan, omdat Marskramer aanvankelijk veel inkocht bij een van zijn groothandels. Onder Hobo-Faam was dat voorbij. Bovendien groeide Marskramer na 1980 zeer snel, en ging de winkelketen een keiharde concurrentiestrijd aan met Blokker. Hobo-Faam kwam halverwege de jaren tachtig in de financiële problemen en Jaap Blokker nam een belang van 35 procent in het bedrijf. Drie jaar later stapte Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) in voor 60 procent. Na ruzies werd in 1993 besloten om de boedel van Hobo-Faam (inmiddels omgedoopt tot Retailnet) te splitsen. Blokker kreeg de 400 winkels van Marskramer en Intertoys, inclusief vastgoed en 1200 werknemers. KBB kreeg de overige 800 winkels, onder meer van Bruna, Amici en Prénatal. Onder Blokker Holding bleef Marskramer ruim 20 jaar een zelfstandige formule.

Op het hoogtepunt in 2011 na het overlijden van Jaap Blokker, telde de keten 241 winkels. In 2010 kreeg Marskramer een eigen webshop. In 2013 werd het hoofdkantoor van Marskramer in Gouda gesloten. Een deel van het personeel verhuisde toen naar hoofdkantoor van Blokker in Amsterdam, waar de inkoop, financiën, administratie, personeelszaken en winkelbouw werd geïntegreerd.  De slechtlopende webshop van Marskramer sloot in het voorjaar van 2015. Het aantal eigen winkels werd afgeslankt van 153 naar 100. Het aantal franchisevestigingen daalt eveneens, van 52 naar 42. Ook het aantal werknemers van de eigen winkels neemt in deze periode met 367 af, tot 650 eind 2016. Nu worden de resterende eigen winkels van Marskramer gesloten, en overgebleven werknemers ontslagen. De franchise-vestigingen van Marskramer blijven vooralsnog bestaan. Xenos, Intertoys, Big Bazar en Leen Bakker worden ook verkocht. Leen bakker is al verkocht aan investeringsmaatschappij Gilde Equity Management, die ook eigenaar is van winkelketen Kwantum. Intertoys is in principe per november 2017 verkocht aan de Britse investeerder Alteri.

Eind 2014 had Blokker nog 7187 werknemers. Eind 2016 waren dat er nog 5530. Een banenverlies van 1.657 werknemers. In 2015 werd 52 miljoen euro verlies geleden. In 2016 werd een verlies gemaakt van € 180 miljoen. De totale omzet daalde met ongeveer 5% van € 2.076 miljoen (2015) naar € 1.965 miljoen. HB Capital, de investeringsmaatschappij van Blokker, verkocht voor 33 miljoen euro haar aandelen in de Twentse kabelproducent TKH. In 2017 werd zelfs een verlies van 344 miljoen euro geleden. De omzet zakte van bijna 1,97 miljard euro in 2016 naar ruim 1,58 miljard euro in 2017. De webwinkel is in 2017 met een kwart gegroeid. De online verkopen bedragen 15 procent van de totale omzet.

Het personeel van Xenos kreeg 20 januari 2016 in Waalwijk te horen dat er 250 winkelmedewerkers en een aantal mensen in leidinggevende en coördinerende functies moest verdwijnen en dat zeven winkels van de 252 winkels moesten sluiten. Ook de twintig filialen van de kookwinkelketen Cook&Co waar zo’n 85 medewerkers werken sloot. Blokker in het centrum van Kerkrade sloot in januari 2017. Van de vestiging aan de Niersprinkstraat is de huur opgezegd. Bij dit filiaal werken vijf vaste krachten en enkele parttimers.

Xenos wil zo’n 11,5 miljoen euro inzetten voor reorganisatie en uitbreiding van de online verkoop. Xenos investeerde de afgelopen jaren 30 miljoen euro in een nieuw distributiecentrum dat nog maar pas in gebruik werd genomen. Het distributiecentrum wordt nu grotendeels verhuurd aan de Spar. Xenos werd in 1973 opgericht door Steenkolen Handelsvereniging (SHV-dochter De Gruyter). Dat concern experimenteert daarna met nieuwe winkelformules zoals groothandel Makro, toonwinkel Kijkshop en hypermarkt Trefcenter. In 1985 verkocht deze de 19 Xenos filialen aan de Rotterdamse investeringsmaatschappij Wolters Schaberg en groeit tot 1988 uit tot 25 filialen met in totaal 400 werknemers. In 1986 werd het bedrijf verkocht aan investeringsmaatschappij Goudsmit, die het drie jaar later weer doorverkocht aan de Blokker Holding. December 2017 verkocht Blokker Holding 63 Xenos-winkels in Duitsland aan het Duitse TEDi. Bijna twee derde van de filialen wordt op korte termijn omgebouwd tot de formule van interieurwinkelketen CASA, waardoor 180 van de 2.930 Xenos-medewerkers hun baan kwijtraken. CASA heeft vijfhonderd winkels in acht Europese landen en is momenteel nog niet in Nederland actief. Ook Casa is eigendom van Blokker en krijgt er in Nederland hierdoor ongeveer 110 filialen bij. Het ombouwen moet voor de zomer van 2019 afgerond zijn, waarna er ongeveer zestig Xenos-winkels overblijven. De eerste vijftig CASA-winkels zullen voor het einde van 2018 hun deuren openen. Voor de zomer van 2019 volgt de rest van de filialen. Blokker Holding, waar Xenos sinds 1989 onderdeel van is, zag de operationele winst en de netto omzet van het concern met 16% kelderen.

Blokker stopte met de ombouwoperatie van Bart Smit naar Intertoys in België en Luxemburg. In Nederland is het proces ver gevorderd, maar in België werd de operatie in april al tijdelijk uitgesteld. Blokker Holding wil af van vrijwel al zijn ketens en gaat tevens onrendabele Blokker filialen sluiten. Onder andere in Drachten, Krommenie, Leiden, Hilversum, Maastricht Kerkrade, Hoensbroek, Heerlen en Maasbracht, Terneuzen, Hengelo Nootdorp, Vinkeveen en Culemborg sluiten de filialen.

Jeroen Visser die sinds 2014 actief was als financieel topman bij Blokker Holding zal op 1 november het bedrijf verlaten. Ook Antoine Brouwer verliet Blokker. Hij was de afgelopen vier jaar directeur van Nextail en directeur omnichannel bij Blokker Holding. 

CategorieënBVS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *